Dodaj do ulubionych

40 i 50 letni ludzie młodzi???

20.11.13, 13:58
Zastanawia mnie to ciągłe nazywanie dziś młodymi ludzi 40-50 letnich.Zauważyłyscie to? W mediach nawet w kontekscie wymiany minstrów, ciągle pada młodzi młodzi młodzi mówią tak o wielu ministrach a pani Bienkowska ma 50 lat przecież yyy?
Czy to jest kwestia tego że ludzie dzis generalnie w wiekszosci młodo wyglądają?
Bo rzeczywiscie patrze na 30 latki i wiekszosc wygląda na dwadziescia kilka , ematki to samo ciagle zale i przechwałki że papierosów nie mogą kupic bez dowodu winktu chodzi wiec o to jak kto sie prezentuje wizualnie??
Obserwuj wątek
    • riki_i Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:04
      No, ja się czuję wybitnie młodo jak patrzę na 38-letniego b. ministra Sławomira Nowaka. Mieć tak ściachaną mordę w tym wieku, to się trzeba nieźle postarać. Jestem od niego parę lat starszy , a Nowakowy wygląd mam nadzieję zaliczyć za lat piętnaście.
      • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:07
        Juz nie naciągaj zreczywistosci bo akurat on jest zadbany i wygląda dobrze, nie w tym jednak rzecz jest wielu ludzi w mediach między 40, 50 i chyba tylko dlatego ze mlodo dobrze wyglądają mowi sie o nich mlodzi, bo przeciez z całym szacunkiem 40 letni facet czy 50 letnia kobieta mlodziencami nie sa.
        • ichi51e Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:12
          Ty sobie w kulki lecisz chyba?! Wyglada na dobrze zakonserwowana 50tke.
          • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:14
            ale kto?
          • dorotanna Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:20
            nie może spać. Ty wiesz jak głośno potrafią cykac zegarki w nocy?
            a powaznie mówiąc na zaskoczonam. nie wiedziałam że ma 38 lat. 44-45 mu dawałam
            • grave_digger Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:25
              Ja też.
              Słowem, zajechany wink
        • riki_i Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:47
          kariwitch00 napisała:

> Juz nie naciągaj zreczywistosci bo akurat on jest zadbany i wygląda dobrze

ŻE CO???? Masz krótkowzroczność minus dwadzieścia dioptrii? Ma twarz jak stary żółw.

Ps. Jak on wygląda dobrze, to ja mam 25 lat najwyżej hahaha
          • ma_dre Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 01:25
            tu nie chodzi o wiek, tu chodzi o urode, ktorej pewnie ci brak, skoro tak ochoczo poniewierasz panem Nowakiem, przystojnym facetem, o urodzie Bonda, Jamesa Bonda, zazdrosniku. mlodosc to nie wszystko.
        • nowi-jka Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 18:39
          kariwitch00 napisała
          jest wielu ludzi w mediach między 40, 50 i chyba tylko dla
          > tego ze mlodo dobrze wyglądają mowi sie o nich mlodzi, bo przeciez z całym szac
          > unkiem 40 letni facet czy 50 letnia kobieta mlodziencami nie sa.

to "młodzi ludzie" czy "mlodzieńcy" bo to jednak róznica, nie słyszałam zeby mlodziencami nazywali kogokolwiek ale az tak nei sledze dzien i noc natomiast 40 i 50 latków nazywam młodymi bo wszak to jeszcze ludzie młodzi i duzo moga duzo im sie chce itd
      • barbibarbi Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 17:19
        On ma 38 lat?!! To jest w wieku mojego M. ale różnica w wyglądzie kolosalna! Na korzyść mojego M. oczywiście. Nowak ma strasznie steraną twarz, bruzdy, zmarchy, wory pod oczami, wygląda na pięćdziesiąt z okładem a nie na trzydzieści. Pewnie jara i za kołnierz nie wylewa, i to musi praktykować od podstawówki żeby tak wyglądać.
      • mai-ra3 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 17:26
        On ma 38 lat ????!
        Byłam przekonana, że co najmniej 50-55. Szok! Jeśli on ma 38, to ja mam 15, serio wink
    • bei 40 tak- to młodzi! 20.11.13, 14:09
      a 50 lat to już niesmile (wiem, bo mimo, ze nie wyglądam na 50 to nie wyglądam tez na młodosmile
      40latek nie wygląda na 40, tylko na 30, a 30 to MŁODOsmile
      • kariwitch00 Re: 40 tak- to młodzi! 20.11.13, 14:10
        ok mozna sobie wyglądac 10 czy 20 lat młodziej ale metrykalnie 40 latek to juz nie ejst mlodzieniec, jeszcze ok 30 latek jakos bym przełkła mowienie młody ale nie o ludziach w srednim wieku jakimi sa juz 40 latkowie i dalej....
    • mdro Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:11
      Ale tu chyba chodzi o młodość względną, tzn. 40-letni minister jest młody, a 40-letni sportowiec stary wink.
      • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:16
        aha byc moze ale mimo to generalnie widzę taką tendencję nie tylko w mediach wszystko chyba zalezy jak kto wygląda tzn na ile.
    • lelija05 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:11
      To jest taka ściema, by ludzie przestali się czepiać wieku emerytalnego.
    • vilez Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:13
      Kwestia skali. Tu akurat skala jest jasna: względem dotychczasowych modeli, gdzie politycy ustawieni byli hierarchicznie (hierarchia wzrastała także wiekiem), sa młodzi. Wobec baronów SLD (Miller, Oleksy, Kwach) czy Kaczucha, to owszem- są młodzi. Tusk jest tu "młody", prawie cała PO jest średnio-młoda, w SLD młodzi obecnie odsunięci od władzy.
      W tym sensie Bieńkowska jest młoda. (Nota bene, bardzo się ciesze z tej nominacji. )
      Chodzi tez o generację mentalną.
    • triss_merigold6 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:18
      Kwestia skali.
    • joxanna Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:20
      Ja to widzę tak: dziś mam 38 lat i spokojnie 40-45 lat to ludzie młodzi. Ale świat idzie na przód i pewnie w 2023 roku będę za młodych będę uważała 50-55 latków... I tak przez kolejne 50 latsmile
      • nolus Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:32
        "Młode" to są celebrytki. Przeciętne 30-letnie kobiety,których nie stać na botoks wyglądają tak jak mają wyglądać. Szulim czy Krupa wyglądają oczywiście mlodziej,ale czy naprawdę lepiej? Widać,że to babki po 30-ce,a nie 25-latki.W końcu na twarzy "widac" też mentalność i charakter,a tego żadne poprawki chirurgiczne nie ukryją suspicious
        • misterni Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:35
          Przeciętna trzydziestolatka to jeszcze wygląda bardzo młodo. No chyba że pali, chleje i do dentysty nie chodzi. Ja w wieku 30 lat wyglądałam na nie więcej niż 25.
        • riki_i Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:49
          Szulim już wygląda źle, bo przesadza z botoksem. Kiedyś była piękna (poznałem ją osobiście w 2000 roku)
          • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:51
            Ale pie*przysz akurat Szulim to jest przykład jak przy pomocy medycyny estetycznej mozna stac się super atrakcyjną piękną kobietą, jej akurat jak chyba nikomu te zmiany wyszły na plus porównujac stare zdjecia!
            • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:55
              Albo np Doda kiedys nos kartofel okrągłą przasna twarz a dziś? Uwazam ze owszem mozna przegiąc ale jest mnóstwo przykładów kobiet ktorym zmiany wyszły absolutnie na plus, kolejnym jest np Sablewska
              • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:57
                A nie wyszło w przypadku np Górniakowej czy Minge
                • annajustyna Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 22.01.14, 13:05
                  Albo pani Joanny Racewicz neistety sad.
          • rosapulchra-0 Riki OT 20.11.13, 14:57
            Mam wrażenie, że kariwitch00 czuje do ciebie jakąś miętę przez rumianek, a może kocimiętkę?
            wink
            • riki_i Re: Riki OT 20.11.13, 19:53
              Tiaa big_grin Koniecznie chce mnie sprowokować kwestionując oczywistości. Muszę chyba napisać, że wyglądam jak Nowak, tylko "ciut" gorzej tongue_out
              • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 20:51
                Zejdz na ziemię megalomanie.Co jest oczywistością?Ze Szulim wygląda dzis gorzej niż przed laty?Nie tylko ja ale większosc twierdzi że tak nie jest i mają rację.
                • riki_i Re: Riki OT 20.11.13, 21:15
                  Kobieto, w przeciwieństwie do Ciebie, ja tę Panią znałem. Miała naturalną urodę dużej klasy i subtelny wdzięk. Faceci kładli się trupem. Jaka większość twierdzi inaczej? Ludzie, którzy widzą zdjęcie nr 1 i zdjęcie nr 2 ? Co oni mogą wiedzieć odnośnie reala? Jakie wyprowadzać wnioski?

Zderzenie z realnym człowiekiem to zupełnie co innego niż ocena jego medialnego wizerunku. Pisałem już o Krupie, która w naturze nie dość że jest zatrważająco prosta, to jeszcze wali jej z gęby (a jak ostatnio piszą, również i z innej części ciała, co było dla mnie pewnym novum, bo tych rejonów Pani Krupy osobiście nie zgłębiałem big_grin )

EOT
                  • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 21:25
                    aha obwąchałes show biznes, wyoglądałeś z odległości metra i jestes wyrocznią w sprawie wyglądu i wizerunku... Nie badz smieszny.
                    Uwazam że Szulim dzięki min tym zabiegom medycyny estetycznej wygląda dziś lepiej niż wyglądała kiedyś bedąc panią siedzącą przy kwiatku w TVP.
                    • riki_i Re: Riki OT 20.11.13, 21:37
                      Jaki show biznes??? Ona działała w sztabie wyborczym Kwacha. Tam ją poznałem (przez przypadek, bo ja Kwasi-żura nie wspierałem). Nie mam zamiaru udowadniać forumowym bytom, że nie jestem wielbłądem. Definitywny kooooniec moich wypowiedzi w tym wątku! I proponuję forum pudelka.
                      • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 21:44
                        No ale Krupa to juz raczej ten show biznes z poza wiejskiej prawda?
                        Nie musisz udowadniać że nie jestes wielbłądem, zwyczajnie przyjmij że do wiadomosci ze o ile tobie dzisiejsza oprawa Agnieszki podoba się mniej niz ta przed laty nie znaczy to że jestes wyrocznią i masz absolutną racje.
                        • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 21:46
                          No chyba ze Krupa tez w jakims sztabie działała i wtedy ją miales okazje obwąchać to sorry
                          big_grin
                          • riki_i Re: Riki OT 20.11.13, 21:50
                            Miała wykładać w pewnej uczelni wyższej razem z Panią Kwaśniewską. EOT EOT EOT
                            • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 21:51
                              OJP Krupa miała wykładać? a co niby , jaja sobie robisz?
                              • kariwitch00 Re: Riki OT 20.11.13, 21:53
                                Zgroza
                    • nolus Re: Riki OT 20.11.13, 22:16
                      Wszystko jest jak zwykle kwestia gustu. Dla mnie najlepiej wyglądała kilka lat temu,za czasów swojego małżeństwa. Dzisiaj botoks wylewa jej się po prostu uszami,a za parę lat w wyniku kolejnych poprawek zatraci naturalne rysy i po prostu przestanie przypominać siebie...

Najlepiej skrojona przez chirurga jest oczywiście Perefekcyjna Pani Domu - czy ktoś zaprzeczy? big_grin
                  • ma_dre Re: Riki OT 23.11.13, 01:27
                    a komu nie wali, chlopie? myslisz ze ty malinami pachniesz stad i zowad. Bardzo szpetny i maly musisz byc ty i twoje wyposazenie ze sie tak po pieknych ludziach wozisz
                    • riki_i Re: Riki OT 23.11.13, 09:22
                      To mamy inne poczucie tego co piękne.
        • landora Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 09:12
          Bez przesady, ja mam 31 lat i wiem, gdzie miałabym sobie ten botoks wstrzykiwać. Mam ledwie początki zmarszczek w kącikach oczu, gładkie czoło i szyję.
          • landora Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 09:15
            Cholera, miało być "i nie wiem" tongue_out
      • maltry Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 16:42
        joxanna napisała:

> Ja to widzę tak: dziś mam 38 lat i spokojnie 40-45 lat to ludzie młodzi. Ale św
        > iat idzie na przód i pewnie w 2023 roku będę za młodych będę uważała 50-55 latk
        > ów... I tak przez kolejne 50 latsmile

A to prawda - kiedy byłam w podstawówce na pytanie, kto mnie uczy, odpowiadałam: taki starszy, po30-ce wink Teraz gdy sama mam 36 młodzi są dla mnie jeszcze 40-50 latkowie smile
    • morekac Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:34
      Zależy, ile ma się lat...
      Z drugiej strony nazywanie 55-latki staruszką to też przesada...
      • misterni Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:38
        Maj mam ma 68 lat i na staruszkę ani nie wygląda, ani się nie czuje smile
        • morekac Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:09
          No wiesz, kiedyś w prasie była wzmianka 'o 55-letniej staruszce potrąconej przez samochód'. A w "Ale Kino" było coś w stylu, że 'szwedzkie kino lubuje się w 40-letnich starych bohaterkach"
          • misterni Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:44
            Staruszka potrącona przez samochód to zdaje się 45 lat miała big_grin
    • misterni Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:37
      ja mam 42 lata i uważam się za młodą. Jak będę miała 50 i zdrowie będzie dopisywać, to pewnie ten stan się nie zmieni. smile
    • pszczolaasia Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:40
      moj ojciec mowi ze jak czlek przekroczy 50 rok zycia to wchodzi w okres zycia zwany "starsza muodziez".
      i tego sie bede trzymac. kurczowo!!!!
    • neffi79 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:40
      'punkt widzenia zalezy od punktu siedzienia'
      jak bedziesz miała 50 lat to powiesz ze 50latkowie to ludzie młodzi, starzy to 80-90latkowie
      jak miałam 17 lat - trzydziestka to był dla mnie podeszły wiek, 50 lat ewidentnie stary
      • morekac Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:11
        Tak, dla nastolatek 30 lat to wiek przynajmniej średni, swoje zaś matki (+- 40-letnie) uważają za starsze panie. Bardzo starsze. smile
    • mary_lu Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:41
      Przypomina mi się scena z "Pocztówek znad krawędzi", gdzie Meryl Streep wkurza się na swoją matkę (Shirley MacLaine): "W 'średnim wieku'??? Ty jesteś w 'średnim wieku'??? Ile znasz osób, które żyją 130 lat???"

A niech se mają, starzy wariaci. Niech będzie, że młodzi big_grin Wszystkie stare rury z ematki z dowodami, niech im też będzie chóralne "Nieee wyglądaaaają".

Starość, a nawet dojrzałość, niemodna jest.
      • rosapulchra-0 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:59
        Mary_lu, dzięki za przypomnienie tego filmu. Dziś sobie go obejrzę wieczorem.
    • heca7 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:43
      Biorąc pod uwagę, że kiedyś, kiedyś człowiek 30-40 letni był już co najmniej dojrzały wink To ...tak wiele się w tej kwestii zmieniło.
    • misiowamama-2 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:43
      kariwitch00 napisała:

> ematki to samo ciagle zale i przechwałki że papierosów nie mogą kupic bez dowodu<

ja nie mogę ani bez dowodu ani z bo... nie palę. Może dlatego wyglądam tak młodo wink tongue_out
    • iwoniaw Przyzwyczajaj się do genrontokracji ;-) 20.11.13, 14:46
      Wraz z postępem medycyny i wydłużaniem ludzkiego życia coraz bardziej odsuwa się wiek, w którym człowiek postrzegany jest "społecznie" jako dorosły i "dojrzały". Jeszcze ze dwa pokolenia temu po 50. to się zaczynały babuleńki, po 30. to byli ludzie dorośli i poważni, "w kwiecie wieku", a 20-latkowie JESZCZE byli młodzi, ale generalnie też nie "smarkaci". Dziś natomiast osoba +/- 30 ma szereg możliwości, by zostać nazwana "smarkulą" czy wręcz "roszczeniową młodzieżą" big_grin
      Skoro liderzy partyjni są w okolicach 60/70, to chyba nie dziwne, że ludzi 20-30 lat młodszych uznają za "młodych"? Pokolenie naszych rodziców - ostatnie, które załapało się na dożywotnie posady i wypłacane z ZUS emerytury jest jednocześnie pierwszym, które nie godzi się (gremialnie, bo wiem, że pojedyncze przypadki były zawsze, ale nie o Wyjątkowej Babci Forumki X i Niepospolitego Dziadunia Forumki Y mi chodzi, tylko o zasadę ogólną) na starość rozumianą jako "ustępuje pola młodszym, bawię wnuki i nie myślę już o "głupotach". Nie popuszczą więc tak łatwo i będą "dorośli" a nie "starzy" do setki, jak mniemam wink
      • riki_i Re: Przyzwyczajaj się do genrontokracji ;-) 20.11.13, 14:53
        iwoniaw napisała:

> Pokolenie naszych rodziców - ostatnie, które załapało się na dożywotnie posady i wypłacane > z ZUS emerytury

Jakieś emerytury ZUS wypłacał będzie zawsze. Kto się załapał na kapitał początkowy ma szansę dostawać więcej niż emerytura minimalna.
    • rosapulchra-0 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:52
      Tak, to młodzi ludzie i nawet całkiem jurni. Szok, prawda?
    • paul_ina Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 14:52
      W światowej polityce - dawniej - żeby zostać ministrem obok wykształcenia trzeba było mieć nabyte z wiekiem doświadczenie i obycie.
      W III / IV RP nie jest to warunek konieczny - choć utarło się wyróżniać niedoświadczonych rządzących wskazaniem 'młody' - dla mnie to wyraz tęsknoty za ministrem, który wie, co robi.
      • mdro Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 18:34
        Dawniej tzn. kiedy? A światowej tzn. gdzie? Wiesz, w jakim wieku byli Churchill, Giscard d’Estaing czy Kohl, kiedy zostawali ministrami?
        • paul_ina Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:29
          Wymieniaj dalej, jedna jaskółka wiosny nie czyni. Chodzi mi o zasadę: wykształcenie + doświadczenie = kompetencja do rządzenia krajem. Coś, czego u naszych rządzących nie doświadczysz, zwłaszcza w ekipie złotoustego Tuska.
          • mdro Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 21:36
            No i na pytania nie odpowiedziałaś... I jaka, przepraszam, jaskółka? Sprawdziłam tylko kilka znanych nazwisk: Churchill został ministrem w wieku lat 34, Giscard d’Estaing 36, Kohl miał 36 lat, gdy został premierem rządu Nadrenii-Palatynatu. Chcesz więcej? Proszę: Mitterrand zostając ministrem miał 38 lat, Chirac 40, Sarkozy 38, Merkel 37, Schröder w wieku lat 40 został "od razu" kanclerzem.
            • paul_ina Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 22:43
              Mdro - może nienawiść do Tuska mnie zaślepia, ale naprawdę tak jest, że aktualnie w PL 'młody minister' to synonim 'brak doświadczenia'.

Pisząc o podeszłych wiekiem ministrach myślałam głównie o II RP i świecie przed II wojną światową, bo to moja ulubiona epoka - no poszperałam: Władysław Grabski - 44 lata, Wojciech Kornfanty - 50 lat, Wincenty Witos - 46 lat, Roman Dmowski - 59 lat, Gabriel Narutowicz - 55 lat. Ale są i tacy, którzy ministrami zostawali tuż po 40stce - np. Beck i Sławoj - Składkowski.
              Zagadka sprowadzałaby się do tytułowego posta - dzisiejszy 40-latek to człowiek młody w porównaniu do 40-latka sprzed wojny - wówczas to była osoba dojrzała.
              • mdro Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 23:41
                No faktycznie, jeśli ktoś pisze "w światowej polityce" to łatwo się domyśleć, że chodzi mu o II RP... Bierzesz, oczywiście, pod uwagę, że przedtem były zabory i Polacy w polityce nie mogli się za bardzo realizować (nb. Grabski miał 31 lat, gdy został posłem do Dumy). I rozumiem, że stwierdzenie "dzisiejszy 40-latek to człowiek młody w porównaniu do 40-latka sprzed wojny" (a więc w domyśle - niedoświadczony i nienadający się) nie obejmuje polityków z innych państw, np. niejakiego Viktora Orbana?
    • kota_marcowa Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 18:41
      Myślę, że to jest związane z wydłużeniem życia, wyglądem pewnie też. Poza tym dzięki rozwojowi medycyny, ludzie dłużej są sprawni.
      Jak oglądam zdjęcia z młodości mojej babci, to kobiety 40 letnie wyglądają na nich jak babcie. Ba, większość już pewnie wnuki miała.
    • czar_bajry Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 19:21
      mam 42 lata i w żadnym wypadku nie czuję się staro ani staro nie wyglądam, rozumiem że dla 20 latki/latka osoba ok 40 jest stara ale bez przesady.
      • agunia777 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:08
        Znam wiele osób, które twierdzą, że nie wyglądają na swój wiek, a tylko jedną u której to mogę potwierdzić - pracowała ze mną przez pół roku, miała 34 lata a ja dawałam jej maks 24 lata.
        Reszta osób, które znam - zadbane, atrakcyjne, przebojowe - owszem, ale "młodsze" - niekoniecznie.

Ja mam 25 lat, dla mnie 40 letni ludzie nie są starzy, ale młodzi też nie są. Wiek średni - powiedzmy.
    • figrut Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:39
      Utkwił mi w pamięci nekrolog 34 letniej kobiety, kiedy ja miałam chyba z 16 lat "Miała zaledwie 34 lata. Osierociła dwoje dzieci". Pomyślałam sobie wtedy, jakie "zaledwie" ? Stara już była, a oni "zaledwie" piszą. Teraz mam 42 lata i myślę sobie, że 34 latka to młodziutka była i dzieci też pewnie były malutkie, a matkę straciły. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i raczej wątpliwe, aby media w których wyższe stanowiska piastują w większości ludzie po czterdziestce nie myśleli o innych w podobnym wieku, że są młodzi.
      • mallard Figrut! 21.11.13, 00:13
        Ty żyjesz?! wink

Pozdrówka!
      • anorektycznazdzira Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 08:08
        Ale akurat nastolatki to są takim sobie autorytetem w ocenianiu wielu zjawisk społecznych, w tym wieku innych osób. Jak miałam 16 lat, to o całą erę mezozoiczną starsze wydawały mi się koleżanki 19-letnie tongue_out

• kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 13:30
          A teraz dla odmiany wkraczasz w 40 pewnie a że masz wyparcie twierdzisz zes jest wciąż młoda, otóz nie, młoda juz nie jestes, co nie znaczy że nie mozesz życ pełnią życia wciąż, nosić długie włosy czy jechac pod namiot ;D
          • anorektycznazdzira Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 20:24
            Pudło. Nie wkraczam jak na razie, więc to nie mój problem. Co nie zmienia faktu, że od bardzo dawna nie patrzę na ludzi z przedziału 40-50 inaczej jak na młodych.
            Masz jakieś strasznie przedpotopowe spojrzenie na społeczeństwo.
            • anorektycznazdzira errata 23.11.13, 20:25
              Sorry, errata: patrzę jak na młodych.
              niestety nie dokasowałam poprzedniej wersji zdania.
              • anorektycznazdzira Re: errata 23.11.13, 20:35
                dobra, potrzebuję okulary jednak.
                • kariwitch00 Re: errata 24.11.13, 10:57
                  Nie popropstu przez przypadek napisała co naprawdę myślisz, jak to bywa często big_grin Ok zostawaj w tej pozie jak czujesz taką potrzebe twoja sprawa, jak jest wie kazdy, pzoowac owszem mozna i twierdzic na sile inaczej, co kto woli big_grin
                  • anorektycznazdzira Re: errata 24.11.13, 20:41
                    Argumenty masz do dupy to próbujesz przyczepić się słówek i dorobić ideologię- nędza.
    • capa_negra Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:49
      Zastanawia mnie to ciągłe nazywanie dziś młodymi ludzi 40-50 letnich.Zauważyłys
      > cie to? W mediach nawet w kontekscie wymiany minstrów, ciągle pada młodzi młodz
      > i młodzi mówią tak o wielu ministrach a pani Bienkowska ma 50 lat przecież yyy
      > ?

Jestem po 40-tce , czuję się młodo i nie jedna młodsza osoba nie może za mną nadążyć, ale według twojej skali to raczej powinnam owinąć się białym prześcieradłem i zacząć czołgać na cmentarz.
      • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 20:58
        nie ale młoda tez juz nie jestes,
        już albo za chwile staniesz sie niewidoczna społecznie, taka prawda.Do młodosci to mozna zaliczyc 30 latkę i to naciągając a nie 40 latkę. 40, 50 To jest juz wiek sredni.
        • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 21:00
          ja wiem że jest kult młodości ale 38 letniego chłopa nazywać młodym?bez przesady...
        • capa_negra Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 21:56
          Wszystko się zmienia.
          Kiedyś wiek 16 lat był odpowiednim do zamążpójścia i rodzenia dzieci.
          Teraz ciąża w tym wieku to dramat i patologia.
          Idąc tym tropem to kiedyś 40 latek był człowiekiem z wnukami, prawie u schyłku życia.
          Teraz 40 latek to król życia z ustabilizowaną sytuacja rodzinno - materialną.
          Kiedyś gdy ktoś dożył 60-tki był u schyłku życia, teraz często człowiek w tym wieku podróżuje, ma pasje, biega...
          Mój tato lat 76: podróżuje po świecie, uprawia ogród, jeździ samochodem, myje okna i piecze najlepszy sernik na świecie.
          I ja mam się czuć staro i uważać za starą??
          Najwyżej za starszą młodzież .
          • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 22:02
            oczywiscie ze ludzie sa dzis dłuzej aktywni,40 latkowie żyją pełnią życia, co nie znaczy że trzeba ludzi w srednim tak naprawde wieku nazywac młodzieżą.
            • capa_negra Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 22:25
              Ale czy nie pora zmienić taka prostą kwalifikację wiekową powstała w czasach gdy równolegle obok siebie żyły max 3 pokolenia i to zazębiały się na chwile ??
              W rodzinie męża w jednej z linii równolegle obok siebie żyje 5 pokoleń.
              Wnuk ( 1970) seniorki rodu ( rocznik 1928) ma już wnuka ( rocznik 2013)
              Z mojej strony równolegle żyją 4 pokolenia, ale moja rodzina późno wchodzi w związki.
            • anorektycznazdzira Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 08:11
              A kto ich nazwał młodzieżą? O_O
              Nie czujesz różnicy jakościowej pomiędzy "młodzież" a "młodzi ludzie" czy wręcz "jeszcze młodzi ludzie???
              • kariwitch00 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 13:28
                O ile do 20 latka zwracanie się per młody człowieku jest czyms normalnym to już do człowieka dwa razy starszego brzmi to komiczniebig_grin
                • anorektycznazdzira Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 23.11.13, 20:34
                  No to znowu: a kto się tak do nich zwraca? Do tych ministrów znaczy? Znowu: jest czym innym podsumować w felietonie nowych funkcyjnych, jako młodych jeszcze ludzi, a czym innym zwracać się do nich "młody człowieku". Próbujesz produkować argumenty na siłę.
                  (BTW, gdyby wyszedł senior lat 80+ i tak powiedział do 40-latka, nie byłoby to specjalnym zgrzytem)
      • ponis1990 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 21:01
        Jak byłam małą dziewczynką, to ludzie dwudziestoletni wydawali mi się juz starzybig_grin teraz nie sądzęsmile Jakieś zjawisko przedłużonej młodości występuje.
    • naomi19 Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 21:15
      Nic mnie już nie zdziwi odkąd moja kuzynka, która jest już po 30-tce stwierdziła, że jest jeszcze młodzieżą.
    • asia_i_p Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 22:02
      40-letni prawiczek nie jest młody. 40-letni profesor belwederski jest. Wszystko zależy od kontekstu.
    • wegatka Re: 40 i 50 letni ludzie młodzi??? 20.11.13, 23:39
      Kariwitch00, a ile Ty masz lat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka