Dodaj do ulubionych

nespresso?

22.09.13, 16:49
nie jestem smakoszem kawy, wiec nie o rozkoszy podniebienia bedzie. pijam tu i tam i mi smakuje.
pytanie decydujace: czy pielegnowanie sprzetu jest tak samo convenience jak przygotowywanie napoju? czy trzeba pedzelkiem, szczoteczka i wykalaczka mozolnie czyscic po kazdym uzyciu.
bo ja to sie pisze najwyzej na cotygodniowe przepuszczenie przez maszyne jakiejs chemii, i ma byc higienicznie czysto, zadnej plesni, zapachow etc.
jak to wiec jest w praktyce?
Obserwuj wątek
    • manahmanah77 Re: nespresso? 22.09.13, 17:07
      Nespresso jest praktycznie bezobsługowe.

Użytkuję od dwóch lat i tyle, że po każdym użyciu przepłukuję i co kilka myję miękką szmatką spieniacz do mleka, a tak raz w tygodniu myję pojemnik na kapsułki i kratkę.

Jakość jest poniżej "prawdziwego" espresso, ale więcej niż wystarczająca do napojów kawowych w stylu Starbucks. Chemii w tym żadnej (nie ma sproszkowanego mleka ani tym podobnych wynalazków w kapsułkach) wygoda niesamowita, jedyny większy minus to koszt kapsułek, jeśli to dla ciebie pomijalne, to tylko kupować.

• vilez Re: nespresso? 22.09.13, 17:14
      Zasadniczo to każdy sprzęt do kawy wymaga odkwaszania. Bo jak nie czyszczony, to potem kawa jest właśnie mulista i kwaśna i smierdząca. Jak często w polskich knajpach. Czytałam, że sporo firm lesingujących sprzęt do kawy polskim knajpom go wycofuje, bo Polacy nie czyszczą sprzętu i wychodzi syf. Tego sprzętu na kapsułki nie znam, mam ekspres przelewowy, który czyszczę codzienne)
    • kropkaa Re: nespresso? 12.04.22, 17:09
      Serio Nestle jest tak zdesperowane, by zatrudniać aż takich debili?
      • znana.jako.ggigus Re: nespresso? 12.04.22, 17:20
        Kolezanka pracowala w takiej agencji i miala placone od posta.
        • kropkaa Re: nespresso? 12.04.22, 17:26
          Nikt nie weryfikuje jakości pracy?!
          • znana.jako.ggigus Re: nespresso? 12.04.22, 17:31
            dobre pytanie. Kolezanka nie pracowala w Pl i mowila, ze mieli dyrektywy - a to tego dnia obsmarowac firme X, a to innego dnia spamowac o firmie Y.
    • znana.jako.ggigus Re: nespresso? 12.04.22, 17:09
      Pytac o kawe firmy Nestle jeszcze przed wojna bylo dziwne.
      Powiem tak jako kupujaca co 2-3 tyg porcje swiezo palonej kawy u lokalnego producenta - kawa pochodzaca ztrzewi przemyslu spozywczego nie smakuje. a takze niszczy ludzka egzystencje. Mam na mysli tych, ktorze te kawe uprawiaja.
    • arista80 Re: nespresso? 12.04.22, 17:18
      A jaki masz sprzęt? Ja mam ekspres do kawy Nescafe dolce gusto i żadnej chemii nie używam. Pierwsze słyszę. Jedyne co jest ważne to by nie dopuścić do braku wody w zbiorniku, jak zostało cos na dnie, to wylać, przepłukać i nalać nowej wody. Koniec.
      • alpepe Re: nespresso? 12.04.22, 17:25
        wątek sprzed 9 lat.
        • arista80 Re: nespresso? 12.04.22, 17:29
          Kurcze rzeczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka