Dodaj do ulubionych

Pytanie do mam chlopcow

15.11.13, 21:42
Dziewczyny nie jestem trolem, na forum jestem od lat ale mam nowego nicka na potrzeby watku. Mam syna, ma 10 lat i mam pewien problem, otoz wydaje mi sie, ze moje dziecko ma mikropracie sad Praktycznie od urodzenia prawie nie zmienila mu sie wielkosc czlonka, ktory obecnie ma jakies 3 cm. Mam jedno dziecko i nie wiem jak to wyglada u innych chlopcow, wstydze sie spytac np kolezanki w pracy o ich synow, wiadomo temat intymny, nie dla wszystkich do swobodnej dyskusji. Dziewczyny blagam napiszcie mi, moze byc na priv jak nie chcecie w watku, czy siusiak u Waszych synow jest duzo wiekszy, czy zmienil sie znacznie od urodzenia czy nie, w jakim wieku jest znaczny wzrost. Moze to dla Was glupi watek ale ja naprawde jestem zalamana. Podpowiedzcie do jakiego lekarza ewentualnie mam z nim isc, czy do urologa? Acha, prosze zeby moderatorki nie wyciely watku.
Obserwuj wątek
    • incubus_1 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:44
      Zapytaj lekarza przede wszystkim.
      • andaba Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:49
        Poproś lekarza pediatrę, żeby obejrzał.

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jakiej wielkości mają siusiaka chłopcy w tym wieku, nie oglądałam synom siusiaków.
        Ale na pewno znaczniejszy wzrost następuje wieku dojrzewania, 10 latek jeszcze raczej jest przed.
    • ichi51e Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:49
      A lwkarz nic nie mowi na kontroli?
    • moofka Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:50
      wszystkie dziesieciolatki przechodza bilans, na ktorym okresla sie rowniez dojrzewanie plciowe wg skali tannera
      twoje dziecko nie mialo?
      poczytaj

pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Tannera
      • ichi51e Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:53
        No wg tej skali chyba ok jest. Do 11,5 pracie - brak wzrostu...
      • zmartwiona_30 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:53
        10 lat bedzie mial za 1,5 miesiaca tj w styczniu, wiec juz mysle i pisze o nim jako 10 latku. U lekarza jestesmy bardzo zadko, syn nie choruje, pediatra ogladal mu siusiaka w wieku niemowlecym.
      • raczek47 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:54
        na bilansie lekarka ogląda waszym 10-latkom prącia?Mój ma 10 lat, na bilansie był rozebrany do majtek, obejrzany, obmierzony, obstukany,ale o takie rzeczy nikt nie pytał.
        Mój ma normalnego siusiaka, adekwatnego do wzrostu i wieku.Szczerze mówiąc nie wiem, do jakiego lekarza z tym iść- najlepiej chyba zacząć od porady u rodzinnego.
      • andaba Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:54
        Bilans bilansem, ale w majtki nie zaglądają.
        Obecność jąder w mosznie sprawdzają u dwulatków, a badanie wg skali Tannera to mit.
        Na oko piszą "prawidłowy".

• moofka Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:11
          zalezy od lekarza moze
          nasza pediatra skrupulatnie podchodzi do bilansow
          nie obmacywala, ale zerknac zerknela
          sprawdzala badala ogladala stopy postawe, kazala chodzic w te i wewte nawet zeby ogladala
          a potem glosno sie zachwycala razem z pielegniarka, ze rzadko widzi dzieci w tym wieku bez skrzywien i nawet (hoho) bez prochnicy wink
          fakt - nie badala wzroku, bo to miala na karcie informacyjnej od pielgniarki szkolnej
          i dobrze - bo tam wlasnie wyszlo, ze jednak tak rozowo nie jest i trafilismy do okulisty
    • mruwa9 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:54
      szczerze powiedziawszy, gdy moj syn mial 10 lat,juz go nie widywalam nagiego i nie wiem, jak sie w tym wieku jego meskie sprawy mialy...
    • adwarp Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 21:58
      "Prącie nie powiększa się bardzo do piątego roku życia – średnia wynosi 3,95 cm w trzecim miesiącu, 4,26 w szóstym, a roczne dziecko ma 4,6-centymetrowe prącie. Pięciolatek ma penisa o długości 6 centymetrów[10]. Dalszy rozwój do początku okresu dojrzewania jest bardzo słaby." tyle wikipedia
    • aneta-skarpeta Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:02
      urośnie mu jeszczesmile możesz spać spokojnie
    • triss_merigold6 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:07
      Idź do pediatry i po prostu zapytaj jeśli Cię coś niepokoi. Mam 9-latka, widuję jak się kąpie, bo starszak wstydzi się wybiórczo, na pewno ma więcej niż 3 cm.
    • kol.3 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:22
      Od koleżanek wiem, że jak która miała pediatrę chłopa, to się interesował w okresie wzrostu panów sprawami siusiakowymi, a zwłaszcza czy nie ma stulejki. Koleżanka miała 2 synów którzy przez lekarza byli okresowo starannie oglądani i diagnozowani czy wszystko w porządku. Niestety lekarki siusiaków nie sprawdzają.
      Jeśli coś Cię niepokoi idź tylko i wyłącznie do urologa. Jeśli jesteś z Warszawy polecam prof. Perdzyńskiego.
    • kol.3 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:27
      www.perdzynski.pl/mikropenis_niedorozwoj_pracia.php
      • zmartwiona_30 Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:45
        Dziekuje za namiary, niejestet z Warszawy ale chyba bede musiala nawiazac kontakt z profesorem sad
        • ichi51e Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:49
          Zawsze lepiej sie upewnic u specjalisty smile uszy do gory.
    • tanebo Re: Pytanie do mam chlopcow 15.11.13, 22:49
      No ma problem. 90% urodzonych chłopców ma penisa o długości pomiędzy 2,4 a 5,5 cm, ze średnią wynoszącą 3,5 centymetra[10]. W innym badaniu noworodki miały penisy o średniej długości 2,8 centymetra i średnim obwodzie 0,8 centymetra (badanie 336 chłopców); stwierdzono dodatnią korelację z wiekiem ciążowym natomiast nie stwierdzono korelacji z obwodem głowy, wzrostem ani masą[11]. Prącie nie powiększa się bardzo do piątego roku życia – średnia wynosi 3,95 cm w trzecim miesiącu, 4,26 w szóstym, a roczne dziecko ma 4,6-centymetrowe prącie. Pięciolatek ma penisa o długości 6 centymetrów[10]. Dalszy rozwój do początku okresu dojrzewania jest bardzo słaby. W 1943 roku W. A. Schonfeld opublikował krzywą rozmiaru prącia w zależności od wieku[12].
    • helufpi Re: Pytanie do mam chlopcow 16.11.13, 10:49
      Na pewno jest to wielkość nieprzeciętnie mała. Ale gdyby się miało okazać, że problem jest tylko kosmetyczny i nic się złego nie dzieje to kilka pań doktor kiwających głową, że ma za małego może narobić dziecku niepotrzebnych szkód psychicznych. Najlepiej gdyby dało się zaocznie wziąć skierowanie do urologa dziecięcego (często faceci) i dopiero tam kazać ściągnąć majtki.
    • plater-2 Re: Pytanie do mam chlopcow 16.11.13, 11:27
      Jadra zaczynaja rosnac wczesniej niz penis.

Porozmawiaj o tym z dzieckiem - bo moze bedzie sie martwic, ze cos z nim "nie tak".

Na bilansie zdrowia nie poruszaj tego tematu w obecnosci syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka