Dodaj do ulubionych

łóżko 9-latki

23.08.13, 11:20
do tej pory spała na 90x200. teraz chcemy zmienić. i upatrzone łóżko ma 80x200. Waszym zdaniem warto? dla mnie 10cm na szerokość to dużo. i sama nie wiem....
ale ciężko znaleźć coś fajnego. a szukamy bez wysokich zagłówków oraz najlepiej z pojemnikami na dole. Więc wchodzi w grę praktycznie:
https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/brimnes-rama-lezanki__0159176_PE315614_S4.JPG
lub
https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/flaxa-rama-ozka-z-szufladami__0106427_PE254547_S4.JPG
bardziej pierwsze. ale ono jest właśnie 80x200.
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 12:47
      A jak często możecie zmieniać łóżka? A czy ona lubi np. żeby z nią leżeć u niej i jej czytać? A czy łatwo jest kupić do niego dobry materac?
      80 jest chyba OK, choć w okolicach 14 urodzin może zechcieć większe.
      • butch_cassidy Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 12:50
        Wg mnie te 10 cm nie ma znaczenia... A na co one konkretnie wpływają?
        • kamire12 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 13:29
          te 10 cm wydaje mi się, że wpływa na wygodę spania. nie rozłożysz już się chyba tak wygodnie. Ale nie mam pojęcia. Bo nie mam i nie znam nikogo, kto ma łóżko tej szerokości.

Ona lubi czasem jak się przy niej położysz, ale teraz raczej nie będzie takiej możliwości. No ale chyba to nie będzie taka katastrofa.....
          Chodzi mi bardziej o jej wygodę.

Co do materaca, chciałam kupić lateksowy od razu z łóżkiem. łóżko ikea, mają do tego materace.
    • mnb0 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 13:40
      Niesmiertelne pojemniki. A po co te pojemniki? Nie moze lozko byc lozkiem? I pewnie co rano trzeba schowac posciel, a wieczorem wyjmowac, i tak wkolo Macieju.
      • kamire12 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 13:56
        nie trzeba schować pościeli. do pojemników można wrzucić zabawki itp.
        jak przyjdzie koleżanka to też pościel. Niestety nie mam domu, gdzie każde dziecko ma swój ogromny pokój. aktualnie oboje mają razem jeden i ciężko pomieścić wszytko w jednym. to wybór z konieczności....każdą przestrzeń muszę wykorzystać i nic na to nie poradzę.
    • eliszka25 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 13:55
      moj mlodszy, prawie 4-latek, ma lozko o szerokosci 80 cm. tez z ikei, ale rosnace, czyli rozsuwane. jeszcze zima spal w nim starszy, teraz prawie 7-latek. w marcu dostal wieksze lozko 90x200, a to odziedziczyl mlodszy brat.

niby to tylko 10 cm, ale roznica jest widoczna i pewnie tez odczuwalna. wprawdzie wczesniej starszak nie narzekal, ze mu ciasno, ale teraz widze, ile wiecej miejsca ma. zwlaszcza, ze on w lozku ma caly arsenal pluszakow i w poprzednim dla niego samego miejsca juz nieco brakowalo wink. ogolnie 80 cm, to nie jest tragedia. ja sie kladlam ze starszym, teraz z mlodszym i bez problemu sie miescimy na te chwile wieczorem. jak chcieli, zeby z nimi polezec, to po to, zeby sie na chwile przytulic, wiec wielkie lozko do tego nie jest potrzebne.

wczesniej lozko rosnace stalo jako lozko dla gosci i spal na nim syn meza, kiedy do nas przyjezdzal. jeszcze ze 2 lata temu w nim czasem sypial jako 13-latek (mozna je rozsunac na dlugosc do 2 m) i tez nie narzekal, ze mu ciasno. mysle wiec, ze dla 9-latki nie bedzie to jakas tragedia, te 10 cm mniej. najlepiej niech sie do tego lozka "przymierzy" w sklepie. w ikei przeciez mozna wyprobowac.
    • mama.tadka Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 14:09
      To pierwsze łóżko jest rozkładane! (zdjęcie 2: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00228705/)
      Jak kupisz 2 materace, to w razie potrzeby córka będzie miała 160 x 200 cm smile
      Wiem, bo kupiłam takie swojej córce.
      • kamire12 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 14:24
        a jeśli można spytać: córka zadowolona, ile ma lat?
        wiem, że łóżko jest rozkładane, ale raczej ciężko się śpi na łóżku rozkładanym po środku.
        jaki kupiliście materac?
        bo z tego co widzę ikea ma materace lateksowe 80x200, ale one mają 18cm grubości. Kupienie takich dwóch chyba nie wchodzi w grę. Bo przecież one leżą jedna na drugim. Myślałam jednak o kupieniu tylko jednego materaca i nie wykorzystywaniu funkcji rozkładnia.
        • jak_matrioszka Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 15:17
          Moja nastolatka ma lozko ikeowskie czarne rozkladane tak jak to co Ty pokazalas. Kupilam dwa materace na wypadek gosci, ale na codzien leza jeden na drugim i ksiezniczka spi na wysokosciach wink Nie marudzi zeby jej bylo niewygodnie, chociaz zastanawialam sie nawet nad postawieniem jednego materaca za lozkiem. W wersji rozlozonej kazdy spi raczej na swojej polowie, ale na wierzch klade wtedy taki cienki materac wyrownujacy o rozmiarze 160/200. Gdybym nie potrzebowala czasem lozka dla gosci, to bym poprzestala na jednym materacu, a co do szuflad to sie z Toba zgadzam: przydaja sie i lepiej miec niz nie miec. Lozko uzytkowane ok. 2 lat, na razie ie widac zeby sie rozsypywalo.
          • kamire12 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 18:49
            a masz czarne, czyli ODDA, to z szufladami bez uchwytów? a to chyba nie da sie rozlozyc na 2 ?
            bo ten BRIMNES się da.
            • jak_matrioszka Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 20:05
              Mam czarne Hemnes, z dwoma szufladami i z uchwytami. Bialy Hemnes ma trzy szuflady, ja wolalam czarne i dwie wieksze szuflady tez mi odpowiadaja. Rozklada sie na podwojne tak ze oba materace sa na jednym poziomie i robi sie normalne podwojne lozko 160/200, tyle ze z dojsciem z jednej strony (ale dostep do szuflad wciaz jest).
    • saszanasza Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 15:23
      ja mam materac nawierzchniowy o wymiarach 80x 200 więc siłą rzeczy śpię na "łóżku" o takich wymiarach i nie narzekam na brak miejsca.
    • mruwa9 Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 18:59
      IMHO 10 cm to w tym przypadku zadna roznica, a to lozko (o szer.80 cm) nawet doroslemu wystarczy, o ile nie ma wymagan rodem z Hiltona.
      • phantomka Re: łóżko 9-latki 23.08.13, 20:11
        To 1 jest świetne, nawet tatuś czasem sypia na nim (190 cm i trochę wagismile )
        A jak są koleżanki, to dokłada się jeszcze 1 łóżko i jest w ogóle impreza. Z materacem nie pomogę, bo my mamy taki fotel rozkładany do spania i on służy za materac.
        Pościel jest tylko przykrywana, a w szufladach zmieścisz zapasowy komplet pościeli, jakieś gry, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka