Dodaj do ulubionych

Polska-to dobry kraj

20.05.13, 06:12
dla swoich obywateli.
Poniewaz TAKIEGAO watku ja tu jeszcze nie widzialam, a jak nie widzialam, to znaczy ze nie bylo, chcialabym poczytac, dlaczego Polska jest fajnym krajem do zycia, co oferuje, i dlaczego zycie w Polsce a nie gdzie indziej jest najfajniejsze,
Zaczne od siebie, teoretycznie i subiektywnie:
1.Jest sie u siebie, w swoim domu(chociaz moglabym troche polemizowac, ale niech bedzie)
2. Rodzina blizsza i dalsza (no i tu tez moglabym polemizowac, bo czasami lepiej byc daleko i miec swiety spokoj)
3.Wiecie co, ja dopisze pozniej, bo mi nie idzie, ale tak szczerze, tym razem bez zadnych minusow, chcialabym poczytac dobre rzeczy o Polsce.
Jestescie u siebie, macie swoich wokol-rodzina, mnostwo przyjaciol, ale co jeszcze, dlaczego Polska? Co takiego fajnego jest w Polsce?
Pewnie niektorzy maja swoje kariery, a Ci co pracuja na srednich i niskich szczeblach, co Was cieszy w PL?
aha, przypomniala mi sie jedna rzecz, teraz, z perspektywy czasu, doceniam to ze nadal PRAWDZIWE studia sa bezplatne, na razie Polacy tego nie doceniaja (minus taki ze te PRAWDZIWE studia i tytuly po nich sa pomieszane z _ownem, ktorego jest masa w kazdym najmniejszym miasteczku, i absolwenci dostaja takie same tytuly po nich), ale poki co prawdziwe uniwersytety, politechniki oferuja wiedze za darmo, co teraz wydaje mi sie czyms niezwyklym, a nie docenialam mieszkajac w Polsce.
No wiec slucham pochwal na temat PL.
Obserwuj wątek
    • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 07:01
      Ma jedyną w Europie (dobra, resztki jedynej w Europie) naturalnej puszczy.
      • atteilow Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 07:53
        Oj, jak rozkosznie uroczo. I fakt, ze puszcza istnieje akurat w obrebie tych sztucznie ustalonych granic danego kraju jest jakos szczególnie nobilitujacy. Sa jeszcze Mazury - cud natury, depresyjne Zulawy, częśc Tatr... mozna tak wymieniać i wymieniać. Każdy kraj ma szczegolnie urokliwe miejsca pod względem przyrodniczym. Tak, uwielbiam piekne okoliczności przyrody, splywy kajakowe i lasy sosnowe, a także wielkie stepowe rozległe przestrzenie, jakie ma np. Mongolia, a także malutkie wyspy Chorwacji, gdzie można zawijać codziennie do innego portu. Czy mam zatem wartościować, co jest bardziej atrakcyjne?

Przyroda i krajobraz swoją droga, naprawdę jestem w stanie docenić i zachwycić się. Zachwycę się kazdym miejscem wartym zachwycenia. Natomiast mentalność, kultura, ochrona środowiska, poziom i sposób kształcenia, przepisy prawne, podatkowe, sądownictwo, zarobki to wszystko wpływa na jakość zycia, a w Polsce jest ono ciężkie.
        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 08:05
          Nie irytuj się.
          Odpowiadałam na ten fragment:
          ..."ale co jeszcze, dlaczego Polska? Co takiego fajnego jest w Polsce?
          (...) co Was cieszy w PL?
          No więc mnie cieszy puszcza.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:16
            I to, że na forach polskich można sobie bezkarnie popluć na nasz kraj, choć w innym wpisy takie jak Twoje i innych emigrantek były kasowane za rasizm i nienawiść narodową.
            • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:28
              Hi hi, wymień, proszę, te kraje. Niech mam uciechę.
      • ichi51e2 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:57
        Nie chce tu sypac piachem ale wieksza czesc Puszczy Bialowieskiem (cudownej absolutnie skad inad) lezy na Bialorusi.

Plusy - Zawsze sie mozna dogadac (i doslownie i w podtekstach). Zawsze mozna sobie ponarzekac.
        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:20
          No ale kawałek jest u nas.
          Ja nie argumentuję, że Polska lepsza, tylko co w Polsce lubię. Puszczę - lubię.
    • kerri31 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 07:17
      Polska to kraj złodziei, korupcji i absurdów. Wcale nie jest tu fajnie. Ani do życia solo ani rodzinnie.
      • krolowa_online Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 07:39
        kerri31 napisała:

> Polska to kraj złodziei, korupcji i absurdów. Wcale nie jest tu fajnie. Ani do
        > życia solo ani rodzinnie.

ale o tym juz bylo milion razy, piszcie prosze w tym watku na temat
        ja dodam jeszcze, ze Polska ma swoj klimat-stare miasta, kamieniczki, kawiarenki
        piekne gory do ktorych tesknie
        • hugo43 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 07:59
          mi tam dobrze.zaraz odwioze dziecko do przedzkola,skocze po francuskie ciastka z czekolada,wypije kawe z mezem i zaczne kolejny nudny tydzien.chwilo trwaj.jest takie powiedzenie:jak masz narzekac to lepiej nie otwieraj ust.moze uda sie zastosowac w tym watku?milego dniasmile
        • myga Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 08:13
          Myslisz, ze jak bedziesz zaklinac rzeczywistosc, to bedzie ci lepiej? Albo na zasadzie "klamstwo powtorzone wiele razy staje sie prawda"? Te kawiarenki i klimaty sa w kazdym kraju Europy, w byle malym miasteczku w niemczech sa urocze kamieniczki i czysciutkie uliczki, a pojedz troche dalej od stolicy w Polsce, to syf i brud. Zgadzam sie z poprzedniczka: Polska to kraj zlodziei i korupcji, nie dba o swoich obywateli, a mlodziez nie ma zadnych perspektyw.
          • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 09:39
            Skądinąd po części jest tak, że my się zawsze przymierzamy do światowej czołówki, do której nie należymy przynajmniej od 450 lat, jezeli w ogóle nalezeliśmy po Jagiellonach.
            Za to przymierzenie się do innych krajów potrafi dać całkiem inne efekty.
            Ot, korupcja.
            Ostatnio jakiś aktywista z Kenii? Tanzanii? mówił, że u nich się poprawiło nieco z korupcją. - Paszport dostałem w trymiga i nie zapłaciłem ani grosza.
            Albo u nas bieda, brak perspektyw, dobra, ale matko kochana, ilu jest ludzi niedojadających.
            Ile dzieci przy warsztatach.
            Ilu analfabetów.
            Polacy mogą osielać się w Unii - a ci z Afryki, Azji, nie mogą.
            Mamy pokój od prawie 70 lat, tez duzy luksus.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:19
            W Niemczech nie ma złodziei ani korupcji? Myślałam, że w całej Europie te zjawiska istnieją. Czego to człowiek się nie dowie od emigrantek.
            Może tam nie ma nawet chorób a ludzie nie umierają? Pedofilów też pewnie nie ma, nikt nie wsiada po pijanemu za kółko, dzieci nie są katowane (chyba że są to dzieci tamtejszych polskich emigrantów), nie ma otyłych, kalekich i chromych.
          • didlina85 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 20:31
            Ja Jestem dumna ,że jestem polką i za tą dumę cenię Polaków ! Mimo tak trudnej historii i przehandlowaniu Nas po II wojnie światowej- dla spokoju zachodu, nie traciliśmy odwagi i wywalczyliśmy sobie to co mamy obecnie mam na myśli kraj demokratyczny, Nato i UE, cały czas gonimy czołówkę bogatych państw ,dorabiamy się jako państwo i społeczeństwo- są ułomności ! Gdzie ich nie ma? Czy w Niemczech, Holandii, GB...... nie ma korupcji, złodziejstwa ? A czystość i porządek jest zasługą obywateli samych z siebie, czy państwo swoimi instrumentami ustawowymi dba o to,(mam na myśli np. Holandie i sprzątających okolicę 1 w tygodniu więźniów z niskimi wyrokami) Na zachodzie jest tak samo ,ludzie są leniwi, piją, ćpają- po prostu wszędzie ludzie są tacy sami.
            Polaków cenię za to że są myślącymi ludźmi , inteligentnymi w porównaniu do innych nacji MY potrafimy zrobić coś z niczego jesteśmy zaradni i otwarci ,gościnni i jeżeli chcemy pomóc to z całego serca!!!
            Jeszcze sporo nauki przed nami wierzę w to ,że będzie coraz lepiej, to zależy od nas wszystkich.
            Ps. a wszystkie narzekające emigrantki pozdrawiam smile bo i tak wiem ,że na starość wszyscy wrócą do Polski!
            • najma78 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:35
               a wszystkie narzekające emigrantki pozdrawiam smile bo i tak wiem ,że na staro> ść wszyscy wrócą do Polski!

smile wszystkie? Nie pokusilabym sie o stwierdzenie ze wiekszosc a co dopiero wszystkie wink
              Wiekszosc nie bedzie miala powodu aby wracac, a dwa najwazniejsze to dzieci i wnuki czyli najblizsza rodzina, ktorej nie beda zostawiac i wyjezdzac a drugie to po wielu latach w innym kraju w Polsce beda sie czuli obco. Oczywiscie beda i inne powody.
              Osobiscie, na emeryturze to sobie raczej kupimy dom w jakims cieplym i slonecznym miejscu i bedziemy tam spedzac 3/4 roku a reszte tu gdzie mieszkamy czyli w Anglii. Pozdrawiam smile
              • joa66 Przepraszam 20.05.13, 21:39
                Mam wrażenie, że wypowiedziami o stereotypach związanych z polska imigracją poruszyłam bolesny dla wielu problem, za co przepraszam.
                • najma78 Re: Przepraszam 20.05.13, 21:46
                  joa66 napisała:

> Mam wrażenie, że wypowiedziami o stereotypach związanych z polska imigracją por
                  > uszyłam bolesny dla wielu problem, za co przepraszam.

big_grinbig_grinbig_grinbig_grin oh, niektorzy dyskutanci na tym forum sa naprawde zabawni.
                  Naprawde uwazasz ze twoje wypowiedzi pelne stereotypow zreszta sa az tak istotne dla kogokolwiek? Zreszta bredzenie o braku stereotypow w spoleczenstwie polskim i poczucie wolnosci z tego powdu to jakos absurd.
                  • joa66 Re: Przepraszam 20.05.13, 21:49
                    Zreszta bredzenie o braku stereotypow w spoleczenstwie polskim i poczucie wolnosci z tego powdu to jakos absurd.

A jednak..ty naprawdę jestes albo głupia albo analfabetka skoro "przeczytałaś" to w moich wypowiedziach.

Albo jednak zraniona. I walisz na ślepo i bez sensu.

• cherry.coke Re: Przepraszam 20.05.13, 23:32
                  joa66 napisała:

> Mam wrażenie, że wypowiedziami o stereotypach związanych z polska imigracją por
                  > uszyłam bolesny dla wielu problem, za co przepraszam.

Az sie usmiechnelam - tak sie wykrecalo z podbramkowej sytuacji w wieku gimnazjalnym big_grin Klasyka!
                  • gazeta_mi_placi Re: Przepraszam 21.05.13, 09:48
                    Ale ona ma rację. Kto najwięcej szczeka na sytuację w Polsce (czegokolwiek by ona nie dotyczyła czy polityki, czy segregacji śmieci, czy nawet i jedzenia)? Emigrantki.
                    A chyba najbardziej niezadowolone powinny być osoby mieszkające w Polsce, prawda? Ale jakoś jad w kierunku Polski najczęściej wydobywa się spod emigranckiej klawiatury, nicków oczywiście nie muszę podawać, prawda?
                    Kto w wątku gdzie autorka prosi tylko o pozytywne aspekty Polski bo akurat taki jest temat, a wątków o tym jak w Polsce jest źle bywało wiele szczeka o negatywach? Za wyjątkiem Morgenki wszystkie szczekające nicki to Panie emigrantki, nie dziwne?
                    • sko.wrona Re: Przepraszam 21.05.13, 18:29
                      Ja sobie wypraszam. Wśród moich znajomych najwięcej narzekają znajomi, którym w Polsce powodzi się nieźle, ale uważają, że powinni mieć dużo więcej, bo tak, albo ci co siedzą na tyłku z założonymi rękami. Moi znajomi emigranci narzekają bardzo rzadko.

Największy problem to, że my zawsze porównujemy się do najlepszych, nie przyjmujemy komplementów i z lubością roztrząsamy porażki.

Ja kocham polską mentalność, bardzo cenię polską szkołę.
                    • najma78 Re: Przepraszam 21.05.13, 18:49
                      gazeta_mi_placi napisała:

> Ale ona ma rację. Kto najwięcej szczeka na sytuację w Polsce (czegokolwiek by o
                      > na nie dotyczyła czy polityki, czy segregacji śmieci, czy nawet i jedzenia)? Em
                      > igrantki.

Akurat emigrantek na forum jest mniej i to nie emigrantki zakladaja watki o problemach w Polsce wink Emigrantki to osoby, ktore w pl mieszkaly i to jeszcze nie tak dawno wiec czy ci sie to podoba czy nie maja prawo wyrazic opinie ;/ natomiast tak sie na forum zawsze sklada ze w watkach dotyczacych zycia w innych krajach duzo do powiedzenia maja osby ktore w tym zadnego doswiadczenia nie maja i zawsze tez daja upust swoim frustracjom, niecheci a niektore osoby nawet nienawisci.

> Kto w wątku gdzie autorka prosi tylko o pozytywne aspekty Polski bo akurat taki
                      > jest temat, a wątków o tym jak w Polsce jest źle bywało wiele szczeka o negaty
                      > wach?

Coz, na pytanie co Polska pozytywnego daje swoim obywatelom zdecydowana wiekszosc odpowiedziala ze mozliwosc spacerow w lesie i zbierania grzybow, to malo, a nawet bardzo malo.
                      Jakas idiotka jeszcze sie upiera, ze szeroka oferte kulturalna w Warszawie tak jakby wiekszosc Polakow w niej mieszkala a ci ktorzy tego szczescia nie maja moga dojechac do niej tramwajem i skorzystac no i najwazniejsze wolnosc od stereotypu typowego imigranta - faktycznie bezcenne.
              • riki_i Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 08:54
                najma78 napisała:

> Osobiscie, na emeryturze to sobie raczej kupimy dom w jakims cieplym i sloneczn
                > ym miejscu i bedziemy tam spedzac 3/4 roku a reszte tu gdzie mieszkamy czyli w
                > Anglii.

Gratuluję optymizmu, bo ze State Pension to raczej nie wystarczy nawet na wegetację w Anglii. Ale rozumiem, że "Mój Mąż" opłaca składki na full wypaśną Private Pension, z której starczy na wszystko tongue_out
                • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 09:17
                  Obejrzyj sobie 'Best Exotic Marigold Hotel', doskonały film, swoją drogą.
            • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 09:50
              >Ps. a wszystkie narzekające emigrantki pozdrawiam bo i tak wiem ,że na starość wszyscy wrócą do Polski!

Przypomniała mi się pewna polska aktorka starszego pokolenia, przez całe lata mieszkała w Stanach Zjednoczonych, nie myślała o powrocie do Polski.
              Niestety pech - dopadł ją na emigracji nowotwór i w try miga wróciła do Polski, chyba tamtejsza służba zdrowia nie rozpieszcza ciężko chorych.
              • didlina85 Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 14:30
                Chyba Elżbieta Czyżewska pamiętam ją z "Żony dla Australijczyka"
    • panirogalik Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 08:25
      W Polsce fajne jest to, że można na kilka miesięcy w roku wyjechać pracować za granicę i potem za te pieniądze żyć kilka miesięcy w Polsce.
    • nicol.lublin Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 08:46
      to zależy czy pytasz co mnie subiektywnie się podoba, czy co jest wyjątkowego na tle innych krajów?
      no chyba fajne jest to, że są 4 pory roku, nie trzeba wyjeżdżać daleko by się poopalać i by jeździć na nartach. to, że mamy i góry i morze.
      ale ja głównie lubię to, że mam wokół rodzinę (smutno mi, że nie całą) i że ludzie wokół mówią po polsku, a ja myślę po polsku smile
    • thorgalla Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 09:12
      Dobry kraj na wakacje.Pojeść dobrych rzeczy,obkupić się w książki,powspominać dzieciństwo a potem wracać do siebie.
      • hipek_w_kropki Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 09:48
        Zdecydowanie krajobrazy i przyroda.
        Pamiętam, że w jakiejś gazecie wśród 20 rzeczy wartych zobaczenia na świecie były polskie lasy.

Stosunkowo dobre jakościowo jedzenie - jajka od kur spacerujących sobie po podwórko do kupienia przy odrobinie wysiłku, itp.

Lubię też wiejskie kapliczki i krzyże.
        Ciekawe tradycje (tu każdy naród ma swoje, ale nasz są jak najbardziej OK i w niczym nie ustępują cudzym - wystarczy się zainteresować tematem).
        Ziołolecznictwo bardziej dostępne niż na Zachodzie.
        • d.o.s.i.a Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 11:43
          > Stosunkowo dobre jakościowo jedzenie - jajka od kur spacerujących sobie po podw
          > órko do kupienia przy odrobinie wysiłku, itp.

Do kupienia w kazdym supermarkecie za granica, bez koniecznosci wyprawy "do zaprzyjaznionego gospodarza".

A "najlepsze jakosciowo" to sa polskie pompowane wedliny. Smacznego...

> Ziołolecznictwo bardziej dostępne niż na Zachodzie.

No fakt. Lepsze ziolo niz nowoczesna medycyna. Rzeczywiscie jest sie z czego cieszyc.
          • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 12:36
            Nie wiem jak tamta osoba, ale ja jajka eko mogę kupić nie tylko w każdym supermarkecie , ale nawet sklepie osiedlowym (Warszawa), w tym ulubione od zielononóżek.

Myślę, że tamta wypowiedź to był spontaniczny romantyczny zryw wink
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 14:31
            W Polsce w każdym supermarkecie (zresztą u mnie nawet w zwykłym małym osiedlowym sklepie) spokojnie kupisz jajka ekologiczne. Autorka chyba miała na myśli wiejskie - prosto od gospodarza.
            A w Polsce tanie wędliny są pewnie i pompowane wodą, ale powyżej pewnej ceny spokojnie znajdziesz naprawdę dobre wędliny.
            Za granicą najtańsze na rynku wędliny są super zdrowe i ekologiczne, naprawdę?
            • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 14:48
              Ja o jedzeniu mogę mówic z przyjemnością wink

I niestety tu PL wypada trochę mniej korzystnie pod wzgledem relacji cen jedzenia "eko" do "nie-eko". No chyba, że faktycznie ktos ma dostęp do rolnika itp.

Trudno też u nas o dobrą wołowinę. Tzn jest, ale droga, bo zwykle importowana. Specyfika hodowli i skupu.

Za to jabłka i truskawki mamy bez porównania lepsze niż np w UK, nie mówiąc juz nawet o różnorodności gatunków (jabłek). W ogóle w kategorii nieekologicznej polskie warzywa i owoce często mają więcej smaku. Do tego uzywamy mniej nawozów, bo rolnicy...oszczędzają na wydatkach.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:15
        Nie jesteś Polką?
        • hipek_w_kropki Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:44

> Nie jesteś Polką?

To do mnie, czy źle się podpięło?
          (Jestem.)
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:08
            Nie, to do tej Pani która po urlopie w Polsce wraca do siebie. Swoją drogą jestem ciekawa czy na tym forum jest choć jedna matka nie będąca (nawet w połowie np. po matce) Polką? Bo wszystkie tak szczekają jakby były bardziej angielskie (francuskie, katarskie itd.) od tubylców.
            • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 10:07
              Niestety, Polonia często reprezentuje to co najgorsze w polskim spoleczeństwie. Z Polski można wyjechać , "polactwo" jak widać ciągnie się za człowiekiem.
            • errmaris Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 17:32
              Ja nie jestem polka ani ciut ciut
              Ale lubie do Polski przyjechac w wakacje...
              Dlaczego? Bo jak komus wczesniej podoba mi sie, ze jest tu rzut beretem do morza i do gor, sa naprawde fajne miejsca do zwiedzania, no i tam, gdzie mieszkaja moi rodzice (skrajna wies - 5 gospodarstw na krzyz) mozna zazyc wszelakich urokow wsi - plody rolne, grzyby w lesie, jagody i takie tam bez ograniczen i wiedzac, ze jest to czyste i zdrowe.

No i lubie biala kielbaske i zurek wink
        • thorgalla Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 16:21
          > Nie jesteś Polką?
          A jakbym była Chinką to co?
          Przecież miło o Polsce napisałam,czego się czepiasz.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 16:28
            Jasne, jasne...
    • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:00
      Dostęp do kultury (teatry, opera, itd) jest cały czas stosunkowo tani, zwłaszcza w porównaniu do UE i USA

Duże miasta mają bogatą ofertę kulturalną, cały czas coś się dzieje. Nie jest to może Londy czy Paryż, ale niedawno rozmwiałam z młodymi Duńczykami, którzy byli pod wrażeniem tego co się dzieje w Warszawie.

Z pomocą babci czy cioci można urządzic sobie bardzo trendy mieszkanie, bo na topie są meble z lat 50 i 60, ktorych wiele w polskich mieszkaniach.

Przyjaźń w naszym rozumieniu jest powszechniejsza tutaj niż "tam"

W Polsce jest możliwość , mimo niskich dochodów, utrzymanie zaplecza (i poziomu) kulturowego, które wynika z naszego wykszatałcenia i z domu.

Mamy bardzo dlugie plaże, nigdzie nie da się tak długo spacerować jak nad Baltykiem, w większości miejsc w Europie plaża to spacerniak.

W Polsce przemieszczenia "międzyklasowe" są cały czas łatwiejsze (wbrew narzekaniom) niż w większości państw Europy Zachodniej.

• gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:13
      Darmowe szkolnictwo wyższe, państwowe lasy do których można spokojnie wejść (we Francji na przykład są głównie prywatne i jak wejdziesz to Cię właściciel pogoni), powszechne ubezpieczenia zdrowotne dostępne dla każdego, nawet osoby bezrobotnej, cztery pory roku, brak zabójczych upałów, dobra polska żywność, jeszcze szczupłe atrakcyjne kobiety, ja tam z Polski jestem dumna i ujadanie emigrantek tego nie zmienią, ujadają na Polskę bo widocznie nie do końca jest im dobrze tam gdzie są, niestety cudzy kraj to cudzy, nigdy tam nie będą u siebie.
      • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:19
        brak zabójczych upałów

Tu bym polemizowaa big_grin
      • moofka Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:27

> Darmowe szkolnictwo wyższe,

niedofinansowane biedne i nieprzystajace do realiow rynku

państwowe lasy do których można spokojnie wejść (we

zasyfione i obesrane przez kochanych rodakow ktorym szkoda na smieci i wola swoje stare opony do oczek wrzucac

> Francji na przykład są głównie prywatne i jak wejdziesz to Cię właściciel pogo
        > ni),

powszechne ubezpieczenia zdrowotne dostępne dla każdego,

i spoleczne
        ktore skutecznie zażynaja rynek pracy, przedsiebioroczosc i male firmy

w zamian dajac glodowe emerytury i bardzo kiepska sluzbe zdrowia
        za kazda sensowna usluge medyczna trzeba placic z wlasnej kieszeni
        zaczynajac od plomby przez porod a na operacji oczu czy zylakow konczac

nawet osoby bezro
        > botnej, cztery pory roku, brak zabójczych upałów, dobra polska żywność, jeszcze
        > szczupłe atrakcyjne kobiety, ja tam z Polski jestem dumna i ujadanie emigrante
        > k tego nie zmienią, ujadają na Polskę bo widocznie nie do końca jest im dobrze
        > tam gdzie są, niestety cudzy kraj to cudzy, nigdy tam nie będą u siebie.

Serwis eDziecko - Mama
        • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:56
          Nieprawda, sporo chodzę po lasach i tylko jednorazowo widziałam faktycznie pełno śmieci, na ogół jest dość czysto, a ponieważ od 1 lipca wchodzi w życie ustawa śmieciowa śmieci w lasach będzie jeszcze mniej bo każdy i tak będzie musiał opłacać wywóz.
      • lauren6 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:28
        Byłam w wielu krajach za granicą na wakacjach i nigdzie nie widziałam tak pięknych plaż jak nad Bałtykiem. Mamy dostęp do morza, góry, jeziora, lasy: można spędzić fajne wakacje bez tłuczenia się przez pół Europy.

Za granicą nie chciałabym mieszkać właśnie dlatego, że zarówno ja i moje dzieci bylibyśmy dla tubylców zwykłymi słoikami. I o ile przybysz z małego miasta odnajdzie się w Warszawie lub Krakowie, przystosuje i nie będzie odróżniał od mieszkańców, tak Polak w UK zawsze będzie się wyróżniał np. akcentem. Nigdy nie będzie tam u siebie w domu.
        • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:32
          Co to jest dom? Dla mnie dom to miejsce gdzie jest moja najbliższa rodzina. Co mi po tym, ze w Polsce jestem traktowana jak swoja skoro to nie zawsze znaczy, że dobrze. Bez urazy, polski menel nie jest mi bliższy niż czeski. Nie szukam drugiej ojczyzny, bo mi żadna ojczyzna nie jest potrzebna do szczęścia.
        • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:34
          Za granicą nie chciałabym mieszkać właśnie dlatego, że zarówno ja i moje dzieci bylibyśmy dla tubylców zwykłymi słoikami

Słoik to pół biedy, bywa gorzej.
          • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:11
            A to już zalezy gdzie. Kraje imigranckie mają jednak inną mentalność niż kraje narodowe.
            • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:50
              Powtorzę za Kołakowskim (nie jest to dosłowny cytat, ale sens pozostaje ten sam). Kiedy emigrujesz do USA, jest Amerykaninem niemal od początku. Kiedy emigrujesz do Wielkiej Brytanii, Brytyjczykiem nie zostajesz nigdy. Powiedziała to osoba , która spędziła w UK kilkadziesiąt lat.

Pominę już fakt, że większość Polaków z wyższym wykształceniem nigdy go nie wykorzysta i do końca pracuje na przysłowiowym zmywaku.
              • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:00
                No ale to jest własnie różny efekt w krajach narodowych i imigranckich, na pewno o wiele łatwiej jest stać się krajowcem w USA, Kanadzie, Australii, Nowej Zelandii. To raz.
                A dwa, to dziś jest taki ruch i zmiany, że w ogóle trochę te kategorie narodowe tracą sens, zwłaszcza w takich centrach jak właśnie Londyn. I wreszcie trzy - to nasze słoiki, ekspaci, gastarbeiterzy, których jest coraz więcej. W jakimś momencie to czy 'jesteś' Brytyjczykiem przestaje mieć aż takie znaczenie, jak w nieodżałowanej pamięci St. Mary Mead, w czasach, kiedy mieszkała tam panna Marple.
                • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:07
                  Ale na razie to wygląda tak, że ludzie, którzy w PL chodzili do kina i teatru , na emigracji w UE zajmują sie dyskusjami w którym sklepie tania kiełbasa jest jeszcze tansza.(Oczywiście są wyjątki)
                  • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:26
                    No nie wiem, kogo masz na myśli? Może w tej Polsce w teatrze bywali ze snobizmu, a nie namiętności, że teraz im kiełbasa wystarcza?
                    Nie mam wielu znajomych z nowej emigracji do GB, ale ci ktorych znam się w twoją wizję nie wpisują. Najbliżej znam parę siedzącą w Londynie od dziesięciu lat, (fakt, że ludzie wyjechali na etapie matury, bardzo samodzielni), sensowną i z sukcesem. On grafik, ona - branża wydawnicza.
                    Jeżeli czegoś im zazdroszczę, to głównie zachwytu dla oferty kulturalnej Londynu, i dla dorosłych i dla dzieci, tych mas rozmaitych eventów, koncertów, także - darmowych, takich powiedziałabym mimochodnych. Z tym, że oni i przed emigracją bardzo mocno uczestniczyli w życiu artystycznym, na pewno znacznie aktywniej ode mnie.

A w ogóle, przyszło mi do głowy, że wszak Kołakowski umarł jako człek sędziwy, więc ten cytat opisuje rzeczywistość (i swoją na nią reakcję) z jaką zetknął sie po emigracji, czyli końcówka lat 60 tych i o dekadę-dwie późniejszych. Więc może to także zwyczajnie zmiana czasów? A może branży i środowiska, jakieś są zachowawacze i ksenofobiczne, a jakieś - przeciwnie?
                    • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:59
                      O ofercie kulturalnej Londynu czy Paryża mówić nie będę bo to oczywistość , wiadomo, że jest lepsza niż Warszawy. Ale Kopenhagi już niekoniecznie.

Znam tylko jedną osobę, która wyemigrowała do UK i bardzo się zmieniła na niekorzyść. Nie mam na myśli charakteru, ale właśnie zakres zainteresowan.

Znam natomiast wielu tubylców (Francja, UK, Irlandia) i znam niestety ich zdanie na temat miejsca polskiej imigracji w ich krajach. Nie zrozum mnie źle - oni są otwarci na imigrację (dzieci niektórych pomagały imigrantom z różnych państw jako wolontariusze - przede wszystkim w sprawach urzędowych) , ale w przypływie szczerości padały pytania czy moim zdaniem pewni ludzie na pewno skończyli studia w Polsce czy kłamią, bo nie interesuje ich nic poza zakupami i zasiłkami).

Co ciekawe , ci sami ludzie (oczywiście nie wszyscy) przyjechali do Polski na Euro i zasypywali mnie smsami o tym ...jaką klasę mają Polacy, jacy są obyci i żeby to zobaczyć trzeba tu przyjechać (byli we Wrocławiu, Toruniu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie).

Do czego zmierzam, żeby nie odbiegac za bardzo od tematu - nie wiem jak w przypadku innych nacji, ale w przypadku Polaków emigracja najczęsciej (ale nie zawsze, bron Boże) wiąże się z degradacją, przystosowaniem do nowego, gorszego miejsca w społeczeństwie i związanych z tym atrybutów. Oczywiście latwiej jest opłacic czynsz i wyskoczyć do knajpki za minimalną płacę w UK niż w Polsce, ale nie ma nic za darmo.

p.s. Nie sądzę, ze Kołakowski wypowiadał sie tylko na podstawie osobistego doświadczenia.
                      • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:06
                        Kołakowski zapewne czerpał także z doświadczenia innych, ale było to wciąż doświadczenie oparte na konkretnym miejscu i czasie historyczno-kulturowym. Czyli było to odbijanie się ludzi z zawężonych roczników o społeczeństwo dość homogeniczne i zwarte, bo taka była Brytania.

oni
                        > są otwarci na imigrację (dzieci niektórych pomagały imigrantom z różnych państw
                        > jako wolontariusze - przede wszystkim w sprawach urzędowych) , ale w przypływi
                        > e szczerości padały pytania czy moim zdaniem pewni ludzie na pewno skończyli st
                        > udia w Polsce czy kłamią, bo nie interesuje ich nic poza zakupami i zasiłkami).
                        No zaraz, ale przecież ci twoi znajomi poznawali Polaków w bardzo okreslonej sytuacji - pomoc urzędowa dla ludzi, którzy sobie nie radzą. Co oznacza, że po pierwsze mieli do czynienia z jakimś specyficznym wycinkiem populacji (mój podopieczny, mój hydraulik), a po drugie, w jakimś kontekście (jak idziesz do MOPSu to raczej nie po to, żeby dyskutować o Traviacie, nie?). Podejrzewam, że gdyby poszli na premierę do Albert Hall to zwyczajnie nie rozeznaliby, że ten okularnik z lewej to akurat Polak, a ta gruba z prawej to Słowaczka. Do głowy by im nie przyszło, wiec i nie miałoby szansy zmienić ich opinii.

emigracja najczęsciej (ale nie zawsz
                        > e, bron Boże) wiąże się z degradacją, przystosowaniem do nowego, gorszego miejs
                        > ca w społeczeństwie i związanych z tym atrybutów.
                        Emigracja w ciemno zawsze (ok, prawie zawsze) zaczyna się od kroku w dół. Bo musisz zarobić na mieszkanie i szukanie pracy, czy utrzymac się z pierwszej pensji (jeżeli jedziesz na przygotowane miejsce pracy). Inaczej wyglada to, jeżeli ktos jedzie na studia - wtedy tego zjazdu nie będzie, lub będzie mniej stromy, czy krótszy.

I wreszcie, na koniec,
                        > Co ciekawe , ci sami ludzie (oczywiście nie wszyscy) przyjechali do Polski na E
                        > uro i zasypywali mnie smsami o tym ...jaką klasę mają Polacy
                        No jasne. Jak u siebie patrzą na szukających pracy początkujących emigrantów, którzy oszczędzają na nowe buty, to patrzą na nich z góry.
                        • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:23
                          No zaraz, ale przecież ci twoi znajomi poznawali Polaków w bardzo okreslonej sytuacji - pomoc urzędowa dla ludzi, którzy sobie nie radzą

Nie do końca - tak jak pisałam "młodzież" tym się zajmowała. Tej samej młodzieży, nie ukrywam, podobały się Polki i młodzież ta próbowała nawiązać stosunki bardziej towarzyskie. To były dziewczyny poznane "normalnie" a nie beneficjantki ich pomocy. I własnie absolwentki uczelni wyższych.

Zapewne hydraulik lub niewykwalifikowany robotnik opuszczający Polskę nie odczuje zmiany swojej pozycji (poza finansową zmianą na lepsze). Osoby wykształcone , z aspiracjami , nie mogą nie zauważyć zmoany swojej pozycji. Oczywiście, że to jest naturalne, co nie zmienia faktu, że -tak jak pisałam- Polska zapewani im utrzymanie się w grupie społecznej i kulturowej do której należą.

Czyli b
                          > yło to odbijanie się ludzi z zawężonych roczników o społeczeństwo dość homogeni
                          > czne i zwarte, bo taka była Brytania
                          .

W latach 1968-2009? Ciekawe spojrzenie.
                          • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:31
                            Pozwolę sobie na porównaniu sytuacji Ukrainców w Polsce. Są tu ponieważ warunki finansowe sa lepsze tutaj z ich punktu widzenia. Natomiast nikt się nie zastanawia czy pani z Ukrainy, która właśnie odkurza mu podłogę jest inzynierem czy nie. Ta pani raczej nie pójdzie tu do kina czy teatru, mimo, że " w domu" robiła to często.
                            • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:29
                              Skąd wiesz, że nie pójdzie???? Czy nie jest to z twojej strony nieuprawniona asumpcja? Stereotypowa i wręcz klasowa? Zwłaszcza w stosunku do osoby z dyplomem, która przeniosła się tu na stałe, a nie robi skoki na trzy miesiące?
                              • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:07
                                Ależ ja o też tym mówię. I po pierwsze wiem, że pani sprzątająca RACZEJ nie pójdzie i wiem to od nich samych (oszczedzanie każdego grosza), konkretnie od dwóch, ale rozmawiałyśmy też o ich koleżankach.

Po drugie wadą imigracji jest to, że dla obcych Ukrainiec nawet jeżeli pracuje naukowo w PAN, powoduje taką a nie inna reakcję mieszkanców PL (najłagodniej mówiąc rezerwę).

I podobnie mają Polacy - w szerokiej i pospolitej świadomości np Anglików są postrzegani - w swej masie - jako tania siła robocza, nawet solidna. I oczywiście osoby wykorzystujące swoje wykształcenie w pracy w UK są traktowani "normalnie" przez kolegów.
                                • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:14
                                  Zgadza się. W krajach europejskich Polacy są kojarzeni z solidną i pracowitą siłą roboczą, biorący prace po które rasowy Niemiec czy Anglik raczej by się pochylił bądź pochylił w ostateczności.
                                  W Niemczech cenione są zwłaszcza polskie Panie sprzątające, Panie opiekunki do starych osób, Panie prostytutki oraz sezonowi robotnicy.
                                  Zresztą nie czarujmy się, także i my najczęściej Ukraińców kojarzymy z Paniami sprzątającymi czy tanimi robotnikami do budowy domów.
                                • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:15
                                  Ukrainiec nawet jeżeli pracuje
                                  > naukowo w PAN, powoduje taką a nie inna reakcję mieszkanców PL (najłagodniej mó
                                  > wiąc rezerwę).

Ukrainiec to o tyle kiepski przykład, że skojarzenia lecą także Wołyniem, a sami Ukraińcy nie są w Polsce normalnymi emigrantami, tylko przyjeżdżają na parę miesięcy, a potem muszą wracac i odnawiać wizę, w przeciwieństwie do Polakow w Unii.

ALe oczywiście, generalnie zakładam, że sprzątaczka nie ma doktoratu i nie słucha nowoczesnej muzyki poważnej. Tylko zakładam tak bez względu na to, czy jest z Indii, Polski czy Ukrainy. Czyli moje skojarzenia (i uprzedzenia) lecą po linii klasowo-finansowej, a nie narodowej.
                                  • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:04
                                    Czyli moje skojarzenia (i uprzedzenia) lecą po linii klasowo-finansowej, a nie narodowej.

Tylko niestety większościowe skojarzenia często utożsamiają naród z ich pozycją (na skalę masową) w danym społeczeństwie czyli linią klasowo-finansową. Nikt przecież nie myśli "Ukraińcy nie chodzą do teatru" tylko" Ukraincy w Polsce zajmują się głównie sprzątaniem i pracami dorywczymi w rolnictwie i na budowie"

I niestety dotyczy to każdej imigracji -Polaków też.

Dlatego-tak jak pisałam- zaletą mieszkania w Polsce jest bycie "na swoim miejscu"
                                    • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:20
                                      > Dlatego-tak jak pisałam- zaletą mieszkania w Polsce jest bycie "na swoim miejsc
                                      > u"
                                      Powiedz to:
                                      - Romom,
                                      - bezrobotnym,
                                      - słoikom,
                                      - Żydom,
                                      - tym na śmieciówkach,
                                      - i tym co im się wykształcenie zdewaluowało.
                                      Nie ma czegoś takiego jak 'swoje miejsce' w obliczu kryzysu, uprzedzeń, stereotypów, zwłaszcza, jeżeli nalezysz do jakiejś słabszej grupy.
                                      To zresztą generalna prawidłowość, nie specjalność krajowa.
                                      • riki_i Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:35
                                        olena.s napisała:

> > Dlatego-tak jak pisałam- zaletą mieszkania w Polsce jest bycie "na swoim miejscu"
                                        > Powiedz to:
                                        > - Romom

no sorry, a oni jaką mają niby kulturową tożsamość miejsca? przecież to jest mentalność taboru! nie rozśmieszaj mnie

> - bezrobotnym,

nie mieszaj statusu ekonomicznego z kulturowym (narodowym) - pobierałaś nauki w wyższej szkole gotowania na gazie?

> - słoikom,

u siebie na ojcowiźnie nie są słoikami - zawsze mogą wrócić do domu i często to robią

> - Żydom,

o co kaman? wirus michnikowszczyzny cię dopadł? w Polsce A.D. 2013 prześladuje się Żydów?!

> - tym na śmieciówkach,

patrz odp. w kwestii "bezrobotni"

> - i tym co im się wykształcenie zdewaluowało.

o co kaman? co to ma do statusu etnicznego?

> Nie ma czegoś takiego jak 'swoje miejsce' w obliczu kryzysu, uprzedzeń, stereot
                                        > ypów, zwłaszcza, jeżeli nalezysz do jakiejś słabszej grupy.

Jest, choćby cała sfora światowego lewactwa twierdziła inaczej. Naród jest kategorią przynależności od zawsze. Polak w Polsce jest u siebie.

Polka w Katarze jest expatką lub żoną expata i nie ma bata - kontrakt się kończy to Cię z owego raju wypie.p.rzają na zbity pysk, tak samo jak z Dubaju. Widziałaś tu osiadłych na stałe emerytów o europejskim pochodzeniu? Więc czego się rzucasz jak wesz na grzebieniu?
                                        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:42
                                          Nie.
                                          Zauważam, że poza kategorią narodową/obywatelską, jest mnóstwo kategorii, które uniemożliwają/utrudniają czucie się "na swoim miejscu". Nawet jezeli ta pierwsza jest spełniona.
                                          Dodaję też, że te kategorie pęcznieją w sytuacji kryzysu.
                                          W Katarze możesz uzyskać stałą wizę rezydencką. Jakbyś chciał. Ja - nie chcę.
                                          • riki_i Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:51
                                            No zgoda, ale w ten sposób można rozwodnić każdą dyskusję. Bo ja się mogę czuć "nie na swoim miejscu" z racji jesiennej deprechy, kłótni z żoną, obniżki wynagrodzenia w pracy, widoku Prezesa Kaczyńskiego w telewizji albo drożejących cen pietruszki na bazarze. I w sytuacji kryzysu wymienione przeze mnie kategorie też będą pęcznieć, jak to byłaś łaskawa ująć. Więc ja bym tego typu wyznaczników życiowego spełnienia nie doklejał do etniczności, a zwłaszcza nie mierzył nimi poczucia "bycia na swoim miejscu".
                          • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:25
                            W latach 1968-2009? Ciekawe spojrzenie

Miło mi.
                            Jak już, to jednak od 1970.
                            Jeżeli sie nie mylę, Kołakowski to porównanie zrobił solidny kęs czasu przed śmiercią, a więc obejmowało ono siłą rzeczy emigrację od wojennej do gierkowsko-jaruzelskiej (emigrację przynajmniej w dominującej części polityczną i bardziej rozerwaną niż obecna). Dwa, sam Kołakowski określał siebie w GB jako poczwórnie izolowanego, pewnie wiązało się to także i z tym, że akurat w GB, mimo Oxfordu, ceniono go mniej niż na kontynencie i za Atlantykiem (polemika z Thompsponem, kwestie polityczne).

Trzy, świat się zmienia, a GB - nadzwyczaj szybko. Może i za szybko, jak na swoje zdrowie.

• joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:56
                              Nie mówimy o polskiej emigracji tylko o tym czy dany kraj był "imigracyjny". I UK mimo, że jest i było, w tamtych czasach też, inaczej się "otwierało" na imigrantów niż np USA.
                          • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:35
                            > Zapewne hydraulik lub niewykwalifikowany robotnik opuszczający Polskę nie odczu
                            > je zmiany swojej pozycji (poza finansową zmianą na lepsze). Osoby wykształcone
                            > , z aspiracjami , nie mogą nie zauważyć zmoany swojej pozycji. Oczywiście, że t
                            > o jest naturalne, co nie zmienia faktu, że -tak jak pisałam- Polska zapewani i
                            > m utrzymanie się w grupie społecznej i kulturowej do której należą.

Stosujesz jakies kompletnie bledne zalozenie - ze za granica wyksztalcenie sie zawsze marnuje. Mam duzo znajomych, ktorzy wlasnie tutaj moga wykorzystywac swoje wyksztalcenie, bo w Polsce nie bylo dla nich pracy. Jedna znajoma siedzi w Szwecji (mikrobiologia), drugi w Holandii (biotechnologia), paru na dobrze platnych projektach w Irlandii - w Polsce wedlug ich wlasnych slow mogli menzurki za profesorami nosic, zanim czegos by sie doczekali. No i nie mow mi, ze komukolwiek z IT prestiz sie tu obniza.

Niektorzy owszem, z magisterka pracuja w sklepach, ale to ci, ktorzy wybrali malo przyszlosciowe wyksztalcenie i w PL czekalaby ich wegetacja katem u rodzicow (rzeczywiscie, utrzymanie sie w grupie, do ktorej naleza...). Tymczasem tutaj nawet pracujac w sklepie zyja bezpiecznie, zakladaja rodziny, stac ich na wygody - moga na przyklad kupowac twoje ksiazki czy plyty, zwiedzac swiat, cos odlozyc, wyluzowac sie. I przede wszystkim zyja w normalnych ukladach, gdzie nikt nikim nie pogardza za prace w sklepie czy w ochronie... a to bezcenne.

W moich oczach Polska ma duzo zalet, na wakacje jest super, przyroda i zabytki sa, ludzie maja czesto wyjatkowa motywacje, jest duza dynamika w roznych dziedzinach, jezyk polski jest fajny, a wiele utworow kultury to prawdziwe skarby. To, co widac z negatywow, to brak szacunku do siebie nawzajem, podejrzliwosc i opryskliwosc, male szanse na "godne" zycie dla wiekszosci, nacjonalizm/urawnilowka.
                            • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:59

ze za granica wyksztalcenie sie zawsze marnuje.

Ja napisałam, że ZAWSZE?big_grin

Wiem, że np w Irlandii jest sporo architektów pracujacych w zawodzie, ale ja mówię o masie 2 milionów emigrantów z PL.
                              • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:01
                                sorry za śmiech w poprzednim wpisie - miał być usmiech

• cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:16
                                Ano: "Osoby wykształcone, z aspiracjami , nie mogą nie zauważyć zmoany swojej pozycji."

W takim razie o co chodzi w twoim argumencie? Albo ludzie sie odnajduja zgodnie z wyksztalceniem, albo sie odnajduja ponizej wyksztalcenia, bo widac bylo nic niewarte, skoro i tak sa w stanie wiesc zycie lepsze niz by wiedli. Albo sie nie odnajduja i wracaja.
                                Dostep do dobr kultury jest zdecydowanie latwiejszy, jesli pensja wyzsza, a ceny te same. Jesli ktos uczestniczyl w PL w zyciu kulturalnym, to zarabiajac moze to robic latwiej. Jesli w PL aspiracjami byly "zakupy i kielbasa", to raczej znienacka nie wyszlachetnieje; moze choc plyte czy gre kupi legalna...
                                • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:07
                                  W takim razie o co chodzi w twoim argumencie?

Napisałam w poprzednim poście, w odpowiedzi olenie, więc pewnie gdzieś jest podpięty pod nią.
                                  • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:23
                                    Ze za granica jest sie narazonym na uprzedzenia wzgledem Polakow? Wiesz co... w tak hipernormatywnym kraju, jakim jest Polska, tyle sie nasluchalam z okazji bycia kobieta/ateistka/warszawianka/konkubina/feministka/humanistka/programistka/etc, ze uwierz mi, podczas lat na emigracji nie doswiadczylam nawet ulamka tego z okazji bycia Polka.

A argument o dostepie do kultury jest nadal bez sensu.
                                    • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:28
                                      A argument o dostepie do kultury jest nadal bez sensu.

Dlaczego???
                                      • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:31
                                        Przeciez pisalam - jesli ktos byl "kulturowo cywilizowany", to majac wiecej pieniedzy bedzie tylko bardziej. A jesli z czytania zajmowal sie gazetka z supermarketu, to i taki zostanie. Moze przestanie piracic muze do samochodu...
                                        • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:44
                                          Ale "więcej pieniędzy" przekłada się na cenę dostępu do kultury w miejscu zamieszkania. Porównaj ceny do opery w Warszawie i Londynie. Uwierz, znam wiele cudzoziemców, którzy tak dostosowują daty swoich wizyt w Polsce, żeby dopasowac je do przedstawień "za grosze". Dla wielu naszych imigrantów teatr po angielsku też może być wyzwaniem.

Do tego trzeba dodac dwa smutne , ale tez naturalne fakty: większość imigracji stara się raczej oszczędzać - albo dlatego, że kapitał chce zawieźć do domu albo dlatego, że planuje nabycie nieruchomości w nowym miejscu zamieszkania. A kultura to zbytek. I niestety , sporo osób wykształconych, które lądują na zmywaku w towarzystwie półanalfabetów, z czasem , pewnie mimowolnie, dostosuwują się do nich.

p.s. Pisałam kiedyś, że miałam okazję czytać materiały ( w tym wyniki badań i wywiadów) pracy doktorskiej na temat adaptacji polskich dzieci w UK i Irlandii i naprawdę nie zmyślam. Co nie znaczy, powtórzę to po raz kolejny, że dotyczy to wszystkich.
                                          • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:47
                                            Zapomniałam dodać - Polacy często barzdo cięzko pracują fizycznie, też na zmiany i zwyczajnie nie mają siły uczestniczyć w kulturze.
                                            • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:08
                                              Serio myslisz, ze ktos kto za granica ciezko pracuje fizycznie, prowadzil w Polsce zycie, w ktorym mial czas, pieniadze i ochote na kulture?...
                                          • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:54
                                            Myslisz, ze twoi emigrujacy milosnicy kultury nie oszczedzali w domu? Stac ich bylo na teatr, kino, ksiazki, plyty (sprawdz ceny biletow)? Nie musieli oszczedzac na czynsz czy kredyt, a teraz nagle musza - to po co wyjezdzali, pogarszajac swoja sytuacje? Wyrafinowany osobnik z mieszkaniem i pieniedzmi na regularna kulture na granicy nagle sie odmienil i teraz slumsuje w imie nie wiadomo czego?
                                            Porownujesz kompletnie inne rzeczy i wychodzi ci cos dziwacznego.
                                          • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:22
                                            Jak chcą zawieźć kapitał do domu, to nie emigranci.
                        • didlina85 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 20:48
                          a my jak patrzymy na Ukraińców czy Rumunów ?
                        • didlina85 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 20:50
                          a my jak patrzymy na Ukraińców czy Rumunów?
                          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 09:59
                            Tak samo jak Anglicy/Niemcy/Francuzi na emigranta Polaka.
    • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:19
      Polska to kraj ludzi którzy by chcieli w Europie być ostoją swojskości, naturalności i podejścia do każdego człowieka z sercem na dłoni. Może kiedyś się uda...

Polska ma najlepsze radio. Trójka rządzi! big_grin
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:52
        A w którym kraju jest tak jak piszesz? Proszę wymień ten kraj/kraje, dziękuję.
        • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:55
          Nie znam drugiego, które by miało takie ambicje. Proszę.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:59
            Ale czy znasz taki jak opisałaś wyżej? Jeżeli tak to podaj jego nazwę.
            • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:07
              Bo co? Jak nie załapałeś o co mi chodziło to się tym nie chwal.
              • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:16
                Proszę o podanie nazwy tego swojskiego kraju gdzie ludzie mają serce na dłoni. Dziękuję.
                • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:42
                  Nie musisz mi dziękować. Możesz przeprosić.
                • didlina85 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:05
                  POLSKA!!!!!!!!

• didlina85 POLSKA!!!!!!!!!!!!!!!! 20.05.13, 21:06
    • moofka Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:22
      o polsce dobre rzeczy - przychodza mi dwie do glowy
      piekny jezyk polski (chociaz rosyjski piekniejszy bardziej jednak, a angielski bardziej pozyteczny od polskiego)
      i tanie kasze w dobrym wyborze
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:53
        I polskie fora internetowe, prawda? Zagraniczne chyba nie są aż tak dobre skoro emigrantki regularnie i często tutaj szczekają.
        • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:56
          Tak, nie zlazłam drugiej takiej ematki big_grin
    • dziennik-niecodziennik Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:43
      Polska jest tak samo dobra dla swoich obywateli jak dowolny inny kraj dla swoich. innymi slowy - za granicą zawsze bedzie lepiej big_grin
      Polska jest fajna. ma swoje wady, wiadomo, ale zdecydowanie nei jest to zły kraj do życia.
      • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:48
        To co napisałaś oznacza, że kraje nie różnią się między sobą, co jest nieprawdą.
        Katar dla swoich obywateli jest zupełnie inny niż Polska (Francja, USA, Timbuktu, Belize) dla swoich. Pod wieloma względami jest lepszy, pod pewnymi (w mojej ocenie) gorszy.
        • dziennik-niecodziennik Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:01
          oczywiscie ze sie różnią. ale przez obywateli odbierane sa tak samo jak Polska przez Polaków - czyli zawsze sie znajdzie grupa ktora bedzie twierdzic ze "w Anglii/Japonii/Norwegii/gdziestam jest lepiej".
          • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:03
            A, i tu masz rację, oczywiście. Tylko te 'innne' będą różne.
    • mnb0 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:53
      Polska ma zabytki, czego nie ma np. w USA.
      Polskie filmy sa najlepsze na swiecie.
      Polska ma prawdziwe pory roku - upalne lato i mrozna zime. Malo krajow tak ma.
      Polska jest w srodku Europy wiec wszedzie z niej blisko. Mozna powiedziec ze jest pepkiem cywilizowanego swiata.
    • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 10:58
      Powiedzcie dlaczego zawsze w takich wątkach (pozytywnie o Polsce) ujawniają się emigranckie ścierwa plują rzecz jasna na kraj i wytykające wady mimo, że temat jest inny?
      Czemu zawsze są to akurat emigrantki, a nie ludzie żyjący na co dzień w Polsce którzy mieliby większe prawo krytykować bo są tu od lat, codziennie żyją.
      • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:09
        big_grin
      • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:10
        Nudny jesteś.
        I nie myślisz, niestety.
        To chyba oczywiste, że wyjeżdżają na stałe głównie ci, ktrym coś w otaczającej rzeczywistości bardziej doskwiera, czy będzie to wredna teściowa, czy za długie mrozy, czy za gorący klimat, czy słaba organizacja, czy brak perspektyw, czy niedobór naturalnego rolnictwa eko.....
    • morgen_stern Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:07
      Gdyby nie kredyt, brak kasy i pewnie też odwagi wyemigrowałabym na stałe, więc ode mnie wielu pochwał raczej nie usłyszysz.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:27
        A jaka pewność Morgenko, że za ichnią granicą zrobiłabyś wielką karierę? I że ktokolwiek chciałby Cię tam zatrudnić na warunkach lepszych niż masz obecnie?
    • joxanna Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 11:46
      Ja bym powiedziała, że Polska po prostu nie jest gorsza od innych krajów.

Jakby dobrze poskrobać, to brud, średnio sprawna publiczna służba zdrowia, korupcja wśród polityków są wszędzie. I to akceptujemy. Ale w Polsce domagamy się super-świętości i jak nie jest 100% idealnie to marudzimy. Może czas przyznać, że może być tylko w 75% idealnie, w 25% kiepsko, a w 50% średnio, albo jak wypadnie i to już jest niezły wynik? Pewnie wyszłoby podobnie jak w innych krajach.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:02
        Zgadzam się w pełni.
    • ashraf Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:00
      Przyroda, lasy, jeziora, góry, morze... prawdziwa agroturystyka i warunki do turystyki pieszej, kajakowej, rowerowej (poza miastem). Dobrej jakości, świeże, "eko" wink jedzenie za grosze. Dobrzy i tani dentyści.
      • stef63 Re: do ashraf 20.05.13, 19:51
        ashraf napisała:

Dobrej jakości, świeże, "eko" wink jedzenie za grosze. Dobrzy i tani dentyści.

Dla kogo jest tanie jedzenie eko i dentyści?
        Dla większości Polaków mieszkających i pracujących w Polsce jedzenie ( nie tylko eko) jest drogie, a dentyści dobrzy są bardzo drodzy.
        Jak się zarabia w innym kraju i w innej walucie, a przyjeżdża się do Polski aby tu wydawac to jest tanio, ale nie dla Polaków. Pracuj i zarabiaj w PL jak większośc ludzi 1200-1500 zł miesięcznie i wydawaj w PL to zobaczysz jak jest tanio.
        • ashraf Re: do ashraf 20.05.13, 21:26
          Wątek był o tym co nam (z naszej perspektywy) się w Polsce podoba. Nie mówię o jedzeniu z etykietą eko, bo to w 90% marketing, ale o warzywach z targu, "od chłopa", o świeżym twarogu, o mięsie prosto od rzeźnika. Usługi dentystyczne w skali europejskiej są tanie i dobrej jakości. Ale to prawda - jak się zarabia 1200-1500 zł miesięcznie to wszystko jest drogie... to m.in. takie chore pensje powodują, że nie wrócę do Polski.
          • gazeta_mi_placi Re: do ashraf 21.05.13, 10:04
            Dentyści w Polsce są tani i dobrzy, poza tym np. w Krakowie za darmo można przeprowadzić darmowe leczenie dentystyczne w Instytucie Stomatologii.
            • stef63 Re: do gazeta_mi_płaci 21.05.13, 19:34

> Dentyści w Polsce są tani i dobrzy, poza tym np. w Krakowie za darmo można przeprowadzić darmowe leczenie dentystyczne w Instytucie Stomatologii.

Nie mieszkam w Krakowie. Państwowa stomatologia w PL praktycznie nie istnieje.
              Znam dobrych dentystów w moim mieście, ale mają swoje gabinety, a w gabinetach prywatnych nie jest tanio dla Polaka.
              A tak z ciekawości jakie długie są kolejki na darmowe, dobre leczenie w Instytucie Stomatologii np. leczenie kanałowe i czy naprawdę jest za friko. Idę w czwartek na takie leczenie do swojego dentysty (prywatnie) i nie wiem dokładnie ile zapłacę, ale wydaje mi się że dużo (kilka stów).
              Mieszkam dwie godziny jazdy od Krakowa to taniej by mi wyszło takie leczenie w Krakowie.
              • gazeta_mi_placi Re: do gazeta_mi_płaci 21.05.13, 21:00
                Istnieje choć czasem trzeba się naczekać na termin. A prywatni dentyści mają różne rozpiętości cenowe i można coś znaleźć w rozsądnej cenie.
    • thorgalla Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:12
      A taki był miły wątek,dopóki gazeciarz swego interesu nie wsadził.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:21
        Poczytaj sobie wpisy Pań emigrantek, zdaje się nie odniosły do tematu tylko jak zwykle zaczęły szczekać jak to w kraju jest źle i gdzie indziej lepiej, nie widzisz tego?
        Prym wiedzie w tym Olena, jest to typ chama w białych rękawiczkach. Niby grzecznie, elegancko, bez wulgaryzmów, ale...
        Same wiecie...
        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:44
          Cmok.
    • kamunyak Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 12:22
      Jedyne co mogę powiedziec dobrego to to, że nikt mi tu (w Polsce) nie powie "wyp...", albowiem jestem u siebie. Nie ruszają mnie więc hasła "Polska dla Polaków", tym bardziej że jestem "normalna" czyli ze wszystkim mieszczę się w średniej.
      Poza tym niczego dobrego w tym kraju już nie znajduję, żadnych plusów.
      Przykład bezpłatnych studiów, które kształcą "bezpłatnych' pracowników (czyli bezrobotnych) jest jednym z przykładów tego szaleństwa. Zresztą już nie długo więc nie ma się czym ekscytować.
      • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:09
        > Jedyne co mogę powiedziec dobrego to to, że nikt mi tu (w Polsce) nie powie "wy
        > p...", albowiem jestem u siebie.

E tam, Polak "nie u siebie" można być także w Polsce. Na przykład przyjezdni mieszkający w stolicy. Czy ludzie pozwalają im być "u siebie"?
        • na_pustyni Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:23
          wiesz... problem polega na tym, ze dosc czesto przyjezdni nie traktuja Warszawy jako swojego miejsca
          • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 23:09
            Co to jest to swoje miejsce?
            • riki_i Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 08:57
              kropkacom napisała:

> Co to jest to swoje miejsce?

To jest to, czego nie masz i czego nie czujesz.
              • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 09:07
                Czyli nie wiesz co to jest?
    • manahmanah77 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 13:39
      Chyba już wszystko zostało powiedziane.

Cztery pory roku, dobre jedzenie na wyciągnięcie ręki, to, że już jesteśmy blisko "frontu" cywilizacji, a wciąż jeszcze możemy być trochę zaściankowi (np. nieruchomości są względnie tanie, nie trzeba być milionerem, żeby zbudować w jakimś spokojnym miejscu domek letniskowy), to, że Polska jest krajem tak bardzo jednolitym, że wszędzie tu czuję się "u siebie". Raz do roku jeżdżę na parę dni do Londynu i strasznie mi się wielokulturowy tygiel podoba, ale dopiero w domu mam poczucie bycia na właściwym miejscu.

I na koniec, cytat z dzisiejszego artykułu na Onecie:

"To trudno sprecyzować. Inny byłby walor gatunkowy życia spędzonego w tej schludnej i mieszczańskiej Szwajcarii, a inny w Polsce. Tu u nas jest się bliżej samego sensu historii"

Tak odpowiedział Jasienicy Ludwik Hirszfeld, zapytany o sens powrotu do kraju. A był przecież lewicującym żydem, którego pewnie dziś wielu Polaków chętnie by na laczkach wyniosło.

I ta ich postawa to chyba jedyne, co mnie w Polsce naprawdę boli. Poza tym, cieszę się, że mnie życie nie zaniosło za granicę na stałe i mam nadzieję, że moje dzieci tu zostaną.
    • agaja5b Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 13:50
      Dla mnie najlepsze w Polsce są jej absurdy. Generalnie jak ktos ma oczy i uszy otwarte i jakies poczucie humoru, to jest w swoim żywiole.Gdziekolwiek jesteś, czy wsiadasz do pociągu, czy idziesz do urzędu czy do lekarza, czy rozmawiasz z człowiekiem ulicznym, księdzem czy jesteś u cioci na imieninach, czy na weselu, na wakacjach czy w szkole, absurdy wyglądają zza węgła i puszczają oko. Czasem to smieszne, czasem straszne ale jest nie do podrobienia. Poza tym pory roku, ale tylko na wsi, w kontakcie z żywa przyrodą. Polska w miastach mi sie nie podoba, nie odnajduje się w miejskiej Polsce, w sumie jedno wielkie niedoinwestowane, zakompleksione, niedopieszczone przez zachód ale wielkie ego, bez poczucia humoru.
    • nenia1 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:03
      Polska to dobry kraj bo jest niskie zagrożenie terroryzmem, do tego leży na terenie asejsmicznym, nie występują trzęsienia ziemi, nie ma czynnych wulkanów, nie ma długotrwałych susz, tajfunów, cyklonów, tsunami, wielkich mrozów, plag szarańczy, z jadowitych węży mamy tylko żmiję niewielkich rozmiarów i z niewielką ilością jadu, a ugryzienie najbardziej jadowitego pająka można porównać do ugryzienia szerszenia. Możemy się kąpać w morze nie obawiając się rekinów, śmiercionośnych meduz, nie ma też skorpionów, krokodyli, a po ugryzieniu komara człowiek się nie zastanawia czy zachoruje na malarię.
      W Polsce nie ma podziałów etnicznych i religijnych, co ma swoje plusy zwłaszcza gdy się bierze pod uwagę niedawne losy byłej Jugosławii.
      Polska to raj dla grzybiarzy - nie ma zakazów zbierania grzybów, nie trzeba wnosić opłat, wszyscy mogą swobodnie spacerować.
      Polska to także ciągle raj dla ptasiarzy - mało gdzie zachowało się tyle naturalnych siedlisk.
      Jesteśmy prawdziwą bocianową potęgą, ale też możemy chwalić się wodniczką, która w Polsce stanowi 80% całej populacji w UE.
      A poza tym...no cóż, mam duszę bałaganiarską i krnąbrną, jak już się naparzę na te wszystkie białe domy w Bawarii obsadzone pelargoniami w równych rządkach, na równiutki angielskie trawniki, na galerię ślicznych holenderskich domów z wielkimi oknami, to po początkowych zachwytach czuję, że mnie...męczy, ta śliczność, ładność i porządeczek, te słodziutki lampki, powiewające chorągiewki, przepiękne kwiatuszki u każdego w tych samych kolorach...no jakoś przytłaczają, wszystko jest takie najs, a ja czasem lubię jak coś mocniej zgrzyta
      • agaja5b Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:19
        Tak, to bałaganiarstwo ma swój urok, na dłuższą metę szlag by mnie trafił, jakby tak wszystko naokoło miało geometryczny ład i logiczny porządek. Ta polska fantazja to jest niewątpliwie zaleta, moze nie w każdym swoim przejawie, ale zaleta. Wydaje mi się że Polak potrzebuje jakichś ram, nawet dość sztywnych, żeby jego inwencja miała pole do popisu, inaczej sie udusi, na pewno nie sztywnych reguł "odtąd -dotąd". Zaryzykowałabym nawet tezę że im sztywniejsze ramki, tym ciekawsze efekty " twórczości. Zdecydowanie Polsce i Polakom nie służy totalna swoboda, jaka np dostali ponad 20 lat temu i co? I zgłupieli od jej nadmiaru.
      • morgen_stern Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 14:29
        O, zgadzam się z tym, co powiedziałaś o przyrodzie i zagrożeniach wink to ewidentny plus.
        Nie zgadzam się tylko z bałaganiarstwem, ja tego nie znoszę i nie lubię, czysto, równo i ładnie raczej mi się nie znudzi.
      • kocianna Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 09:46
        podpisuję się ręcamy i nogamy smile
    • guderianka Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:29
      wink
      Polska mnie wkurza-wielokrotnie
      Wkurzają mnie urzędnicy, niedouczeni, z różnymi opiniami, politycy, sprzedawcy,handlowcy, lekarze
      Ale...to mój kraj...uwielbiam język polski, jego bogactwo, kwiecistość, polskie przekleństwa , uwielbiam polską wieś, zapach na niej, przyrodę, jeziora, góry, uwielbiam literaturę, jej ducha i przesłanie, polską muzykę, gatunki roślin i zwierząt. Wkurzają mnie Polacy jako naród ale jednostki są wspaniałe.
      I kocham polskie ruskie pierogi! wink
      • stuletnia_stokrotka Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:39
        guderianko i neniu- podpiszę się pod waszymi słowami bo nic mądrzejszego i tak nie napiszę smile
    • croyance Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:51
      Polska jezt zupelnie normalnym krajem, w ktorym niektore rzeczy sa dobre, a niektore mniej. Jak wszedzie.

Mysle, ze ludzie w Polsce przede wszystkim nie doceniaja jednej rzeczy, ktora wcale nie jest taka oczywista w wielu innych miejscach: ze Polska lezy na terenie sejsmicznie stabilnym, i ze nie ma ani wielkich trzesien, ani ogromnych huraganow, ani wybuchajacych wulkanow, ani tsunami. Ziemia jest ok, ani pustynia, ani skaly, ani male wysepki.

W sensie geologicznym sensie Polska lezy w bardzo dobrym miejscu, ma jakies bogactwa naturalne, ma miejsce na uprawe zboz, ludzie nie musza zyc w ciaglym strachu, ze domy pozawalaja im sie na glowe etc.
      • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:59
        Racja.
      • agaja5b Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:29
        croyance napisała:

> Polska jezt zupelnie normalnym krajem, w ktorym niektore rzeczy sa dobre, a nie
        > ktore mniej. Jak wszedzie.
        >
        > Mysle, ze ludzie w Polsce przede wszystkim nie doceniaja jednej rzeczy, ktora w
        > cale nie jest taka oczywista w wielu innych miejscach: ze Polska lezy na tereni
        > e sejsmicznie stabilnym, i ze nie ma ani wielkich trzesien, ani ogromnych hurag
        > anow, ani wybuchajacych wulkanow, ani tsunami. Ziemia jest ok, ani pustynia, an
        > i skaly, ani male wysepki.

> W sensie geologicznym sensie Polska lezy w bardzo dobrym miejscu, ma jakies bog
        > actwa naturalne, ma miejsce na uprawe zboz, ludzie nie musza zyc w ciaglym stra
        > chu, ze domy pozawalaja im sie na glowe etc.
        To jest znaczący plus ale dla równowagi jest niestety położenie geopolityczne, bo polskie blota zawsze były jednak tą sceną w teatrze dziejów, gdzie rozgrywały się krwawe jatki.
        • croyance Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:35
          Polozenie geopolityczne to inna sprawa oczywiscie (niestety).
          • agaja5b Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:43
            No oczywiście że innasmile Chodziło mi o to że niestety wszystkiego mieć nie można, widocznie stabilność geologiczna, klimatyczna i geopolityczna razem to zbyt wiele jak na jeden krajwink
            • croyance Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:02
              Wszystkiego faktycznie miec sie nie da, i wszedzie, w kazdym kraju jest cos nie tak.

A, w Polsce jeszcze jest dosyc bezpiecznie i raczej nie ma zbyt wielu pandemii.
    • marychna31 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 16:57

Nie wiem, czy Polska jest obiektywnie dobrym miejscem do życia - nie potrafię tego ocenić ale z pewnością jest najlepszym miejscem dla mnie i wybór życia właśnie tu, to w pełni świadoma decyzja.

W trakcie doktoratu spedziłam mnóstwo czasu przy prawie wszystkich europejskich reaktorach i źródłach spallacyjnych. Najdłużej pracowałam w HMI w Berlinie i tak jadąć sobie autobusem po Charlottenburgu (dzielnicy Berlina) stwierdziłam, ze chyba chciałabym tu zamieszkać- wynajełabym jeden z tych slicznych domków, miałabym blisko do pracy. Wkoło jest tak czysto, porzadnie, logicznie pomyslana infrastruktura- tu sie musi dobrze mieszkać!

Kiedy tak autobus stawał na kolejnych przystankach to dosiadali się do mnie kolejno moja przyjaciółka z mojego poznańskiego instytutu i chłopak z Krakowa. Autobus był prawie pusty a my w trójkę stalismy dośc blisko drzwi, którymi wsiedliśmy. I tak jadąc wszyscy zauważylismy coraz to bardziej wściekłe spojrzenia rzucane przez kierowce w lusterku pojazdu. Nagle kierowca zatrzymał autobus i normalnie w furii podszedł do nas krzycząc, że mamy nie stac przy drzwiach tylko przesuwać się w kierunku, drugich drzwi, przeznaczonych do wysiadania....

Wszyscy w trójke bylismy dosłownie w szoku. Popatrzyłam na moich współtowarzyszy i powiedziałam: "chyba zrobimy sobie dzień pieszego pasażera".....i uciekliśmy z autobusu.

Własnie wtedy uświadomiłam sobie, ze jestem na wskroś polska- że kierowcę autobusu w Polsce nigdy by nie obeszło gdzie stoją i którędy wysiadają pasażerowie i ża ja się na niemiecki ordung w życiu nie chcę przestawić choć jeżdzić do Niemiec bardzo lubię. I jeszcze, ze w Niemczech nikt nie zrozumie co znaczy "dzień pieszego pasażera". To był dzień narodzin mojego patriotyzmusmile
      • czytelniczka1488 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:30
        demotywatory.pl/2066072/Z-wlasnym-krajem-to-jak-z-wlasna-matka
      • czytelniczka1488 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:31
        demotywatory.pl/2066072/Z-wlasnym-krajem-to-jak-z-wlasna-matka
        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:21
          Mleczkę tęż byś w dziób lała??
          za orła?
          • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:24
            O co Ci chodzi?????

• olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:34
              Że mianowicie jak?
              • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 10:06
                Mleczko to nie emigrant.
                • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 21.05.13, 11:13
                  To idź, Mrożkowi naubliżaj.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:50
        Popłakałam się ze wzruszenia.
        • marychna31 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:51
          gazeta, jakiś ty męski, taki sarkastyczny...wink
        • thorgalla Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 17:55
          Płacz Gazeta,płacz.Może kogoś podłapiesz big_grin
          Płaczący facet też może być seksowny (patrz ostatni mecz Davida B.)
        • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:19
          Tekst linka
          • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:26
            Tu nie chodzi o tolerancję, tylko o stereotypy - chyba nie zaprzeczysz, ze istnieją. Bez względu na to czy nam się to podoba czy nie.
            • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:42
              joa66 napisała:

> Tu nie chodzi o tolerancję, tylko o stereotypy - chyba nie zaprzeczysz, ze istn
              > ieją. Bez względu na to czy nam się to podoba czy nie.

LOL, stereotypy. Stereotypami to sie moze przejmowac liberalny Holender, jak wyjedzie do Arabii Saudyjskiej. Polak na Zachodzie tak czy owak bedzie mial z gorki: w Polsce musi byc bialy, hetero, dzieciaty, wierzacy albo przynajmniej udajacy, nie humanista, nie fizyczny, nie sloik, nie pracodawca (bo krwiopijcy) i nie pracownik (bo lenie)... Dla kobiet jest jeszcze caly specjalny podzestaw. Polska ma wiele zalet, ale akurat z wolnoscia od stereotypow to kula w plot centralnie. Duza czesc z tego czesto opisywanego "odetchniecia pelna piersia" to wlasnie wolnosc od uczucia ciaglego walenia po glowie oczekiwaniami i ramkami.
              • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:50
                Ale o czym Ty w ogóle piszesz?

Czy ja pisałam, że Polska jest wolna od stereotypów?

Pisałam o KONKRETNYM stereotypie - typowego imigranta. I to, że pozostając tutaj jesteśmy od tego wolni. Od tego, a nie od grypy, malarii czy homofobii.
                • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:57
                  Ja naprawdę zdaję sobie sprawę, że pewnie łatwiej byc polskim imigrantem w Londynie niż "pedałem" w Grodzisku. Łatwiej żyć w UK niż w Polsce np z niepełnosprawnym dzieckiem.

Ale temat dotyczy czegoś innego - tego co jest tutaj dla nas dobresmile Jak sama autorka zauważyła, o tym co złe już było wiele tematów. I dla mnie wolność od bycia ofiarą powszechnego stereotypu jest dobrem. Podobnie jak dostęp do kultury -jak pisałam na pewno nie umywamy się do Londynu czy Paryża, ale w porównaniu do wielu miast zachodniej Europy wypadamy doskonale. I jest to opinia cudzoziemców.
                  • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:05
                    Hehe, no wiesz, tylko to jak mowic, ze w Polsce jest dobre to, ze sie nie mowi w obcych jezykach, tylko po polsku. No niewatpliwie, ale naprawde to sa glowne plusy, jakie umiesz znalezc?
                    • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:11
                      no wiesz, tylko to jak mowic, ze w Polsce jest dobre to, ze sie nie mowi
                      > w obcych jezykach, tylko po polsku

Jeżeli tak piszesz, to znaczy nic nie zrozumiałaś.
                      • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:18
                        joa66 napisała:

> no wiesz, tylko to jak mowic, ze w Polsce jest dobre to, ze sie nie mowi
                        > > w obcych jezykach, tylko po polsku

>
                        > Jeżeli tak piszesz, to znaczy nic nie zrozumiałaś.

To wytlumacz mi lepiej argument, ze dobre jest to, ze sie nie jest uwazanym za cudzoziemca?
                        • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:22
                          imigranta, nie cudzoziemca - to różnica.

Więcej może napiszę wieczorem , teraz spadam
                          • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:23
                            joa66 napisała:

> imigranta, nie cudzoziemca - to różnica.

LOL smile Cudzoziemiec w innym kraju jest imigrantem, to normalne. Jedziesz samymi stereotypami i uwazasz wolnosc od nich za zalete... zabawne.
                  • najma78 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:13
                    joa66 napisała:

> Ale temat dotyczy czegoś innego - tego co jest tutaj dla nas dobresmile Jak sama a
                    > utorka zauważyła, o tym co złe już było wiele tematów. I dla mnie wolność od by
                    > cia ofiarą powszechnego stereotypu jest dobrem.

Jest czy moglaby byc? Polska to kraj stereotypow wlasnie i braku tolerancji. Akurat to i jeszcze pare innych rzeczy wynikajacych z mentalnosci Polakow zawsze byl dla mnie zniechecajacy i nadal jest jednym z mocnych powodow dla ktorych nigdy nie wrocilabym do pl.
                    • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:15
                      Boże, kolejna, która nie rozumie tematu....
                      • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:16
                        To wytłumacz, bo ja też nie rozumiem o co ci wobec tego chodzi.
                      • najma78 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:24
                        joa66 napisała:

> Boże, kolejna, która nie rozumie tematu....

To wyjasnij, bo jak widzisz nie tylka ja nie rozumiem o ci chodzi?
                        Od jakich stereotypow jestes wolna w Polsce, bo rozumiem ze od stereotypu typowego imigranta, ale ty nie jestes imigrantka wiec od jakich jeszcze? Spoleczesntwo polskie jest wolne od stereotypow?
                        • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:31
                          Spoleczesntwo polskie jest wolne od stereotypow?

Koleżanko, przeczytaj sobie jeszcze raz to co pisałam bo pięćset razy tego samego powtarzać nie będę.

• najma78 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:38
                            joa66 napisała:

> Spoleczesntwo polskie jest wolne od stereotypow?
                            >
                            > Koleżanko, przeczytaj sobie jeszcze raz to co pisałam bo pięćset razy tego sam
                            > ego powtarzać nie będę.
                            >
                            Kolezanko to moze ty jeszcze raz przeczytaj to co sama napisalas bo juz dawno sie pogubilas i nie wiesz o czym piszesz.
                            • joa66 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 21:41
                              Nigdzie nie napisałam, że Polska jest wolna od stereotypów, ale z uwagi na mój ostatni post, pozwolę sobie nie kontynuowac.
                              • kropkacom Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 23:07
                                Poczekaj, dla ciebie jakąś wielką zaletą a propos mieszkania w Polsce jest to, że cie niedosięganie stereotyp imigranta? Poważnie?
                                • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 23:22
                                  Uwłacza on czci bowiem, hej!
                    • riki_i Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:21
                      najma78 napisała:

> Jest czy moglaby byc? Polska to kraj stereotypow wlasnie i braku tolerancji. Ak
                      > urat to i jeszcze pare innych rzeczy wynikajacych z mentalnosci Polakow zawsze
                      > byl dla mnie zniechecajacy i nadal jest jednym z mocnych powodow dla ktorych ni
                      > gdy nie wrocilabym do pl.

A to siedź sobie wśród muslimów i ciapatych. Płakać po tobie nie będziemy.
                • najma78 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 18:59
                  joa66 napisała:

> Pisałam o KONKRETNYM stereotypie - typowego imigranta. I to, że pozostając tuta
                  > j jesteśmy od tego wolni.

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin to ja wroce, zeby sie o tego uwolnic...tylko czy warto skoro fajnie jest bo grzyby mozna zbierac i pajaki jadowite naturalnie w przyrodzie polskiej nie wystepuja?
                • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:00
                  A jesli komus "stereotyp typowego imigranta" (zreszta tu naprawde stereotypy nie sa tak w modzie jak w PL, owszem lubia je brukowce i ich odbiorcy, ale juz nie mainstream) i tak bardziej odpowiada niz cala masa stereotypow, z jakimi boryka sie w kraju? Przemysl.
            • olena.s Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:35
              Ja sobie Mleczką komentuję gazeciarza. Rozumiesz, tolerują go tylko ze względu na wielowiekową tradycję.
    • anika772 Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:10
      Nie mamy tu szariatu. Ani styku płyt tektonicznych i ekstremalnych warunków pogodowych.
      To jest całkiem niezłe miejsce do życia, mimo wszystko.
      • cherry.coke Re: Polska-to dobry kraj 20.05.13, 19:15
        To sa powazne plusy... Nie ma tez prawa gangow jak w Meksyku, ani twierdz jak w RPA, ani faweli jak w Brazylii. Nie gwalca turystow. Chorych psychicznie sie leczy, a nie wyrzuca na ulice. Dochody sa pewnie w jakich gornych 20% swiata. Wielu takich rzeczy sie nie zauwaza, a cala Europa jest swojego rodzaju enklawa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka