Dodaj do ulubionych

Pomoc dla Załamanej - bez OT

17.12.13, 11:50
Bardzo proszę Moderację o nie przeklejanie tego wątku, a szanowne Emamy o nie wdawanie się w gatki o niczym - w tym celu macie 800 postów obok tongue_out

Mamba, możesz krótko i zwięźle na temat?
Będziemy liczyć na wyrozumiałość wink
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 11:51
      gadki big_grin aczkolwiek nie zupełnie bez sensu gatki z tamtym wątkiem mi się skojarzyły, większość z tamtych wpisów z okolicami gatek ma co nieco wspólnego tongue_out
      • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:14
        Poczytaj sobie, kiedy piszemy partykule "nie" lacznie, bo az oczy mnie rozbolaly sad.
        • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:18
          annajustyno, mogę poczytać, ale niewiele mi to da, bo jestem dyslektyczką (słownik w kompie nie raz mi ratuje skórę, ale tu się akurat nie sprawdza).
          I jesteś pewna, że to nie OT? tongue_out
          • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:47
            Dobra, dobra wink.
          • camperbamper Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:26
            norma, braki w ortografii obecnie tlumaczy sie dysleksja smile
            • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:45
              camperbamper napisała:

> norma, braki w ortografii obecnie tlumaczy sie dysleksja smile

Żałosne jesteście, obie...
              Sprawiłyście mi przykrość. Ale do licha z tym! Wątek służy innemu celowi.
              Serio myślisz, że jak się czyta kilka książek w miesiącu i regularnie pisze oraz ukończyło jakieś tam studia jedne i drugie, a mimo to popełnia podstawowe błędy, to są to braki w ortografii?
              W sumie nie odpowiadaj tongue_out Wolę takie braki, niż braki w kulturze, więc będąc na Twoim miejscu miałabym większe zmartwienie - z tym, że Ty zapewne masz wrażliwość nosorożca... Można zazdrościć, można współczuć tongue_out
              • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:09
                Alez Ty piszesz bezblednie! Tylko ta partykula "nie" nieszczesna...Nie masz dysgrafii na pewno, po prostu musisz wiecej uwazac. A studia dzisiaj niestety niewiele znacza sad.
                • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:21
                  annajustyna napisała:

> Alez Ty piszesz bezblednie! Tylko ta partykula "nie" nieszczesna...

Nie widzisz posta przed interwencją słownika wink
                  Nie no, ja wiem, że to nie jest jakaś skrajna postać, ale wiem też że problem jest. Po prostu pewnych rzeczy nie jestem w stanie wbić sobie do głowy - niestety uncertain
                  Z resztą wytykanie błędów ortograficznych jest ogólnie mało fajne. Cóż, nie jesteśmy idealni smile W realu np. trzeba patrzeć na osoby ubrane tak, że się chce zazgrzytać zębami (nie chodzi o kasę, ale dobranie kolorów, fasonu do figury itp.) i też tego się nie robi, ani nie komentuje.
                  Mam nadzieję, że na tym możemy zakończyć temat smile
                  • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:35
                    Dla mnie temat zakonczyl sie juz wczoraj wink.
                    • 0zalamana Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:58
                      annajustyna napisała:

> Dla mnie temat zakonczyl sie juz wczoraj wink.

niestety ja już tłumaczyc sie nie mam zamiaru, pozdrawiam, życze Wesołych Świąt!

• eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 12:48
                        0zalamana, to było do mnie wink

W sumie to dla mnie też... Gdyby Camper nie dołożyła swoich 3 groszy wink
                        Ale spoko smile
                        W końcu to forum - taki jego urok big_grin

• mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:19
          annajustyna, skocz na @, proszę
          • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:47
            Odpisalam tongue_out.
    • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:37
      Organizujemy pomoc dla jednej z forumek, której budżet domowy wymknał się spod kontroli. Przez wzgląd na kredyt i niskie zarobki. Myślę, że większość z Was wie, o kogo chodzi, więc nie będę nawiązywała do tamtej historii. Dziewczyna uwiarygodniła się dokumentami, z których dla wynika, że sytuacja wygląda tak, jak ją załamana opisuje.

Pomagamy zorganizować święta, może z odzieżą ktoś pomoże? Poproszę Załamaną o wymiary, a może sama zechce wziąć udział w dyskusji.
      Otrzymałam wpłaty od:
      100,00 zł. Atena
      100,00 zł. Lady-z-gaga
      te 200,00 zł. przekaże jutro Załamanej razem z bonami na kwotę 200,00 zł.

Otrzymałam również 200,00 zł. od Esr-esr. W jej imieniu kupie grę Fifa 2014 dla synka Załamanej, a za resztę mam kupić jakiś prezent dla samej Załamanej.

Otrzymam na dniach paczkę od..... prosiła, abym nie ujawniała kogo. W paczce mają być kosmetyki dla Załamanej i piękny kilkutomowy baśniozbiór dla synka. Jak otrzymam przesyłkę, przekaże załamanej. Nie chciałam podawać jej adresy, stąd przekierowanie na mnie.

Załamana dostała również 100 zł. od jednej z Was, ale że ta osoba zgłosiła się bezpośrednio do niej, to nie znam jej nick'a. Ma za te pieniądze kupić kurtkę dla syna. Wiem, że jest duża potrzeba w temacie spodni.
      • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:00
        Hugo43 zadeklarowała zakup chemii, pewnie sama napisze, jak złoży zamówienie.
    • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:44

Idzcie na pomocne z tym watkiem.
      • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:56
        A dlaczego?
      • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:59
        edelstein napisała:

>
        > Idzcie na pomocne z tym watkiem.
        >
        Może i to dobry pomysł, ale... smile

... to tutaj była afera i mało kto dziewczynie wierzył. Ja nie - przyznaję i przepraszam. A "nasłuchała się" i nie wiadomo, czy nie została po części wystawiona (może nie - nie mam pojęcia). Zasadniczo (prawie) całe forum świetnie się bawi i rozgryza sytuację tworząc tasiemcowe wątki na jej temat. Dlatego jeden z konkretami i bez inwektyw może byłby na miejscu? wink
        • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:11

Dlatego,ze jest juz jeden tasiemcowy watek I zapowiada sie drugi,widzac po postach.To jest rzucanie padliny miedzy sepy.
          • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:13
            edelstein napisała:

>
            >.To jest rzucanie padliny miedzy sepy.
            A to już zależy od piszących. Jak chcą dalej klepać bez sensu, to masz 100% racji. Ale może niektóre się opamiętają smile

• edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:25

Juz sie zaczelo.
              Wpadnie kubek I bedzie 100postow wiecej,potem z gorki...

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • gazeta_mi_placi Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:06
        A Ty idź na forum Polonia w Niemczech.
        • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:08

Trzymam sie z daleka od polonii w Niemczech tej wirtualnej I tej realnej.Z reguly Sa twego pokroju,wiec nie dziwota,ze czlowiek unika.
        • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:53

Twoje nakazy I zakazy mnie g..obchodza.
      • claudel6 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:59
        wyjątkowo zgadzam się z edel
    • serei Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:53
      przpepraszam, ale wolę dać 100 zł komuś dla kogo największym prezentem dla dziecka będą buty zimowe czy nowy plecak do szkoły niż gra na konsolę czy kompa
      • morgen_stern Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:56
        A najlepiej temu, dla kogo najlepszym prezentem będzie bochenek chleba!
        • atena12345 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:57
          morgen_stern napisała:

> A najlepiej temu, dla kogo najlepszym prezentem będzie bochenek chleba!
          >

i butelka wody do popicia
          • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 17:58
            Atena, z butelki? z kranu, jest za darmo big_grin

Ktoś dał pieniądze ze specjalnym przeznaczeniem na ten prezent, a ktos inny, będzie go rozliczał. Koniec świata.
            • serei Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:04
              nie rozliczam, jeśli nie ma na życie może niech nie kupuje konsol dziecku? to pewnie z tego kredytu przez który trzeba teraz jej pomagać big_grin
              macie kasę to jej ślijcie, jak będzie grać w nową grę z dzieckiem to dobrze o was pomyśli smile
              • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:06
                serei, na takie dywagacje zapraszam tutaj tongue_out :

forum.gazeta.pl/forum/w,567,148523290,148523290,Dlaczego_na_osla_lawke_wyslano_post_o_j_k_.html
              • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:07
                oj pędzisz przed siebie... gra jest na komputer, a nie na konsolę

rozumiem, że powinni i kompa sprzedać, skoro biede klepią, prawda? komp pewnie leciwy, może wzięliby ze 2-3 stówki, które by w tydzień przeżarli i co dalej, pani mądralińska? Ani kontaktu ze światem, z dostępem dla informacji dla dziecka, rodziców. Internet zastepuje papierowe gazety, czasami TV. W internecie można szukać pracy.... ale po co, prawda? jak biedować, to już tak porządnie. Łóżka tez mogą sprzedać, w końcu nikt nie zszedł od spania na podłodze. Ech, czasami naprawdę nie wiem, co powinnam odpisywać...
                • atena12345 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:12
                  mamba30 napisała:

> Internet zastepuje papierowe gazety, czasami TV. W internecie można
                  > szukać pracy.... ale po co, prawda? jak biedować, to już tak porządnie.

Dodam, że moje dziecko co chwilę przynosi ze szkoły zadania typu:
                  "znaleźć w internecie.."
                • kannama Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:11
                  Potwierdzam, ja sama śpie na podłodze i żyje smile Przy okazji- jakich spodni szuka załamana? Oratliony czy ocieplane jeansy czy jak?
                  • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:15
                    chyba po prostu portek, jakichkolwiek
              • morgen_stern Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:07
                Świetnie, fajnie jest dawać komuś radość.
              • anielka5 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:07
                A dałaś coś komuś kiedyś? jak wolisz to daj, ale ja stawiam, że Ty z tych co tylko gadają. Zapewne nigdy nikomu nic nie dałaś. Nie Twoja forsa to nie komentuj.
                • grave_digger Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:42
                  anielka, trafiłaś jak kulą w płot.
                  • anielka5 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:55
                    Tak? to kamień spadł mi z serca. Jak aona dobra chleb i cebula dla biednych, konsole dla bogatych, niech każdy zna swoje miejsce.
                    • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:34
                      anielka5 napisała:

> Tak? to kamień spadł mi z serca. Jak aona dobra chleb i cebula dla biednych, ko
                      > nsole dla bogatych, niech każdy zna swoje miejsce.

O kim w ogóle piszesz?
              • totorotot Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:54
                Serei, nawet biedny chłopiec zasługuje na prezent. Moja rodzina nie była zbyt zamożna delikatnie mówiąc, ale na święta najczęściej jakiś fajny prezent był.
                To sprawia, że dziecko jak dorośnie, będzie wspominać: a w święta kiedyś dostałem gierkę wymarzoną. I być może swoim dzieciom też zawsze zadba, by dostały coś miłego.
                To nie jest tak, że jak jesteś biedny, to żryj szczaw i patrz z zazdrością co my mamy, bo twój stary to frajer a stara idiotka.
      • ichi51e Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:01
        Ale kto ci kaze dawac? Ta rodzina ktorej wyslalas plecak i buty juz wystarczy - nikt ci nie kaze calemu swiatu pomagac big_grin
      • atteilow Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 08:14
        Buty zimowe i plecak nie sa zadnym prezentem tylko jedną z podstawowych potrzeb. Gra, sluząca rozrywce jak najbardziej jest prezentem.
    • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:04
      Mój małż juz zakupił grę dla synka, niestety nie wziął paragonu z pracy. Jutro zrobię zdjęcie i wyślę do Darczyńcy. dzisiaj mogę zrobić zdjęcie gry. Cena 139,99 Empik. Za pozostałe 60 zł. będzie surprise dla Załamanej. Zgodnie z wolą Darczyńcy big_grin Muszę jutro przed spotkaniem jeszcze nabyć.
      • esr-esr Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:43
        podziękuj mężowi, że mnie wyręczył smile
        • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:54
          zrobił to z wielka przyjemnością, w końcu efekt końcowy sie liczy, prawda? big_grin Zaraz zawinę grę w papier świąteczny, z godnie z Twoim życzeniem big_grin
      • feleedia Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:50
        A co to za zabawka ta "sruprise"?

Gra za 140 zł??? Takiej to w życiu jeszcze moje dzieci nie widziały.

Ja mogę przesłać zapałki sztormowe i makaron. Pieluch Happy także, ale nie wiem czy jaśnie pan złamanai nie używa tylko Pampersów.
        • jolinka102 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 18:53
          nie wiem czy sie orientujesz, ale zdrowe dzieci o wzroscie ok. 150 cm nie nosza juz zazwyczaj pampersow big_grin
        • anielka5 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:09
          Żal Ci, że ktoś dostał a nie Twoje dzieci? Pękniesz?
        • mamaemmy Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:13
          Makaron? Wowwink
          • motyllica Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:10
            mamaemmy napisała:

> Makaron? Wowwink

akurat makaron to by jej się faktycznie przydał, bo jedzą prawie tylko chleb myśląc, że to najtańsze/najlepsze rozwiązanie

chciałabym się zapytać drogich mam, które nakręcają się i całą tę akcję /i pytam bez złośliwości/:
            czy ta pomoc będzie trwała aż do spłacenia kredytu przez załamaną czy może do znalezienia przez nią nowej pracy? czy to taki zryw świąteczny?

bo jak dobrze pamiętam z tamtego wątku, to jak coś nie zrobią z kredytem albo z pracą to dalej będzie tak samo czyli źle. a załamana jak raz dostanie to może chcieć więcej, bo o kasę od początku jej chodziło (sama pisała, że szuka jakiś organizacji)
        • bloopsar Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:19
          > Gra za 140 zł??? Takiej to w życiu jeszcze moje dzieci nie widziały

A żarówkę widziały? Czy tylko te zapałki sztormowe? suspicious
        • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 19:22
          Pokazuje i objasniam - grę obiecała jola-kotka, słowa nie dotrzymała. Esr-esr w dobroci swojego serducha sama z siebie zafundowała grę synkowi załamanej.
          Spuść ciśnienie, bo pękniesz.
          • hugo43 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:08
            zamowilam detergenty,srodki piorace,zel pod prysznic i paste do zebowsmile
            • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:16
              oooo, jak super smile
              bardzo Ci dziękuję kiss pewnie sama się odezwie smile
              • feleedia Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:52
                Napisz jeszcze "wow" albo "yeah". Będzie światowo jak w Armii Zbawienia big_grin
                • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:06
                  Wooow Hugo, oł jeeeeee

zadowolona? a tak poważnie, to jesteś jakims takim oślizgłym nickiem jak dla mnie, pokusze się nawet o stwierdzenie zakompleksionym
                  przykro mi z twojego powodu, ale cóż, tacy ludzie też istnieją
                  • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:08
                    Mamba, nie gadaj z fecalidia/papayaya - miejscowy, ohydny (wiesz co). Szkoda czasu i zdrowia na to indywiduum.
                    • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:11
                      ok, dzięki za info, ja nie tutejsza, znaczy daaawno nie bywałam na tych salonach...
        • kannama Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:13
          a mój mąż był w Chinach a ja nie i co w związku z tym?
    • 18lipcowa3 czy ktoś może tak krótko... 17.12.13, 19:54
      napisać o co chodzi?
      Nie przebrnę przez 800 postów.
      • eo_n Re: czy ktoś może tak krótko... 17.12.13, 20:41
        Dziewczyna się za bardzo zadłużyła z mężem na mieszkanie i nie ma na jedzenie, nie mówiąc o świętach.
        W sumie nawet jeśli chodzi o umilenie jej tych świąt to ja jestem za.
        Padła także sugestia, aby nauczyć ją lepiej ogarniać budżet i może uporządkować całą sytuację. Nikt chyba nie podchwycił. Spróbowałabym, ale nie jestem z Warszawy.
        • mamba30 Re: czy ktoś może tak krótko... 17.12.13, 20:50
          rozmawiałam z nią o budżecie i na pewno jeszcze porozmawiam na jutrzejszym spotkaniu, ale z tego, co się zorientowałam, niewiele da się tam oszczędzić. Podpowiem jej w kwestii gotowania. Garkotłuk ze mnie całkiem ponoć dobry wink
          • rosapulchra-0 Re: czy ktoś może tak krótko... 17.12.13, 21:10
            Powiem szczerze, że forum 'oszczędzamy' nie zrobiło na mnie jakiegoś super wrażenia, a ja nie z tych, co szasta kasą, przy moim mężu się po prostu nie da uncertain Ale może załamanej pomoże?
            • mamba30 Re: czy ktoś może tak krótko... 17.12.13, 21:12
              jak się spotkamy, to pewnie będzie łatwiej porozmawiac, niż przez telefon
    • wielkafuria Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:08
      dziewczyny, przejdzcie na priv, nie dlatego ze watek komus moze przeszkadzac bo to co robicie jest chwalebne smile ale na zbiorke pieniedzy potrzebne jest pozwolenie smile ja takie uzyskalam w us jak zbierałam na pomoc dla jednego dziecka.
    • ezmd99 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 20:09
      I znowu pyskówa. Dziewczyny nie chcecie, nie dawajcie i nie komentujcie, bo jesteście żałosne. Zazdrosć, co niektóre zżera, że kasa nie do nich trafi. Wstyd.
    • iwles dziewczyny 17.12.13, 20:17
      Proponuje, zebyscie zalozyly sobie swoje prywatne, forum do organizowania takich akcji.
      Sprawdza to sie w sytuacji, gdybyscie np chcialy organizowac kolejne takie akcje, albo i nawet akcje pomocy stalej, a nie jednorazowej.
      Mysle, ze Zalamanej moze byc glupio czytac kto i ile dal pieniedzy a takze wyliczenia ile co i gdzie kosztowalo.
      To tylko luzna sugestia, przemyslcie to.
      • atena12345 Re: dziewczyny 17.12.13, 20:28
        Forum pomocne istnieje.
        Tu chodzi o jednorazową akcję uzasadnioną wcześniejszymi wątkami icałym bajzlem.
        Jest okres przedświąteczny. Przestańcie się już czepiać. Następne wątki o pomocy po prostu przenoście do pomocnych
        • 0zalamana Re: dziewczyny 17.12.13, 21:29
          Dzięki dziewczyny. Jutro jestem umówiona z Mamba. Jeśli chodzi o prezent -grę to ja nawet o to nie prosiłam. To wyszło od Joli, pisała na forum i któraś z Was to zaproponowała. Ja bardzo dziękuję naprawdę, to marzenie syna. On już od starej wersji chyba 13 marzy, ale zawsze było coś ważniejszego no i drogo. Szczerze powiem że gdybym miała wybór to żywność byłaby w pierwszej kolejności. Ale cieszy mnie to że raz dostanie to co chce, dzięki Wam. Ja chętnie skorzystam z pomocy na temat taniego gotowania, Mamba coś wspominałaś to dasz mi wskazówki. Natomiast chce znaleźć lepiej płatna prace bo tak dalej nie nam siły żyć. Ostatnio nie miałam chwili przejrzeć ogłoszenia o prace ale codzień o tym myślę. Boje się żeby nie zostać na lodzie bo sytuacja na rynku kiepska. Dzięki jeszcze raz. Juz się nie kłóccie bo mam wyrzuty ze w ogóle pisałam na forum.
      • rosapulchra-0 Re: dziewczyny 17.12.13, 20:31
        Ty już narobiłaś niezłego bajzlu, więc teraz miej trochę wstydu i po prostu się nie odzywaj suspicious
      • mamba30 Re: dziewczyny 17.12.13, 21:07
        nie ma potrzeby, to jednorazowa akcja wsparcia w okresie przedświątecznym

dziewczyny mają rację, mogłas zostawić tak, jak było
    • kkalipso Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:07
      Czyli na Wigilię jest , tak .
      • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:11
        Tak. I bardzo dobrze!
        • kkalipso Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:16
          No to po co dalsze zbiórki i drążenie .

Teraz wypadałoby podziękować z całego serca !
          • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:21
            Tobie też życzę wszystkiego dobrego na święta. Pozdrawiam.
          • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:34
            No właśnie podziękowała:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,148584722,148594814,Re_dziewczyny.html
            smile
      • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:14
        Tak, będzie na Wigilię i święta, jest prezent, będzie chemia. Wszystko napisze, co przekażę, lub dostanę do przekazania. Uważam akcję za bardzo udaną, miło całej niemiłej otoczki.
    • lauren6 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:20
      Milo czytac, ze przynajmnie jedna edel ma na tyle honoru by przeprosic zalamana z tamta pyskowke. A gdzie podziala sie reszta, ktora tak tadosnie nabijala sie z biedy w domu zalamanej? Jak latwo sie kopie lezacego, trudniej przyznac sie do bledu i wziac na klate odpowiedzialnosc za trolling.
      • lady-z-gaga Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:33
        Jak widac, pisac umiesz, ale z czytaniem trochę gorzej wink
      • rosapulchra-0 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 21:36
        Wypraszam sobie suspicious
        Dwukrotnie przeprosiłam, w wątku wioskowego głupka i w tym tasiemcu na prawie tysiąc postów.
        • wioskowy_glupek Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 17.12.13, 22:47
          Tak się zastanawiam czemu kogoś boli gra za czyjeś pieniądze dla obcego dziecka... Jessuu przecież to jest prezent dla dziecka co ma dostać pod choinkę Ludwika albo bochen chleba... ?
          • lady-z-gaga Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 08:08
            bo szukają dziury w całym
            nietrudno domyslic się, dlaczego
            • to_ja_tola Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:15
              Teraz to" szukaja dziury w całym"? Ale jak jechały po załamanej forumki jak po łyseh kobyle to na palcach jednej reku mozna bylo policzyc te, które jej nie dowalały a teraz watek pochwalny dla tych co wreszcie po calej tej akcji z bonamu, J-K i kubkiem zdecydowały sie pomóc A co dziewczynie sie dopiekło to ich.Jej samej pewnie miło nie było przy takich wpisach.I to wygadywanie gry dla dziecka.To daj jedna z drugą kurtke i buty dziecku pid choinke, zobaczysz jak sie ucieszy....
              • lady-z-gaga Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:24
                chcesz wątek pochwalny dla siebie? powiedz, to zaraz założę wink
                albo jakis zbiorczy pt "wątek pochwalny dla wszystkich, ktorych boli poprzedni watek pochwalny, bo ich tam nie ma"
                • to_ja_tola Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:34
                  Alez odemnie sie odwal z łaski swej.
          • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 08:47

Pewnie,bo wiecej osob pracuje i ma kredyt I ich dzieci nie dostana tego co,by chcialy stad frustracja.Grupe nr dwa stac,ale uwazaja,ze tylko jak,sie zarobi to sie ma.Grupa nr 3 czyli ja uwaza,ze ok,Sa chetni jest pomoc tylko na dlusza mete sytuacji to nie zmieni,bo swieta mina,problem notorycznego braku kasy pozostanie.
            Niech ma dziecko Ta gre,bo zanosi sie,ze dlugo jego zyczenia nie beda spelniane.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
            • wioskowy_glupek Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:06
              No i dlatego niech się choć raz cieszy
              • edelstein Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:50

Alez ja nie zabraniam sie cieszyc,jedynie co to zastanawia mnie jak to ma byc dalej ze zalamana.Watpie czy forumki dadza rade jej pomagac az do splaty kredytu.Dziewczyna musi to jakos rozwiazac.
            • mamako2216 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 09:19
              Też tak uważam.Bardzo dobrze,że dziecko dostanie wymarzony prezent.
              • kroliczyca80 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:05
                Gra dla dziecka w tym wszystkim jest akurat najbardziej pozytywnym elementem, ale uwaga - najnowsza Fifa 14 ma naprawdę kolosalne wymagania sprzętowe. Jeśli zalamana nie ma bardzo dobrego sprzętu, gra może po prostu nie odpalić albo niemiłosiernie mulić.
    • 0zalamana Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:13
      Moj syn dostał na komunie komputer od chrzestnych, wiec nie jest jeszcze zestarzały, ale rzeczywiście nie wiem czy ta gra nie ma za dyżych wymagań, nie pomyslałam o tym.

Miejmy nadzieję ze bedzie działac ja sie nie znam za bardzo na komputerze, na parametrach.
      Ktoś wspominał o sprzedazy komputera, jak ja moge prezent dziecka spieniężyc?
      Wolałam nie jesć nic, niż pozbyc się jedynego fajnego prezentu który otrzymał syn. Tak dla wyjasnienia.
      • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:25
        0zalamana napisała:
        rzeczywiście nie wiem czy ta gra nie ma za dyżych wymagań, nie pomysl
        > ałam o tym.
        >
        Może da się to sprawdzić? Gry mają chyba opis konkretny, co i ile jest potrzebne. Komputer też. Ewentualnie byłaby jeszcze chwila na wymianę prezentu, bo gdyby gra nie odpaliła, to dopiero byłoby mało fajne dla dziecka...
        • przystanek_tramwajowy Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:34
          Minimalne wymagania sprzętowe da Fify 14:

Procesor: Core 2 Duo 1,8 GHz lub lepszy
          Pamięć operacyjna: 2 GB lub więcej
          Karta grafiki: GeForce 6800 GT, Radeon HD 3600 lub lepsze (256 MB pamięci)
          Dysk twardy: 8 GB + dodatkowe miejsce na zapisane stany gry i instalację DirectX 9.0c
          System operacyjny: Windows Vista SP1 / Windows 7

Faktycznie lepiej to sprawdzić, bo będzie przykro, jak nie uda się zainstalować.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • kroliczyca80 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:37
          FIFA 14 PC

Minimalne wymagania sprzętowe:

Dysk twardy: 8 GB + dodatkowe miejsce na zapisane stany gry i instalację DirectX 9.0c

Rekomendowane wymagania sprzętowe:

Procesor: Core 2 Quad Q6600 2,4 GHz / Athlon II X4 600e 2,2 GHz lub lepszy
          Karta grafiki: GeForce 8800 GT, Radeon HD 4650 lub lepsze (512 MB pamięci)
          System operacyjny: Windows Vista SP1 / Windows 7 / Windows 8
        • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:49
          Załamana, jak mi podasz, jakiego macie kompa, to Ci sprawdzę - mój mąż jest między innymi informatykiem
          ważny jest system operacyjny, karta graficzna, procesor, pamięć RAM i ilość wolnego miejsca na dysku
          • kroliczyca80 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:55
            Zalamana -> Start -> Panel sterowania -> Menedżer urządzeń -> Klikasz po kolei w to, co podała Mamba i spisujesz jej jedno po drugim.
            Zresztą Twój syn na pewno się orientuje, jakiego ma kompa. Ile on ma lat? 11? 12? Na bank będzie wiedział.
            • esr-esr Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:09
              albo "Uruchom" (jest na dole w menu "start", jak nie ma to znajdź za pomocą opcji "wyszukaj") i wpisujesz komendę "dxdiag". wynik możesz zapisać jako plik tekstowy, który można otworzyć np w notatniku.
              • esr-esr Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:25
                z tego, co pamiętam to chłopak gra w fifę13, która ma bardzo podobne wymagania sprzętowe, więc 14 pewnie pójdzie.
                • 0zalamana Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:53
                  esr-esr napisała:

> z tego, co pamiętam to chłopak gra w fifę13, która ma bardzo podobne wymagania
                  > sprzętowe, więc 14 pewnie pójdzie.

chłopak nie gra w fife 13, tylko az od fify 13 marzy, ale ze jest fifa14 to marzył o nowszej. Komputer dostał na komunie więc powinien byc ok, nie wiem jakei są w sprzedaży, ale jak nowy to chyba bedzie działac.
                  • atena12345 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 12:48
                    0zalamana napisała:

>
                    Komputer dostał na komunie więc powinien byc ok, nie wiem jakei
                    > są w sprzedaży, ale jak nowy to chyba bedzie działac.

możesz to sprawdzić???
                    • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 12:53
                      teraz jest w pracy, nie sprawdzi
                      ustalone - dzisiaj zabiera grę, wieczorem sprawdza parametry i mi je poda, a ja sprawdze, czy gra pójdzie

jak nie pójdzie, spotkamy sie raz jeszcze i wymienimy grę na inną
                    • atena12345 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 12:55
                      atena12345 napisała:

> 0zalamana napisała:
                      >
                      >
                      > >
                      > Komputer dostał na komunie więc powinien byc ok, nie wiem jakei
                      > > są w sprzedaży, ale jak nowy to chyba bedzie działac.
                      >
                      > możesz to sprawdzić???

nieaktualne
                      nie widziałam postu mamby
                    • misterni Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:07
                      Miałam sklep komputerowy przez kilka lat, wymagania sprzętowy dla Fify są bardzo niewielkie tak naprawdę. Jeżeli syn Złamanej dostał kompa w tym roku, a nawet w 2012, zakładam że w miarę aktualnego, to spełnia z nawiązką wymogi sprzętowe.
                      • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:10
                        dostała komputer w ub. roku na komunię, mnie sie też wydaje, że pójdzie
                  • esr-esr Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 18:58
                    a to źle zrozumiałam, ale to w sumie nie jest ważne. też myślę, że nowy komp pociągnie grę. pamiętaj tylko, żeby nie otwierać opakowania zanim sprawdzicie z mambą parametry komputera, bo otwartych gier nie można zwracać.
                • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 12:38
                  Esr-esr, rozmawiałam z nią przed chwilą, gra powinna pójść, ale jakby nie, to najwyżej spotkam się z Załamaną raz jeszcze i wymienimy na coś innego. Może być? smile

A tak w ogóle, to znowu kilka osób fajnie po niej jeździ, przykre to. Nie Ty oczywiście.
        • misterni Wymagania sprzętowe - bez przesady 18.12.13, 13:02

To standardy sprzed 3-4 lat (w przypadku grafiki, ramu i dysku jeszcze wcześniejsze)
          • iwles Re: Wymagania sprzętowe - bez przesady 18.12.13, 13:34

ważne jakiego Windowsa ma, jeśli XP, to może być problem.
            • misterni Re: Wymagania sprzętowe - bez przesady 18.12.13, 15:37
              Komputer ma niecałe dwa lata, nie sądzę żeby był XP zainstalowany - my przestaliśmy instalować Xp w 2008 roku. Wyjątki stanowiły firmy, którym specjalistyczne programy nie chodziły pod vistą a potem siódemką.
      • eo_n Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 10:34
        0zalamana napisała:

>
        >
        > Miejmy nadzieję ze bedzie działac

Sorry, ale wiesz co? Jakby to obrazowało trochę dlaczego znaleźliście się w takiej sytuacji. Wiele rzeczy da się sprawdzić wcześniej, ustalić, przewidzieć...
        Na Twoim miejscu bym ustaliła, jak jest z ta grą, a nie ograniczała się do nadziei wink

Słuchaj, a może Mamba by się zgodziła spotkać z Toba na spokojnie po świętach, żeby całościowo przemyśleć sytuację? Może jakiś ruch z mieszkaniem da się wykonać, żeby nieco zmniejszyć stałe koszty? Bo zarobków może nie macie super, ale jakieś dno to też nie jest.
        Trzeba by usiąść spokojnie i wszystko przeanalizować. Może z pomocą kogoś, kto trochę zna się na finansach, nieruchomościach, itp? Może jakaś specjalistka w wąskiej dziedzinie wink z tego forum by się podjęła?

I oczywiście życzę znalezienia dobrze płatnej pracy smile Z tym, że opracowanie planu B pewnie by w poszukiwaniu nie przeszkadzało smile
        • a-ronka OJP 18.12.13, 11:05
          Panienka ma chałupę i kredyt, chałupę nawet, nawet. Nagle pisze post jaka ona biedna i wy wszystkie lecicie jak pszczoły do miodu pomagać biednej duszyczce.
          A "biedna" duszyczka siedzi sobie w kącie i liczy datki.

Poprosiłam o kilka danych coby sprawdzić ile panienka ma tak naprawdę dochodu z mężem i co............panienka mnie wyzwała bo nie daj bosze policze zera na zeznaniu i wyjdzie szydło z worka.
          Naprawdę wierzycie w biedę panienki/ panienek piszące po 1 wateczku, płaczące że święta,że bieda?
          • eo_n Re: OJP 18.12.13, 11:23
            a-ronka, to już przerabiałyśmy tongue_out Nie jesteś na bieżąco najwyraźniej.
          • tylko.przelotem Re: OJP 18.12.13, 11:29
            > Poprosiłam o kilka danych coby sprawdzić ile panienka ma tak naprawdę dochodu z
            > mężem i co............panienka mnie wyzwała bo nie daj bosze policze zera na z
            > eznaniu i wyjdzie szydło z worka.

Dziwisz się? Bo ja bym się nie zdziwiła, jakby tobie akurat nie chciała powiedzieć nawet tego, jakiego koloru gacie ma dzisiaj. "Dziewczyna uwiarygodniła się dokumentami, z których dla wynika, że sytuacja wygląda tak, jak ją załamana opisuje."

forum.gazeta.pl/forum/w,567,148584722,148590584,Re_Pomoc_dla_Zalamanej_bez_OT.html
          • 0zalamana Re: OJP 18.12.13, 11:48
            a-ronka napisała:

> Panienka ma chałupę i kredyt, chałupę nawet, nawet. Nagle pisze post jaka ona b
            > iedna i wy wszystkie lecicie jak pszczoły do miodu pomagać biednej duszyczce.
            > A "biedna" duszyczka siedzi sobie w kącie i liczy datki.
            >
            > Poprosiłam o kilka danych coby sprawdzić ile panienka ma tak naprawdę dochodu z
            > mężem i co............panienka mnie wyzwała bo nie daj bosze policze zera na z
            > eznaniu i wyjdzie szydło z worka.
            > Naprawdę wierzycie w biedę panienki/ panienek piszące po 1 wateczku, płaczące
            > że święta,że bieda?

to już naprawde sa pomowienia, ja z Tobą nie mialam jakiegokoliwek kontaktu, oszukujesz. No ludzie przestańcie sie czepiać, bo mam juz dość.
            Powtarzam nie prosiłam nikogo o nic. Pomoc wyszła od Joli. A póxniej chciałyście wyjasnien, pozniej jeszcze od Was wyszło że mam coś dostac. Wkółko mam się tłumaczyc, wjkoncu ze spotkania zrezgnuję żebyście miały satysfakcje.

• misterni Re: OJP 18.12.13, 12:53
              Załamana, nie czytaj tych wątków. Nikomu nie musisz się tłumaczyć.
          • edelstein Re: OJP 18.12.13, 12:22

Przeciez nie za twoja kase pomagaja.Jak chca moga I szejkowi wyslac datek.To ich wolna wola jak rozdysponuja swoja kase,moga nawet podcierac sie nia.To nie twoj problem.
            Mi osobiscie zgrzyta jakim tonem zalamana odpowiedziala kkalipso,z reszta nie pierwszy raz.No,ale to nie moj problem,bo ja jej nie pomagam.
            • lady-z-gaga Re: OJP 18.12.13, 12:47
              Załamanej ktos życzliwy powienien poradzic, aby przestała udzielac się na forum
              pisanie nie jest jej mocną stroną i nie przysparza jej sympatii, trzeba przyznać wink
              wystarczy, ze fakty (dokumenty) przemawiają za jej wiarygodnoscią, pomoc została zorganizowana i nie ma potrzeby wykłócac się z każdym komentarzem - komu się podobało, to dobrze, a komu nie - będzie musiał z tym żyć
              Najlepszym zakonczeniem wątku będzie, jak sobie wzajemnie złożymy życzenia świąteczne, zamiast rozkminiać temat do Wielkiejnocy.
            • kkalipso Re: OJP 18.12.13, 16:03
              Ale o co chodzi?

Coś mnie ominęło?!
      • annajustyna Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:10
        No i jak? Jak te parametry? Szkoda by bylo, zeby po tej calej akcji gra byla do ostawienia na polke .(.
        • aurita Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 11:32
          oj tam zrzuta bedzie na lepszy komputer smile
          • wioskowy_glupek Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:05
            Z wymianą na coś innego to raczej, może być problem... Jak nie kupione przez internet, to często nie można zwrócić ani wymienić. Ale skoro komp nowy to może na minimalnych wymaganiach pójdzie.

Co do Załamanej to zgadzam się z opinią powyżej, że niestety pisanie jej nie służy, jak i histeryczny ton wypowiedzi...
            • mamba30 Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:09
              rozmawiałam z nią i uwierzcie mi, nie jest jej miło czytac niektóre komentarze, np. a-ronki. W sumie jestem ciekawa, kiedy Cię a-ronko oszukała.
              Dziewczyna czuje się zaszczuta i ja ją rozumiem. Ta cała sytuacja od wielu dni nie jest dla niej łatwa. Nie jest łatwo poprosic o pomoc, a w towarzystwie takich komentarzy tym bardziej.

ktoś jeszcze jej tą willą oczy wykłuwał - jedno z 7 mieszkań w takim szeregowcu/kamienicy, niecałe 50 m, budynek niemalże stuletni. Rzeczywiście jest czego zazdrościć...
              • lady-z-gaga Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:16
                Zawsze ktos będzie przekonywał, że są biedniejsi
                to prawda, są, ale co z tego?
                tu, na tym forum napisała Zalamana, a nie inni, i ona - po wielu perturbacjach wink - jakąs tam pomoc otrzyma.... będzie to pomoc, która co najwyżej zapewni weselsze świeta, ale nie rozwiąże pozostałych problemow, więc niepotrzebnie niektórzy juz nerwowo obgryzają paznokcie z powodu nagłego wzbogacenia się Zalamanej....
            • misterni Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 13:10
              Oj już przestańcie się wymądrzać z tonem wypowiedzi. Tak naprawdę żadna z nas w tej materii nie jest ideałem, nie wyłączając ciebie wioskowy.
              • wioskowy_glupek Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 18:20
                Tylko, że ja nie zarzucam ludziom że mnie dręczą, nie histeryzuję że jestem na lekach bo musiałam na kuriera wyczekiwać itd... Sorry ale lwią część złej roboty załamana zrobiła sama dla siebie.
                Mamba twierdzi, że czuje się zaszczuta - nie wątpię - ale wystarczyło ludziom normalnie powiedzieć albo - nie wygłupiajcie się Jolka zrobiła mnie w wała, ale ja wcale nie potrzebuję pomocy, albo poddać się weryfikacji i odp. na pytania.
                Ja się nie dziwię, że każdemu kto się nawinął nie dawała swoich danych osobowych itd. ale wystarczyło 1 osobie albo tak jak jej dziewczyny radziły udać się od razu na PE i nie byłoby tego cyrku. A może nie był on taki zły, skoro przerodzil się w coś dobrego...
                • misterni Re: Pomoc dla Załamanej - bez OT 18.12.13, 18:41
                  wioskowy_glupek napisała:

Tylko, że ja nie zarzucam ludziom że mnie dręczą, nie histeryzuję że jestem na
                  lekach bo musiałam na kuriera wyczekiwać itd...

Ale robisz mnóstwo innych rzeczy i to wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka