paul_ina 17.12.13, 00:37 Pochwalcie się proszę, mam rodzinę u siebie na 1. dzień Świąt i nie mam pomysłu, czym ugościć. Możliwie, żeby było łatwe, tanie, smaczne i wystawne ;D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 08:35 Ja piekę pierś z gęsi. Mało kłopotliwe - przyprawiasz, wstawiasz do pieca i cześć A mięsko naprawdę dobre, do tego miodzio smalczyk. W tańszej opcji - ładne i smaczne danie to piersi kurze, zapiekane pod majonezem (na blachę dajesz kolejno : piersi, poszatkowaną cebulę, grubą warstwę majonezu, tarty żółty ser i zapiekasz ok. 1,5h). Też proste, blachę można napełnić poprzedniego dnia, przed obiadem tylko wstawić do pieca i po robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 09:29 Ja mam gości na drugi Dzień Świąt i chyba postawię na sznycle z indyka w cieście francuskim(ciasto gotowe oczywiście nie będę sama robić), do tego sałatka z brokułów, fety i słonecznika....Zastanawiam się nad zupą jeszcze -myślałam o pieczarkowej ale dzieciaki nie tkną, rosół dzień wcześniej będzie u teściowej, barszcz w Wigilię, żurku też nie ruszą a pozostałe jakoś mało mi pasują na Święta... Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 09:37 No właśnie, u nas pomidorowa, krupnik, kapuśniak i ogórkowa to dzień powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 09:47 u mnie w 1 dzień św. będzie tradycyjnie - dopiero drugi dzień Świat gdzie zapraszamy znajomych (nie rodzinę) będzie nietradycyjnie Robię pieczeń z piersi indyka i schab ze śliwką, morelami (może kaczka w jabłkach), praktycznie zero roboty, przyprawiasz i do pieca bigos z grzybkami i samym mięskiem (żadnej kiełbachy i boczku) ryby (łosoś, halibut) - tu sie jeszcze zastanawiam jak przyrządze (któraś w sosie smietanowym). sledzie z rodzynkami po sułtańsku sałatka, pieczone ziemniaki, pierogi z ciasta francuksiego z kapustą i grzybami, barszcz może jeszcze coś wymyslę/coś mnie natchnie przy czytaniu was no i ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 10:30 u nas w pierwszy dzień Świąt tradycyjnie odsypia się Pasterkę, a potem dojada się resztki powigilijne spotkania rodzinne późniejszym popołudniem, a do jedzenia coś lekkiego na ciepło plus sałatki/galarety/pasztety/wędliny konkretny full obiad na Szczepana... Odpowiedz Link Zgłoś
atteilow Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 08:03 Z Twojego opisu wynika, że mylisz wigilię z I dniem świat. Dla przypomnienia wigilia jest 24, pierwszy dzień świat to 25, a drugi - 26. Nie ma tradycyjnych potraw na dzień po wigilii, zazwyczaj się dojada to co zostało, i robi bardziej wyszukany obiad. Tak Ci tylko chcialam przypomniec co bys z tym barszczem i pierogami nie czekała do do 25 grudnia, tylko zjadła w wigilię Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 08:45 absolutnie nie mylę - nie pierwszy raz obchodzę BN może źle ujęłam że "robię" - raczej podaję. Barszcz pijemy całe świeta bo zawsze mam go hektolitry. pierogi robię na świeżo, farsz mam gotowy, tylko zawinąć w ciasto francuskie, pierogi "zwykłe" podaję w wigilię. tradycyjne miałam na mysli, że bigos, mięsa...to jest tradycyjne polskie jedzenie, zwazywszy, ze doczytałam, ze niektórzy podają np. dania włoskie lub jakąś egzotykę Odpowiedz Link Zgłoś
atteilow Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 09:54 No ok, ale Twoja pomyłka i nazwanie wigilii pierwszym dniem świat moze miec jakieś wytlumaczenie. Wigilia, pomimo, ze to nie jest dzień wolny od pracy, jest prawde mówiąc bardziej świąteczna niż pozostałe dni świąt. Kolacja wigilijna ma szczególna, specyficzna atmosferę jakiej trudno sie doszukiwać podczas obiadu świątecznego w kolejnym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 22:10 Wigilia, pomimo, ze to nie jest dzień wolny od pracy, jest > prawde mówiąc bardziej świąteczna niż pozostałe dni świąt. Kolacja wigilijna ma > szczególna, specyficzna atmosferę jakiej trudno sie doszukiwać podczas obiadu > świątecznego w kolejnym dniu. To chyba indywidualne odczucie Ja bardzo lubię Wigilię, ale najbardziej lubię Pierwszy Dzień Świąt, cały świąteczny Odpowiedz Link Zgłoś
armaiti1 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 10:48 U mnie w pierwszy dzień świąt będzie gęś nadziewana jabłkami. I na zimno: sałatka jarzynowa, tatar, biała kiełbasa w postnym bigosie. Zastanawiam się jeszcze nad flakami. Do tego surówki i chyba kasza gryczana. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 17.12.13, 10:53 No właśnie na pierwszy dzień nie bardzo wiem, a będziemy sami. W moim domu rodiznnym dojadało się dania z wigilii - barszcz, pierogi, paszteciki, ryby. Ale u mnie - dzieci pierogów nie jedzą, mąż kapusty... Pewnie upiekę łososia w warzywach. A na drugi dzień confit z kaczki - samo się robi, a jest pyszne. To mój aktualny numer popisowy, mamy gości. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 09:08 Flaki z gęsi, czyli z gęsinych zołądków. Pasztet z gęsi. Pieczona szynka. Jak ktos ma fajny przepis na pieczoną szynkę to poproszę. Schab ze śliwką mi sie znudził. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 10:00 Wołowina w sosie grzybowo-pieczarkowym (co roku robię cos innego, a w tym akurat będę miała dostęp do dobrej wołowiny) Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 10:07 U nas będą wyjadki wigilijne plus pasztet, schab i szynka. Jako obiad wystąpi sałatka z krewetkami Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 18.12.13, 22:12 Już podzieliłam zadania z teściową, na 1. Dś robię rosół, piekę piersi pod pierzynką warzyw i majonezu oraz przygotowuję z wędlin - tzw. szybki schab, gotowany dwa razy po 5 minut i studzony za każdym razem 6 godzin, niebo w gębie. Resztę robi teściowa chyba dokupię jej jakiś ekstra prezent Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 00:01 piersi z kurczaka na swieta ... ale wypas! Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 00:23 Rozumiem, że zazdrościsz - podaję więc przepis: dariaanna.blog.onet.pl/2010/11/09/piersi-kurczaka-w-majonezie-z-cebula-i-pieczarkami-przykryte-serem/ Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 18:58 nie zartuj sobie ze mnie nawet dla znajomych na zwykle spotkanie, nie mowiac o rodzinnym spotkaniu na urodziny czy imieniny nie podaje kurczaka, bo w obecnych czasach to mial a nie mieso fuj chyba ze goszcze kuzynke, ktora z miesa je tylko kurczaki, innego miesa nie lubi ... dziwadlo, ale niech jej bedzie, lubie ja wiec robie tego kurczaka sama na codzien jadam, ale rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 01:25 ja w święta nigdy nie robię jakichś pracochłonnych dań, ograniczam się co najwyżej, do ugotowania ziemniaków - czyli cała praca to ich obranie. A poza tym to piekę części kurczaka (udka, piersi), który jest marynowany przed wigilią i tak sobie w tej marynacie tkwi do 1 i 2 dnia świąt, kiedy to wrzucam go na blachę. No i te ziemniaki + jakies przystawki typu ogórek kwaszony, konserwowy. W końcu ja sie narobię w wigilię więc święta też chce mieć dla siebie. Wystarczy więc tylko jak "zarządzam", kroję i podaję, reszta ma się robic sama. Wiekszość zresztą, łącznie ze mną, i tak dojada dania wigilijne. Niestety, jeden z domowników nie lubi właściwie niczego, co jada się w wigilię, ani pierogów, ani ryb, ani grzybowej czy kapusty z grochem. Te obiady to głównie z myślą o nim. Poza tym to w święta siedzimy w domu i się lenimy, żadnych wizyt. Przecież to tylko 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
lea_223 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 05:03 Zwykle w 1-szy dzień świąt dojadamy wigilijne dania ale w tym roku wyjątkowo nie robię ich w ogóle. Ostatnio dopadła mnie totalna awersja do jakiegokolwiek udzielania się w kuchni więc na rodzinę scedowałam wymyślenie menu. Wczoraj rozdałam im karteczki z propozycjami obiadowymi jakie mogą wybrać. I wybrali . Biały barszcz. Ziemniaki pieczone. Kasza jęczmienna. Mix sałat z sosem jogurtowym-czosnkowym. Fasolka szparagowa. Pieczone żeberka pikantne. Devolaje. I super. Bo to menu co niemal samo się robi. A że mam taki zaprzyjaźniony sklep gdzie mają zawsze wyjątkowej jakości żeberka więc mi też pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ida771 Re: Menu na Pierwszy Dzień Świąt 19.12.13, 19:03 jak to co? "mięsny jeż". łatwe, tanie, smaczne i wystawne Odpowiedz Link Zgłoś