agaeva 11.12.13, 18:07 i urodziny co byscie zrobily z prezentami dla jubileusza ?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marychna31 Re: Wigilja 11.12.13, 18:10 dla kogo? Jubilata a raczej solenizanta, chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: Wigilja 11.12.13, 18:12 chyba jubilata albo solenizanta , zalezy ile ma lat Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Wigilja 11.12.13, 18:19 Moja najlepsza przyjaciółka 24.12 ma urodziny i imieniny. Daję jej jeden większy prezent albo trzy drobniejsze- różnie. Nigdy nie wyglada na urażona czy rozczarowaną Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Wigilja 11.12.13, 18:47 Solenizant to osoba, która obchodzi danego dnia imieniny lub urodziny; jubilat z kolei to osoba lub instytucja, która obchodzi jubileusz. BŁĘDNIE: Stosowanie wyrazów wymiennie lub na odwrót. DLACZEGO TAK?: Solenizant pochodzi od łacińskiego słowa solennis, które oznacza coś uroczystego, dorocznego. Solenizantem jest więc obchodzące dziś pierwsze urodziny Słowo dnia (hip hip hurra!), ale też każdy inny świętujący swoje urodziny – może to być dwulatek, ale też emeryt. Jubilat z kolei to osoba, instytucja czy np. miasto obchodzące jubileusz, czyli znaczącą rocznicę jakiegoś wydarzenia: narodzin, utworzenia, rozpoczęcia pracy, zawarcia związku małżeńskiego etc. (od łac. annus iubilaeus – rok jubileuszowy). Zwyczajowo jubileusz to rocznica okrągła, kończąca się zerem lub piątką.[url=http://slowodnia.wordpress.com/2010/12/21/solenizant-vs-jubilat/]Tekst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wigilja 11.12.13, 21:32 O jak pieknie wylozone. Ewa urodzona w Wilie. Rano prezenty urodzinowe wieczorem wigilijne. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 00:54 ichi51e napisała: > O jak pieknie wylozone. > Ewa urodzona w Wilie. Rano prezenty urodzinowe wieczorem wigilijne. No ba. Przysługuje dyspensyjka i można dziabać od rana Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wigilja 11.12.13, 21:43 o, a ja stosowałam tak: imieniny-solenizant urodziny-jubilat. to dobrze? czy popełniałam błąd? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Wigilja 12.12.13, 15:28 z tego wynika, że solenizant obchodzi imieniny a jubilat urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wigilja 11.12.13, 18:33 A widzicie się wyłącznie przy Wigilii? Jeśli widzicie się np. rano, to prezent urodzinowy wręczyłabym rano. Jeśli tylko na Wigilii to też urodzinowy wręczyłabym, świąteczny położyła pod choinką. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Wigilja 11.12.13, 18:36 a co to jest wigilja? i dla jakiego jubileusza? Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Wigilja 11.12.13, 21:09 attiya napisała: > a co to jest wigilja? i dla jakiego jubileusza? Nastia i Jubileusz to jej dzieci. Urodziły się w miejscowości Wigiliję. --- Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja_tola Re: Wigilja 11.12.13, 21:38 Ja mam urodziny 25 tego.Nauczyłam juz bliskich ze mają byc dwa prezenty A jak? Syn ma imieniny w wigilie i nie wiem jak to rozwiąże kiedyś? Bo narazie on jest mały i nie wie co to imieni y. Z drugiej strony my imienin w ogóle nie obchodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wigilja 11.12.13, 22:33 Mój brat ma imieniny w Wigilię, moja mama urodziny w przeddzień - oczywistym jest, że prezenty dostają oddzielnie z obu tych okazji. Dlaczego mieliby być poszkodowani? Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 00:55 Wigilię, moja mama urodziny w przeddzień - oczywistym je > st, że prezenty dostają oddzielnie z obu tych okazji. Dlaczego mieliby być posz > kodowani? A dlaczego wszyscy inni mają być poszkodowani i nie mogą sobie przyoszczedzic? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wigilja 12.12.13, 01:03 Czy celem twego żywota jest przyoszczędzenie na dniach ważnych dla najbliższych? Bo moim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
totorotot Re: Wigilja 12.12.13, 01:11 Czyż nie uraduje Twoich bliskich fakt, że mają tak roztropna bo oszczędna krewną? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Wigilja 11.12.13, 22:41 A pozostalym doroslym tez kupujesz prezenty pod choinke? Bo jezeli tak, to i jubilatce powinnas, a jezeli nie, to problemu nie ma. Wyjatkiem moze byc sytuacja, kiedy trafiasz cos bardzo w guscie jubilatki za kwote przekraczajaca to co chcialalabys wydac na jedna okazje, wtedy z okazji urodzin kwiatki (zeby nie zupelnie z pustymi rekami), a prezent wigilijny bardziej wypasiony pod choinke. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Wigilja 12.12.13, 08:35 Mama moja, jako wigilijna solenizantka, dostaje 2 prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
dors_venabili Re: Wigilja 12.12.13, 09:24 Mam urodziny 23. Wywalczyłam sobie dwa prezenty. Wystarczy, że nie spędzę nigdy urodzin leżąc brzuchem do góry, to jeszcze mam być na prezentach poszkodowana . Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wigilja 12.12.13, 09:47 Mój dziadek to dopiero miał przegwizdane. Urodził się w samą Wigilię, to mu Adam dali Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Wigilja 12.12.13, 09:36 Piekny poczatek watku. "Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst" Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: Wigilja 12.12.13, 09:42 abstrahując od kontrowersji wpisu założycielskiego: ewa, urodzona w drugi dzień świąt, do tego mąż adam - każda okazja to osobny prezent, czyli 24ego dostaje dwa prezenty, mąż też i 26ego jeszcze jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: Wigilia 12.12.13, 12:38 Nie wiedziałam, że sama uroczystość dostaje prezenty... Odpowiedz Link Zgłoś