Dodaj do ulubionych

Rok temu skonczylam studia

31.10.13, 17:49
zrobilam staz i wlasnie otrzymalam propozycję pracy za 3tys zł netto, na rękę. Cieszę się bardzo, bo bez znajomości i jednak całkiem ładne pieniądze. Za jakeś 2lata stawka wzrośnie mi o około 500zł. Mimo wszystko zastanawiam się czy przyjąć pracę czy nie spróbować swoich sił za granicą gdzie stawke proponuja jesdzcze lepsza. Tylko bede tam sama jak palec bez przyjaciol, kompletnie nowe miejsce ale tez nowa przygoda. Nie pytajcie co to za praca bo nie chcę ujawniać. Jednak próbowałybyście poza krajem? w sumie tutaj mnie nic nie trzymie- z chlopakiem sie rozstalam, przyjaciolki mieszkaja rownie daleko wiec czy mam sie tluc 5h pociagiem z polskiego miasta czy 2h samolotem to zadna roznica. Sprobowalabym jednak przygody ale stawka w Polsce tez nie jest zla, zaznaczajac ze przeciez dopiero zaczynam i mam cale zycie przed soba. Sama nie wiem to i to kuszaca propozycja. Praca w Polsce od 8-14:30 czasami 15, poza krajem podobnie stawka ok3 tys euro na poczatek, to w przeliczeniu pewnie wyjdzie podobnie co te 3tys zł tutaj.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 17:52
      Gratulacje, ale dlaczego opisujesz swój dylemat na forum ematka?
      • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 17:54
        bo podczytuje to forum od dawna i kilkakrotnie juz tutaj opisywalam tutaj swoje dylematy i zawsze dostawalam sensowne odpowiedzi, na forum kobieta zanim ktos odpisze mijaja wieki
        • toxicity1 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 17:57
          Skoro nic cię tu "nie trzymie", to jedź...
          • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:04
            Ok nie trzyma smile moze troche rodzina, kultura, a jednak tam ani rodziny nie bedzie i zupelnie nowy klimat, kultura europejska wiec podobnie jednak, tylko podobnie. Ale taka przygodę chciałabym przezyc, sama juz nie wiem. Jak zaryzykuje nie spodoba mi sie tam, to jednak tutraj oferta juz pewnie nie bedzie czekac.
            • arista80 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:10
              Dokonaj decyzji na podstawie tego co czujesz choć z drugiej strony też nie działaj zbyt pochopnie. W tej chwili również i za granicą nie jest łatwo.
              Ja natychmiast po ukończeniu studiów wyjechałam mimo iż w Polsce oferowano mi pracę. Ja jednak odmówiłam bo po prostu wiedziałam, że nie chcę żyć w tym kraju. Wyjechałam do Włoch ale nie w ciemno. Miałam zaplecze oraz czekająca na mnie bliską osobę. Wyjazdu nie żałuje choć tutaj że nie zawsze było łatwo.
              Możesz też zrobić tak: przyjmujesz ofertę pracy, pracujesz, zdobywasz doświadczenie i jednocześnie rozglądasz się za innymi ofertami, ćwicząc też pod tym kątem język.
            • marianna72 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:10
              A jaki to kraj gdzie osobie bez doswiadczenia daja na dziendobry 3000 euro chetnie sie przeniosewink))
              • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:14
                mówiłam, że nie chcę zdradzać ale jest taki zawód i oczywiście dochód ma rosnąć tu i tu.
                • marianna72 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:16
                  danielae napisała:

> mówiłam, że nie chcę zdradzać ale jest taki zawód i oczywiście dochód ma rosnąć
                  > tu i tu.
                  Ja sie nie pytam o zawod tylko o kraj emigracji
                  • jamesonwhiskey Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:18
                    > Ja sie nie pytam o zawod tylko o kraj emigracji

a mnie jednak ciekwi ten zawod
                    swierzaczkowi po studiach bez zadnego doswiadczenia 3 kola euro
                    normalnie cuda
                    • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:19
                      smile dobremu rzemieslnikowi, dzialajacemu w kolach naukowych i z calkiem niezla smykalka do tego co robi.
                      • przeciwcialo Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 21:05
                        Dentystka?
                  • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:18
                    Francja
                    • kamelia04.08.2007 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:19
                      francja jest kuszaca propozycja, ale na twoim miejscu nie jechalabym w ciemno, tylko gdybym miala podpisana umowe o prace i sponsorowany prze pracodawce okres np. 2 tyg. na wynajecie mieszkania.

Co do pensji, to biorac pod uwage obecne realia na rynku pracy, to jest to pensja fantastyczna, nie wiem czy jakis debiutant na rynku pracy tyle zarabia, wiekszosc kreci sie wokol pensji minimalnej +20%.

Mam nadzieje, ze jezyk znasz, bo bez francuskiego daleko nie zajedziesz.
                    • mayaalex Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:30
                      No to w Paryzu oczywiscie za 3 tys bedziesz miala nieco mniej luksusowe zycie niz w innym miescie, ale tak czy inaczej, z glodu nie umrzesz. No i zyje sie dobrze, niespiesznie, dba o dobre jedzenie, wakacje, przerwy na lunch - jakosc zycia jest wysoka smile
    • jamesonwhiskey Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:10
      obnie stawka ok3 ty
      > s euro na poczate

branza rozrywkowa ?
      • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:12
        no coś Ty...raczej jestem rzemieślnikiem. A tak na serio to nie zartuje.
    • mayaalex Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:10
      To zalezy, gdzie poza Polska mialabys mieszkac. Wynajecie nawet tylko studia/kawalerki w Paryzu czy Londynie pochlonie zupelnie inna czesc tych 3tys euro niz w Brukseli czy Frankfurcie. W Brukseli za 1000 euro mozesz miec nawet dwupokojowe mieszkanie w dobrej dzielnicy, z garazem i oplatami. Za podstawowe zakupy spozywcze zaplacisz max 500 euro, do tego ciuchy, wyjscia, restauracje, kosmetyki - zalozmy ze nie szalejesz - kolejne 500. Czyli masz jeszcze 1000 na podroze/przyjemnosci/inwestycje/odkladanie do skarpety. Czy w Polsce za 1000PLN tez wynajmiesz takie mieszkanie? I kupisz cala reszte za kolejny tysiac? Mysle, ze jednak za 3 tysiace euro bedziesz lepiej zyc gdzies poza PL niz za 3tys PLN w Polsce. Ale w sumie, nie ryzykujesz wiele, mozesz najpierw popracowac w Polsce i juz pracujac szukac ciekawych ofert gdzie indziej. Emigracja tez ma swoja cene - latwiej jest, jesli wyjedziesz znajac juz kogos na miejscu (no i dobrze jednak znac jezyk tubylczy, niby wszystko da sie zalatwic po angielsku ale jednak czasem przydaje sie znajomosc innych jezykow - jak u Ciebie z tym?).
      Ja wyjechalam, ale mnie zawsze ciagnelo gdzies poza PL smile no i mialam nie tylko w miare stabilna sytuacje zawodowa ale i troche znajomych, wiec naprawde nie bylo mi trudno. Jesli jestes otwarta na ludzi to szybko poznasz znajomych i bedzie dobrze. No i latwiej bedzie Ci zapewne poznac kolejnego chlopaka wink
    • jamesonwhiskey Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:12
      opozycja. Praca w Polsce od 8-14:30 czasami 15, poza krajem podobnie stawka ok3 tys euro na poczatek, to w przeliczeniu pewnie wyjdzie podobnie co te 3tys zł tutaj.

tak sie zastanawiam
      w glowie kisiel i ktos ci chce placic 3 kola euro
      a wiec tak

zagranica
      mieszkanie 1000e
      jedzenie pierdoly imprezy 1000e
      zostaje ci 1000e to jest ponad 4 tysiace pln ow

teraz dla odmiany polska
      pokoj rachunki 1000
      jedzeni imprezy 1000
      zostaje co 1000 pln

1000e vs 1000pln
      no w zasadzie to samo
    • adellante12 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:23
      3 tys eur dla świeżego w branzy ... Ta.. chyba na rurze..
      Komu te pierdy pociskasz? Co ty myslisz że tu nikt nie zna stawek jakie płacą w innych krajach?
      • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:30
        To nie musisz mi wierzyć. Nie, nie na żadnej rurze. Mam konkretny zawód, rozumiesz? cos na zasadzie piekarz, dekarz itd konkretny. Język znam na tyle, że mogę pracować, zreszta do mojego zawodu nie muszę znać perfekcyjnie języka.
        • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:32
          Zresztą w Polsce tez z głodu nie umrę bo zapotrzebowanie nadal jest. Chociaz i tak mówię, całkiem ładną ofertę dostałam.
        • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:36
          Akurat znam realia zagraniczne,1.500 po odliczeniu podatkow dostaje osoba ze sporym stazem i prawem do przyuczania innych.Przestan zmyslac.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
          • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:50
            Akurat znam realia zagraniczne

Chyba nie ma czegoś takiego jak "realia zagraniczne". A warunki przedstawione przez autorkę nie są z kosmosu, bez przesady. Co prawda nie wiem jaki ma zawód, ale np syn znajomych z Francji tez dostał pierwszą "prawdziwą" pracę (tzn nie staże, zlecenia, itp) po studiach - informatyk , dostaje 3100 euro brutto (nie wiem ile netto)
            • kamelia04.08.2007 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:22
              moze mial jakied plecy, czy inne uklady.

3 tys. dla debiutanta jest bardzo rzadko, a wsrod informatykow jest coraz czesciej bezrobocie
            • jamesonwhiskey Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:45
              ty i twoi wyimaginowani znajomi do tego doglebna wiedza ile zarabia
              • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:02
                wink Przykro mi, że informacja, że ktoś ma znajomych działa na Ciebie szokowo i twierdzisz , że muszą być wyimaginowani wink

A jak ktoś może zarabiac 3000 euro to na rurze.

Smutne musi być Twoje życie.sad
                • jamesonwhiskey Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:10
                  taaaa , moje zycie moja sprawa przynajmniej nie musze sobie go wymyslac
                  poza tym ludzie raczej nie spiewaja o swoich zarobkach a juz o zarobkach dzieci
                  no ale ty jak zawsze najlepiej poinformowana
                  • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:17
                    He, he - ludzie czasami chętniej mówią o zarobkach dzieci a nie swoich własnych, zwłaszcza kiedy są ze swoich dzieci dumni.

> no ale ty jak zawsze najlepiej poinformowana

moje zycie moja sprawa przynajmniej nie musze sobie go wymyslac

Wyobraź sobie, ze ja teżwink Nie moja wina, że Ty (i nie tylko tywink nie wierzysz w to , że ktos jest zadowolony, ktoś dostał dobrą ofertę pracy, ktoś ma znajomych i przyjaciół...Wystarczy poczytac Twoją reakcję na podobne wpisy (nie tylko moje). I naprawdę to świadczy o Twoim życiu , nie moimsmile. Chyba eot, nie? wink

• claudel6 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:25
              3 tys. brutto to jest zupełnie inne 3 tys. niż netto. poza tym informatycy zarabiają najlepiej. tu mamy jakis tajemniczy zawód za 3 koła euro dla początkującego? uou, kontroler lotów? bo tylko to mi przychodzi do głowy. no i jeszcze Szwajcaria, gdzie jest pomysł, że 2,5 k euro każdy obywatel dostanie za samo bycie obywatelem, taki mają nadmiar kasy.
              w UK, gdzie się troche lepiej zarabia niż we Francji, nie miałam takiej pensji po dobrych 7 latach doświadczenia zawodowego. no ale nie mialam też tak atrakcyjnego zawodu jak dekarz, zaledwie jakiś analityk.
              • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:47
                [i][i]3 tys. brutto to jest zupełnie inne 3 tys. niż netto.[/[/i]

Oczywiście, ale pisząc to nawiązałam do wypowiedzi forumki, która twierdziła, że w warunkach "zagranicznych" wynagrodzenie tego rzędu jest niemożliwe.

w UK, gdzie się troche lepiej zarabia niż we Francji, nie miałam takiej pensji
                > po dobrych 7 latach doświadczenia zawodowego

Ale takie wynagrodzenia występują w naturze , nawet w PL. Przyznam się, że zdziwiła mnie masowa reakcja pt "niemożliwe". Na pewno nie jest tak, że człowiek się zjawia z obłoków a tłum pracodawców tylko podbija pensję - ale warunki opisane przez autorkę są jak najbardziej realne.
              • dynema Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 19:15
                3k euro netto, to ze 2.5k funtow, czyli placa roczna w okolicach 40k. Srednio wierze ze tylko tyle zarabialas majac 7 lat doswiadczenia? Tak na boku jesli myslalabys o powrocie wink to polecam korzystanie z head huntera, z mojego doswiadczenia podbijaja poczatkowa oferte bazowa o srednio 25% smile

A do autorki watku: jesli oferty sa porownywalne to moim zdaniem warto zaryzykowac. Najbardziej zaluje sie czynow na ktore sie nie zdecydowalo!
          • baltycki Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:54
            Pieprzysz
            • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:57

Chyba ty zupe.
            • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:59
              Nie nie pieprze. Ok ujawnie posypia sie na mnie jeszcze wieksze gromy i pioruny. Jestem lekarzem. Dostalam mozliwosc specjalizowania się wlasnie we Francji.. Zazwyczaj przyjmuja specjalistow, mnie sie udalo. Jezyka znam potrafię, chociaz francuski na poziomie komunikatywnym. Nie potrzebuję jezyka znac az tak sprawnie, bo naucze się na miejscu specjalistycznego slownictwa, zreszta chodzi o specjalizacje z bardzo ograniczonym kontaktem z pacjentem. Dziekuję.
              • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:00
                Jezyk znam potrafię tu mi chodzilo o angielski. Francuski na poziomie komunikatywnym.
                • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:07
                  W takim zawodzie najważniejsze to chyba sprawdzenie możliwości robienia specjalizacji i dalszego rozwoju. Nie tylko na papierze, ale faktycznie. Popularne opinie zarówno o polskim "systemie" i francuskim to pewna klanowość.
              • kamelia04.08.2007 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:25
                jako lekarka, to tak, tylko nie wiem czy nie musisz uzupzlniac studiow.
                Lekarze faktycznie tyle moga zarabiac, a nawet i duzo wiecej
                • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:48
                  Ale ona skonczyla studia,litosci,byc lekarzem z pelnym prawem so wykonywania zawodu to trzeba zrobic specjalizacje.Zeby zrobic specjslizacje trzeba odbyc staz. "Wynagtodzenie lekarza stażysty, zatrudnionego w ramach stażu podyplomowego wynosi 1824 zł brutto. "ekhm daleko nawet do 3tys zl.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
                  • japanunieprzerywalempanieposle Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 14:10
                    Ale ona skonczyla studia,litosci,byc lekarzem z pelnym prawem so wykonywania zawodu to trzeba zrobic specjalizacje.Zeby zrobic specjslizacje trzeba odbyc staz. "Wynagtodzenie lekarza stażysty, zatrudnionego w ramach stażu podyplomowego wynosi 1824 zł brutto. "ekhm daleko nawet do 3tys zl."

przeciez napisala, ze skonczyla staz...
                  • przeciwcialo Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 21:02
                    Po studiach staz, potem egzamin aby mieć wogóle prawo wykonywania zawodu, dopiero potem specjalizacja 5 lat i kolejny egzamin aby uzyskać stopień specjalisty.
                    Gołym dyplomem lekarskim Europy nie zawojuje.
              • mayaalex Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:07
                Jedz, dziewczyno smile podszkolisz specjalistyczny francuski i jak nie bedziesz we Francji zadowolona z pracy i zycia to za dwa-trzy lata poszukasz czegos w Szwajcarii za 3 razy tyle wink a jak Ci sie nie spodoba zycie za granica to wrocisz. Predzej czy pozniej znajdziesz prace i w Polsce. Masz ochote wyjechac? Kusi Cie? Ciagnie? Jedz, bedzie dobrze smile
                • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:19
                  O dzięki i za konkretne rady smile kusi mnie smile
              • claudel6 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:36
                a to co innego. lekarz to profesja bardzo dobrze opłacana na Zachodzie. stawka realna.
          • mamusia1999 Re: Rok temu skonczylam studia 02.11.13, 13:33
            no tos sie popisala. malz - inzynier, wiec w rankingu gdzies posrodku - jeszcze jako singiel prosto po studiach zarabial na reke 1500 i to na taryfie doktoranckiej, byl zieloniutkim "szeregowcem" we fraunhofer. i nie tylko on, cale sfory doktorantow tak zarabialy.
            ja - marketingowiec - zarabialam 1500 na reke plus sluzbowy apartament z ogrodem, tez prosto po studiach. i tez wszystkie kolezanki na tym samym szczeblu tyle zarabialy.
      • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:32

Na rurze pasuje,rzemieslnicza robota w koncuwink
        Albo laska zmysla albo przeczytala o hiper super ofercie w gazecie,nie zaznaczono tylko tam,ze to miejsce pracy to burdel.Zarobki dla swiezynki by sie zgadzalytongue_out

• danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:33
          Podpuszczaja zebym zdradzila zawod wink ale nie, nie zdradze kombinujcie dalej. Ja poczytam konkretne odpowiedzi powyzej.
          • sumire Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:37
            no ale cóż to za tajemnica? Mossad Cię chce zatrudnić czy jak? większość tutaj jednak ma pracę, więc raczej nie zwinie Ci oferty sprzed nosa... smile

gdyby mnie nic nie trzymało na miejscu, nie zastanawiałabym się nawet przez pół minuty nad wyjazdem.
          • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:40

Wisi mi jaki zawod masz,poki co mamy kryzys,wszystko stoi na ostrzu noza,ludzie sa szczesliwi Jak Maja tysiac Euro na reke,osoby ze stazem,a ty piszesz o 3tysiacach,na poczatek.To jest polowa pensji szefa firmy z milionowym kapitalem.Nie wkrecaj ludzi.

• adellante12 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:44
              Zchodnie (nie Ossi) Niemcy firma Panter Group - specjalista nastawiacz maszyn papierniczych - staż 10 lat - pensja -2800 eur.
              komu ten gimbus chce pociskać swoje trollowanie???
              • jolinka102 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:46
                oj tam oj tam dziewczyna sie troszke rozmarzyla...
                • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:50
                  czyli te 3 tys eur to we Francji? Nie wiem jakie tak sa koszty utrzymania sie, czynsz w okolicy, gdzie ta praca. Nie wiem tez ile z tych 3 tys zostaje netto. W Niemczech takie 3 tys brutto to przyzwoita placa dla poczatkujacego, choc w wielu zawodach absolwentom lepiej placa.
                • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:52
                  Nie rozmarzyłam wink zreszta to tylko forum nie bede nikogo zmuszala zeby mi wierzyl. Nie nie boję się, że ktos mi 'zwinie; pracę bo tutaj trzeba być w tym kierunku wykształconym i tylko na tym, jednym konkretnym kierunku. Jednak nie chcę pisać bo i po co? nie chcesz mi wierzyć nie musisz. Tak pracę mam w Paryzu i te 3 tys euro szału nie robią.
                  • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:55
                    zanim podejmiesz decyzje, to moze pojedz to tego Paryza i sobie obejrzyj wszystko na miejscu, okolice gdzie mialabys pracowac, dojazd, poogladaj mieszkania z ogloszenia itd, zebys miala lepsze porownanie..
                  • viviene12 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 20:27
                    danielae napisała:

> Nie rozmarzyłam wink zreszta to tylko forum nie bede nikogo zmuszala zeby mi wier
                    > zyl. Nie nie boję się, że ktos mi 'zwinie; pracę bo tutaj trzeba być w tym kier
                    > unku wykształconym i tylko na tym, jednym konkretnym kierunku. Jednak nie chcę
                    > pisać bo i po co? nie chcesz mi wierzyć nie musisz. Tak pracę mam w Paryzu i te
                    > 3 tys euro szału nie robią.

stawiam na anestezjologiesmile

Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu trzeba bylo sporo egzaminow pozdawac, zeby nostryfikowac dyplom?
              • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:48
                Nie patrz tak wąsko, to ze napisałam, ze jestem rzemieslinkiem i mam konkretny fach nie znaczy to, ze nie jestem wyksztalcona. Nie wiem czy zeby byc nastawiaczem maszyn papiuerniczych trzeba miec wyksztalcenie wyzsze? a moze...jakas automatyka i robotyka..nie wiem
              • annajustyna Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:49
                A autorka watku ma 10 lat dosw.?
              • baltycki Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:59
                adellante12 napisał:

> specjalista nastawiacz maszyn papierniczych - staż 10 lat - pensja -2800 eur.
                A specjalistaaaa
                • claudel6 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:46
                  ale Ty wiesz, ze doświadczeni robotnicy wykwalifikowani zarabiają w Europie więcej niż niedoświadczeni absolwenci umysłowi?
              • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 18:59
                adellante12 napisał:

> Zchodnie (nie Ossi) Niemcy firma Panter Group - specjalista nastawiacz maszyn p
                > apierniczych - staż 10 lat - pensja -2800 eur.
                > komu ten gimbus chce pociskać swoje trollowanie???

przecietna placa w Niemczech to ponad 3400 eur, ostatnio w gazecie czytalam.
                • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:09

Jakby spytac za bogatsza czesc moich znajomych plus mnie to wychodzi,ze ja przecietnie to musze 5tys wyciagacbig_grin tak to jest ze statystykatongue_out
                  Pruecietnie zagranicznik zarabia ok.1800€ gastgewerbe.

• ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:13
                    > Pruecietnie zagranicznik zarabia ok.1800€ gastgewerbe.

Ale autorka postu stara sie o wykwalifikowana prace jako osoba z wyzszym wyksztalceniem, wiec nie ma co porownywac pensji sprzataczki.
                    • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:35

1800€ zarabia sprzataczka?gdzie.Po cholere sie mam wysilac skoro 1800placa za sprzatanie.
                    • annajustyna Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 14:15
                      Pytanie, czy Edel miala na mysli netto czy brutto.
                • annajustyna Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 14:14
                  No tak, bo przedszkolanka zarabia 2 tys., a menedzer 15 tys. uncertain. SRednia 3400...
              • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:04
                Eee tam,pasuje do jematek,zu wszystkie "wonsko wyspecjalizowane som"i zarabiaja w Pl powyzej 5kola,zagramanica to pewnie i z 10tys Eurobig_grin
            • baltycki Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:05
              edelstein napisała:

> ludzie sa szczesliwi Jak Maja tysiac Euro na reke,osoby ze stazem,a ty piszesz o 3tys
              > iacach,na poczatek.To jest polowa pensji szefa firmy z milionowym kapitalem.Nie
              > wkrecaj ludzi.

Pieprzysz
              • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:11
                Plyta ci sie zaciela staruchu.
                • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:19

dopiero doczytalam, ze autorka postu jest lekarzem. 3 tys euro brutto miesiecznie dla lekarza to bardzo malo. Sorry.
                  Tu dla porownania realia niemieckie:
                  www.mopo.de/politik---wirtschaft/bis-35--mehr--so-viel-verdient-ihr-arzt-wirklich,5066858,24032352.html
                  • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:24
                    i tu:

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/honoraranstieg-aerzte-verdienen-fast-14-000-euro-im-monat-12534420.html
                    Nie sadze, zeby we Francji i to w Paryzu zarabiali mniej..
                    • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:41

Ona nie jest jeszcze lekarzem,ograniczone prawo eykonywania zawodu fostanie Jak odbedzie 13miesieczny staz i zakonczy go egzaminem.By byc chirurgiem,pediatra itp.musi ukonczyc specjalizacje.Ty podajesz zarobki lekarzy posiadajacych specjalizacje i wlasny gabinet.Ona nawet jeszcze nie Ma prawa do ograniczonego wykonywania zawodu.
                      -
                      • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:45

"Zarobki lekarza są bardzo zróżnicowaneâ?? ich wysokość jest uzależniona od posiadanych specjalizacji, miejsca pracy i rejonu zatrudnienia. Najbardziej dochodowym jest posiadanie własnej praktyki lub zatrudnienie w prywatnej placówce. Wynagrodzenie lekarza stażysta, zatrudnionego w ramach stażu podyplomowego wynosi 1824 zł brutto."

• ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:56
                          rok temu skonczyla studia, czyli staz dobiega konca...
                          • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 19:59
                            Poki ci to ani slowa nie bylo o stazu,a to dosc istotne,dla mnie to troll.

• joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:04
                              Przecież w pierwszym poście wspomniała o stażu. Na samym początku.
                              • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:08
                                Nie wiem czy wiesz,ale miejsca na specjalizacje przyznawane sa odgornie.W ciagu roku zdazyla zrobic 13miesiecy stazu i zdac egzamin plus zalapac sie na specjalizacje.dobre.
                            • marianna72 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:04
                              w pierwszym zdaniu jest o stazu" zrobilam staz i wlasnie otrzymalam"
                          • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:10
                            Staz trwa dokladnie 13miesiecy dzisiaj byly wyniki na rezydenture, dostalam sie na spec deficytowa gdzie zarabia się wiecej niz na zwyklej spec. Pi razy oko okolo 3tys bede zarabiac. Przypadkowo zupełnie, tu juz nie bede rozkminiać jak i dlaczego moje CV znalazlo się we Francjii tam rowniez uzyskalam zgode do robienia specjalizacji- rowniez deficytowa. Zdany mam egzamin panstwowy jak wiadomo skoro uzyskalam spec.
                            • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:15
                              Właściwie to mogę napisać, że mi się nawet udało bo bez problemu można rozpoczynmac specjalizacje w UK i Niemczech, z Francją są problemy i byłam zaskoczona jak się do mnie odezwali.
                              • ola33333 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 07:42
                                chyba jednak bym sie sklonila ku wyjazdowi, bo mysle ze tam generalnie medycyna jest na wyzszym poziomie niz w PL, no i praktyka zagraniczna zwykle pomaga w karierze zawodowej. Nie wiem tylko czy twoj jezyk francuski jest na wystarczajacym poziomie i jakie masz generalnie podejscie do emigracji. Mysle jednak, ze jako lekarz z deficytowa specjalizacja mozesz pozniej bez problemu wrocic do PL, gdyby ci sie odwidzialo, albo poszukac pracy w innym kraju.
                                • joa66 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 08:00
                                  Moim zdaniem autorka powinna jednak porozmawiać z osobami z branży. Lekarz to jednak specyficzny zawód i warto sprawdzić czy nie będzie skazana na bycie odpowiednikiem lekarza w pogotowiu do końca życia. Ważne jeżeli ktos ma ambicje trochę wyższe/inne.
      • demonii.larua Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 01:00
        > 3 tys eur dla świeżego w branzy
        Owszem, kuzyn załapał się do firmy która tworzy oprogramowanie na statki, fakt robota męcząca bo już i do Chin musiał lecieć naprawiać i stresująca, bo statek czasem bardzo krótko stoi w porcie, ale forsa jest zacna.
    • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:09

Staz nie trwa roku i jest zakonczony egzaminem,po czym trzeba sie ubiegac o specjalizacje,a mieksc jest Malo,dlatego Jak ktos miejsce dostanie to tak jakby zlapal pana Boga za nogi.
      • marianna72 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:13
        Nie wiem do konca jak jest we francji we wloszech nauka ze wszystkim trwa od 9do 12 lat w zaleznosci od specjalizacji .Nie wiemy do kona co autorka ma na mysli piszac skonczylam studia moze byla na specjalizacji wtedy , niech sama wyjasni.
        • edelstein Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 20:21
          Nie mogla byc na specjalizacji,bo na specjalizacji zarabia sie ustawowe 3,5tys zl.
          • danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:12
            Nie ważne naprawdę, dlatego zalozylam ten temat nie podajac czym sie zajmuje! tym sie juz nie martwcie. Chcialam o plusach, minusach emigracji, o ryzyku, zaklimatyzowaniu sie itd.
            • an_ni Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:32
              ooo kochana, rzadko ktora ematka wyjechala (przynajmniej ostatnio) zagranice sama, pracowac na etacie, utrzymywac sie sama i jeszcze robic kariere, nie na zmywaku
              wiekszosc pojechala jako ogony, albo ewentualnie bylo to dobrych pare lat temu i teraz beda fantazjowac jak im sie swietnie wiodlo i znalazly np meza Polaka po przejsciach albo kolorowego imigranta
              zle trafilas niestety big_grin
              twoja sytuacja, o ile prawdziwa - nie znam sie na stazach i specjalizacjach lekarskich, a nie bede jak poniektore robic sledztwa u wujka google, jest specyficzna i lepiej popytaj w srodowisku a nie na forum

• danielae Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 21:58
                Wszyscy mówią, wyjezdzaj wink. Dlatego nie chciałam pisac jaki zawod wykonuje, chcialam bardziej taka luzna rozmowe przeprowadzic na temat zaklimatyzownia sie, jakiegos ryzyka. Ogolnie pod innym katem. Życzę dobrej nocy, ja tez sie teraz ze wszystkim muszę przespac. Wlasciwie to bylam pewna, ze w Polsce sie nie dostane bo tylko 2 miejsca na wojewodztwo wiec stawialam na wyjazd no teraz juz nie wiem. A moze spotkam tam jakiegos zabojczo przystojnego francuzai dlatego warto zaryzykowac tongue_out
              • mayaalex Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:40
                smile no wlasnie ja wyjechalam. I nie zaluje. I jeszcze meza zlapalam wink Danielae sobie poradzi - bedzie miala ciekawa prace, moze nie jakies kokosy na poczatek ale bez problemow finansowych, do tego w pracy na pewno pozna troche ciekawych osob (zreszta niekoniecznie Francuzowwink, nowe, ciekawe miasto - ryzykuje najwyzej tym, ze sie jej srednio spodoba i po jakims czasie przeniesie sie gdzie indziej. Ale rada z forami specjalistycznymi dobra, moze uslyszy wiecej konkretow.
              • claudel6 Re: Rok temu skonczylam studia 31.10.13, 22:49
                ja wyjechałam sama i dostałam pracę w zawodzie.
              • evee1 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 05:53
                Ja tez wyjechalam sama na drugi koniec swiata. Dopiero po dwoch latach sciagnelam mojego chlopaka (obecnie meza). Z mojej perspektywy Francja, to jak wyjazd do innego miasta wink, wiec ja mowie jedz. Taka okazja moze sie juz nie zdarzyc, ale jak masz mozliwosc poszerzac horyzonty i zdobywac doswiadczenie, to z tego korzystaj. Do Polski zawsze mozesz wrocic wink.
    • cherry.coke Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 14:22
      To akurat dobry czas na wyjazd, zawsze mozesz wrocic, mloda jestes. W najgorszym razie bedziesz miec zagraniczne doswiadczenie. A jesli ci sie spodoba, to wtedy z jezykami masz caly swiat otworem. Dowiedz sie tylko, jak wygladaja w praktyce stosunki pracy - czy nie przeladowuja juniorow dyzurami po 16h, na ile bedziesz decyzyjna, a na ile wykonawcza. Czasem za te pensje sie placi ciezka krwawica (patrz Irlandia), ale we Francji chyba akurat na to zwraca sie duza uwage?

3k to spoko pensja, choc w duzym miescie w pojedynke moze starczac na mniej niz sie wydaje, zwlaszcza jesli bedziesz chciala pojezdzic, ubrac sie na tamtejszym poziomie itp. Ogolnie rzecz biorac na tzw. zachodzie drozsze sa czynsze, rachunki, uslugi, a takie same lub tansze artykuly przemyslowe, ciuchy. Zaloz moze watek z bardziej oczywistym tytulem typu "czego sie spodziewac po przeprowadzce do Paryza", to dziewczyny z Francji ci policza. Wynajem we FR ma chyba jakies osobliwe zasady?
      • black_halo Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 15:03
        3 tys brutto w Paryzu to troche malo ale nedzy nie ma, mieszkania jednak drogie, zycie tez. Ubrania moim zdaniem srednio. Jeszcze zalezy gdzie sie czlowiek ubiera, ceny sieciowkowe wszedzie sa zblizone, lepsze ciuchy sa drozsze. Po jakims czasie zmienia sie mentalnosc i czlowiek stwierdza, ze stac go na swetr za 100 euro ze Stefanela i zamiast 4 sztuk z H&M kupuje jeden porzadny.
        • cherry.coke Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 15:08
          A ile to bedzie netto?
    • mamusia1999 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 19:01
      pewnie zylas kiedys za granica, wiec jesli nadal odpowiada ci opcja czasowego wyjazdu to jedz.
      takie zglobalizowane czasy, ze doswiadczenia miedzynarodowe bardzo ozywiaja kariere.
      ale licz sie z tym, ze w cv pierwsza posada musi trwac conajmniej 2 lata, mniej pachnie porazka. ale jesli wszystko pojdzie dobrze, wrocisz z wielkim zawodowym atutem. tacy pracownicy uwazani sa za otwartych, utalentowanych graczy zespolowych, elastycznych. no i z racji "obczyzny" dzielnych, pewnych siebie, rzutkich. bez tego zagranicznego intermezzo po 2 latach dostaniesz 500PLN podwyzki. po 2 latach poza krajem startujesz po powrocie do nastepnej posady w zupelnie innej lidze, bo udowodnilas cechy, ktorych oczekuje sie od kadry kierowniczej (w kazdej branzy przeciez sa wykonawcy i szefowie).
      w warunkach niemeickich: 3000€ dla singla to nie kokosy, ale wygodne pieniadze. netto ok 1800€, zylismy kiedys za tyle jako malzenstwo z dzieckiem, mieszkajac w w ladnym meiszkaniu z ogrodem, na obrzezach metropolii. to tak zebys miala wyobrazenie.

JEDZ! jesli prywatnie ci to serca nie zlamie. na tu i teraz masz przygode, i na przyszlosc duzy atut. JEDZ!
      • anea96 Re: Rok temu skonczylam studia 01.11.13, 22:30
        potwierdzam w 100%. Jezeli chodzi o objekcje natury czysto finansowej, to bedzie zalezec tylko od Ciebie, czy w przeciagu nastepnych pieciu lat podwoisz lub potroisz Twoje zarobki.
        • ania_mo Re: Rok temu skonczylam studia 02.11.13, 16:13
          O ile sie nie myle to 3000 euro dla lekarza zaraz po studiach jest gwarantowane przez panstwo.
          Place podaje sie w netto tylko ze od "francuskiego" netto musisz raz w roku zaplacic podatek ktory zalezy od wielu czynnikow ( min. tego czy masz dzieci) 3000 nawet w Paryzu to bardzo przyzwoita kwota dla singla. Oczywiscie jesli nie masz aspiracji do miszkania w drogiej dzielnicy i ubierania sie u Chanel. Ostatnio sluchalam audycji w ktorej byl poruszany watek lekarzy domowych w tzw. "trudnych dzielnicach" maja miec zagwarantowana pensje 7000 euro. Nasz pediatra liczy sobie 50 euro za wizyte, dermatolog 80euro. Mozna zarobic raczej. Inna sprawa to jezyk. Angielski na niewiale sie zda. Musisz szybko uczyc sie francuskiego smile
      • mamusia1999 Re: Rok temu skonczylam studia 03.11.13, 13:03
        a na samotnosc wnowym meijscu jest sposob, do tego ekonomiczny. w duzych metropoliach popularne sa tzw. wspolnoty meiszkaniowe (nie mylic ze spoldzielnia). kilka osob wynajmuje jedno duze meiszkanie, w ktorym kazdy ma swoj pokoj. ew. jeden pokoj uzywany jest jako wspolna bawialnia. wychodzi taniej niz singielski apartament. no i masz od zaraz znajomych, z ktorymi conajmniej dzielisz sie zadniami typu wynoszenie smieci, sprzatanie lazienki. zawszec to poczatek.
        taka wspolnote zaklada przewaznie grupka przyjaciol, jeden podpisuje umowe wynajmu, pozostali sie dorzucja. ale ze fluktuacja jest spora (wlasnie koniec stazu, studiow, zmiana posady, zalozenie wspolnego gosp. z zyciowym partnerem), to ciagle sie gdzies pojawiaja wolne pokoje. istniejaca wspolnota dosc dokladnie oglada kandydatow i vice versa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka