patir23 26.11.13, 11:37 Kilka razy robiłam i jakies takie suche mi wyszły. macie jakis dobry i sprawdzony przepis na muffinki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melancho_lia Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 11:46 Muffinki czekoladowe z malinami ze strony Moje Wypieki. Nie mogę wysłac wiad. z linkiem, ale tam są różne fajne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Proszę ..... 26.11.13, 11:48 2 szklanki mąki tortowej 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego i/lub łyżeczka cynamonu mielonego można dodać też 2 łyżki kakao zależ czy sie chce białe muffinki czy murzynki 3 jajka pół szklanki mleka (ja zastępuje maślanką, muffinki są wilgotniejsze - takie wolę) 3/4 szklanki oleju Mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, potem wszystkie na raz- nie ma co się przykładać do mieszania, żadne miksery czy inne wynalazki- łyżką wybełtać byle jak, akurat muffinki to lubią Na samym końcu dosypujemy albo rodzynki, albo pokrojone drobno jabłko, gruszkę, albo czekolade, co tam zalega w kuchni Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy babeczki na 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 11:48 Na muffinki nie mam, jakoś nie jestem fanką, ale mam sprawdzony przepis na babeczki, jeśli ktoś lubi cytrynę. Musisz wejść na moje wypieki.com i wyszukać "babeczki cytrynowe z puszystym kremem cytrynowym", nie mogę wstawić tu linku, bo "wykryto spam", debile, zajęlibyście się prawdziwymi spamerami. Robiłam wiele razy (bez kremu, same babeczki) i zawsze wychodzą, nawet, jak mi się ciasto zwarzy Jak mam tylko 1 cytrynę, robię z połowy porcji, raz-dwa i jest sześć babeczek do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
juz30 Re: przepis na dobre muffinki/babeczki 26.11.13, 17:11 Ja daję takie proporcje: 2 szklanki mąki (szymanowskiej) 1 szklanka cukru (brązowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (daję tyle, nie 2, bo i tak wyrastają, a nie czuć posmaku sody) pół szklanki oleju (rzepakowego) 2 jajka 1 szklanka mleka (może być jogurt czy kefir) 180 stopni około pół godziny Super są muffinki czekoladowe - do masy dodaję pokruszoną gorzką czekoladę. Odpowiedz Link Zgłoś