Dodaj do ulubionych

Tragedia w Tychach

18.10.13, 10:50
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Syrop-na-kaszel-mogl-spowodowac-smierc-3-letniego-chlopca-w-Tychach,wid,16085015,wiadomosc.html
Używacie tego syropu?Przyznam że nie słyszałam o nim.Podobno jest słodzony b.niebezpiecznym aspatanem a jest to syrop dla dzieci...Współczuję rodzicom..sad
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 10:55
      Aspartam zabija? No właśnie nie, jeśli się nie jest chorym na fenyloketynurię.

mitynauki.pl/2011/02/15/aspartam-zabija/
    • pepitka_cb Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 10:56
      "Pojawiają się informacje, że to syrop mógł spowodować tragiczną śmierć dziecka, choć objawy niepożądane występują niezbyt często. "
      "Syrop słodzony jest aspatamem. Pojawiają się doniesienia, że jest to najniebezpieczniejsza substancja dodawana obecnie do naszej żywności i leków."
      "Oczywiście nie wiadomo jeszcze, czy to było przyczyną śmierci chłopca. "

Ktoś gdzieś coś usłyszał, ktoś tam coś wyczytał, tak naprawdę nic nie wiadomo, ale trzeba już nadać sensacyjny tytuł, żeby jak najwięcej internautów przeczytało "artykuł". Żenada
      • aakita Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:13
        pepitka_cb napisał(a):

> "Oczywiście nie wiadomo jeszcze, czy to było przyczyną śmierci chłopca.
        > "[/i]

O to samom chciałam wlepić.
        Na chwilę obecną dyskusja o syropie to para w gwizdek.
    • slonko1335 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 10:59
      > Używacie tego syropu?
      owszem zdarza się-żyjemy...
    • jagienka75 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:00
      i ja o tym syropie nie słyszałam.
      używam tylko LIPOMALU/PYROSALU albo FLEGAMINY.
      współczuje rodzocomsad
    • dors_venabili Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:04
      Może jednak należ zapoznać się ze stroną EFSA - Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności.
      www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame.htm#3
    • amy.28 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:04
      to dość popularny lek na kaszel, synkowi (3 letniemu) dawałam kilka razy... za każdym razem przepisał go lekarz.
      tragedia straszna... ale przypuszczam że dziecko
      albo było uczulone na jakiś składnik
      albo lekarz nie rozpoznał poważniejszej choroby.
      innego wyjścia nie ma 3 latki nie umierają ot tak!
      • lafiorka2 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:08
        leku nie znam i nie podaję.

a tak właściwie to słodzone aspatamem czy aspartanem???
    • eliszka25 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:22
      mielismy dosc podobna sytuacje z naszym starszakiem. skonczylo sie szczesliwie, bo przezyl, ale wygladalo to bardzo podobnie. tylko byl mlodszy, bo mial jakies 5 miesiecy. tez kaszlal i dostal od lekarza kropelki na kaszel. podawalismy chyba 2 dni, a trzeciego dnia po podaniu kropelek synek zaczal sie dusic, wyrocil oczami i poleciala mu piana z buzi. jechalismy pedem do szpitala i byl moment, kiedy juz myslalam, ze dowieziemy malego trupka.

okazalo sie, ze zlapal jakiegos wirusa, ktory wtedy u nas panowal (w szpitalu bylo wiecej dzieci z tym wirusem wlasnie), ktory dla doroslych jest nieszkodliwy, a dla malych dzieci moze byc niebezpieczny. do tego pozniej od innego lekarza dowiedzialam sie, ze malym dzieciom nie powinno sie podawac lekow przeciwkaszlowych, bo wydzieline z drog oddechowych powinny wlasnie wykaszlec.

lekarzem nie jestem, wiec nie bede wydawac osadu. rodzicom naprawde bardzo wspolczuje tragedii.
      • 3olcia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 11:52
        To u mnie w miescie sad ciekawe w ktorej przychodni....
        Moje ktores dziecko mialo raz przepisany ten syrop (chyba starszak rok temu maja niecale 4 lata)
        Normalnie az mam stracha cokolwiek im podawac na kaszel i nie tylko. A wlasne w chwili obecnej oboje bardzo kaszla.
        • antyideal Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 12:03
          Zrob im z cebuli jak sie tak boisz.

Bez sensu zreszta ta informacja, przyczyna smierci bedzie znana po sekcji zwłok.
        • pepitka_cb Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 12:11
          3olcia napisał(a): > Moje ktores dziecko mialo raz przepisany ten syrop (chyba starszak rok temu maj
          > a niecale 4 lata)

Rozumiem, że dzieciak przeżył? Więc czego się boisz? "Uwielbiam" takie nakręcanie się bez powodu.
    • koralik12 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:10
      Aspartam jest szkodliwy ale nie powoduje nagłej smierci. Sekcja wykaże dlaczego dziecko zmarło. Ten syrop to pewnie supremin bo on zawiera aspartam (sinecod i atussan jest słodzony sorbitolem) i jest raczej dobrze tolerowany chyba ze przedawkowali sad
    • madame_edith Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:28
      Ale co to za syrop?
      Nie mogę się w tekście doszukać nazwy
      • slonko1335 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:31
        Usunęli nazwę z tekstu-był wcześniej podany supremin.
        • pszczolaasia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:37
          a. bo ja wlasnie czytam czytam i nie widze.
          nie znam tego syrpu.
          ale info ze zmarl od asparmu to jakas bzduraindifferent
          • slonko1335 Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:40
            no jak rzeczywiście dziecko było chore na fenyloketonurię to mogło tak być ale wtedy na całej linii lekarz i rodzic podający lek, bo chyba ciągle badają wszytskie noworodki więc ktoś musiał wiedzieć, że dziekco chore?
    • pszczolaasia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:34
      ale jaki to syrop bo nie widze info w artykule?
      • owianka Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:42
        Supremin. Zawiera to samo, co Sinecod, na suchy kaszel, tylko tańszy. Działa podobnie jak Thiocodin, ale nie zawiera kodeiny. Podawałam dzieciom wielokrotnie.
        • pszczolaasia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 14:07
          aaa.
          szczerze mowiac moj maz bardzo "dziwnie" zareagowal na thicodin na suchy kaszel.
    • melancho_lia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 13:44
      Nie chce mi się wierzyć, ze to tylko od syropu. Moze nie rozpoznano jakiejs innej choroby? wady?
      Moze dziecko uczulone?
      • 3olcia Re: Tragedia w Tychach 18.10.13, 14:43
        Pewnie tak bedzie ze albo dziecko bylo na cos uczulone w skladzie albo bylo chore na cos.
        Pisalo tez w tekscie ze dziecko sie dusilo i sinialo. Wiec moze byc tez tak ze cos polknelo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka