Dodaj do ulubionych

dietetyczne kolacje jesienią?

03.09.13, 08:43
w lecie jadłam michę sałaty z różnymi dodatkami i było super z wagą. ale zaczęły się chłody i pociąg do bułeczki z masłem... a to oznacza natychmiastowy wzrost wagi. pieczywo i makaron mam kategorycznie zakazane na kolację. jakie pomysły na ciepłą kolację bez ww? lubię np kukurydzę i bób ale te warzywa mają akurat mnóstwo węglowodanów. brokuły i kalafior też lubię ale mam uraz po znalezeiniu gigantycznych larw w ugotowanych brokułach sad
aha i raczej bezmięśnie ma być
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 08:47
      A musi być na ciepło?
      Możesz kupić gotowy mix sałat i z tego zrobić sałatkę.
      Na ciepło - warzywa na patelnie np. Hortexu, które podsmażasz na małej ilości tłuszczu. Jest kolacja dla 2 osób.
      Zeszklić cebulę, dodać pokrojoną cukinię, paprykę czerwoną i zieloną. Przyprawić, podsmażyć. Smaczne danie, akurat te warzywa o tej porze roku są bardzo tanie.
      Wędzony łosoś z jakimiś warzywami do przegryzienia.
      Chudy twaróg i warzywa (szczypiorek, rzodkiewka)
      • bella_roza Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 08:55
        lauren6 napisała:

> A musi być na ciepło?
        > Możesz kupić gotowy mix sałat i z tego zrobić sałatkę.
        w lecie najchętniej jem sałatę, ale teraz od takiej kolacji mi zimno.
    • marikooo Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 08:51
      Cukinia i pomidor jako baza, ewentualnie papryka, pieczarki (podsmażone na odrobinie masełka), brokuł, do tego zioła i przyprawy według uznania, ja na przykład robię z przyprawą do shoarmy, na ostro. Gotujesz jak leczo, jesz do kanapki albo bez, na ciepło. Pycha.
    • lola211 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 09:17
      Soczewica.Do zjedzenia na ciepło, pełna białka,niski indeks glikemiczny.
      Na ciepła kolacje jadam zupe krem wzbogaconą wlasnie soczewica albo soczewice z warzywami- cukinia,papryka, pieczarkami,pomidorami plus ziola.Ostatnim moim odkryciem jest dynia- kroje ja na kawałki, skrapiam oliwa, posypuje ziolami i wrzucam do piekarnika.I taka zajadam.Poza tym -kasze.Na wieczór gryczana,komosa lub jaglana-z sezonowymi warzywami.
      • ioanna80 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 16:29
        Ta dynia - jakie ziola i jak dlugo pieczesz? Zainspirowało mnie smile
        • lola211 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 21:57
          Dynia najlepiej hokkaido, kroje razem ze skorka.pieke w 180 stopniach okolo 20 min, to zalezy od grubosci kawałkow, moje maja ok 2 cm grubosci, takie polksięzyce , ktore klade na na papierze do pieczenia.Skrapiam oliwa lub smaruje naoliwionym pedzelkiem, delikatnie sole, mozna dac do wyboru:pieprz, bazylię, kurkumę, curry, tymianek- pełna dowolnosc, co sie lubi.Ja najczesciej posypuje suszona bazylia,sola i odrobina pieprzu.
    • d.d.00 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:11
      jak wcześniej dziewczyny pisały - warzywa na patelnię, to jest super pomysł. Jest tyle rodzajów warzyw, że na pewno znajdziesz coś dla siebie.
      Ja bardzo lubię zupy(z warzywami w kawałkach czy też zupy remy) i zupełnie nie przeszkadza mi to, że jadam je na kolację,obiad. Zwłaszcza w mrozy lubię, jak mi się ciepło rozlewa w brzuszku smile
      Zawsze możesz też spróbować koktajle owocowe, na bazie jogurtu czy owocowo warzywne.
      • agab51 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:26
        jogurty wychładzają

z warzyw bardzo lubię fasolkę szparagową, nie tylko z bułeczką, ale np w formie sałatki (z podsmażoną tartą marchewką, zeszkloną cebulą i czosnkiem).
        zupy krem z grzankami (w kostkę, lub jako chlebki czosnkowe)
        ale tak naprawdę to ja jestem typem węglowodanowym, więc zajadam się najczęściej potrawami jak typu ryż z jabłkiem, omlet z dżemem lub jabłkiem, owsianka z rodzynkami (o ile nie jadłam jej na sniadanie, bo 2razy dziennie, to raczej tak nie lubię), to tosty, to zapiekanki na chlebie, placuszki z cukinii, placuszki z dyni, itp rzeczy.

a w sumie najważniejsze by dodawać rozgrzewajace przyprawy i zioła, np. cynamon, imbir, kolendra, czy pieprz.
        • d.d.00 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:30
          i teraz mam ochotę na tosta z mozarellą z sosem chilli! tongue_out
    • triismegistos Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:29
      A może być ryba? Bo pieczona rybka jest całkiem dietetyczna. A z tym bobem i kalafioem nie przesadzaj...
    • bri Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:42
      Leczo w wersji vege i niskotłuszczowej - zrobione na ostro, zupa z soczewicy z dużą ilością czosnku, papryka faszerowana ryżem z cebulką przysmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu, pieczarkami i innymi warzywami, ryż z chudym białym serem i musem jabłkowym, kasze przeróżne z warzywami i grzybami, kalafior i brokuły możesz podzielić na różyczki i dobrze obejrzeć przed gotowaniem, fasolka szparagowa, zupa szczawiowa, ogórkowa (bez ziemniaków, ze startymi warzywami), pseudo-makaron można zrobić z kabaczka (robisz długie paski obieraczką do warzyw).
    • anika772 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 10:51
      Ja też unikam kanapek i makaronów wieczorami, ale już gorąca owsianka jest ok.
      Jajka, tuńczyki, łosoś, mieszanki warzywne mrożone (na patelnię albo zupa), soczewica, ciecierzyca (świetna z pomidorami na gorąco).
      Ostatecznie mała garść migdałów?
    • peggy_su Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 11:59
      Ja czasem robię omlet bez mąki (roztrzepane jajka, łyżka jogurtu naturalnego) z warzywami. Czasem warzywa kroję i wrzucam prosto na patelnię np szpinak, a czasem układam na omlecie np pomidory, ogórki, do tego robię sos jogurtowy i jest pycha.
      • coca-cola100 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 22:13
        Proponuje zakup grilla elektrycznego i właśnie na nim przygotowywanie ryb,warzyw np.bakłażan jest świetny z grilla,papryka,cukinia ja nawet pomidory jadam z grilla.
        Mrożonki stimetria z kuchenki mikrofalowej.
        Tak przygotowując jedzenie unikniesz dodatkowego tłuszczu.
        Może owoce morza by się sprawdziły u ciebie.
    • gaja78 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 03.09.13, 22:39
      Gotowana kapusta. Bigos z kwaszonej, bigos ze świeżej (na chudym mięsie). Gotowana w kawałkach i podawana z bułką tartą.
      • bella_roza Re: dietetyczne kolacje jesienią? 04.09.13, 09:30
        gaja78 napisała:

> Gotowana kapusta. Bigos z kwaszonej, bigos ze świeżej (na chudym mięsie). Gotow
        > ana w kawałkach i podawana z bułką tartą.
        jakiś przepis? tylko jak krowie na rowie proszę smile
      • lola211 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 04.09.13, 09:35
        Mialo byc dietetyczniesmile
    • bella_roza Re: dietetyczne kolacje jesienią? 04.09.13, 09:28
      dzięki za inspiracje! zupy - to jest myśl. nie przepadam za mdłym smakiem dyni ale kiedys jadłam pyszną zupę krem z dodatkiem imbiru, może ktoś ma sprawdzony przepis?
      • lola211 Re: dietetyczne kolacje jesienią? 04.09.13, 10:00
        Dynia mdła? Absolutnie.
        Mozna ja jesc na tysiac sposobów, trzeba tylko wybrac cos "pod siebie".
        Ja robie zupe dyniową z mlekiem kokosowym ,z curry, pyszna sprawa.
        Pieczona dynia hokkaido doprawiona ziolami ma wyrazisty smak.
        www.beawkuchni.com/2009/10/dynia-pieczona.html
        www.dusiowakuchnia.pl/2012/11/zupa-dyniowa-na-mleczku-kokosowym-tajska.html
      • ciastko_z_kota Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 15:40
        polecam zupę z dyni z curry, imbirem i gałką muszkatołową; na warzywnym wywarze. Dobra jest też z goździkami i cynamonem - w wersji na słodko na mleku i na słono na wywarze warzywnym smile Do tych na słono można dodać grzanki, ser, podpieczone nasiona dyni, słonecznika, orzechy.
      • misterni Zupa z dyni: 02.10.13, 18:42
        Ja robię tak. Ziemniaki możesz pominąć.
        • misterni Re: Zupa z dyni: 02.10.13, 18:44
          Aha, na dietetyczną kolację też mleczko kokosowe odpada i grzanki również. Widzę też, że zapomniałam w tym przepisie wspomnieć o pomarańczy - wciskam sok z całego owocu.
    • ciastko_z_kota Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 15:37
      - pieczony bakłażan z dodatkami - pomidory, oliwki, ulubiony ser.
      - leczo bez mięsa
      - zupy kremy z czegokolwiek smile
      • ciastko_z_kota Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 15:42
        O, albo w ogóle różne zapiekanki warzywne z odrobiną sera, rozbełtanym jajkiem, nasionami. Po upieczeniu można dodać jakiś lekki jogurtowy sos i sypnąć garść kiełków smile
    • vilez Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 15:38
      Zupy kremy: dyniowa, pomidorowa, groszkowa, rybna. Możesz dodać otrębów owsianych-jeszcze dodatkowo zagęszczą i wypełnią żołądek.
      Albo ryba pieczona.
      • pole_koniczyny Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 15:53
        Ratatuj czy jak to sie z francuska pisze.
        Placki takie jak ziemniaczane tylko z warzyw jak cukinia i nieco marchwi.
        kasze! Nic tak dobrze nie rozgrzewa, a do tego jest tanie. Moja ulubiona wersja to gryczana z pieczarkami i posypana pietruszka a do tego sos z jogurtu, lyzeczki ketchupu i zabka czosnku.
        Ryba po grecku.
    • alpha.sierra Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 17:24
      Warzywna zupa krem z soczewicą, doprawiona czosnkiem, imbirem, tabasco i sosem worcester. Bardzo syta i niesamowicie rozgrzewająca.
      • kremciapciulkowy Re: dietetyczne kolacje jesienią? 02.10.13, 18:31
        Najlepiej nie jeść nic. Wszystkie późne kolacje tuczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka