Dodaj do ulubionych

Ciastko zycia

30.01.14, 14:27
Kupilam sobie takie male francuskie ciasteczko - zwabiona kolorem i wygladem przyznam sie. Cos jakby beza z dwoch stron w srodku krem. Okazalo sie to byc ciasteczko mojego zycia. Ktos wie jak sie takie robi i czy da sie to srobic w domu? Zdjecia nie wkleje bo nie wiem jak sie nazywa nie spojrzalam... Ale bylo pyszne...

Ktos ma jakies slodycze do zareklamowania?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:28
      To chyba był makaronik?
      • morgen_stern Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:29
        www.google.pl/search?q=makaroniki&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=h1PqUpGrFO2v7AbImoGABA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1920&bih=947
    • morgen_stern Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:30
      Aha, na Moje Wypieki jest chyba kilka różnych przepisów. Chyba ich nigdy nie jadłam smile
      • mx3_sp Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:34
        tak to raczej makaroniki. Jeśli ktoś preferuje ciasto na bazie bezy z migdałami to mogą smakować. Moim ciastkiem zycia jest:

https://sweetshoop.files.wordpress.com/2014/01/orzeszki.jpg
        • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:35
          Znam te ciastka. Robila je matka mojej kolezanki... One tez byly dobre... Mniam mniam teraz beda za mna chodzic... Oooo pyszne pyszne...
        • kerri31 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:36
          Ciastka francuskie z jabłkami
          https://www.rogalikblog.pl/wp-content/uploads/2011/07/ciastka.jpg
        • dziennik-niecodziennik Re: Ciastko zycia 30.01.14, 17:20
          o tak, o tak, przepyyyyyyszne smile
        • rhodesian_ridgeback Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:20
          Moja teściówka robi orzeszki kilka razy do roku. Robi je z masą mocno orzechową. Zawsze zażeram się nimi do rozpukusmile
          • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:56
            Nieeeeeeeee

Chce orzeszka!!!
      • guderianka Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:36
        na pierwszym miejscu muszelki
        https://cukiernia.asmarket.pl/upload/images/IMG_0080_muszelki1.jpg
        już mam ślinotok
        na drugim baletki
        https://static.zmiksowani.pl/image/photo/2012/02/21/95507_200.jpg
        i Cię nienawidzę tongue_out
        (nie mam już w domu sad )
        • ponis1990 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:12
          Muszelki!!!!! (jestem na diecie, jestem na diecie...)
      • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:36
        Tak to one! Nigdy nie bralam bo wlasnie myslalam ze to beza. A to nie jest beza... To jest miekkie.... Mniam mniam cale takie miekkie ale chrupkie... Bezowe gumiaste kremowe... Trudno opisac... Mniam. Beda moje.
        • chipsi Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:42
          > ... To jest miekkie.... Mniam mniam cale takie miekkie ale chrupkie... Bezowe g
          > umiaste kremowe

Zrób sobie w domu deser o nazwie Pavlova. To jest coś big_grin Beza - ale taka chrupiąca na zewnątrz a w środku mięciutka, z bita śmietaną ale nie słodzoną i świeżymi owocami....
        • default Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:48
          Przypomina mi się słynna wieża z makaroników, którą miała (czy miała mieć ? smile) na swoim hucznym weselisku sławna swojego czasu na całe Forum Zia86 smile Z Paryża miały przylecieć, czy cuś.
          W domu trudne do zrobienia. Już łatwiej pavlovą, ale ja i tego nie robię za to zażeram się (czasem!) kawowym tortem bezowym z cukierni Tiramisu w Łomiankach. Ten tort oraz ciasteczka Florenta (bakaliowe, na tłustym, kruchym cieście, mmmm) też z tej cukierni - to moje ciastka życia.
          • peggy_su Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:25
            O tak, makaroniki już zawsze będą mi sie kojarzyc z Zia big_grin
          • ledzeppelin3 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:52
            kawowym tortem bezowym z cukierni Tiramisu w Łomiankach.

AAAAAAAAAAAAAAAAAA specjalnie po niego jeżdżę do Łomianek (mam rzut beretem)
    • elle.hivernale Co za 30.01.14, 14:37
      ... niehumanitarny wątek.
      • ichi51e Re: Co za 30.01.14, 14:40
        suspicious
    • neffi79 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:52
      ciastko mojego zycia to caramel shortcake, ostatnio dostępne było nawet w Lidlu, gdzie kupiliśmy 12 opakowańwink
      Rozpływające toffi, na maslanym kruchym spodzie + dobrej jakości mleczna czekolada. mmm
      https://www.fruit-bowl.com/wp-content/uploads/2013/03/caramelShortcake.jpg
      • misterni Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:58
        Rany, ale to fajnie wygląda, ten caramel shortcake, muszę spróbować wink
        • neffi79 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:05
          inna nazwa tego ciastka to kruche ciasto milionera, mozna zrobic samemu, przepisy są w g.wink
      • paul_ina Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:05
        Piękne, piękne, piękne. Zjem sobie w przyszłym roku, bo w tym roku mam postanowienie noworoczne nie jeść słodyczy smile
        • misterni Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:07
          Zwariowałaś? Bez słodyczy się nie da żyć tongue_out
          • paul_ina Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:31
            No nie da się, dlatego jestem coraz bardziej zgorzkniała.
            Pod koniec roku będę pluć samym jadem.
        • gaskama Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:44
          Też mam takie postanowienie. Od 1 stycznia złamałam je 329 razy.
          • paul_ina Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:29
            Ja tylko raz - zrobiłam sobie kogel mogel z 3 jajek big_grin
            Warto było.
      • marghe_72 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:12
        neffi79 napisał(a):

> ciastko mojego zycia to caramel shortcake, ostatnio dostępne było nawet w Lidlu
        > , gdzie kupiliśmy 12 opakowańwink
        > Rozpływające toffi, na maslanym kruchym spodzie + dobrej jakości mleczna czekol

można zrobić samemu smile
        www.cincin.cc/index.php?showtopic=23827&hl=
        >
      • gaskama Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:44
        Bożeee. Dostałam ślinotoku. Mam mokre biurko.
      • dziennik-niecodziennik Re: Ciastko zycia 30.01.14, 17:21
        matko jakie to piękne. i wszystko to co lubię sad
      • thegimel Re: Ciastko zycia 31.01.14, 13:14
        Dla mnie ekonomiczne bardzo do tego. Nie dam rady na raz zjeść więcej niż jednego smile A pyszne są.
    • kochamruskieileniwe Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:54
      Czasami w pewnym dyskoncie na L, z okazji dni narodowych (francuskich) można kupić mrozone (mieszane: malinowe, pistacjowe,czekoladowe). Warto zrobić zapas w zamrażarce big_grin
      Rozmrazają się błyskawicznie, w zasadzie nie tracąc na jakości.
      • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:56
        O!! Wysle matke na przeszpiegi - mieszka niemal na przeciwko pewnego dyskontu na L...
        • kochamruskieileniwe Re: Ciastko zycia 30.01.14, 16:33
          ale w okolicy dni francuskich, nie ma ich w ciągłej sprzedaży
          • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 16:35
            Dobra. Bede sie czic ;p
    • misterni Re: Ciastko zycia 30.01.14, 14:57
      A ja właśnie upiekłam pierniczki według przepisu Silije, ale zamiast pszennej mąki dałam żytnią razową typ 2000. Do tego zabójczą ilość przypraw piernikowych i teraz się oderwać nie mogę od talerza tongue_out
    • kura17 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:21
      moim ciastkiem zycia jest kremowka z krakowskiej cukierni CZARODZIEJ big_grin
      jest absolutnie niesamowita i zawsze do niej wracam, ech...

https://www.czarodziej.krakow.pl/uploads/photos/czarodziej-700px-16.jpg
      • misterni Re: Ciastko zycia 30.01.14, 16:39
        W Czarodzieju w ogóle są bombowe ciasta, a ta kremówka rzeczywiście zupełnie wyjątkowa - oprócz tradycyjnej masy maślano - budyniowej, jest jeszcze bita śmietana.... mmmmmm...
        • ioanna80 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:41
          Gdzie ta cukiernia? Ślinię sie juz prawie tak jak mój niemowlak smile
          • misterni Re: Ciastko zycia 30.01.14, 23:23
            Proszę bardzo smile
    • sueellen Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:40
      To?
      https://blog.beawkuchni.com/wp-content/mesmacarons2.jpg

Serio takie pyszne? Nigdy nie kupowałam, omijałam szerokim łukiem bo z wygladu raczej mnie nie zachęca.
      • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 15:58
        Mnie tez nie zachecalo. Beza krem - niepoorozumienie. To chrupkie to tluste. Tymczasem to jestc cale miekkie poza skorupka. Podobne po marcepanu w sumie ale bardziej jedwabiste i urozmaicone
        • penelopa40 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 16:38
          no makaroniki! jedź do Paryża, tam mają najlepsze!
          • aqua48 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 17:10
            Moim ciastkiem życia jest ziemniaczek a zaraz potem kremówka z Czarodzieja w Krakowie. Potem makaronik krakowski. Duży kawał kruchego ciasta z konfiturą i wierzchem makaronikowym.
            • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:56
              Ziemniak tez mniam big_grin
    • moofka Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:01
      nie mam takiego
      w ciazy zajadalam sie klasycznymi napoleonkami
      uwielbiam ciasteczka Pasja i ich biedronkowe podrobki
      market-jan.pl/myslenice/photos/towary/8984/288x288/1353936878.jpg
      teraz mam swieza milosc do cannoli z ricotta ktore jadlam w Rzymie
      to bylo przecudowne a ja naprawde wykazalam sie charakterem i zjadlam tylko 1 smile
      2.bp.blogspot.com/-r1Bb_2jEzE4/TxO2dERpXHI/AAAAAAAABNQ/yB8hIuNWH8g/s320/cannoli+3.jpg
      • paszczakowna1 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 18:20
        We Włoszech (pewnie są i gdzie indziej, ale ja odkryłam tam), jadłam takie małe ptysie, nadziewane czymś pomiędzy kremem napoleonkowym a custard (w ogóle do kremów tego typu mam straszną słabość). Nie wiem, jak się po ichniemu nazywają. Są też z kremem czekoladowym i bitą śmietaną, ale już znacznie słabsze.
        • marghe_72 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:16
          paszczakowna1 napisała:

> We Włoszech (pewnie są i gdzie indziej, ale ja odkryłam tam), jadłam takie małe
          > ptysie, nadziewane czymś pomiędzy kremem napoleonkowym a custard (w ogóle do k
          > remów tego typu mam straszną słabość). Nie wiem, jak się po ichniemu nazywają.

Crema pasticcera czyli krem cukierniczy smile
          • marghe_72 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:20
            a ciastka to pewnie profiterolki albo po prostu ptysie
            static.buttalapasta.it/buttalapasta/fotogallery/625X0/15367/bigne-crema-e-mirtilli.jpg
            też sie da zrobic w domu
            tu krem
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57392019,57392019.html
            • paszczakowna1 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:37
              Dzięki. smile
    • mayaalex Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:09
      Makaroniki - baaardzo modne we Francji i Belgii, zazwyczaj dosc drogie, jak bedziesz w Paryzu to zajrzyj koniecznie do sklepu Laduree, w Brukseli do Marcoliniego, turystow zawsze sa tam tlumy ale oprocz wrazen smakowych masz tez od razu estetyczne w pakiecie smile
      Moje ciastko zycia nazywalo sie DW (od Dom Wypoczynkowy chyba) i bylo sprzedawane w Szczyrku w wielkim domu wypoczynkowym wlasnie, w latach osiemdziesiatych. Skladalo sie z cienkich warstw kawowo-piernikowego ciasta i delikatnego waniliowego kremu. Niestety juz nigdzie potem nie odnalazlam tego smaku sad
      • nelamela Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:22
        No a ja nie rozumiem zachwytów nad makaronikami.Próbowałam właśnie w Paryżu w Laduree i nie wydały mi się jakieś wyjątkowe...słodkie są strasznie,drogie no ale modne wink.
        • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:28
          Ja uwielbiam marcepan i cukier - to dlatego zapewne. Sa takie male ideane do gorzkiej czarnej kawy albo zielonej herbaty... Cukier i gorzkie na zmiane... I ta konsystencja!! O boze...
          • ioanna80 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:47
            W Paryżu przy kościele la Madelaine jest taka cukiernia glownie z makaronikami, od diabla i trochę smaków i kolorów. Jak bylismy z M, to kupowaliśmy i pozeralismy zaraz za drzwiami sklepu smile A znajomy Francuz stwierdzil, ze nie rozumie co turyści w tym widza, bo to przecież niedobre smile
          • joa66 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 19:53
            Makaroniki możesz sama zrobić. Skoro mi się udały, to udadzą się każdemu.

Z tym, ze moje nie były kolorowe, bo nie dodawałam barwnika. Pycha.
            • naturella Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:34
              Ciastko życia jadłam w Słodki-Slony na Mokotowskiej w Warszawie - taki niby serniczek karmelowy, cieniutki, na kruchym spodzie i z płatkami migdałów na wierzchu. Najlepsze ciastko, jakie kiedykolwiek jadłam. Inne tez tam są pyszne, np eklery... Ale to serniczkowo-karmelowe przebija wszystko.
      • aankaa Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:12
        może stefanka ? www.google.pl/search?q=makaroniki&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=h1PqUpGrFO2v7AbImoGABA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1920&bih=947#q=stefanka+ciasto&tbm=isch
    • yuka12 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:38
      Odkad regularnie pieke i stawiam na roznorodnosc ciast jadlam wiele pysznych slodkosci. Ostatnio ciasto z burakow. Pyszne, niesamowite i zdecydowanie do powtorzenia. Przy czym w polowie na mace pelnoziarnistej, oleju i nasionach. Ogolnie-rewelacja.
      Do dzisiaj za to pamietam smak tortu slubnego. Torty zamowilismy w najlepszej w owym czasie cukierni w naszym miescie i smak ciast byl niesamowity- lekki, orzezwiajacy i z bita smietana. Niestety teraz juz takich wypiekow nie maja sad.
    • paul_ina Re: Ciastko zycia 30.01.14, 20:41
      Siedzę, czytam i jem grejpfruta. Jest coraz bardziej gorzki.

Przypomniało mi się, jak onegdaj spędzając wknd majowy u przyjaciółki w Wiedniu żywiłam się praktycznie wyłącznie takimi wielkimi tubami z kruchego ciasta wypełnionymi kremem maślano - śmietankowym, do kupienia wyłącznie na ulicznych straganach. To były piękne chwile.
    • werualta Re: Ciastko zycia 30.01.14, 21:33
      bajaderka smile od jakiegoś czasu
      cudo! pycha!
      jest przepyszna!
      aromatyczna, smakowita, znanej piekarni
      jest w formie kulki, nie jest sucha, rewelacja!
      Lepsza niż w latach 80tych.
      • ichi51e Re: Ciastko zycia 30.01.14, 21:42
        Jakos do tego ciastka nigdy nie mialam serca big_grin obwiniam matke ktora obstawala ze bajaderki powstaja z okruchow innych ciAstek wymiatanych co wieczor brudna zmiotka big_grin
        • mayaalex Re: Ciastko zycia 30.01.14, 21:48
          U nas to sie chyba "bomba rumowa" nazywalo i bardzo lubilam to ciastko w dziecinstwie smile ale tez ktos mowil, ze to mieszanka ciast, ktore "nie zeszly" wink
          • werualta Re: Ciastko zycia 30.01.14, 21:58
            u nas też się mówiło kiedyś, że to śmieciówka... wink
            jakoś je lubię, i nie przeszkadza mi to określenie
            te, które jem teraz (jedna na tydzień, generalnie nie jadam słodyczy) jest pachnąca i aromatyczna
            Może się skuszę i zrobię sama...
            Jak macie gdzieś u siebie Oskrobę (piekarni nazwa) spróbujcie, bo to ich wyrób tutaj chwalę , a zachwycam się tym ciastkiem nie ja jedna smile
            • ponis1990 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:20
              Cóż, mój brat w cukierni robił... też próbował mi je obrzydzić... nie dałam się, i tak kocham bajaderki <3
              Ponadto, uwielbiam muszelki , i jeszcze takie ciastka na wagę kruche - ze słonecznikiem.
              • werualta Re: Ciastko zycia 31.01.14, 10:33
                ja dodam jeszcze tiramisu /ale tylko z pewnej cukierni w wawa miedzeszyn
                • marghe_72 Re: Ciastko zycia 31.01.14, 12:24
                  werualta napisała:

> ja dodam jeszcze tiramisu /ale tylko z pewnej cukierni w wawa miedzeszyn

Tiramisu' to tylko domowe smile
                  rozmiar porcji dowolny wink a cena zawsze dużo niższa niż w cukierni / restauracji
    • mikams75 Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:00
      w szwajcarii to sie zwie luxemburgerli:
      www.google.pl/search?q=makaroniki&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=h1PqUpGrFO2v7AbImoGABA&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1920&bih=947#q=luxemburgerli&tbm=isch
      i znam mnostwo fanatykow
      dobre, ale tych zachwytow nie rozumiem
    • yenna_m Re: Ciastko zycia 30.01.14, 22:53
      o matko...
      za rozpoczynanie takich wątków i uczestnictwo w nich powinien być ban... wink
      • kanga_roo Re: Ciastko zycia 31.01.14, 13:09
        rożki z kremem.
        ciastka z kremem i alkoholem, oblane pyszną czekoladą na spodzie makaronikowym.

mmmmmmmmm........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka