droga_do_nieba 14.06.13, 13:15 Zgadzacie się, czy może uważacie za przesadę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lelija05 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:22 W XXw też tak było i wcześniej pewnie też. Może z pominięciem fragmentu z koszulkami z wizerunkiem artystów. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc I w XX, i w X i w Xpne... 14.06.13, 13:25 Zawsze to wyglądało tak samo i zawsze były jęczydła, które coś tam międoliły, że za dawnych dobrych czasów to było lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:19 na szczęście nie ma juz Inkwizycji Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:49 To ma być nowość? W XX wieku było tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 18:52 Widać, że robił to jakiś nastolatek ja dwadzieścia lat temu mogłabym powiedzieć to samo (poza lajkami) a moi rodzice lub ich równiesnicy także-już moja 70 letnia niegdyś babcia mówiła, że "teraz to świat na głowie stanął, nie wiadomo czy to baba czy facet" (w latach 90 tych ) pewne rzeczy się nie zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:31 słabe.... jakiś młodzik to pewnie zrobił i nie do końca...no słabe,no. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:24 Z grubsza się zgadzam, że młodzi ludzie mogą mieć takie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:39 ja mam wrażenie, że o ile niektóre punkty można odnieść do przeszłości, to część jest jednak dość typowa dla naszych czasów, a przynajmniej bardziej "popularna" i akceptowana... Nie wiem, może to rzeczywiście zawsze tak było, ale mnie się wydaje, że pewne sytuacje, które jeszcze nie tak dawno były tabu, gorszące i jednak, chyba rzadsze, dziś zaczynają być normalnością, a nawet modą. Obym przesadzała, czego sobie i Paniom życzę Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:36 No faktycznie, kiedyś np. jak ktoś był biedny, to bogatsi się z niego nie śmieli, po prostu dla nich nie istniał i mógł sobie spokojnie, niewyśmiewany, zdechnąć z głodu. A "miłość" była najczęściej handlową umową uwieńczoną małżeńskim gwałtem. Odpowiedz Link Zgłoś
droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:42 mdro napisała: > No faktycznie, kiedyś np. jak ktoś był biedny, to bogatsi się z niego nie śmiel > i, po prostu dla nich nie istniał i mógł sobie spokojnie, niewyśmiewany, zdechn > ąć z głodu. A "miłość" była najczęściej handlową umową uwieńczoną małżeńskim gw > ałtem. Zgadzam się, że przegięcia były i są w różne strony. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:34 Ależ oczywiście, zę się śmieli, bez porównania bardziej niż dziś, bo do śmiania się dołączali dorośli. Właśnie wróciłam z biblioteki, gdzie czytałam "Mały Przegląd" z okresu miedzywojennego, pismo pisane i redagowane przez dzieci. I cały czas myślałam, jakie fajne są dzisiaj dzieci. Ani kota nie zatłuką kamieniem, ani Żyda, ani nie przesladują aż tak kolegów, których nie stać na zapłacenie czesnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:40 Zapewne autor ma jakiś problem. Wszystko z demota istnieje (niektóre rzeczy były zawsze), ale jest to do ogarnięcia. Naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:37 Naiwne rozważania gimnazjalistki odkrywającej świat i rządzące nim mechanizmy. Bez urazy... Odpowiedz Link Zgłoś
droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:43 morgen_stern napisała: > Naiwne rozważania gimnazjalistki odkrywającej świat i rządzące nim mechanizmy. > Bez urazy... > To o mnie z tą gimnazjalistką? Spoko, bez urazy Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 16:14 Taaa. Bo kiedys to hrabiowskie dzieci biegały z wsiowymi parobkami jak równy z równym I pewnie ubrane były identycznie. Każdego było stać na buty a to , że niektórzy szli parę kilometrów do kościoła boso niosąc buty w ręku i zakładali przed wejściem to taka fanaberia Przypominam, że w XIXw do drugiego/trzeciego roku życia chłopcy biegali w sukienkach i trudno ich było odróżnić. Mężczyźni dostawali wzwodu na sam widok damskiej stópki w pończoszce (teraz zmienili cześć ciała- interesują ich piersi). Za pieniądze można było kupić wszystko od zawsze- biedni mogli zdechnąć z głodu i chorób bo lekarz tylko za pieniądze leczył. Nawet znachor brał zapłatę Nic się nie zmieniło tylko na pierwszy rzut oka wygląda inaczej , jak poskrobiesz to pod spodem to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:04 Przed chwilą skomentowałam to na kwejku - "jestem w gimnazjum i myślę, że rozgryzłam życie". Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:08 Nihil novi sub sole. Ale to demotywatory, do tego przeklejone z kwejka, prawdopodobnie jakiemuś gimbusowi wydaje się, że odkrył Amerykę. Odpowiedz Link Zgłoś
droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:24 m_incubo napisała: prawdopodobnie jakiemuś gimb > usowi wydaje się, że odkrył Amerykę. Co Wy z tym gimnazjum, jak słowo daję Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:26 Na serwisach typu demotywatory, kwejk aż się od nich roi, większość równie odkrywcza Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:28 To raz, dwa, że to w tym wieku człowiek nagle odkrywa takie "prawdy objawione". No przepraszam, ale wątpię, by dorosły napisał o poważnych związkach jako chodzeniu za rączkę Odpowiedz Link Zgłoś
droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:35 redheadfreaq napisała: by dorosły napisał o poważnych związkach jako chod > zeniu za rączkę aj tam od razu. Tak ogólnie mi chodziło, ot refleksja, czy świat schodzi na psy. A o tej rączce, to muszę wrócić, bo akurat mi to jakoś nie zapadło w pamięć. P.s. Nie chodzę do gimnazjum, i pytanie za 100 punktów: a.jeszcze b.już Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:53 Świat schodzi na psy od czasu, kiedy człowiek wyprostował się i ujarzmił ogień. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:19 Madrosć stara, jak świat- Wergiliusz też narzekał na zepsucie swiata w ogole, a młodziezy w szczególe Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:39 Jezusa też żaden chrześcijanin nie zna a ma jego obrazki, krzyżyki nad wejściem, modli się do niego i w niego wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 19:40 Większość twierdzi, że go nie widziała To tak samo jak ja Led Zeppelin Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:23 Zaiste prawdy objawione na poziomie bolesnego okresu dojrzewania. Bo kiedyś, w tej mitycznej Arkadii (nie mylić z centrum handlowym), pieniądze nie miały znaczenia, nikt się z nikogo nie śmiał, nikt nie patrzył na cudzą urodę, a męskość i kobiecość były definiowane według jednego wzorca. Aha Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:29 Nihil novi sub sole czyli gimbaza odkrywa czarno-biały świat. Odpowiedz Link Zgłoś