Dodaj do ulubionych

Prezenty a płeć

02.11.13, 22:34
Zastanawia mnie dlaczego w wielu przedszkolach dzieci dostają prezenty wg płci - dziewczynki np. różowe karety a chłopcy zestawy LEGO Duplo? Czy to nie przesada? U nas w przedszkolu dzieci z okazji pasowania na przedszkolaka dostały puzzle, co prawda chłopcy z BB i Autami, dziewczyny z Kubusiem Puchatkiem albo Świnką Peppą, ale to zawsze ten sam rodzaj prezentu. Jestem w RR i kupując prezenty na Mikołajki i Gwiazdkę nie zamierzam aż tak różnicować prezentów, ale może dziewczynki powinny dostać lalki, a chłopcy samochody? A jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 22:36
      Najczesciej oznacza to, ze sie komus nie chcialo pomyslec.
    • araceli Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 22:40
      Ciesz się, że dziewczynki nie dostają np. różowego zestawu do sprzątania 'perfekcyjna pani domu' - hit zeszłorocznej gwiazdki smile
    • ichi51e Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 22:46
      Tobie nie przeszkadza mnie nie przeszkadza - ale zaloze sie ze sa matki ktore jakby corcia dostala koparke duplo to by walila do przedszkola...
      • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 22:53
        SERIO? Przecież męskie zabawki są nobilitujące uncertain.
        Ciekawe co by było gdyby chłopcy dostali po różowym odkurzaczu.
        • wuika Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 22:55
          Byłaby awantura jak przy równościowych przedszkolach - "syn nie będzie chodził w pedalskich ubraniach".
          Moje dziewczyny na urodziny dostały klocki, zestaw do rysowania i kolejkę. Prezent numer 1 i 3 wybierany przez nas wink Jak w przedszkolu będą dostawały różowości, to pogadamy z przedszkolem wink
          PS. W żłobku małe prezenty na dzień dziecka np. były bez podziału na płcie: zestawy do piasku.
        • joasiazdaleka Re: Prezenty a płeć 02.11.13, 23:39
          Moj syn bylby najszczesliwszy na swiecie! big_grin
          • maja.london888 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 11:36
            No właśnie, dlatego bez sensu jest dzielić prezenty na chłopięce i dziewczęce. Moja córka z kolei bardzo lubi samochody i inne pojazdy, a np. nie bawi się lalkami.
          • ichi51e Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 15:14
            Moj tez;p a juz najbardziej by sie cieszyl z zestawu miotla zmiotka i mop smile))
          • triss_merigold6 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:10
            Mój syn swego czasu zakochał się w różowym mikserze, który widział u koleżanki.
    • ga-ti Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 11:53
      Prezenty przedszkolne, jakie pamiętam (z różnych okazji) to: piłki do skakania, piłki normalne kolorowe, gry planszowe, puzzle, książeczki, balony z helem, rakietki i piłeczki, tablice-znikopisy, czapki z daszkiem i koszulki z logo przedszkola. To z kilku lat wink
    • joa66 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 12:07
      Zastanawia mnie dlaczego w wielu przedszkolach dzieci dostają prezenty wg płci -

Bo nikt nie ma czasu na zastanawianiem się na prezentami i idzie się na łatwiznę. To coś w rodzaju "zestawu kosmetyków" , których pełno w supermarketach przy okazji świąt.

• attiya Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 13:06
      no ale wg ciebie powinnam synowi lalkę kupić?
      choć fakt, że te odkurzacze zabawki, kuchnie zabawki dla dziewczynek, wózki i inne lalki to naprawdę jakieś przegięcie
      • aqua48 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 14:02
        Mój syn miał wózek dla lalek, woził sobie w nim misia, jak urodziłam drugie dziecko. I tak chodziliśmy na spacery w dwa wózki. Nie widzę nic dziwnego w odkurzaczu, czy kuchni zabawce, albo zestawie do malowania buzi dla chłopca. Moją ulubiona zabawką z dzieciństwa było zdalnie sterowane auto, a potem ciągnik na baterię.
        • andaba Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 15:24
          Gdyby chłopcom w wieku przedszkolnym dac lalki to wiekszość by sie obraziła, powyrywała lalkom nogi, wyrzuciła je do kosza lub zrobiła cos jeszcze gorszego.

W ogóle nie widzę problemu w zróżnicowaiu prezentów, pewnie, mozna dać cos uniseks, ale w sumie po co?
          • maja.london888 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 16:50
            unisex są książki, klocki, puzzle i wiele innych zabawek, nikt nie każe chłopcom bawić się lalkami, ale jeśli któryś chce, to co? zabronić mu?
          • z_lasu Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:06
            A po co w ogóle prezenty? Może po to, żeby dzieciom było miło, żeby dobrze się bawiły i miło wspominały? U nas w przedszkolu prezenty zawsze są uniseks: książki, gry planszowe albo ruchowe. Rozumiem, że dla Ciebie byłby to problem, że dzieci nie są wtłaczane w jedynie słusznie rozumiane role płciowe? I że dziewczynka dostanie zestaw do badmintona, a chłopiec książkę?
            • wtopek Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:19
              trza iśc zgodne z gendyr big_grin
      • kosmopolis Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:31
        choć fakt, że te odkurzacze zabawki, kuchnie zabawki dla dziewczynek, wózki i i
        > nne lalki to naprawdę jakieś przegięci

Ale jakie przegięcie?
        Dla mnie przegięciem jest to, że często jest to w jedynie słusznych kolorach (rzygoróżowym). Jak się jednak człowiek postara, to okazuje się, że można te odkurzacze, kuchnie i mopy dostać w dosyć dużej gamie kolorystycznej. I jest to super prezent zarówno dla chłopca, jak i dziewczynki. Mój syn kocha mopa wink I odkurzacz kocha. Kuchnię pokocha, bo kupię mu na gwiazdkę. Jakbym miała córkę, to też bym jej kupiła mopa, odkurzacz i kuchnię. Dzięki temu być może moje dziecko nie będzie miało dwóch lewych rąk do sprzątania.
        Niestety widzę teraz taki trend, że jak kupię tę kuchnię synowi, to będę super mamą, nowoczesną itp. Jak kupię córce, to wpędzę ją w schematy i upupię od małego.
    • neffi79 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:26
      Nie słyszałaś, że w Niemczech do metryki nie trzeba wpisywać płci dziecka, jeżeli rodzice mają wątpliwości, czy noworodek jest chłopcem czy dziewczynką. Również w paszportach w rubryce płeć oprócz "F" (kobieta) i "M" (mężczyzna) pojawi się trzecia możliwość - "X".
      Czy dzieci okresliły jasno swoją płeć? Jesli nie to kupowanie dziewczynkom lalek a chłopcom autek jest wykroczeniem i łamaniem praw!!!!!!
      To sie porobiło na tym świecie.
      • sanciasancia Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:52
        > Czy dzieci okresliły jasno swoją płeć? Jesli nie to kupowanie dziewczynkom lale
        > k a chłopcom autek jest wykroczeniem i łamaniem praw!!!!!!
        Weź się rozpędź i strzel baranka w najbliższą ścianę
        Jest zupełnie spory odsetek dzieci, w przypadku których bardzo trudne jest określenie płci. Zwykle lekarz ją ustale wedle dostępnych przesłanek i dziecko po urodzeniu przechodzi operację. Czasem okazuje się, że lekarz się pomylił i jednak jest innej płci. Właśnie dla takich dzieci wprowadzone jest to prawo -
    • triss_merigold6 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 22:29
      U nas dzieci dostawały prezenty neutralne. W żłobku roczniaki dostały jakieś grające misie, od zerówki wzwyż dzieci z klasy syna dostawały książki, a raz na Mikołajki byli na wycieczce.
    • monika3411 Re: Prezenty a płeć 03.11.13, 23:00
      U córki w przedszkolu dziewczynki dostają lalki, a chłopcy samochody. Kiedy starsza córka chodziła do tego samego przedszkola 11 lat temu było dokładnie tak samo. Nigdy nie robiłam z tego problemu, nic mi nie wiadomo, żeby inni rodzice czuli się w imieniu swoich dzieci urażeni niestosownością prezentu.
    • ghrtth Re: Prezenty a płeć 04.11.13, 00:19
      O tym samym pomyślałam czytając tamten wątek. Wyobrażam sobie swoją minę, gdybym w przedszkolu dostała lalkę, a kolega zestaw duplo... Moim zdaniem to bezsens.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka