Dodaj do ulubionych

plecak do szkoły

25.07.13, 22:17
proszę o pomoc w wyborze plecaka szkolnego, chłopak, klasa 3 ,zupełnie sie nie znam, do 1 klasy szedł tornistrem Herlitz , teraz przyszedł czas na coś lżejszego ale z usztywnianymi plecami allegro.pl/fc-barcelona-plecak-szkolny-fc-15-mega-nowosc-i3408374436.html Nie za tani?? może lepszy taki?? allegro.pl/jansport-essence-plecak-szkolny-laptop-008-jakosc-i3407943778.html
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: plecak do szkoły 25.07.13, 22:41
      A taki?
      https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSAa83DMq7KvB6pgt-rs233tmfSjETc7m63M_WozcwC5VcrHHBkQ

model topgal chilli, córka chyba będzie nosić trzeci rok, kupiliśmy jak szła do III kl. (z tym, że ona ma w "dziewczyńskiej" kolorystyce), nie zniszczył się w ogóle przez dwa lata i moim zdaniem jest bardzo ergonomiczny.
    • mika_p Re: plecak do szkoły 26.07.13, 00:12
      Na Starszym i na Zakupach jest sporo takich wątków
    • kocianna Re: plecak do szkoły 26.07.13, 06:40
      Ja kupuję plecaki w sklepach turystycznych, lekkie, wytrzymałe, czasami nawet tzw. miejskie małe plecaczki mają wewnętrzny stelaż. I cena bardzo przyjemna.
    • joa66 Re: plecak do szkoły 26.07.13, 07:41
      Nie za tani??

?????????

do 1 klasy szedł tornistrem Herlitz , teraz przyszedł czas na coś lżejszego

??????????

• lily-evans01 Re: plecak do szkoły 26.07.13, 19:43
        WTF, c'nie?
        wink
    • joanna29 Re: plecak do szkoły 26.07.13, 07:53
      Ten pierwszy jest drogi. Sam plecak to moze polowa ceny reszta za reklame. Patrz na wykonanie, funkcjonalnosc a nie na cene wraz z reklama. Na allegro podoba mi sie plecak ( na zywo zresza tez) z nazwa brzydkiego wyrazu inaczej pisana, ale obawiam sie ze 2 klasisci szybko prawidlowo przeczytaja i tylko to mnie wstrzymuje przed zakupem.
    • sefora74 Re: plecak do szkoły 26.07.13, 08:15
      ja od lat kupuję tylko plecaki topgal w sklepie internetowym są niezawodne. Mam chęć zmienić synowi już na nowszy model ale ten kupiony 3 lata temu po upraniu wygląda nowy.
      • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 26.07.13, 19:08
        A nie lepiej kupic tańszy i co roku nowy?
        • lily-evans01 Re: plecak do szkoły 26.07.13, 19:47
          Hmmm, może ktoś się czuje bardziej oszczędny, jak okazuje się, że plecak spokojnie przetrwał np. 3 lata wink.
          A poza tym trudno powiedzieć, czy któryś z tych tańszych nie rozwali się w połowie roku szkolnego.
          • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 09:48
            lily-evans01 napisała:

> Hmmm, może ktoś się czuje bardziej oszczędny, jak okazuje się, że plecak spokoj
            > nie przetrwał np. 3 lata wink.

No tak, nieważne że wydał na niego tyle ile by wydał na trzy tańsze smile
            • lily-evans01 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 09:52
              wink.
              Z drugiej strony - też uważam, że rzecz droga i wysokogatunkowa bardziej mi się opłaca, bo dłużej przetrwa. Ale na dzieci trzeba wziąć poprawkę, że mody się zmieniają i plecak, którym dziecko przez rok się zachwycało w następnym roku będzie już zwyczajnie "opatrzony".
              Właśnie wymieniłam córce plecak po 2 latach, chociaż po wypraniu okazało się, że nadal jest w dobrym stanie, ale rozumiem, że taka duża kobieta już nie chce mieć Hello Kitty wink.
              • przeciwcialo Re: plecak do szkoły 27.07.13, 12:18
                No dokładnie,m plecak w neutralnych kolorach mozna nosic latami, Hello Kitty zaczyna byc obciachowy pod koniec pierwszej wink
                • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 14:10
                  Ale po co nosić plecak latami? ja torebke tez sobie lubie wymienić smile
                  • joa66 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 14:20
                    Nie wiem po co nosić ten sam? A po co zmieniać?

Mój syn nosił jeden plecak przez 5 lat podstawówki (kolor khaki, cena jakieś 20-30 pln, ale z 10 lat temu) , następny kupiony był w gimnazjum niewiele droższy podobny w stylu i kolorze, nosi do teraz (liceum)

A co do poprzedniego mojego wpisu- śmieszy mnie refleksja "czy nie za tani" oraz dziwi fakt, że od drugiej klasy plecak ma być lżejszy...a w pierwszej to nie? Dziwne rozumowanie.
                    • przeciwcialo Re: plecak do szkoły 27.07.13, 14:29
                      No bo za pierwszoklasiste ematka nosi plecak a potem dziecina musi sobie radzic sama ;D
                    • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 14:59
                      joa66 napisała:

> A po co zmieniać?

Nie lubisz miec nowych rzeczy? chodzisz pare lat z ta sama torba, w tych samych butach, w tym samym płaszczu itd...
                      Młodsze dziecko lubi inny plecach /np. z motywami z bajek/, starsze inny, są tez mody na plecaki smile W tym roku moja córka np. "musi mieć" jansporta smile
                      • joa66 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 15:51
                        Nie porównuj plecaka szkolnego do butówwink Co najwyżej do torebki smile Mam kilka - nowe kupuje kiedy mi się zniszczy torebka tego samego typu. Nie mam ani ochoty na posiadanie 100 torebek ani na wyrzucanie dobrych do śmieci czy do piwnicy.

Ale oczywiście co kto lubi.

Nie kojarzę ników , raczej często przewijające się tematy, być może to co napiszę teraz nie dotyczy akurat Was. Niezmiennie mnie dziwi ogólne narzekanie na koszty "wyprawki" i szkoły skoro większość kosztów generują rodzice. Dziwi mnie też (to trochę obok tematu) popularne twierdzenie jak to dzieci ze szkoł niepublicznych szpanują gadżetami, markami itp. Moje dziecko chodziło do niepublicznej wink
                        • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 28.07.13, 09:34
                          joa66 napisała:

> Nie porównuj plecaka szkolnego do butówwink Co najwyżej do torebki smile

Dlaczego nie? Chodziło mi ogólnie o to, że człowiek /przynajmniej wiekszośc ludzi/potrzebuje dla komfortu osobistego odświeżyc sobie czasem i garderobę i torbe czy plecak. Czujemy sie lepiej majac cos nowego. To jest naturalne. Dzieci też tak mają smile

> Nie kojarzę ników , raczej często przewijające się tematy, być może to co napis
                          > zę teraz nie dotyczy akurat Was. Niezmiennie mnie dziwi ogólne narzekanie na k
                          > oszty "wyprawki" i szkoły skoro większość kosztów generują rodzice.
                          To raczej te super trwałe plecaki sa bardzo drogie...
                      • agni71 Re: plecak do szkoły 17.06.16, 19:06
                        Lubię miec nowe rzeczy, ale kupno nowej nie oznacza automatycznie, ze wyrzucam starą, jeśli wciąż mi się podoba i nie jest zniszczona. I tak, chodzę parę lat z ta sama torbą (mam kilka toreb i nosze je w zależności od nastroju), butów po roku nie wyrzucam, jeśli nie są zniszczone. Nie mam jednej pary. Płaszcze, kurtki dokupuję nowe co jakiś czas, ale też - starych nie wyrzucam, jeśli są OK. Dlaczego miałabym to robić?
                    • drosetka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 15:09
                      A co do poprzedniego mojego wpisu- śmieszy mnie refleksja "czy nie za tani"

pytajac czy nie za tani, miałam na myśli czy cena nie okaze sie adekwatna do jakości i nie bedzie za lichy? widzę wiekszosć osób jest tu zbyt bystrych aby umiec czytac miedzy wierszamitongue_out

że od drugiej klasy plecak ma być lżejszy...a w pierwszej to nie?

tak jak ktoś trafnie zauwazył, w pierwszej, drugiej woziłam dziecko do szkoły autem , teraz byc moze bedzie czasami jeździł autobusem, poza tym w pierwszej był raczej taki wymóg u nas w szkole żeby dziecko chodziło z tornistrem, a tornistry jak wiadomo są cięższe od plecaków.

• lily-evans01 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 17:54
                      Chłopaki to chyba jakieś inne mają potrzeby niż dziewczynki wink.
                • lily-evans01 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 17:52
                  Cokolwiek by to było - małym dzieciom jest po prostu przyjemnie zacząć nowy rok szkolny z następnym ukochanym bohaterem czy jakąś tam modną serią czegoś.
                  Wczoraj zajrzeliśmy z ojcem młodej do galerii handlowej - zbulwersował się, że kupujemy śniadaniówkę z jakimiś tam kotami i psami, badziewną jego zdaniem, za kilkanaście zł, a w markecie można dostać "taki wspaniały, hermetyczny, łatwy do mycia pojemnik dobrej firmy" za 6-7 zł. A niestety, dla młodego człowieka cały problem tkwi właśnie w tym obrazku na wierzchu, a nie w trwałości i cudowności wykonania wink.
            • saszanasza Re: plecak do szkoły 18.06.16, 07:19
              zofijkamyjka napisała:

> lily-evans01 napisała:
              >
              > > Hmmm, może ktoś się czuje bardziej oszczędny, jak okazuje się, że plecak
              > spokoj
              > > nie przetrwał np. 3 lata wink.
              >
              > No tak, nieważne że wydał na niego tyle ile by wydał na trzy tańsze smile

No właśnie niekoniecznie.
              Niestety w przypadku plecaków, zazwyczaj te tańsze nie mają zbyt zaawansowanego systemu nośnego i jakościowo są gorsze. W sumie pal licho jakość, nawet waga nie jest istotna tylko sposób rozłożenia ciężaru na plecach i tym samym komfort noszenia i wpływ na zdrowie dziecka.
              Co z tego, ze plecak będzie ważył 400g jak będzie niewłaściwie wyprofilowany i dzieciak zwyczajnie będzie się męczył nosząc go. Ja często widuję dzieciaki w plecakach zaczynających się na połowie pleców, kończących za tyłkiem. W życiu nie zafundowałabym swoim takiego cuda.
        • agni71 Re: plecak do szkoły 17.06.16, 19:02
          Nie każdy ma potrzebę wymieniać co roku rzeczy, które wciąż dobrze służą. Po co generować więcej śmieci, jak można mniej?
    • przeciwcialo Re: plecak do szkoły 26.07.13, 14:30
      Parę dni temu kupiłam w Tesco plecak za ok 55 zł zł plecak Paso. Podobny syn maltretował przez 2 lata. Jest lekki, ma 3 kieszenie, boczne na butelke wody.
      • olafowamama Re: plecak do szkoły 28.07.13, 18:45
        Jeśli mogę zapytać to jak z wyborem plecaków w tesco właśnie?? Wybieram się we wtorek i jestem ciekawa czy już jest duży wybór czy to raczej w połowie sierpnia się sypnie??
        • przeciwcialo Re: plecak do szkoły 28.07.13, 19:48
          Jakos specjalnie nie przyglądałam sie, ten Paso wpadł nam w oko, syn zaakceptował. Jakos w porzadku, poprzedni poniewierał 2 lata.
    • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 15:02
      drosetka napisał(a):

> proszę o pomoc w wyborze plecaka szkolnego, chłopak, klasa 3 ,zupełnie sie nie znam, do 1 klasy szedł tornistrem Herlitz , teraz przyszedł czas na coś lżejszego ale z usztywnianymi plecami
      Zawsze powinien byc jak najlżejszy. Ja nieraz nadziwić sie nie mogę co te dzieci dźwigają na swych małych plecach, jakies super wypasione, ogromne pudła...jeszcze z kołami po co?
      • drosetka Re: plecak do szkoły 27.07.13, 15:22
        był najlżejszy z mozliwych tornistrów dostępnych na rynku, ważył około kilograma, ale plecaki sa jeszcze lzejsze. Przed 1 klasa zdecydowalismy sie na tornister, sama nie wiem dlaczego, myslelismy ze sa bardziej odpowiednie dla młodszych, bo usztywniane.
      • lily-evans01 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 17:49
        U mojej córy w klasie (I SP) był szał na te najdroższe usztywniane, ogromniaste.
        Sprawa o tyle humorystyczna, że moje dziecię jako jedyne z całej klasy przychodziło do szkoły pieszo, reszta wysiadała na podjeździe z aut i robiła 5 kroków do wejścia. A w plecaku - 1 lub 2 cienkie książki, 1 zeszyt, śniadaniówka, piórnik itp.
        Ja mam wrażenie, że te sztywne nadmiernie obciążają dziecko wagowo - taki zwyczajnie szyty jest jednak lżejszy nawet od tego, który jest reklamowany jako "ważący poniżej 1 kg" - a przy tym nie za bardzo co tam może się odkształcać i powodować wady kręgosłupa, bo zawartość jest znikoma, naprawdę.
        • sonrisa06 Re: plecak do szkoły 27.07.13, 20:12
          Nie prawda. Dziś byłam z córką na poszukiwaniach tornistra/plecaka do 1 kl i ze zdziwieniem stwierdziłam, że niektóre plecaki są cięższe od tornistra herlitz. W jednej ręce miałam herlitza, w drugiej zwykły plecak, plecak był cięższy, tornister tylko WYGLĄDAŁ na cięższy. Tylko takie zwykłe malutkie plecaczki do przedszkola były lżejsze od herlitza.
          • zofijkamyjka Re: plecak do szkoły 28.07.13, 09:38
            sonrisa06 napisała:

> Nie prawda. Dziś byłam z córką na poszukiwaniach tornistra/plecaka do 1 kl i ze
            > zdziwieniem stwierdziłam, że niektóre plecaki są cięższe od tornistra herlitz.
            > W jednej ręce miałam herlitza, w drugiej zwykły plecak, plecak był cięższy, to
            > rnister tylko WYGLĄDAŁ na cięższy.
            Porównywałam tornister herlitz koleżanki córki ze "zwykłym" plecakiem córki i miałam inne zupełnie wrażenie
    • ichi51e Re: plecak do szkoły 17.06.16, 15:46
      maytko co dzisiaj te plecaki tak spamuja? poczekali by chociaz do lipca...
    • tol8 Re: plecak do szkoły 17.06.16, 16:10
      U nas Jansport, zacznie piąty rok szkolny a drugi Hama, zacznie drugi rok.
      Jansport nic a nic nie zniszczony, w Hamie zaczynają łuszczyć się odblaski.
    • huexido Re: plecak do szkoły 18.06.16, 08:19
      Młody miał wypasionego bagmastera, tej samej klasy co topgale. Nie lubiłam tego plecaka, mimo że wykonanie perfekt, za pancerny był.
      W 4 klasie przypadkowo na jakiś zakupach w tkmaxx wpadł nam w ręce plecak Nitro, lekki ale ze specjalnym usztywnieniem, idealnie leżał, miał komorę na śniadanie ze specjalną folią i wystarczającą liczbę komór, ma też głębszą kieszeń która jest akurat na nałęczowiankę sport 0,75l, z tego poprzedniego wylatywała, a tu trzyma się idealnie. Plecak ma niecałe 2 lata, wygląda jak nowy, ma żywe ale fajne kolory. Syn go bardzo lubi.
      Nie wiem czy jest do kupienia w Polsce, my daliśmy 99 zł w tkmaxx.
      www.planet-sports.com/en/nitro-stash-backpack-unisex-multicolor-pid-40565108/
      • huexido Re: plecak do szkoły 18.06.16, 08:52
        A i jeszcze dodam tylko, że wszelakie bagmastery, topgale itd. mimo, że świetnie wykonane, to są naprawdę ciężkie plecaki. No bo z tą ramą usztywniającą ważą nawet 1,3 kg i to właśnie mnie zraziło do bagmastera, wszystko perfekt, tyko ta waga... Byłam zła po zamówieniu, bo w ręce sam pusty plecak wydawał się ciężki.
        Ten nitro waży 0,7 kg i jest lekki. I w życiu bym na niego nie zwróciła uwagi, bo raz że nikt o nim nie pisał w wątkach plecakowych, dwa że chyba normalnie jest trochę za drogi, trzy że producent specjalnie nie reklamuje się (a przynajmniej ja nigdy o takiej firmie nie słyszałam).
        W ogóle w tkmaxx można czasem kupić coś fajnego, mąż tam kupił plecak tatonka, też leciutki, trochę mniej usztywniany niż nitro i też nadałby się do szkoły, tylko pewnie w odpowiednim młodzieżowym kolorze.
    • shih-mo Re: plecak do szkoły 18.06.16, 12:53
      Topgal. Teraz kupujemy, syn idzie do 4 klasy. Ten się przynajmniej nie rozleci w połowie roku.
    • karina_89 Re: plecak do szkoły 22.06.16, 10:38
      Jeśli chodzi o wybór plecaków do szkoły to chyba trzeba wziąć pod uwagę, czy w szkole są szafki gdzie można zostawiać podręczniki oraz ile w ogóle będzie musiał ze sobą nosić. Bo jeśli szkoła ułatwia w tych kwestiach to nie ma potrzeby kupować usztywnianych czy wzmocnionych plecaków. Wtedy wystarczy taki na podstawowe akcesoria.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka