Dodaj do ulubionych

Do ćwiczących - dieta

04.12.13, 10:06
Nie chodzi mi o dietę odchudzającą, ale o odpowiednie odżywianie przed treningiem. Zwracacie na to uwagę, czy po prostu jecie obiad taki, jak w dniu "beztreningowym"? Pytam, bo ostatnio zauważyłam, że zrobiłam się jakaś ociężała, źle mi się ćwiczy, nie mam energii, rozkręcam się pod koniec treningu, ale pierwsze pół godziny - 40 min to męczarnia. Wydaje mi się, że problem tkwi w jedzeniu, bo ogólnie czuję się ok, nie jestem senna etc.
Wydaje mi się, że jem za dużo węglowodanów i kanapek, ale czasem trudno znaleźć czas na sałatkę z kurczakiem czy coś w tym rodzaju.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:29

Moze za Malo bialka?
      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:30
        Też mi się tak wydaje. Ale jakiego? Takiego z mięsa czy nabiału?
        • vilez Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:01
          Im czystsze, tym lepsze. Np. omlet z białek jaj kurzych.
          • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:03
            Lubię jajka, ale omlet z samych białek mnie przeraża.
            • ichi51e Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 14:02
              mozesz go zrobic na szynce z indyka, brokula wkroic. ale cos mi sie placze ze przed treningiem nie je sie bialka tylko wlasnie po ale moze poplatalam. idz na sfd (www.sfd.pl) albo googlej posilek przed treningiem+sfd
              • ichi51e Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 14:04
                a doczytalam dalej - logistyka - ser bialy (cottage np) z razowcem twoim przyjacielem
        • edelstein Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:05

Moj kulturysta najbardziej chwali sobie tunczyka i jajka.Zrob sobie paste z tunczyka skoro wciagasz kanapki.Tunczyk w sosie wlasnym,jajko na twardo,troche kukurydzy,papryki i lyzka,dwie naturalnego jogurtu ewentualnie kapka majonezu,sol,pieprz.Masz w tym bialka po dziurki w nosie,robisz wieczorem i smarujesz na drugi dzien kanapki,w lodowce taka pasta trzyma i trzy dni.Sporo bialka na frischkäse (nie wiem Jako to der bedzie po polsku)kladziesz na kanapke zamiast masla,na to losos wedzony,i jajko na twardo.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
          • edelstein Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:07

• morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:08
            Ta pasta z tuńczyka to dobry pomysł, tylko współpasażerowie nie będą zachwyceni big_grin Pewnie pasta z wędzonej makreli też się nada? Uwielbiam.
            Frischkäse to biały ser po prostu wink akurat dziś mam.
            • edelstein Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 12:06

Nie,to nie jest bialy ser,bialy ser to Schichtkäse.Nie,nie czuc zbytnio,tunczyk w puszce Malo woniejacy jest,a i jogurt chyba troche neutralizuje.W kazdym razie ja na takiej kanapce latam pol dnia.
              • edelstein Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 12:09

Ogolnie pasty mozesz robic wg upodoban,patrzysz co lubisz i co ma duzo bialka i miksujesz.Moj chlop,jeszcze,jada takie,okragle,sery pakowane po cztery,obrzydliwe wg mnie w smaku,als on twierdzi,ze pyszne,podobno Maja mega duzo bialka.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:41
      Przed treningiem nie jem za wiele. Po treningu wypijam witaminy i koniecznie-jem coś białkowego- serek homo, rybę -sałatkę rybną-twaróg, wciągam banana. Mięśnie zbudowane są z białka-i jego po treningu trzeba mu dostarczyć .
      A ile przed treningiem jesz i co-co pijesz w trakcie treningu i po nim ?
      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:50
        Obiad jem wcześnie, między 12 a 13 - na ogół zwykły, jakieś mięso, kartofle, surówka. Na godzinę - dwie przed treningiem coś wciągam, na ogół niestety kanapka. Po treningu jestem głodna jak wilk i znów niestety kanapka. W domu jem jeszcze kolację.
        Po treningu trudno mi zjeść coś innego, niż kanapka, bo wracam do domu skm-ką, trochę to trwa i jem właśnie w pociągu albo jeszcze na stacji. Trochę mi to trudno logistycznie ogarnąć.
        Piję w trakcie i po treningu napoje izotoniczne. W ostateczności mineralkę.
        • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:59
          A mięso z tłuszczu ?
          Spróbuj jeśli możesz przejść na obiady nie smażone-mięso gotowane/pieczone (np. pulpety w sosie pomidorowym /sojowym ), zamiast ziemniaków kasza (pęczak, gryczana) i warzywa surowe. Przed treningiem w pojemniczku -pulpet + surówka a po trenigu -2 banany - wygodne , kaloryczne, zdrowe albo weź sobie w pojemniczku (patent mojego M)- twaróg z cynamonem i smietaną (on cukrzy)- chyba że jest tłok-to wtedy poświęć chwilę i odpoczywając po treningu siądź sobie i zjedz jak biały człowiek. bierzesz prysznic po treningu ? Nie pytam by rozliczać z czystości-ale raczej z czasu- bo jeśli tak to i tak zdrowo by było trochę odczekać, nie wychodzić świeżo po prysznicu
          • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:04
            U mnie jest problem z logistyką, żeby zdążyć na pociąg biorę prysznic i jestem na styk. Nie ma szans na zjedzenie czegoś w szatni, bo po prostu będę potem bardzo długo wracała do domu.
            • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:08
              To zrezygnować z prysznica ?
              A kolejny pociąg albo inne godziny wchodzą w grę ?
              • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:12
                Wolałabym jednak wziąć ten prysznic, zwłaszcza, że trwa to tylko 4-5 min.
                Później nie chcę wracać, trening trwa prawie 2 godziny, przebieranie się, prysznic, dojazd, który mam wycykany, jak pojadę później, to będę w domu o 21, nie dziękuję... Ktoś, kto nie musi daleko dojeżdżać, nie wie, o czym mowa smile uprzedzając pytanie, nie, nie mogę iść na bliżej położoną siłownię i to jest najlepsza opcja, bo zaraz koło mojej pracy.
                • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:16
                  Nie, nie to. chciałam zaproponować jeszcze coś innego- nie wiem ile ćwiczyć w tygodniu ale może skrócić trening do 1, 5 godziny ale żeby był codziennie ? Na zmianę aerobowe z siłowymi ?
                  • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:18
                    Nie ma szans, dziewczyno! Dwa razy w tyg to wszystko, co mogę dać, życia nie będę miała! Oprócz tego mam niemiecki, raz w tyg zostaję dłużej w pracy, chciałabyś wracać do domu codziennie o ósmej? Serio?
                    • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:48
                      Nie unoś się, nie znam Twojego rytmu dnia i jego rozkładu przeca wink
                      No to zostają kanapki wink
                      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:56
                        Ja się nie unoszę, tylko piszę z dużym natężeniem emocjonalnym big_grin
                        • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 14:47
                          rozumiem smile
                • e_r_i_n Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 16:05
                  A ile czasu zajmuje Ci dotarcie do domu? po treningu (do 30 minut) organizm najbardziej potrzebuje prostych węgli, żeby uzupełnić glikogen - więc np. suszone owoce. a potem dobra kolacja.
                  • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 16:06
                    Powiedzmy, że ponad 30 minut smile
          • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:08
            sugerujesz aby przed treningiem jadla pulpety? smile ojjjjj
            • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:09
              sugeruję by zjadła pulpeta/kawałek kurczaka/ ryby/ z surówką -zwłaszcza że nie je krótko przed ale musi dojechać
              a co Ty sugerujesz?
              • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:16
                przed: jesli brak czasu np jogurt z musli, orzechami etc ale nie jakas cukroza tylko porzadne produkty, lub kanapka z pieczywa razowego z jakimis kielkami rzodkiewka pomodorem
                po: np banany lub wg mnie optymalnie odzywka bialkowa.
                • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:17
                  też fajne
                  tylko weź pod uwagę że z tego co rozumiem-morgen jedzie tam po całym dniu pracy i wysiłku umysłowego -wg mnie mięso z surowizną byłoby lepsze
                  aczkolwiek ja bardziej lubię Twoją propozycje
                  • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:19
                    ok tylko posilek optymalnie powinien byc 1-2 h przed treningiem bo z pelnymi falakami na silownie nie za fajnie wink
                    • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:23
                      Wydaje mi się też, że to może być powodem, że mimo szczupłej figury nie mogę sobie dechy na brzuchu zrobić smile opycham się makaronami, kanapkami i potem efekty jak widać.
                      • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:25
                        biala maka...
                      • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:50
                        morgen-to chyba nie to, mało która kobieta ma dechę na brzuchu- po prostu masz za mało ruchu, źle się odżywiasz i masz za dużo tkanki tłuszczowej (mimo że jesteś szczupła)
                        • gato.domestico Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:51
                          6 weidera smile
                          • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:56
                            big_grin
                            https://imageshack.us/a/img59/8281/iodh.jpg
    • kosmitka06 Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:54
      Dużo wody, w trakcie i po treningu ale to chyba każdy wie.
      Staram się jeść rybę, jaja, ser, jogurt naturalny, pierś z kurczaka itp. w necie masz tego pełno i możesz sobie sprawdzić. I tak: jeżeli na śniadanie 2 jajka to później na kolację jogurt naturalny. Jeżeli na obiad rybę to wcześniej lub później ser. Staram się mieć 1-2 posiłki białkowe codziennie. Pomiędzy dużo owoców, warzyw itp.
      Jednak bywa dzień lub dwa że faktycznie wciskam w siebie coś innego... i wtedy też widzę że nst dnia gorzej mi się ćwiczy.
      Ja jeszcze wlewam w siebie zieloną herbatę wink Zauważyłam że też lepiej mi się wszystko trawi wink
      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 10:58
        Daleko nie zajadę na jogurcie na kolację smile sorry, ale dla mnie sałatka na obiad i jogurt na kolację czy śniadanie to za mało.
        • kosmitka06 Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:01
          Proszę tu masz szerzej opisane wink
          www.menshealth.pl/dieta/8-rzeczy-ktore-buduja-miesnie,3341,1
          morgen_stern napisała:

> Daleko nie zajadę na jogurcie na kolację smile sorry, ale dla mnie sałatka na obia
          > d i jogurt na kolację czy śniadanie to za mało.

Też tak myślałam wink Kwestia przyzwyczajenia smile
          • guderianka Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:03
            O , jajka -fajny pomysł, nie napisałam bo wcale nie jem-ale można je nieźle wykorzystać na kolację w formie pas, gotowane, na miękko, dodatek do sałatki.
            A jak już musisz te kanapki to wiesz jakie pewnie-ciemne , z wędliną najlepiej drobiową (możesz sama zrobić zapiekanego fileta i dawac go w kanapkę) do tego surowizna ile wlezie by nie wypadło-sałata, ogórek, rzodkiew itp.

Zielona hebrata ma kofeinę-dlatego jest po niej energia wink
    • mid.week Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:05
      Szczerze mówiąc to im mniej jem węglowodanów tym lżejsza i pełniejsza energii się czuję. Jak jadę na sałatkach z mięsem lub nabiałem to prawie usiedzieć nie mogę i czekam na wieczorny trening. Ostatnio nie mam czasu na robienie sobie sałatek, więc jadę na kanapkach, dodatkowo okazji z ciastami było parę i już nic mi się nie chce. Treningi leżą odłogiem a ja najchętniej połozyłabym się obok nich i nakryła kocem wink
    • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:06
      kochana bo po weglach prostych masz zwykly skok insulinowy stad sennosc, ociezalosc. Ogranicz pieczywo, kanapki etc.
      Chodzisz na silownie rano czy po pracy? kup sobie dodatkowo kofeine w kapsulkach i pij z woda przed treningiem
      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:13
        Zaraz po pracy.
        • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:18
          napisalam wyzej, mozesz sobie tez kupic odzywke bialkowa "przedtreningowa" i posilek optymalnie 1-2 h przed treningiem.
          • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:21
            Myślałam nad tymi odżywkami. To się jakoś pije, czy dodaje do jedzenia?
            • lofmitender Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:26
              mozna zrobic skake-a albo np dodac do jogurtu, niektore sa naprawde pyszne wink dostarczasz miesniom po treningu to co najlepsze - aminokwasy
            • ichi51e Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 14:07
              pije. i mozesz zrobic majac zwyky bidon z sitkiem. wlewasz wode wspujesz proszek wypijasz. super pyszne to nie jest ale ujdzie. za to na mleku (ze zmrozonym owocem) bardzo dobre.
              do owsianki mozna dodawac. rozne sa smaki bezsmakowe tez.
    • oqoq74 Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:07
      Poczytaj na stronie potreningu.pl o odpowiednim odżywianiu. Sałatka i jogurt, jak ktoś proponuje, to nie wyjście.
      • morgen_stern Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:14
        Fajna strona, dzięki.
        • oqoq74 Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 11:21
          Tam jest dużo ciekawych informacji, możesz też wejść na sfd forum dla kulturystów. Ale jest tam też dział dla kobiet, gdzie można zasięgnąć porad i o odżywianiu i ćwiczeniach.
    • myelegans Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 17:03
      Od razu mowie, ze nie odzywiam sie zbyt dobrze, ale przed treningiem nie jem, zwlaszcza jak 3 treningi sa o 5 rano big_grin tylko z lozka sie zwalam, spie juz w ubraniu do treningu, zakladam buty i po ciemku z domu wychodze.
      Jak biegam wieczorem to jem lunch, pozniej tylko jakis granola bar i tyle. Po treningu zawsze mnie bierze na bialko, a ze wegetarianka, to idzie na szybko jajko na twardo i teraz jakas zupa fasolowa, tofu itp.
      W sobote na kolacje przed dlugimi niedzielnymi wybiegami jem jakis wegiel, najczesciej pieczony ziemniak z dodatkami, albo ryz z jakimis warzywami itp.
    • lady-z-gaga Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 17:15
      nie stosuję, jem zupełnie bez sensu i wciąz obiecuję sobie, że się za ten temat wezmę.
      może jako postanowienie noworoczne? wink
      problem w tym, że rzadko mam możliwość zjedzenia obiadu o 13-14
      kiedy jem o 16tej, a o 18tej mam step albo sztangi, to wiadomo co się dziejesmile
      ale wtedy musiałabym nie jeść obiadu wcale, bo po powrocie z zajęć, ok 20tej i póxniej to już całkiem bez sensu
      nie ma dobrego rozwiązania, ale może jakies wymyslę albo znajdę w tym wątkuwink
    • inguszetia_2006 Re: Do ćwiczących - dieta 04.12.13, 17:39
      Witam,
      Przed treningiem i po trzeba jeść właśnie węglowodany. Białko też, ale mniej. Po prostu zjedz pół porcji. Jedz to co, ci smakuje, co masz pod ręką, tylko połowę. Przed treningiem możesz zjeść np. jogurt z płatkami owsianymi, dosyp sobie orzechów ewentualnie. Będziesz najedzona, lekka, a po treningu napchasz się w domu węglowodanami po uszy. I też będzie dobrze. A w dni, w których nie ćwiczysz jedz bardziej białkowo i będzie idealnie. Trening - węglowodany. Dzień bez treningu - więcej białka. Taką miałam dietę jak trenowałam.
      Pzdr.
      Ing

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka