Dodaj do ulubionych

jak jeść 5 posiłków dziennie?

03.02.14, 22:53
No jak?

W czerwcu ubiegłego roku byłam u dietetyka. Mam 8-10 kg do zrzucenia, żeby wrócić do swojej ulubionej figury. Kiedyś było łatwo, tydzień dwa sportu i waga elegancko spadała. Teraz hormony rozjechane, jest dużo gorzej, ale do rzeczy.
Dietetyk kazał zrobić spis tego co jem. Już na etapie pisania byłam w szoku. Nie nazwałabym tego odżywianiem. Jem plasterek tego czy tamtego jak zgłodnieję. Czasem kanapka, rzadko coś ciepłego. Nie jem śniadań, bo poranna inka mnie zasyca tak do południa. Potem dwie kanapki starczają do wieczora. Zdarza mi się zjeść mały obiad. Jak mam bardziej zabiegany dzień - mogę nie jeść, bez problemu - choć ostatnimi czasy mój organizm reaguje na głód bólem głowy - czego nigdy wcześniej nie miałami. Kiedy przeczekam głód to już nie jestem godna i fakt, że z powodu bólu głowy muszę jeść - strasznie mnie złości.
Nie lubię jeść, nie lubię skupiać na tym swojego czasu (na robieniu a co gorsza na myśleniu co zrobić do jedzenia).
Mogę się zarżnąć ćwicząc dziennie 1 - 1,5h i poza odrobinę ładniejszą sylwetką nie wpływa to wagę.

Dietetyk oczywiście pojechała z teorią 5 posiłków no i żeby warzywa były i owoce i zboża, itd. (posiłkiem może być owoc).
Byłam super zmotywowana a więc kilka pierwszych dni starałam się jeść 5x dziennie. Po 3 dniach nie mogłam patrzeć na jedzenie. Byłam przeżarta aż mi wszystko stawało w gardle.
Nie jadłam dużo. Robiłam sobie np. koktail warzywny i po wypiciu szklanki czegoś takiego byłam pełna, a tu za kilka godzin trzeba wepchać w siebie jabłko czy banana i znów za kilka godzin np. garść migdałów... do tego picie...
A gdzie porcja mięsa, nabiału, gdzie ryby? Nie mieściłam tych wszystkich zaleceń w siebie (nawet w ciągu tygodnia było mi trudno to zbilansować).
Zmieniłam strategię na 3 posiłki. Nadal jedzenie nie sprawiało mi przyjemności, ale dałam radę przez jakieś 2 m-ce.
Schudłam 5 kg jedząc.

Kiedy zobaczyłam lepszą wagę, przestałam jeść. Znów mój organizm odrobił straty...

Ja rozumiem teorię, a nawet przekonują mnie efekty... Ale zmuszanie się do jedzenia jest dla mnie strasznie stresujące, zwłaszcza gdy mam pilnować racjonalnego odżywiania.

Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:01
      na poczatek usystematyzuj jedzenie. jedz o stałych porach, tyle ze małe porcje.
      jak sie przyzwyczaisz tak ze organizm o stałej porze bedzie dawał sygnał do jedzenia to bedzie mozna myslec o zwiekszaniu porcji.
      masz jakis problem z zaburzeniami jedzenia?...
      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:11
        dziennik-niecodziennik napisała:
        > na poczatek usystematyzuj jedzenie. jedz o stałych porach, tyle ze małe porcje.

tak właśnie robiłam.
        Jeden pomidor z jogurtem naturalnym, czy jeden ogórek zielony, jedna kanapka, garść orzechów - to są małe porcje. Tyle, że co 4h to już robi się całkiem sporo jedzenia...

> masz jakis problem z zaburzeniami jedzenia?...

ale czym miałoby się to objawiać?
        Po prostu jedzenie nie jest dla mnie najważniejsze. Jak jestem głodna i nie mam czasu to nie muszę jeść. Podobnie mam z piciem. Powiedzmy jeśli po intensywnym treningu chce mi się pić, a zajmę się czymś to potem już mi się nie chce pić.
        Nie unikam jedzenia. Jem, ale nie aż tyle.
        • verdana Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:14
          Mój ostatni dietetyk orzekł, ze z tymi piecioma posiłkami to sciema. Trzeba jeść trzy do pięciu. Zalezy, co kto lubi, a sztywne trzymanie się "jedynego słusznego schematu" , który pacjentowi nie odpowiada powoduje, ze nie da sie tego długo ciągnąć, a na pewno nie zmieni się na stałe schematu żywienia.
          W życiu nie udało mi sie zjeść pięciu posiłków. Nie mówiąc o przygotowaniu i jedzeniu - oczywiście - w innych porach niż domownicy.
          • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:17
            Zalezy, co kto lubi, a sztywne trzymanie się "jedynego słuszn
            > ego schematu"

otoz to
            a w 5 posiłkach chodzi o ideę, która zakłada jeść częściej, mniejsze porcje i regularnie-żeby organizm wiedział jak wydatkować energie, nie wydatkować jej. Ból głowy pojawiajacy się u autorki świadczy o spadku poziomu glukozy-czyli osiągnięty został krytyczny punkt-do którego nie powinno dochodzić
            Ja swego czas jadłam 8 posiłków dziennie wink
          • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:36
            mozna jesc nawet i wiecej niz piec, byle w miare regularie i dostosowane objętościowo i odżywczo. wszystko zalezy od proporcji czasów aktywności i odpoczynku. wiadomo że jak ktoś jest dłuzej aktywny to silą rzeczy zje wiecej, jak ktoś jest aktywny krocej to zje mniej.
            • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:40
              dokładnie
              • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:44
                tak samo jest z popularnym mitem niejedzenia po 18. nie wyobrazam sobie żebym miala nie jesc 13 godzin (zakładając wstawanie o 7 rano).
        • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:17
          > Jeden pomidor z jogurtem naturalnym, czy jeden ogórek zielony, jedna kanapka, g
          > arść orzechów - to są małe porcje. Tyle, że co 4h to już robi się całkiem sporo
          > jedzenia...

czyli jak rozumiem zjedzenie w ciągu dnia jednej kanapki, jednego jabłka, jednego befsztyka z porcją brokuów czy fasolki, jednego jogurtu i salatki z pomidora i pol ogorka to jest dla Ciebie duzo?

> Po prostu jedzenie nie jest dla mnie najważniejsze. Jak jestem głodna i nie mam
          > czasu to nie muszę jeść. Podobnie mam z piciem. Powiedzmy jeśli po intensywnym
          > treningu chce mi się pić, a zajmę się czymś to potem już mi się nie chce pić.

jedzenie i picie mają spełniac podstawowe fizjologiczne role. to co piszesz nie brzmi jakby u Ciebie miały. traktujesz jedzenie (i niejedzenie) jak wartość, a to po prostu fizjologia.
          jak czlowiek jest glodny to je, jak czlowiekowi sie chce pic (zwlaszcza po intensywnym treningu!) to pije.
          po co to filozofie dorabiac?
          • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:26

> czyli jak rozumiem zjedzenie w ciągu dnia jednej kanapki, jednego jabłka, jedne
            > go befsztyka z porcją brokuów czy fasolki, jednego jogurtu i salatki z pomidora
            > i pol ogorka to jest dla Ciebie duzo?

to co napisałaś zjadłabym w ciągu 2 dni.
            Befsztyk owszem, ale raz w tygodniu. Nie ogarniam w ogóle jedzenia obiadu codziennie.

> jak czlowiek jest glodny to je, jak czlowiekowi sie chce pic (zwlaszcza po inte
            > nsywnym treningu!) to pije.
            > po co to filozofie dorabiac?

Nie chodzi o filozofię, ale wyjdę z domu po kawie (ince) i w międzyczasie zgłodnieję a nie mam ze sobą jedzenia to nie muszę zaraz gnać do sklepu, żeby zaspokoić głód.
            Głód minie i ja to wiem.
            Z piciem to też nie jest jakaś filozofia. Często zapominam.
            • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:44
              jak mozesz zapominac o czyms co utrzymuje Cie przy życiu?...
              ewidentnie masz zaburzenia odżywiania.
              • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:46
                a to co napisałam nie pokrywa nawet połowy zapotrzebowania kalorycznego normalnie funkcjonujacego organizmu.
              • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:05

> jak mozesz zapominac o czyms co utrzymuje Cie przy życiu?...
                > ewidentnie masz zaburzenia odżywiania.

Wiesz co? Wolałabym, żebyś mi pomogła i zaproponowała coś, co mi pomoże zmienić te nawyki.
                Najadam się bardzo szybko i starcza mi na długo.

2 miesiące siedziałam z rozpiską i starałam się bardzo. Nie dość, że to czasochłonne to jeszcze trudne. Otwierasz lodówkę i na nic nie masz chęci a tu coś trzeba jednak zjeść i jesz (znaczy wmuszasz).

Pytam więc JAK to zrobić?
                • rhaenyra Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:20
                  otwierasz usta
                  wkladasz jedzenie
                  zamykasz usta
                  gryziesz i zujesz
                  polykasz
                  otwierasz usta itd az zjesz porcje suspicious
                  • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:23
                    rhaenyra napisała:
                    (...)

big_grin
                    już mi lepiej
                  • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:35
                    no wiec wlasnie tak big_grin
                    przez jakis czas jesz na siłę, byle w miare regularnie. jak powstanie nawyk regularnego jedzenia to zaczynasz sie zastanawiac nad zwiększaniem porcji.
            • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:45
              Nie dietetyk by Ci się przydał, tylko psychiatra specjalizujący się w leczeniu anoreksji.
              • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:54
                noname2002 napisała:

> Nie dietetyk by Ci się przydał, tylko psychiatra specjalizujący się w leczeniu
                > anoreksji.

Bez paranoi proszę. Moja waga i figura nie wskazują bynajmniej na anoreksję.
                • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:00
                  Anorektyczki zwykle twierdzą, że są strasznie grube...
                  • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:08
                    noname2002 napisała:

> Anorektyczki zwykle twierdzą, że są strasznie grube...

nie nie - nie mieszczę się w swoje dawne ubrania, zatem nic mi się nie wydaje.
                    Poza tym JEM.
                    Uprzedzając kolejne domysły - nie wymiotuję.
                    • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:12
                      Poza tym JEM.

A to jest sprawa mocno dyskusyjna. Sama napisałaś, że na śniadanie pijesz Inkę a potem starasz się przeczekać aż głód minie, dlaczego?

Uprzedzając kolejne domysły - nie wymiotuję.

A to byłaby bulimia, ja obstawiam jednak anoreksję.
                      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:19
                        noname2002 napisała:

> Poza tym JEM.
                        >
                        > A to jest sprawa mocno dyskusyjna. Sama napisałaś, że na śniadanie pijesz Inkę
                        > a potem starasz się przeczekać aż głód minie, dlaczego?

Nie staram się przeczekać. Czytaj uważnie. Jem jeśli mam możliwość. Jeśli aktualnie jestem poza domem, zajęta, zapracowana - wtedy nie organizuję się pod poczucie głodu.
                        Nie unikam jedzenia i nie to stanowi problem.
                        Problem w tym, że jedna kanapka czy dwie, zjedzone o 12-stej zaspokoją mnie do godziny 18-stej.
                        • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:34
                          Nie staram się przeczekać. Czytaj uważnie. Jem jeśli mam możliwość. Jeśli aktua
                          > lnie jestem poza domem, zajęta, zapracowana - wtedy nie organizuję się pod pocz
                          > ucie głodu.

Dlaczego? Dlaczego zwyczajnie nie weźmiesz sobie z domu jedzenia do pracy?

• yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:41
                            noname2002 napisała:
                            > Dlaczego? Dlaczego zwyczajnie nie weźmiesz sobie z domu jedzenia do pracy?

Bo rano nie jestem głodna i nawet nie byłabym w stanie wymyślić na co miałabym ochotę. Tak z samego rana to nawet na kawę nie mam chęci, więc piję kawę jakąś godzinkę czy dwie po przebudzeniu.
                            Nosiłam opakowanie migdałów w torebce, ale ileż można jeść migdały...
                            • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:20
                              Ty nie masz jeść bo jesteś głodna-nie zostawiaj tego odczuciom ale rozsądkowi
                              Spróbuj do porannej kawy zjeść coś co lubisz-jeśli coś takiego jest-może pieczywo chrupkie z dobrym dżemem ?miodem ? 1 szt. Na początek
                              I myśląc i kierując się rozumem-weź do pracy jogurt +płatki owsiane, jakiś owoc i gdy przyjdzie głód-zjedz go. Zaobserwuj co będzie dalej, zanotuj-o której będziesz głodna

Dlaczego chcesz jeść 5 posiłków dziennie skoro masz odpowiednią figurę i wagę ?
                              Dlaczego obruszasz się na słowa, że masz zaburzenia odżywiania, skoro niechęć do jedzenia jest takim zaburzeniem ?
                • jola-kotka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:08
                  A to akurat nie jest żadnym wyznacznikiem czy masz problem czy go nie masz.
              • nanuk24 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 02:00
                Anoreksji? Dlaczego?
                Sa ludzie, w tym ja, ktorym starcza posilek raz dziennie, ale jak sie zapomni zjesc(lub nie ma czasu) to nie ma tragedii, zje sie dnia naspenegowink
                Mnie rano wystarczy kawa. Potrafie na kawie funkcjonowac go godziny 19, czyli obiadu jedzonego wspolnie z rodzina. Czasem przekasze owoce i warzywa. Chleb ostatnio jadlam okolo dwoch miesiecy temu, zupe dwa lata temu.
                Mam tak odkad pamietam. Chociaz bedac dzieckiem nie bylam niejadkiem, wrecz przeciwniebig_grin
                • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 07:12
                  Ależ ja wiem, że istnieją ludzie, którzy z głodzenia się zrobili sztukę np. moja własna teściowa, niemniej nadal są to zaburzenia odżywiania i niezdrowy tryb życia.
                  • nanuk24 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 15:26
                    No ja sie akurat nie glodze, zapewniam cie, rzecz w tym, ze do pewnej godziny nie odczuwam glodu; jak odczuje, a nie mam mozliwosci zjesc w danej chwili, to nie robie wielkiego halo, nie mdleje, etc. w przeciwienstwie do mojego meza, ktory nie potrafi wytrzymac 10 minut, bo umierabig_grin
            • jola-kotka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 07:32
              Tobie się wydaje że zapominasz znam to z autopsji,możesz nawet podzielić mój los jeden plus nie będziesz miała 10 kg za dużo tylko 20 za mało.
    • buuenos Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:46
      Nie obraz sie, ale na przyklad jadlospisu z kanapka,jablkiem,befstztykiem itd ( co nie jest duza iloscia) wzdrygasz sie i twierdzisz, ze to dawka dwudniowa TO skad u ciebie zbedne kilogramy??Aha , REGULARNE posilki to klucz do sukcesusmile
      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 03.02.14, 23:56
        buuenos napisała:

> Nie obraz sie, ale na przyklad jadlospisu z kanapka,jablkiem,befstztykiem itd (
        > co nie jest duza iloscia) wzdrygasz sie i twierdzisz, ze to dawka dwudniowa TO
        > skad u ciebie zbedne kilogramy??Aha , REGULARNE posilki to klucz do sukcesu:-
        > )

Wagi nie przybywa, dochodzi do pewnego punktu i już.
        Tak, mam już to doświadczenie, że regularne posiłki dają efekty ale pytanie było jak tego dokonać, a nie czy warto.
      • madzioreck Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 00:57
        REGULARNE to niekoniecznie 5x dziennie. To jedna z najbardziej bzdurnych zasad powszechnie stosowanej dietetyki. Co 3 godziny i najlepiej za każdym razem mocne pier...e cukrem, tu owocek, tam makaronik, ten pełnoziarnisty, odchudzający.
        Nie mówiąc już o tym, że dietetykom nie mieści się w głowie, że nie wszyscy mogą sobie w pracy robić 3 przerwy na jedzenie.
        Niedawno szefowa wróciła od dietetyka z takim właśnie genialnym planem - i niestety jedzenie 5x dziennie nie wyszło. Mnie też by nie wyszło. Wolę 2-3 razy, za to konkretnie, normalnie się najeść, a nie dziubać co chwilę po kąsku. I jakoś i schudłam, i utrzymuję wagę.
        • e_r_i_n Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 07:59
          Bez przesady z tymi przerwami - w czasie pracy wystarczy jedna na obiad. Dwie przekąski można zjeść/wypić (sok) przy biurku.
          • bri Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:02
            Lol. Nie każdy pracuje przy biurku.
            • a.nancy Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:34
              bri napisała:

> Lol. Nie każdy pracuje przy biurku.

no to przy taśmie smile za kierownicą. gdziekolwiek.
              chyba tylko w supermarketach na kasie jest 100% zakaz spożywania czegokolwiek.
              • iwles Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:48

też chyba nie, bo nieraz widziałam, jak pani przy pasie miała napój w butelce, czy kubek z czymś-tam w środku.
          • madzioreck Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 14:59
            O lol big_grin Tylko jak trafisz na obsługę, która żre coś kiedy Cię obsługuje, to nie marudź, wiedz, że to po prostu pora posiłku suspicious
            Nie każdy siedzi za biureczkiem, wiesz?
            • mankencja Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 16:04
              a jak ci chirurg nakruszy bułką do brzucha, wykaż zrozumienie.
              • e_r_i_n Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 20:28
                Nie przesadzajcie.
                Nawet siedząc "na kasie" tudzież nie przy biurku pewnie sobie każdy robi przerwę na herbatę / kawę czy inne siku. I wypicie wtedy soku raczej też wykonalne.
        • antychreza Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:22
          No właśnie tak, gdybym miała jeść 5 posiłków dziennie, musiałabym się zwolnić z pracy. Tylko ze wtedy jadłabym chyba mielonkę z kartoflami i cebulą na zmianę...
          A nieodczuwanie głodu do południa i życie o samej kawie nie jest wcale takie dziwne. Ja zwyczajnie rano nie dam rady wcisnąć w siebie nic poza kawą z mlekiem. Ewentualnie czasem dam radę zjeść jakiś owoc ok. 10, tylko to nie powoduje odruchu wymiotnego. Co nie zmienia faktu, że później jem zdecydowanie więcej niż autorka.
    • mvszka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 04:23
      Kiedy zobaczyłam lepszą wagę, przestałam jeść. Znów mój organizm odrobił straty
      > ...

nie pasuje mi to zdanie- przestałaś jeść i przytyłaś??
      jeśli tak to znaczy, że nie jesz cały dzień a wieczorem skok na lodówkę
      • e_r_i_n Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:00
        Jak organizm nie dostaje odpowiedniej dawki jedzenia, to wszystko odkłada. Nawet jeśli nie je się ogromnych ilości.
        • mvszka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:46
          pewnie, niczego się z trzech kanapek dziennie nie spala, nawet kupy się wtedy nie robi - większych bzdur nie czytałam
          organizm odkłada z naddatkowej podaży energii - to, że jej metabolizm zwolnił, nie znaczy, że tyje od jednego posiłku, no chyba, że jak napisałam jest to kolacja o wartości 2000kcal
          • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:20
            nie robię "skoku na lodówkę" bo jak pisałam kanapka mi starczy.
            Nie pisałam, że tyję. Napisałam, że organizm wrócił do wagi sprzed diety i ta waga stoi w miejscu (okresowe wahania +/- 1,5 kg, zależnie od dnia cyklu). A ja chcę ważyć mniej.
            Metabolizm jest ok, choć mam zaburzoną gospodarkę hormonalną.
            Nie słodzę inki (piję z mlekiem 2%), nie słodzę herbaty, nie piję soków ani napojów gazowanych.
            Nie jem pieczywa chrupkiego, tylko chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika.
            • echtom Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:27
              Byłoby sensownie, gdybyś podała swój wzrost i wagę. Poza tym organizm niekoniecznie musi spełniać nasze "chcenia", tylko zwykle sam ustala sobie optymalną wagę. Ja np. przy wzroście 166 cm przez wiele lat utrzymywałam wagę 54-55 kg, ale gdybym "chciała" ważyć np. 50 kg, to musiałabym się katować drakońską dietą, a organizm i tak starałby się wrócić do 54.
              • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:40
                168 - 66 kg
          • e_r_i_n Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 20:29
            Jak je mniej, to metabolizm zwalnia i zapotrzebowanie jakby mniejsze.
            Z wydalaniem to niewiele ma wspólnego.
    • e_r_i_n Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:02
      Też rano nie byłam głodna. Od kiedy jem 3h przed snem, rano, po wstaniu, muszę zjeść.
      Posiłkiem może być szklanka soku, to nie jest dużo.
      Myślę, że to kwestia ustawienia organizmu.
      • antychreza Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:29
        Sprawdziłam ile kkalorii ma kubek inki, z jakiejś tabeli wyszło, że 300 o.O, a szklanka soku ok. 120-150, to chyba autorka jest usprawiedliwiona z rana?
        • amandaas Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:54
          ??? No chyba z 5 łyżkami cukru. Podaj źródło, bo to absolutnie niemożliwe.
          • antychreza Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:52
            Ok, zaliczyłam UBERfaila big_grin
        • iwles Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:54

antychreza napisała:

> Sprawdziłam ile kkalorii ma kubek inki, z jakiejś tabeli wyszło, że 300

big_grin
          chyba w 100 gramach proszku, tyle że nikt takiej kawy nie robi.

Kubek kawy robi się z 4 gram = 13,68 kcal.
          • echtom Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:58
            Czyli z mlekiem i łyżeczką cukru wychodzi najwyżej 100.
            • iwles Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:06

to zalezy, ile tego mleka wleje, łyżeczka cukru to 24 kcal, a cała szklanka mleka 3,2% to 120, tyle, że do kawy tyle się nie leje.
              Więc to grubo powyżej 100 kcal to gdyby posłodziła 2-3 łyżeczki i mleka wlała pół na pół z kawą.
              Ale to i tak nie wychodzi ponad 300 kcal.
              • noname2002 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:17
                Może z bitą śmietaną ta Inka? smile
                • dziennik-niecodziennik Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:30
                  chyba z WYŁĄCZNIE bitą śmietaną wink
              • rhaenyra Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:54
                ja leje do kawy szklanke mleka big_grin
                ale raczej 0,5 - 2 %
                • iwles Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:59

ale podgrzewasz mleko, czy lejesz zimne ?

bo mnie do obłędu doprowadza chłodne mleko, uwielbiam kawę gorącą smile
                  Zdarzyło mi się pić taką lekko ciepławą kawę w lokalu, błeeeee....
                  • rhaenyra Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 14:20
                    zimne
                    i jak mam to jeszcze kostki lodu dodaje smile
                    niecierpie cieplego mleka
    • anika772 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:20
      Chyba Cię nie lubięwink
      Ja mam dokładnie odwrotnie- im mniej jem, tym bardziej waga leci w dół; a jeść lubię, bardzo lubię. Gotować i przyrządzać także.
      To takie niesprawiedliwe!
      • anika772 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:23
        Przeczytałam całość. A może jest tak, że ważysz 50kg, a Twoja ulubiona waga to 42..?
    • beverly1985 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:23
      Zazdroszczę ci smile Moim problemem są zbyt duże porcje jedzenia. Staram się jeść dużo warzyw, nie jemy prawie w ogóle slodyczy (dziecku dają czasem w przedszkolu), mało smazonych na tłuszczu potraw, ale porcje mi wychodzą ogromne uncertain
    • echtom Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:23
      Trudno mi coś powiedzieć, bo wiem z obserwacji, że ludzie mają bardzo różne potrzeby żywieniowe. Ja należę do mniejszości: zaczynam dzień od śniadania, jem jak niemowlak co 3-4 godziny, więc zmieszczenie 5 posiłków między 6 a 21 nie jest problemem. Znam ludzi, którzy jedzą dwa razy dziennie - przed południem i wieczorem, dla mnie to kosmos, ale widać można. Myślę, że drastyczna zmiana nawyków żywieniowych nie jest rozwiązaniem - sama zauważyłaś, że osiągnęłaś dobry efekt przy 3 posiłkach dziennie, wiec tego się trzymaj, zamiast wmuszać 5.
    • 18lipcowa3 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:30
      Czytałam cały wątek. To jakieś potworne zaburzenia są albo nie wiem, masz żołądek jak noworodek. Kanapka od 12 do 19 ?
      Pomidor i jogurt to za dużo?
      Jak nie ma jedzenia to nie jesz i tak latasz cały dzień?
      Ciekawa jestem w jakim stanie są twoje włosy, paznokcie, zęby, skóra. Albo w jakim będzie stanie przy takim trybie zycia?
      Ile masz energii? Chcesz powieedziec ze żyjąc na jednej kanapce jeszcze ćwiczysz?
      Masz dzieci? Jak w takim trybie przeszłas ciążę i karmienie?
      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:25
        18lipcowa3 napisała:
        > Ciekawa jestem w jakim stanie są twoje włosy, paznokcie, zęby, skóra. Albo w j
        > akim będzie stanie przy takim trybie zycia?

No... to jest fakt. Poza zębami, reszta bywała lepsza.

> Ile masz energii? Chcesz powieedziec ze żyjąc na jednej kanapce jeszcze ćwiczys
        > z?

Nie na jednej kanapce (choć mogłabym).
        Jem troszkę więcej niż jedną kanapkę, ale niedużo więcej.
        Teraz nie ćwiczę, bo nie mam siły ale gdy jest więcej słońca to mam więcej energii i wtedy się mobilizuję i ćwiczę dużo, nie jem wtedy więcej.

> Masz dzieci? Jak w takim trybie przeszłas ciążę i karmienie?

W trybie Hashimoto smile

• default Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:44
      Nie uważam by 5 (no dobra - 4) posiłków dziennie to było coś nie do zrobienia. Dla osoby bez zaburzeń, jakie Ty prezentujesz. Bo, sorry, ale to co opisujesz, nie jest normalne.
      "Jem plasterek tego czy tamtego jak zgłodnieję. Czasem kanapka, rzadko coś ciepłego. Nie jem śniadań, bo poranna inka mnie zasyca tak do południa. Potem dwie kanapki starczają do wieczora. "
      W dodatku mam nieodparte wrażenie, że jesteś dumna z tego, że tak mało jadasz. I ciekawa jestem jaka to jest ta Twoja "ulubiona figura", tzn, ile masz wzrostu i ile chcesz przy tym ważyć. Bo jakoś anoreksją mi tu pachnie, jak innym zresztą.
    • bachtin Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:46
      No, bo dietetycy są już tacy twardogłowi... Mają swoje tabelki i nie rozumieją, że ludzie są różni. Mnie zawsze śmieszy ta histeria śniadaniowa - jak nie zjesz śniadania, to potem się rzucisz na jedzenie! A ja mam całkiem odwrotnie - jak pierwszy posiłek zjem koło południa, to cały dzień jestem mniej głodna. Nie ma dwóch identycznych ludzi, to do wszystkich miałyby pasować uniwersalne zasady?

Co robić? Brać jedzenie rano. Piszesz, że wtedy jesteś tak niegłodna, że nie jesteś w stanie zastanowić się, na co masz ochotę. No to się nie zastanawiaj - bierz cokolwiek (ze zdrowej listy) i potem zjedz to cokolwiek. Przecież z tego co piszesz wynika, że na nic nie masz ochoty, więc co za różnica. A jeden posiłek będzie z głowy.
      No i jak nie lubisz jeść, to raczej nic Ci nie pomoże - możesz po prostu wyrobić sobie nawyk, o ile Ci zależy. Może zacznij więcej ćwiczyć, wiele osób narzeka na wilczy głód po treningu.
      • kosmitka06 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:50
        bachtin napisał(a):

Może zacznij więcej ćwiczyć, wiele osób narzeka
        > na wilczy głód po treningu.

Zdecydowanie. Chude mięso, twarogi, produkty sojowe, serwatki białkowe itp. to powinno się jeść po treningu, a nie jak niektórzy myślą błędnie przed wink
      • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:23
        - jak nie zjes
        > z śniadania, to potem się rzucisz na jedzenie!

dietetycy tak mówią ? ejże suspicious

śniadanie nie bez kozery jest nazywane najważniejszym posiłkiem dnia. I najwspanialszym-bo OD RAZU całe jest SPALANE, nie odkłada się, organizm nadrabia nocne energetyczne braki-bo sen też kosztuje-energia jest spalana, trzeba ją uzupełnić.
        • bachtin Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 20:40
          Ja coś takiego słyszałam właśnie od koleżanek, które łaziły do dietetyków i powtarzały ich porady - że śniadanie trzeba jeść, bo potem się będzie głodnym o wiele bardziej i zje się więcej, niż bez śniadania. U niektórych działa, u innych nie.
          • aneczkacool1984 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 18.02.14, 13:12
            Witam. Ten temat bardzo mnie zaiteresował, zwłaszcza że od miesiąca staram się odchudzać ale jakoś nie wychodzi. Też mam problem z ustawieniem sobie 5 czy 6 małych porcji posiłków dziennie, bo zwyczajnie nie pozwala mi na to praca. Mój dzienny jadłospis to: śniadanie- ok 1/2szkl musli z suszonymi owocami + jogurt owocowy ok 5rano. II śniadanie- sałatka wrzywna (przeważnie lodowa lub pekińska z kurczakiem pieczonym i pomidorami, lub po prostu sałata z innymi warzywami czy mozarellą, czasem gotowane warzywa na parze z rybą pieczoną) o 10godz. (wtedy mam przerwę w pracy) o 14 kończę pracę, w domu jestem o 15 i dopiero wtedy mogę sobie pozwolić na następny posiłek i tu pojawia się problem bo koliduje on z ćwiczeniami. Jak się najem nie jesyem w stanie zmusić sie do ćwiczeń dlatego najpierw zabieram się za ćwiczenia (killer chodakowskiej + 2 serie na pośladki z mel b i 2 serie na brzuszki) ok 1h20min czasem 1h30min, później jestem spocona i muszę wziąć prysznic więc za obiado-kolację zabieram się ok 18. Najczęściej jem zupę krem do tego jabłko lub banan. Niestety nie jestem w stanie wypić też 2l płynów dziennie bo zwyczajnie mój organizm się nie domaga a nic na siłę. Dodam jeszcze że pracuję fizycznie (praca w magazynie spożywczym, pakowanie różnych art. więc ciągle się ruszam) + ćwiczenia w domu + taki a nie inny zestaw z jedzonkiem a moja waga nadal stoi w miejscu. Nie schudłam nawet 0.5kg Mam 165 cm wzrostu i waże 62 kg (miem że dla niektórych to nie jest dużo ale ja widzę te fałdki na brzuchu i pośladki do tego celulitis więc chcę je zwalczyć nareszcie) i po ubraniach też nie czuję żebym zesczuplała sad mam dość nie jem słodyczy, ćwiczenia 7 dni w tyg a efekt wielkie 000000 !!! Fajne pomysły macie z tymi przekąskami w pracy (małe jabłko czy ogórek) tylko nie dla mnie bo jednak nie da rady jedną ręką pakować towaru a drugą sięgać do kieszeni po przekąskę, do tego tempo pracy takich towarów muszę zapakować 300na godz więc jedząc w trakcie niewykonalne. Czuję się zmęczona i brak mi energii może macie sposoby jak pogodzić dietę z fizyczną pracą, ćwiczeniami tak by wysmuklić sylwetkę ale też mieć energię na coś więcej poza pracą i ćwiczeniami (bo ja od pewnego czasu nawet nie mam siły na sex) Tylko proszę bez głupich uszczypliwości, tylko rozsądne odpowiedzi bo naprawdę dużo już sie w necie naczytałam opini lekarzy i dietetyków ale zwyczajnie nie prekłada się to na zabiegany tryb życia normalnego płatnika skłedek ZUS. Jeżeli miałyście podobnie i podobny rozkład dnia to jak sobie poradziłyście? Bo myślę że mimo iż miesiąc to nie dużo to jednak jakieś efekty powinny już być widoczne (prócz zmniejszonego bistu z D do C )
    • kosmitka06 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:46
      Gdzieś popełniasz błąd... i albo sama siebie oszukujesz albo jest jakiś czynnik np. podjadanie słodyczy że nie kontrolujesz tego. Miałam kiedyś koleżankę dla której pączek do kawy, delicje i później jeszcze kawałek serniczka był niczym! W ciągu dnia "trzymała" się regularnych posiłków ale np. wyjście po pracy na pizze nie wliczała już do swojej diety.

Ja w momencie kiedy zaczęłam się odchudzać ważyłam 84kg. Ustaliłam sobie SAMA 5 posiłków dziennie, w minimalnych ilościach. Dużo ćwiczyłam, wspomagałam się zieloną herbatą i dużą ilością wody.
      Na chwilę obecną cieszę się ze swojej wagi 58kg i teraz rzeźbię już tylko ciało wink
      Jeżeli chodzi o posiłki (może za mało ale badania mam w normie) to zaczynam od porannej kawy o godz. 7 i wtedy tylko to. O godz. 10 mam śniadanie... zwykle jakieś płatki, kanapka z pieczywem razowym, wędlina... tu wedle uznania. O godz. 13 jogurt- naturalny lub inny. Godz. 16 obiad... tu zjadam mięsko, ziemniaki, rybę, kasza, surówka... dosłownie WSZYSTKO ale w minimalnych ilościach. O godz. 19 np. jakieś owoce lub warzywa. I tu jest zamiennie z posiłkiem który zjadam o godz. 10 rano. Nie mogłam się przekonać do marchewki... znalazłam sposób że kroję ją w plasterki i chrupię wink Polecam smile
      Nie przepadam za wszystkimi owocami (tylko banany) robię koktajl do którego wrzucam kiwi, mandarynki, banany, jabłka... dosłownie wszystko i to wypijam smile Bardzo pożywne.

Powinnaś naprawdę przyjrzeć się sobie uważniej.
      Nie wierzę w to że jesz tak mało i tyjesz. Gdyby faktycznie tak było tylko tłuszcz by Ci się magazynował a nie przybierała byś aż tak drastycznie na wadze.
      Powodzenia smile
      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:38
        kosmitka06 napisała:
        (...)

nie lubię słodyczy, znaczy są dwa dni w m-cu kiedy muszę zjeść cukierka lub chociaż łyżeczkę cukru z cukiernicy.
        Kiedyś moja znajoma miała tak przed okresem - nie rozumiałam tego. Teraz już rozumiem.

Ja nie tyję. Pisałam wcześniej.
        Waga wróciła do stanu sprzed diety i ani drgnie. Więcej nie przybieram na wadze.
    • mala-wiedzma Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 08:51
      mam koleżankę, która miała podobnie jak Ty (z tym, że była bardzo szczupła i nie tyła od niejedzenia), ale musiała wprowadzić zmiany bo miała kiepskie wyniki. właśnie, jak Twoje wyniki? Ona poradziła sobie z problemem mając w torebce zawsze 5 małych porcji czegoś. np. na jeden posiłek na początku wchodził banan, albo malutka kanapeczka, albo ogórek kiszony, albo kilka orzeszków, albo domowy batonik muesli itd. coś niewielkiego. do tego miała problem ze śniadaniami, przestawiła się na taki tryb, że rano choćby pół jabłka albo kubek kakao z łyżką płatków, ale coś musiała zjeść. dodatkowo miała ustawiony budzik na konkretne godziny i choćby czuła się pełna to o odpowiedniej porze musiała coś zjeść i koniec. w ten sposób przyzwyczaiła stopniowo organizm do jedzenia i zaczął on się dopominać paliwa, potem zwiększała porcje i jakoś poszło. w pewnym momencie pokochała zupy kremy - robiła np. w miarę gęsta pomidorową-krem ze zmiksowanym mięsem, wypijała tego mały kubek, co nie sprawiało jej wielkiego problemu bo forma przystępna (piła, a nie jadła a to łatwiej) a jakieś sensowne wartości sobie dostarczyła. ale wiem, ze dużo wysiłku ją kosztowało unormowanie jedzenia. do tego ona miała taką pracę, że mogła sobie pozwolić na przegryzienie czegoś o konkretnej porze, ale myślę, ze jakoś to można dostosować do niemal każdych warunków.

powodzenia!!
    • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:14
      Moja mama tak ma-nie lubi jeść, je żeby żyć-ale bez przyjemności, równie nie bardzo lubi pić -poza 2-3 kawami dziennie w zasadzie nic nie pije, nie potrafi się zmusić
      Schudła odstawiając pieczywo
      • echtom Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:47
        > nie lubi jeść, je żeby żyć-ale bez przyjemności

Nie wiem, czy współczuć, czy zazdrościć smile Ja uwielbiam jeść, ale z piciem mam podobny problem - 4-5 szklanek dziennie i same niezdrowe napoje. Żelazny punkt każdej diety - 2 litry wody mineralnej dziennie - to dla mnie horror nie do przejścia. Przeżyłam to, wmuszając w siebie przepisowe 8 szklanek picia podczas karmienia, dopóki pewna mądra osoba nie powiedziała mi, żebym to olała smile
        • guderianka Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:48
          raczej współczuć, nie wie co traci
          mama nie pija wody, w ciągu dnia wypija max 1 l płynów (w tym 0,5 l kawy wink
    • inguszetia_2006 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:29
      Witam
      Moja koleżanka je z zegarkiem w ręku. Bo takie dał jej zalecenia dietetyk. I schudła już 12 kg w trzy miesiące. Co trzy godziny je. Zaczyna od owsianki. Nie wiem, jak ona to robi... A jednak wiem. Nosi ze sobą jedzenie;-D Jak była u mnie to z własnym jogurtem, niskoprocentowym, bo nie liczy na to, że ja mam takie cuda.
      Pzdr.
      Ing
    • tully.makker Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 09:38
      Z wlasnych doswiadczen uwazam, ze czeste - i regularne jedzenie tmo klucz do utrzymania szczuplej sylwetki. Ja jem wlascie co godzine, a nawet czesciej wink i waze 56kg prze wzroscie 170 cm, starajac sie tylko by byly to rzeczy zdrowe, ale tez bez przesady.
      • azja001 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 10:04
        Nigdy nie miałam problemów z wagą i sylwetką. Sylwetkę mam taka jak w liceum, waże z 3 -5 kg więcej. Sekret chyba tkwi właśnie w systematycznym, o stałych (mniej więcej) porach jedzeniu. Zawsze mówie, że nienawidze być głodna a mój organizm jest tak wyregulowany, że przypomina o swoich potrzebach rano po wstaniu z łóżka (małe śniadanie), pózniej po ok 3 godzinach , następnie obiad na ogół obfity złożony z 2 dań ok. 13-14, no i kolacja wieczorem plus przekąski w postaci słodyczy i owoców. Niektórzy twierdza że mam tak dobra przemiane materii. Być może ale ja tę przemianę przez lata całe "wytresowałam"

Słuchaj dietetyka, czasem przyzwyczajenia ciężko zmienić ale skoro były efekty to chyba warto się pomęczyć.
    • 18lipcowa3 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:02
      swoją droga 8-10 do zrzucenia czyli nadwaga przy takim trybie odzywania?

gdybym jadła tak jak ty, to bym nosiła 34
      • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:32
        18lipcowa3 napisała:

> swoją droga 8-10 do zrzucenia czyli nadwaga przy takim trybie odzywania?
        >
        > gdybym jadła tak jak ty, to bym nosiła 34

Czy ja napisałam, że mam nadwagę?
        Noszę rozmiar 38 (choć niektóre ubrania na 40) a nosiłam właśnie 34-36.
        Mam 168 cm wzrostu.

I bardzo proszę darujcie sobie komentarze, że mam wszystko w normie, bo tego słucham od mojej mamy. Wiem ile mogę ważyć, ile ważyłam przez wiele lat, ile mam fajnych ubrań w tym rozmiarze i jak dobrze się czułam psychicznie. Wiem też, że potrafię schudnąć, ale same ćwiczenia już nie pomagają tak jak kiedyś. Wszystko jest teraz dużo trudniejsze...
        • szarsz Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:42
          > ucham od mojej mamy. Wiem ile mogę ważyć, ile ważyłam przez wiele lat, ile mam
          > fajnych ubrań w tym rozmiarze i jak dobrze się czułam psychicznie.

Ubrania zawsze można kupić nowe. Zdrowie ma się tylko jedno.
          • yeerba Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:56
            szarsz napisała:

> > ucham od mojej mamy. Wiem ile mogę ważyć, ile ważyłam przez wiele lat, il
            > e mam
            > > fajnych ubrań w tym rozmiarze i jak dobrze się czułam psychicznie.
            >
            > Ubrania zawsze można kupić nowe. Zdrowie ma się tylko jedno.

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Mój brak akceptacji tego rozmiaru niesamowicie przekłada się na moje zdrowie i relacje z otoczeniem. Na zakupach automatycznie sięgam po mniejsze rozmiary, żeby potem w przymierzalni się załamać, że jednak było zabrać do mierzenia te wielkie spodnie obok sad Nie jestem w stanie kupować sobie ubrań, w niczym się nie widzę.
            Chcę odzyskać dawną siebie.
            • echtom Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 13:36
              Nie wiem, ile masz lat, ale w wieku 40+ naturalnie przybywa kilka kilogramów i jest to wręcz korzystne dla wyglądu. Ja w ciągu ostatnich paru lat przytyłam 8 kg - 4 dla urody, 4 z braku ruchu i nadmiaru słodyczy tongue_out Powinnam zrzucić te ostatnie, ale motywacja słaba.
            • princess_yo_yo Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 14:14
              napisalas wyzej ze kiedys bylas w stanie jesc w miare regularnie I waga spadala wiec mozliwe jest osiagniecie efektu.
              5 posilkow dziennie w tym wypadku to dosc ambitne zalozenie, moze sprobuj inaczej. skoro rano pijesz kawe to sprobuj zjesc cokolwiek razem z kawa, jablko, albo nawet polowe, troche jogurtu, cos co nie wymaga przygotowania I jest latwo porcjowalne/male wiec pare kesow bedzie rezultatem.
              I podobnie w porze lunchu I obiadu. nie dawaj sobie duzych przeszkod, daj sobie czas zeby osiagnac trzy regularne posilki nawet jesli sa male I potem moze jedzenie zrobi sie bardziej roznorodne. tym samym mozesz osiagnac dwa w jednym - spadek wagi I lepszy standard skladnikow odzywczych w diecie.
              rozumiem cie bo mnie waga tez stresuje I dobija do tego stopnia ze moj lekarz prowadzacy wspopracuje na tyle na ile jest to rozsadne. co prawda nie mam az takiego problemu z jadlowstretem ale percepcja wagi juz tak wiec wiem ze nie jest wymyslony problem I nie jest latwo.
        • daisy Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 12:43
          Mój boże, jeśli przy 168 cm chcesz nosić rozmiar 34-36, to owszem, masz zaburzenia żywienia i postrzegania własnego ciała i owszem, powinnaś się zastanowić nad szukaniem pomocy kogoś, kto się zna na anoreksji.

Wiem ile mogę ważyć, ile ważyłam przez wiele lat, ile mam fajnych ubrań w tym rozmiarze i jak dobrze się czułam psychicznie.

Takie stwierdzenie to niestety klasyka przy skłonnościach do anoreksji.
          Tymczasem jedyne, co możesz osiągnąć, to zniszczone zdrowie.
          • tully.makker Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 13:21
            Nie obraz sie, bo pisze to z trodski,a nie ze zlosliwosci, ale nie wydaje ci sie, ze masz zaburzenia odzywiania? jestem niewiele wyzsza od ciebie (170cm) nosze rozmiar 36 - 38 i ciagle sysze uprzejme uwagi, ze jestem przerazliwie chuda i czy nie mam anoreksji.

Cel, do ktorego azysz IMHO nie jest zdrowy. Sorry, ale porozmawialabym o tym z lekarzem, bo twoj jadlowstret polaczony z zaburzonym chyba obrazem wlasnego ciala i forsownymi cwiczeniami wydaje mi sie brzmiec groznie.
            • klamkas Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 13:49
              Ja mam 169, noszę rozmiar 36 (małe, bliżej 34 niż 38) i nawet jak słyszę, że jestem za chuda, to mam to w nosie. Jestem wysportowana, zdrowa i bardzo dobrze się czuję w swoim ciele. Anorektyczką nie jestem, ale jakbym zaczęła tyć, to prawdopodobnie zaczęłabym myśleć o zmianach w diecie/planie treningowym, bo z tą wagą i tą sylwetką mi dobrze. Opinie innych mam w nosie.
    • klamkas Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:06
      Zacznij od 3 posiłków. Z zegarkiem w ręce (ustaw sobie przypominacz w telefonie), bez czekania na głód. Nie jesteś głodna, bo masz zaburzony metabolizm, trzeba go wyregulować, a nie zrobisz tego nie jedząc. Jeśli rano nie potrafisz myśleć o jedzeniu - naszykuj sobie posiłek do pracy wieczorem dnia poprzedniego. Rano wstajesz, wyciągasz z lodówki, pakujesz do torebki i po kłopocie.

Ja miałam problem z piciem wody, a musiałam sobie z tym poradzić ze względów zdrowotnych - co godzinę miałam ustawione przypomnienie w telefonie i niezależnie od chęci wypijałam szklankę. Po jakimś czasie wyrobiłam sobie nawyk, teraz już w ogóle o tym nie myślę, organizm sam się upomina.

Porady o psychologu popieram - masz dziwne podejście do tematu, zupełnie tak jakbyś się broniła przed koniecznością jedzenia (każdy powód dobry by nie zjeść).
    • mamusia1999 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:13
      w skrocie: 3 posilki lepsze niz 5, zeby organizm mial czas siegnac po rezerwy. moda na 5 ponoc minela, jest moda na 3 wink
      nie robic generalnego przemeblowania na hurrrra, tylko zmieniac nawyki krok po kroku. i uwzgledniac osobiste upodobania. zaczac od sniadania. wybrac z puli sensownych, te ktore na prawde lubisz. to trwa, ale sa szanse na trwaly efekt.

jak po takim sniadaniu o 13 nie masz ochoty jesc, to jedz o 15. ale tez nie czekaj na GLODA, bo wtedy zjadamy wiecej.
      jesli bez czegos nie mozesz zyc, to pomysl jak to wlaczyc do jadlospisu. no np jesli jestes fanem sandwichow, ktorych wieczorem nalezaloby jednak unikac, to jedz sandwiche na obiad. jesli bez czekolady jestes zmaltretowana, to sobie fundnij kawalek po sniadaniu. spali sie w ciagu dnia.
    • quelquechose Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 11:30
      Takiego jadlowstretu to doswiadczylam jedynie podczas ciazy (mdlosci) oraz po porodzie - baby blues - zupelnie nie mialam ochoty - odrzucalo mnie! Jesli masz tak caly czas, to wspolczuje, bo jedzenie moze byc ogromna przyjemnoscia, a takie zmuszanie sie to tortura smile Moim sposobem na brak apetytu byla roznorodnosc. Podczas lunchu nakladalam sobie na talerz mase rzeczy - tzn niewielkie ilosci, ale duzo do wyboru i tak skubalam raz to, raz tamto. Nie wiem, czy w twoim przypadku to mozliwe. Najlepiej przygotowac, jak ktos juz wspomnial w ktoryms watku zywieniowym, kilka pudelek i zaplanowac sobie caly dzien - wtedy nie ma przechodzenia glodu. Az dziw, ze ci sie w glowie nie kreci! Ja obecnie mam bardzo uregulowane zycie "posilkowe" i moj zoladek sie domaga. Niestety, dorzucilam pare niezdrowych, nadprogramowych rzeczy i teraz musze cierpiec w druga strone wink No ale po malu waga drgnela, wiec zobaczymy smile Powodzenia!
    • mruwa9 Re: jak jeść 5 posiłków dziennie? 04.02.14, 12:16
      moze problem tkwi w podjadaniu? Wydaje ci sie, ze nic nie jadlas od rana do wieczora, ale w miedzyczasie dwie kawy/herbaty slodzone, jakies orzechy czy rodzynki przegryzione, herbatnik, sucharek, czekoladka, garsc winogron..i z tego "nic" robi sie 1000 kalorii.
      5 posilkow i ABSOLUTNIE NIC pomiedzy nimi umozliwia usystematyzowanie i uporzadkowanie posilkow. Zdrowe rowniez dla zebow, ktore potrzebuja co najmniej dwugodzinnego odpoczynku po kazdym posilku, aby sie zregenerowac po poposilkowym ataku kwasow.
      Mozesz sobie przez kilka dni prowadzic pamietnik i notowac absolutnie kazdy kes, kazdy lyk, ktory zjadasz czy wypijasz. Nie tylko posilki, ale wszystko, co pomiedzy nimi.
    • kosmitka06 A czy mogłabyś? 04.02.14, 14:20
      podać nam swój wzrost i wagę?
      Wybacz że tak dosadnie pytam ale przyznam Ci się szczerze że ciekawość mnie zżera... nie potrafię sobie wyobrazić tego że Twoja waga jest prawidłowa a Ty mimo to chcesz jeszcze zrzucać 8-10kg.
      • yeerba Re: A czy mogłabyś? 04.02.14, 16:19
        kosmitka06 napisała:

> podać nam swój wzrost i wagę?
        > Wybacz że tak dosadnie pytam ale przyznam Ci się szczerze że ciekawość mnie zże
        > ra... nie potrafię sobie wyobrazić tego że Twoja waga jest prawidłowa a Ty mimo
        > to chcesz jeszcze zrzucać 8-10kg.

podawałam wyżej 168 - 66 kg
        chcę ważyć 55-57 kg.
    • cud_bogini_w_bikini Stres?? 04.02.14, 14:22
      Miałam tak przez całą szkołę średnią i studia. Lekki stres przed np. sprawdzianem powodował, że nie byłam w stanie przełknąć niczego. Nawet, kiedy stres obiektywnie minął, żołądek "pozostawał" w stresie. Koszmar. 5 posiłków (nawet maleńkich) było dla mnie nie do przejścia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka