Dodaj do ulubionych

Realia XXI w. :-)

14.06.13, 13:15
https://demotywatory.pl/4150821/Realia-XXI-wieku

Zgadzacie się, czy może uważacie za przesadę...
Obserwuj wątek
    • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:17
      https://img4.demotywatoryfb.pl//uploads/201306/1371085334_hrgnlv_600.jpg
      Teraz się powinno otworzyć
      • lelija05 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:22
        W XXw też tak było i wcześniej pewnie też. Może z pominięciem fragmentu z koszulkami z wizerunkiem artystów.
        • feel_good_inc I w XX, i w X i w Xpne... 14.06.13, 13:25
          Zawsze to wyglądało tak samo i zawsze były jęczydła, które coś tam międoliły, że za dawnych dobrych czasów to było lepiej...
      • anel_ma Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:19
        na szczęście nie ma juz Inkwizycji smile
        tongue_out
      • landora Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:49
        To ma być nowość? W XX wieku było tak samo.
      • guderianka Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 18:52
        Widać, że robił to jakiś nastolatek wink
        ja dwadzieścia lat temu mogłabym powiedzieć to samo (poza lajkami)
        a moi rodzice lub ich równiesnicy także-już moja 70 letnia niegdyś babcia mówiła, że "teraz to świat na głowie stanął, nie wiadomo czy to baba czy facet" (w latach 90 tych ) wink
        pewne rzeczy się nie zmieniają wink
      • lafiorka2 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:31
        słabe....
        jakiś młodzik to pewnie zrobił i nie do końca...no słabe,no.
    • broceliande Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:24
      Z grubsza się zgadzam, że młodzi ludzie mogą mieć takie wrażenie.
      • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:39
        ja mam wrażenie, że o ile niektóre punkty można odnieść do przeszłości, to część jest jednak dość typowa dla naszych czasów, a przynajmniej bardziej "popularna" i akceptowana...
        Nie wiem, może to rzeczywiście zawsze tak było, ale mnie się wydaje, że pewne sytuacje, które jeszcze nie tak dawno były tabu, gorszące i jednak, chyba rzadsze, dziś zaczynają być normalnością, a nawet modą.
        Obym przesadzała, czego sobie i Paniom życzę smile
        • mdro Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:36
          No faktycznie, kiedyś np. jak ktoś był biedny, to bogatsi się z niego nie śmieli, po prostu dla nich nie istniał i mógł sobie spokojnie, niewyśmiewany, zdechnąć z głodu. A "miłość" była najczęściej handlową umową uwieńczoną małżeńskim gwałtem.
          • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:42
            mdro napisała:

> No faktycznie, kiedyś np. jak ktoś był biedny, to bogatsi się z niego nie śmiel
            > i, po prostu dla nich nie istniał i mógł sobie spokojnie, niewyśmiewany, zdechn
            > ąć z głodu. A "miłość" była najczęściej handlową umową uwieńczoną małżeńskim gw
            > ałtem.

Zgadzam się, że przegięcia były i są w różne strony. smile
            • verdana Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:34
              Ależ oczywiście, zę się śmieli, bez porównania bardziej niż dziś, bo do śmiania się dołączali dorośli. Właśnie wróciłam z biblioteki, gdzie czytałam "Mały Przegląd" z okresu miedzywojennego, pismo pisane i redagowane przez dzieci. I cały czas myślałam, jakie fajne są dzisiaj dzieci. Ani kota nie zatłuką kamieniem, ani Żyda, ani nie przesladują aż tak kolegów, których nie stać na zapłacenie czesnego...
    • kropkacom Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 13:40
      Zapewne autor ma jakiś problem. Wszystko z demota istnieje (niektóre rzeczy były zawsze), ale jest to do ogarnięcia. Naprawdę...
    • morgen_stern Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:37
      Naiwne rozważania gimnazjalistki odkrywającej świat i rządzące nim mechanizmy. Bez urazy...
      • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 14:43
        morgen_stern napisała:

> Naiwne rozważania gimnazjalistki odkrywającej świat i rządzące nim mechanizmy.
        > Bez urazy...
        >

To o mnie z tą gimnazjalistką?
        Spoko, bez urazy smile
        • heca7 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 16:14
          Taaa. Bo kiedys to hrabiowskie dzieci biegały z wsiowymi parobkami jak równy z równym wink I pewnie ubrane były identycznie. Każdego było stać na buty a to , że niektórzy szli parę kilometrów do kościoła boso niosąc buty w ręku i zakładali przed wejściem to taka fanaberia wink
          Przypominam, że w XIXw do drugiego/trzeciego roku życia chłopcy biegali w sukienkach i trudno ich było odróżnić.
          Mężczyźni dostawali wzwodu na sam widok damskiej stópki w pończoszce (teraz zmienili cześć ciała- interesują ich piersi).
          Za pieniądze można było kupić wszystko od zawsze- biedni mogli zdechnąć z głodu i chorób bo lekarz tylko za pieniądze leczył. Nawet znachor brał zapłatę suspicious
          Nic się nie zmieniło tylko na pierwszy rzut oka wygląda inaczej , jak poskrobiesz to pod spodem to samo...
          • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 16:22
            Pewnie masz rację
    • redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:04
      Przed chwilą skomentowałam to na kwejku - "jestem w gimnazjum i myślę, że rozgryzłam życie".
    • m_incubo Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:08
      Nihil novi sub sole.
      Ale to demotywatory, do tego przeklejone z kwejka, prawdopodobnie jakiemuś gimbusowi wydaje się, że odkrył Amerykę.
      • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:24
        m_incubo napisała:

prawdopodobnie jakiemuś gimb
        > usowi wydaje się, że odkrył Amerykę.

Co Wy z tym gimnazjum, jak słowo daję wink
        • m_incubo Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:26
          Na serwisach typu demotywatory, kwejk aż się od nich roi, większość równie odkrywcza wink
          • redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:28
            To raz, dwa, że to w tym wieku człowiek nagle odkrywa takie "prawdy objawione". No przepraszam, ale wątpię, by dorosły napisał o poważnych związkach jako chodzeniu za rączkę big_grin
            • droga_do_nieba Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:35
              redheadfreaq napisała:

by dorosły napisał o poważnych związkach jako chod
              > zeniu za rączkę big_grin

aj tam od razu. Tak ogólnie mi chodziło, ot refleksja, czy świat schodzi na psy.
              A o tej rączce, to muszę wrócić, bo akurat mi to jakoś nie zapadło w pamięć.
              P.s. Nie chodzę do gimnazjum, i pytanie za 100 punktów:
              a.jeszcze
              b.już
              big_grin
              • kk345 A :) n/t 14.06.13, 17:45
                • droga_do_nieba Re: A :) n/t 14.06.13, 17:48
                  Bardzo dziękuję smile
              • redheadfreaq Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:53
                Świat schodzi na psy od czasu, kiedy człowiek wyprostował się i ujarzmił ogień.
    • kk345 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:19
      Madrosć stara, jak świat- Wergiliusz też narzekał na zepsucie swiata w ogole, a młodziezy w szczególebig_grin
    • kerri31 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 17:39
      Jezusa też żaden chrześcijanin nie zna a ma jego obrazki, krzyżyki nad wejściem, modli się do niego i w niego wierzy.
      • heca7 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 19:40
        Większość twierdzi, że go nie widziała wink To tak samo jak ja Led Zeppelin big_grin
    • angazetka Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:23
      Zaiste prawdy objawione na poziomie bolesnego okresu dojrzewania. Bo kiedyś, w tej mitycznej Arkadii (nie mylić z centrum handlowym), pieniądze nie miały znaczenia, nikt się z nikogo nie śmiał, nikt nie patrzył na cudzą urodę, a męskość i kobiecość były definiowane według jednego wzorca. Aha wink
    • triss_merigold6 Re: Realia XXI w. :-) 14.06.13, 23:29
      Nihil novi sub sole czyli gimbaza odkrywa czarno-biały świat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka