edelstein 29.11.13, 22:52 m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,15050130,Szwecja__Sad_zgodzil_sie__by_skazany_za_pedofilie.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=najpopularniejsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:00 Był skazany za molestowanie dziewczynki, nie chłopca, a chlopiec jest jego pasierbem, czyli był przez niego wychowywany. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_1 Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:18 Żartujesz, prawda? Uważasz, że tak powinno być? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:44 Nie, nie wiem po prostu. Widzę, że treść artykułu ma jednak inną wymowę niż tytuł. Widząc sam tytuł sądzilam, że pedofil homoseksualista adoptowal chlopca niemajacego rodziny. Czytając artykuł dowiedzialam się, że mężczyzna nie ma skłonności do chłopcow (a przynajmniej nic o tym nie piszą), a chłopiec jest jego pasierbem, więc rodziną w jakims przynajmniej sensie. Mieszkali prawdopodobnie razem i męzczyzna chłopca wychowywał (znowu: prawdopodobnie). Byc moze przez kilka ostatnich lat. Nie wiem, co o tym myśleć - czy i co grozi chłopcu. Mnie się zdaje, ze moze mu grozić demoralizacja, i z tego powodu nie powierzylabym mu wychowywania dziecka. Jednak nie wiem jednak prawie nic o czlowieku, ktory go adoptowal. Nie znamy prawie żadnych faktów, trudno więc rzeczowo dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:52 Wychowywal dziecko od 2009 roku, kiedy to ozenil sie z matka dziecka. Od kwietnia 2011 do pazdziernika 2012 siedzial w wiezieniu. Chlopak jest niepelnosprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:23 Zanim ludzie zaczną się rzucać na rewelacyjnie (pod względem sprzedawalności) tytułem, niech przeczytają całość. Nie zamierzam bronić pedofila, ale ten pan to dziecko wychowywał, matka dziecka zmarła, a ojciec biologiczny dziecka wyraził zgodę. To brzmi inaczej niż niż tytułowe: pedofil dostaje zgodę na adopcję dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: To ma byc zart? 29.11.13, 23:49 Wymarzony tatus,90oszustw,molestowanie plus prawdopodobny gwalt na nastolatce. Z reguly od takich sie dzieci odbiera,a nie im je przyznaje. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 07:34 edelstein napisała: > > Wymarzony tatus,90oszustw,molestowanie plus prawdopodobny gwalt na nastolatce. > Z reguly od takich sie dzieci odbiera,a nie im je przyznaje. > dokładnie też jestem w szoku tolerancja w szwecji chyba poszła za daleko.. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 09:43 vilez napisała: > Rozumiem tę sytuację. Widzę, że tolerancja na forum posunęła się do granic absurdu. Aż mnie zatkało, że niektóre panie przyklaskują pomysłom szwedzkiego sądu, oddającego dziecko pedofilowi, przestępcy, recydywiście, oszustowi. Idealny tatuś. Może niech te panie podrzucą swoje dzieci chociażby na kilka dni , niech ten idealny babysitter się nimi zaopiekuje ... O zgrozo! > Nie znamy > prawie żadnych faktów, trudno więc rzeczowo dyskutowac. Tak, tak ... 90 przestępstw to fakt nie mający znaczenia. Żaden powód do dyskusji. Ale my jesteśmy nowoczesne, postępowe, żaden ciemnogród, liberalne i tolerancyjne. Nas oburzają jedynie przeciwnicy gender i lekcje religii w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: To ma byc zart? 30.11.13, 09:51 Odpowiada vilez: nie rozumiesz, bo masz ciasne horyzonty kazdy rozumie tyle, na ile go stać różne są uwarunkowania i usytuowania, ale żeby to widzieć, trzeba tak znać ludzką naturę, jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:00 lady-z-gaga napisała: > Odpowiada vilez: > nie rozumiesz, bo masz ciasne horyzonty Wolę swoje ciasne, niż twoje szerokie. > różne są uwarunkowania i usytuowania, ale żeby to widzieć, trzeba tak znać ludz > ką naturę, jak ja Oddałabyś swoje dziecko pod opiekę takiemu człowiekowi? Bo ja przy ciasnych horyzontach nie. Jest tyle dobrych ludzi, którzy tym sierotą mogłyby się zaopiekować. A tu sąd skandynawski, gdzie praw dziecka przestrzega się bardziej niż rygorystycznie, wydaje absurdalne orzeczenie. Chylę czoła przed twoją znajomością ludzkiej natury. Wow! Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:02 > Jest tyle dobrych ludzi, którzy tym sierotą mogłyby się zaopiekow > ać. mogliby ! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:07 A... iloma sierotami się opiekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:11 nangaparbat3 napisała: > A... iloma sierotami się opiekujesz? Odpowiem pytaniem na pytanie - oddałabyś swoje dziecko pod opiekę takiemu człowiekowi? To jest kluczowe pytanie, twoje jest poboczne! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:13 Nie wiem. Ta pani z jakiegoś powodu za niego wyszła, widziala, jak opiekowal sie jej dzieckiem, znala go na co dzień, w przeciwieństwie do nas. Oczywiście mogla być sama głęboko zaburzona i nie widzieć, ze dzieje się - może się dziać - coś bardzo złego. To powinien zweryfikować sąd, psycholodzy sądowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:26 nangaparbat3 napisała: > Nie wiem. Ta pani z jakiegoś powodu za niego wyszła, widziala, jak opiekowal si > e jej dzieckiem, znala go na co dzień, w przeciwieństwie do nas Pani pewnie z rodzaju ,, niech by pił, niech by bił, byle był". Byle portki w domu były. Widzę ,że łatwo rozgrzeszasz. Dla mnie w tym przypadku białe jest białe ... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 16:52 Nie wiem, jaka była ta pani, co nią kierowało. Nie wiem dlaczego zdajesz się mieć pewność, ze można ją traktować z wyższością i lekceważeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:36 trudno mieć dobre zdanie o kobiecie, które wiąże się z pedofilem i naraża na jego obecność dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:08 a teraz ochłoń i przeczytaj jeszcze raz, ale dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:11 Wlasnie o to chodzi, że zlość rozum zalewa. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:21 nangaparbat3 napisała: > Wlasnie o to chodzi, że zlość rozum zalewa. Ty też nie rozumiesz. Ok, te przestępstwa popełnił 40 lat temu.Wybaczenie każdemu się należy , w prawie przestępstwa też ulegają zatarciu, charakter człowieka niekoniecznie. Co świadczy, że całkiem niedawno popełnił nowe- molestował i zgwałcił. Opieka nad dzieckiem nie. Nadal nie otrzymałam odpowiedzi na proste pytanie. Napisz proszę, oddałabyś swoje dziecko temu panu? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:27 Chodzi o to, ze Lady napisała, co by - wg niej - napisala Vilez. Taki żart. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:31 nangaparbat3 napisała: > Chodzi o to, ze Lady napisała, co by - wg niej - napisala Vilez. Co tylko potwierdza moją teorię , że na forum są wielokrotne byty. To też żart! He, he ... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:14 Sugerujesz, ze Zgaga i ja to jedno? Hehe Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 10:06 90 przestępstw miał miejsce w latach 60. Od tego czasu minęlo ponad 40 lat. Zauważylaś? Ale molestowanie dziewczynki i podejrzenie o usilowanie gwałtu są niepokojące, dlatego napisałam, że obawialabym się demoralizacji chłopca. Nie wiem, co to znaczy, że chlopiec jest niepelnosprawny. Nie wiem, w jaki sposób męzczyzna opiekowal sie nim bedąc na wolności. Dlaczego matka chłopca, umierając, życzyla sobie tej adopcji. Nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:03 A utrata domu przez niepełnosprawnego chłopca, utrata i matki i człowieka, który pełnił obowiązki ojca - to nie byłaby masakra? Sytuacja jest dokładnie taka, jak w tragedii greckiej - są dwa bardzo złe rozwiązania. Być może uznano, ze jednak lepiej dla dziecka jest pozostać w domu, z kimś, kto chce sie nim zająć. Dla kogo jest ważny. Tu nie ma rozwiązania dobrego i złego. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 20:17 Verdano, duzy szacunek za empatię i doskonale wyważoną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:00 No taaak, jeszcze pedofilom pozwólmy pracować w żłobkach i przedszkolach w ramach resocjalizacji, pięknie ,pięknie Jak dla mnie jeśli ktoś ma skłonności pedofilskie to nigdy się ich nie wyzbędzie, jedynie może STARAC się panować nad własnym popędem, ale pokusa zawsze będzie pokusą. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:16 Kulą w płot - jego kuszą dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:32 nangaparbat3 napisała: > Kulą w płot - jego kuszą dziewczynki. phii phii phii ot przekonywujący argument ,bardzo pocieszające z tą pokusa pedofila "TYLKO " do dziewczynek . Dziecko to dziecko , człowiek które dokonał czynów karalnych wobec jakiegoś dziecka nie jest odpowiednim kandydatem ,aby sprawować w pełni role wychowawcza nad dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:37 Ale ten akurat już pełnił. Alternatywą jest sieroctwo. Naprawdę sądzisz, ze w Szwecji, gdzie prawa dzieci są przestrzegane aż nazbyt skrupulatnie, dano pedofilowi dziecko "ot tak", w ogóle nie myśląc o tym co dla tego konkretnego dziecka będzie lepsze? Jesteś pewna, ze lepszy DD bez nikogo bliskiego, czy obojętna rodzina zastępcza, niż facet, który wiele lat temu molestował dziewczynkę (tu jeszcze warto by wiedzieć, czy dwulatkę, czy czternastolatkę, bo to jednak niezupełnie to samo). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:44 Piszą, że to byla pieciolatka, i nie tak dawno temu, chyba 2004 czy coś. Więc to jest niepokojące. W ogole jest niepokojące, skoro bywal skazany już w latach 60. za oszustwa, pewnie jest stary, tylko raz - jak piszą - skazany za molestowanie dziecka. Więc raczej nie pedofil w znaczeniu skłonności, tylko czlowiek nie panujacy nad sobą, w sprzyjających okolicznościach gotów popelniac czyny zabronione - dlatego pisalam, że obawialabym sie zdemoralizowania przez niego chlopca. No ale przede wszystkim malo wiemy, prawie nic, to jest wrożenie z fusow i nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:45 Ja by się bała nie tyle zdemoralizowania, co bałabym się o bezpieczeństwo dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:35 A skąd ty tak dokładnie wiesz, że tylko dziewczynki?? Bo jeszcze nie zgwałcił chłopca?? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:47 Słuchaj, on jest po 60. Zostal skazany raz za molestowanie dziewczynki. Paskudna sprawa, niepokojaca w kontekście opiekowania się innym dzieckiem, ale, jak już pisalam, wiemy tak niewiele, że nie ma co sie klócic. Nie jest wykluczone, że dla chłopca był dobrym ojczymem, i ze dziecko jest do niego przywiazane. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 19:11 nangaparbat3 napisała: > Słuchaj, on jest po 60. Zostal skazany raz za molestowanie dziewczynki. Paskudn > a sprawa, niepokojaca w kontekście opiekowania się innym dzieckiem, ale, jak ju > ż pisalam, wiemy tak niewiele, że nie ma co sie klócic. > Nie jest wykluczone, że dla chłopca był dobrym ojczymem, i ze dziecko jest do n > iego przywiazane. Dziewczynki byly dwie, jedna 5-letnia, druga 14-letnia. Biuro socjalne ocenilo jednak, ze bardzo dba o swoje biologiczne dzieci i o pasierba. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 17:40 Nie wiem jak wy, ale ja próbując przeczytać to ze zrozumieniem, zrozumiałam, że właśnie jest z tą zgodą problem i to też w Szwecji, gdyż część komisji, która o tym zdecydowała nie miała dostępu do akt sprawy o molestowanie z 2004 r. i źle była sporządzona opinia o jego osobie. Zatem jak ja rozumiem to: - 40 lat temu popełnił ileś drobnych przestępstw typu oszustwa - związał się z kobietą z dzieckiem, był w jej ocenie i ocenie ojca dziecka dobrym jego opiekunem, tak że miała nastąpić za zgodą wszystkich adopcja - komisja z spraw adopcji przyznała mu to prawo mimo, że miał przeszłość kryminalną sprzed 40 lat, ale oceniła, że nikłe jest prawdopodobieństwo recydywy za jakimś raportem - dość słusznie, skoro nie ponowił przez 40 lat takich przestępstw Wybuchła w Szwecji afera, że dostał to prawo mimo niedawnego wyroku za pedofilię i komisja nie miała takich informacji i ktoś schrzanił swoją robotę wydając opinię o braku prawdopodobieństwa recydywy w tych okolicznościach. Zatem Szwedzi nie powariowali tylko też mają kłopoty z tzw. biurokrację i czynnikiem ludzkim. W tym wypadku gdzieś nie dopełniono zbierania informacji o kandydacie lub nie przekazano prawidłowo jego danych do członków komisji i gdzieś ktoś sknocił coś sporządzając opinię o nim. Tylko, że to Szwecja to pewnie jakoś to szybko odkręcą i polecą głowy za niedopełnienie obowiązków, u nas za coś takiego nikt by nie odpowiedział. Względnie może być tak, że facet przeszedł w międzyczasie jakąś poważną terapię i rzeczywiście jest nikłe prawdopodobieństwo recydywy. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: To ma byc zart? 30.11.13, 19:08 zolla78 napisała: > Zatem Szwedzi nie powariowali tylko też mają kłopoty z tzw. biurokrację i czynn > ikiem ludzkim. W tym wypadku gdzieś nie dopełniono zbierania informacji o kandy > dacie lub nie przekazano prawidłowo jego danych do członków komisji i gdzieś kt > oś sknocił coś sporządzając opinię o nim. > Tylko, że to Szwecja to pewnie jakoś to szybko odkręcą i polecą głowy za niedop > ełnienie obowiązków, u nas za coś takiego nikt by nie odpowiedział. > > Względnie może być tak, że facet przeszedł w międzyczasie jakąś poważną terapię > i rzeczywiście jest nikłe prawdopodobieństwo recydywy. W 2007 facet byl skierowany na terapie, ale nie jest pewne, czy ja w koncu przeszedl. Badania wykazaly jego zanteresowanie nieletnimi dziewczynkami. Jako, ze komisja zauwazyla bledy w prowadzeniu sprawy, stad zostalo to zgloszone do sadu. Sprawa bedzie rozpatrywana. Facet na razie dziecka nie dostal, bo musi miec zgode sadu pierwszej instancji. Niepelnosprawny pasierb nie jest urodzony w Szwecji, do tego sa problemy z jego przesluchaniem. W kraju swego urodzenia nie ma nikogo, kto by mogl sie nim zajac. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Aka, Zolla 30.11.13, 20:05 Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia. To ważne, bo nam tak latwo wyciagać natychmiastowe i skrajne wnioski - z byle czego. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Aka, Zolla 30.11.13, 20:09 nangaparbat3 napisała: > Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia. To ważne, bo nam tak latwo wyciagać natychm > iastowe i skrajne wnioski - z byle czego. Bede ta sprawe sledzic, sama jestem ciekawa, jak to sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś