Dodaj do ulubionych

Jakie choroby Was brzydzą

24.09.13, 12:11
I jak sobie z tym radzić, aby nie krzywdzić chorych ludzi.

Ja na przykład dzięki forum dowiedziałam się, że łuszczyca nie jest choroba zakaźna. Tak więc gdy stałam z dzieckiem w kolejce na basenowa rurę i przed nami dostrzegłam chłopca z owrzodzonymi wnętrzami łokci, to nie uciekłam w popłochu a wykonałam karkołomny proces myślowy.
-Jezusmaria, trędowaty chłopiec na basenie, mój synuś zarazi się trądem
-Zbastuj idiotko, może to nie trąd
-Jeśli nie trąd to co?
-Łuszczyca?
-Jezusmaria mój synuś bedzie miał łuszczycę.
-Na ematce pisały, że łuszczyca nie jest zakaźna.
-Uffffff.

P.s. Tak, wiem, sama się podkladam.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:16
      Nie wiem, nie spotkałam jeszcze takiej...Od wczesnych lat przebywałam w gronie osób niepełnosprawnych, zajmowałam się dziećmi z MPDZ, sama mam niepełnosprawne dziecko i na różne rzeczy się napatrzyłam, miałam kontakt z osobą z łuszczycą, z hiv, z rakiem, cukrzycą (rany cukrzycowe) itd.
      Ale to dobrze, że forum ma dobry wpływ na ludzi, pozytywnie wink
    • ichi51e Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:18
      Powiem ze za malo wiem o chorobach zeby sie jakas brzydzic specjalnie. Jakies owrzodzenia pewnie by mnie niepokoily aczkolwiek to pewnie ja swoja alergia raczej ludzi strasze.
      • kochamruskieileniwe Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:34
        Pewnie straszysz, aczkolwiek stan swiadomości społecznej jest dużo lepszy dzisiaj niz jeszcze te ...np 20-30 lat temu.
        Ja do dzisiaj pamiętam słowa jakiejs kobiety z kolejki -odejdz dziecko z tymi parchami, bo pozarażasz (jestem atopikiem azs mam od "zawsze", choć kiedyś mówiło sie na to skaza buiałkowa.)
        No cóż - przeżyłam to okropnie. Miałam 8 lat.
        Do dzisiaj bym babie nakopała za to.

• ichi51e Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:43
          No tego to ja nawet nie licze big_grinD jak sie czlowiek przyzwyczai to potem nawet nie zauwaza...
    • dziennik-niecodziennik Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:33
      mnie osobiscie brzydzą wszelkie choroby powodujące zmiany skórne, choroby związane z wysiękami ropnymi oraz wymiociny.
      ale potrafię to oddzielac, tzn fakt że brzydze się choroby nie oznacza ze brzydzę się chorego. nieraz zdarzało mi sie w takiej sytuacji zacisnąć zęby, zrobić swoje i pójść w ustronne miejsce zwymiotowac...
      • gonabe Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:42
        Łuszczyca też mnie brzydzi ale nie brzydzę się chorego, miałam w pracy jedną graficzkę chora na łuszczycę i podawanie jej ręki zawsze wprowadzało takie zmieszanie ( ale w mojej głowie),
        Rak mnie brzydzi ALE nie osoba tylko to co ta choroba robi z człowiekiem, jak wyglądał mój tata w dzień śmierci i jak pomimo najmocniejszych leków dalej odczuwał ból.
        I nie wiem jakbym się zachowała gdyby ktoś z mojego otoczenia miał HIV, wiem, że nie można się zarazić pijąc z tego samego kubka, czy podając dłoń ale już swojego dziecka nie dopuściłabym do takiej osoby ( może to chore ale nie wiem jakbym się zachowała) rozmawiałam kiedyś o tym z moją mamą i mówiła mi, że nawet jak np. ja byłabym chora, to też jednak czułaby lęk w kontaktach ze mną. Irracjonalny chory lęk ale jednak.
        Owsiki mnie brzydzą, jakbym miała owsiki to bym się chyba potłukła ( nienawidzę wszelkiego robactwa)
        wszy mnie brzydzą ( z wyżej wymienionej przyczyny)
        grzybica mnie brzydzi
        Oj duużo mnie brzydzi, chyba jednak jestem strasznie ograniczona sad
        • ichi51e Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:49
          Mialam jako dziecko owsiki - raczej bylam zaskoczona (no bo skad dziecko mialo wiedziec) niz obrzydzona. Zywe i ruszaly sie... Robaczki...
          • gazeta_mi_placi Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:39
            Ja też, wyglądały całkiem sympatycznie, wieczorem czasami wręcz wygrzebywałam sobie z tyłka i potem oglądałam na palcu.
            • ichi51e Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:40
              No az tak to nie big_grin zaraz mnie odrobaczyli. Ale nie powiem zdziwilam sie.
              • gazeta_mi_placi Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:42
                Też to nie trwało długo. Może ze dwa razy miałam owsiki.
    • vilez Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:39
      Odkąd myłam przez wiele miesięcy oboje moich rodziców z ich odchodów, opatrywałam odleżyny (tak się złożyło, że oboje mieli ciężkie i trudne umieranie), to mam wrażenie, że już niczego się nie brzydzę. Ale może mi minie.
      • minerallna Re: Jakie choroby Was brzydzą 25.09.13, 00:01
        Straszne i ludzkie i życiowe, uczuciowe wyzwanie.
        Kiedy umierają Ci których kochamy raczej nie czuje się "brzydzenia".
        Widać że bardzo kochałas rodziców.
    • daszutka Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:53
      Chyba zewnętrzach łokcia?
      Łuszczyca to nie choroba skóry. Wykwity to objaw choroby autoimmunologicznej.
    • redheadfreaq Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:54
      Panicznie boję się i brzydzę wymiotów, ale to akurat moja fobia jest, nie ma w tym nic racjonalnego.
      • circa.about Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 14:41
        Ja się brzydzę nawet własnych wymiotów smile.
        I łuszczycy też, bo sama na nią choruję i podczas zaostrzeń mam kłopoty ze spojrzeniem w lustro. U innych mnie nie rusza.
    • default Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 12:57
      Wszystkie w zasadzie. Nie nadaję się na pielęgniarkę/opiekunkę. W każdym razie do ludzi. Swoje zwierzęta opatruję, nawet brzydkie ropiejące rany pooperacyjne oraz grzybicę (liszaja) na mordce dawałam radę. To jakoś mniej obrzydliwe (dla mnie).
    • majenkir Re: 24.09.13, 13:56
      totorotot napisała:
      >Tak więc gdy stałam z dzieckiem w kolejce na basenowa rurę i przed nami dostrzegłam chłopca z owrzodzonymi wnętrzami łokci

Piekny opis big_grin, ale "owrzodzone wnetrza lokci" to na pewno nie luszczyca wink.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: 24.09.13, 14:37
        No i klops, jednak trzeba było uciekać, tak jak instynkt podpowiadał tongue_out suspicious
        • rhysmeyers22 Re: 24.09.13, 15:20
          brzydza to nie moze,ale przerazaja -wszelkie genetyczne typu syndrom patau,edwardsa,collinsa ,padaczka mnie napawala lekiem zawsze ,luszczyca no coz,najpiekniej to nie wyglada ale w koncu to nie wina osoby ktora na to cierpi.
      • katecat1 Re: 25.09.13, 12:08
        > Piekny opis big_grin, ale "owrzodzone wnetrza lokci" to na pewno nie luszczyca wink.
        Dlaczego? Ja miałam najpierw zmiany na zewn. częściach, a później dołączyły na jednej ręce wewn. I rzeczywiście nie smarowane to wygląda gorzej niż na zewn. stronie.
      • hellulah Re: 27.09.13, 09:18
        Z cyklu - diagnoza internetowa: pasuje na uczulenie na chlor w basenowej wodzie, albo inną alergię.
    • merit_p Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:31
      Nie boję się krwi czy tzw paskudnych widoków, dramat to dla mnie odchody. Wszystko co śmierdzi.
    • jematkajakichmalo Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:32
      Pracowalam w szpitalach, klinikach, obecnie na chirurgii... nic mnie w sumie nie brzydzi oprocz jednego: grzybica stop. No poprostu mam cofke jak mialabym tego dotknac (pomimo rekawiczek i innych zabezpieczen). Wiem, ze to oczywiscie mylne pojecie, ale mi sie grzybica kojarzy z brakiem higieny wiec chyba dlatego tak na to reaguje.
      • merit_p Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:35
        Dokładnie - generalnie brak higieny i wszelkie jego objawy. Podziwiam lekarzy którzy muszą badać np bezdomnych czy starszych zwolenników przysłowia "częste mycie ..."
        • gazeta_mi_placi Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:37
          Lekarze muszą też kroić zwłoki, niemyty menel to przy tym delicje.
          • merit_p Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:41
            Wbrew pozorom wolę już kroić. Taka konstrukcja wink
          • jematkajakichmalo Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:41
            Leeeeee tam, jak swiezynka to nie ma tragedii wink
            Gorzej takie kilkudniowe, albo wylowionez rzeki...(mialam okazje raz ogladac, ale wybralam stanie za szyba, dobrze zrobilam, bo koledzy, ktorzy byli w srodku nie jedli nic potem przez tydzien wink )
            • merit_p Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:43
              Spalone tyz pikne. "Aromat" nie do usunięcia przez dłuuugi czas.
    • gazeta_mi_placi Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:36
      Po Krakowie jeździ na taksówce jeden gość, ma rzednące włosy czesane na zaczeskę i w miejscu gdzie przebija łysina ma taką (niedobrze mi już jak o tym piszę) dużą gulę, ohydnie to wygląda.
      Kiedyś myślałam, że zwymiotuję bo jechaliśmy w kilka osób i mi trafiło się siedzenie bezpośrednio za tym Panem, wzrok miałam na wysokości owej guli. W dodatku włosy tłuste.
      I raz zrobiło mi się niedobrze (może ktoś z forum wie co to za choroba skóry) na widok starszej Pani, która na dekolcie miała pełno (niedobrze mi również jak teraz sobie przypominam) czarnych kropek -łusek.
      Co to za choroba? Wyglądało wyjątkowo ohydnie, słabo mi się zrobiło.
    • ewaewawa Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:38
      Nie choroby ale wszystko co śmierdzi odchodami mnie brzydzi, od razu odruch wymiotny uncertain wymiociny i plwocina tez mnie brzydzą brr
    • gazeta_mi_placi Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 15:41
      Kiedyś oglądałam reklamę jakiegoś programu na Discovery o mutacjach genetycznych.
      Pokazywany tam był chłopak (czy też mężczyzna) z olbrzymią głową i naprawdę paskudną twarzą, z takimi jakby naroślami, wyglądało to naprawdę okropnie, aż mi było słabo.
      Takie osoby powinny mieć wszelkie operacje plastyczne za darmo.
    • best_bej zepsute zęby n/t 24.09.13, 15:42

• gretchen184 Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 16:18
      miałam trochę dyżurów w szpitalach i nie mam problemów z ranami, krwią, widokiem kości itp.
      ale nie mogę-no po prostu nie mogę patrzeć, nie mówiąc o dotykaniu- na wszelkie choroby skóry, strupy,owrzodzenia, grzybice,liszaje.
      do tego mam obrzydzenie jeśli chodzi o wymiociny,choroby paznokci i stóp (nie dotykam stóp,mam wstręt).
      rozwalona czaszka czy ucięte palce nie robią na mnie większego wrażenia.
    • celice73 Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 18:44
      Wszelkie kurzajki, brodawki- zwłaszcza, że to mega zaraźliwe
    • shellerka Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 18:56
      a to nawet nie wiedziałam, że na forum też był wątek łuszczycy. akurat o tej chorobie wiem od koleżanki która z nią walczy i kompletnie mi ona nie brzydliwa. ani choroba, ani tym bardziej koleżanka wink

kłykciny kończyste czy jakoś tak myślę, że królują u mnie pod względem obrzydliwości, po tym jak mi pan dr B. - mój ulubiony ginekolog sprzedał opowieść o swojej pacjentce, którą mijałam w drzwiach gabinetu uncertain
      • mamaemmy Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 18:59
        dziś w biedronce widzielismy starszą bardzo brudną i nieladnie pachnącą kobietę..miała cały dekolt w naroslach -oraz obie ręce...myslałam,że zemdleje..uncertain
    • m_incubo Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 18:59
      Ja jestem bardzo mało brzydliwa i jakoś specjalnie to nie brzydzi mnie w zasadzie nic, ani liszaje ani wymiociny (zawsze ja sprzątałam po imprezach) zaropiałe rany itp.. Za to ciężko znoszę patrzenie na jakiekolwiek choroby oczu, jęczmienie, zapalenie spojówek, nawet wory pod oczami, przeżywam nawet bardziej od pacjenta wink
    • asia_i_p Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 19:04
      Mało mnie obrzydzenie nie pozbawiło przytomności, kiedy znalazłam u siebie kleszcza. Fakt, że to żyje i że można to uszkodzić sparaliżował mnie całkowicie. U kogoś innego chyba zareagowałabym spokojniej.
    • fomica Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 19:09
      Wszelkiej maści brodawki na skórze, zwłaszcza na twarzy. Bywają takie brązowawe, jak pieprzyki albo takie cieliste, beżowe. Ohyda, jak to widze to nie moge przestac myslec o tym jakie musza być miękkie i mięsiste w dotyku.
      Łuszczyca mnie nie rusza bo miałam w liceum kolege z ta chorobą więc sie oswoiłam.
    • misterni Łupież i próchnica 24.09.13, 19:10
      Ble
    • rosapulchra-0 Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 19:40
      Nie brzydzą mnie żadne choroby.
      Jestem w stanie zająć się chorym, by ulżyć mu w cierpieniu. Sama byłam pacjentką i wiem, jak bardzo człowiek potrzebuje pomocy.
      • vilez Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 22:27
        Tak myślę, że to właśnie kwestia osobistego doświadczenia- z sobą lub z bliskim. Opieka nad kimś, kogo kochasz, zmienia bardzo smile
    • girl.anachronism Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 21:56
      Mało brzydliwa jestem, ale niestety mam problem z czyimiś chorobami skórnymi - silnym trądzikiem, grzybicą, egzemą, naroślami, brodawkami itd. Nie mogłabym być dermatologiem. No i koszmarnie mnie brzydzą wszelkie pasożyty, jakbym zobaczyła na żywo wszy albo owsiki to...
      • kkalipso Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 22:11
        No patrz od dwóch tygodni walczę z wszami u córki , pojawiają się i znikają a ŻYJĘ .

Co do innych chorób to jedynie te zakaźne bądź zaraźliwe mnie drażnią bo boję się zarażenia . Inne mnie nie ruszają , jak trzeba to pomogę bez obrzydzenia .
    • triss_merigold6 Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 22:40
      Poza dermatologicznymi to psychiczne. Atawistycznie boję się ludzi chorych psychicznie, postrzegam ich jako totalnie nieprzewidywalnych i odbierających na innych falach.
      • pesteczka5 Re: Jakie choroby Was brzydzą 24.09.13, 23:41
        Ze zdumieniem uświadamiam sobie, że chyba jestem ponadstandardowo "niebrzydliwa". Wiem, że choroby skóry wywołują emocje, że są pewne rzeczy nieszczególnie estetyczne, ale wiedzieć nie znaczy czuć. Biologicznego odruchu obrzydzenia nie mam.
        Sączące, ropiejące zmiany skórne wywołują we mnie chęć zaopatrzenia i "zrobienia porządku", azs czy łuszczyca to w ogóle nic.
        Choroba często pachnie biedą, to nie tylko kwestia higieny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka