Dodaj do ulubionych

Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień

23.05.13, 14:17
Ja generalnie nie lubię nosić okularów, bo jak cos mi nawet minimalnie uciska w okolicy skroni to zaraz boli mnie głowa (nawet opasek nie cierpię)
No ale rozumiem sens noszenia tychże gdy świeci słońce...natomiast gdy jest pochmurno to po kiego grzyba mieć je na nosie???
Dziś spotkałam taką laskę, któr namiętnie na nosie nosi okulary p-s, czy to słońce czy to chmurywink No ale ona ewidentnie się ukrywa, bo ma troche głupot na sumieniu, więc ją rozumiem tongue_out
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:21
      Czasem mimo że jest pochmurno, jest wyjątkowo jasno. Nie wiem jak nazwać to zjawisko, ale ja np mam dość wrażliwe oczy i noszę ciemne okulary także gdy nie ma "otwartego" słońca.

Po drugie - co Ci to przeszkadza, najwyżej to koleżanka będzie gorzej widzieć, nie Ty tongue_out
      • ciastko_z_kota Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:45
        wiem o czym piszesz. mam tak samo. czasem zachmurzone niebo świeci jak rozproszone słońce.
      • ichi51e2 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 20:39
        I ja. Zreszta od takiego lekkiego mruzenia sie wlasnie zmarchy robia.
      • jematkajakichmalo Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 14.10.13, 12:57
        Ja tez przez to cierpie, a juz w samochodzie to masakra.
    • gaskama Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:28
      Ja mam przeciwsłoneczne, które są równocześnie korekcyjnymi. Oczywiście tego po nich nie widać. Kilka razy więc miałam je na nosie a pogoda się nagle zepsuła. Ponieważ bez nich gorzej widziałam, mimo braku słońca, to chodziłam w nich. Mnie też czasami bawią ludzie, którzy w hotelu na posiłki przychodzą w okularach przeciwsłonecznych. Cholera wie, ilu z nich ma korekcyjne.
      • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:38
        Właśnie dlatego zdarza mi się w pochmurną pogodę wracać do domu w przeciwsłonecznych i korekcyjnych jednocześnie.. Bo jak wychodzę słońce wali po oczach, a nie chce mi się dodatkowych.
      • oqoq74 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:48
        Też mam przeciwsłoneczne i korekcyjne w jednym. Mimo, że zwykle noszę też w torebce korekcyjne, to nie zawsze chce mi się bawić w zmienianie ich. Jak wchodzę do sklepu z dworu, też nie chce mi się zmieniać, jestem krótkowidzem i bez widzę dużo gorzej. Zmieniam, gdy wiem, że będę w pomieszczeniu przebywać dłuższy czas.
        • kaja5 Re:oqoq74 14.10.13, 21:17
          Jaki był koszt tych okularów słonecznych korekcyjnych?Też jestem krótkowidzem, w lato nosze szkła kontaktowe i okulary słoneczne, a czasem normalne okulary korekcyjne i na nie jakoś wciskam duże okulary przeciwsłoneczne (ale tylko do auta, wstyd wyjść do ludzi wink Dlatego bym sobie takie na lato kupiła tylko pewnie są bardzo drogie?
      • allatatevi1 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:57
        W hotelu na posiłkach to albo z powodu kaca i zapuchniętych oczu (rano), albo z powodu podrażnionych oczu po słońcu, morzu itp.
      • a1ma Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 14.10.13, 13:04
        Może ci na posiłkach mają światłowstręt? W hotelu rano to dość prawdopodobne.
    • eliszka25 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:31
      mam alergie na pylki i bardzo czesto nosze okulary przeciwsloneczne rowniez w pochmurne dni, zwlaszcza gdy jest do tego wiatr. takie dostalam zalecenie alergologa. bez okularow non stop ciekna mi lzy i to czesto strumieniami. moze dla ciebie to smieszne, ale dla mnie zdecydowanie nie.
      • niutaki Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:38
        No ja jestem taka wlasnie laska co to ciagle nosi, nawet jak innych nie razi, to mnie razi. Jakos to musza przezyc ci inni.
        • anel_ma Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:44
          ja też smile tzn. mnie tez razi, jak nie razi
          • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:48
            No właśnie. Przez zwykłe optyczne razi bardzo, nawet jeśli mają antyrefleksy.
            Ni będę nosić 2 par ze sobą. Przeciwsłonecznych korekcyjnych używam też w zimie kiedy jest słonecznie i leży śnieg.
        • shellerka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 17:46
          ja też.
          właśnie dostałam od męża nowe, takie jakie chciałam i mam w nosie, że ktoś pomysli, że coś ukrywam smile
          • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 17:55
            A niech sobie myśli.
            Dobrze dobrane do twarzy, ładne oprawki dodają urody, zasłaniają kurze łapki i ewentualne wory pod oczamiwink
      • dziennik-niecodziennik Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:51
        mam to samo smile
    • landora Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:36
      Mam bardzo wrażliwe oczy i latem noszę ciemne okulary nawet wtedy, gdy jest dość pochmurno, bo nawet takie rozproszone światło mnie razi. Ściągam wtedy, kiedy rzeczywiście jest mocno pochmurno albo gdy zaczyna zmierzchać. Nie mam nic poważnego na sumieniu tongue_out

Bez okularów w torebce nie wychodzę na dwór nawet zimą, 15 minut w słońcu i mam gwarantowany ból głowy.

A dlaczego Ci to przeszkadza?
    • kandyzowana30 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:40
      Ja z klubu nadwrazliwcow, nawet w pochmurny dzien slonce mnie razi i okulary musze miec. Nie wsiade do samochod, nawet jako pasazer, bez okularow niezaleznie od zachmurzenia, no chyba ze pada.
    • kammik Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:41
      Chronią w pewnym stopniu przed pyłkami, więc je noszę, mimo że w pochmurny dzień jest to nieco upierdliwe, bo gorzej w nich widzę.
    • misterni Takie dylematy miałam 23.05.13, 14:46
      na początku liceum, gdy kupiłam sobie moje pierwsze okulary słoneczne. Słońce świeciło, miałam okulary na nosie, zachodziło za chmury, ściągałam. I tak w kółko.
      Teraz noszę w lecie cały czas, no chyba że deszcz pada albo robi się ciemno. Sumienie mam czyste tongue_out
    • allatatevi1 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:54
      Ja noszę jak mi się nie chce robić makijażu, jak płakałam albo jak mam zły humor - no albo jak świeci słońce.

Dlaczego ludzie w Polsce nie noszą okularów p/słonecznych w zimie - czasem śnieg odbija słońce i to strasznie razi.
      We Włoszech sierpień czy grudzień - jak jest slońce to ludzie noszą okulary - w PL noszenie okularów p/słonecznych w ziemie to jakieś tabu.
      • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:56
        Ja noszęsmile
      • nanuk24 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:12
        Zima powinno sie nosic okulary przeciwsloneczne, zeby nam sie wzrok niepogorszyl i nie mieli zacmy.
      • twoj_aniol_stroz Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:13
        > We Włoszech sierpień czy grudzień - jak jest slońce to ludzie noszą okulary - w
        > PL noszenie okularów p/słonecznych w ziemie to jakieś tabu.
        Bez przesady. Wielu kierowców w zimie też zakłada okulary p/s i nikogo to nie dziwi.
      • landora Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:25
        > We Włoszech sierpień czy grudzień - jak jest slońce to ludzie noszą okulary - w
        > PL noszenie okularów p/słonecznych w ziemie to jakieś tabu.
        >

W Polsce jest jednak nieco mniej słonecznie niż we Włoszech ;D
        Mimo to, ja nosze okulary równiez zimą.
    • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:55
      Ja nie mam powodów do ukrywania się, ale to tak fajnie gapić się na ludzkie twarze bezkarnie. Mam bardzo ciemne okulary i nikt tego nie zauważywinktongue_out
    • lelija05 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 14:56
      Jak byś miała alergię, lub zapalenie spojówek, to byś się nie dziwiła.
    • twoj_aniol_stroz Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:07
      Jak choruje na zapalenie spojówek lub inne paskudztwo związane z oczami to okulary powinna mieć cały czas jak jest światło dzienne. Po prostu oczy mniej bolą.
      Z własnego doświadczenia wiem, że jak mam migrenę, to choćby było bardzo pochmurno to i tak niebo odbija światło, które wzmaga ból głowy i inne "atrakcje" migrenowe.
      Mój mąż natomiast nosi okulary polaryzacyjne p/s w lesie big_grin Odkrycie jest nowe bo zeszłoroczne. Nigdy nie umiał zbierać grzybów, nie umiał ich znaleźć po prostu. I w zeszłym roku będąc w lesie zorientował się, że mając na nosie okulary polaryzacyjne zaczął widzieć grzyby smile Tym sposobem mój mąż wygląda jak idiota łażąc po lesie w okularach p/s ale jakoś mało mu to przeszkadza big_grin
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 24.05.13, 18:04
        a pajeczyny tez widzi lepie tongue_out?
      • azars Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 14.10.13, 12:53
        Z tymi grzybami mam podobnie. Widzę połowę tego co inni grzybiarze a zbierać grzyby bardzo lubię. Proszę napisz jakich konkretnie Twój mąż używa okularów. Są różne kolory szkieł polaryzacyjnych więc jaki kolor szkieł używa w lesie?
    • podkocem Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:16
      A ma przy tym naburmuszoną mine? Może chce być jak Victoria Beckham?
    • rhaenyra Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:17
      bo wyobraz sobie ze innych slonce razi nawet gdy wg ciebie nie jest slonecznie
    • agata_abbott Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:18
      Ja np. mam alergię na pyłki - mam katar i oczy mi łzawią. Chodzenie w okularach przeciwsłonecznych było zaleceniem alergologa (i faktycznie, z oczami wtedy lepiej).
    • olinka20 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:20
      Po laserowej korekcie wzroku kilka lat temu mam bardzo wrazliwe oczy i chodze w okularach przeciwsłonecznych bardzo cżesto ( zimą jak słonce swieci nie sciągam ich wręcz).
      Nic nie mam na sumieniu tongue_out
      Dodatkowo jestem alergik i czasem oczy bardzo łzawią i nie wygląda to zbyt estetycznie.
    • na_pustyni Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:32
      łolaboga, to pewnie mnie spotkałas
      mam permamnentne zapalenie spojówek i łzawią mi oczy, nawet kiedy jest pochmurny dzień
      ale pewnie według takiej krejzolki jak Ty mam cos na sumieniu...
      • ziarenko-piasku Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:53
        No ok...ale ja nie miałam na myśli historii chorobowych, typu zapalenie spojówek, uczulenie czy nadwrażliwość...Rozumiem, ze bywa, ze trza mieć na nosie okullary takowe...
        Nie rozumiem zas, po co komu one skoro ich nie potrzebuje z powyższych względów...
        No chyba, ze gapienie się bezkarnie na innych tongue_out jak to któras z was napisała tongue_out
        A jak reagujecie na rozmówcę, który ma na nosie ciemne okulary?
        Bo ja nie lubię "tak" rozmawiać ...
        • gryzelda71 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 15:57
          Masz problem......
          Nosze bo zachmurzenie nie" zagłusza "promieniowania.To,że słoneczka nie widać,nie znaczy,że to słoneczko nie świeci.
        • twoj_aniol_stroz Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:32
          No, ale skąd masz pewność, że jej nie są potrzebne ze względów zdrowotnych? Niektóre choroby, jak choćby migrena, nie dają jakiś zewnętrznych, konkretnych objawów (no może poza morderstwem w oczach jeśli ktoś wydaje dźwięki głośniejsze niż szept wink ).
          Ale nawet jak jej nie są potrzebne zdrowotnie, to co Tobie to przeszkadza? Chce? Niech nosi. Może je lubi wyjątkowo, może jej w nich do twarzy (a przynajmniej ona tak uważa), może akurat kupiła i nie może sie nacieszyć, może uważa, że coś wyraża tymi okularami, może własnie chwilę temu obejrzała jakiś wyciskacz łez i nie chce wyglądać jak czerwonooki szczur, może lubi się "ukryć" za ciemnymi szkłami (i wcale to nie oznacza "mania" czegoś na sumieniu)... Tych "może" pewnie jest jeszcze tysiąc pięćset i naprawdę nie ma znaczenia dlaczego ona ma te okulary na nosie. Ma i tyle w temacie.
          A co do rozmowy z osoba w okularach to mnie to jakoś nie przeszkadza, nie mam oporów.
        • landora Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:32
          Toteż Ci kilka osób napisało - bo niektórzy mają wrażliwe oczy i ich razi takie rozproszone światło.
          A ja nie będę ryzykować bólu głowy, bo mój rozmówca chciałby mi patrzeć w oczy.
        • hanalui Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:35
          ziarenko-piasku napisała:

> No ok...ale ja nie miałam na myśli historii chorobowych, typu zapalenie spojówe
          > k, uczulenie czy nadwrażliwość...Rozumiem, ze bywa, ze trza mieć na nosie okull
          > ary takowe...
          > Nie rozumiem zas, po co komu one skoro ich nie potrzebuje z powyższych względów

Ja nie mam zadnej z powyzszych przypadlosci to jednak takowe nosze nawet w pochmurny dzien zwlaszcza kiedy biegam, bo to nie tylko ochrona dla oczu przed UV ktore jest tez i w pochmurna pogode, ale rowniez ochrona przed wszelkiego rodzaju muszkami, pylkami, piaskami i innymi syfami wpadajacymi do oczu.
          Dodatkowo w zaleznosci od okularow i filtrow mam takie ktore powoduja ze przy szarowce lub pochmurnym dniu jest jasniej, wyrazniej sie widzi, natomiast swiatla samochodow nie sa tak razace i oslepiajace - cos jak okulary dla kierowcow, przy czym te wygladaja jak zwyczajne sloneczne okulary
        • mama-tyma Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:47
          "> A jak reagujecie na rozmówcę, który ma na nosie ciemne okulary? "

ja reaguje normalnie, bo sama nigdy nie ściągam okularów tylko z tego powodu, że z kimś rozmawiam, tak dziś też w pochmurny dzień chodziłam w okularach i nie mam zapalenia spojówek, alergii itp
        • rhaenyra Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 17:05
          i ty widzac nieznama osobe na ulicy wiesz ze nie ma alergii nadwrazliwosci itd ?

moze numerki totka tez znasz ?smile

> A jak reagujecie na rozmówcę, który ma na nosie ciemne okulary?
          > Bo ja nie lubię "tak" rozmawiać ...

normalnie
          nie mam jakiejs nerwicy w tym temacietongue_out
        • odwodzicielka rozmówca w okularach 24.05.13, 15:54
          źle mi się rozmawia gdy nie moge nawiazać kontaktu wzrokowego z rozmówcą, sama ściągam gdy spotykam znajomego i zamieniam słowo na tzw. ulicy wink
        • ina_nova Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 14.10.13, 13:02
          > No ok...ale ja nie miałam na myśli historii chorobowych, typu zapalenie spojówe
          > k, uczulenie czy nadwrażliwość...Rozumiem, ze bywa, ze trza mieć na nosie okull
          > ary takowe...
          > Bo ja nie lubię "tak" rozmawiać .

Każdy twój rozmówca ma ci przedstawiać zaświadczenie lekarskie, jeśli ma na nosie czarne okulary w pochmurny dzień?
    • joanna29 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:04
      Chłop mój osobisty też ma okulary korekcyjne i przeciwsłoneczne, ale ściemniają się one tylko pod wpływem zbyt intensywnego światła. Jak jest pochmurno to szkła są przezroczyste. To Wasze korekcyjne przeciwsłoneczne są cały czas ciemne?
      • panidemonka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:11
        Moje przeciwsłoneczne są ciemne cały czas i tak miało być.
        Mam też optyczne jasne.
      • peggy_su Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 21:34
        si, nie zadne sciemniane, zwyczajne ladne okulary przeciwsloneczne wygladajace jak zwykle, a szkla sa korekcyjne.
      • kiddy Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 24.05.13, 15:44
        Tak, ja mam właśnie takie. Zawsze noszę ze soba na zmianę zwykłe, bo zdejmuję przeciwsłoneczne w pomieszczeniach.
    • edelstein Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:17

Nosze okulary przeciwsloneczne caly Rok,Jak zapomne zapakowac Jak w tej chwili klne na czym,swiat stoi.Caly dzien pochmurno, a teraz slonce.Beda mnie bolec oczy.
    • grave_digger Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 16:40
      Mam jakieś przypadłość po dziadku i razi mnie światło dzienne - okulary przeciwsłoneczne noszę w lecie CAŁY CZAS. Czy tak trudno zrozumieć, że każdy z nas jest inny i nie wszyscy widzą świat w ten sam sposób? Wtedy nie byloby tak głupich pytań.
    • kasiek150 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 17:18
      o rany, a co kogo obchodzi czy ktoś chodzi w okularach czy bez? paranoja! u nas wszystko jest obgadane, nie dziwię się, że ludzie mają kompleksy. Nie można wyjść w czym się chce, bo zaraz większość pań zlustruje, ofuka, a potem na forum opisze. Zwykle nie zachwycam się "zagranicą", ale pod tym względem akurat wszędzie jest więcej tolerancji niż u nas.
    • odzim22 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 19:08
      Noszę niezależnie od pogody: zawsze w poniedziałek, po mocnym weekendzie oraz gdy muszę bardzo wcześnie wstać bo "dosypiam" w środkach transportu publicznego.
    • kosmopolis Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 23.05.13, 19:28
      Uwielbiam okulary.

Kiedyś nawet chodziłam w okularach do klubów, żeby potańczyć.
      W okularach mi cieplej, milej, swobodniej. Czuję się bardziej zakryta, prywatna, taka... otulona okularami. I mam sobie to odbierać, bo się jakiejś pannie to nie podoba? Hahaha big_grin
    • malwa51 Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 24.05.13, 12:52
      Czasem gorzej jest dla mnie, kiedy swiatlo jest mocno rozproszone niz ostre (przy ostrym jest "lepszy", ze tak to ujme, cien i nawet sama czapka z daszkiem bywa wtedy ok.
      Latem nie razi mnie tylko przý mocnym zachmurzeniu, takim na ulewe.

Rozmowca moze miec na sobie nawet worek na glowie, nie przeszkadza mi czyjas zaslonieta twarz czy oczy.
      Za okularami szczerze mowiac nie przepadam, caly czas sie martwie czy mi nie zleca z czaszki, a juz absolutne mistrzostwo posiadlam w niszczeniu (tj siadaniu lub upuszczaniu) i gubieniu tongue_out
      • czar_bajry Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 24.05.13, 13:18
        Nagminnie i namiętnie noszę okulary przeciwsłoneczne nawet w dni pochmurne taka moja uroda że mnie samo światło razi i łzawienie powoduje.
        • qr-ka Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 27.06.13, 13:43
          Przy zakupie okularów pamiętajmy o:
          redukcji promieni UVA i UVB w zakresie 99-100%;
          właściwości polaryzujące, zwłaszcza dla osób spędzających dużo czasu w samochodzie, czy na wodzie;
          wielkości oprawek – duże oprawki całkowicie zasłaniają oko i światło słoneczne nie dociera do jego wnętrza;
          odpowiednim doborze kształtu okularów do twarzy.
          Wszystkie powyższe wytyczne spełniają okulary Keroi.
    • kiddy Re: Okulary przeciwsłoneczne a pochmurny dzień 24.05.13, 15:41
      Ja bym chętnie nosiła cały czas. Nawet w pochmurny dzień przeszkadza mi światło. W słoneczny mimo okularów chodzę ciągle ze zmarszczonym nosem i zmrużonymi oczami. Może to wynika ze sporej wady wzroku i jakiejś nadwrażliwości na światło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka