Dodaj do ulubionych

Hotel/hostel Londyn

30.10.13, 18:46
Często was podczytuję stąd wiem, że sporo z was mieszka w Londynie. W marcu planuję wybrać się na tygodniową wycieczkę do tego miasta. Jadę sama, dlatego mam pytanie: czy mogłybyście powiedzieć mi w jakiej dzielnicy najlepiej szukać hotelu lub hostelu? Chodzi mi o to, żeby była to dobra baza wypadowa do zwiedzania, ale też żeby nie było strachu wracać tam wieczorem. Poza tym jestem studentką, więc mam ograniczony budżet, dlatego hotele w samym centrum raczej odpadają smile A może znacie jakieś miejsce warte polecenia?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 19:44
      Russel square. W centrum wszedzie blisko na piechote jak sie zaprzesz (poczynajac od urokliwych okolic torew bridge do marble arch i westmister) moze nie sa to lightowe spacery ale do przejscia/przejechania autobusem. Duzo przyzwoilych hoteli w ludzkich cenach. Szukaj malego hotelu - zdecydowanie odradzam hotel royal (zdecydowanie!) kazdy inny z tej sieci jest lepszy tylko nie ten! Ale w okolicy jest tez duzo fajnych hoteli w kamienicach.
    • ichi51e Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 19:45
      A od british museum leicester sq i covent garden 3 ulice.
      • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:11
        Dzięki za odpowiedź. Spacery mnie nie przerażają, a nawet dodatkowy plus smile
        • ichi51e Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:16
          A jesli chodZi o jedzenie to bardzo polecam restauracje pingpong - nowoczesna chinska herbaciarnie - serwuja tylko pierozki ale jakie... I w niedziele sa lazy sunday czyli jesz ile chcesz... Najbardziej mi z Anglii tego chinskiego jedzenia brak... uncertain
          • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:27
            ja jadałam głównie na camden town smile oszalalam ze szczescia jak zobaczylam budki z kuchnia z roznych stron swiata. 4 funty za normalna obiadowa porcje a 5 funtów za naprawde duzą.
            hinduskie przepyszne, chinszczyzna tez przyzwoita. najtansze i najwieksze zarcie chyba w londynie, a codziennie swieze i pyszne smile polecam.
            • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:34
              Dzięki. Od razu będę wiedziała, gdzie wyskoczyć i coś zjeść. Chciałabym popróbować różnych kuchni, więc jak macie jeszcze coś wartego polecenia to piszcie, chociaż nie myślałam, żeby w Londynie szukać szczególnie chińskiego jedzenia big_grin
              • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 10:18
                bardzo wazna rzecz. policz sobie ile razy bedziesz korzystała z metra (dni). Bardziej oplaca sie kupic bilet 7 dniowy nawet na 4-5 dni niz kupowac codziennie (8 f 1 i 2 strefa, 11 f 3 strefa).
                bierzesz karte oyster za ktora placisz 5 f ale jak oddajesz karte to ci zwracaja w okienku.

bilety sa nie tylko na metro ale i na wszystkie inne srodki lokomocji: dlr, overgrand, autobusy.
                jednorazowy przejazd to 4 f, wiec sie nie daj nabrac.

metro chodzi do 23 chyba tylko potem musisz wracac czyms innym.

sprawdz przed wyjazdem mape metra zebys zawału nie dostała. w poprzednim poscie podałam Ci link do mojej relacji z podróży. znajdziesz tam zarówno lipcową wycieczke (najwazniejsze rzeczy kt trzeba zobaczyc) oraz wrzesniowy londyn (moje marzenie zwiazane z henrykiem VIII). wybierz sobie co uwazasz. na jedna ture 5 dni wystarczy bo na jedno muzeum zarezerwuj 3- 4 godziny...
                • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 20:24
                  dobrze, że mówisz, chociaż takie rzeczy jak bilety chciałam posprawdzać z chwilę przed wyjazdem, teraz planuję dopiero wstępnie gdzie i jak, do marca daleko smile Muszę zobaczyć co chcę pozwiedzać, w jakich jest to strefach itd.
                  • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 02.11.13, 08:56
                    jesli chcesz zobaczyc klasyki to wiekszosc jest w 1 i 2 strefie. zreszta wiecej nie dasz rady ogarnac w 4 dni.
                    idz do galerii narodowej na trafalgar i do muzem historii naturalnej (4 godz) i brytyjskiego (4 godz min), nauki (2 godz), victorii i alberta (3 godz)

te wszystkie big beny, parlamenty itp pykniesz w jeden wieczor.

bardziej jestem pod wrazeniem mojego wrzesniowego wyjazdu opartego na historii anglii i krola henryka VIII.
    • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:18
      ja spałam w mc donald przy king's cross. niezbyt drogo i mają angielskie sniadania smile
      jak chcesz pozwiedzać to tutaj możesz sobie poczytać co warto zwiedzać smile
      • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:31
        Zastanawiam się czy w ogóle tydzień to nie za krótko, żeby zobaczyć chociaż te podstawowe miejsca. A nie miałaś problemu z rezerwacją pokoju? Nigdy nie organizowałam podrózy samodzielnie, zawsze jeździłam z wycieczkami zorganizowanymi. Mam typową kartę debetową, a wiem, że czasami wymagają kart kredytowych do rezerwacji.
        • e_r_i_n Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:40
          Jadę za tydzień po raz drugi do Londynu, po pierwszym pobycie (4 dni) mam totalny niedosyt.
          Nocleg zarezerwowalam przez booking.com, śpimy przy King Cross - to dobra baza.
          • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 20:48
            I nic nie przycinają przez booking.com? Tzn. żadnych problemów, jeżeli korzystałaś już wcześniej oczywiście.
            • e_r_i_n Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 21:24
              W jakim sensie przycinaja? Korzystałam raz, było to.
              • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 22:24
                W sensie, że przyjeżdzasz, a w hotelu pierwszy raz o tobie słyszą. Ale już czytałam opinie i wydaje się, że wszystko jest w porządku.
            • drinkit Re: Hotel/hostel Londyn 30.10.13, 23:00
              od lat korzystam z booking.com, hostels.com czy hostelbookers, 100% działania, bardzo wygodne strony
        • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 10:22
          proponuje gotówkę... z karty debetowej ściągną taka prowizje ze sie zdziwisz. albo kredytówka albo gotowka.

orientowalas sie ile kosztuje jedzenie smile ?? woda za 10 zł to pikuś. na szczescie u nich mozna pic z kranu. artykuły spozywcze kupowalam w tesco, a jadałam na camden town. zreszta jak masz bilet na metro to dojazd tam to kilka minut.

wychodzisz ze stacji na camden i idzieszz tak długo w prawo az miniesz kanałek i od razu masz te budki z jedzeniem.
          polecam hinduską kuchnię.

wiekszosc muzeów jest za free ale jak masz kase to proponuje tower - boskie miejsce.
          • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 20:22
            Ale płacenie gotówką/kredytówką już na miejscu? Planuję gotówką, bo zdaję sobie sprawę z prowizji, ale we wcześniejszym poście chodziło mi o preautoryzację mojej karty przez hotel - czy mnie stać, żeby do nich przyjechać wink Wszędzie jest napisane, że do rezerwacji pokoju w hotelu potrzebują karty kredytowej, ja mam tylko debetówkę i zastanawiam się czy ona wystarczy, a jak nie to co zrobić. Mogłabym im wysłać pieniądze na konto, ale musiałabym to zrobić już teraz, bo już zostały ostatnie pokoje 1 osobowe, a teraz nie chcę ponieważ wyjazd uzależniam trochę od terminu obrony pracy inżynierskiej, którego to terminu jeszcze nie mam wyznaczonego. Dlatego chciałam wstępnie zarezerwować hotel już teraz, a opłacić go na miejscu
            • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 02.11.13, 09:00
              eeeeeee.... a to nie wiem smile ale zawsze mozesz kogos poprosic kto ma karte zeby podal w rezerwacji Twoje dane.
              najlepiej zadzwon tam i sie dopytaj.
              do marca zdazysz jeszcze swoja karte wyrobic jakby co smile
    • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 10:24
      aaaaaaa i kup sobie przejsciowke do kontaktu big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      bo nic nie naladujesz tongue_out
    • burina Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 10:33
      Ja bardzo lubię hostele, zwłaszcza jak jeżdżę sama z zamiarem zwiedzania - bardzo łatwo się z kimś zapoznać, powymieniać doświadczeniami i zazwyczaj nie zdzierają za internet.
    • petuniasta Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 10:47
      My zatrzymaliśmy się w
      St Athans niedaleko wspomnianego Russel Square
      Rewelacyjna lokalizacja, bardzo przyzwoite ceny jak na centrum Londynu, czyściutko. My wynajeliśmy pokój z łazienką na korytarzu i nie żałowaliśmy - łazienki były czyste i było ich dużo, w pokoju umywalka też była więc z myciem zębów po korytarzach latać nie trzeba było. To nie Wersal, ale rozsądne noclegi za rozsądną cenę.
      • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 11:00
        ja sie zdziwilam jak zobaczylam dwaa krany i trudno było mi umyc rece ciepłą wodą bo albbo zimna albo wrzatek wink
        • petuniasta Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 11:32
          A wiesz, że duża część pojedynczych kranów to ma w środku przedziałkę taką, że ciepła i zimna woda płyną osobno i mieszają się dopiero w locie? To jest dopiero szczyt techniki!
          • petuniasta Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 11:43
            O tu trochę przesadzony przykład, zwykle ta woda miesza się jednak w powietrzu, ale doskonale pokazuje ideę
          • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 12:08
            wiem wiem, ale ja osobiscie nie ogarniam po co komu dwa krany i to oddalone od siebie o cala szerokosc umywalki... tak jakbym prawa reke mogla umyc tylko w cieplej a lewa tylko
            w zimnej tongue_out
            • ichi51e Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 12:32
              Mnie tez to zastanawialo i zapytalam. Jest zawsze korek prawda? Powinnas zatkac zlew napuscic wody i umyc jak w miednicy...
              • petuniasta Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 12:58
                Tak, korek zawsze jest, nawet w toaletach publicznych. Nigdy natomiast nie widziałam żeby ktoś w takiej toalecie z tego korka kożystał big_grin
              • wielkafuria Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 14:04
                wiesz... no domyslilam sie ale, to straszne marnotrawstwo wody dla umycia rak...
            • jamesonwhiskey Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 12:34
              > wiem wiem, ale ja osobiscie nie ogarniam po co komu dwa krany i to oddalone od
              > siebie o cala szerokosc umywalki..

pozostalosci z czasow gdzie oni mieli dwa krany a w polsce sie chodzilo za stodole
      • elaeis Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 20:16
        widziałam ten hotel, ale chyba zdecyduję się na Howard Winchester, bo ma łazienkę w pokoju - zawsze wygodniej big_grin Ale jeśli nie będzie już miejsc to w takim razie wrócę do St Athans. Wersalu nie potrzebuję, byle tylko było gdzie spać i było w miarę czysto smile
        • petuniasta Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 23:00
          W st athans sa pokoje z lazienkami tez, tylko troche drozsze niz te bez
    • maadzik3 Re: Hotel/hostel Londyn 01.11.13, 17:38
      jest taki dobry, tani hostel tuz kolo ST. Paul's cathedral, poszukaj (w promieniu doslownie 300 m.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka