Dodaj do ulubionych

Lody Haagen Dazs

12.02.14, 14:04
Właśnie kupiłam i zjadłam i pól pudełka. Boże co za pychota!
Obserwuj wątek
    • joxanna1 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:15
      To szybko kup resztę, bo wycofują się z Polski.

Od kilku lat już nie jem żadnych innych lodów niż HD - w zasadzie dwóch ulubionych smaków. Żadne inne mi już nie smakują. A tu czas się pożegnać. Dramatu nie ma, chodzi ostatecznie tylko o lody... ale jakie lodysmile
      • gaskama Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:25
        Ale jesteś pewna, że się wycofują ze sprzedaży lodów w pojemnikach? A nie tylko z tych ich lodowych kawiarenek?
      • kol.3 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:36
        W sklepie było ostatnie pudełko.
    • kanna Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:27
      jadłam. Uwielbiam lody.
      Bez rewelacji.
      • kol.3 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:37
        Jakie jadłaś?
        • kanna Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 18:42
          oczywiście czekoladowe
          • kol.3 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 19:49
            Ja śmietankowe z orzechami i chyba z karmelem.
    • kropkacom Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:41
      Bardzo lubię cheesecake strawberry smile
    • default Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 14:45
      Ciężkie, tłuste, za słodkie i przearomatyzowane. Wolę Grycana smile Ale ja nie jestem miarodajna, bo w ogóle za lodami nie przepadam.
      • chalsia Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:14

> Ciężkie, tłuste, za słodkie i przearomatyzowane. Wolę Grycana smile

bardzo lubię lody a mam dokładnie takie samo zdanie
        jakby Grycan był na zachodzie wtedy gdy powstawał Haagen D, to by Haagen D już daaawno wypadł z rynku
        • misterni Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:17
          Grycan jest dla mnie niezjadliwy absolutnie. Za słodki i za tłusty, smaki mało konkretne.
        • joxanna1 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:28
          Ja chciałam się przerzucić z HD na Grycana, ale uwielbiam podstawowy waniliowy smak HD - a u Grycana jest niestety jakiś wyperfumowany, kompletnie mi nie podchodzi. I kwestia wariantów - HD ma ten swój podstawowy z dodatkami, tzn akurat ja te lubię, i razem pysznie się komponują. A Grycan ma takie proste, podstawowe smaki, typu czekoladowy. Albo truskawkowy. Albo ja nie znam żadnych ciekawszych.

jeśli trafię na Grycan Pralines&Cream, albo Grycan Macadamia Nut Brittle to z pewnością dam im szansę.
          • paszczakowna1 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:43
            Waniliowe Grycana są takie sobie, zgadzam, się, ale udały im się śmietankowe. I kawowe. Orzechowe też mogą być. I sorbety są dobre (malinowy zwłaszcza). A mieszkanki to ja osobiście wolę sama zrobić.
            • aneta-skarpeta Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:57
              ja z grycana lubie własnie orzechowe, kawowe etc

natomiast waniliowe nawet koło HD nie stały

no i szkoda ze grycan nie poszaleje czasem na zasadzie- smietankowe z truskawkami etc

bo grycan dobry jest- inny niz HD, lzejszy, ale smaczny

natomiast HD sa boskie
          • default Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 08:13
            joxanna1 napisała:

> A Grycan ma takie proste, podstawow
            > e smaki, typu czekoladowy. Albo truskawkowy. Albo ja nie znam żadnych ciekawszy
            > ch.

Chyba nie znasz po prostu, ma sporo ciekawych smaków :

www.grycan.pl/lodowy_swiat/dla_konesera/

A w tych "podstawowych" smakach też są mniej banalne niż śmietankowe czy truskawkowe, ja gustuję w "likierze pomarańczowym" :

www.grycan.pl/lodowy_swiat/lody_tradycyjne/
    • princy-mincy Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:17
      Tez uwielbiam, choc uważam cenę za zbyt wysoka. Aż tak dobre nie sa wink
      • olena.s Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:45
        Polecam Ben&Jerry's
        • oteczka Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 16:10
          olena.s napisała:

> Polecam Ben&Jerry's
          Potwierdzam najlepsze lody jakie jadłam ,po kolei testowałam smaki wszystkie boskie.
        • mayaalex Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 19:53
          Ben&Jerry, pyszne..
        • girl.anachronism Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 20:39
          Racja, są świetne! Ale pozostaję wierna Grycanom, czekoladowe i miętowe - fantastyczne, mogę jeść na pojemniki.
          • bi_scotti Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 21:25
            girl.anachronism napisała:

> pozostaję wierna Grycanom, czekoladowe i miętowe - fanta
            > styczne, mogę jeść na pojemniki.

Malaga & Cafe Latte - OMG, slinie sie jak pies rasy bokser kiedy pomysle big_grin
          • olena.s Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 07:03
            To nie jest kwestia wierności tylko dostępności. Jeszcze nie trafiłam do miejsca, w którym mozna by nabyć i jeden i drugi brand.
            • bi_scotti Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 14:14
              olena.s napisała:

> To nie jest kwestia wierności tylko dostępności. Jeszcze nie trafiłam do miejsc
              > a, w którym mozna by nabyć i jeden i drugi brand.

Toronto czeka smile I jeden, i drugi, i trzeci, i jeszcze masa innych lacznie z polska Zielona Budka, ktorej wiernych kupowaczy tez znam kilku. No i te wloskie gelaterie tez tu znajdziesz z klientami zapluwajacymi sie, ze gelato w nich lepsze niz w ich rodzinnych stronach w Italli wink
              To sa namacalne/wysmakowane plusy multi-kulti tongue_out
    • bri Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:46
      Nie rozumiem kompletnie zachwytu nad tymi lodami. Okropnie tłuste i przesłodzone do tego stopnia, że nie czuć w ogóle właściwego smaku.
    • bri Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:50
      Gdybyście jechały trasą Warszawa-Radom to polecam się zatrzymać w Białobrzegach na lody państwa Gruszczyńskich. Mają lokal przy trasie, który jest czynny w sezonie. To są najlepsze lody, jakie jadłam kiedykolwiek w życiu.
      • gaskama Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:51
        Te lody są bardzo znane. Też się tam zatrzymujemy.
        • roks30 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:53
          Heh pewnie wycofują, bo drogie.
      • fasol-inka Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 16:02
        teraz to już raczej z tej trasy trzeba zjechać, żeby trafić do Białobrzegów smile
        • bri Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 16:04
          Lokal jest przy samej trasie.
    • aneta-skarpeta Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 15:55
      uwielbiammmmm
      • bi_scotti Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 16:30
        #1 Grycan
        #2 Ben & Jerry's
        dluuuuugo gluuuuugo nic
        #3 jakas polecona gelateria wloska
        gdzies tam w dole list HD - lepkie, slodkie, bez smaku i zawsze/wszedzie overpriced. Omijam smile
    • edelstein Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 19:26

Lody z lodziarni mojej kolezanki wloszki.Wszystkie przy nich wysiadaja.
    • lauren6 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 19:39
      Nie kupujemy innych lodów. Nawet Grycan przy nich wysiada, a reszta tańszych lodów to dla mnie posłodzona woda. Pychota, najchętniej jedlibyśmy codziennie, gdyby nie to, że tyle kalorii idzie w tyłek big_grin
    • viviene12 Re: Lody Haagen Dazs 12.02.14, 19:45
      okrutnie slodkie sa

Mövenpick o niebo lepsze
      • malgosiek2 Re: Lody Marczak u mnie w mieście 12.02.14, 20:25
        pyyyycha.
        A najlepsze malinowe z bazylią big_grin
        Z innych to Zielona Budka mięta z czekoladą oraz sorbet z czarnej porzeczki.
        Haagen nie są złe big_grin
    • black.joanna Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 01:37
      A czym wytłumaczyć fakt, ż Cafe latte od Grycana ze sklepowej lodówki uwielbiam, a z firmowej kawiarni są jakieś dziwne?
    • feniks_z_popiolu Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 05:41
      Raz na jakiś czas można. Ale trochę za słodkie za tluste i za drogie. Grycan chyba lepszy
      • riki_i Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 20:16
        Drogie i bez rewelacji. Jadłem wszystkie podstawowe smaki HD.

Grycan gra w tej samej lidze, a cena przepaść. Więc się nie dziwię, że HD się zwija z Polski.
        • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 12:11
          Chyba żartujesz z tą samą ligą. Porównaj sobie skład obu rodzajów lodow. Truskawkowe HD: śmietanka, mleko, cukier, truskawki, żółtko. Grycan: śmietana kremówka (Z mleka), truskawki - 20%, woda, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, ziemniaczany syrop glukozowy, masło (Z mleka), tłuszcz kokosowy, jaja, emulgator (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma guar, pektyna, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (betanina, beta karoten) Zawiera: jaja, mleko . Może Zawierać: orzechy, orzeszki ziemne. Smacznego.
          • memphis90 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 12:23
            Bez przesady z tym ironicznym "smecznego". W składzie nie ma nic szkodliwego - mączka chleba świętojańskiego czy pektyny toksyczne nie są. Emulgatory też krzywdy człowiekowi nie robią.
            • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 21:01
              Poczytaj o tłuszczu kokosowym, jak niszczy się całe ecosystemy aby go produkować (np. Borneo) oraz jak wpływa na zdrowie. I po co do lodów się w"ziemniaczany syrop glukozowy" - a, wiem, jest taszy niż cukier. O reszcie nawet nie chce mi się pisać. To NIE SĄ LODY, TO JEST CHEMIA. Powinien ktoś im proces konsumencki wytoczyć, jak to miało miejsca w przypadku lodów sprzedawanych w empiku, za to że określają swoje lody jako naturalne, domowe, bez chemii.
              • minor.revisions Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 21:24
                > Poczytaj o tłuszczu kokosowym, jak niszczy się całe ecosystemy aby go produkować

Olej kokosowy jest znacznie przyjaźniejszy w produkcji dla środowiska niż olej palmowy. Kokosy rosną jak złoto, jak się zerwie wszytskie, to za rok będą nowe, a nowej palmy za rok nie będzie.

> oraz jak wpływa na zdrowie.

Coconut oil is used for diabetes, heart disease, chronic fatigue, Crohn's disease, irritable bowel syndrome (IBS), Alzheimer?s disease, thyroid conditions, energy, and boosting the immune system. Ironically, despite coconut oil?s high calorie and saturated fat content, some people use it to lose weight and lower cholesterol. Coconut oil is safe for most people if used in amounts commonly found in foods. It also appears to be safe when applied to the scalp in combination with other herbs.

Since coconut oil has a high fat content, there is concern that it might increase weight if used in large amounts or that it might increase cholesterol levels. However, these concerns have not been proven in scientific research.

www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1092-coconut%20oil.aspx?activeingredientid=1092&activeingredientname=coconut%20oil
                • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 22:56
                  Nie ma co dyskutować. To sa tłuszcze nasycone, a więc szkodliwe dla zdrowia i rakotwórcze. Pozostala chemia ww skresla dla mnie te lody. Kilka lat temu kupiłam lody truskawkowe Grycana, nie bylam w stanie ich zjesc tak byly niesmaczne. Masakrycznie slodkie i takie wlasnie chemiczne. Zero naturalnego smaku. Oczywiscie, smak rzecz gustu, wiec jednemu smakuje to, innemu tamto, ale oszustwo, ze sa to lody naturalne i bez chemii, a takze twierdzenie, ze Grycan to "ta sama liga" co HD to smutny zart. Fakty mowia same za siebie. Ja wybieram naturalne produkty gdy tylko moge i ciesze sie, ze Haageny wrocily do Polski. Grycan niestety moze sie schowac, tradycja w jego lodach przeminela wiele lat temu, to produkt przemyslowy, produkowany po kosztach.
                  • minor.revisions Re: Lody Haagen Dazs 29.06.15, 05:36
                    ależ dlaczego nie ma co dyskutować? tłuszcze tłuszczom nierówne.
                    Tobie się chyba myli olej palmowy z kokosowym (wnioskuję po wzmiance z Borneo), który ma rzeczywiście dużo więcej tłuszczów nasyconych. (Ale śmietana też ma dużo, choć nie aż tyle).

www.webmd.com/diet/coconut-oil-and-health?page=1
                    Like all fats, coconut oil is a blend of fatty acids. Coconut oil contains an unusual blend of short and medium chain fatty acids, primarily lauric (44%) and myristic (16.8%) acids. It is this unusual composition that may offer some health benefits.

"Coconut oil is better than butter and trans fats but not as good as liquid vegetable oils," says Penn State University cardiovascular nutrition researcher Penny Kris-Etherton, PhD, RD.

AFAIK, HD nie są zrobione z oleju roślinnego, n'est'ce pas?

What is most important is your overall dietary pattern. "We can't say coconut oil is healthy or not healthy, it depends on the rest of the diet," Mozaffarian says.

Oczywiście, należy trzymać pewne limity i jeść go ograniczoną ilość, no ale jeśli nawet to dla ciebie dyskryminuje olej kokosowy, bo nie jest aż tak nieszkodliwy i superzdrowy, to mam złe wieści, cukier w lodach też jest niezdrowy, nawet gorszy od oleju kokosowego suspicious

Przy czym ja nie bronię Grycana, bo go zwyczajnie nie znam.
                    • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 29.06.15, 15:51
                      Nie ma co dyskutowac bo skonczyl sie weekend i brak czasusmile
                      Lody Grycana to chemia niezaleznie od rodzaju zawartego w nich tluszczu. W dobrych lodach nie powinno byc tluszczu ani kokosowego ani palmowego ani zadnego innego. Dobre, domowe lody to tluszcz z mleka i smietanki. Poki co na naszym rynku znalazlam tylko jedne lody spelniajace te wymagania. Gdycan powiniec odpowiadac za wprowadzanie konsumenta w blad co do charakteru swoich lodow (poczytaj o sprawie lodow empikowych)
                      Niestety bez dobioru
                    • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 29.06.15, 15:54
                      Jednakze o ile CUKIER jest immanentna, rzec by mozna, cecha lodow, o tyle tluszcze roslinne juz nie
    • miss_paradox Re: Lody Haagen Dazs 13.02.14, 22:26
      jedyne jakie kupuj, to strawberry cheesecake, inne sa dla mnie zbyt slodkie.
    • minor.revisions Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 16:24
      HD są niby fajne, ale marka należy do Nestle, które jest złem (poniżej filmik o tym, jak CEO uważa, że woda powinna być sprywatyzowana - i on nie tylko uważa, on to robi), więc nie kupuję i każdy, kto kupuje, strzela sobie (i swoim dzieciom) w stopę. Na szczęście w tej samej półce cenowej i jakościowej są B&J.

• kalsomis Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 20:15
      Kto jest ze Szczecina ten będzie wiedział o czym piszę. Tylko i wyłącznie LODY MARCZAK.
      • psiamama6 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 20:21
        Mi w ogóle nie podeszły. Czuję w nich budyń, w sumie żaden ich smak mnie pozytywnie nie zaskoczył.
        • kalsomis Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 22:26
          W każdym smaku czujesz budyń??
      • jola-kotka Re: Lody Haagen Dazs 29.06.15, 02:13
        Okropne sa,wez przestan.
    • ledumpalustre Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 21:00
      A z Lidla, z tygodnia amerykańskiego? Z karmelizowanymi migdałami i drugie, z maslem orzechowym?! Jadlyscie? Boskie! Kupiłam po dwie paczki, bo nie mam za dużo miejsca w zamrażalniku... gdybym miała to wzięłabym z pięć! Czemu nie ma ich w normalnej sprzedaży !?

PS. Jestem fanką "dziwnych" smaków lodow, jadłam juz: marchewkowe, piwne, pomidorowe, o smaku mozzarelli z bazylią.. czasami są tragiczne w smaku, ale jak widzę nietypowy, zawsze wezmę wink
      • nolus Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 22:35
        Też się czaję na te lody z Lidla, bardzo jestem ciekawa ich smaku i czy mogą być podobne do HD. Ale zanim kupię i spróbuję, muszę przeczytać ich SKŁAD.
        • cleo_1 Re: Lody Haagen Dazs 28.06.15, 22:59
          Sklad beznadziejny, na 1 miejscu woda, na 2 cukier, probowalam je dzis, mocno srednie
          --
          Kot składa się z materii, antymaterii i fanaberii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka