Dodaj do ulubionych

Budowa Domu

17.09.13, 13:48
Jakie biuro projektowe polecacie?
Czy sporządzony kosztorys miał odzwierciedlenie w rzeczywistości, czy tez sporo trzeba było dołożyć. A może można było dużo zaoszczędzić?
Do doświadczonych, którzy przeszli przez budowanie domu - jak to wyszło "w praniu"?
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Budowa Domu 17.09.13, 13:56
      Przebudowa domu. Wstępna wycena 24 tys. zł zakończyło się na 75 tys. zł.
      • ziarenko-piasku Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:06
        A kto sporządził kosztorys?
        Chyba, ze w trakcie doszły jakieś historie nieprzewidziane (bo wg mnie budowa a przebudowa to trochę inaczej), choć generalnie dość duża róznica od założeń pierwotnych.
        • upartamama Re: Budowa Domu 18.09.13, 08:27
          Tak bo firma budowlana widząc projekt podała koszt stanu surowego a w projekcie były i wylewki i tynki, ścianki z płyt gipsowych a firma uznała to jako roboty dodatkowe. Później stwierdziliśmy, że od razu trzeba zrobić wod - kan i elektrykę o czym nie myśleliśmy na początku. I tak wyszło.
    • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:10
      Projekt zamówiliśmy u architekta ( w cenie było wrysowanie w działkę, projekt przyłącza wod-kan i zjazdu). Cena wykonania została obliczona na podstawie projektu, przez kierownika budowy i współinwestora smile, a budżet został przekroczony o kilka tysięcy - błąd budowlańca.
      Podczas budowy obyło się bez niespodzianek, budowalismy pół roku i mieszkamy.

• lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:13
        W pół roku postawiliście chałupę? Jakim cudem? Bo ja liczę, że dwa lata nam zejdzie mając pieniądze oczywiście.
        • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:16
          W pół. Spokojnie się da. Bez ogrodzenia smile
          • lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:17
            Jaki masz metraż?
            • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:25
              196 m kw z garażem dwustanowiskowym w bryle domu ( IMHO za dużo, trudno).
              • lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:30
                OJP wink
                • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:34
                  Pow mieszkalnej jest jakieś 145 m, reszta to garaż. Mogłoby byc o 1 pokój mniej, taki 15 m, reszta jest super, dużo schowków. Mamy długą zimę za sobą, koszt ogrzewania miło nas zaskoczył.
                  • lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:44
                    My mamy pow. mieszkalnej wg projektu 119, domek parterowy. Ale ruszamy z budowa na wiosne.
                    • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:48
                      Garaż dużo dodaje (pewnie bedziecie mieć wolno stojący ?). My sporo pracujemy w domu, więc dodatkowy pokój na papiery i zapewniający spokój jest potrzebny, stąd też metraż. Zachwycają mnie te wspomniane schowki na wszystko i spokój.
                      • lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:49
                        Jak daliście radę technicznie w pół roku? Dużą ekipę mieliscie?
                        • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:17
                          Ekipa główna od stanu surowego i dachu liczyła kilka osób raczej 5 niż 10. Okna zamówiliśmy w montażem, drzwi zew i wewn. też, tynki mechaniczne ( tak się an to mówi?) wylewki takoż, wykończenie - od 2 do 4 osób w zależności od potrzeb. Najtrudniejsze było skoordynowanie czasowe, instalacje przed tynkami i wylewkami, potem powrót tych od elektrycznosci itd.
                          Oczywiście nie zdążyliśmy powiesić dzieł sztuki przed wprowadzka wink
                          • lilly_about Re: Budowa Domu 18.09.13, 08:17
                            Dzięki, jakoś mnie pozytywnie nastawiłas do tego wszystkiego, bo póki co to chyba bardziej przerażona jestem niż zadowolona z budowy. A zależy nam na czasie.
                    • moofka Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:54
                      lily pokaz projekt plis
                      szukam parterowki o podobnym metrazu
                      • lilly_about Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:55
                        moofka przeslę ci zaraz na priva
          • ziarenko-piasku Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:17
            O to super, pół roku to optymistycznie brzmi smile
            • camperbamper Re: Budowa Domu 17.09.13, 17:46
              tylko ze jeszcze dobrze jest jak przed wprowadzka dom troche "wyschnie"
              • aneta-skarpeta Re: Budowa Domu 18.09.13, 09:23
                tez tak słyszałam, że wcale nie jest tak dobrze szybko budowac i szybko sie wprowadzać- oczywiscie jak jest mozliwość
                • agni71 Re: Budowa Domu 18.09.13, 09:38
                  Nasz też w jakieś 8 mies. wybudowany (dałoby się szybciej, ale były przestoje). Czy mozna sie wprowadzać czy nie, to może też zależy od technologii? Nie zauważyłam jakichs negatywnych skutków szybkiego wprowadzenia się do naszego domu.
          • zuzanna56 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:31
            Da się w 6-8 miesięcy smile
        • fjusens Re: Budowa Domu 18.10.13, 10:21
          Myślę, że to bardzo realne.
          Teraz ściany muruje sie z betonu komórkowego i rosna w oczach.
          U mnie ekipa murowała z bloczków od firmy Termalica o ile dobrze pamiętam to tam tylko na poziomych laczeniach daje sie tylko zaprawe, a bloczki sa duże więc wszystko odbywało się niewiarygodnie sprawnie.
    • atena12345 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:19
      ziarenko-piasku napisała:

> Do doświadczonych, którzy przeszli przez budowanie domu - jak to wyszło "w pran
      > iu"?
      >

budowę skończyłam kilka miesięcy temu - kosztorys się ma nijak do rzeczywistości
      • ma2ma Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:24
        Chętnie się przyłącze bo czeka mnie to samo od wiosny...architekt projektuje, a potem dam projekt do wyceny kuzynce, która tym się zajmuje w pracy. Zobaczymy jak pójdzie, ogólnie każdy kto się budował mówi nam, że wycena wyceną a i tak trzeba jeszcze doliczyć 50% wyceny dodatkowo. Bo zawsze coś trzeba poprawić, albo się coś innego podczas budowy wymyśli.
        • justynaa.b Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:33
          Nie wiem jaką techniką budowany dom, ale 6-8 miesięcy jest według mnie nierealne. Szczególnie, że sam strop i fundamenty musi schnąć po miesiąc każdy. Ale może się mylę wink
          • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:35
            Mylisz sie, realne.
            • justynaa.b Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:37
              Ok, ja takiego domu nie widziałam. Nasz inspektor mówił, że minimum rok. Mówimy o technologii tradycyjnej?
              • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:45
                Różne rzeczy ludzie mówią. Budowaliśmy w technologii tradycyjnej. Myśle ze widziałaś, np większość nowych bloków jest budowanych w kilka miesięcy i to wielokondygnacyjnych. Mieszkałam kilka lat w takim, którego fundamenty zalewane były w zimie w styczniu, a oddany do eksploatacji był we wrześniu, liczył sobie 7 pieter. Po kilku latach nie było ani pęknięć ani w zasadzie żadnych usterek. Miał jedna wadę - sąsiada chama smile
                • justynaa.b Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:55
                  Sąsiad cham to zawsze jest dobra motywacja do budowy domu wink nas też zmotywował big_grin
                  • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:02
                    Si, nie wiem czy zła jestem na niego czy jednak wdzięczna. Uczucia mam mieszane.
                    • justynaa.b Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:05
                      Ja jestem wdzięczna. Odżyłam jak już się wyprowadziłam. Zastanawiam się tylko jak wytrzymałam, mieszkając "nad" nimi prawie 6,5 roku!
                      • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:14
                        Wierzę, mieliśmy bardzo fajne mieszkanie w super miejscu, a ten .... zatruł nam skutecznie życie, ale na odchodnym zafundowałam mu mandat od Policji, a że kolejny to dostał 500 smile o czy nie omieszkał mnie poinformować interweniujący Pan-władza.
                        Czasami dziwnie sie losy plotą.
                        • justynaa.b Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:17
                          Mojemu wiecznie przeszkadzało moje dziecko. Sam też miał, ale takie 8 letnie i szybko zapomniał jak to było gdy był mały. Naprawdę jak o nim myślę to aż mi ciarki przechodzą. Myślę, że większego idioty nie ma.
                          • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:27
                            Nasz był gnojkiem z "dobrego" nowobogackiego domu, tatko zakupił mieszkanie i synuś korzystał, wiem jaki to dom bo dowiedzieliśmy się próbując interweniować u własciciela - tatki.
              • premeda Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:21
                Dobrze jest jeśli dom w stanie surowym przezimuje ze względu na osiadanie budynku. Ale spokojnie w rok da się dom wybudować, schnięcie fundamentów, czy stropu to minimum dwa tygodnie na każdy.
          • zuzanna56 Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:58
            Mieszkam w domu w takim czasie zbudowanym od 6 lat. Budowa od wiosny do jesieni. Wszystko jest ok, urządziliśmy wszystko od razu, dopiero ogrodzenie i ogród po roku. Budował nam to deweloper z dużym doświadczeniem, sprawnie szło, dom budowany dla nas, ale my tych ekip osobiście nie wynajmowaliśmy. Dopiero do urządzania wnętrza. Normalny murowany dom, na to klinkier na całości. Mały dom. Garaż mamy osobno.
    • majarzeszow Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:37
      maz swiezo po podwyzce, to i budowa sie kroi smile

a tak poważnie, to kosztorys ma sie nijak do rzeczywistosci - tyle wychdozi w trakcie. my od wbicia pierwszej łopaty pod fundamenty do dnai wprowadzki - 16 meisięcy.

A w dom mozna władować każdą kwotę, wszystko przyjmie smile nie mowiac potem o urządzeniu ogrodu, który tez sporo kosztuje.
      • ziarenko-piasku Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:46
        majarzeszow napisała:

> maz swiezo po podwyzce, to i budowa sie kroi smile

Spoko, nie doczytałaś widzę. Świezo ty by było miesiąc, dwa, ew. trzy temu...
        A plany budowy, nie rodzą się ot tak raczej i na pewno nie ma na to wpływu podwyżka raczej, więc bez ekscytacji tongue_out

A swoją drogą, skąd wiesz czy to ja chcę budować dom, chyba tego nie napisałam, proszę tylko o opinie w pewnych kwestiach.
        • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:01
          Najważniejszy jt według mnie plan, a następnie konsekwentna realizacja.
          Odnośnie kosztorysu to dziwi i śmieszy mnie dodawanie ot tak do podstawowej wyceny 50%, bo to świadczy o tym, że wyceniający nie zna się na swojej pracy i lepiej iść do wróżki, albo samemu sobie pododawać , kurcze! szacujesz budowę na 400 tyś i dodajesz sobie ot tak jeszcze do tego 200 k ??? ciekawa jestem co na to bank jeśli budowa jest kredytowana. A jak się bierze pod uwagę, ze coś w trakcie budowy am sie pozmieniać to należy wycenę traktować jako orientacyjną. Ja podeszłam do kosztorysu serio. Zmian nie było bo plan był przemyślany, gdyby nei pomyłka wykonawcy nie byłoby tych dodatkowych kosztów
          • ziarenko-piasku Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:04
            Dokładnie, mnie tez to 50 % trochę dziwi, no chyba, ze jest tak jak piszesz wyceny dokonuje przysłowiowa wróżka tongue_out
            • wuika Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:09
              To jak prawdziwa wróżka, to dobrze powinna przewidzieć wink
          • premeda Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:34
            Teoretycznie to kosztorysy powinny być zgodne z realem ale w praktyce jest nijak. Mój kosztorys bank łyknął bez protestów i owszem jakbym pozostała przy najtańszych materiałach toby pasował. Jednak w międzyczasie odnalazł się mój zaginiony dyr. z hurtowni i zmieniliśmy podejście na materiały w dobrej cenie. A tu już kosztorys mocno się rozjeżdża. Jestem na etapie zastanawiania się czy mój doradca finansowy jest tak zdolny i da się coś jeszcze kredyt podnieść i czy to się w ogóle opłaca. A tak jeszcze odnośnie kosztorysów żeby wejść przy przetargach na budowę dróg do tej liczącej się grupy trzeba zjechać z kosztorysu jedną trzecią wartości od razu.
            • jdylag75 Re: Budowa Domu 17.09.13, 15:53
              Zastanawia mnie po co robiąc kosztorys dla siebie mydlić sobie oczy? Za Chny nie zrozumiem tego, ze ktoś wycenia to i od razu wie i akceptuje, ze nie jest to zgodne z prawdą.
              Cena domu i tak jest duża i rozjazd 30-50% to są dziesiątki czy setki tysięcy.
              • premeda Re: Budowa Domu 18.09.13, 08:04
                Po pierwsze nikt na etapie przygotowywania kosztorysu do banku nie biega po hurtowniach i nie ustala ceny gwoździa, deski, folii itp. itd. Większość ludzi po prostu musi dopasować kosztorys do kwoty, którą może dostać. Ci koszystający z gotowych kosztorysów też się mocno dziwią, bo przykładowo cena bloczka ytong między moją hurtownią, a w szystkimi innymi hurtowniami różni się o 2,50zł (włącznie z Leroy merlin). Teraz policz tak ze 2000 szt. Różnica jest spora. i tak na każdej jednej rzeczy, to się rozjeżdża sporo.
    • crises Re: Budowa Domu 17.09.13, 14:58
      A czemu sądzisz, że kogoś takie rzeczy powinny obchodzić?

Buduje się deweloperem, na stałą kwotę umawia się z góry.
    • arkanna Re: Budowa Domu 17.09.13, 16:14
      biura i nie podpowiem bo jest ich masa. Jezeli chcesz gotowca i szukaj co ci sie podoba i potem mozna robic zmiany u architekta. Mozesz tez zamowic u architekta, drozej napewno ale masz to o czym marzysz. Jezeli chodzi o koszty to u nas wyszlo drozej o jakies 50 tys. Wiec jestem zadowolona, ale ja siedzialam non stop z kosztorysem na kolanach i o wiekszych zmianach nie moglo byc mowy. Przy wykonczeniu bylo najwiecej rozbieznosci bo cos w trakcie mi sie odwidzialo. My robilismy wszystko od razu i tak po 4 latach moge powiedziec ze dom to Nie skarbonka bez dna. Wydalismy ile mielismy (kasa,kredyt) i juz nic wiecej nie robimy.
      powodzenia zycze i milej zabawy
      • arkanna Re: Budowa Domu 17.09.13, 16:16
        dom budowalismyponad rok. Zaczelismy we wrzesniu ,wprowdzka grudzien. I od tamej pory wakacje a minely 4 lata smile
    • zaneta11113 Re: Budowa Domu 17.09.13, 16:40
      Co do kosztorysu należy doliczyć z 30% więcej, architekci lubią zaniżać kosztorysy.
      co do szybkości budowania wszystko fajnie, ładnie ale należy brać pod uwagę, że budynek musi wyschnąć ( mam na myśli tynki, posadzki,zaprawy itd.) budynek powinien sobie postać sam ok. roku.
      Ale jak to bywa ludzie szybko budują montują okna, izolacja cieplna potem wykonują tynki, posadzki i się wprowadzają. A potem tu coś pęknie itd....

Pozdrawiam
    • zolla78 Re: Budowa Domu 17.09.13, 17:43
      Domu nie budowałam, ale znam temat od strony sporów sądowych jak coś okaże się w takim domu nie tak.
      I z tego co widzę, to podstawa to dobry kierownik budowy, który naprawdę jest na miejscu i pilnuje i na etapie określania kosztów doradzi czy coś mądrego podpowie. Ale musi to być zaufana osoba i mimo zaufania sprawdzana.
      Z tymi kosztami +30% to przesada. Pewnie, że zawsze coś wyjdzie i ceny mogą trochę się podnieść, ale nie aż o 30% i nie wszystkie naraz.
      Te 30% a nawet więcej to należy wziąć pod uwagę, jeżeli ma się charakter typu, apetyt rośnie w miarę jedzenia i najpierw koszty np. płytek szacowano na ileś tam, ale potem te droższe były o tyle ładniejsze i przecież raz się człowiek buduje, a co tam, kupmy te drugie smile
      Inna często wychodząca kwestia dodatkowych kosztów, to. np. przy domach tzw. biernych, teoretycznie nie robi się tam docieplenia, teoretycznie powinny być ok jeżeli chodzi o trzymanie ciepła jeżeli są dobrze zbudowane. Ale na etapie już prac, często sami wykonawcy podpowiadają by jednak ten styropian dodać. Wykonawcy też czasem podpowiedzą i dobrze, że np. jakieś tam materiały są ok, ale z ich doświadczenia wynika, że ileś złoty droższy jest lepszy, że np. w projekcie na izolacji jest fizelina, ale lepiej dać folię itp., że rynny jednak dać o szerszym przekroju itd.

W pół roku dom postawisz i beton prawidłowo wyschnie o ile odpowiednio wcześnie zacznie się prace. Zwykle na wiązanie betonu np. na stropie daje się ok. 2 tygodni, choć powinno być z 3-4 tygodnie. Nie wiem skąd informacja, jak ktoś pisał wyżej, że beton schnie miesiące. Wbrew też powszechniej opinii betonowanie w zimie nie jest złe. Schnie dużo lepiej. Ale temperatury nie mogą być bardzo niskie. Ale takie kręcące się wokół zera są ok.
      • zaneta11113 Re: Budowa Domu Zolla78 17.09.13, 21:14
        Ja co prawda buduję dom i uwierz mi te 30 % w górę od kosztorysu to jest norma, jeżeli chodzi o wycenę przez architektów tak jak wspomniałam oni lubią zaniżać koszty budowy.
        Jeżeli chodzi o beton to dojrzewa po 28 dniach i to też nie zawsze optymalna temperatura to +20 stopni i w takiej tem. beton uzyskuje swoją wytrzymałość w 100%. Czyli 28 dni to 4 tygodnie.
        W temp. 0 stopni beton po 28 dniach uzyskuje swoją wytrzymałość na poziomie 58%
        przy temp. 5 stopni 71%
        przy temp. 10 stopni 99 %
        przy tem. 20 stopni 100 %
        Dlatego nie pisz, że po 2 tygodniach beton uzyskuje wytrzymałość w 100%
        Te powyższe wywody dotyczą przy zastosowaniu cementu portlandzkiego 32,5
        Oczywiście są różne domieszki.
        po 2 tygodnia nie można całkowicie pozbyć się deskowania i podpór ale można zacząć murować.
        Beton trzeba odpowiednio pielęgnować w dni upalne potrzebuje dużo wody.
        • zolla78 Re: Budowa Domu Zolla78 17.09.13, 23:47
          zaneta11113 napisała:
          > Jeżeli chodzi o beton to dojrzewa po 28 dniach i to też nie zawsze optymalna temperatura to +20 stopni i w takiej tem. beton uzyskuje swoją wytrzymałość w 100 %. Czyli 28 dni to 4 tygodnie. >

Całkiem możliwe. Jak napisałam nie buduję i budowlańcem nie jestem. Ale czytałam już niejedną opinię biegłego z zakresu budownictwa, gdzie była mowa o możliwości betonowania w zimę i że to nie jest jakoś bardzo złe dla wytrzymałości betonu. Nie twierdziłam, że to nie oznacza np. dłuższego okresu jego wiązania. Nie śmiałabym się tak wymądrzać smile

> po 2 tygodnia nie można całkowicie pozbyć się deskowania i podpór ale można zacząć murować.>

Ale ja o tym właśnie pisałam, tj. w kontekście tego, że żeby kontynuować prace, nie trzeba czekać ileś miesięcy, zatem zakończenie budowy domu w pół roku jest możliwe. Nie napisałam, że po 2 tygodniach beton ma 100% wytrzymałość.
        • premeda Re: Budowa Domu Zolla78 18.09.13, 08:11
          Z betonem jest najmniejszy problem, bo jest już tyle środków włącznie z chemią zimową, że
          praktycznie można odczekać te minimum i betoniwać w każdych warunkach. Gorzej jest z gotowymi materiałami kupowanymi w hurtowniach, te jak zostaną zalane to faktycznie muszą wyschnąć.
    • joana.mz Re: Budowa Domu 17.09.13, 22:00
      Polecam architekta + kierownika budowy w jednym. Najlepiej z okolicy. Nie korzystaliśmy z żadnego popularnego biura, tylko małego z okolicy.
      Od rozpoczęcia budowy do wprowadzki minął rok czasu.
      Było ciężko, budowaliśmy systemem gospodarczym - kilka ekip. Co do kosztów - robiłam kosztorys z mężem. Wyszło tyle co zaplanowaliśmy. Aż się wierzyć nie chce, bo "wszyscy" piszą, że zawsze wychodzi więcej...
    • super-mikunia Re: Budowa Domu 17.09.13, 22:36
      U nas wyszło + 30%.
      Trochę wyszło przeróbek w trakcie budowy m.in. zmieniliśmy opcję ogrzewania, na niczym nie oszczędzaliliśmy, wyszło mnóstwo baboli w projekcie (projekt indywidualny, projektantki nikomu nie polecę) a tu brak wentylacji, a tu nie tak komin i całą ścianę trzeba było wyburzać i przesuwać, elektryka kłócia, kradzież..innych kataklizmów nie pamiętam, ale na budowie każda zmiana kosztuje i niemal na każą trzeba mieć papierek, który też kosztuje.. 30% na plusie wyszło w tym momemencie bez elewacji, ogrodzenia, kominika, kuchni i drzwi wewnętrznych, szaf zabudowanych...
    • zaneta11113 Re: Budowa Domu 17.09.13, 22:47
      hmmm, można się zmieścić w budżecie, ale z doświadczenia wiem, że kupując gorszej jakości rzeczy (chodzi mi o wykończenia) szybciej się zużywają i po paru latach trzeba je wymieniać. To chyba lepiej dołożyć i mieć spokój smile
    • zaneta11113 Re: Budowa Domu 18.09.13, 08:39
      Tak są różnice w cenach jeżeli chodzi o materiał, ale teraz można negocjować ceny, można mieć znajomego który prowadzi firmę i ma spore rabaty.
    • chipsi Re: Budowa Domu 18.09.13, 10:49
      Konkretnego biura nie polecę (do mnie nie przyjdziesz prawda? tongue_out) ale podpowiem kilka spraw. Jesli chcesz tzw, projekt gotowy to polecam o ile nie masz skomplikowanych warunków gruntowych, szczególnych wymagań w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego itd. No i jeśli nie chcesz praktycznie nic w projekcie zmieniać. Każda zmiana i komplikacja kosztuje. Jeśli dołożysz do tego plan zagospodarowania, który musisz robić dodatkowo to koszt gotowego projektu zrówna się z projektem indywidualnym. Dobrze jeśli projektant "w cenie" załatwia też formalności - czyli najlepiej z okolicy bo taki już zna "miłe panie" w urzędzie wink i wie jak z nimi rozmawiać. No i dobrze by od razu robił jako kierownik budowy - wszelakie zmiany na projekcie w trakcie budowy może nanosić sam - taniej i szybciej. Co do kosztów budowy - jest wiele czynników, które wpływają na cenę i często niepotrzebnie ją podnoszą. I mówię tu o rzeczach o których decyduje się już na etapie projektowania, jak np. kształt dachu, rodzaj stropu, ilości kondygnacji itd. Dwa domy o jednakowej powierzchni mogą bardzo różnie kosztować.
    • majaa Re: Budowa Domu 09.06.16, 15:34
      A dlaczego ten "Dom" wielką literą? To jakiś "Biały Dom", czy jak?wink
      A tak serio, to kosztorys kosztorysem, ale zawsze lepiej mieć w zanadrzu jakieś 20-30% więcej, w razie jakichś niespodzianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka