marzeka1 01.01.14, 15:19 wypadek 1 i wypadek 2 - skąd tacy bezmózgowcy się biorą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 15:42 W wypadku nr 1 już 7 osób zginęło, w tym 2 dzieci, piszą,że to "tragedia rodzinna". 26-letni kierowca nawalony, oczywiście jemu- niestety- nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 15:50 Straszne. Powinni kierowcę dac na widok publiczny i dopuścić do niego ludzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 15:51 A szkoda, ze jemu nic się nie stało... W takich sytuacjach to jestem jednak za skróceniem takiego nędznego żywota wielkiemu miszczowi kierownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 15:58 Skracac zycia i linczowac nie potrzeba. Wystarczylaby odpowiednio surowa sprawiedliwa kara. A jak zwykle bedzie smieszna O ile nie jest czyims synalkiem i nie wyłga sie pomrocznoscią jasną... Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:23 antyideal napisała: > Skracac zycia i linczowac nie potrzeba. Wystarczylaby odpowiednio surowa sprawi > edliwa kara. > A jak zwykle bedzie smieszna O ile nie jest czyims synalkiem i nie wyłga sie > pomrocznoscią jasną... zabił znanego policjanta z rodziną. Mam nadzieje że policja go potraktuje odpowiednio Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:40 Straszne, idziesz normalnie chodnikiem i Nie wiem tylko po co podają markę samochodu, potem będą "jechać" po kierowcach BMW, a przecież nie marka samochodu spowodowała tragedię. Odpowiedz Link Zgłoś
d.d.00 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 15:59 Panu z wypadku nr 1 grozi Max 12 lat więzienia. Dla mnie to do końca życia powinien w lagrach tyrac albo stryczek i do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
king_of_rats Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:46 d.d.00 napisała: > Panu z wypadku nr 1 grozi Max 12 lat więzienia. Sprawcy grożą zarzuty związane ze spowodowaniem katastrofy w ruchu lądowym. Grozi za to do 15 lat więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:14 A co za różnica 12 czy 15- kara żadna. Cięzkie roboty do końca życia albo czapa. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:07 w sumie tylko w 1- był pijany kierowca. Pozostałe dwa- albo głupota, albo głupota+ alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:10 Jechałam przez całe miasto przed 20 i po 3 nad ranem. Jak w koszmarze sennym, nie wierzyłam własnym oczom co kierowcy wyprawiają. Chyba 1/3 była naprana albo śmiertelnie zmęczona, jechali jak zombie, 20 km poniżej dopuszczalnej prędkości i nie zwracali uwagi na nic co dzieje się na drodze, nawet przy zmianie pasów i na skrzyżowaniach. Czołgi wolnobieżne. Druga 1/3 - niejeżdżące chyba na co dzień baby, wsadzone za kółko przez misia. Cuda wyczyniały, ale hitem była taka wykonująca dziwne tańce, jak ich mijałam, to zauważyłam, że miś pomaga jej kręcić kierownicą - dziury w jezdni omijał... O dziwo, w nocy nie było widocznych kolizji, za to przed 20 co 500 metrów migały światła radiowozów przy pogietych blachach. Rozum ludziom odjęło? Za rok na Sylwestra jadę dzień przed i wracam dzień po. Nikt mnie nie namówi na jazdę w tę noc. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:18 Skąd sie biora? Rodza sie.Pólgłowków w społeczenstwie jest znaczna ilośc. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:28 Wyjatkowo jakos sporo w tym roku... lepiej nie wychodzic w takie dni z domu Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 16:52 IMHO za zabicie ludzi w wypadku spowodowanym po pijaku kierowca powinien odpowiadać jak za morderstwo z premedytacją. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 17:00 > IMHO za zabicie ludzi w wypadku spowodowanym po pijaku kierowca powinien odpowi > adać jak za morderstwo z premedytacją. dokładnie. recydiwista powinien odsiadywac dożywocie. strasznie mnie to boli, jak giną przez idiotów niewinni ludzie. pal juz licho, jak taki pijany zrobi krzywdę sobie, ale jeśli cierpią niewinni, to krew mnie nagła zalewa i koniec brak mi słów po prostu, i juz nie wiem, co pisać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 17:00 recydywista - literufkę popełniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Widmo konfiskaty auta 01.01.14, 18:24 byłoby moim zdaniem najlepszym środkiem zapobiegawczym. Teść się trzy razy zastanowi, zanim pożyczy swoje auto mającemu skłonności zięciowi. Żona zaryzykuje awanturę, ale nie pozwoli pijanemu, acz zgrywającemu gieroja mężowi wsiąść za kierownicę. Wizja utraty własnego auta przemawia do niektórych lepiej niż wizja utraty zdrowia i życia. Obojętnie czy własnego, czy cudzego. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 18:31 Oj, ale o co się oburzacie? Przecież sylwester to wyjątkowa okazja. Jest tylko raz w roku. Jak sobie kierowca troche raz w roku wypije to komu to szkodzi? Przecież to tak samo jak jednorazowe zakłocanie spokoju w sylwestra nikomu nie szkodzi. Dlaczego ematka jest tak mało wyrozumiała dla kierowców ktorzy raz w roku wsiądą za kierownice po kielichu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuwka Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:19 Marna prowokacja ale wyjątkowo wkurzająca Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 18:39 W sumie gnojek zabił całą rodzinę: męża-policjanta, jego żonę, dziecko; problemy z chlaniem i wsiadaniem za kółkiem miał już jako 19-latek, a obok siedziała jego głupia jak but trzeźwa laska: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 18:46 Straszna tragedia. Niestety pijani kierowcy to codzienność (mój wujek pracuje w Straży Pożarnej, mój partner także, ja od małego należę do OSP, więc o niejednym słyszałam i niestety niejedno już widziałam ). Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 18:49 I piszę to jako osoba, która posiada w najbliższej rodzinie osobę, która kierowała pod wpływem alkoholu, brała udział w wypadku ze skutkiem śmiertelnym i przesiedziała około dwa miesiące w areszcie tymczasowym (i dostała zawiasy). Na szczęście nie była sprawcą wypadku, ale nauczkę ma na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 18:55 Ja nie mogę pojąć tej trzeźwej obok tego mordercy niuni, która widziała, w jakim stanie wsiadał za kółko jej chłop- teraz zostanie "dziewczyną mordercy". Pewnie dlatego, ze zabił rodzinę policjanta i samego policjanta- beknie nieźle. Mój mąż po świętach jechał na zabiegi i wcześnie rano (po 6) była policyjna bariera i każdego kierowcę badano alkomatem. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:07 I to dopiero jest smutne, ze tylko dlatego, ze zabil policjanta a nie szarego Kowalskiego jest nadzieja, ze zostanie rzetelnie osądzony i ukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:09 Zgadzam się, to jest smutne- bo niestety wyroki za zabicie człowieka po pijaku są żałośnie niskie. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:14 Wiecie co,jako emigrantka nie mam abslutnie nic do zarzucenia Polsce,poza kultura a raczej jej brakiem na drogach.Wczoraj wrocilismy samochodem z Polski. Tylu,,fakow`` i trabien nie widzialam nigdzie wiecej, tylko dlatego,ze jechalismy zgodnie z przepisami. .Najgorsi sa tzw miejscowi,ktorzy znaja trase na pamiec.Wyprzedza na ciaglej,leci 100 przez wioske,masakra.moj maz zatrzymywal sie na przejsciach a ja z drzeniem serca patrzylam,czy ten po lewej tez sie zatrzyma..A w Kamieniu i to biedne dziecko to wielka tragedia.. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:27 Cały czas mnie zdumiewa brak wykorzystywania istniejącego środka karnego: konfiskaty narzędzia służącego do popełnienia przestępstwa. Kierowanie pojazdem pod wpływem alkoholu lub/i środków odurzających jest przestępstwem więc mógłby spokojnie działać automat - zatrzymany pod wpływem = traci samochód. Założę się, że liczba pijanych za kółkiem spadłaby wyraźnie. Wypadki upiorne, trudno nawet komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:29 Okropna, okropna tragedia, biedni ludzie, wygląda na to że osierocili dwoje dzieci, z których jedno walczy o życie w szpitalu. Nie mam słów na takich głupich, bezmyślnych półgłówków, też byliśmy na imprezie sylwestrowej i wracaliśmy taksówką choć alkoholu było niewiele, trochę piwa i lampka szampana, a tu gnój wsiada za kierownicę z 2 promilami i zabija tylu ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:42 Skąd? To proste, nie czują żadnego strachu przed ewentualną karą. Nie mają poczucia nieuchronności kary, bo co z tego że ich łapią skoro i tak nie ponoszą nawet połowy kary przewidzianej w kk, jak dostaną do odsiadki to często w zawiasach. Sądy w Polsce są wyjątkowo nieudolne w wymierzaniu kar takim debilom. Przykład nawalonej dziuni z Warszawy doskonale pokazuje stan faktyczny. A przyzwolenie społeczne na jazdę po pijaku jest tak samo duże, jak na karanie cielesne dzieci. I "włala". Odpowiedz Link Zgłoś
king_of_rats Re: Pijani kierowcy 01.01.14, 19:43 mam nadzieję,że ścierwo,które dziś zabiło 6 osób zachowa się przyzwoicie i się powiesi w celi Odpowiedz Link Zgłoś
hanka20074 Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 09:38 king_of_rats napisała: > mam nadzieję,że ścierwo,które dziś zabiło 6 osób zachowa się przyzwoicie i się > powiesi w celi" też mam taką nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 09:53 Ja się przyłączę, nie byłoby mi żal tego śmiecia. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:23 Ci ludzie nie żyją w próżni. Z kimś pili i z kimś za kółko siedli. Przyzwolenie społeczne to jeden ze współwinnych. Nie sądzę, że gosćiu z 2 promilami miał świadomość zagrożenia karą. Niedawno skazano babkę, która po amfetaminie przejechała 2 osoby na 8 lat. Nie sądzę, żeby kierujący miał tego świadomość. Media nie nagłaśniają takich wyroków, ale pieprzą, że wyroki są za łagodne i w zawieszeniu. "Istnieje tylko to, co widzisz". Jesli w Fakcie piszą, że za jazdę po pijaku grożą zawiasy (bzdura), to gościu ma taką świadomość. Niech mi pokażą, kto po pijaku dostał zawiasy za wypadek ze skutkiem śmiertelnym. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:45 Nikt nie zaklada, ze po pijaku zabije czlowieka, ba, czuje sie królem szos i wie. ze jemu sie to nie przytrafi, a w najgorszym wypadku odpowie za jazde po pijanemu. A wtedy: cyt."Aż 97 procent skazanych na karę więzienia za jazdę autem po pijanemu dostaje wyrok w zawieszeniu. Kodeks karny przewiduje za to przestępstwo do 2 lat odsiadki, ale sędziowie karzą bezwzględnym pozbawieniem wolności niezwykle rzadko. Z danych Ministerstwa Sprawiedliwości, do których dotarł reporter RMF FM Kuba Berent, wynika, że w zeszłym roku za prowadzenie na "podwójnym gazie" skazanych zostało prawie 63 tysiące osób. Wyroki pozbawienia wolności usłyszało 27 tysięcy kierowców (42 procent wszystkich skazanych), spośród których tylko wobec 713 nie orzeczono warunkowego zawieszenia kary." I dalej - recydywa: "W ubiegłym roku ponad 12 tysięcy kierowców usłyszało wyrok pozbawienia wolności za kolejną wpadkę po pijanemu. I w ich przypadku sędziowie okazywali się łagodni. Wyrok "bez zawiasów" dostało tylko 3700 (31 procent) spośród nich." To statystyki, nie wymysly Faktu. Tak jak piszesz - ci ludzie nie zyja w prózni. Teoretycznie moze nawet wiedza, ze za jazde po pijaku cos tam grozi, ale praktycznie widzą co sie dzieje - Zdzicha złapali; nic mu nie zrobili, Marka złapali - to samo, itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:50 Ależ mi chodzi o nagłaśnianie wyroków, jeśli ktoś po pijaku spowoduje wypadek ze skutkiem śmiertelnym. Bo takich wyroków nie jest 63 tys. (abstrakcyjna liczba), ale kilka-kilkadziesiąt, więc jest to skala ogarnialna percepcją. Owe 8 lat dla dziewczyny po amfie powinno być nagłośnione, bo to nie jest wyrok w zawiasach. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:58 Alez takie sprawy sa naglasnianie, m.in.przez wspomniany przez Ciebie Fakt www.fakt.pl/Skazana-zabojstwo-dzieci-prowadzac-auto-po-amfetaminie,artykuly,218575,1.html Inna sprawa, ze nie przesadzajmy z tym surowym wyrokiem - 8 lat za zabicie dwojga dzieci ? Z czego praktycznie odsiedzi pewnie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 10:54 To nieważne, że nie wiedział, teraz się dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
fituq Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 11:26 Mój znajomy pracuje w Warszawie, jego szef to alkoholik. Bardzo bogaty alkoholik. Pije codziennie, jeździ po alkoholu notorycznie. Był wielokrotnie zatrzymywany przez policję - ANI RAZU MU NIE ZABRANO PRAWA JAZDY- daje dużą łapówkę policjantom i jest bezkarny, zamawiaja mu taksówkę albo sami podwoża do domu a żadnego mandatu nie dają ani nie kieruja sprawy do sądu..... Bywało, że policjanci wiedząc gdzie się bawi pijane bogate towarzystwo - czekali pod restauracją i polowali na tych co wstadali do samochodow - nie dla mandatów, ale by sobie do pensji policyjnej dorobić... Na wsiach sobota-niedziela 3/4 męskiej populacji kierowców jest pijana albo na kacu. Wszyscy to wiedzą. Ich żony, matki, sąsiedzi, koledzy z którymi chlali, policjanci z lokalnych komend. Jest na to ogólne przyzwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 11:28 Płakać mi się chce, jak pomyślę o tej osieroconej dwójce Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Pijani kierowcy 02.01.14, 11:52 mnie nie tyle szokują sami pijani kierowcy co osoby, które na to dają ciche przywolenie- najczęściej trzeźwe mamy narzędzia, aby karać kierowców, ale jak długo będzie ciche przyzwolenie na jazdę po pijaku chłopaka/ męża/ matki etc tak długo będzie istniał problem inna kwestia- zauwazyliscie, ze Polak zagranicą nie szarżuje, uważa, przestrzega przepisów? jakby im dowalali konfiskatę auta czy równowartości to by się ukróciło Odpowiedz Link Zgłoś