plater-2 01.01.14, 14:55 zastepujacych mleko kobiece. Czytam i czytam i glupia jestem. Wiem, ze od lata sa jakies nowe zasady znakowania i opisywnia produktow zastepujacych mleko matki. Ale nie wiem, czy wolno reklamowac i na jakich zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helufpi Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 01.01.14, 21:51 Dyrektywa już jest uchylona. Teraz jest rozporządzenie - niżej link. Generalnie nie wszystko wolno reklamować i nie w każdy sposób. eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=730941:cs&lang=pl&list=730941:cs,&pos=1&page=1&nbl=1&pgs=10&hwords=&checktexte=checkbox&visu=#texte Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 07:50 To wyjasnia wysyp reklam mleka dla niemowlat... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 08:05 A gdzie ten wysyp? Bo ja ciemna... Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 w necie , w prasie.... 02.01.14, 08:23 www.bebiklub.pl/nasze-produkty/produkty-bebiko-1/ Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: w necie , w prasie.... 02.01.14, 08:32 Co ci to przeszkadza? Przyznam,ze wprowadzilo mnie w zdumienie pytanie: czy chcesz przegladac informacje o mlekach poczatkowych? Normalnie jakby to trucizna byla. Smieszne, szczegolnie w kontekscie wielu stron, gdzie jest opisane, jak i czym sie odurzyc albo jak wyprodukowac narkotyk. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 moze ktos kupuje.... 02.01.14, 08:30 I oswieci mnie, czy n opakowaniu mlek np."poczatkowego" jest napisany ponizszy tekst, czy tylko znalezc go mozna na stronie producenta ??? Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, ponieważ mleko matki zapewnia mu idealnie zbilansowaną dietę oraz chroni je przed chorobami, a także dostarcza wielu innych korzyści zarówno dla matki jak i dziecka. Rekomendujemy, by decyzję o wyborze sposobu karmienia dziecka skonsultować z lekarzem lub położną. Wskazówki specjalisty pomogą również odpowiednio przygotować się do karmienia piersią oraz utrzymać laktację. Mleko modyfikowane ma na celu zastąpienie mleka matki w przypadku kiedy zdecyduje ona o zaprzestaniu karmienia bądź z jakiś przyczyn karmienie piersią nie jest możliwe. Pamiętaj, że decyzja o zaprzestaniu karmienia piersią lub wprowadzeniu częściowego dokarmiania butelką ograniczy ilość wytwarzanego pokarmu.Jeżeli z jakichkolwiek przyczyn zdecydujesz o zaprzestaniu karmienia piersią pamiętaj, że taka decyzja jest trudna do odwrócenia. Należy także wziąć pod uwagę socjalne skutki stosowania mleka modyfikowanego oraz obciążenie finansowe związane z używaniem mleka modyfikowanego. Mleko modyfikowane powinno być zawsze przygotowywane, używane i przechowywane zgodnie z instrukcją na etykiecie, aby nie narażać zdrowia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 08:32 Ale myslisz ze matki karmiace mm tego nie wiedza czy jak? Po cholere jeszcze noz w ranie obracac? Doswiadczam ostatnio terroru antylaktacyjnego ale to juz jest paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: moze ktos kupuje.... 03.01.14, 11:22 > Ale myslisz ze matki karmiace mm tego nie wiedza czy jak? Bardzo czesto tego nie wiedzą. A w tej niewiedzy trwają niestety dzieki pediatrom, którzy przekazuja im nieprawdziwe informacje. Ja wielokrotnie spotkałam się z twierdzeniem lekarzy, "że nie ma większej różnicy", "że mleko po roku karmienia staje się bezwartościowe" itp. I tu zostaje wyciagnieta ulotka z "cudownym mlekiem modyfikowanym" producenta x. Mój młodszy syn prosto z odziału intensywej opieki szpitala położniczego został przewieziony karetką na oddział urologiczny szpitala pediatrycznego. Był dwutygodniowym noworodkiem bez odruchu ssania (karmiony sondą). Opiekując się nim na oddziale chciałam dla niego odciagac mleko. Słyszałam "no jak się pani nie wstydzi...", "nie ma żadnej możliwości, zeby na oddziale sterylizować/wyparzać końcówki od laktatora" itp. Nikt mnie ze szpitala pełnego pediatrów w karmieniu piersia noworodka z kilkoma co najmniej wskazaniami medycznymi do karmienia piersia nie zachęcał a wszyscy wręcz mi to utrudniali. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: moze ktos kupuje.... 03.01.14, 20:20 Owszem zgadzam sie ze kp w pl (wbrew wysypowi laktoterrorystek jak widac;p) ciagle niedoceniane i wrecz ganione. Doskonale wiem o czym piszesz bo sama spotykam sie z duza dezaprobata lekarzy i rodziny za "dlugie"karmienie. Sugestie o zboczeniu i ze robie to dla wlasnej przyjemnosci (lenistwa nie wspomne) rowniez byly. Psobiscie wolalabym zeby tym sie zajac - zachecaniem i wspieraniem tych co chca karmic - niz dolowaniem tych co nie maga czy nie chca (jak moja kolezanka kupila sterylizator do butelek bedac w ciazy wlasna matka jej powiedziala "co z ciebie za matka!?" Smutne i niedelikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 08:34 Dlaczego mialoby byc? Przeciez to nie jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 08:37 Wlasnie. Ja tam sobie butelczyna dokarmialam i karmie 17 mcy - czego jak czego mleka dosyc jest. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 17:44 A dlaczego dokarmiasz skoro mleka jest dosyć? Z czystej ciekawości pytam. Mnie by się za chiny ludowe nie chciało bawić w rozrabianie mleka w proszku i mycie butelek (no chyba że bym musiała). Zawsze mi się wydawało, że dokarmianie jest konieczne tylko w nielicznych przypadkach gdy z jakiegoś powodu zasada popytu i podaży nie działa jak powinna i dziecko nie dojada. Co innego jak ktoś po prostu nie chce karmić i z wyboru karmi buteką; ale po co karmienie mieszane, jeśli mleka jest dosyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 17:48 Brzydze sie laktatorem i uwazam ze zaburza laktacje dlatego jak trzeba bylo nakarmic dziecko a mnie nie bylo dostawal mm. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: moze ktos kupuje.... 02.01.14, 18:04 Ok pojmuję. Ale rozumiem że to było raczej od przypadku do przypadku a nie regularnie? W takim układzie faktycznie ryzyko zaburzenia laktacji niewielkie. Ale już codzienne zastąpienie choćby jednego karmienia podaniem butelki dość szybko skutkuje zmniejszeniem produkcji (tak jak eliminacja poszczególnych karmień przy stopniowym odstawianu). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: moze ktos kupuje.... 03.01.14, 10:03 Codziennie prawie bo na cwiczenia chodzilam. Laktacja sie dostosowala bo po za tym na zadanie z przyjemnoscia i do wyrzygu ;p Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów.... 02.01.14, 09:04 Bardzo mi to przeszkadza, bo generalnie jestem za ekologia i uzywaniem rozumu. Sa rzeczy ktorych reklamowac nie wolno. I zaden dla mnie argument, ze ktos reklamuje dopalacze. Poza tym nie uwazam za sluszne, zeby z moich skladek NFZ leczono dzieci, ktore byly karmione sztucznie z przyczyny niedoinformowania matki. Polska byla w gronie tych 118 panstw. Co sie porobilo???? Stowarzyszenie na rzecz Naturalnego Rodzenia i Karmienia umarlo smiecia naturalna ( mozna bylo sie spodziewac, ze naturalna wybiora !) Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów Zastępujących Mleko Kobiece (International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes) to przyjęty w 1981 przez zgromadzenie ogólne WHO dokument zawierający zalecenia co do ograniczeń w marketingu substytutów mleka dla niemowląt. Za przyjęciem kodeksu głosowało 118 państw, a jedynie USA były przeciw. Przyjęcie kodeksu było poprzedzone protestami niektórych organizacji pozarządowych przeciwko postępowaniu producentów substytutów mleka. W ramach protestu grupy sprzeciwu m.in. ogłosiły w 1977 bojkot produktów Nestlé, który (pierwszy raz) trwał do 1984, tj. do czasu, gdy firma ta zgodziła się respektować postanowienia Kodeksu. Kodeks zabrania praktycznie wszystkich form reklamy i marketingu substytutów mleka, w szczególności reklamy prowadzonej na terenie placówek służby zdrowia. Precyzuje także zasady kontaktów producentów substytutów mleka z personelem służby zdrowia oraz kwestię oznaczeń wymaganych na tego typu produktach. Przepisy Kodeksu zabraniają firmom m.in.: • nawiązywania bezpośrednich kontaktów pomiędzy przedstawicielami handlowymi a personelem medycznym oraz matkami i kobietami w ciąży; • rozdawania bezpłatnych próbek mleka w szpitalach i innych obiektach publicznej służby zdrowia; • reklamowania produktów spożywczych przeznaczonych dla niemowląt poniżej 6 miesiąca życia oraz smoczków, butelek etc; • rozdawania firmowych prezentów rodzicom oraz pracownikom służby zdrowia; • idealizowania opakowań oraz używania na etykietach wizerunków matek i dzieci. Stosownie do postanowień Kodeksu informacja na opakowaniu winna być napisana w prosty i zrozumiały sposób - w języku kraju, na terenie którego produkt jest przeznaczony do sprzedaży. Nie powinno się używać słów takich jak "matczyne", "ludzkie" i im podobne. Etykieta obligatoryjnie winna zawierać ostrzeżenie, o tym, że karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, a mleko zastępcze może być stosowane tylko za zgodą lekarzy. Ciężar monitorowania naruszeń przepisów Kodeksu wzięły na siebie głównie organizacje pozarządowe. Jako pierwsza powstała w USA w 1979 r. International Baby Food Action Network a po niej Baby Milk Action w Wielkiej Brytanii oraz Baby Nahrung w Niemczech. Na stronach internetowych tych organizacji może znaleźć szczegółowe raporty dotyczące przestrzegania przepisów Kodeksu przez różne firmy na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 09:28 Ja tez jestem za uzywaniem rozumu,niestety fanatycy rzadko kiedy z niego korzystaja. Bardzo prosze o jakies wiarygodne zrodla rewelacji o tym,ze karmienie mm przyczynia sie do chorob dzieci. Pokolenie 70+w Niemczech powinno bylo wymrzec,bo wtedy karmiono prawie wylacznie mm. Rozumiem,ze wolalabys placic za skutki spustoszenia organizmu w wyniku alergii, jakiego doswiadczylo moje dziecko,oraz jego smierci z niedozywienia z powodu ww alergii. Moje dziecko nie choruje,nie liczac b.cofnietej juz alergii,nigdy nie musial brac antybiotykow,nie przeszedl zadnej choroby zakaznej i ma 100%frekwencje. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: OT: Edel 02.01.14, 14:10 To z filmu"Shooter". "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: OT: Edel 02.01.14, 17:05 Z Markiem Wahlbergiem? To jeden z moich ulubionych filmów Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: OT: Edel 02.01.14, 18:35 Tak.Nie wiem jak te cytaty wypadaja po polsku,ale po niemiecku sa cudne. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 13:59 Sama również żywisz się zupkami z proszku czy tylko na dzieciaku tak cwaniakowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 14:11 Nie rozumiesz tekstu pisanego,trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_1 Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 10:09 Wybacz, ale wypisujesz bzdury. Nie znam dziecka i nie słyszałam o ani jednym przypadku, gdzie sztuczne karmienie byłoby jedyną przyczyną pojawienia się jakichś straszliwych chorób. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 15:25 Hmm niby nie. Ale ja moj brat tz siostrzenica wszyscy bylismy na mm i mamy choroby autoimmunologiczne. Prawdopodobnie przypadek (albo wrodzona sklonnosc ktora juz objawiala sie odrzucaniem ludzkiego mleka) albo i nie. nie wiadomo - takich badan sie nie prowadzi bo trudno wyodrebnic jedna przyczyne. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 19:52 Ale ja moj brat tz siostrzenica wszyscy bylismy na mm i mamy chor > oby autoimmunologiczne. nie ma związku. Mój tata karmiony piersią do 3 r.ż a całe spektrum autoimmunologicznych ma. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 16:50 >Poza tym nie uwazam za sluszne, zeby z moich skladek NFZ leczono dzieci, ktore byly karmione >sztucznie z przyczyny niedoinformowania matki. A czy uprzejmie uważasz za słuszne, żeby z twoich składek leczono dzieci-ofiary wypadków drogowych spowodowanych przez nieodpowiedzialnych rodziców-kierowców. Niech zgadnę. Nie? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 18:27 Ofiary ego typu wypadkow powinny byc leczone przede wszystkim z pieniedzy sciagnietych z ubezpieczenia NW sprawcy. Orz wlasnego, a dopiero potem ze skladek NFZ. Poza tym ofiara wypadku, o ktorym piszesz nie jest jemu winna, tylko ten, kto jechal po pijanemu. Sytuacja odwrotna - jestem ubezpieczona z tytulu NW na 40 tys. ale tej kasy nie dostane, jak mi sie wypadek wydarzy w stanie stwierdzonego spozycia alkoholu. I slusznie ! Podoba mi sie moja kasa, chetnie wybralabym moje skladki z ZUS i tu przeniosla, niestety szlachetne intencje ZUS ma intencje intesywnie sie mna opiekowac. ZUS wlasnie dlatego zbankrutowal, bo placi rowno tym, ktorzy spadli z rusztownia po pijanemu, jak i tym, ktorzy spadli dlatego, ze ich ktos popchnal. NFZ to wspolne pieniadze i musz byc wydwne w taki sposob, zeby wspierac rozwiazania prozdrowotne a nie na odwrot. Na okolicznosc skutkow zachowan nie zluzacych zdrowiu kazdy ubezpiecza sie sam. W mojej poradni pulmonologicznej na scianie wisi napis PACJENCI PALACY NIE BEDA PRZYJMOWANI Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Międzynarodowy Kodeks Marketingu Produktów... 02.01.14, 21:50 > Poza tym ofiara wypadku, o ktorym piszesz nie jest jemu winna, tylko ten, kto j > echal po pijanemu. No bardzo się cieszę, że SAMA doszłaś do takiego wniosku. Nie uważasz chyba, że niemowlę jest winne tego, jak jest karmione? Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o a jakie są korzyści 02.01.14, 10:46 z karmienia piersią dla kobiety serio, nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: a jakie są korzyści 02.01.14, 10:55 Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka piersi na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: a jakie są korzyści 02.01.14, 15:26 Gestosc kosci poprawia na dluzsza mete... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: a jakie są korzyści 02.01.14, 13:59 Takie jak w przypadku ciąży - daje dziecku ze swojego organizmu co najlepsze, żadna nawet droga papka z apteki tego nie zastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 13:42 pl.wikipedia.org/wiki/Karmienie_piersi%C4%85 Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 14:15 A teraz moze napisz o co ci chodzi,bo jesli o szerzenie terroru laktacyjnego to poszukaj innej publiki. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 14:25 Wydaje mi sie, ze masz sklonnosc do nadinterpretacji komunikatow. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 14:33 To nie ja napisalam,ze nie chce placic z mych podatkow za leczenie dzieci,ktore byla karmione mm.Pomijajac bzdurnosc zalozenia,ze dzieci karmione w ten sposob sa chorowitsze,to smierdzi mi to indoktrynacja. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 14:54 Generalnie popieram wszystkie rozwiazania sluzace zdrowiu wlasnemu, bliźnich i ochronie srodowiska. Inne mam prawo uwazac za marnotrastwo moich podatkow i skladek ZUS i NFZ. Mam prawo protestowac w sposob zgodny z zasadami wspolzycia spolecznego. Uwazam ze powinno sie promowac naturalne karmienie i ograniczyc zatruwanie srodowiska powstajace w zwiazku z produkcja i sprzedza produktow niesluzacych zdrowiu. Podobnie przeciwna jestem reklamie pampersow. Sa inne rozwiazania mniej obciazajace srodowisko, ktore powinno sie promowac. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 15:10 Z tego co wiem w Polsce mm,nie jest refundowane i rodzice dzieci tez skladki placa,wiec niby gdzie to marnotrawstwo? Bzdury o chorowitosci dzieci karmionych mm pominmy. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 15:27 O swieta trolusiu! To pampersy tez ci przeszkadzaja? Ilr masz dzieci krolowo btw? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 15:56 Moja nie rozumie co twoja pisac Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 15:58 Podobno piatke odchowala Odpowiedz Link Zgłoś
micha11 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 16:49 A z jakich właściwie podwodów kobiety karmią dzieci mlekiem w proszku? Bo podobno każda kobieta jest w stanie wykarmić dziecko ( są naprawdę niezwykle rzadkie wyjątki od tej reguły ) tylko trzeba chcieć , nie wierzyć głupim mitom o chudym mleku itp. i się trochę postarać. Więc dlaczego kobiety idą na łatwiznę ? Bo prościej butlę dać, dziecko dłużej syte, nie marudzi co chwilę czy jak? Ale pewnie tu każda będzie tym niezwykle rzadkim wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 17:51 Ale coci szkodzi? 90% dzieci w wieku 1-5 zle odzywione - tym sie lepiej zajmij... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 18:40 Z takich,ze niektore dzieci rodza sie z alergia i pomijajac,ze matka predzej by umarla z glodu niz dala rade wykarmic, nie toleruja mleka ludzkiego i da na specjalnie modyfikowanym mleku.To mleko kosztuje za saszetke na jedno karmienie ca.15€. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_1 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 19:56 Bzdury takie piszesz, że aż się kurzy. Naucz się najpierw trochę, poczytaj, a potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 03.01.14, 10:05 Na razie ctrC i ctrV opanowany Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 03.01.14, 11:12 A nawet jak kazda jest w stanie wykarmic to co z tego? TO juz wygoda jej sie nie nalezy? Ja karmilam 50/50 m.in. z wygody. Na glowe bym dostala siedzac 24 na dobe i tylko cycka podstawiajac. To wtedy lepsze dla dziecka? Taka sfrustrowana matka? A lepsza moze taka co to karmi, pokarmu ma jak dojna krowa ale co 5 minut na fajke wychodzi? No rzeczywiscie super. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 16:01 Odchowala 5 i pampersami srodowiska naturalnego nie zanieczyszczala. Pampersy powinny byc baaaaaaaaaaaardzo drogie, a za ten VAT powinno sie refundowac matkom pieluchy wielorazowe. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 16:08 Niech zgadne,tyle lat wstecz to pampersow nie bylo Jak widac, wcale nie jestes w temacie,istnieja biodegradowalne pampersy. Za zadne skarby nie chcialabym prac wielorazowek,bleeehhh. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 17:58 A ja używałam wielorazówek przy pierwszym i drugim dziecięciu; natomiast trzecie hoduję w jednorazówkach bo przy trójce małych brudasów nie wyrobiłaym z praniem, wieszaniem i składaniem jakby mi przyszło oprócz ubrań, pościeli i ręczników prqć jeszcze pieluchy. Biodegradowalne jednorazówki moje zdolne dziecię przesikuje na wylot I nie powiem, leży mi na sercu ta góra śmieci, którą produkujemy, ale nie zamierzam się umartwiać z tegi powodu. A w temacie karmienia - ja karmię piersią bo tal jest bajlepiej dla mnie i mojwgo dziecka. Niech inne matki karmią tak jak jest najlepiej dla nich i dla ich dzieci. Dostęp do informacji o mm jedt potrzebny. Osobiście po wykarmieniu dwojki dzieci doszłam do wniosku, że kogoś, kto chce karmić piersią i nie ma potrzeby karmić butelką żadna reklama raczej nie przekona do przestawienia dziecka na mm. Kogoś, kto chce karmić butelką brak reklam też nie przekona do zmiany decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 17:55 Mmi sie wydaje niemozliwe aly ktos kto wychowuje 5 dzieci byl az takim ignorantem i mial czas zeby tu wklejac BS ze stron dla kp terrorystow... I to karmiac i piorac na zmiane... Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 18:32 Moje dzieci maja juz wlasne dzieci, napisalam wyraźnie, ze "odchowałam" piecioro. Pieluchy jednorazowe , nie bylo wtedy slowa "pampers", były juz za Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 18:37 I myslisz,ze to te Same co za Gierka? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 18:49 Te za Gierka byly z celulozy i podobno srodowisku nie szkodzily. Uzywalam z okazji wyjazdu do miasta wojewodzkiego do specjalisty, rodzinnej ekspedycji na komunie chrzesnika i innych podobnych okolicznosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 19:39 Ahha. A ty za Gierka nie używałaś pieluch jednorazowych tylko tetry w trosce o środowisko naturalne... czy może dlatego że te jednorazówki były, nomen omen, do dupy a uch zdobycie graniczyło z cudem? Uwielbiam jak ktoś zbawia świat cudzymi rękami Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 19:47 Aha,czyli ty sie meczylas z wielorazowkami to wspolczesne matki tez maja. Uwielbiam takich naprawiaczy swiata cudzymi rekoma,szczegolnie fanatykow gadajacych dyrdymaly bez potwierdzenia w faktach.Nie doczekalam zalinkowania tych badan o wplywie mm na System immunologiczny. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 20:30 Wydaje mi sie, ze jestes po prostu niegrzeczna wobec mnie. Nikt Ci sie nie kaze ze mna zgadzac. Forum sluzy do wypowiedzi na dowolny, zwiazany z tytulem forum, temat. Nikogo, w przeciwienstwie do Ciebie, nie obrazam, wypowiadam w kulturalny sposob swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 20:36 Poplacz sie. Tak,obrazasz,mnostwo matek,ktore karmia mm. W dodatku opowiadasz glupoty bez zadnego potwierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 20:40 Nie odrozniasz faktow od opinii osobistych. I bardzo niegrzecznie jest zwracac sie do kogos - "opowiadasz glupoty bez potwierdzenia". Mowi sie - "chyba sie mylisz co do faktow, ale oczywiscie masz prawo do osobistej opinii". Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 20:47 Aha czyli to,ze dzieci wiecej choruja bedac na mm to twoja osobista opinia co raz lepiej "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 02.01.14, 20:53 Chyba kulturalnie probujesz narzucic swoje zdnie... Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 ???? 02.01.14, 21:08 W jaki sposob mozna "narzucic swoje zdanie" za pomoca dyskusji na forum, możesz mi wyjasnic, bo naprawde nie mam pomysłu. Wypowiadam sie i tyle, na tym polega idea forum. Czy sie ze mna zgadzasz, czy nie to naprawde tylko Twoja decyzja. Czy to głosowanie na forum Rady Pedagogicznej, gdzie wredni wuefisci, którzy sa w szkole wiekszości w stosunku do anglistów, przeforsowali swoje zdanie, co do wolnego dnia i narzucili anglistom tym samym swoje zdanie ??????? Jest wystarczajaco duzo dowodow na to, ze dzieci karmione naturalnie mniej choruja na choroby cywilizacyjne, wystarczy kupic jakies czasopismo dla mlodych matek, a nie folder GERBERA czy HUMANY. Na papierosach czy w sklepach z alkoholem, nawet w Mc Donald na kubku z kawa, umieszcza sie informacje dla klientow o szkodliwosci w wyniku uzycia lub niewlasciwego uzycia, tak samo robi sie z ulotkami lekow, paralekow, mleka modyfikowanego itd. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: ???? 02.01.14, 21:40 Generalnie masz sporo racji. Ale sposób w jaki prezentujesz swoje argumenty jest mocno irytujący. Kobiet, które z dowolnych powodów wybrały karmienie butelką nie przekonasz w ten sposób do zmiany decyzji, co najwyżej je wkurzysz. A tym, które chciały karmić piersią ale coś poszło nie tak, sprawiasz dużą przykrość. Sama wykarmiłam piersią dwóch synów i aktualnie karmię trzeciego, a takie laktacyjne krucjaty ogromnie mnie rozsierdzają. Jak masz takie poczucie misji wobec społeczeństwa (bo ciebie i twoich osobistych dzieci sprawa nie dotyczy) to może nie marnuj energii i nerwów na forumowe kłótnie, tylko spróbuj zrobić coś w kierunku pomocy kobietom, które karmić chcą mają z tym problemy - na przykład sprawdź czy na porodówkach w twojej okolicy świeżo upieczone mamy mają dostęp do usług konsultsntek laktacyjnych, a jeśli nie, to spróbuj to zmienić (pomocy można szukać chociażby w Fundacji Mleko Mamy albo Centrum Nauki o Laktacji). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ???? 02.01.14, 21:56 W zyciu nie widzialam na oczy foldera gerbara czy humany. Moze dlatego ze nie kupuje gazetek. Za to doswiadczam terroru antylaktacyjnego "jeszcze karmisz?" "Glodzi cie biedaczku" "bezwartosciowe" ze strony rodziny i lekarzy - moze o to powalczysz jak masz duzo wolnego czasu zamiast tu nam spamowac? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: ???? 03.01.14, 08:48 Moje teksty nie sa spamem. Protestuje nie dlatego, ze jestem oszolomka i szerze terror karmienia piersia. Uwazam,ze mm powinno byc ZA DARMO na reepte wypisana przez lekarza pediatre. Uwazam, ze w kasie NFZ jest malo kasy i nie powinno sie jej wydawac na leczenie miazdzycy, cukrzycy, otyłosci... nabytej w dziecinstwie w zwiazku z tym, ze sie po zupkach w proszku czy mleku mm stalo "okazem zdrowia". Ministerstwo Zdrowia powinno sie zajac promocja zdrowego zywienia wsrod niedoinformowanych matek a nie przymykaniem oczu na dzialania niezgodne z kodeksem, ktory sami podpisali. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ???? 03.01.14, 09:09 "nabytej w dziecinstwie w zwiazku z tym, ze sie po zupkach w proszku czy mleku mm stalo "okazem zdrowia"." Po tym telscie uwazam cie za oszolomke. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
beti222 Re: ???? 03.01.14, 09:51 Otyłość po mm ? Byłam karmiona wyłącznie mm i do otyłości i wszelkich chorób z nią związanych (oraz wszystkich innych) jest mi daleko. Moja córka wśród moich znajomych ma 3 rówieśników (dosłownie, kilka dni różnicy między całą czwórką) również od jest początku na mm j jest najszczuplejsza (a wcale nie chuda) ze wszystkich dzieciaków ... skąd te mity o otyłości po mm Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ???? 03.01.14, 10:23 Ja bylam karmiona piersia b.dlugo,mam tendencje do tycia,syn na mm,szczupak. Mity biora sie z fanatyzmu. "Ihr moralischer Kompass ist so im Arsch, ich wäre geschockt, wenn Sie auch nur den Weg zum Parkplatz finden würden." Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: ???? 03.01.14, 11:04 Otoz to. Ostatnio czytalam ciekawy artykul na temat jednego kraju. Wiem, ze oni nie maja czegos takiego jak mm, nawet jakies kaszki dla niemowlat ciezko dostac. Jak matka nie moze karmic dzieciak dostaje mleko krowie. Zeby bylo smiejszniej kraj ten jest w czolowce jesli chodzi o otylosc (dzieci i doroslych) oraz ilosc mieszkancow chorych na cukrzyce Idac tokiem rozumowania zalozycielki watku to chyba nikt nie powinien byc leczony, zaden cukrzyk. Bo jak ma biedak udowodnic ze byl w dziecinstwie karmiony piersia? A nawet jak byl karmiony mm to jaka w tym jego wina?? A co z tymi co byli karmieni piersia a potem cale dorosle zycie obzerali sie i zachorowali? Tez nie maja prawa do leczenia?? Takie to wszystko niespojne i nielogiczne. Moja corka byla karmiona 50/50, od urodzenia jest wagowo miedzy 3 i 10 centylem. Dzieci ( juz dorosle) z poprzedniego malzenstwa mojego meza karmione na 100% piersia - wszystkie otyle, powiedzialabym super otyle (najstarsza corka ok 120 kg). Podobnie w rodzinie mojej mamy. Wszystkie siostry karmily piersia a to moje kuzynostwo... matko co jedno to grubsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ???? 03.01.14, 10:10 Sa spamem - bo nie piszesz na biezaco tylko nam tu jakies teksty ze stron Lll wklejasz. I to bez podania zrodla. Zaskocze cie - nikt tego nie czyta bo za dlugie. Sprobuj moze wlasnymi slowami. Co do mm na recepte to wyluzuj - jak juz pisalam ja dokarmialam mm bo uwazam laktator za scierwo zaburzajce naturalna laktacje - naprawde musialabym do pediatry dymac po recepte na kazda puszke? Gratulacje ze 5 wykarmilas ale daj zyc innym. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ???? 02.01.14, 22:05 Mohe dziecko po przejsciu na mm stalo sie okazem zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.lucyna Re: ???? 03.01.14, 11:12 jak przestalo pić twoje jadowite wydzieliny to nic dziwnego Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: ???? 03.01.14, 11:48 Jak juz probujesz byc zlosliwa to sie troche wysil,bo b.marnie ci to wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: ???? 03.01.14, 20:14 Rotfl moge, moge wziac wasz dialog na sygnaturke? Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 03.01.14, 11:17 A przepraszam to pampersy sa tanie? Ja tak nie uwazam. Mimo wszystko uzywalam. Naprawde mam duzo ciekawsze rzeczy do roboty (chociazby wole ten czas poswiecic dziecku) niz pranie sterty osr... pieluch... A kto oprocz samych pieluch wielorazowych zrefunduje jeszcze srodki piorace, prad i wode (pomijajac juz wyzej wspomniany czas, ktory raczej jest bezcenny)? Przy 5 dzieci to i tak czlowiek uziemiony i nic innego do roboty jak zmiana i pranie pieluch nie ma, ale jak ktos ma 1, normalnie pracuje to chyba logiczne - bedzie sobie zycie ulatwial. Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 03.01.14, 15:27 Sterty brudnych pieluch prala recznie w balii moja Mama. I wtedy rodzilo sie 800 tys dzieciakow rocznie ! Ja mialam pralke "superautomat" gierkowska, ktora dzialala bez zarzutu 15 !!!! lat, a lecialy dwa prania dziennie. I rodzilo sie 350 tys. dzieci rocznie. Uziemiona i zmieniajaca pieciorgu dzieciom pieluchy jak w fabryce jest matka, ktora urodzila piecioraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Dyrektywy UE dotyczące marketingu produktów 03.01.14, 15:35 To powinnas sie cieszyc,ze w tym panstwie mlekiem i miodem plynacym wogole ktos chce dzieci rodzic.Odbierz im pampersy i mm,na pewno przyrost naturalny bedzie wiekszy Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 nie nazywam sie p. Roszkowska! 03.01.14, 19:59 sklep.wiara.pl/czy-warto-miec-dzieci Odpowiedz Link Zgłoś