Dodaj do ulubionych

dlaczego ludzie nienawidza TVN?

04.08.13, 10:53
Po ostatnim incydencie na Woodstocku zaczęło mnie zastanawiać dlaczego ludzie nienawidzą TVN-u? Pod artykułami dot. stacji zawsze pojawiają się komentarze że TVN kłamie. Nie mam telewizji ale bardzo mnie to interesuje- dlaczego wg narodu Polsat czy TVP nie kłamią?
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 10:59
      "Ludzie" to jednak trochę za duzo powiedziane wink

Mała ale bardzo wyrazista czesć społeczeństwa. A nienawiśc bierze się stąd, że TVN nie jest tubą propagandową skrajnych nacjonalistów jak np TV TRWAM. Faszyzm toleruje wyłacznie jednomyślność, tak więc wszystko co śmie być inne jest na celowniku.
    • olewka100procent Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:03
      bo kłamią , i nie są obiektywni . Jakiś czas temu kiedy strajkowali górnicy kopalni miedzi o wyższe płace, tvn uparcie podawało średnią zarobków pracowników kghm , wychodziło około 9 tyś , to więc naród się zastanawiał czego ci górnicy jeszcze chcą do jasnej cholery, mając takie zarobki żadają podwyżki ?? ale nie powiedzą, że do średniej wliczają się wszelcy prezesi np. Wirth z zarobkiem rocznym 1,87 mln zł, Maciej Tybura (1,53 mln zł), a trzeci członek zarządu Wojciech Kędzia - 1,15 mln zł. W sumie tylko na wynagrodzenia zarządu spółka wydała ponad 4,6 mln zł (96 tys. zł dostał jeszcze jeden z odwołanych członków zarządu. To są tylko członkowie zarządu, doliczcie do tego pozostałych dyrektorów w tak ogromnej firmie jest ich mnóstwo.
    • solaris31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:03
      może dlatego, że TVN jest bardzo stronnicza i nawet tego specjalnie nie kryje?

oczywiście, wszystkie stacje są w taki czy inny sposób stronnicze, wie to każdy średnio inteligentny człowiek, ale rzeczywiście w TVN jakoś tę stronniczość mocniej widać, część dziennikarzy nawet się specjalnie nie kryje ze swoimi poglądami, a jednak dziennikarz powinien być chociaż trochę obiektywny, a przynajmniej stwarzać takie pozory. może ludzie mają dość ogłupania? może zaczęli to dostrzegać w końcu?

a co do samego Miecugowa - kiedyś go lubiłm, intelignetny i mądry facet, z ciętą rpoistą jeśli trzeba. to się niestety zmieniło, więc sympatię dla niego straciłam dawno.

uprzedzając kolejne wpisy - nie sądzę, żeby na przystanku Woodstock był jakiś zwolennik Rydzyka wink przecież Owsiak to zło wcielone i jakoś mi się nie wydaje, żeby wyznawca Rydzyka jechał do samego piekła wink
      • rhaenyra Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:05
        oskarek jest wyznawca jkm
        • solaris31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:10
          w sumie to nieważne kim jest wink
      • a.nancy Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:09
        > oczywiście, wszystkie stacje są w taki czy inny sposób stronnicze, wie to każdy
        > średnio inteligentny człowiek, ale rzeczywiście w TVN jakoś tę stronniczość mo
        > cniej widać, część dziennikarzy nawet się specjalnie nie kryje ze swoimi pogląd
        > ami, a jednak dziennikarz powinien być chociaż trochę obiektywny

a nie wydaje ci się, że akurat to, że się nie kryje, jest uczciwe? jeśli dziennikarze innych stacji też są stronniczy, a udają obiektywizm, to ja już wolę takich, co się jawnie przyznają do swoich poglądów smile
        • solaris31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:42
          > a nie wydaje ci się, że akurat to, że się nie kryje, jest uczciwe? jeśli dzienn
          > ikarze innych stacji też są stronniczy, a udają obiektywizm, to ja już wolę tak
          > ich, co się jawnie przyznają do swoich poglądów smile

ja mam konserwatywne poglądy w tej sprawie. rzetelny dziennikarz powinien być obiektywny i to jest koniec dyskusji. jako człowiek oczywiście ma prawo do swoich poglądów i sympatii, ale jako dziennikarz powinien być bezstronny, dawać szansę jednej i drugiej stronie i takie tam. nie można udawac obiektywizmu - albo się obiektywnym jest albo nie.

dziennikarz który prowadzi dyskusję czy rozmowę pod kątem własnych sympatii nie jest dla mnie dziennikarzem. dodatkowo taka osoba nie zdaje sobie chyba sprawy z tego, że to, co robi i mówi rzutuje jednak na społeczeństwo w takim czy innym wymiarze.

oczywiście nie mowię już nawet o audycjach w TVN, które bardzo opuściły loty jach chodzi o poziom, i o newsach powtarzanych milion razy, z gatunku nie ważnych a raczej sloganowo-populistycznych lub dla mas. czyli kto kogo zabił i dlaczego celebrytka W ma teraz takie a nie inne włosy wink nie dla mnie to rozrywka, więc nie oglądam wink
          • marzeka1 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:59
            Zgadzam się z Solaris- pomijam, że każdy dziennikarz ma prawo do poglądów, tyle że coś jest nie tak, jeśli po minie dziennikarza już poznasz, gdy rozmawia z politykiem, którego popiera lub nie znosi big_grin - o to mniej więcej chodzi.
          • sumire Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:05
            obiektywne dziennikarstwo jest możliwe tylko w jednym przypadku - zostawiasz włączoną kamerę/mikrofon i wychodzisz. oczywiście, należy dokładać starań, by być obiektywnym, ale to jest właściwie niemożliwe. trzeba balansować tak, by nikomu nie dawać forów i nikomu nie dochrzaniać za bardzo.

notabene, jedna z najwybitniejszych dziennikarek naszych czasów, Oriana Fallaci, nigdy nie ukrywała swoich poglądów.
            • solaris31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 17:42
              czym innym jest posiadanie poglądów i wyrażanie ich, ale samo posiadanie poglądów nie musi się kłócić z obiektwyzmem dziennikarskim.

trzeba balansować tak, by nikom
              > u nie dawać forów i nikomu nie dochrzaniać za bardzo.

to jest dla mnie do przyjęcia - to pewna forma obiektywizmu, którego oczekuję.

dziennikarz jest od przedstawiania faktów, rzetelnie i uczciwie. od komentowania są publicyści, i tym daję absolutne prawo do komentowania wg własnego widzimisię.
          • kepucha Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 05.08.13, 17:32
            To wiec jak:albo jest sie obiektywnym,albo nie,czy dziennikarz ma stwarzac pozory obiektywizmu?
            W innych stacjach tez sie z pogladami nie kryja. Ot, chociazby p.Pospieszalski.
        • tezee Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:14
          Idze Idze gdyby ci ktos zaproponował kilkadziesiąt tys uposazenia to byś tez gadała tak jak narzuca wydawca i linia stacji.Nie potępiam tych dziennikarzy TVN, myślą o sobie i o tym by przyzwocie życ jak kazdy w tym kraju.
      • tezee Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:18
        On zarabia parę ładnych złotych za to że trzyma się lini stacji dla ktorej pracuje, co w tym dziwnego, każdy orze jak może, nie widzę w tym nic dziwnego.
    • allatatevi1 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:30
      Nienawidzą?
      Szczerze to nie znam nikogo takiego. Za to znam mnóstwo osób, które nie oglądają od co najmniej 5 lat, bo to raczej taka telewizja dla klas niższych - niezbyt wykształconych, niezbyt lotnych.
      Najgorsze są chyba te ich serialiki dla plebsu w stylu Magdy M. czy Teraz albo nigdy - w środowisku ludzi na poziomie oglądanie tych seriali jest dość dyskwalifikujące towarzysko, trochę jak dłubanie sobie widelcem w plombach.
      • marzeka1 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:33
        Aha i wpadałaś z "lepszego świata", by się tą wiedzę z nami podzielić?
        TVN nie oglądam- jest nieobiektywna, więcej tam komentarzy do wiadomości, niż wiadomości- wolę wiadomości w Polsacie.
        • best_bej Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:08
          no ale na tym polega publicystyka
      • sumire Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:59
        tak. w środowisku to wszyscy oglądają Greenawaya i słuchają Berlioza, wiadomo. tylko ich playlisty na Youtube jakoś o tym nie świadczą...
        • allatatevi1 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:10
          Świat nie jest czarno biały smile

Są ludzie, którzy nie uważają się za intelektualistów i nimi nie są, ale od najbardziej plebejskich seriali typu "Magda M.", "Teraz albo nigdy" i od literackich obstrukcji "Co z tą Polską" trzymają się daleko.
      • kota_marcowa Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 14:55
        hmm zadziwiająco dobrze znasz ich repertuarsuspicious
      • lafiorka2 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 16:46
        allatatevi1 napisała:

> Nienawidzą?
        > Szczerze to nie znam nikogo takiego. Za to znam mnóstwo osób, które nie oglądaj
        > ą od co najmniej 5 lat, bo to raczej taka telewizja dla klas niższych - niezbyt
        > wykształconych, niezbyt lotnych.
        > Najgorsze są chyba te ich serialiki dla plebsu w stylu Magdy M. czy Teraz albo
        > nigdy - w środowisku ludzi na poziomie oglądanie tych seriali jest dość dyskwal
        > ifikujące towarzysko, trochę jak dłubanie sobie widelcem w plombach.

aha...znowu emtka przemówiła z wysoka do plebsubig_grin
    • volta2 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 11:33
      żeby nienawidzić, to gruba przesada, nawet nie nie lubię

ale - coś co ma logo tvn omijam szerokim łukiem - te komedie romantyczne, seriale spod znaku tej tivi to wiadomo, że szmira i strata mojego cennego czasu.

zupełnie odwrotnie niż znak pisf.

do tego dochodzi tvn24 z wiadomościami gdzie się urodziło cielę z 3 głowami(a już Kapuściński pisał, że tam gdzie wiadomości mają w przewadze takie info zamiast skupiania się na faktach ważnych dla ludzi, kraju, sytuacji gosp. to w takim kraju dzieje się bardzo źle i lepiej o tym nie mówić)

naprawdę, szerokim łukiem omijam.
      a pomyśleć że robili kiedyś całkiem sensowne rzeczy, od kiedy odbiła im szajba w stronę antypis i doszły wyniki że są stacją dla młodych wykształconych z dużych miast(czyli najlepszy target dla reklamodawców) są mocno niestrawni.

jedyne programy z logo dla mnie strawne to te robione dla tvn style - ale to telewizja z profilem dla kobiet i tu jakoś wypadają lepiej(może tu nie trzeba być po żadnej ze stron i nie ma znaczenie który polityk o czymś tam pierdnął wczoraj w nocy na twicie)
    • woman_in_love bo naciąga fakty i eskaluje wydarzenia 04.08.13, 11:35
      Czyli coś się stało mało istotnego dla ogółu PL, a oni potrafią cały dzień o tym rozmawiać, ściągać różnych "ekspertów", psychologów, sąsiadów itp. itd. I to jest głupie i już na poziomie Faktów i Superekspresów. I kompletnie niepoważne.

No i ewidentnie ich dziennikarstwo jest na niskim poziomie, czyli braki w wiedzy, luki i naciągane fakty, że wspomnę ostatni cyrk z "korespondentem z USA". No i do tego to chamstwo Kuźniara.

No i są stronniczy.
      • marzeka1 Re: bo naciąga fakty i eskaluje wydarzenia 04.08.13, 11:38
        woman_in_love napisała:

> Czyli coś się stało mało istotnego dla ogółu PL, a oni potrafią cały dzień o ty
        > m rozmawiać, ściągać różnych "ekspertów", psychologów, sąsiadów itp. itd. I to
        > jest głupie i już na poziomie Faktów i Superekspresów. I kompletnie niepoważne.

>
        > No i ewidentnie ich dziennikarstwo jest na niskim poziomie, czyli braki w wiedz
        > y, luki i naciągane fakty, że wspomnę ostatni cyrk z "korespondentem z USA". No
        > i do tego to chamstwo Kuźniara.
        >
        > No i są stronniczy.
        >
        >

- to to: mają taką manierę: jak coś się wydarzy- wałkują temat "do urzygu".
        • anulka.p Re: bo naciąga fakty i eskaluje wydarzenia 04.08.13, 12:00
          Dla mnie "miszczem" jest niejaki Jakub Sobieniowski. W każdy swój materiał, choćby był o misiu w zoo, potrafi wpleść coś o pisie i Kaczyńskim i obnażyć ich całe zuo. Ostatnio tematem była księżna Kate i royal baby, czekałam z zapartym tchem, czy będzie coś o Jaro. I redaktor jak zwykle dał radę, umiejętnie napominajac o okropnej polskiej opozycji, na czele której stoi ten demon Jarosław.
      • marychna31 to jest powód do nienawiści? 04.08.13, 15:29
        Rozumiem, że z takiego powodu można stacji nie lubić, jej nie oglądać ale nienawidzić? Mówimy o nienawiści, ktróa każe palić wóz transmisyjny (jak w trakcie "Marszu Niepodległości") czy bić po twarzy kobiete trzymającą mikrofon z napisem TVN (jak na Jasnej Górze).
        • anulka.p Re: to jest powód do nienawiści? 04.08.13, 15:48
          Ale ja wcale nie nienawidzę TVN (i nie znam nikogo kto "nienawidzi" jakielkowiek stacji TV, co najwyżej nie lubi), a redaktora Jakuba wręcz podziwiam, nie każdy tak potrafitongue_out
          • marychna31 Re: to jest powód do nienawiści? 04.08.13, 17:30
            Zupełnie szczerze anulko wierzę, że ty akurat nie tylko tvn-u nie nienawidzisz ale w ogóle nikogosmile Odniosłam się do całego wątku i postu jego założycielki, w którym pyta o nienawiść.
      • suazi1 Re: bo naciąga fakty i eskaluje wydarzenia 05.08.13, 12:03
        Pokaż mi stację, która nie jest stronnicza. Np. nie od dziś wiadomo, że tvp jest na usługach "pisiorów".
        • anulka.p Re: bo naciąga fakty i eskaluje wydarzenia 05.08.13, 16:23
          suazi1 napisała:

> Pokaż mi stację, która nie jest stronnicza. Np. nie od dziś wiadomo, że tvp jes
          > t na usługach "pisiorów".

Zatrzymałaś się na ok.2005 roku. Od dawna prezesem tvp jest platformerski Dworak, a pisowska ekipa rozpłynęła się gdzieś w medialnym niebycie.
    • a.nancy Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:06
      nie ludzie, tylko prawicowcy tongue_out
    • kerri31 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:08
      Pierwsze słyszę.
      Ja lubię TVN, to jedyny program , w którym można obejrzeć coś sensownego i ciekawego.
    • sumire Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:18
      bo TVN nie kryje, po której stronie stoi.
      mnie bardziej zastanawia, dlaczego ludzie deklarujący gorliwą niechęć do TVN z taką namiętnością ją oglądają.
    • klubgogo Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:32
      Każda telewizja kłamie, u mnie akurat stacja tvn, a zwłaszcza tvn24 jest często oglądana.
    • iuscogens Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 12:40
      Nie chodzi o to, że nienawidzą, tylko widzą, ze to skrajnie upolityczniona propagandówka PO, nie każdy ma ochotę to oglądać.
      • araceli Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 15:44
        iuscogens napisał:
        > Nie chodzi o to, że nienawidzą, tylko widzą, ze to skrajnie upolityczniona prop
        > agandówka PO, nie każdy ma ochotę to oglądać.

Ach ten wieczny Podstęp i Spisek big_grin
    • mindtriper Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:16
      Daleko mi do nienawiści kogokolwiek, tym bardziej stacji tv.
      Ale tvnu nie oglądam od bardzo dawna, z kilku powodów:
      - niekryte nawet pobieżnie postawy dziennikarzy, z męczącą tendencją do linczowanie wszystkiego co ma w sobie choćby cień słowa "prawo" (nie oglądam, ale być może podają, że pijanym kierowcom odbierają licencję na prowadzenie pojazdu wink ). Czasem więc wiadomości wypadały kuriozalnie, z tym sileniem się na pokazanie Kaczyńskiego-Potworowskiego, nawet, kiedy nie było okazji.
      - reszta czasu emisji zajmują transmisje z korków i opadów śniegu/deszczu lub dramatyczne relacje ze wzrostu fasolki szparagowej.

Żeby nie było - tv Republika też jest męcząca z jednoliniowym tekstem.
    • myfaith Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:40
      Wśród swoich znajomych nie spotkałam się z nienawiścią do tej czy innej stacji, Raczej ze zmęczeniem daną stacją lub też niechęcią.
      Nie oglądam telewizji - raczej robię się powoli "internetowym zwierzęciem" ale wzięło mnie swego czasu na oglądanie wiadomości po kolei w stacjach tvn/polsat/tvp - wszystkie w tym samym dniu. I zobaczyłam różnicę. I tak, uważam, że tvn jest tendencyjne dając przekaz, iż to jest jedne słuszny tor rozumowania i bardzo populistyczne (czyli zawsze stoi po stronie rządzących - jedynie w PIS'em nie było im po drodze ale trzeba pamiętać kto był założycielem tvn), tvp stara się zachować obiektywizm (nie zawsze to się udaje) i całkowite dla mnie zaskoczenie - polsat (który nie jest dla mnie stacją ambitną) - pokazał bodajże najobiektywniej wydarzenia dnia chociaż też należy pamiętać, że tej stacji bliżej do prawicy.
      Rada na przyszłość dla mnie- jeśli na prawdę chcę się dowiedzieć o co chodzi np. w strajku l powinnam obejrzeć wiadomości we wszystkich ww stacjach żeby samemu sobie wyrobić pogląd smile
      • marzeka1 Re: dlaczego ludzie nienawidza TVN? 04.08.13, 13:52
        Myfith- swego czas w identyczny sposób "mnie oświeciło"- obejrzałam kilka dni pod rząd wiadomości na różnych stacjach- i te same różnice zauważyłam, ale dopiero w kontekście innych. Teraz w sumie i tak prawie nie oglądam telewizji, jak potrzebuję wiedzieć co i jak- jest net,mam wiadomości bez komentarza.
    • araceli Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 04.08.13, 15:43
      best_bej napisała:
      > Po ostatnim incydencie na Woodstocku zaczęło mnie zastanawiać dlaczego ludzie
      > nienawidzą TVN-u?

Każdy ma swoje preferencje. Jedni lubią TVN - inni Radio Maryja. Żadne medium nie jest idealnie bezstronne. Różnica polega na tym, że prawicowcy kochający Radio Maryja głośno szczekają, że go nienawidzą. Robią zamieszanie, uciekają się do przemocy (okładanie laskami kamerzystów, plucie itd). Widownia TVN-u nie zniża się do takiego poziomu.
      • mindtriper Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 04.08.13, 15:59
        Jaki musi być twój poziom, skoro o ludziach o odmiennych poglądach piszesz "psy szczekają".
        Smutne.
        • wtopek Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 04.08.13, 18:52
          poziom tvn-u big_grin
        • araceli Język polski 04.08.13, 21:37
          mindtriper napisała:
          > Jaki musi być twój poziom, skoro o ludziach o odmiennych poglądach piszesz
          > "psy szczekają".

Jaki musi być Twój poziom znajomości języka polskiego, skoro nie znasz powiedzenia 'psy szczekają karawana idzie dalej'. Smutne.
          • mindtriper Re: Język polski 04.08.13, 21:49
            Żałosne tłumaczenie.
            Po pierwsze - nieadekwatne, ale prawdopodobnie to ty nie bardzo rozumiesz co piszesz.

Po drugie kłamliwe:

araceli napisała:
            > Różnica polega na tym, że prawicowcy kochający Radio Maryja głośno szczekają, że go nienawidzą.

Podyskutujemy jeszcze o poziomach? Są jakieś poziomy dna, araceli?
            • araceli Re: Język polski 05.08.13, 08:23
              mindtriper napisała:
              > Po pierwsze - nieadekwatne,

Twoim zdaniem. Moim to, co Ci ludzie wyczyniają zdecydowanie temu powiedzeniu odpowiada. Rwetes, zamieszanie, krzyk, wyzwiska. 100% trafne.
        • kamunyak Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 05.08.13, 00:58
          > Jaki musi być twój poziom, skoro o ludziach o odmiennych poglądach piszesz "psy
          > szczekają".
          > Smutne.

a gdzie ona napisała, że psy szczekają? napisała, że "szczekają" więc jeśli mówić , że ktoś klamie to np. jesteś to właśnie ty.
          Jesli zaś chodzi o samo "szczekanie" to równie dobrze może to się odnosić do tzw. szczekaczki
          "Szczekaczka - inna nazwa gadały - urządzenia nagłaśniającego
          Szczekaczka - uliczny głośnik nadający komunikaty propagandowe"

Jesli zaś chodzi o samą tvn to TVN nie jest stacją stricte informacyjną, jedynym programem informacyjnym są Fakty. Informacyjnym kanałem jest TVN24, a to nie jest to samo co TVN.
          To tak dla uściślenia.
          Poza tym, każdy ma swój rozum i powinien sam odróżnic kłamstwo od prawdy, sam powinien analizować przekazywane fakty, a nie czekać, aż mu jakis dziennikarz powie, co ma myśleć na jakis temat.
          Dziennikarz nigdy nie będzie obiektywny jeśli jego zarobki, czy nawet w ogóle praca, są uzależnione od tego, co mówi. Tym sposobem - żadna stacja TV nie jest obiektywna, każda reprezentuje swoją opcję. A, że tvn wzbudza tyle emocji świadczyc może jedynie o tym, że robią to najlepiej. Cóż...
          Jeśli chodzi o samą jakość wiadomosci to osobiscie uważam, ze publiczna telewizja ma ją najlepszą, informacje są ciekawie podawane, bogato i wszechstronnie ilustrowane. Ale to nie ma żadnego przełożenia na obiektywność, oni też reprezentują jakąs opcję. Najczęściej taką, jaką ma aktualny szef.
          Na koniec warto też powiedzieć, że przykre jest, iz do owej nienawisci nawołują ci, którzy powinni szerzyć miłość, niestety. A, że trafiają na podatny grunt to jest jak jest.
          • mindtriper Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 05.08.13, 08:54
            No, no, jestem pełna podziwu. TVN w sumie mógłby się od ciebie uczyć.
            big_grin
          • semihora Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 06.08.13, 07:04

• semihora Re: Psy szczekają to i zamieszanie robią :) 06.08.13, 07:06
              Chyba najgorzej to robią. Ludzie protestują, bo widzą, że próbuje się ich robić w bambuko i bezczelnie nimi manipulować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka