Dodaj do ulubionych

Dom waszych marzen

24.09.13, 07:50
Chodzi mi o typ domu i okolice. Ja mam 3 typy.
1. "Szalas" w Bieszczadach najlepiej z rozleglym widokiem (czesem mysle ze supernowoczesny a czasem ze klasyk
2. Swidermajer pod Jozefowem (moze byc ruina wszystko mi jedno byle oryginalny swidermajer!)
3. No ewentualnie odpicowana kamienica na Starym Miescie ;p tylko widna musi byc i z ogrodem.

Wasze typy?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 07:52
      mały, skromny domek w lesie (w ogrodzie leśnym)
      • butch_cassidy Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 07:54
        solejrolia napisała:

> mały, skromny domek w lesie
        To mój też taki smile
      • premeda Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:27
        Hehe mój też, tylko ja marzenie już realizuję, domek w budowie, duży las za płotem, więc wystarczy trochę sosen, świerków i brzóz na działce dosadzić. Modrzewie i leszczynę jeszcze, żeby ruda mi pod okanami kicała smile Ptaki na słonecznikach już szaleją smile
    • heca7 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 08:20
      Ze świdermajerem musisz się pośpieszyć, niewiele już oryginalnych zostało uncertain Ale budują nowe pseudoświedermajery, całkiem udane. otwock.domiporta.pl/nieruchomosci/sprzedam-dom-otwock-swider-swider-bez-prowizji-208m2/126521049
      Ja mam altanę w ogrodzie, która była częścią wielkiego drewniaka. Rozebrał go poprzedni właściciel po odzyskaniu praw. A altanę od niego odkupiliśmy i stoi wink

Co do mnie to ja mam już miejsce- taka malutka wieś na Warmii, ziemię już mam, 10ha wink
      • a.nancy Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 20:23
        > pseudoświedermajery

to nie to samo. liczy się historia.
      • werualta Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:07
        te pseudoświdermajery to nie to samo!!
        prawdziwe świdermajery niestety są zaniedbane, palone itp. Szkoda,bo to piękna architektura! Także niedaleko mnie (J.). Wokoło sosny. A dom marzeń to dom parterowy, z obszernymi oknami i strefą dzienną. Mam parterowy ale nie taki obszerny wink, tu mieszkam.
        Moja druga nieruchomość marzeń-małe mieszkanko w Gdyni!!
        W Józefowie zdecydowanie ładniejsze są domy modernistyczne-albo nowe, albo stare kostki przerabiane, remontowane, ale nie te "nowe" świdermajery sad
    • nihiru Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 08:43
      Uwielbiam stare kamienice i świdermajery, ale jak by przyszło co do czego, to wydaje mi się że zbyt jestem przyzwyczajona do różnych nowoczesnych udogodnień, więc ta miłość pozostałaby platoniczna.
      Jakbym miała nieograniczone możliwości, to wahałabym się między:
      - nowym domem na pięknej, dużej, zadrzewionej działce w jakiejś ładnej okolicy podwarszawskiej (Józefów i okolice bardzo mi się podobają)
      - wypasionym apartamentem w centrum warszawy - z garażem podziemnym, wysokim, z dobrym widokiem, koniecznie z tarasem.
      ------------------------------------------------------
      forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
      • zebra51 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 08:47
        huf haus, gdzieś w sudetach
        • kietka Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 08:57
          co wy macie z tym lasem, samo robactwo, brrr....

ja tam celuje w wille nad oceanem z prywatna plaza smile
          • nihiru Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:15
            eee tam, za bardzo wieje, a mnie zatoki ostatnio siadłybig_grin

dla mnie nie musi być środek lasu, ale przynajmniej parę dużych drzew już tak. nie znoszę popularnych obecnie "patelni": trawnik i tuje dookoła. błeee.
            ------------------------------------------------------
            forum rządzi, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi
    • gazeta_mi_placi Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 08:58
      To ten w którym mieszkam.
      Ale ja nie muszę mieć willi, byle dobra spokojna okolica i na łeb nie kapało.
      • kietka Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:04
        bardzo chciałabym wyprowadzic sie z bloku, chociaz mieszkanie wygodne.
        niestety tylu krejzoli wokol, ze komfort bycia nie najwyzszy smile
        • ichi51e Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:07
          O marzeniach piszemy smile moja szansa na swidermajera jest mniejwiecej taka jak na zostanie krolowa Kongo. :p
          • kietka Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:10
            nigdy nie mow nigdy smile

wracajac do watku: nie lubie starych domow i starych mebli. lubie je podziwaic, ale nie chcialabym w nich/z nimi mieszkac.
    • pszczolaasia Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:08
      na chwile obecna marzy mi sie:
      https://www.alaska.sundar.pl/amini/hamak%281%29.jpg
      zaczynam powoli odczuwac deficyty ciepla. marzy mi sie wygrzac stare kosciwink
      poza tym dom z bali nad morzem.
    • morgen_stern Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:14
      Zależnie od nastroju mam trzy - przestronne mieszkanie blisko centrum z dużym balkonem, domek z ogródkiem pod miastem (najlepiej brytyjskim) i dom centralnie na plaży.
    • paul_ina Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:19
      Rozłożysta willa w Komorowie przy WKD i mojej przyjaciółce, z dużym ogrodem, albo to samo w Babicach Starych przy mojej drugiej przyjaciółce.

Gwoli jasności przy trzeciej przyjaciółce na Wawrze i przy czwartej w Markach nie chcę, bo nie podoba mi się tam smile
    • aandzia43 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:26
      Z gliny, z piecem pośrodku, parterowy, rozłożysty, w okolicznościach przyrody acz nie musi to być kompletna głusza.
    • kosheen4 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 09:47
      1. Willa nad morzem, ze schodami wykutymi w skale schodzącymi do wody, zlokalizowana w pobliżu Castellamare del Golfo na Sycylii. Wady: brak. Trudność: brak funduszy big_grin

2. Dom przy granicy ukraińskiej, plus kilka hektarów ziemi. Pasieka, kury, chlewik ze świnią , kilka kóz. Wady: zadupie, plus w razie niesprzyjającej polityki jestem w ogniu rozruchów partyzantki. Trudność: decyzja wiążąca z ziemią, pewna monotonia na jaką nie jestem gotowa.

3. Duże, otwarte i wysokie poddasze. Wady: męcząca konieczność uzyskiwania pozwoleń, upierdliwość procedur, czas budowy. Zalety: zaledwie trzecia kondygnacja, realna możliwość posiadania, sprawa w toku, więc kochać trzeba smile
      • ledzeppelin3 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 10:14
        Dom nad morzem. A do życia- ten dom, w którym mieszkam teraz.
    • tuya Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 11:35
      1, ale z widokiem na Tatry
    • beataj1 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 12:27
      Stara przedwojenna willa w jednym z podwarszawskich miast-ogrodów.
      Jeżeli to możliwe w otoczeniu mieszkających tam od pokoleń sąsiadów. Nie ma nic gorszego niż napływ który po mieszkaniu w bloku kupił/wybudował sobie pierwszy dom. Są upierdliwi i czepialscy do bólu i przekonani że tylko oni wiedzą jak wszystko powinno wyglądać i funkcjonować by było "z klasą". Uprzykrzą nawet najfajniejsze miejsce.
    • default Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 12:41
      Obecny mój dom. Z jednym zastrzeżeniem - gdyby okolica wyglądała cały czas tak samo dziko i odludnie, jak wtedy, gdy kupowaliśmy działkę. Niestety, miasto nas dogania sad Ale i tak nie jest źle, na szczęście miejscowy plan zagospodarowania nie przewiduje by np. postawiono mi w okolicy bloki albo supermarket.
      • beataj1 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 12:55
        Oj nie jest tak różowo. W moim mieście jest dzielnica ogrodowa. Bardzo atrakcyjna. Plan zagospodarowania mówi wyraźnie - tylko domki jednorodzinne.

Ostatnio wystawili pomiędzy niską zabudową cos takiego.
        https://galeria.domiporta.pl/pictures/original/2/2f/3e/1fa599a44d09fec653647d4642a3994e/sprzedam-dom-pruszkow-malichy.jpg

Co ciekawe według urzędników są do domki jednorodzinne. Tylko w szeregu.
        Kloc to straszliwy ale nic nie można zrobić bo są wszelkie pozwolenia.
        • default Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 13:03
          No, u mnie jest o tyle "bezpieczniej", że z jednej strony mam ogródki działkowe (nie do ruszenia praktycznie), a drugiej lasy prywatne lub o nieustalonej własności (istnieją co do nich różne roszczenia) , na terenie których też nie ma możliwości dostania zezwolenia na budowę czegokolwiek. Pewnie kiedyś to się zmieni, ale ja raczej tego nie dożyję, albo będę tak stara, że będzie mi wszystko jedno smile
    • chipsi Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 12:47
      Nie pogardzę kamiennym domkiem w Toskanii, najlepiej z własną winnicą i winiarnią. Nie obrażę się też za mieszkanko w nadmorskiej kamienicy liguryjskiej .
      • nisar Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 13:02
        Penthouse w wieżowcu na Powiślu w Warszawie.
        Szanse poniżej zera smile
        • heca7 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 15:47
          O mój kolega miał takie mieszkanie, w półokrągłej kamienicy w okolicach Tamki. Mieszkanie tylko na stronę Wisły. Poniżej skarpa więc widać wszystko po horyzont (czyli Pragę itd)- cała ściana w oknach. Jakie piękne zdjęcia robił o świcie smile Korytarz przedwojenny, drzwi piękne itd, winda zabytkowa.
    • kocianna Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 13:05
      Secesyjna nieduża willa i 2000 m ogrodu. Tylko doskonale wyremontowana, ocieplona, ze wszelkimi wygodami. Mogą być niedawne przedmieścia Warszawy, np. Choszczówka, czy Międzylesia-Wesołe-Milanówki.

Mam widoki kiedyś kiedyś na taką willę modernistyczną, ale tak naprawdę nie nadaje się toto do zamieszkania, a kiedyś kiedyś będzie chyba tylko do rozbiórki sad
    • peggy_su Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 13:44
      Nie maręe o domu, marzę o dużym wygodnym mieszkaniu w fajnej lokalizacji.
    • redheadfreaq Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 15:55
      TEN. Miłość od pierwszego wejrzenia. Do tego chciałabym mieć eko-basen (taki, jak TU), oraz obok - mini-torfowisko, na którym w końcu mogłabym w pełnym słońcu i bez obaw o niewłaściwe warunki hodować ukochane rośliny owadożerne.
      • aqua48 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 16:03
        Dom moich marzeń jest centrum miasta, ale przy bocznej i prawie nie używanej uliczce, ma duży ogród i rozległy gęsty trawnik, którego wcale nie trzeba strzyc. Posiada tajemniczą wieżyczkę z moim gabinetem, i pokoje na strychu, a jednocześnie jest jednokondygnacyjny, zacieniony starymi drzewami (orzechami) ale jasny i przestronny wewnątrz, pełen antyków i nowoczesny. Aha w góry jest nie więcej niż 50 km, a do morza jeszcze bliżej smile
        Widział go ktoś?
      • sofija_biala Re: Dom waszych marzen 16.10.13, 11:32
        redheadfreaq - jesteś mnąsmile
    • merit_p Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 16:01
      1. Nowoczesny "pudełkowiec" z kamienia, drewna i stali nierdzewnej na dużej działce (z ogrodnikiem) i widokiem za milion dolarów.
      2. Osobiście podniesiony przeze mnie z ruiny stary dwór/spichlerz/młyn. Z zamkiem za dużo roboty i raczej musiałby być po części komercyjny, ale wink
    • tanebo Maleńki domek na wzgórzu 24.09.13, 16:04
      https://www.notgoinghome.com.au/wp-content/uploads/2012/06/article-2156467-1383F7B7000005DC-655_636x358.jpg o taki. Choć oczy bolą od patrzenia to na weekend z dziwką w sam raz...
    • mruwa9 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 16:10
      bezpretensjonalny prosty dom pod lasem, z dwuspadzistym dachem, gankiem od frontu i malwami pod oknami. Cieply i przytulny, energooszczedny.
      Podobaja mi sie stare domy z dusza, oryginalnymi detalami i wysokimi sufitami, ale one zwykle nie spelniaja kryterow domow latwych w utrzymaniu ( w sensie: gladkie, rowne powierzchnie do szybkiego przejechania mopem). I zwykle sa energozerne, bo ocieplenie wedlug wspolczesnych kryteriow odbiera im caly urok i oryginalnosc.
      • rhaenyra Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:03
        > bezpretensjonalny prosty dom pod lasem, z dwuspadzistym dachem, gankiem od fro
        > ntu i malwami pod oknami.

ejjjj
        podbierasz mi moj wymarzony dom !!!!
        • mruwa9 Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:36
          to cie dobije: w takim mieszkam smile
          jedyne, czego mi do szczescia brakuje ( w domu) to ciut wiekszej kuchni, obowiazkowo z wyspa. Ale nie mozna miec wszystkiego wink
          • rhaenyra Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:41
            obgryzam pazury z zazdrosci big_grin
    • kkalipso Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 18:05
      Marzeń mówisz ...

https://fhmagazine.pl/wp-content/uploads/2013/03/3301.jpg
    • vilez Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 18:10
      Nie mam. Mogę mieszkać chyba wszędzie i chyba w każdych warunkach (poza ekstremalnymi), znaczy w dużym lub małym, w górach, nad morzem, w Polsce i poza nią. skutecznie mnie wybiło z jakiegokolwiek przywiązania pod tym względem i to jest najcudowniejsza wolność, jakiej chyba doświadczyłam. Mój mąż odczuwa podobnie smile Może za jakiś czas zamieszkamy w Italii. Może.
    • asia_i_p Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 19:31
      Coś w stylu wiktoriańskim, mnóstwo wieżyczek i zakamarków. Dookoła poddziczały ogród lub park. Jakiś duch na drodze nieopodal.
      Drugi typ - dworek polski, w sadzie. Duchy mogą być w zruinowanym pałacyku/ kościele w pobliskiej wsi.
    • inguszetia_2006 Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 20:40
      Witam,
      Pałac mi się marzy, taki z salą balową, złotem wszędzie, ogrodem w stylu angielskim.
      I z fontanną koniecznie (na urodziny moje szampan by płynął, a na urodziny córki czekolada albo coca-cola;-P), jeziorem, i mnóstwem pięknych rzeźb. Mogą być takie jak w Wilanowie, żeby było edukacyjnie;-D O! Tu sobie stoi Afrodyta, a tutaj Merkury. I tak dalej. I koniecznie stajnia. I inne takie. I las, las w granicach. Własne grzyby? Cudnie. To poproszę, tego chcę! Trzeba mieć rozmach;-D
      Pzdr.
      Ing
      • vilez Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 10:45
        O Arkadię w Puławach Ci chodzi? wink
      • ichi51e Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 11:34
        W opisie moim zdaniem zabraklo czarnych labedzi plywajacych po stawie. smile)
        Mysle ze bylby ekstra (z labedziami jasna sprawa)!
    • lilly_about Re: Dom waszych marzen 24.09.13, 20:43
      Dom moich marzeń zacznie się budować wiosną, klasyczny parterowiec.
      • bei Re: Dom waszych marzen 25.09.13, 00:13
        Z widokiem na morze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka