Dodaj do ulubionych

nabiał w ciąży

09.02.14, 09:17
dziewczyny wspomóżcie; jestem w pierwszej ciąży i wszyscy na mnie naskoczyli jak ważny jest w ciąży nabiał - białko i wapń; jak pomyśle że mam wypić szklankę mleka tak o- to nawet tego nie rozważamuncertain kilka dni ratowałam się maślanką i serkiem wiejskim - no ale ile można; napiszcie proszę - co jadłyście/piłyście w ciąży żeby tego nabiału dostarczyć..............
Obserwuj wątek
    • moofka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 09:28
      jedz ryby
      szprotki maja wiecej wapnia niz mleko i ser razem wziete
      • princessa.of.persia Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 09:33
        sery zolte maja duzo wpania. wystarczy dziennie kanapka z plasterm sera, jogurt naturalny. w warzywach tez jest wapn, smietanie, maśle i migdałach.
    • z_lasu Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 09:43
      Wyobraź sobie, że istnieją na tym świecie weganki i też czasem bywają ciężarne. I rodzą zdrowe dzieci. Przyjrzyj się swojej diecie jeśli do tej pory tego nie zrobiłaś, ustal czego może być w niej za mało i wprowadź to ze źródła, które Ci najbardziej odpowiada. Człowiek to nie koala - może pozyskiwać potrzebne składniki z najróżniejszych źródeł.
    • sueellen Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 09:56
      nabiał to takze jogurty, sery, kefiry i smietana.

Poza tym w ciazy powinno sie jesc dokładnie tak samo jak poza ciaza: zdrowo

5 posiłkow dziennie, w kazdy wkomponowany owoc lub warzywo i zgodnie z piramida zywienia:

https://bi.gazeta.pl/im/8/8260/z8260688Q,Piramida-zywieniowa.jpg
      • moofka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:06
        cos mnie ta piramida nie przekonuje - szczerze powiem
        od dawna sie zastanawiam, czemu wlasnie tak ma wygladac
        ze na dole same zapychacze, bez ktorych doskonale mozna sie obejsc
        a zdrowe bialko jak jajka np
        duzo wyzej
        nie wspomne o oliwach czy olejach
        ktore imho w diecie powinny byc codziennie, w nich rozpuszczaja sie witaminy itd
        kiedy zaleca sie diete opdchudzajaca to jednak w innej kolejnosci - codziennie warzywa i to kilka porcji oraz chude bialka i roslinne tluszcze
        doskonale moglabym funkcjonowac bez spodniej warstwy
        no moze troche makaronu byloby mi troche szkoda wink
        • sueellen Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:25
          Oliwa jest na górze. Owszem, trzeba je spożywac, ale na patelnię/do sałatki wlewasz łyżkę oliwy a nie poł szklanki...

Chleb, ziemniaki, makarony, ryże, kasze to jednak podstawa. Do kazdego obiadu masz jakiś "zapychacz" - mało kto moze pozwolić sobie na obiad składajacy się z samego mięsa/ryby i sałaty - z reszta nie sadze aby to było zdrowe. Bardzo zdrowym i popularnym daniem na śniadanie jest owsianka czy muesli - to tez zapychacze?

> kiedy zaleca sie diete opdchudzajaca to jednak w innej kolejnosci - codziennie
          > warzywa i to kilka porcji oraz chude bialka i roslinne tluszcze
          > doskonale moglabym funkcjonowac bez spodniej warstwy
          > no moze troche makaronu byloby mi troche szkoda wink

Po pierwsze, ona nie jest na diecie odchudzajacej tylko w ciąży, po drugie wszystkie diety odchudzające są niezdrowe na dłuższą metę co juz wielokrotnie zostało udowodnone!

Własnie obserwuję znajomych po modnym Dukanie: wracają do poprzednich gabarytów albo nawet je zwiększają.

A tu o dietetycznym eksperymecie bliźniaków:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114875,15357351,Eksperyment_blizniakow__Chcieli_schudnac__Jeden_odstawil.html
          • moofka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:38
            nie wiem
            dla mnie salata z chudym miesem czy serem to juz jest pelen posilek
            oliwa na gorze - czyli zjadasz ja rzadziej wg zalecen
            lubie kasze i makarony
            wiem, ze sa zdrowe - ale imho nie powinno ich byc wiecej niz warzyw np
            tak sobie gdybam, nie jestem dietetykiem
            mam watpliwosci po prostu, bo zalecenia dietetykow rozmijaja sie z zalecana piramida pokarmowa wg mnie smile
            • sueellen Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:23
              A ile Twoim zdaniem powinno się dziennie spożywac oliwy? Szklankę?
            • ichi51e Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:29
              Ale dorosly czlowiek nie potrzebuje tyle bialka. Potrzebuje zapychaczy smile minimalnie 15g blonnika dziennie! big_grin na tym obrazku te buly biale odstraszaja ale wyobraz tam sobie kasze ciemne pieczywo ziemniaki fasolowate i od razu lepiej.
              Tluszcz jest bardzo ciekawy. Dzienne zapotrzebowanie malego dziecka to 30-40%. A co ludzie daja dzieciom glownie? Kaszki...
            • sueellen Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:29
              Jeszcze raz powtarzam: ona nie jest na diecie odchudzajacej! Do dietetyka chodza ludzie głównie z nadwagą, chcacy schudnać albo majacy inne problemy związane z jedzeniem/trawieniem/alergiami itp. To co zaleca dietetyk 40latce z nadwagą nie koniecznie jest dobre dla cięzarnej. Zboza są bardzo waznym składnikiem zbilansowanej diety.
              • moofka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:42
                nie jest na diecie
                ale zalinkowana piramida nie jest dla ciezarnych
                a wlasnie dla wszystkich - jako profilaktyka jak rozumiem
            • anilka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:30
              mofka, nasz rację, nowa piramida wygląda tak i oleje są na dole jak najbardziej
              https://cholernadieta.blog.pl/files/2013/02/piramida-who2-1.jpg
              • moofka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:44
                dzieki - nie widzialam nowej smile
                i tu faktycznie pszenica jest na gorze - obok czerwonego miesa
              • sueellen Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 18:05
                obrazek ze strony o dietach dla odchudzających się! Nie ma nic złego w białym pieczywie, choc jasne ze razowe lepsze.
              • mamameg Re: nabiał w ciąży 11.02.14, 13:56
                Z tej nowej piramidy to by wynikało, że należy codziennie wypijać butelkę oleju(oliwy?)
        • wuika Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 22:31
          Ta piramida, co to się z jej polecania już jakiś czas temu wycofano? wink
    • asia_i_p Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:10
      Sporo wapnia jest w niektórych warzywach - na przykład brokułach, więcej nie znam, bo ja uwielbiam nabiał, więc nie musiałam szukać zamienników.
      Nabiał nie każdy da ci wapń - bardzo mało jest w białym serze, lepsza jest mozzarella i żółty.
    • mindtriper Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:28
      Kto to są WSZYSCY?
      Lekarz czy mamunia?
      Jeśli nie się nie głodzisz to najprawdopodobniej dostarczasz swojemu organizmowi (i dziecku) wszystkiego co trzeba.
    • turzyca Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 10:48
      ak pomyśle że mam wypić szklankę
      > mleka tak o- to nawet tego nie rozważam

Ja mam teorie, ze wiele osob, ktore mleka nie lubi, po prostu jest na niego w jakiejs formie uczulone - np. ma nietolerancje laktozy. Tylko ze niezdiagnozowana. I jesli sie czegos bardzo nie lubi, to lepiej zamiast walczyc ze soba postarac sie znalezc sensowne zamienniki.

kilka dni ratowałam się maślanką i se
      > rkiem wiejskim

Twarog jest kiepskim zrodlem wapnia, bo wiekszosc wapnia znajduje sie w serwatce. Zeby zaspokoic dzienne zapotrzebowanie na wapn trzeba zjesc ponad kilogram twarogu. Albo tyle samo kapusty.
      Jedz sezam, jarmuz, brokuly, migdaly, nie katuj sie nabialem.
    • ichi51e Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:30
      Szprotki zolty serek mozarella brokuly koktajle na serwatce... Bez spinania sie.
    • wrednarzeka Re: nabiał w ciąży 09.02.14, 12:56
      ja od mleka w ciąży s*aczki dostawałam. Nawet bawarki pić nie mogłam (dzięki Bogu!). Teściówka apopleksji dostawała!

Biały ser nie ma sensu. Lepiej żółty.
    • osiek2 Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 15:05
      moni_kaw napisał(a):

> dziewczyny wspomóżcie; jestem w pierwszej ciąży i wszyscy na mnie naskoczyli ja
      > k ważny jest w ciąży nabiał - białko i wapń; jak pomyśle że mam wypić szklankę
      > mleka tak o- to nawet tego nie rozważamuncertain kilka dni ratowałam się maślanką i se
      > rkiem wiejskim - no ale ile można; napiszcie proszę - co jadłyście/piłyście w c
      > iąży żeby tego nabiału dostarczyć..............

nie miałam problemów z mlekiem i normalnie piłam, jadłam też tonami serek 'Bieluch' naturalny co odbiło się na moim dziecku, bo obecnie Mały uwielbia i wcina smile jadłam też sporo ryb i orzechów one też dostarczały mi wapń. no i wszelkie jogurty naturalne, maślanki.
      • lykaena Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 15:13
        osiek2 napisała:
        jadłam też tonami serek 'Biel
        > uch' naturalny co odbiło się na moim dziecku, bo obecnie Mały uwielbia i wcina

OMG, bo on wprost z przełyku wpadał do twojego łona... skąd się biorą tacy tępi ludzie?
        • ichi51e Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 16:39
          Ona pisze o mleku - swoim ludzkim domyslam sie. Akurat mleko ludzkie moze smakowac tym co sie zjadlo (czosnkeim np) wiec moze dzieciak przez piers do bielucha?
          Osobiscie nie sadze - bieluch jest zwyczajnie smaczny i wszyscy go lubia... suspicious
          • sueellen Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 18:09
            po prostu matka go kupowala i sama jadła takze po ciazy. No to dziecku tez dawała i polubiło
        • moni_kaw Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 17:20
          no nie wiem czy tacy tępi - poprzedniczka jako pierwsza przeczytała tekst ze zrozumieniem i udzieliła mi odpowiedzi na pytanie CO JADŁA aby dostarczyć nabiału; reszta rozpisywała się na temat - jakie produkty zawierają nabiał; a mnie właśnie chodziło o konkretne przykłady
          • luna15 Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 17:54
            Zajadałam się serem żółtym w ciąży a zęby i tak mi poleciały.
        • osiek2 Re: nabiał w ciąży 11.02.14, 10:06
          lykaena napisała:

> osiek2 napisała:
          > jadłam też tonami serek 'Biel
          > > uch' naturalny co odbiło się na moim dziecku, bo obecnie Mały uwielbia i
          > wcina
          >
          > OMG, bo on wprost z przełyku wpadał do twojego łona... skąd się biorą tacy tępi
          > ludzie?
          >

Hej wyluzuj i proszę nie obrażaj mnie smile Przecież to tylko takie powiedzenie, że czym skorupka za młodu...Wiem, że serek "nie wpadł do mojego łona", ale moja miłość do niego przeniosła się na dziecko z prostego powodu - podawałam mu go w momencie rozszerzania diety, bo sama wciąż go jadłam i zwyczajnie mu posmakował. Ludzie, nie bierzcie wszystkiego tak na serio. smile
    • ledzeppelin3 Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 18:01
      To i nabiał może być w ciąży.... Dziś forum wymiata
      • majenkir Re: nabiał w ciąży 11.02.14, 01:29
        ledzeppelin3 napisała:
        > To i nabiał może być w ciąży.... Dziś forum wymiata

big_grinbig_grinbig_grin
        I teraz siedze I smieje sie jak glupia big_grin
    • ga-ti Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 22:17
      Mnie w trzeciej ciąży odrzuca od nabiału. O ile w pierwszej jadłam, piłam, w drugiej się starałam, to teraz nie mogę. Czasem mam chęć na kawę zbożową z mlekiem, czasem na jakiś serek wiejski, czasem kakao, ale to tak raz, dwa razy w tygodniu. Na myśl o jogurtach, kefirach... blee, maślanka właśnie mi się przeterminowała w lodówce. Jeszcze wypiję pitny jogurt o smaku kawowym, ale im zimniej tym mniej mam ochoty.
      Ratuję się żółtym serem, jem zapiekany albo pakuję na kanapkę pod wędlinę, choć robię to raczej ze zdrowego rozsądku.
      Nie wiem, co Ci poradzić, może popróbuj różnych rodzajów nabiału, może trafisz na swój smak? Może z jakimiś dodatkami albo w sałatkach, zapiekankach?
      A wyniki masz dobre? Bo jeśli tak, to chyba więcej niż połowa sukcesu.
    • nangaparbat3 Re: nabiał w ciąży 10.02.14, 22:29
      Możesz jeść szprotki w calości (ze szkieletem), mają wiecej wapnia niz mleko czy serek.
      Ja jadlam bryndzę, pilam kefiry, jogurty. I sery żołte, topione.
      W ogole - jak największa roznorodność jest ważna.
    • paul_ina Re: nabiał w ciąży 11.02.14, 03:34
      Ser żółty, Hochland wypuścił serię bez konserwantów w plastrach - polecam.
    • eliszka25 Re: nabiał w ciąży 11.02.14, 09:23
      jesli mleko ci nie wchodzi, nie lubisz go, to sie tym nie katuj. nic dobrego z tego nie wyniknie, bo po prostu znienawidzisz je jeszcze bardziej. tez mysle, ze wiekszosc ludzi, ktorzy "nie lubia" mleka ma jakas tam nietolerancje czy cos innego i w sumie nie powinni go nawet pic. ja w ciazy ciagle mialam ochote na twarozek i ser. twarozek to akurat nie najlepszy liferant wapnia, ale bardzo lubie twarozki, wiec jadlam. uzupelnialam wlasnie serem zoltym i jogurtami. mleko tez lubie, ale w ciazy mialam bardziej ochote wlasnie na ser i twarozek, wiec mleka pilam mniej niz zwykle. jak lubisz sery plesniowe, to tez mozesz jesc, tylko unikaj takich z mleka niepasteryzowanego ze wzgledu na listerie. to naprawde nie musi byc tylko mleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka