misterni Co za durny wątek - oprócz faktycznie udziwnionych 14.08.13, 21:55 imion, padło chyba większość najczęściej nadawanych w Polsce i to nierzadko w towarzystwie "ble" i "fuj". Nawet nie chce mi się myśleć, co mają we łbach autorki takich wpisów i czy byłoby im przyjemnie przeczytać przy swoich imionach takie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 19.08.13, 18:16 Na wakacjach zasłyszane - Iweta. Iweta-Laweta Odpowiedz Link Zgłoś
pod.sufitka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 19.08.13, 20:18 oprócz wspomnianych wyżej dżesiki, vanessy i oliviera itp odpadają wszystkie imiona z powiedzmy 10 najpopularniejszych aktualnie imion, nie chccialabym zeby corka byla 6 julka w grupie Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 19.08.13, 21:21 pod.sufitka napisała: > oprócz wspomnianych wyżej dżesiki, vanessy i oliviera itp odpadają wszystkie im > iona z powiedzmy 10 najpopularniejszych aktualnie imion, nie chccialabym zeby c > orka byla 6 julka w grupie Ale swoją drogą Julia to ładne imię. Wolałabym dać córce imię Julia niż jakieś dziwadło typu Jaśmina. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 20.08.13, 09:29 Ładne, podobnie jak Lena, ale niestety obydwa oklepane do granic przyzwoitości obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tereferefretka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 20.08.13, 11:57 pod.sufitka napisała: > oprócz wspomnianych wyżej dżesiki, vanessy i oliviera itp odpadają wszystkie im > iona z powiedzmy 10 najpopularniejszych aktualnie imion, nie chccialabym zeby c > orka byla 6 julka w grupie no właśnie o tym pisałam moja jest Amelką z rocznika '08 i o dziwo bedzie jedyną w grupie, w przedszkolu na 30 dzieciaków też drugiej nie było Odpowiedz Link Zgłoś
love-letter Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 19.08.13, 21:32 Pytanie trochę bez sensu moim zdaniem, bo o gustach się nie dyskutuje, a i można kogoś urazić, twierdząc, że imię bliskiej dla niego osoby jest "ohydne, obleśne" itd. ale skoroooooo ktoś to wymyślił to nigdy nie podobały mi się (dla przykładu) imiona: Grzegorz, Mirosław, Patryk, Damian, Łukasz, Błażej, Maciej. Z damskich nie lubię: Andżelika, Marcelina, Dagmara, Ewelina, Karina, Justyna. Odpowiedz Link Zgłoś
monia111175 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 19.08.13, 22:15 Nie cierpie od chyba zawsze Mateusza-Mateusz wajche przeloz. Nie cierpie nawet nie wiem czemu Jezu jakby maz dal tak synowi na imie chyba bym sie rozwiodla z nim. Te stare Maryski,Klare,Janki,Staski itp choc Alicja mi sie podoba a tez stara i nie podoba mi sie Mateusz.... i te Madzie Odpowiedz Link Zgłoś
tereferefretka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 20.08.13, 11:45 monia111175 napisała: > Nie cierpie od chyba zawsze Mateusza-Mateusz wajche przeloz. -Niech przełoży Ambroży ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 20.08.13, 17:22 tereferefretka napisała: > monia111175 napisała: > > > Nie cierpie od chyba zawsze Mateusza-Mateusz wajche przeloz. > > -Niech przełoży Ambroży ) Jestem Adam nie przekładam Adam ładne imię. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 22:19 tereferefretka napisała: > monia111175 napisała: > > > Nie cierpie od chyba zawsze Mateusza-Mateusz wajche przeloz. > > -Niech przełoży Ambroży wink) Jestem Adam nie przekładam wink Adam ładne imię. Podoba mi się. Przelozyl Michal, ale sie przy tym skichal Odpowiedz Link Zgłoś
bibistuart1 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 26.12.14, 01:17 A pomogla Monika i teraz w gacie sika Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka001988 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 20.08.13, 11:25 Dzesika, Vanesa, Brajan, Oskar, Kewin i tego typu. Damian, Dawid, Daniel - paskudne imiona dla mnie, Kasia, Basia, Gosia (bo nie ukrywajmy, pełne imiona to tylko w podpisie), Marzena, Marlena, Aneta, Żaneta, Mariola. Odpowiedz Link Zgłoś
marcela16 Klara okropne 20.08.13, 14:17 zebra12 napisała: > Czytałam wątek liściastego o imieniu dla córki. Pomyślałam, że wiele imion mogł > oby być, ale są takie, których w życiu nie brałabym pod uwagę. Macie takie? > Ja nie lubię imion typu Dźessika, Andżelika, Sandra, Alan, Denis itd. Oczywiści > e nadawane w PL przez rodziców Polaków, bo o nasz rodzimy "rynek" imion mi chod > zi. > Z popularnych nie lubię imienia Michał, Mateusz, Patryk, Adrian, Monika, Mario > la. > Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Klara okropne 20.08.13, 17:34 Kojarzy mi się ze sfrustrowaną starą panną. Taką starą zrzędzącą ciotką mieszkająca z kotem. Kompletnie nie podoba mi się to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 21.08.13, 23:04 Kasia. Nigdy, przenigdy. To chyba najbardziej przaśne imię, jakie znam, do tego wyeksploatowane do granic wytrzymałości. Poza tym bardzo źle mi sie kojarzy z jedną taką, która strasznie działa mi na nerwy... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 22.08.13, 08:41 Kumpel kiedyś dla jaj powiedział, że zakrzyknie "Kaśka" na rynku w Krakowie i zobaczy ile kobiet się odwróci, zakrzyknął i pięć się odwróciło Odpowiedz Link Zgłoś
tereferefretka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 22.08.13, 08:53 Gazeto,ja myśle,że za jakieś 12 lat (szał na Julki trwa juz conajmniej 11 lat)wyjdź na rynek i krzyknij "Julka"..odwróci się pewnie z 10 Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 22.08.13, 08:56 Albo na placu zabaw "Kacper" lub "Lena". Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 18:22 Mam córkę Lenę. Gdy wybieraliśmy dla niej imię nie było ono popularne. Wśród znajomych żadne znane mi dziecko nie nosiło tego imienia. Niestety, gdy młoda miała miesiąc w popularnym dwójkowym tasiemcu nazwali tak jedno dzieciątko. I zaczął się wysyp W przedszkolu córki w swojej grupie jest jedyna, ale w o rok młodszej Lenek jest już kilka. Trudno. A imię i tak mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 20:23 Nie dałabym dziecku imienia bardzo popularnego, jak na razie imiona obu córek są rzadko nadawane. Dlaczego? Bo ja mam imię baardzo popularne i w liceum miałam jeszcze cztery koleżanki o tym imieniu. Na dodatek nazwisko panieńskie też często spotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 26.12.14, 10:58 Mój kuzyn ma 25 lat i ma na imię Kuba nigdy w klasie czy na roku nie miał kolegi o tym samym imieniu (znaczy się Jakub). Dopiero 5 lat później to imię zaczęło triumfować i tak od 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 20:52 lena jest zajechana od kilku ładnych lat, a w m jak milosc maja magdalene nie lene Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 21:46 Tylko, że wszyscy mówią do niej Lenka, nigdy Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 21:48 I masz rację. Moja córa ma 6 lat. Co nie zmienia to faktu, że nie znałam wcześniej żadnej Lenki. Ale ja mieszkam w średniej wielkości mieście. Może w większych było bardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 wczoraj byłam w USC 22.08.13, 09:11 zarejestrować synka - imię, które mu wybraliśmy nie padło w wątku ani raz, co mnie bardzo cieszy (chyba mocno liczę się ze zdaniem ematki ) W urzędzie była również romska rodzina - zarejestrowali córce imię Chantall - to znaczy chcieli zarejestrować, nie wiem czy im się udało bo opuściłam pokój zanim dopełnili formalności. Nazwisko mieli potwornie brzydkie, polskobrzmiące, zestawione z imieniem Chantall brzmi jeszcze gorzej. O gustach się nie powinno dyskutować, co kto lubi itp - ale jak dla mnie imię musi współgrać chociaż trochę z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: wczoraj byłam w USC 25.12.14, 17:21 -imienia z pierwszej 20 -imienia obcojęzycznego( żadnych Alanków, Oliwierków, Nikolek, Nadiii, Nataszek, Karinek, o Dżesikach i Brajanach nie wspominając) -z końcówką -sław(a),- mił(a) -imion z pokolenia rodziców-żadnych Marzenek, Mariolek, Iwonek etc. ogólnie żadnego, które mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: wczoraj byłam w USC 26.12.14, 10:33 Ale zdajesz sobie sprawę, że praktycznie wszystkie imiona poza tymi kończącymi się na ---sław są obcojęzyczne? Jakiś Bogdan ci został.😉 Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 21:40 W polskich warunkach bezwzglednie nie Marian (Pazdzioch od razu do glowy przychodzi, nastepnie "piekny Maryjan - Krzaklewski") Kolejno raczej nie Jaroslaw - tez kiepsko sie kojarzy. Z drugiej strony ladne slowianskie imie. Gdybym dziecko miala to wlasnie nadalabym jakies oryginalne slowianskie imie typu Dobroslawa czy Radzimir ;D Z innych to oczywiscie wszelkie spolszczenia typu Kewin, Oskar, Dzesika, Andzelika, Bianka, Blanka - kojarza sie z nizinami spolecznymi. Z damskich - Izabela, Marta, Monika - ale to osobiste antypatie. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 21:55 Lista jest długa (Alanów i innych Kevinów nawet nie biorę pod uwagę), a na jej szczycie jest Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 25.12.14, 22:30 Łatwiej mi wymienić imiona, które wzięłabym pod uwagę, gdybym miała wybierać imię dla dziecka Maciej, Antoni i Adam dla chłopca oraz Antonina, Ewa i Maria dla dziewczynki. Lubię jeszcze Annę, ale już ją mam Odpowiedz Link Zgłoś
kitka05 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 26.12.14, 00:31 Konstancja - bo długie i nie lubię zdrobnień Kostka, Kostusia. Alfons - znam chłopaka który dostał to imię w spadku po dziadku, na szczęście na drugie. Na pierwsze ma Krzysztof po innym dziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena_82 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 27.12.14, 23:19 A co sądzicie o Konstantym? Uważam że dla chłopca zdrobnienie Kostek jest bardzo fajne. Mnie się nie podobają imiona bardzo modne (sama mam imię bardzo popularne w czasach, kiedy się rodziłam). Z chłopięcych szczególnie nie lubię Tymka (Tymoteusza, Tymona), z dziewczęcych Zuzi. Najbardziej jednak nie znoszę imienia Renata i nigdy bym tym imieniem nie uszczęśliwiła dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 19:16 Osobiście własnie zdrobnienia Kostek nie trawię. Nie wiem czemu, ale jak je słyszę, zawsze oczyma duszy widzę kościotrupa. Konstanty w pełnej wersji mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 21:00 Konstancja czy Konstanty dają rade w dzieciństwie - Kostka, Kostek. Ale jak się do nich zwracać w pracy? Pan manager Kostek? Dyrektor Konstanty? Nie ma nic posrodku Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 26.12.14, 11:01 Jola Anna Stanislaw Jan Odpowiedz Link Zgłoś
for.malina Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 16:33 Grażyna, Amelia, Klaudia (nie wiem co trzeba mieć w głowie, żeby dać dziecku imię określające chorobę) Odpowiedz Link Zgłoś
milosza_mama Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 19:44 ja mam Nataszę i Miłosza i padło już z raz dla mnie ważna jest historia imienia, to co ono oznacza, wierzę, że imię w jakiś sposób kształtuje dziecko. np. nasz syn urodził się w naszą pierwszą rocznicę ślubu - Miłosz oznacza umiłowany. lubię imiona, które są oryginalne w granicach rozsądku. Nie podoba mi się Oktawian, nie dałabym córce na imię Hania. I jeszcze ostatnio podoba mi sie Halszka, ale to chyba zdrobnienie od Janina, ja uwielbiam imiona z SZ takie zboczenie Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 19:51 w zasadzie to jest tylko parę imion, które mogłabym dać dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 20:07 Nie nadałabym imienia: - które mi się źle kojarzy: a) z konkretną nielubianą osobą, lub b) skojarzenie raczej ogólne, typu "każdy Adrian, jakiego znałam, był ...", - bardzo modnego, przy czym rozchodzi się modę chwilową, np. Julia, bo dla odmiany Maria[nna] czy Katarzyna to fajne imiona popularne od stuleci, - które się nie zdrabnia, np. Marta, - pochodzącego innego kręgu kulturowego niż rodzina moja lub ojca dziecka, np. Igor, Dawid, - bardzo rzadkiego, np. Żywia, Edwarda, - które już jest w rodzinie. Dajcie spokój Kaśkom. Fajne imię, zupełnie unikalne w obecnie rodzącym się pokoleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 21:03 Marty sie nie zdrabnia? Martusia, Marteczka, Martuś, Martunia, Martka. Imię jest fajne bo właśnie ma dorosla formę neutralna - ani dziecinna ani zbyt oficjalna. Powiedz mi jakbyś mówiła do 30-letniego Konstantego, Stanisława, Jarosława, który jest Twoim kolega w pracy? Żeby nie bylo zbyt oficjalnie i żeby nie zwracać się do niego jak do dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 23:37 Jeden absztyfikant z LO, a w zasadzie jego ojciec, zwykł do mnie mawiać "Tusiu". Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 20:09 Dżesika Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 20:21 Dla dziewczynki. - Zuzanna -Maja -Dżesika -Barbara -Grażyna -Julia Dla chłopca -Stanisław -Marcel -Jakub -Dominik -Kacper -Oliwer -Alan Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 21:05 Jest dobrze. Imię synka padło 1 raz, tak samo imię córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 21:26 Imienia, ktore jest zdrobnieniem imienia. Np. Lena, Iga, Pola... Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 21:32 Damskie: Oliwka, Rozalia, Kinga, Ewa, Ewelina, Beata, Anna, Anita, Estera, Wiktoria, Weronika, Matylda, Nella Męskie: Mateusz, Michał, Jan, Antoni, Szymon, Edmund, Jakub, Marcin, Marceli, Igor, Stanisław, Wiktor, Omar To tak w skrócie - przypominając sobie imiona kolegów i koleżanek moich dzieci. Zatem nie podobają mi się w odniesieniu do dzieci bo pan Stanisław mający lat 60 zupełnie mi nie przeszkadza. Znalazło by się z pewnością jeszcze wiele imion, których nie nadałaby dziecku. Za to podoba mi się tak krytykowana na tym forum Klaudia. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 23:14 - żadnego z koszmarókow typu Brajan, Kevin i inna Dżesika - imion starotestamentowych l/lub żydowskich: Natan, Nataniel, Dawid, Sara, Miriam itp - greckich, typu Safona i inny Papadopulos - imion mających męskie/żeńskie odpowiedniki, typu Karol-Karolina, Patryk-Patrycja - kończących się na -usz (Dariusz, Ireneusz) i -sław(a) - dających skojarzenia: Alfons, Adolf, Denis, Prącisław (jak boni dydy, jest takie imię!) Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: A jakiego imienia byście nigdy nie dały dziec 28.12.14, 23:16 A, i imion, które fajnie brzmią u dziecka, ale żle u dorosłego (Maja) lub źle się u dorosłego zdrabniają (Kajetan - Kajtek, Konstanty - Kostek itp) Odpowiedz Link Zgłoś