Dodaj do ulubionych

kilka pytan dot. aparatu

18.06.06, 10:40
witam , chcialabym zadac kilka pytan dot. aparatu (na wiele moich pytan
znalazlam odpowiedzi tu na forum, ale niektorych nie moge sie doszukac
chociaz pewnie gdzies tu sa smile )
1)powinnam nosic aparat na obie szczeki, ale z przyczyn materialnych
wolalabym zaczac od jednego luku (gornego, bo dolny wyglada w miare ok), czy
jest to mozliwe? czy ortodonta nie zgodzi sie na takie wyjscie, bo nalezaloby
nosic aparat na obu szczekach? a ja na dolnych moglabym zalozyc aparat np. za
ok. 2-3 lata
2)wiem,ze sa rodzaje zamkow mniejsze niz te zwykle - sa one drozsze? jest
mozliwosc 'zainstalowania' takich zamkow np. tylko na przednich zebach a na
reszcie normalnych?
3)czy jak zakladam aparat to konczy sie on na ostatnich zebach jakie mam w
luku czy jakos wczesniej?

wielkie dzieki za odpowiedzi (i nie denerwujcie sie prosze jesli odpowiadacie
na takie pytania setny raz wink)
Obserwuj wątek
    • outhlar Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 10:56
      W takim razie spokojnie odpowiadam wink

1) Noszenie dwóch łuków jest wskazane, chodzi o to, żeby dopasować dwie szczęki
      do siebie, robi się to przez ustawianie aparatem poszczególnych zębów oraz
      noszenie wyciągów mięzyzębowych, które mocujesz do takich haczyków na dolnych i
      górnych zamkach. Oczywiście, niektórzy noszą tylko 1 łuk, ale to są wyjątki;
      ludzie mają też czasem 2 aparaty i nie ma potrzeby noszenia wycigów - o tym
      wszystkim decyduje orto smile
      2) Są to zamki mini, słyszałam, że niektórzy płacą za nie drożej. Ja placiłam
      1200 zł za dolny łuk (górny zakładam za miesiąc) i nie ustalałam rodzaju zamków,
      a orto założyła mi zamki mini na na jedynki i dwójki, a na resztę zębów
      normalne, większe. Dobrze, że nie mam ich na tych przednich, bo są koszmarne wink
      3) Aparat zakłada się różnie, ale zazwyczaj (u mnie też) zamki masz od jedynek
      do piątek, a na szóstkach są takie pierścienie - obręcze.
      Służę pomocą smile
      Pozdrawiam.
      • xanaphia Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:04
        dzieki za tak szybka odpowiedz smile
        a takie jeszcze dziwne pytanie mam - jak mam zakniete usta to w zasadzie prawie
        nigdy nie mam tak, ze luk dolny spoczywa na luku gornym - mam ten luk gorny
        zawieszony jakby w powietrzu - jest przerwa miedzy dolnymi i goryni zebami bo
        tak mi wygodniej ... to chyba nie jest normalne uncertain i sie zastanawiam czy jak
        bede robic zdjecie szczegi, to czy powinnam zlaczyc szczeke czy trzymac tak jak
        zawsze z ta przerwa miedzy gora a dolem
        • madziula1982 Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:19
          powinnanaś trzymać zęby tak jak zawsze, ale pani która będzie robić Ci zdjęcie
          sama Ci podpowie jak masz to robić. Mnie też nie "schodzi" się dolna i górna
          szczęka. Mam przodozgryz, ale orto powiedziała, że wszystko się da naprawić smile
          • outhlar Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 20:37
            Tak, tak, podczas zdjęcia wszystko powinni Ci wyjaśnić smile
    • madziula1982 Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:16
      Hej!
      Ja założyłam aparat w środę (14 czerwca). Na początku chciałam mieć aparat
      tylko na górze, ale po pierwszej wizycie orto niestety uświadomiła mnie,że
      niestety będę musiała założyć też na dole.Tak jak napisała koleżanka wcześniej
      jest to konieczne bo zęby górne muszą pasować do dolnych. To czy zaczniesz do
      górnego czy dolnego łuku zależy od Twojej wady.Co do kosztów to możesz poszukać
      takiego orto, który mógłby rozłożyć Ci opłaty na raty (u mojej orto tak można
      zrobić.
      Co do zamków to nawet nie wiedziałam, że są różne. Ja mam chyba te mniejsze bo
      wszyscy się dziwią,że nie rzucają się w oczy, ligaturki mam elastyczne
      (przezroczyste) więc nie są tak widoczne jak metalowe. Każdy myślał,że będę
      wyglądać jak dziewczyna z reklamy coca-coli... smile
      Pierścienie mam tylko na szóstkach, na pozostałych zębach mam zamki.
      Jeśli będziesza miała jekieś pytania - w miarę możliwości postaram się
      odpowiedzieć.
      Pozdrawiam...
      • xanaphia Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:23
        dzieki wielkie
        a jesli chodzi o te pierscienie - jak to wyglada i w zasadzie do czego sluzy?
        aha! i jestem w trakcie leczenia zebow - znaczy tam gdzie jakies kropki mam to
        chce je naprawic przed zalozeniem aparatu - czy moge isc na wizyte do ortodonty
        i zrobic zdjecie jeszcze w czasie leczenia zeby to szybciej poszlo czy czekac
        az bede miec wyleczone wszystkie zeby? bo jesli nie czekac, to poszlabym na
        wizyte juz w przyszlym tygodniu a tak bede musiala poczekac pewnie ze 3 tyg (bo
        mam wizyty raz góra dwa razy w tygodniu u stomatologa)
        • madziula1982 Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:34
          co do pierścieni to zakłada się je na szóstki. Obejmują cały ząb (takie
          metalowe obręcze). Orto klei je specjalnym klejem i nakłada. Niektórzy noszą
          wcześniej tzw.separatory żeby zrobiło się troszkę miejsca między zębami, ale
          moja orto mi ich nie zkaładała. Poszło łatwo. Nie jest to przyjemne, ale nie
          boli.
          Dobrze by było wyleczyć wcześniej właśnie takie zęby gdzie masz małe plamki po
          bokach bo potem może byc utrudniony dostęp.
          Na wizyte możesz isć już teraz, powie Ci co i jak. Zrobi pewnie odciski zębów,
          każe zrobić zdjęcia. To tez troszkę trwa więc zdążysz wyleczyć ząbki. No i
          pewnie trzeba będzie czekać na termin zakładania aparatu. radzę więc iść w
          przyszłym tygodniu do orto, a w między czasie leczyć ząbki.
          • xanaphia Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 11:40
            chyba tak zrobie, bo boje sie, ze bede musiala miec usuniety jakis zab w gornej
            szczece - to np. po co mam go leczyc jak i tak bedzie usuniety - teraz to
            dokladnie wszystko wyliczam (stomatolog prywatnie tez troche kosztuje... )
            a moze wiesz jak np. musialabym miec wyrwany jakis zab - powiedzmy, ze 4ke u
            gory to jak dlugo bede musiala czekac az zeby w tym miejscu sie zejda? bo taka
            dziura po zebie to dla mnie masakra by byla (stwierdzilam to patrzac w lusto i
            wyobrazajac sobie tą lukę heh)
            • madziula1982 Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 12:05
              nie wiem ile czasu to zajmie. ja mam taką dziurę. w piątek 9 czerwca usunęłam
              zęba a w środę założyłam aparat. jeszcze nie widzę różnicy...dopiero minęły
              cztery dni. ale to musi chyba troszkę potrwać.
              • outhlar Re: kilka pytan dot. aparatu 18.06.06, 20:40
                Postaraj się znaleźć takiego orto, który nie będzie chciał wyrywać zębów smile No
                chyba, że już nie bęzie innego wyjścia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka