Dodaj do ulubionych

Komputer i wakacje

05.07.13, 12:55
Moje Drogie,
opinii zapewne będzie tyle, ile was tu na forum, ale dobiorę coś sobie dla siebie wink
W ciągu roku szkolnego moje dzieci maja bardzo ograniczony dostęp do wszelkich gier i komputera, mogą jedynie w weekend.
Teraz są wakacje, mało obowiązków, zdarzy się, ze będą cały dzień w domu.
Czy 1 h rano i 2 h po południu na komputer czy gry komputerowe czy play station jest ok?
Udało nam się wypracować taki właśnie kompromis i się zastanawiam czy nie za dużo.
Jak u Was jest z tymi sprawami? Dzieci do 10 lat.
dziekuje za podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • mvszka Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 14:22
      > Teraz są wakacje, mało obowiązków, zdarzy się, ze będą cały dzień w domu.

rozumiem, że jak będzie dzika ulewa, bo ja stawałabym na głowie żeby dziecko w wakacje bawiło się na świeżym powietrzu zamiast wgapiać w ekran ( zaległe godziny odrobią jesienią i zimą) 3godziny dziennie to wg mnie za dużo, zrobiłabym 2 i to na pewno nie codziennie
      • donnasanta Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 14:27
        mvszka napisała:

> > Teraz są wakacje, mało obowiązków, zdarzy się, ze będą cały dzień w domu.
        >
        > rozumiem, że jak będzie dzika ulewa, bo ja stawałabym na głowie żeby dziecko w
        > wakacje bawiło się na świeżym powietrzu zamiast wgapiać w ekran ( zaległe godzi
        > ny odrobią jesienią i zimą) 3godziny dziennie to wg mnie za dużo, zrobiłabym 2
        > i to na pewno nie codziennie
        >
        >
        Nie, no jasne, ze nie codziennie. Jak nie beda w domu siedzialy, to nie. Ale milo, ze odpowiedzialas, skroce do 2 wink
      • sunnyinmay04 Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 14:29
        Ja też się skłaniam że w wakacje dzieci powinno się maksymalnie odciągnąć od komputera. Godzina dziennie max potem porosną ci bezmyślne zombi które będą wstanie odnaleźć się w świecie bez rodziców którzy je pokierują.
    • drosetka Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 14:36
      do 10 lat?? tzn ile?? 2 czy 9 bo to jest duża róznica, mój 9 latek gra właśnie po 3 godziny, niekiedy nawet dłuzej, sama nie umiem juz z tym walczyć przyznaję się bez bicia, ale mówię tu o sumie czasu spędzonego przed komoputerem, a on oprócz grania czyta również wiele rzeczy na internecie, wchodzi na wiki, interesuje go sport, i inne. Zabawa na świeżym powietrzu? pewnie ze lepsza, zdrowsza, ale po 1 moje dziecko nie ma w pobliżu kolegów z którymi mógłby pokopać piłkę czy pojeździć na rowerze, po 2 w upalne dni od 10 do 16 nawet na podwórku nie chce sie siedziec , wiec w domu wiadomo co się robi, po 3 - 9 latka już nie trzeba pilnować na podwórku, ale np 4, 5 latka trzeba , a trudno cały dzień z dzieckiem przesiedzieć na podwórku, skoro ma się równiez obowiązki w domu.
      • remama Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 14:48
        u nas w domu też jest zasada, że w roku szkolnym tylko granie w weekendy więc wakacje wyglądają tak:
        max 2 godz dziennie elastycznie tzn jeśli jest niepogoda i dziecię siedzi większość czasu w domu to może do tych 2 godz grać ale nie w jednym ciągu tylko po ok 30 min z przerwami,
        gdy jest ładna pogoda większość czasu staram się dzieciom organizować na podwórku, wówczas granie ogranicza się do 30-50 minut np. po obiedzie i to nie zawsze
        . Ponadto mamy ustalony jeden dzień w tygodniu kiedy jest całkowity zakaz grania na komp, używania gierek podróżnych i oglądania telewizji. I wtedy syn wie i jego koledzy też że w tym dniu nie ma tego typu zabawy u nas w domu i wszyscy to akceptują a co więcej jakoś tak nawet kreatywnie wymyślają sobie różne fajne zabawywink
    • beatazet Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 16:09
      Wakacje to u nas wyluzowanie i nie wyliczanie wszystkiego.
      Generalnie organizujemy czas winny sposób - podwórko, teatrzyki, basen, małe wycieczki.

W domu też różne wolne zabawy dziewczyny mają, ale jak chcą oglądają TV ( bajkopochłaniacze)
      Jedna zasada : tyle żeby po TV nie było komputera na zmianę.
    • zurekgirl Re: Komputer i wakacje 05.07.13, 18:07
      U mnie jest tak, ze jak pogoda ladna, czyli nie leje, to dziecko ma byc caly dzien na zewnatrz, niewazne czy biega za pilka czy siedzi w cieniu na kocu. Jak pada deszcz i nie mam pomyslu na wyjscie na jakas wystawe czy chocby do malpiego gaju czy kolegi, to moze siedziec i grac caly dzien.
      • 77kunda Re: Komputer i wakacje 06.07.13, 07:48
        jak jest pogoda to gry lub bajki co najwyżej rano i wieczorem chwile po kąpieli bo tak to cale dni spędzają na dworze a jak leje to wiadomo że więcej komputera czy tv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka