Dodaj do ulubionych

Mommografia- skierowanie

08.01.14, 09:37
Wczoraj byłam na kontrolnej wizycie u gina, na NFZ. Lekarz zrobił mi USG piersi (a raczej próbował zrobić), po czym stwierdził, ze widzi tylko tkankę tłuszczową i on zaleca mommografię ale jako, ze mam 40 lat (przeszłam tzw wczesną menopauzę, związaną chemioterapią i radioterapią), to badanie mogę wykonać tylko prywatnie. Czy tak jest rzeczywiście? Trochę to dziwne dla mnie, ale w naszym kraju sporo dziwnych rzeczy się dzieje...
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 10:07
      Bezpłatna mAmmografia przysługuje od 50 roku życia, chyba, ze masz wskazania i skierowanie np. od onkologa.
      • alfa36 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:03
        Czyli szukać (ewentualnie) gina onkologa? A tkanka tłuszczowa będzie wskazaniem? Sama leczyłam się kontroluję się u hematologa.
        • mahrtam Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:17
          Robiłam mammografię na NFZ dwukrotnie przed 40. Skierowanie wydawał zwykły ginekolog, również mam dużo tkanki tłuszczowej w piersiach, a ponadto moja mama miała raka piersi, więc obciążenie rodzinne.
          • kk345 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:24
            > ponadto moja mama mia
            > ła raka piersi, więc obciążenie rodzinne.
            To są właśnie te wskazania, o których pisałam
        • penelopa40 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:23
          nieprawda!
          ja miałam już z 6 czy 8 mammografii, pierwsze nawet przed 40tką, mam naprzemiennie USG i MMG, skierowanie jest potrzebne ale wystarczy od endokrynologa czy ginekologa, nie trzeba od razu chodzić po onkologach,
          nie ma co za MMG płacić! należy się w ramach NFZ, wskazaniem jest np przejście menopauzy, chemioterapia-radioterapia - u ciebie czy inne schorzenia, torbiele, gruczołowatość piersi, zaburzenia hormonalne, mnie np na usg lekarz napisał, kontrola za poł roku, w między czasie wskazane MMG, na tej podstawie ginekolog zlecił MMG i ją wykonałam, wszystko w ramach ubezpieczenia.
          najlepiej być w przychodni przyszpitalnej gdzie są i wizyty ginekologa, endokrynologa, poradnia chorób sutka, i usg i mmg i badania hormonów z krwi i w razie czego jakieś zabiegi... wszystko w jednym.
          • kk345 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:26
            > nieprawda!
            Ale co jest nieprawdą? ze trzeba mieć wskazania do mammografii i skierowanie np. od onkologa (albo od innego lekarza)?
            Przecież sama potwierdzasz, ze miałaś wskazania i skierowanie...
            • penelopa40 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 11:33
              "jako, ze mam 40 lat (przeszłam tzw wczesną menopauzę, związaną chemioterapią i radioterapią), to badanie mogę wykonać tylko prywatnie." - tak rzekł lekarz autorce wątku i to jest nieprawda!
              może nieprecyzyjnie się wyraziłam, ale wkurzają mnie lekarze, którzy mylnie informują pacjentów o tym czy owym, mnie ostatnio alergolog wypisała maść na receptę, wycofana może wróci w lutym do obrotu! no chyba lekarz powinien wiedzieć takie rzeczy, maści nie mam, ani tej ani innej, recepta po miesiącu się przedawni i będę musiała iść do lekarza kontaktu żeby ją raz jeszcze dostać, wrrrrrrrrrr...
              • kk345 Re: Mommografia- skierowanie 08.01.14, 14:39
                > mnie ostatnio alergolog wypisała maść na recep
                > tę, wycofana może wróci w lutym do obrotu! no chyba lekarz powinien wiedzieć ta
                > kie rzeczy, maści nie mam, ani tej ani innej, recepta po miesiącu się przedawni
                > i będę musiała iść do lekarza kontaktu żeby ją raz jeszcze dostać, wrrrrrrrrrr
                > ...

Na Twoim miejscu wrócilabym z tą receptą do alergologa i w recepcji poprosiła o przepisanie innego środka- bez umawiania wizyty i czekania w kolejce...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka