Dodaj do ulubionych

Nad-diagnostyka

23.07.13, 10:02
Jako że w kraju przebywania nie mam prawa do publicznej służby zdrowia, pracodawca wykupił mi ubezpieczenie w Wypasionej Klinice. Mam tego wypasu troszeczkę dość, albo może powinnam pracodawcę poprosić o skromniejsze ubezpieczenie?

Czy brak skierowania na morfologię przy KAŻDEJ wizycie lekarskiej w Polsce wynika z braku pieniędzy w NFZ, troski lekarza o kieszeń pacjenta w przypadku wizyt prywatnych, czy po prostu ze zdrowego rozsądku? Bo w Wypasionej Klinice pracują chyba same wampiry. Morfologii, nie późniejszej niz tygodniowa, życzą sobie internista, ginekolog, alergolog i psychiatra, żeby wymienić tylko tych z ubiegłego tygodnia. Do tego każdy z nich zleca dodatkowe badania, na każdej wizycie. Na kontrolną trzeba przyjść... tak, ze świeżutką morfologią.
Do tego np. spirometria za każdym razem, jak odwiedzam alergologa, usg u ginekologa etc etc. Nie, nie od razu w gabinecie. Na osobną wizytę do osobnego lekarza trzeba się zapisać, a potem na jeszcze jedną wizytę z wynikami.
Mam dość.

W Pl tak nie miałam, i wcale nie uważałam, że byłam gorzej leczona.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 12:44
      Chore, jak kraj w którym się znajdujesz.
    • pamelia Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 13:15
      Może mają własne laboratorium i musza sobie udowadniać że jest niezbędne? big_grin
    • klubgogo Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 18:51
      > Czy brak skierowania na morfologię przy KAŻDEJ wizycie lekarskiej w Polsce wyni
      > ka z braku pieniędzy w NFZ

tak właśnie, płacimy te pieprzone 7% składki zdrowotnej i jak lekarzowi nie pojęczysz, ze masz boleści, to może da Ci skierowanie raz na 2 lata, bo taka jest norma. Później lekarz musi się z każdego skierowania tłumaczyć i wtedy sam troszczy się o siebie, żeby za wiele tych skierowań nie wypisać.
      • nenia1 Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 18:57
        klubgogo napisała:

> tak właśnie, płacimy te pieprzone 7% składki zdrowotnej

Płacimy 9% składki zdrowotnej, z czego 7.75% odliczamy od podatku.
        Aha, warto jeszcze wspomnieć, że wystarczy jak jedna osoba w rodzinie płaci, żeby cała reszta rodziny była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego i mogła z niego korzystać nie płacąc wcale.
        No, może jeszcze warto dodać, że właściwie nawet ta jedna osoba nie musi płacić, wystarczy jak zarejestruje się jako bezrobotna.
        Taki to dziki kraj.
        • gazeta_mi_placi Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 19:33
          Dokładnie, nawet będąc osobą bezrobotną i bez rodziny masz ubezpieczenie zdrowotne, jedyny warunek to rejestracja w urzędzie pracy i wzięcie odpowiedniego zaświadczenia o ubezpieczeniu.
          Wiem, bo dwa lata temu sama załatwiałam.
          Dziki kraj, dziki, nawet bezrobotnemu przysługuje ubezpieczenie zdrowotne.
          • gazeta_mi_placi Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 19:35
            Poza tym podstawowa morfologia prywatnie i bez kolejki to koszt 14 zł.
            Nie majątek.
    • gulcia77 Re: Nad-diagnostyka 23.07.13, 19:15
      Oj, ciesz się kochana, ciesz! Gdybym dwadzieścia lat temu miała taką nad-diagnostykę, to może dziś nie wyszłabym ze szpitala, z oddziału endokrynologii zaryczana. sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka