Dodaj do ulubionych

Ile ziemniakow

• ichi51e Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:35
      Dwa ziemniaki na osobe. Srednie. Ale zawsze dodaje troche jakby ktos byl glodny - przewaznie zostaje.
    • gazeta_mi_placi Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:36
      W zależności od wielkości ziemniaków od 3 dużych do 5 małych.
    • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:39
      U nas idzie spokojnie kilogram na dwie osoby... Nawet jak dam na talerz 4 małe kartofle to i tak oboje bierzemy dokładkę. Ja ogólnie sporo jem i sobie nie żałuję.
      • mnb0 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:43
        O matko bosko, ze tez ludzie potrafia tyle zrec!
        A ile wazysz?
        • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:45
          ale co cię to obchodzi i po co tak rozkminiasz?

nie je u ciebie, nie je za twoje, ;nie ty walczysz z jej nadwagą, więc o co tyle hałasu?
        • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:49
          59 kg przy 1,72 wzrostu. Masz jeszcze jakieś pytania? Facet jest szczupły, ma smukłą sylwetkę i mały brzuszek jak wielu facetów przed 40. Przy jego kolegach prezentuje się świetnie. Twoja troska jest zbędna.
          • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:52
            Dodam jeszcze, że nie rozumiem obsesji na temat straszliwie tuczących ziemniaków. To zdrowe, smaczne warzywa. Tuczą ciężkie zasmażki, zawiesiste sosy i przy tym brak ruchu a nie makaron czy kartofel. To jeśli chodzi o zwykłe domowe jedzenie, bo tak naprawdę najbardziej tuczy przetworzone żarcie nie wiadomo z czego, słodycze, batoniki i słodzone napoje. Nie ten biedny kartofel.
            • helufpi Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:05
              że nie rozumiem obsesji na temat straszliwie tuczących ziemniakó
              > w
              Nie rozumiesz? To po prostu źródło skrobi świetnie rosnące w naszym klimacie, jak żyto, owies, jęczmień i niektóre pszenice.
              Po co jeść rodzime? Lepiej ryż z dalekiego wschodu, kukurydzę z USA, pszenicę durum z południa czy quinoa z państw andyjskich.
              • attiya Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 09:07
                bo te kartofle nie są "passe" w pewnych yntelygenskich domach uncertain
                tak jak napisałaś - sushi, ryż i to sprowadzany, nie ten z Biedrony, przyprawy świeże prosto z Pakistanu i inne liście marakuji coby być oryginalnym uncertain
                ale karotfle? co ludzie sobie pomyslą...suspicious
                • a1ma Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 19:38
                  Wiesz, co znaczy "passe", czy tak sobie klepiesz bez sensu?
            • nanuk24 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:05
              Zgadzam sie. kartofel strasznie nieszanowanym warzywem jest i mnie dziwi, dlaczego.
              • przystanek_tramwajowy Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:08
                nanuk24 napisała:

> Zgadzam sie. kartofel strasznie nieszanowanym warzywem jest i mnie dziwi, dlacz
                > ego.
                >

No właśnie! I po co król Sobieski ten wór kartofli spod Wiednia targał, jak teraz rozmaite paniusie nosami na ziemniaczki kręcą? Jak by wiedział, to by gdzieś w krzaki pirzgnął.

---
                Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • kota_marcowa Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:53
          > O matko bosko, ze tez ludzie potrafia tyle zrec!
          > A ile wazysz?

Tekst typowy dla osób z zaburzeniami odżywiania. Może anoreksji nie masz, ale jakiś problem z jedzeniem na pewno.

Ciekawa jestem, czy twój mąż się najada takimi mini porcyjkami, czy jemu jednak nie wydzielasz i zjada więcej, czy musi po kryjomu dojadać na mieścietongue_out
          • wtopek Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:56
            wrzuca na mieście podwójne placki wink po węgiersku, potem może w domu może jeść pęsetą big_grin
          • przystanek_tramwajowy Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:57
            kota_marcowa napisała:

> Ciekawa jestem, czy twój mąż się najada takimi mini porcyjkami, czy jemu jednak
            > nie wydzielasz i zjada więcej, czy musi po kryjomu dojadać na mieścietongue_out

Na mieście jak na mieście. U kochanki dojada. Bo kochanka misiowi nie pożałuje... niczego. Inaczej niż wredna żona, co ziemniaki wydzieli, na seks nie ma ochoty i do roboty goni, bo na forum napisali, że trzeba mieć dom z bidetem. A potem zdziwienie, że jak po raz kolejny dostał 1 ziemniaka na obiad, to wstał od stołu, poszedł spakować walizkę i wyprowadził się.

---
            Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:58
            wlazłam kiedyś do fast fooda w godzinach lanczu w okolicy bardzo białokołnierzykowej

takiej ilości facetów pochłaniających mega zestawy nigdy potem nie widziałam i myślę, że to byli ci, co w domku mają makaron z pesto lub porcje oglądane przez mikroskop.
            obrączki z daleka rzuciły się mi w oczy więc teoria o samotnych wilkach się nie teges...
            • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:02
              Nie rozumiem analogii. Ja też w pracy zjadam porządne obiady, bo zwyczajnie umarłabym z głodu na kanapkach. A zapewniam cię, że w domu sobie nie odmawiam. Nie wiem, co sprawiło, że pomyślałaś, że oni wszyscy nie dojadają w domu. Po prostu jedzą obiad w pracy, są zwyczajnie głodni jak normalny człowiek w porze obiadowej...
              Aha aha już kumam, nieeeee, tak jak ty karmisz mężusia to przecież żadna nie karmi, łajzy jedne, leniwce kuchenne! Gdzie im do ciebie, mistrzyni patelni i obiadów trzydaniowych z deserem big_grin
              • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:23
                jeśli jesz w fastach porządne obiady, po których już w domu dojadać nie trzeba - to gratuluję oglądu rzeczywistości.

a wycieczka w stronę mojej patelni i deserków zachwycająca. aż się wzruszyłam - strasznego masz agresora na moje obiady, na szczęście nic ci do nich.
                • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:29
                  Nigdzie nie pisałam, że jadam w fastfoodach, w pracy zamawiamy obiady z baru. O "fastach" pisałaś tylko ty, ja o ilości jedzenia.
                  Nie mogłam się powstrzymać, nic nie poradzę, że kojarzysz mi się tylko i wyłącznie z tymi wielodaniowymi obiadami, gotowaniem mężowi i dzieciom takich samych obiadów na wakacjach, bo przecież niczego innego poza mamusiną kuchnią nie tkną i twojej niepomiernej dumy z tego wszystkiego. Jak zaczynasz opowiadać o gotowaniu i obiadach wchodzisz w takie specyficzne tony... Wybacz smile
                  • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:40

ty mi się za to nie kojarzysz kompletnie z niczym, poza tą agresją na moje obiady, nie dziwota że dumę mylisz z radością z tego że niejadki zżarły coś wreszcie, ale to ta agresja cię myli w interpretacji chyba...
                    • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:46
                      Tak, nie zapomnij jeszcze dodać, że mojego nicka w ogóle, ale to w ogóle nie kojarzysz, żeby pognębienie było całkowite! big_grin Nie mam żadnego agresora, po prostu pamiętam słynny wątek na Oszczędzamy i twoje w nim wywody oraz to, że zawsze na temat Obiadów Dla Rodziny masz bardzo dużo do powiedzenia, śmieszy mnie to i tyle.
                      • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:05
                        oczywiście, że jak już mi się podepniesz pod obiadki i koniecznie "mężusia" to wtedy zauważam czyja to stylistyka - poza tym - kompletnie z niczym się mi nie kojarzysz.

i jak zwykle obiady dla rodziny śmieszą bezdzietną singielkę? o, z tym mi się kojarzysz, z bezdzietnością na jematce. uff ulżyło ci że nie jesteś taka nijaka?

• morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:12
                          Wiesz co, nie uważam się za gwiazdę forum, ale wszystko można o mnie napisać oprócz tego, że jestem nijaka big_grin
                          Dziwię się jedynie, że dopiero teraz wytoczyłaś armatę pod nazwą "bezdzietna singielka", twarda byłaś... od jakiegoś czasu gotuję znów chłopu obiady, czy teraz już mogę z tobą dyskutować o jedzeniu, czy dopiero jak sobie strzelę przynajmniej dwójkę dzieciaków, o matko boska obiadowa?
                          • noname2002 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:57
                            Mnie sie Volta juz na zawsze skojarzyla z zabieraniem dzieci na wesela, bo wtedy obcuja z jej rodzina-Profesorami, Artystami i kims tam jeszcze(Arystokratami?), w kazdym razie kims z wyzszej polki smile
                            • przystanek_tramwajowy Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:00
                              A mnie Volta się kojarzy z wątkiem o obcym dziecku, co to je zabrała z obozu i zostawiła pod domem, w którym chłopak już nie mieszkał, żeby się przespał na schodach.

---
                              • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:06
                                Widzisz volta, z całą pewnością nie jesteś nijaka! smile
                        • attiya Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 09:05
                          czytając ciebie dochodzę do wniostku, że na temat jedzenia można się wypowiadać mająć meżą, nie konkubetna albo kochanka i w najgorszym przypadku dwoje dzieci na stanie i w górę
            • kota_marcowa Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:08
              A wiesz, że coś w tym jest. Ja w tamtym tygodniu ok południa zaszłam na kawę do maca i było pełno nastolatek/studentek i krawaciarzysmile
          • attiya Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 08:36
            dam sobie głowę uciąć, że zanim jej mąż do domu wróci, to je porządny obiad na mieście
            a potem jakoś ten ziemniak zmęczy przy obiedzie - pod warunkiem, że nie jest za duży big_grin
            bardziej współczuję dzieciom, chyba, że tatuś je zabiera po "obiedzie" na obiad
            znałam pannę, co dzieciom jedzenia żałowała, obecnie jest pod ścisłą kontrolą chyba opieki, tu już nie wiem, ale dzieci są kontorolowane, bo wczesniej miały sporą niedowagę z powodu owego nadmiernego dbania przez mamuśkę
            nie wspomnę o tym chłopcu w Anglii, co też miał sporą niedowagę, bo matka go listkiem sałaty żywiła uncertain
        • attiya Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 08:30
          widzę, że anoreksja u ciebie spowodowała także iście maksymalną pogardę dla normalnie jedzących
          no niestety niektórzy tak mają
    • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:43
      zazwyczaj gotuję na raz 8 sztuk średnich/małych ziemniaczków na obiad, 2+2(rosnące chłopaki) ja zjadam mało, syn wyrównuje, uwielbia ziemniaki(w garnku nigdy nie zostaje nic)
      jemy - myślę, ok. 5 razy w tygodniu.
      do tego mięso i warzywa, paczka hortexu starcza na jeden obiad

ziemniaki u nas tylko z wody
      czasem - jako śląskie lub kopytka, dla urozmaicenia, ale to przecież dalej ziemniaki.
      dzieci - jak to podkreślił teść - szczuplejszych na kąpielisku nie widział (zalew zegrzyński w pełni sezonu)
      • volta2 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:47
        co do obżerania się przysmakami - myślę, że jestem w górnych granicach rekordu - otóż 5 kg arbuz to dla mnie żaden wysiłek, na raz, nie że na cały dzień.
        na cały wieczór rozbieramy arbuzki 8-10 kg we dwoje(ja i syn z asystą drugiego syna i męża, oni nie smakosze)
    • aleksandra1357 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:44
      Ziemniaków nie lubię, ale spokojnie zjadam kilogram truskawek, czereśni, jabłek itd. Potrafię też zjeść w 10 minut litr lodów. Nie, nie jestem gruba.
    • atena12345 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:56
      sporadycznie jemy ziemniaki do obiadu. Kupuje zwykle 3 kg i mam i mam...
    • a.nancy Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:58
      zazwyczaj zero.
      ale ja gotuję niestandardowo smile tzn. na co dzień bliżej kuchni włoskiej niż polskiej. ziemniaki, jeśli już użyję od wielkiego dzwonu, traktuję jako warzywo (np. jeden ze składników warzywnego kociołka) albo "zagęszczacz" do zupy-kremu. nie robię obiadów typu: ziemniaki, mięso, warzywo.
      a pół kilo truskawek to mało wink
    • morgen_stern Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:59
      Ale mi smaka na kartofle narobiłyście... wszamałabym teraz takiego na zimno, tylko lekko osolony... Albo taki z obiadu lekko podsmażony, ze śmietaną i jajkiem sadzonym...
    • eliszka25 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 14:59
      na sztuki, to ci nie powiem, bo nigdy nie liczylam, ile sztuk ziemniakow kto z naszej rodziny zjada smile. ja mam miarke taka, ze ziemniaki musza zakryc dno rondelka, w ktorym je zawsze gotuje. na nasza rodzine, czyli 2 osoby dorosle, 4-latka i 7-latka, przy czym maz jest duzym facetem, ktory lubi jesc (ma prawie 2 metry wzrostu) gotuje srednio troche ponad pol kg ziemniakow na jeden obiad. zalezy jeszcze co jest na obiad, ale kg na jeden obiad chyba nigdy nie przekroczylam - 0,5 do kilograma na nas wszystkich, nie na osobe. nie wyobrazam sobie wrabac kilo kartofli na raz surprised
      • katriel Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 00:59
        > ja mam miarke taka, ze ziemniaki musza zakryc dno rondelka,

To dokładnie tak jak u nas. I też dwoje dorosłych plus dwoje dzieci, z tym że
        młodszych: 4,5 i niecałe 2. Wagowo też wychodzi podobnie - torba 2,5 kg
        na trzy razy starczy, na 4 troszkę zabraknie (ale jak trzeba, to się najwyżej
        kalafiorem dopchnie).

• gaga-sie Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:12
      2 duże ziemniaki i wiaderko malutkichwink Odchudzam się.
    • kaka-llina Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:15
      Po trzy średnie na dorosłego i po dwa dla dzieci (dzieci małe)...Wszyscy chudzi (nie szczupli, chudzi!)
    • jak_matrioszka Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:26
      Moj maz je na obiad jednego ziemniaka, chyba ze sie bardzo male trafia, to wtedy dwa. Do ziemniaka ma 1-2 galazi brokula i 1-2 galazki kalafiora, kawalek marchewki (moze z polowe, na wage nie wiem ile to wyjdzie), oraz kawalek miesa lub ryby (jak losos to wiem ze 125g, bo tak fabrycznie pakuja). Niestety, mimo to psuje cala misterna teorie autorki watku o tym ze wystarczy sie nie obzerac zeby nie byc grubym: ten moj jedzacy "normalne" porcje malzonek wazy ponad 110kg. Nie podjada pomiedzy posilkami, nie zje na raz pol kilo truskawek ani nie wypije pol litra jogurtu, opakowanie sera feta w oleju (takie w polkolistej plastikowej zgrzewce) dzieli z corka - to sie nazywa lunch lub kolacja, a jakos chucherkiem nie jest.
      Ja ziemniaki wlasnie zaczelam jesc, na nowo odkrylam ich smak (po 25 latach niejedzenia) i jak sie zbyt rozpedze to zjadam nawet 5+. Do tego ze dwa razy tyle brokula i kalafiora co malzonek, porcje miesa/ryby rowna jego (na ogol) i popijam 0,5L wody. Jestem tego samego wzrostu co malzonek, waze sporo mniej i nosze rozmiar 38 (nie potrzebuje wciagac brzucha zeby zapiac spodnie w pasie). Nie potrafie zjesc tylko 0,5kg truskawek, no chyba ze ktos mnie sila powstrzyma przed siegnieciem po nastepne 0,5kg. To samo sie tyczy czeresni, lodow i kilu(-nastu? -dziesieciu?) innych rzeczy. Za to pol litra jogurtu jest dla mnie nie do przejscia, po pol lyzki jestem na wylocie i moj rozepchany zoladek nagle stwierdza ze absolutnie wiecej nie zmieszcze.
      Autorka dlugo by szczeke z podlogi zbierala patrzac na to ile my jemy w porownaniu z tym jak wygladamy, a jej teoria lezy w gruzach i sie nie podniesie.
    • 18lipcowa3 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 15:53
      po 2-3 małe sztuki, jak duży ziemnior to nawet jeden, ale rzadko, czesciej jemy makaron, ryz albo kasze
      też mnie zastanawia ten fenomen kopy ziemniorów do obiadu
    • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:03
      Gdy jestem sama z córką 3-4 średnie ziemniaki w zależności od tego, co do nich mamy. Młoda zjada zawsze więcej niż ja.
      Gdy jest mąż, gotuję ich dwa razy tyle.

Jestem bardzo ciekawa, jaką ilość truskawek uważasz za normalną dla osobników z nierozciągniętym jak krowa żołądkiem?

-
      Misterni
      • jak_matrioszka Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:14
        Ja obstawiam jedna, ale taka mala lub sredniej wielosci, bo jak duza to nalezy sie z kims podzielic po pol. W koncu jedna truskawka ma taki sam smak jak pol kilo truskawek, a wiec jedna na smak, a wiecej to juz obzarstwo.
        • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:58
          Ziemniaki jesli podawane ugotowane to dla dzieci po 1-2, dla mnie 2, dla meza 3 - sredniej welkosci, pieczone (roast) podobnie, choc te rzadziej bo bardziej kaloryczne, typowo pieczony (baked) np z fasola jeden, ale te duze sa wiec i jednego nawet nie zjadam. Puree czyli z dodatkiem np podsmazonego pora i masla (nie dodaje mleka ani smietany itp) to lyzka stolowa a maz dwie. Frytki, polksiezyce itp tez nie wiecej niz 1/4 talerza srdeniej wielkosci.
          Pol kilograma truskawek naraz to dla mnie sporo,.
        • noname2002 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 16:59
          big_grin
      • nanuk24 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:13
        Ogolnie rzecz ujmujac, biedni ci ludzie, ktorym nawet owoce sie wydziela.

Owoce i warzywa moge zjesc potezna ilosc.
        • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:20
          nanuk24 napisała:

> Ogolnie rzecz ujmujac, biedni ci ludzie, ktorym nawet owoce sie wydziela.

A kto komu wydziela? Jakie wydzielanie masz na mysli?
          Jem ile chce i ile moge.

> Owoce i warzywa moge zjesc potezna ilosc.
          >
          Twoja sprawa.
          • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:25
            najma78 napisała:

Jem ile chce i ile moge.

I też uważasz, że ktoś kto może i chce pól kg truskawek, ma żołądek rozciągnięty jak krowa?
            • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:32
              misterni napisała:

> najma78 napisała:
              >
              > Jem ile chce i ile moge.
              >
              > I też uważasz, że ktoś kto może i chce pól kg truskawek, ma żołądek rozciągnięt
              > y jak krowa?

A zasugerowalam cos takiego? Napislam o sobie, nie zjadam pol kg owocow na raz bo to za duzo, nie zjadam wiecej niz 125g jogurtu na raz bo to za duzo itd. Inni niech jedza ile chca.
              • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:40
                Pytam, ponieważ odniosłaś się do postu Nanuk, który był odpowiedzią na mój z pytaniem do autorki wątku. Wynika trochę z niego, że te ilości są dla Ciebie duże, wobec tego byłam ciekawa, czy masz podobne zdanie jak mnb0
                • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:51
                  misterni napisała:

> Pytam, ponieważ odniosłaś się do postu Nanuk, który był odpowiedzią na mój z py
                  > taniem do autorki wątku. Wynika trochę z niego, że te ilości są dla Ciebie duże
                  > , wobec tego byłam ciekawa, czy masz podobne zdanie jak mnb0

Odnioslam sie do jej postu w ktorym twierdzi jacy to biedni ci ktorym sie owoce ogranicza, wiec moglaby wyjasnic o co jej chodzi bo to ze ktos nie zjada od razu pol kg owocow nie oznacza chyba limitowania zdeszta blizej przez nia nieokreslonego.
          • nanuk24 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:30
            czego sie tak prujesz? Do ciebie pisalam?
            • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:37
              nanuk24 napisała:

> czego sie tak prujesz? Do ciebie pisalam?
              >
              Posrednio owszem, bo dla mnie zjedzenie pol kg truskawek to za duzo tak samo jak zezarcie wielkich ilosci owocow i warzyw. Osoby, ktorym wystarczy mniej niz tobie nie musza miec ograniczonego dostepu do tego rodzaju jedzenia i nie musisz im wspolczuc.
              • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:42
                najma78 napisała:

Posrednio owszem, bo dla mnie zjedzenie pol kg truskawek to za duzo tak samo jak zezarcie wielkich ilosci owocow i warzyw.

A jednak wink

Osoby, ktorym wystarczy mniej niz tobie nie musza miec ograniczonego dostepu do tego rodzaju jedzenia i nie musisz im wspolczuc.

Nie do końca zrozumiałaś sens wypowiedzi Nanuk.
                • najma78 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:56
                  misterni napisała:

> A jednak wink

Co jednak? To do nanuk na jej prucie sie wink

> Osoby, ktorym wystarczy mniej niz tobie nie musza miec ograniczonego dostepu
                  > do tego rodzaju jedzenia i nie musisz im wspolczuc.

>
                  > Nie do końca zrozumiałaś sens wypowiedzi Nanuk.
                  >
                  >
                  Dlatego odnioslam sie do jej postu, moglaby wyklarowac o co jej chodzi.
                  • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:59
                    najma78 napisała:

Co jednak? To do nanuk na jej prucie sie wink

No, że jednak spożycie pól kg truskawek, to dla Ciebie zeżarcie wink tongue_out
                    • feleedia Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:08
                      Tego co sprzedają w UK nie nazwałabym truskawkami big_grin
                      • nanuk24 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:13
                        Odwolaj to, bo jeszcze wielmozna pani z UK dostanie palpitacji serca.
                        • feleedia Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:35
                          Skoro mowa o kartoflach, przypomina mi się wątek o umytych do połysku brytyjskich warzywkach.

Jak wiadomo brytole i ematki emigrantki zaopatrują się wyłącznie u ekologicznych szkockich farmerów w wypieszczone szkockim gorącym słońcem płody ziemi, natomiast asd,a tesco i sainsbury idą z torbami bo nikt tam nie kupuje big_grin
                          • franczii Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 05:39
                            Podejrzewam, ze te ziemniaki i truskawki kupuja wlssnie w tesco. Nie dziwota ze poprzestaja na jednym kartofelku i 3 truskwkach. Tego sie nie da wiecej zjesctongue_out
              • nanuk24 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:52
                Kochana, najpierw moze naucz sie czytac ze zrozumieniem po polsku, pozniej wroc i zacznij dyskutowac, bo jak na razie wzbudzasz tylko politowanie, bo to nie pierwszy twoj post udowadniajacy, ze z czytaniem masz powazny problem. Mam cicha nadzieje, ze jestes nauczycielka PE , a nie uczysz dzieci czytania i pisania.
      • wegatka Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:34
        misterni napisała:

> Jestem bardzo ciekawa, jaką ilość truskawek uważasz za normalną dla osobników z
        > nierozciągniętym jak krowa żołądkiem?

Zapewne żadną, bo truskawka, to bardzo duży owoc.
        Ona, wraz z rodziną zjada jedną poziomkę krojoną na ćwiartki, a potem tydzień ich brzuchy bolą z przeżarcia.
    • vilez Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:08
      Rzadko jemy ziemniaki. Raczej mięso z warzywami. Ale jak jemy, to wyłącznie gotowane w mundurkach lub zapiekane w folii, tak po 2-3 średnie sztuki na łeb.
      • vilez Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 17:10
        Ale z tymi truskawki to nie rozumiem. Ja sama potrafię wrąbać bez pamięci. Duży jogurt (taki ca 400 ml) też zjadam na raz.
    • nagako Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:19
      OJP (przepraszam) gdybym jadła tak mało jak spora część forumek pisze to bym z głodu umarła. 1-2 ziemniaków to bym nawet nie zauważyła. Dla siebie obieram 6-7 (czasem są yo np. 3 duże pokrojone), dla męża 4-5. Uwielbiam ziemniaki. Do tego jakieś mięso, surówka, warzywo typu brokuł czy coś. I teraz tak: mam ponad 175 cm wzrostu, ważę ok 67kg. Schudłam przed ciążą ważyłam 72. Od liceum ważyłam ok 65. Czuję się szczupła czytaj niechuda. Mąż ma ponad 190 cm waży ok 64 kg (jest chudzielcem).
      Moje uwielbienie dla ziemniaków jest w rodzinie legendarne. Nigdy nie byłam na żadnej diecie (ok. teraz ma bezkrowiej bo karmię) wink
    • ledzeppelin3 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:20
      Ja przykładowo jestem w stanie zjeść sama pół główki czosnku (zapijając seteczką czystej ofkors) i kilogram jabłek na jedno posiedzenie. I piwo.
      • kandyzowana30 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:32
        Ale ten czosnek, jablka, wodeczka I piwo to na jedno posiedzenie? Ciekawa kombinacja, nie powiem wink
        • ledzeppelin3 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:35
          Oczywiście.
        • misterni Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:26
          Jabłka bardzo fajnie wchłaniają zapach czosnku, więc mnie tam to nie dziwi tongue_out
      • aandzia43 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 21:02
        edzeppelin3 napisała:

> Ja przykładowo jestem w stanie zjeść sama pół główki czosnku (zapijając seteczk
        > ą czystej ofkors) i kilogram jabłek na jedno posiedzenie. I piwo.

I zasmażka. A potem Wajda nakręci film "Wątroba z żelaza".
      • attiya Re: Ile ziemniakow 05.11.13, 09:09
        yyy jedno piwo? daj spokój big_grin
        ja tam targam dziennie do domu skrzynkę i tak sobie rodzinnie rozpijamy ją big_grin
        plus goloneczka, boczuć pieczony, schabik nie za często już, bo taki chudziutki i suchy....
        big_grin
    • guderianka Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:24
      na 5 osób-> dwoje dorosłych, 13l, 7l, 15 -cy -1250 g
      • jolinka102 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:21
        Masz takie sprawne oko, czy wazysz ziemniaki za kazdym razem gdy je gotujesz? Jezeli wazysz to przed czy po obraniu wink?
        • guderianka Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:45
          Kupuję ziemniaki wtedy, gdy mają być na obiad-nie na zapas. Ładuję w torebkę, ważę-zazwyczaj trafiam wink
    • joana.mz Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 18:34
      jeśli już jemy to gotuję 8 sztuk (dla rodziny 2+2) Często połowa tej ilości starcza.
      • 3-mamuska Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:31
        Droga autorka wątku.
        Masz spowolniony metabolizm i to konkretnie.
        Moja teściów tak jadła, pól bułki na śniadanie 2-3 łyżeczki serka wirjskiego warzywo+ pól kubka około 100 ml herbaty.
        Na objad łyżka ziemniaków i to często zostawiła skrzydełko +2 łyżki surówki.
        Na kolacje sałatka z pomidorów 1 duży,pól cebuli druga czesc bułki .
        W dzień nie pije soków nie je słodyczy nie je orzechów chipsów nic.
        Kawy nie slodzi no chyba zeby liczyć te 3 ziarenka cukru na cxubeczku łyżeczki.

Całe życie mega szczupła w okolicy 38 przytyła i nic nie mogła zrobić zeby spalić bo musiałaby przestać jeść.

Tyle ze ona strasznie wolno sie rusza. Wkurza mnie tym strasznie flegmatyk .
        I teraz w wieku 50+ mogłaby zrzucić z 10 kg spokojnie zeby dobrze wyglądać.

Kawałek ciasta na swieta je na 3 razy.

Wiec mała ilosc jedzenie nie daje gwarancji ze bedziesz szczupła. Z wiekiem coraz ciężej utrzymać wagę.

Ja gotuje około 1.5 kg ziemniaków na 5 osob.
        Najmłodszy zjada 2 małe ja 2-3, reszta je ubite z mlekiem i maslem.
        Syn wazy 60 którzy 178, corka chudzina gorsza od strszego, wazy mniej niż nasz 9 miesięczny labrador, a na 10 lat, ostatnio maz u weta ważył ich nie pamietam cos około 26-28 kg.
    • koza_w_rajtuzach Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:36
      w sumie to raczej nie jadam ziemniaków. Nie jest to dla mnie żaden rarytas.
      • wtopek Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:44
        a to ludzie jadają same rarytasy?
        • ella_nl Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:50
          MnbO - dlaczego jesteś taka chamska? Zły dzień masz że musisz się wyżyć?
          Nie znasz innych słów niż "żreć" lub "pewnie jesteś gruba"?
          Żałosna jesteś.
          • memphis90 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 21:35
            Pewnie głodna.
    • tosterowa Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:50
      Co za temat...
      Gotuję zwykle 8-9 ziemniaków na 3 osoby, ja jem ze 2, dziecko 1-2, stary nie wiem, ale zawsze zostaje. Ja też jestem z tych co mało jedzą, pół litra jogurtu czy truskawek nie dam rady. Ale dam radę dużej paczce cukierków tongue_out
    • yenna_m Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 19:54
      2,5-kilowy worek mam n 3-4 razy
      jak gotuję sobie i dzieciom, to na 5-6 wink

i tak zużywam sobie ten worek przez 2 tygodnie

u nas się ziemniaków za bardzo nie je
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:29
      Ja potrafię zjeść i dwa kg owoców naraz (lub warzyw). I co, zazdrość dupę ściska?
    • koronka2012 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:30
      Niedawno (2 tygodnie temu) kupiłam 2 kilo i nadal mam połowę. Pierwszy raz od.... maja chyba.
      Nie gotuję w domu w tygodniu, po drugie wolę ryż.
      • feleedia Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:35
        Ryż...tradycyjna polska potrawa....
      • kota_marcowa Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:46
        Ja zamiast ziemniaków wolę kasze, różne, ale najbardziej gryczanąwink
    • ira_07 Re: Ile ziemniakow 04.11.13, 20:38
      Rzadko jadamy ziemniaki, jeśli już to ok 5-6 średnich na dwie osoby, to jest jakieś pół kilo łącznie. Pół litra jogurtu to sporo, ale pół kilo truskawek tongue_out? Zbieraj szczękę dalej: potrafię i pół kilo wiśni, i pół kilo śliwek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka