Dodaj do ulubionych

Zombie apokalipsa

15.09.13, 07:28
Ogladam sobie world war Z i tak mnie naszlo na sprawdzenie a jak tam ksiazka. I tu zonk w ksiazce jest taki watek ze zona glownego bohatera (podczas gdy on niechetnie ratuje swiat zeby zapewnic byt rodzinie (zombie wszystko zajely i ludzie siedza na statku gdzie kazda geba musi kontrybuowac do spolecznosci inaczej won) ) na skutek blednego info (traca kontakt z mezem wiec mysla ze nie zyje) zostaje wydalona z dziecmi z tego statku i trafia do blizej nie sprecyzowanej innej bazy (mniej wiecej) gdzie zeby zapewnic wikt i opierunek sobie i dzieciom jest zmuszona do prostytucji - bo innych potrzebnych talentow nie posiada.

Nie myslicie ze to naciagane?
1. Takich jak ona byloby na peczki (no bo co to za filozofia?) wiec jak by z utrzymala 3 osoby Naprawde byloby az tyle chetnych na platny seks w swiecie gdzie zombie atakuja? (Co prawda nie wiadomo jak procentowo wyglada ilosc kobiet vs ilosc mezczyzn)
2. Serio nie umiala nic innego czym mogla kontrybuowac do spolecznosci - wscieka mnie to bo to oznacza ze gdy zombie zaatakuja mezczyzni beda budowac osady i bronic nas przed zombie a my bedziemy lezec plackiem. Tak jakby kobieta do niczego sie nie nadawala.

Macie jakies umiejetnosci ktore moga sie przydac w wypadku zombie apokalipsy czy giniecie w pierwszych 10 min filmu?
Obserwuj wątek
    • crises Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 09:11
      Rany, jakiej prostytucji? Chyba inny film oglądaliśmy, bo niczego takiego tam nie ma. Po prostu odsyłają ją na ląd, do obozu uchodźców, gdzie siłą rzeczy jest mnie bezpiecznie (i o to całe halo).
      • totorotot Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 09:17
        Ona pisze o książce.

Nie mam takich umiejętności chyba.

A jakie byłyby Twoim zdaniem przydatne?
        • ichi51e Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 09:39
          Jakies organizacyjne stawiam. Umiejetnosc budowania czegos. Logistyka. Gotowanie. Lacznosc. Leczenie.
          Humanisci chyba gina od razu.
          • grave_digger Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:02
            Jestem typowym humanistą, a potrafię zrobić dużo więcej - właśnie organizacyjnie, logistycznie i budowniczo.
            • ichi51e Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:25
              To co ginie pierwsze? Marketing i zarzadzanie czy prawo?
              • grave_digger Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:29
                Ale co masz na myśli?
                Człowiek potrzebuje granic, więc zawsze sobie prawo stworzy choćby w małej grupie. I tam też będzie funkcjonowało jakieś zarządzanie, ale już nie koniecznie marketing wink
      • grave_digger Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 09:20
        Droga crises, film WWZ jest oparty na książce, o której właśnie autorka pisze.

Do autorki
        Macie jakies umiejetnosci ktore moga sie przydac w wypadku zombie apokalipsy czy giniecie w pierwszych 10 min filmu?
        Świetne pytanie big_grin
        Posiadam wiele przydatnych umiejętności. Właściwie, czasem zastanawiam się czy jestem mężczyzną, więc prostytucja nie wchodziłaby w grę wink
        • gonabe Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:52
          hmmm ... potrafię zapierdzielać fizycznie jak trzeba i pracuję jak terminator, co odkryłam ostatnio sadząc na wiosnę kwiaty w ogrodzie ( nawalam motyką, aż miło) umiem gotować i zarządzać jestem dobra z logistyki ale hmm nie wiem czy dałabym radę uciekać i się bronić przed zombie ( więc mogłabym w tych 10 minutach niestety umrzeć)
          Czy jeśli nie miałabym wyjścia i musiała wykarmić dzieci w takiej abstrakcyjnej sytuacji jak atak zombie, pewnie jakbym musiała zostałabym prostytutką... Wolałabym dawać d.. niż aby moje dzieci umarły z głodu.
    • polifonia1983 Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:38
      > Nie myslicie ze to naciagane?

Nie, jeśli się poczyta o tym, co się działo na Syberii, czy dzieje w obozach dla uchodźców. I co się działo w gettach itd.
      I wniosek jest jeden, nie mam żadnych umiejętności, bo nikt o umiejętności nie pytał. Masz umieć się dostosować, przetrwać złe warunki pogodowe, umieć ukraść/skombinować jedzenie i mieć siłę by pracować fizycznie, jeśli taka praca jest w ogóle możliwa (w obozach na ogół nie ma). Logistyka się przyda, jeśli masz refleks, żeby z tej umiejętności w odpowiednim momencie skorzystać. Inne - w obozie na ogół jest kilkaset tysięcy ludzi, więc takich z umiejętnościami mogą być setki, a do pracy np. inżyniera będą potrzebować jednego czy dwóch. I wygrywa ten, kto ma szczęście, a nie ten, kto najwięcej wie, nikt raczej rozmów o pracę nie przeprowadza.
    • eliszka25 Re: Zombie apokalipsa 15.09.13, 10:38
      tez ogladalam flm, moim zdaniem najlepszy z tych, ktore widzialam o zombie. faktycznie w filmie nie ma watku z prostytucja. ksiazki nie czytalam.

umiejetnosci po czesci mam typowo kobiece, a przynajmniej za takie uznawane. umiem szyc, robic na drutach, wiec moze by sie przydalo. podejrzewam, ze umiejetnosc gotowania tez w sumie moglaby sie przydac. poza tym wychowalam sie na wsi, wiec jako takie pojecie o uprawie roslin mam (nawet na wlasnym balkonie mam pomidory), umiem zabic i "rozprawic" co drobniejsze zwierzeta jak kura, kaczka czy ges, nie raz asystowalam przy zabijaniu i cwiartowaniu swini, wiec gdyby ktos mi pomogl (sama nie mialabym tyle sily, zeby np. swinie przytrzymac), to tez dalabym rade chyba.

moze na poczatek by wystarczylo. mlotek, wiertarka czy siekiera tez nie sa mi obce, wiec moze przezylabym troche dluzej niz 10 minut wink.
    • rhaenyra Re: Zombie apokalipsa 25.03.14, 23:25
      wlasnie ogladam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka