Dodaj do ulubionych

Mój kraj - krajem rasistów

03.09.13, 14:05
Polecam ten tekst:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14535904,Burmistrz_dzieli_handlarzy_na_Polakow_i__kolorowych_.html?lokale=wroclaw#BoxWiadTxt
Ale szczególnie polecam prześledzenie komentarzy pod nim i zwrócenie uwagi na to, ile poszczególne światłe uwagi mają "kciuków w górę". Czy ktos ma jeszcze jakiekolwiek wątpliwości?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:19
      > o, ile poszczególne światłe uwagi mają "kciuków w górę". Czy ktos ma jeszcze ja
      > kiekolwiek wątpliwości?

pomieszkaj sobie w miejscowce multikulti a potem to wroc i opisz wnioski
      najbardzie tolerancyjni sa ci co zagranicznaiaka na filmie widzieli
      • ma_dre Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 23:10
        Pomieszkalam sobie w, jak to nazywasz "miejscowce multi kulti" miasto i okolice ponad 12 mln ludzi "roznej masci" i owszem, pozostalam tolerancyjna i owszem, przychylam sie do zdania autorki.
        Moje spostrzezezenia :
        - czarni szanuja kobiety w ciazy, sa dla nich przemili (dla mnie byli, zupelnie obcy ludzie!)
        - Azjaci niezwykle szanuja starszych i hierarchie,
        - Arabowie, a wlasciwie ich kobiety sa niebywale ambitne i zahartowane, nigdy sie nie skarza, zawsze pra do przodu, godne podziwu.
        Nie spotkalo mnie nigdy nic ponadprzecietnie przykrego ze strony "kolorowych" jakby ich tu ladnie nazwano. Osobiscie wymagam szacunku dla mnie i szanuje cudze przekonania.
    • cherry.coke Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:22
      Mysle, ze bledem jest szukanie zrozumienia na ematce smile
    • lauren6 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:24
      Ale na jematce jest dokładnie to samo. Masochistą jesteś, że zakładasz tu taki temat?
      • joe_stru Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:33
        Powiedzmy - czuję misję. A propos "jeżdżenia i zobaczania" - to nie ma nic do rzeczy. Mieszkam w Polsce i zachowania rasistowskie w tym akurat homogenicznym kraju są dla mnie tak niezrozumiałe, że zastanawiam się, skad się ci wszyscy ludzie wzięli. Zadie Smith zapytana kiedyś, jak się czuła w Polsce odpowiedziała, że dziwnie, bo to chyba jedyny kraj w Europie, w którym przez dwa dni nie spotka się czarnoskórego człowieka. A tu - bam! tłumy rasistów. Tak się zastanawiam o co chodzi...
        • cherry.coke Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:37
          No dokladnie z tego. Jak homogenia to homogenia. Im dalej stoisz od bialego faceta katolika hetero, tym dla ciebie gorzej smile
        • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:37
          Najwidoczniej wróg jest potrzebny, Żydów nie ma, to zostali "czarni" i geje...
          • gazeta_mi_placi Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:41
            Jak to nie ma? Znam co najmniej troje z bliskiego otoczenia, a jestem raczej odludkiem więc znajomych (ogólnie) mam dużo mniej niż średnia krajowa.
            Plus za każdym razem w sobotę na Kazimierzu widzę ich co najmniej w liczbie kilkunastu, także tych tradycyjnie ubranych. W zeszłą sobotę widziałam ich mniej więcej w liczbie =/- 30.
            • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:43
              Nie ma - są turyści, w gminach jest może 5 tysięcy osób, a aktywnych o wiele mniej. Nie wystarczą dla skanalizowania całej nienawiści.
              • gazeta_mi_placi Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:56
                Ale tych trzech to nie turyści, zapewniam.
                Zaś nienawiści (poza świrami, których można spotkać pod każdą szerokością geograficzną) nie widzę.
                Dużo osób swego czasu zrobiło szumu gdy chcieli deportować po latach koreańską (czy też tajwańską) rodzinę (w tym studenta AGH), tak już jest że gdy ktoś w danym kraju zachowuje się normalnie, nie popełnia przestępstw i uczciwie pracuje (studiuje) to nikt normalny mu narodowości nie wypomni, tamta rodzina dzięki naciskom mieszkańców mogła zostać.
                Nie wiem jednak czy na podobne wsparcie mogłaby liczyć np. rodzina romska od lat żyjąca z agresywnego żebrania czy kradzieży i zakłócająca porządek.
                • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:00
                  Nie, są narodowości nie budzące negatywnych uczuć - studenta tajwańskiego będziemy bronic, studenta z Iraku z satysfakcją jeszcze wepchniemy do samolotu.
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:03
                    Raczej: studenta, który się uczył i miał przyjaciół, będziemy bronić. Studenta, który molestował/robił zadymy/whatever wsadzimy na kontenerowiec. Czy będzie z Tajwanu czy z Iraku.
                  • gazeta_mi_placi Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:03
                    Tak, do samolotu w kierunku WTC big_grin (sad ).
                  • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:07
                    verdana napisała:

> Nie, są narodowości nie budzące negatywnych uczuć - studenta tajwańskiego będzi
                    > emy bronic, studenta z Iraku z satysfakcją jeszcze wepchniemy do samolotu.

Poprawka - nie do samolotu, ale z samolotu.
                    • gazeta_mi_placi Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:12
                      Zdaje się póki co to pewnego pochodzenia "studenci" wypchnęli bombą z samolotu wielu innych ludzi (w tym dzieci) tylko dlatego, że owi ludzie mieli pecha być pasażerami pewnych dwóch samolotów.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:00
                  Dokładnie. Jak rodzina pracuje, integruje się to staje się członkiem społeczności, bez względu na kolor skóry. Jakoś nikomu nie przeszkadzają Wietnamczycy i inni. Pracują, zachowują się spokojnie, są lubiani.
                  Jak ktoś robi zadymy i jest agresywny, to nic dziwnego, że sąsiedzi się boją. I nie ma co zrzucać winy na rasizm.
                  Owszem, rasiści są wszędzie, ale podejrzewam, że w Polsce stanowią niewielką grupę, wbrew temu co usiłuje się wmówić.
                  • cherry.coke Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:04
                    wyznawczyni_wielkiego_czerwia napisał(a):

> Owszem, rasiści są wszędzie, ale podejrzewam, że w Polsce stanowią niewielką gr
                    > upę, wbrew temu co usiłuje się wmówić.

Jak mieszkalam w PL, to tez tak myslalam!
                    Generalnie mniej chodzi o wyskok burmistrza jako taki, a bardziej o te prokurature z pozdrowieniem Rzymian, komentarze pod artykulami i liczne poparcie, jakie burmistrz zapewne otrzyma.
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:09
                      Gadanie to jedno, a praktyka to drugie.
                      Ludzie różne rzeczy mówią, nie znając żadnego np. ciemnoskórego obcokrajowca. Wtedy sobie można być teoretycznym rasistą. Optyka im się zmienia, gdy poznają jakiegoś. Wtedy będą go bronić, bo swój.
                      Przerobione na przykładzie własnej społeczności.
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:46
              W Krakowie to co dzień można nawet zakutane kobiety zobaczyć. Niestety.
              • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:48
                Niestety, lepiej by je trzymano za zamkniętymi drzwiami. A tak bezczelnie sobie łażą.
                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:56
                  Lepiej by nie nosiły obrażających kobiety znaków podległości.
                  • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:01
                    Lepiej, aby robiły to co chcą - a Ty dyktujesz im, co mają robić, bo także nie szanujesz opinii tych kobiet.
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:04
                      No, niech robią co chca, ja im nie zabraniam przecież. Nie zmienia to faktu, że wolałabym, żeby pań zakutanych w burki, obrażających mnie jako kobietę było jak najmniej.
                      • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:09

> No, niech robią co chca, ja im nie zabraniam przecież. Nie zmienia to faktu, że
                        > wolałabym, żeby pań zakutanych w burki, obrażających mnie jako kobietę było ja
                        > k najmniej.

To nie patrz na nie, nie gadaj z nimi, nie dotykaj ich. Ale nie nakazuj im, co mają robić, bo czujesz się ich wyglądem urażona.

BTW, masz za wielką sygnaturkę.
                        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:16
                          No niestety, Rosiczko, mogę. We Francji już są zakazane, w Belgii i Holandii również, w Polsce będzie to samo, gdy tylko liczba islamskich emigrantów nam się zwiększy.
                          Możesz ubolewać nad tym faktem, a ja się cieszę. Im mniej znaków obrażających płeć, tym lepiej.
                          • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:20
                            Weź pod uwagę, że niektóre z tych kobiet bez plandeki w ogóle nie będą mogły wychodzić z domu. Żeby było inaczej, w każdej z takich rodzin musiałby zamieszkać policjant z pałą.
                            Na pewno bardzo im te regulacje pomogą.
                            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:26
                              Biorę pod uwagę. Trudno.
                              • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:27
                                Collateral damage wink
                              • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:28
                                Weź też pod uwagę, zę we Francji w szkole nie wolno nosić krzyżyków i medalików.
                                • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:32
                                  U nich rozdzielność sacrum i profanum jest ... święta wink

Nasi biskupi by już woleli dywany z burek na ulicach niż coś takiego.
                                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:35
                                  No i? Szkoła to nie miejsce na symbole religijne, tym bardziej w teoretycznie laickim kraju.
                                  Do Francji, Belgii i Holandii dołączą inne kraje, czas pokaże.
                              • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:25
                                Czyli jednym słowem - z jednego niewolnictwa chcesz je zapędzić w kolejne, bo sprawia ci przykrość widzenie kobiety w burce uncertain
                                Nie nazwę tego po imieniu, nie chcę bana dostać suspicious
                                • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:33
                                  Nie chcę nikogo zapędzać w niewolnictwo, ale masz rację sprawia mi przykrość i obraża mnie, gdy kobieta nakłada na siebie symbol uległości, żeby nie prowokować i nie gorszyć. Tak samo sprawiliby mi przykrość Żydzi noszący w obecnych czasach naszywki sugerujące, że są ludźmi II kategorii i wszyscy inni.
                                  • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:48
                                    Żydzi naszywki z gwiazdą Dawida nosili podczas II w.ś., tak?
                                    Europa Zachodnia jest teraz w stanie wojny, czy coś przeoczyłam? suspicious
                                    Czyli uważasz, że kobiety muzułmańskie, które noszą - jak ty to nazwałaś? - symbole uległości, mieszkające w którymkolwiek kraju europejskim, są "oznakowane" jako ludzie gorszej kategorii i zniewolone przez religię swoich ojców?
                                    A czy symbolem uległości (strasznie mnie bawi ten zwrot big_grin) nie jest skąpe bikini na młodej i prężnej Europejce, która wije się na rurze w barze go-go? To ci nie uwłacza?? Ach! Rozumiem, ty do takich klubów nie chadzasz, więc nie narażasz się na przykre dla ciebie widoki kobiet uległych! big_grinbig_grinbig_grin
                                    W_w_c, gdzieś przeczytałam, że ty walczysz o równe prawa dla wszystkich ludzi na Ziemi. Możesz mi zdradzić, jak to robisz w praktyce? Bo póki co to tylko pyskujesz na forum dla polskich matek, zarzucasz nas co chwilami linkami o 'bezprawnych' działaniach muzułmanów (wszystkich jak jeden mąż - dla ciebie oni są wszyscy winni, nawet ci, którzy nie zdążyli się jeszcze urodzić) i znowu pyskujesz, pyskujesz, pyskujesz..
                                    A jakieś działania konkretne? Praktyczne? Bo wiesz, ja sobie walkę to trochę inaczej wyobrażam - od samego gadania nikt się jeszcze nie najadł..
                    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:07
                      Poza tym jak widać taki rząd np. Francji się ze mną zgadza i łażenie w miejscu publicznym w burkach i innych symbolach obrażających kobiety jest zakazane.
                    • gazeta_mi_placi Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:08
                      Ona im nie dyktuje, wyraża tylko swoje zdanie na tym forum, tak samo jak wiele tutejszych e-matek które obgadują nieraz na wątkach paskudnie ubraną sąsiadkę lub matkę kolegi dziecka albo nabijają się z otyłych nastolatek ubierających ciuchy podkreślające "figurę".
                      Można się ponabijać z polskiej czy niemieckiej otyłej nastolatki, która ubrała białe spodnie biodrówki i obcisły top w panterkę, ale nie można nic powiedzieć o kobiecie zakutanej w hidżab (czy jak to się nazywa) bo to rasizm? Dobre sobie...
            • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:05
              Cytata jestem raczej odludkiem więc znajomych (ogólnie) mam dużo mniej niż średnia krajowa.
              To skąd ty bierzesz tego wszystkie opowieści o swoich znajomych, ich przygodach i historiach, zawsze idealnie pasujące do tematów wątków?
              Ktoś inny ma dzisiaj dyżur?? big_grinbig_grinbig_grin
        • jamesonwhiskey Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:42
          > zeczy. Mieszkam w Polsce i zachowania rasistowskie w tym akurat homogenicznym k
          > raju są dla mnie tak niezrozumiałe, że zastanawiam

ale co dla ciebie jest nie zrozumiale
          brak ekspozycji na innych klututowo czy rasowo powoduje
          lek i agresje gdy juz sie ktos taki przypadkowo pojawi
        • scibor3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:09
          > Zadie Smith zapytana kiedyś, jak się czuła w Polsce odpowiedziała,
          > że dziwnie, bo to chyba jedyny kraj w Europie, w którym przez dwa dni nie spotk
          > a się czarnoskórego człowieka. A tu - bam! tłumy rasistów. Tak się zastanawiam
          > o co chodzi...

Chodzi o to aby nadal przez dwa dni nie spotkać czarnego a najlepiej jakby w ogóle nie można było spotkać czarnego. Jak chcesz multikulti to cały Świat stoi przed tobą otworem a jeżeli nie to już nie ma takich miejsc dokąd mógłbyś się udać. Zrozumiał? To paszport w rękę i już cię tu nie ma.
    • moonshana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:44
      ciotka odpowiedziałaby by że taki "rasizm targowy" bierze się z bardzo prostej przyczyny: kiedyś to "my" jeździliśmy na handelek na zachód. woziliśmy w ooogromnych torbach barchany i krem nivea. tak powstało sporo "fortun" dzisiejszych. i tak jakoś wolimy o tym zapomnieć. i wyżywać się na handlarzach innych nacji co to tak jak my kiedyś - przyjeżdżają z handelkiem. tacy czujemy się lepsiejsi. tak sie odgradzamy od własnej przeszłości.
      to zdanie mojej ciotki, co z handelkiem x lat temu jeździła i widzi taki sposób myślenia u sobie podobnych. natomiast tu jakiegoś wielkiego halo nie widzę. włodarz miasta ma nieco racji: dlaczego niby stoisko zajmujące 10 metrów ma kosztować tyle samo co 2 metry? przecież nie nawołuje do np. 5-krotnego podniesienia opłat tylko dla ciemnoskórych? ( a może nawołuje, a ja przeoczyłam?) ja tam nic strasznego nie zobaczyłam. kurczę, babcie z pietruszką stojące na chodnikach wciąż są piętnowane w prasie. i co, mają do sądu iść że je w gazecie "babciami z pietruszką " nazwali? porównanie może i nienajlepsze, ale ... nie dajmy się zwariować.
      • joe_stru Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:49
        natomiast tu jakiegoś wielkiego halo nie widzę. włodarz miasta ma nieco racji: dlaczego niby stoisko zajmujące 10 metrów ma kosztować tyle samo co 2 metry? przecież nie nawołuje do np. 5-krotnego podniesienia opłat tylko dla ciemnoskórych? ( a może nawołuje, a ja przeoczyłam?) ja tam nic strasznego nie zobaczyłam. kurczę, babcie z pietruszką stojące na chodnikach wciąż są piętnowane w prasie. i co, mają do sądu iść że je w gazecie "babciami z pietruszką " nazwali? porównanie może i nienajlepsze, ale ... nie dajmy się zwariować.

----->Naprawdę nie widzisz niczego niestosownego choćby w tym, że burmistrz miasta w UE posługuje się określeniem "kolorowi" w XXI wieku?
        PS I bardzo proszę nie pisać, że skoro "są oni kolorowi, to on dobrze mówi bla, bla PC itp."
        • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:52
          Pracowałam z Murzynem który sam o sobie mówił "czarny" albo "murzyn". Nie jakieś afrocośtam.
          Czasem sztuczna grzeczność bywa gorsza od faszyzmu i bardziej stygmatyzuje niż pomaga.
        • joa66 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:52
          a pamiętasz jedno z niedawnych wystąpień "burmistrza" jednego z miast francuskich ?

Nie pochwalam, ale takie wypowiedzi zdarzają sie wszędzie. Nie sądzę , że "mój kraj" można okreslać krajem rasistów.
          • joa66 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:53
            Dla przypomnienia:

wyborcza.pl/1,75248,14326992,Francuski_mer_o_Romach__Byc_moze_Hitler_nie_zabil.html
        • cherry.coke Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:54
          Pozostaje jeszcze pytanie, czy to tylko "tamci" kantowali, a Polacy absolutnie nie.

Ale najfajniejszy jest kawalek o synu, ktory pozdrawial starozytnych Rzymian big_grin
          • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:59
            A to już wiedzą najlepiej sami zainteresowani wink

Inna sprawa, ze romskim rozrabiakom uchodzą rzeczy, za które polscy odpowiednicy ponoszą konsekwencje, a jak ktoś zostanie jednak pociągnięty do odpowiedzialności, zaraz robi się alarm o rasizm...
            Vide np wydarzenia w Limanowej. Tam też lokalne media aż się skręcały, żeby nie obrazić rozrabiaczy i się nie narazić na oskarżenie o rasizm i szykanowanie...

Zacytuję nieszczęsnego burmistrza

a nie wiem, czy to jest Bułgar, Rumun czy Kazach. Ja mówię, że to osoba o ciemniejszej karnacji. Wiem po kolorze skóry, że to nie jest Polak. W tym mieście to rada miejska ustala zasady prawa, czy to będzie obywatel polski, czy narodowości tureckiej, ma się do tego stosować

Tak naprawdę to w wyboldowanym pojechał za daleko i mógł się srodze pomylić. Ale jeśli na konkretnym targu zadymę robią konkretni ludzi i to akurat o ciemnej karnacji, to już choroba tego nie można powiedzieć wprost, bo się jest rasistą?
        • moonshana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:57
          a Ty naprawdę nie widzisz nic niestosownego w nazywaniu kobiet handlujących "babciami z pietruszką?" a może jakaś z nich babcią nigdy nie była, a może jest ale nie życzy sobie aby tak o niej pisano. o nich to można tak pisać, natomiast o kolorowych "kolorowi " już nie? a czym się różnią te dwie grupy? w tym przypadku? i tych i tych nazywają nie do końca poprawnie. o babcie pietruszkowe nikt wojen nie robi, prawda?nie dajmy sie zwariować.
          • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:03
            Hola hola, ja robię zawsze awanturę o "babcie", nie tylko "pietruszkowe".
            • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:05
              He, he, chyba za niedługi czas w ogóle odejdziemy od komunikacji werbalnej nacechowanej emocjonalnie na rzecz neutralnych symboli, którym będziemy do siebie machać wink
              • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:09
                To se machaj natką, he he.
                • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:12
                  Natka jest zielona, sugeruje nastawienie proeko.

Mnie osobiście wkurza ta sztuczna politpoprawność niesamowicie.
                  • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:19
                    Niemowienie o starszej pani "babcia" nie jest żadną poprawnościa polityczna, tylko kwestią kultury osobistej.
                    Chciałbyś, by o Tobie mowiono "ten Polaczek"?
                    • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:23
                      Jeśli ktoś będzie mnie chciał jakoś zdezawuować, na pewno jakieś słowo sobie znajdzie wink
                      Akurat "babcia" nie wydaje mi się czymś obraźliwym, zwłaszcza, że tą pietruszką najczęściej handlują starsze gospodynie...

Na "jaja od baby" też nasza kochana pani dostawca nie jest obrażona
                      • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 18:57
                        merit_p napisała:

> Akurat "babcia" nie wydaje mi się czymś obraźliwym, zwłaszcza, że tą pietruszką
                        > najczęściej handlują starsze gospodynie...

A nie czujesz, że to diablo protekcjonalne?

>
                        > Na "jaja od baby" też nasza kochana pani dostawca nie jest obrażona

No wiesz - klient nasz pan.
      • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:51
        Nikt by sie burmistzrza nie czepial, gdyby po prostu wyjaśnil, że dla miasta bardziej oplacalne bedzie liczenie oplat od metra. Natomiast jego komentarz jest obrzydliwie rasistowski, a chyba jeszcze gorsze wyjasnienia, ze po odcieniu skory poznaje Polaka. Obrzydlistwo i glupota, trudno powiedzieć, co wieksze.
        • riki_i Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:47
          nangaparbat3 napisała:

> Natomiast jego komentarz jest obrzydliwie rasistowski, a chyba jeszcze gorsze wyjasnienia, ze > po odcieniu skory poznaje Polaka.

A ilu masz na wiosce nie-białych Polaków? Napij się melisy i rozewrzyj poślady. Nawet w mieście stołecznym Warszawa jest nader niewielu kolorowych uważających się za Polaków - przychodzi mi głównie na myśl pewien obleśny gej -restaurator związany z lewicą
          • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 18:55
            U mnie na wiosce owszem, znam osobiscie kilkoro nie białych Polakow i Polek. Widzę że masz z tym jakiś straszny problem.
            • riki_i Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 19:01
              Czyżby? To chyba mieszkasz w Wólce Kosowskiej pod Warszawą, albo Czarnej Górze na Spiszu. Zwykła polska wieś jest biała , co jak rozumiem, już samo w sobie jest obrzydliwie rasistowskie i podnosi ci ciśnienie.
              • joe_stru Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 20:12
                riki_i napisał:

> Czyżby? To chyba mieszkasz w Wólce Kosowskiej pod Warszawą, albo Czarnej Górze
                > na Spiszu. Zwykła polska wieś jest biała , co jak rozumiem, już samo w sobie je
                > st obrzydliwie rasistowskie i podnosi ci ciśnienie.
                O, najwyraźniej dotknęła cię więcej niż jedna z polskich fobii...
              • nangaparbat3 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 20:49
                riki_i napisał:

>Zwykła polska wieś jest biała , co jak rozumiem, już samo w sobie je
                > st obrzydliwie rasistowskie i podnosi ci ciśnienie.
                Zwykła polska wieś jest - żółtawa, co zawdzieczamy działalności licznych zagonow tatarskich, przez wieki. Zresztą nie tylko, wielu Tatarów przyjeto do herbow szlacheckich, i tak dalej.
                • riki_i Re: Mój kraj - krajem rasistów 04.09.13, 08:51
                  nangaparbat3 napisała:

> Zwykła polska wieś jest - żółtawa, co zawdzieczamy działalności licznych zagono
                  > w tatarskich, przez wieki. Zresztą nie tylko, wielu Tatarów przyjeto do herbow
                  > szlacheckich, i tak dalej.

Według obliczeń historyków w XVI wieku ziemie Wielkiego Księstwa zamieszkiwało 3000-4000 Tatarów. W wyniku wojen z Moskwą część Tatarów przeniosła się do dóbr magnackich na Ukrainie. W okresie międzywojennym w granicach Polski żyło ok. 5,5 tysiąca Tatarów (województwo wileńskie, nowogródzkie i białostockie). Po wojnie w granicach Polski pozostały 2 wsie tatarskie - słownie: dwie wsie (!) - w dzisiejszym województwie podlaskim (Bohoniki i Kruszyniany), ponadto Tatarzy żyją rozproszeni w Gdańsku, Białymstoku, Warszawie i Gorzowie Wielkopolskim. Według narodowego spisu powszechnego 2011 narodowość tatarską zadeklarowało 1916 osób, z czego 665 jako jedyną.

Ale zdaniem pewnej politpoprawnej e-mamuśki cała polska wieś jest "żółtawa" z powodu wielowiekowych wpływów tatarskich....
    • joa66 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:50
      Hmmm.. podrózuję stosunkowo duzo, mam znajomych i przyjaciół w kilku krajach (tambylców, nie Polaków, więc nie o Polakch bedzie mowa) i nie sądzę, żeby w Polsce było więcej rasistów niż w innych krajach. Ba, podejrzewam, że być może mniej.
      • joe_stru Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:54
        Możesz sądzić, co chcesz. Jak zrobisz badania na stasownej próbie - będzie można pogadać.
        • joa66 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:56
          A Ty badania na stosownej grupie robiłeś?

Bo jak na razie to Twój tytuł jest "rasistowski" wink
          • kietka Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:59
            "Moj kraj", jakie to rasistowskie.
          • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:00
            Wystarczy poczytać co piszą Polacy na tym forum. A to forum to tylko forum dla matek.
            • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:03
              No i? Fakt, kiboli tu raczej nie znajdziesz, także łowcy rasistów mogą być nieusatysfakcjonowani wink
              • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:06
                Nie rozumiem co chcesz powiedzieć.
              • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:07
                Komentarz na "tylko forum dla matek" z ukrytą prośbą o rozwinięcie.
                • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:09
                  Teoretycznie dla matek. To nie forum społeczeństwo, polityka czy Fronda.
                  • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:11
                    Ale chyba dosyć duże, całkiem szeroki przekrój społeczny...
                    Forum na którym piszą polityko-porąbańcy, wieczni frustraci lub partyjni najemnicy jest chyba nawet mniej reprezentatywne.

Chyba że się mylę.
                    • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:13
                      Czyli co? Ematki to rasistki.
                      • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:15
                        Gdzie tu widzisz powszechny rasizm? Są różne głosy a i temat w różnym ujęciu jest przedstawiany.
                        • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:22
                          Nieprawda. Przeglądnij wątki z ostatnich dni. Ile jest wątków promujących postawy tolerancyjne, a ile te wręcz na odwrót?
                          • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:24
                            W tzw wolnej chwili. Pewnie to jakieś tasiemce i raczej nie będę się w to wgryzać.
                            Ten wątas mi nie wygląda na jakiś bardzo krwiożerczy..
        • verdana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 14:59
          Nie da sie zrobić dobrych badań w dobie poprawności politycznej - nawet w anonimowych ankietach ludzie często sie do niej stosują. Prawdopodobnie w ankietach wyszłyby powszechnie akceptowane stereotypy - niechęć do Turków w Niemczech, do Czarnych na przedmieściach miast francuskich. Natomiast prawdziwe opinie w takich ankietach nie wyjdą - Polska bedzie bardziej rasistowska od np. USA czy Francji nie dlatego,z e jest więcej rasistów, tylko mniej poprawności politycznej.
          • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:01
            Dokładnie tak.
        • joa66 Badania - dla joe 03.09.13, 15:02
          www.gatestoneinstitute.org/2349/european-concerns-muslim-immigration.
          . The poll also shows that among Europeans, Poles have the most positive views on immigration and immigrants;
          • kropkacom Re: Badania - dla joe 03.09.13, 15:05
            Szkoda, ze to forum tak odstaje. A to forum ludzi, którzy wychowują przyszłe pokolenie. Chyba, ze rasistowskie wątki zakładają akurat bezdzietni.
          • nangaparbat3 wyjasnienie dla joa 03.09.13, 15:07
            Joe nie twierdzi, ze w Polsce sa raściści w przeciwieństwie to jakiegokolwiek innego kraju, gdzie ich nie ma. Joe twierdzi jedynie, ze są.
            • joa66 Re: wyjasnienie dla joa 03.09.13, 15:08
              joe stwierdzi, że Polska jest krajem rasistów.

Czyż nie?
              • kropkacom Re: wyjasnienie dla joa 03.09.13, 15:10
                Użyła skrótu myślowego. Nie musisz za każdym razem reagować.
          • joe_stru Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:11
            ...tylko imigrantów. Polakom ciężko byłoby coś uważać n/t imigrantów, lub nie, ponieważ tych imigrantów tu prawie nie ma. To nie ma nic wspólnego z Rasizmemsmile
            • x.i Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:13
              myślę że nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dostarczył wyniki badań popierających twoją tezę.
            • joa66 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:17
              Tak wiem, ze badania na temat akceptacji muzułmańskich imigrantów nie mają nic wspólnego z rasizmem smile

Poza tym zaprzeczasz sam sobie - jestesmy rasistami wobec czarnych, których nie ma? Polska jest krajem gdzie 99% czarnych to imigranci.
              • joe_stru Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:25
                Tak dokładnie, jesteśmy rasistami wobec czarnych, których nie, Arabów i innych muzułmanów, których nie ma, Żydów, których nie i nie wiem jak z latynosami, których też nie ma. Właśnie to jest fascynujące.
                A badań żadnych nie muszę dostarczać, bo nie twierdzę, że rasistów jest u nas więcej lub mniej, niż gdzieś tam. Twierdzę, ze jest ich dużo. Takiego twierdzenia nie da się udowodnić badaniami. Dla jednego 15% to dużo, dla innego 70.
                • joa66 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:36
                  I nie widzisz związku między rasizmem i stosunkiem do imigracji muzułmanskiej?

To nie ma ze sobą nic wspólnego?

wink

Az chciałoby się napisac po Twoim tematem " Mój kraj - krajem malkontentów i narzekaczy"
                  • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:44
                    Odpowiedz sobie na pytanie, czy boimy się muzułmanów (jako grupy):
                    a) z powodu koloru skóry, religii
                    b) z powodu ich flagowego braku szacunku dla kobiet, usankcjonowanego prawem szariatu?
                    Nie zauważyłam, żeby ktoś miał coś do muzułmanów żyjących zgodnie z prawem, akceptujących zasadę równości. Raczej właśnie do tych, co żony nie wypuszczą z domu bez plandeki, pod groźbą rozwodu/pobicia/śmierci.
                    -
                    • kropkacom Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 15:49
                      Wiesz, to chyba logiczne, że nikt nie popiera łamania praw człowieka. Gdziekolwiek i kiedykolwiek. Ty koncentrujesz się na jednej i grupie ludzi i absolutnie, mimo tego co teraz napisałaś, nie różnicujesz.
                      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 16:09
                        Bo islam, a dokładnie prawo szariatu pozwala, ba nakazuje łamanie praw człowieka.
                        Nie koncentruję się na jednej grupie ludzi, nie moja wina, że najwięcej ekscesów w ostatnich czasach wyprawia się pod sztandarem islamu. Jak nagle część katolików łącznie z głowami kościoła uzna, że niewiernych trzeba zabijać, a kobietom mają zostać odebrane prawa- będę tępić z równą zaciekłością.

"Chodzi o to, by poszło w świat i dotarło tam, gdzie trzeba: tu nie ma politycznej poprawności i są niskie zasiłki. Mamy już rodzimych chamów i prostaków, nie potrzebujemy importu is.......go czy innego maczo, więc WY......AĆ" - by totorotot
                        • joe_stru Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:20

> Bo islam, a dokładnie prawo szariatu pozwala, ba nakazuje łamanie praw człowiek
                          > a.
                          > Nie koncentruję się na jednej grupie ludzi, nie moja wina, że najwięcej ekscesó
                          > w w ostatnich czasach wyprawia się pod sztandarem islamu. Jak nagle część katol
                          > ików łącznie z głowami kościoła uzna, że niewiernych trzeba zabijać, a kobietom
                          > mają zostać odebrane prawa- będę tępić z równą zaciekłością.
                          >
                          >
                          >
                          >
                          > "Chodzi o to, by poszło w świat i dotarło tam, gdzie trzeba: tu nie ma politycz
                          > nej poprawności i są niskie zasiłki. Mamy już rodzimych chamów i prostaków, nie
                          > potrzebujemy importu is.......go czy innego maczo, więc WY......AĆ" - by totor
                          > otot
                          Najwięcej ekscesów w naszym kraju wyprawia się pod sztandarami klubów pilkarskich. Są to najczęściej bandyckie ekscesy podszyte rasizmem, czy homofobia. Po sztandarami islamu niczego się tu w ogóle nie wyprawia, poniwaz nie ma tu muzułmanów.
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:51
                            A w Unii Europejskiej też? No jak się siedzi w swoim grajdołku, nie mieszkało się nigdy i nie będzie mieszkać za granicą, nie wyjeżdża się poza swój kraj to może rzeczywiście największym problemem są kibole. Żeby nie było, stanowczo ich zachowanie potępiam. Jak na razie nikogo nie wysadzili, nikogo nie ukamienowali, nikogo nie pobili za wyjście z domu bez plandeki, nikomu nie poderżnęli gardła za apostazję.
                            Jakkolwiek kibole mają sporo na sumieniu, to do ekstremistów islamskich im daleko.
                            • joe_stru Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:58

> A w Unii Europejskiej też? No jak się siedzi w swoim grajdołku, nie mieszkało s
                              > ię nigdy i nie będzie mieszkać za granicą, nie wyjeżdża się poza swój kraj to m
                              > oże rzeczywiście największym problemem są kibole. Żeby nie było, stanowczo ich
                              > zachowanie potępiam. Jak na razie nikogo nie wysadzili, nikogo nie ukamienowali
                              > , nikogo nie pobili za wyjście z domu bez plandeki, nikomu nie poderżnęli gardł
                              > a za apostazję.
                              > Jakkolwiek kibole mają sporo na sumieniu, to do ekstremistów islamskich im dale
                              > ko.
                              Nie wiem jak jest, jak się siedzi w "swoim grajdolku i nie wyjeżdża poza swój kraj". Chcesz się policytowac na wyjazdy i czas spędzony za granicą? Ją mogę, chętnie.
                            • rosapulchra-0 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 18:05
                              Interesowałaś się kiedykolwiek kibolami i ich działaniami?
                              Ilu niewinnych chłopaków zostało skopanych, mają ciężkie uszkodzenia ciała, a niektórzy nie żyją. Przy okazji kobiety - wiesz,ile ich zgwałcono w ferworze radości lub złości z powodu wyniku meczu?
                              No i to kibole, nie muzułmanie, im wolno, prawda? Skala ich przestępstw wg ciebie jest zdecydowanie mniejsza, więc niech se chłopaki robią, co chcą suspicious
                              A za noszenie burki przez kobiety jesteś gotowa pozbawić życia ich mężów, ojców i dziadków, bo tak!
                              Tak wygląda ta twoja walka? Zaciekła?
                              Śmiech na sali po prostu.
                              • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 18:25
                                > A za noszenie burki przez kobiety jesteś gotowa pozbawić życia ich mężów, ojców
                                > i dziadków, bo tak!

Rosa, ciebie chyba naprawdę po*****liło. Nie zamierzam nikogo pozbawiać życia! Lecz się!
                                -
                                "Chodzi o to, by poszło w świat i dotarło tam, gdzie trzeba: tu nie ma politycznej poprawności i są niskie zasiłki. Mamy już rodzimych chamów i prostaków, nie potrzebujemy importu is.......go czy innego maczo, więc WY......AĆ" - by totorotot
                                • rosapulchra-0 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 18:42
                                  A na co masz ochotę?
                                  Jak chcesz zmienić ten świat, by był lepszy?
                                  Jakie stosujesz środki przekazu, jak wspierasz walkę z muzułmanami, jak konkretnie działasz? Do tej pory nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi.
                                  A odkąd zmieniłaś nicka, to tylko widzę twoje pyskowanie na forum. Nic więcej, nic poza.
                                  Uświadom nas, w jaki praktyczny sposób walczysz z nierównością społeczną w krajach muzułmańskich? Co robisz, poza pisaniem na forum, ofkors.
                        • rosapulchra-0 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:26
                          Cytat Jak nagle część katol
                          > ików łącznie z głowami kościoła uzna, że niewiernych trzeba zabijać, a kobietom
                          > mają zostać odebrane prawa- będę tępić z równą zaciekłością.

Tak jak tępisz teraz? Pyskując na forum i.. już. Szczerze ci powiem - słabą masz zaciekłość wink
                          • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:47
                            Tak, Rosiczko, Ty wiesz najlepiej co robię, a czego nie. Niech Ci będzie, Twoje zdanie jest dla mnie wysoce nieistotne.
                            • rosapulchra-0 Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:50
                              Bądź uczciwa i uświadom nas, jaki zasięg praktyczny ma twoja walka. Zaciekła walka ofkors big_grin
                    • joe_stru Re: Te badania nie dotyczą rasizmu... 03.09.13, 17:14

> Odpowiedz sobie na pytanie, czy boimy się muzułmanów (jako grupy):
                      > a) z powodu koloru skóry, religii
                      > b) z powodu ich flagowego braku szacunku dla kobiet, usankcjonowanego prawem sz
                      > ariatu?
                      > Nie zauważyłam, żeby ktoś miał coś do muzułmanów żyjących zgodnie z prawem, akc
                      > eptujących zasadę równości. Raczej właśnie do tych, co żony nie wypuszczą z dom
                      > u bez plandeki, pod groźbą rozwodu/pobicia/śmierci.
                      > -
                      Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, poniewaz nie boję się muzułmanów. Boję się np. bandytów, czy agresywnych durniow. Niezależnie od wyznania.
    • d.o.s.i.a Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:13
      Pomijajac fakt jezyka, ktory rzeczywiscie jest naganny i nie przynalezy w debacie publicznej, to dyskutantki jednak przymknely oko na fakt, ze Ci konkretni ludzie dzialali na szkode gminy nie chcac placic od stoiska, tylko naginajac i klamiac i w tym tkwil problem.

I tak dochodzimy znow do sytuacji w ktorej politpoprawnosc kaze zamknac buzie nawet gdy prawo jest lamane, bo nie daj boze powiedziec cos zlego o innej nacji.
      Mnie sie od rasistek dostalo ZNOW w zeszla sobote, gdy po raz setny tlumaczylam panu dlaczego sie nie parkuje na chodniku i ze dzwonie po firme monitorujaca jak natychmiast nie przeparkuje...
      I nie, nie uzylam slownictwa pana burmistrza.
      • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:15
        Temu panu nikt nie broni dochodzenia prawa.
        • d.o.s.i.a Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:25
          Oczywiscie, ale zadna ematka sie na ten temat nie zajaknela.
          Ja pana burmistrza nie bronie.
          • moonshana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:47
            ja się zająknęłam na ten temat. twierdziłam również, że nie doszło tu do rażącego łamania prawa a poszło o nomenklaturę ( patrz babcie z pietruszką). burmistrz nie zażądał przecież wypędzenia kolorowych, czy podniesienia kolorowym stawki. poszło o "kolorowych" "ciemniejszy kolor skóry". powtarzam: nie dajmy się zwariować. rasistów tępię w towarzystwie jak mogę ale.... nie przesadzajmy. naprawdę zaczyna to przypominać dom bez klamek. ale to widać nie są popularne poglądytongue_out
            • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:52
              Ufff wink
              • moonshana Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 18:06
                ufff
                właśnie, niedługo niektóre nazwą rażącym rasizmem sprzedanie czarnej koszuli osobie eeeee... ciemnoskórej ? ( lincz) czarnoskórej ( lincz) murzynowi? ( lincz) itd. afroamerykanin też niedługo będzie be. a spytanie takiego obywatela czy chce kawę czarną czy z mlekiem będzie powodem do wniesienia pozwu.
                i tak sobie będą te pseudoobrońcynie uciśnionych toczyć wojenki, będą toczyć - i nawet nie zauważą że już nie widać poglądów - jest tylko kabaret.
        • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:25
          Od tego on wręcz jest i próbuje sytuację jakoś znormalizować.
          • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:26
            Jak niby?
            • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:30
              Ustalając zasady i pilnując ich przestrzegania.
              Pewnie po prostu było tak, że "starzy" się przez lata jakoś dogadali, weszła nowa krew i aktualna formalizacja zasad okazała się niewystarczająca. Władza na pewno zaspała i zamiast nie dopuścić do pożaru, musi go gasić.
              A że powiedziała, że "nowi" mają ciemną skórę? Noż do więźnia z nim na 1000 lat.
              • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:39
                > A że powiedziała, że "nowi" mają ciemną skórę?

o to jest rasizm właśnie. Tobie taka retoryka odpowiada? No ok...
                • kietka Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:51
                  nie zauwazylam tutaj krytykowania kogokolwiek z powodu rasy....
                  za wiwki
                  Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – zespół poglądów głoszących tezę o nierówności ludzi, a wynikająca z nich ideologia przyjmuje wyższość jednych ras nad innymi[2]. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi"[3]. Rasizm opiera się na przekonaniu, że różnice w wyglądzie ludzi niosą za sobą niezbywalne różnice osobowościowe i intelektualne (ten pogląd znany jest w jęz. ang. jako racialism[4]).

niczego takiego tutaj nie widzialam i mam nadzieje, ze nie zobacze
                  • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 15:55
                    Może czytać nie potrafisz?
                • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:40
                  Naprawdę? Mam nie wspominać o oczywistym wyróżniku danej zbiorowości na targu, tylko krążyć wokół tematu???

To tak jakby zakazać np znaków "uwaga niewidomi" - bo jak oni się poczują?

To dla mnie absurd.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:12
      A propos rasizmu, nie ma chyba gorszego niż ten skierowany przeciwko albinosom, w Tanzanii. Ale nie polecam oglądać ani czytać na ten temat, bo można dostać poważnego doła. Mnie temat prześladuje odkąd się o nim dowiedziałam.
      • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:43
        Ciekawe, jakie jest politpoprawne określenie Murzyna-albinosa i jak przedstawic ten temat, żeby nie wyjść na podwójnego rasistę, a powiedzieć to, co trzeba powiedzieć.

To nie tylko rasizm - ale i czary w tle. Czyli zawsze to samo - gdzie agresja - tam podłość i głupota.

Ale czym innym jest nazywanie rzeczy po imieniu, obrona swojej kultury i porządku panującego w danym kraju, czym innym - rasizm. Nie dajmy się zwariować.
        • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:46
          > Ciekawe, jakie jest politpoprawne określenie Murzyna-albinosa

Piszesz: "Nie dajmy się zwariować", a sama tak pięknie wariujesz.
          • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:49
            A ty odkręcasz kota ogonem, co sugeruje wyczerpywanie się argumentów.
            • kropkacom Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 16:54
              Nie no, szukasz usilnie dziury w całym teraz. Konkretne argumenty są tu zbędne.
              • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:34
                Moim skromnym zdaniem konkretne argumenty są zawsze na miejscu.
                • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:51
                  A moim i to wcale nieskromnym, to kropka ma rację.
                  • merit_p Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 17:52
                    A moim nie. I co?
                    • rosapulchra-0 Re: Mój kraj - krajem rasistów 03.09.13, 18:06
                      Nic. Zupełnie. Twoja opinia mnie ani grzeje, ani ziębi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka