Dodaj do ulubionych

samochod sprowadzony z niemiec

17.02.14, 22:04
Witam' jak zawsze licze na was. Planuje kupic samochod sprowadzony z niemiec przez osobe prywatna. Chcialabym wiedzic na co powinnam zwrocic uwage, co sprawdzic jesli chodzi o dokumenty itd. Chcialabym uniknac jakis niepotrzebnych sytuacji.
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: samochod sprowadzony z niemiec 17.02.14, 22:09
      no to podziwiam twoja odwage.
      Nie kupiłabym auta sprowadzanego z niemiec, czy z francji.
      Rzechy jada na lawecie i w Polsce są dopiero podrasowane.

Nie da zbyt wiele poradzic na co zwrócic uwage, bo prawie wszystko można sfałszowac.
    • slonko1335 Re: samochod sprowadzony z niemiec 17.02.14, 22:20
      To nie jest dobry pomysł, chyba, że ktoś kogo dobrze znasz to załatwia, nie kupuj auta od "sprowadzacza zawodowego"....
    • asiula1306 Re: samochod sprowadzony z niemiec 17.02.14, 22:54
      tak bym chyba nie kupiła, ja sama sobie wynalazłam samochód na ebay-u i mąż razem z zaufanym mechanikiem (przy okazji takim który właśnie zajmuje się sprowadzaniem samochodów) pojechał po niego, obejrzeli, posprawdzali i przywieźli smile
      • solange123 Re: samochod sprowadzony z niemiec 17.02.14, 23:03
        nie kupuj niczego sprowadzanego z innego kraju przez pośrednika. Ci pośrednicy to zwykle "zawodowi" sprowadzacze - sprowadzają złom techniczny, picują i sprzedają w Polsce.
        Jesli koniecznie chcesz auto z zachodu, to znajdź samochód na portalach ogłoszeniowych od osób prywatnych sprzedających swe auto i sama po nie jedź.

Jak rzucisz okiem na przykład autoscout.de zobaczysz, ze samochód o okreslonych paramatrach sprzedawany przez osobę prywatną jest zwykle droższy niż porównywalny sprzedawany w polsce przez handlarza (też sprowadzony). ciekawe na czym handlarze zarabiają smile

Polecam kupno samochodu w kraju, od I właściciela z pełną historią serwisową, auto kupione w polskim salonie. Ono będzie zdźiebko droższe niż od sprowadzacza ale uwierz mi, warto.
        • thea19 kazdy samochod uzywany 17.02.14, 23:07
          jest sporym ryzykiem i nie ma znaczenia czy od handlarza czy 1 wlasciciela.
          ps nie wszyscy handlarze handluja skladakami i najlepszy mechanik tez nie zobaczy wszystkiego
          • solange123 Re: kazdy samochod uzywany 17.02.14, 23:12
            To prawda, ale rozumiem, ze autorka podjęła decyzję, że chce używkę.

Osobiście jeżdzę nowymi kupowanymi w polskich salonach i przyznam, ze bardzo mi odpowiada ten komfort niemartwienia się o przeszłość, pochodzenie, stan techniczny czy prawny auta. Osobiście wolę kupić nowe auto niższego segmentu niż używkę po Dziadku-Niemcu z niewiadomą przeszłością ale za to marki prestiżowej. smile Ale wiem, że są osoby, którzy kupują sprowadzane używki marek "prestiżowych" zamiast nówki niższej klasy i to jest ich sprawa.
            • feleedia Re: kazdy samochod uzywany 18.02.14, 10:28
              Bardzo się mylisz
            • thea19 Re: kazdy samochod uzywany 18.02.14, 11:52
              kupowanie auta w polsce nawet w salonie jest ryzykiem. u nas wyjatkowo czesto spadaja z lawety i jest to starannie ukryte, boje z salonami dlugie i mozolne.
              salony prowadza tez sprzedaz aut po leasingu oraz od osob prywatnych - robia te same walki co handlarze.
              moj tata kupil auto w salonie w niemczech od znanego producenta taksowek. wyszlo go po odliczeniu biletow na samolot 30tys taniej niz w salonie w polsce, wujek kupil roczne auto w niemczech od wlasciciela salonu z gwarancja. serwisowal na poczatku w polsce w aso, rozchrzanili pol auta, blisko ma do de wiec woli jechac dalej a miec wszytko zrobione dobrze i bez naciagania. u nas kantuja jak moga, zwyczajnie dobrze jest znac osobe od ktorej sie kupuje auto. nawet z handlarzem mozna sie umowic na sprowadzenie auta o konkretnych parametrach bo wcale nie wszystkie sa bite.
            • ruda_owca Re: kazdy samochod uzywany 18.02.14, 11:57
              Wiekszosci ludzi w tym kraju nie stac na nowy samochod, nawet taki najtanszy.
            • shumi-mi-las Re: kazdy samochod uzywany 18.02.14, 12:20
              Tylko kupujac nowy samochod po roku masz spory spadek wartosci i dysponujac ta kwota mozesz kupic auto lepszej klasy ale roczne czy dwuletnie wlasnie. Auto uzywane niekonieznie oznacza 10 letniego rzecha.
    • minerallna Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 01:53
      Też podziwiam odwagę.
      Nigdy bym takiego samochodu nie kupiła. Zresztą masz już odpowiedzi.
      Ale podpicowany samochód szybko rozpoznam. Żadna filozofia.

https://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
      • to_ja_tola Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 02:21
        Hłe, hłe, hłe....daj spokój! Ematka ma tylko nowku z salonu a jak uzywka to obejrzany do cna przez" zaufanego mechanika" big_grin
    • jowita771 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 07:11
      Aż się zdziwiłam, że Ci odradza tyle osób. Domyślam się, że wybór nie jest pomiędzy samochodem z Niemiec a samochodem z salonu, ale samochodem sprowadzonym z Niemiec, a samochodem używanym w Polsce. Niemcy mają najlepsze drogi w Europie, naprawdę nie rozumiem, dlaczego samochód eksploatowany tam miałby być gorszy od takiego, który jeździł w Polsce po dziurach.
      • default Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 07:34
        Też się zdziwiłam. Decydując się na kupno używanego auta naprawdę lepiej poszukać go w Niemczech, na ogół są w lepszym stanie niż równolatki jeżdżące po polskich drogach. Z tym że faktycznie - kupowanie w ciemno od zawodowego sprowadzacza to ryzyko. Dobrze radzą ci, co piszą, że najlepiej samemu znaleźć ogłoszenie na autoscout i pojechać po nie osobiście (czy wysłać zaufaną osobę).
        A co do kupowania w salonie... Jak ktoś lubi od razu po wyjechaniu za bramę stracić na aucie kilka-kilkanaście tysięcy zł i stać go na to - to czemu nie wink
        • anetchen2306 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 07:44
          No to sie wypowiem z perspektywy mieszkania w DE: jezeli Auto uzywane jest zadbane, w pieknym stanie (lub dobrym stanie), to rozchodzi sie u nas (czyli na miejscu w DE) jak cieple buleczki. Uzywanego dobrego auta NIKT nie sprzeda "okazyjnie". Wystarczy przejrzec ogloszenia indywidualne na niemieckich portalach, by sie przekonac, ze dobre Auto ma swoja cene. Jezeli kupujemy super zadbane Auto za grosze, to ma ono zawsze gdziesp rzyslowiowy haczyk: nie ma zmiluj. Zapotrzebowanie na odbre uzywane auta w samych DE jest ogroooomny. Po drugie: nikt tak latwo, z machnieciem reki nie pozbywa sie dobrego auta. Dobre uzywane Auto nie czeka na kupca tygodniami badz miesiacami. Zanlezienie dobrego auta to wyczyn nie lada, zabierajacy sporo czasu. Skad wiem? Bo sami przez ponad pol roku szukalismy intensywnie uzywanego 2-3 letniego auta, ktore spelnialoby nasze wymagania (byloby w dobrym stanie, mialo stosunkowo maly przebieg). W koncu kupilismy nowe, bo cenowo roznica 2-3 tys. € miedzy "nowka" a uzywanym 2-4 letnim autem jest dla nas zadna. A po 3 latach brak juz przewaznie gwarancji ...
          Jezeli kupowac: jechac samemu, studiowac ogloszenia prywatne (tylko i wylacznie), umawiac sie z kilkoma osobami w celach ogledzin, wstawic Auto na dzien do warsztatu ...
          W internecie pelno ogloszen typu: sprzedam Auto na eksport (bo w De nie ma szansy, by takie Auto kiedykolwiek przeszlo badanie techniczne TÜV i zostalo dopuszczone do ruchu drogowego). Wszelakich handlarzy omijac szeroookim lukiem, koncentrowac sie na prywatnych osobach lub autach uzywanych skupowanych przez niemieckie salony samochodowe: sa sprawdzone, po badaniach, czesto Salon udziela swojej gwarancji.
          • mag1982 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 09:09
            To ja się z kolei wypowiem jako posiadaczka auta sprowadzonego z Niemiec. Lepiej nie kupować w Polsce auta, które handlarz sprowadził, bo jak się człowiek nie dopatrzy to można naprawdę kupić składaka. Gdy szukaliśmy dla siebie samochodu parę lat temu mój mąż chciał konkretną markę i konkretny model. W Polsce o auto z takim wyposażeniem i od pierwszego właściciela 4-5 letnie było trudno. Jedno oglądaliśmy sprowadzone i kolega, z którym byliśmy a który się zna pokazał nam, że auto było mocno bite, mimo, że na pierwszy rzut oka wyglądało super. W końcu mąż dogadał się z człowiekiem, który sprowadzał z Niemiec auto m. in. dla szwagra w ten sposób, że dał mu listę swoich wymagań i podał kwotę jaką dysponujemy. Poza tym ustalili, że auto kupimy dopiero, gdy przejdzie przegląd w serwisie tej marki w Polsce. Udało się zaleźć odpowiednie auto przy pierwszym wyjeździe. Koszty sprawdzenia w serwisie pokrył mąż. Wszystko się zgadzało, przebieg był jak na auto pięcioletnie niewielki. Jeździmy tym autem już kolejne pięć lat i jesteśmy zadowoleni. Co prawda mój mąż o stan techniczny bardzo dba. Wszystko jest wymienione na czas, co dziwi wielu posiadaczy samochodów, których znamy, bo ich zdaniem po co wymieniać jakąś część jeśli samochód jeździ? Jeśli chodzi o cenę naszego auta, to nie była ona jakaś "promocyjna", raczej normalna dla aut o tym roczniku. Plusem było ogólne zadbanie i niewielki przebieg. Gdy będziemy kupować kolejne bardzo możliwe, że też sprowadzimy z Niemiec.
      • slonko1335 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 11:00
        Ja odradzam nie z powodu ,ze samochód sprowadzany ale faktu kupowania u nieznanego zawodowego "sprowadzacza"- to najczęściej auta bite, składaki, z podmienionymi częściami, itd...znam kilku sporwadzaczy i miałam dłuższy czas styczność zawodową-never!
    • olenka2802 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 08:27
      to ja Ci jednak podpowiem, bo kilka miesięcy temu kupiłam auto z niemiec i jeździ i nie jest rzęchem(!!!) jak niektórzy tu twierdzą i bardzo dobrze się sprawdza i wolę to auto kilku letnie, niż niektóre nowe prosto z salonu...

my akurat kupilismy u handlarza, który je sprowadził i auto było juz w Polsce ale na niemieckich tablicach. auto musi mieć tzw mały i duży brief, dokument potwierdzający ważny przegląd, no i ubezpieczenie. jeśli kupujesz u handlarza to powinien wystawić fakturę. To chyba tyle z tego co pamiętam. resztę załatwiasz już w wydziale komunikacji. powodzenia.
      • feleedia Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 10:34
        Buahahahaha...

Na tym forum tylko igielki zadbane i sprawdzone, żadna się nie dała wrobic w rzęcha big_grin

• mag1982 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 10:38
          Ja napisałam wyżej, że warunkiem zakupu było pomyślne przejście kontroli w serwisie. Jak dla nas wydawaliśmy dużą kwotę i woleliśmy wydać kasę na sprawdzenie niż kupować kota w worku.
          • feleedia Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 10:51
            Tjaswą

Licznik ile kręcony? Bo serwisie tego ci nie powiedzą big_grin
            • mag1982 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 11:07
              Twierdzili w serwisie, że kręcony nie był. Z tym, że w Niemczech też był serwisowany w aso i podobno wszystko się zgadzało. Jak pisałam użytkujemy ten samochód już pięć lat i chyba gdyby były jakieś ukryte wady już zdążyłyby wyjść. Ja nikogo nie namawiam ani nie zniechęcam ale w naszym przypadku to był dobry zakup.
        • olenka2802 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 11:43
          gdy kupuje osoba która się na autach zna, to raczej nie da się wrobić w rzęcha... to chyba oczywiste że sprawdza się stan techniczny a nie patrzy czy tylko w środku jest ładnie i jest dużo przycisków... więc skąd ten wybuch radości?

• to_ja_tola Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 12:12
            olenka2802 napisała:

> gdy kupuje osoba która się na autach zna, to raczej nie da się wrobić w rzęcha.
            > .. to chyba oczywiste że sprawdza się stan techniczny a nie patrzy czy tylko w
            > środku jest ładnie i jest dużo przycisków... więc skąd ten wybuch radości?

>

"kocham" ematkę....
            ze skrajności w skrajność....
            bo jak ktoś chce kupić auto,to na bank podziwia ilość guziczkówbig_grin
            • olenka2802 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 12:23
              niektórzy tak mają, że samochód ma się przede wszystkim podobać, znam takie osoby które twierdzą, że na przykład toyoty są kiepskie, bo mają plastikową deskę rozdzielczą i mało przycisków... a inni wolą jednak dobry stan techniczny niż wystrój w środku...

nie w tym rzecz...

dziewczyna pytala o potrzebne dokumenty przy takim zakupie... nikt jej nic nie powiedział za to wszyscy czepiają się wszystkiego... to jest dopiero pomoc...
    • tomelanka Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 10:35
      Dobrze jest mieć kogos kto sprawdzi auto czujnikiem lakieru czy nie było bite klepane i malowane winki zna się na autach na tyle by wyłapać wszystko co nie tak, przegląd na stacji diagnostycznej też nie zaszkodzi
    • guderianka Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 11:05
      Znasz osobę, która będzie Ci sprowadzała ? Jeśli nie to lepiej odpuść temat. Wiele firm zajmuje się tego typu działalnością, tudzież osób prywatnych ale musisz im ufać. No chyba że będziesz sama jeździła na wyjazdy w poszukiwaniu auta, sprawdzała co jest pod maską i pilnowała czy nikt nie podkręci Ci licznika.
      Moi rodzice mieli znajomego, który już ćwierć wieku zajmuje się tym biznesem, w dawnych czasach jeździł i przywoził zdjęcia auta robione polaroidem , teraz w dobie internetu jest dużo łatwiej winkŚciągnął kilka aut moim rodzicom, parę lat temu naszemu koledze, rok temu nam.
      • fituq Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 11:31
        Moja znajoma kupowala przez "znajomego znajomego". Znaczy miała dobrego znajomego, ktory miał znajomego ktory samochody sprowadzał. Więc auta nie sprawdzała dodatkowo w serwisie bo przeciez to znajomi więc dadza jej najlepsze.. a sama doświadczenia nie miała. Szybko wyszło, że auto podrasowane na zewnątrz.. Po roku bezwypadkowego jeżdżenia dało się to to sprzedać ledwo za 1/4 ceny którą ona zaplaciła...
    • mirkad Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 12:20
      pierwsze sprowadzone z Niemiec, obecne z Francji - obydwa przyjechały na własnych kołach, nie na lawecie;
      nie powiem, stres był za każdym razem; za każdym razem przed kupnem auto było sprawdzane u mechanika (naszego); tym drugim jeździmy bodajże 5 rok, i właśnie przymierzamy się do sprzedaży i kupna kolejnego - też sprowadzanego
    • alexa0000 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 15:32
      Moj eks ze szczeniecych lat się tym zajmuje do dziś.kręcone liczniki, przecinane linki od poduszek żeby ukryć ich niesprawności lub wręcz brak and many more...
    • yotsukaido Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 16:49
      hmm... chyba nie ma ani jednej merytorycznej odp na Twoje pytaniesmile jakby kręcił się pobliżu mój facet, to bym go podpytała (sami kupujemy auta zagranicą, sporo się już tego przewinęło, ale ja się kompletnie na tym nie znam, więc nie pomogę).
      • solange123 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 19:06
        Autorko, jeśli mimo wszystko chcesz kupic tę uzywkę z Niemiec to zadaj Twoje pytanie ba forum motoryzacyjnym. Jest tutaj takie, jest także sporo forów poza gazeta.pl

• ulka13 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 20:43
      Witam, musisz mieć oryginalny brief duży i mały /takie zielone/ i umowę kupna sprzedaży zawartą między tobą a Niemcem poza granicami kraju. Umowa podpisana z datą i miejscem wystawienia. Może tez być oczywiście faktura, ale tez oryginał. W Polsce zaczynasz od urzędu celnego, tam wypełniasz deklarację AKCU i płacisz akcyzę. Następnie robisz tłumaczenia dokumentów, i odwiedzasz kolejno urząd skarbowy /VAT24/ i wydział komunikacji. I już cieszysz się nowym nabytkiemsmile Mam nadzieję że troszkę pomogłam, pozdrawiam
    • ulka13 Re: samochod sprowadzony z niemiec 18.02.14, 20:47
      Jeśli ta osoba od której kupujesz sprowadziła już samochód, ma umowę na siebie to ona powinna zapłacić akcyzę i załatwić urząd skarbowy /choć US nie jestem pewna do końca/ i dopiero sprzedać samochód Tobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka