Dodaj do ulubionych

Swieta podsumowanie

02.11.13, 11:02
Ile wydaliscie w tym roku na znicze. Pytam znicze bo sama kwiatow czy wiencow nie kupuje - dla mnie to taka dekoracja (a i tak wiadomo ze ukradna ;p) czym kierujecie sie przy wyborze zniczy? (Polska potentatem zniczowym jest btw) Przyznam sie ze nigdy nie kupuje tych najwiekszych czy jakis bardziej wypasionych - bo moim zdaniem sa po prostu brzydkie ale w innym watku byla sugestia ze kupowanie zniczy za 2.50 - moim zdaniem najladniejszych wcale nie specjalnie dziadowskich - to skapienie.
Ja wydalam na znicze 15 (i 5 na skorki panskie - zabijcie mnie) 6x2.50. Grobow mam 4. Zmarlych bedzie z ponad 20 osob. Nie kupuje z nastawieniem babci czerwona duza dziadkowi zielona mniejsza (i ustawiania w strategicznym miejscu na grobie zeby nie bylo pomylki kto ma swiatelko - moja cioteczna babka bardzo sie tego trzymala) zawsze raczej obchodze groby i patrze jakby to dekoracyjnie wygladalo - dokladam czerwony symetrycznie przesuwam rozowy i dodaje fioletowy i robie krzyz etc. Pomodle sie pogadam z babcia synka pokaze i do domu z poczuciem ze ladnie to wyglada. (A dodam ze rodzina duza wiec swiatelek multum)
A wy? Spinacie sie? Patrzycie kto jakie dal? suspicious (moje ciotki swietnie rozpoznaja po swiatelkach kto juz byl...)
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:11
      na znicze wydałam ok 22,- 14szt
      nie mam tu nikogo bliskiego-stawam u znajomych,....nie patrzę kto ile i za ile....
      najbardziej podobało mi się pod krzyżem gdzie palą wszyscy, którzy nikogo bliskiego na cmentarzu nie mają....
      nie zjadłam żadnej pańskiej skórki, nie widziałam jej na oczy, nie wiem nawet jak smakuje...
      nie widziałam nikogo w futrze.... big_grin
      za to dzieci w zimowych czapkach i owszem ale sama taką z chęcią bym ubrała, bo wieczór był i wiało nieźle....posiłkowałam się rękawiczkami, które oddałam córce bo ta dla odmiany wybrała się w wiosennym żakieciku....w ostatniej chwili pogoniłam to lekki sweterek założyła pod....
    • kai_30 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:16
      Nie pamiętam, ile wydaliśmy, nie liczyłam, na same znicze pewnie ok. 50 zł. Kupiliśmy cztery duże znicze i dwa serduszka, które wybrał dla dziadków Młody. Groby dwa - mojego taty i teścia sad Oprócz zniczy kupowaliśmy też kwiaty.
    • twoj_aniol_stroz Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:22
      U nas jest 6 grobów do obejścia, znicze w tym roku szklane, bo teściowa zgłosiła veto wobec zniczy kamionkowych wink Skoro szklane to w tym roku wokoło znicza wianki z żywych kwiatów: żółtych i bordowych chryzantem - to mój fioł, uwielbiam układać kwiaty i Wszystkich Świętych to akurat dla mnie radocha, bo jest pretekst do mojej frajdy smile
      Czyli sporo wydałam, bo 6x7zł za znicz, czyli 42, 26 chryzantemy i 6zł podkład z gąbki pod wianek, czyli 36. To w sumie wychodzi ciut ponad 100 zł smile
      • ichi51e Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:55
        A ja krzyze z kasztanow! No nie moge sie powstrzymac... smile))
        • twoj_aniol_stroz Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:03
          Też je układamy smile i dywan z liści kiedy można szurać nogami w tych liściach smile
          W tym roku mieliśmy dwa tygodnie temu pogrzeb mojego dziadka, był piękny słoneczny dzień i liście wolno spadały z drzew - taki kolorowy deszcz liści smile To ma niesamowity urok smile
          A i przypomniało mi się jeszcze 5 zł na pańską skórkę smile Dzieciaki pokwikują zawsze z radości na myśl, że to żelazny punkt programu smile
    • lola211 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:26
      Znicze, ktore mozna kupic sa kiczowate i brzydkie.Od lat mnie ta ich brzydota zastanawia.Jarmark, odpust, badziewie.
      Kupuje zatem symbolicznie,by jak najmniej moje poczucie estetyki ucierpiało.W tym roku kupilam 2 po 10 zł.Odwiedzilam 2 groby.
      • twoj_aniol_stroz Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:41
        Też mnie to zastanawia... Kupiłam na giełdzie kwiatowej znicze szklane, szukałam jak najprostszych, bez złoceń, witrażyków itd I znalazłam przecenione, więc pytam co im dolega, że jest przecena big_grin Otóż dowiedziałam się, że ich nikt nie chce, bo nie mają ozdóbek... Lubię takie przeceny big_grin
        • gazeta_mi_placi Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:44
          Ja tam widziałam głównie najprostsze - w kolorze żółtym, zielonym, czerwonym, fioletowym.
          Bez złoceń i witrażyków.
        • dziennik-niecodziennik Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:22
          serio?
          u nas najmodniejsze w tym roku to własnie szklane, w różnych kolorach ale jednobarwne, bez ozdób, z fakturą "pękającego szkła". horrendalnie drogie, ale bardzo ładne,
          • twoj_aniol_stroz Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:29
            Tak, te widziałam, ale to była mniejszość... Giełda kwiatowa to był koszmar złoceń i jakiś malunków... Trochę lepiej było pod cmentarzem, tam już jakby mniej kiczowato smile
    • edelstein Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:31

Nic,moim zdaniem to strata kasy.
    • olewka100procent Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 11:32
      wczoraj nie byłam na cmentarzu, idę dziś z mężem, mąż ma 2 osoby na tym cmentarzu ja ze swojej rodziny nikogo. Mamy zamiar kupić dwa znicze , czyli wyjdzie z 10 zł
    • eo_n Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:13
      U nas to jest to ok. 30 - 40 grobów (na 4 cmentarzach). W tym rodzice i dziadkowie "dostają" nieco większe znicze, choć jak najprostsze. Odwiedzamy również groby znajomych, nie tylko rodziny, oraz żołnierzy, ofiar obozów koncentracyjnych, zapalamy pod krzyżem i na grobach, gdzie nie ma żadnej lampki.
      Kwiaty też kupujemy (doniczki i cięte).
      Kwota wychodzi znacznie wyższa od tych, które podajecie.

Dla mnie to inna rzeczywistość... Chyba jesteście młodsze (my ok. 40) i nie mieszkacie w miastach, skąd pochodzicie... Bo dwa czy 4 groby, to rzeczywiście niewiele... Ale jak tak się życie ułożyło, to pewnie, trudno na siłę "obkupywać" zmarłych.
      • agni71 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:21
        Z duzym zaciekawieniem czytam wątek wink

Wiecie, ze nie przyszłoby mi do glowy patrzeć, jakie kto stawia znicze, porównywanie, czy ktos wydał więcej lub mniej niz ja... Kosmos jakiś.
        • ichi51e Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 13:35
          Ja tam tez nie porownuje - czasem sie tylko zastanawiam kto te najwieksze kupuje. Ale dla niektorych ludzi to bardzo wazne (nie w sensie pokazania sie czy oceny drugich tylko chyba uwazaja ze to sie na milosc do sp przeklada) wspomniana ciotka byla gotowa mnie wydziedziczyc jak sie wydalo ze przesunelam jej lampke 10cm w prawo bo mi sie z koncepcja nie zgadzalo...smile
          • eo_n Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 14:25
            ichi51e napisała:

> chyba uwazaja ze to sie na milosc do sp przeklada
            No i jeszcze duże dłużej się palą (mówimy oczywiście o wielkości tego co w środku, nie o obudowie) wink
      • twoj_aniol_stroz Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:27
        U nas w rodzinie jest bardzo silnie zakorzeniona idea grobów rodzinnych. Babcia, prababcia, dziadek, ciocia, wujek, cioteczne babcie i wujkowie - wszyscy sa pochowani w jednym grobie, bardzo pilnujemy by co 20 lat opuszczać na najniższe piętro szczątki i tym sposobem mamy wszystkich bliskich w jednym miejscu smile Konkretnie w trzech miejscach smile To jest duże ułatwienie dla rodziny i przy okazji miejsce spotkań rodzinnych we Wszystkich Świętych. Często spotykamy się z rodziną, która jest już bardzo daleką odnogą - dociekanie kto jest kim i jakie nas łaczy pokrewieństwo to też nasza tradycja smile
      • kai_30 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:39
        eo_n, nie jesteśmy dużo młodsi, ale rzeczywiście - nie mieszkamy w miastach, z których pochodzimy. Co więcej - nasi rodzice wcześniej, a obecnie nasze owdowiałe mamy też nie mieszkają w miastach, z których pochodzą. Dlatego na cmentarzach (w dwóch różnych miastach, odległych o ok. 50 km) mamy tylko dwa "swoje" groby, naszych ojców. Zawsze też zapalamy symboliczne lampki przy opuszczonych nagrobkach i przy grobach/pomnikach żołnierzy.

Kwota za wszystko razem (znicze i kwiaty) też wychodzi nam dużo wyższa, ale autorka pytała o same znicze. Zresztą - czy to ważne, ile się wydało? Nie robimy porównań, nie krytykujemy innych członków rodziny, nie po to chodzimy na cmentarz. Może inaczej jest, kiedy odwiedza się groby jakichś dalekich pradziadków czy nieznanych ciotek, a inaczej, kiedy pochowało się rodziców sad
    • an_ni Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:52
      spinam sie na maksa ochhhh
      nie mam z kim konkurowac - tylko ja i matka odwiedzamy miejscowe groby
      o ja biedna!!
    • mia_siochi Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 12:58
      Do ojca na grób nie jeżdżę, dla babci kupiłyśmy z matką chyba 4+ kwiaty. Mój chłop wujkowi coś zaniósł, nawet nie wiem ile wydał. To tyle.

Aha, jeszcze 2 znicze które wsadziliśmy do dyni big_grin
      • andzi-a233 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 16:24
        Co roku na Swieto Zmarlych wydajemy okolo 200zl.
    • anorektycznazdzira Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 13:36
      Zero spinki.
      Dużo więcej wydałam na piwo i łiskacza na imprezę wieczorem, niż na znicze i kwiatuszki tongue_out
    • margotka28 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 14:26
      na znicze wydałam 9,99 zł, na dwie doniczki z chryzantemami 10 zł.
    • dziennik-niecodziennik Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:17
      sumarycznie 60zł. po 30 na groby rodziny męża i mojej.
      • segregatorwpaski Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:43
        Na jeden rodzinny grobowiec (Mama, Babcia, Babcia, Dziadek) kupiłam:
        - 4 znicze szklane (bezbarwne szkło bez ozdób) po bodajże 7 złotych plus 4 dodatkowe wkłady do nich na następny dzień po (chyba) 1.99
        - 4 donice z drobnymi chryzantemami i fioletowym kolorze po 6 zł (Lidl wink ), te samo pod cmentarzem kosztowały 20zł
        Tyle.
    • aagnes Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:33
      Wydalam niewiele, moze ze 30 zl (na znicze + jeden wrzos w doniczce) ale! nie uwierzycie, pod cmentarzem, wczoraj ok. godziny 12-ej nie bylo ANI jednej doniczki z kwiatkami - to niewielki cmentarz pod W-wa. na szczescie ktos z rodziny przed nami byl i kwiatki na grobach staly, jednak do dzisiaj nie moge wyjsc ze zdumienia, nigdy takiej sytuacji nie bylo, zawsze byla masa kwiatow.
    • echtom Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 15:46
      Ja tam nie żałuję kasy. W tym roku wydałam ok. 50 zł - 2 duże znicze na rodzinny grób i 6 małych na groby dalszych krewnych i obcych osób, wobec których się poczuwam. Chryzantemy i parę zniczy kupiła wczoraj kuzynka, więc razem pewnie koło stówki poszło.
    • gryzelda71 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 16:41
      Ze stówkę.
    • drosetka Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 16:50
      he to ja w tym roku zaszalałam , całe 10 zł, kupiłam takie średnie, szklane z promocji za 1 zł, 10 sztuk, i jeszcze dwa zostałytongue_out, ale tez narazie póki co mam tylko groby babc i dziadków i niech zostanie tak jak najdłużej..
    • czar_bajry Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 16:52
      Nie, nie spinam się ale mam dwa groby do całkowitego "ubrania" i kilka do odwiedzenia.Ponadto uważam iż stwierdzenie"... bo sama kwiatow czy wiencow n
      > ie kupuje - dla mnie to taka dekoracja (a i tak wiadomo ze ukradna ;p)..." jest żałosne, ok nie chcesz to nie kupuj ale nie dorabiaj do tego ideologii, co do wielkości zniczy to kwestia gustu i mnie nic do tego.
      Na znicze wydałam 80 zł na kwiaty 130 zł.
      • ichi51e Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 17:11
        O matko.... Tez kwiaty kupuje... I mamy wrzosy posadzone. Chodzilo mi tylko o znicze - wydaje mi sie ze te maja ceny mniejeiecej jednolite wszedzie -a kwiaty wiadomo roznie bywa a chcialam zobaczyc czy faktycznie przydziadowalam.
        A ze kradna do fakt.
    • doral2 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 16:59
      szkoda, że o zmarłych pamięta się tylko we wszystkich świętych...
      • gryzelda71 Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 17:56
        Nie każdy ma tak jak ty.
    • guderianka Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 17:16
      0 zł
      nie kupuje i nie stosuje zniczy
      wybierając się na czyjś grób od lat zapalam kadzidełka lub świeczki
    • echtom Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 17:46
      Widzę, że trwa licytacja "kto da mniej" - jakby zakup zniczy i kwiatów na groby był bardziej wstydliwym marnowaniem pieniędzy niż zakup 50. pary butów tongue_out
      • wioskowy_glupek Re: Swieta podsumowanie 02.11.13, 20:08
        250 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka