Dodaj do ulubionych

Gra karciana dla dzieci

11.11.13, 12:30
Ale nie czarny Piotruś.
Kiedyś jako dziecko miałam takie karty z Francji, mówiliśmy na to gra w rodzinki.
Każda 'rodzina' miała swój kolor i przedstawiała bohaterów jednej bajki Disney'a.
W rodzinie było chyba 5 czy 6 postaci, juz nie pamietam dokładnie.
Nie znam francuskiej nazwy tej gry, szukam na allegro czegoś podobnego, ale nie moge znaleźć.
Czy wiecie moze jak taka gra sie nazywa?
A moze polecicie cos podobnego?
Dziecko 4- lata, Piotrusia lubi, ale juz zaczyna ją nudzić i chciałaby cos nowego.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 12:36
      Wojna? Zwykłymi kartami? Uwielbiałam to.
      A potem remik i tysiąc. Moje dzieci świetnie nauczyły się liczyć łupiąc w tysiąca z babcią. I kanasta, a potem makao.
    • andaba Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 12:37
      Tez mieliśmy takie karty, które dostaliśmy od ciotki z Francji. Tyle, że za czorta nie wiedzieliśmy co sie z nimi robi. Ale pamiętam doskonale, ostacie z bajek na odwrocie niebiesko-białe kontury Myszki Miki.

Powiedz mi, jak się w to gra, niech się na stare lata dowiem...
      • princy-mincy Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 16:23
        Hahaha! Miałam takie same zatem! Moje tez miały kontury myszki miki na odwrocie, pełno takich małych miki smile

Grało sie tak, ze jesli rodzina miała 5 postaci, to rozdawalo sie każdemu 6 kart, reszta na kupce.
        Najmłodszy brał pierwsza kartę i chodziło o to, by zebrać wszystkie postaci z jednej rodziny.
        Jedna kartę sie ciągnęło ze stosu, patrzylo sie, czy pasuje i jedna sie wyrzucalo.
        Wygrywał ten, kto pierwszy zebrał cała rodzine.
    • ichi51e Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 12:43
      Moze cos tutaj znajdziesz www.habausa.com/products.html?cat=66
      • fraaumiaau Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 13:02
        polecam karty UNO
      • aqua48 Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 13:04
        Tu masz grę w siedem rodzinek..www.eveiletjeux.com/jeu-de-cartes-des-7-familles-mini-family/produit/505927
        • princy-mincy Re: Gra karciana dla dzieci 11.11.13, 16:28
          Wlasnie o ta grę mi chodzi! Dzięki!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka