Dodaj do ulubionych

emamy help gotowanie pekińska

19.02.14, 13:19
Mam takie głupie pytanie o kapustę pekińską i lodową - jak ematki myją takie kapusty?

Bo jak mam taką zwyczajną, z luźnymi liśćmi to wiem, myję każdy liść pod bieżącą wodą, otrzepuję i jest dobrze. Ale jak mam taką zwiniętą w ciasny rulon pekińską to nie wiem... oddzielać te liście (ze środka) i myć każden jeden?

Pomocy! jak wy to robicie?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 13:21
      ja odkrajam głąba i myję liście z osobna.
    • motyllica Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 13:58
      właśnie wczoraj kroiłam pekińską i się też zastanawiałam. obejrzałam dokoła i nie umyłam wcale. lepiej się kroi taka nierozprawiczona, tym bardziej, że nie zużyłam całej na raz.
      • hellulah Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:00
        No właśnie, lepiej się kroi i nie trzeba jej odwirowywać czy obsączać, ale coś we mnie mówi, że powinnam ją umyć... Czekam na dalsze głosy (z cyklu problemy pierwszego świata).
        • skarolina Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 22:21
          Kroję, wrzucam do koszyczka od suszarki do sałaty, płuczę, odwirowuję i już.
    • mika_p Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:04
      Odrywam dwa zewnętrzne liście, kapustę wkładam pod wodę, po czym otrząsam z wody i już. Umyta.

Pora tez nie rozbieram na pojedyncze listki.
      • mx3_sp Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:13
        nie myjecie i nie przeraża Was grzyb albo inne robactwo ukryte we wnętrzu? Pekińską raczej rzadko się przetwarza i nas surowo wcinacie być może zainfekowane warzywko? Ohyda.
        • morgen_stern Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:18
          Nie.
        • verdana Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:47
          A jabłka i czereśnie myjesz od środka?
      • hellulah por-pory :) 19.02.14, 14:57
        Pory nacinam głęboko wzdłuż, i bez rozbierania myję pod kranem (żeby woda ściekała no tak wzdłuż smile ).
    • loola_kr Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:32
      lodową myje tak jak masłową - każdy liść osobno.
      Pekińską nie pamiętam bo kroiłam dwa razy w życiu ale chyba przekroiłam na pół i opłukałam porządnie.
      Moja koleżanka w ogóle nie myje tylko zrywa liście z zewnątrz.
    • default Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:34
      Myję tylko z wierzchu (czasem nawet wyrzucam w ogóle te zewnętrzne liście). Przecież w środku się nie mogła ubrudzić, bo to ścisła, zamknięta główka. Sałata lodowa zresztą też.
      • mx3_sp ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 14:39
        to są larwy, które sama niejednokrotnie widziałam, a do tego jeszcze zgnilizna co jest częstsza.

https://www.ho.haslo.pl/images/article/2005/03/2138/ochrona-wczesnych_4.jpg
        • motyllica Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 14:45
          oj obrzydziłaś mi kapustkę...

ja oglądam ją i zaglądam do środka (na ile się da) czy jakiejś zgnilizny nie ma i kontroluję podczas krojenia czy jakiś "brąz" się nie pojawił
          • raczek-nieboraczek Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 14:50
            nigdy nie widziałam robaków w szklarniowej kapuście

w ogródkowej, ekologicznej też ich tyle nie było
        • default Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 14:56
          Kapustę pekińską na ogół się kroi - więc jak coś mieszka w środku, to się to zobaczy w czasie krojenia. Co mi pomoże mycie - ja taką kapustę jak na zdjęciu to bym po prostu wywaliła, a nie wypłukiwała robale...
        • morgen_stern Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:00
          Bez sensu, przecież ją kroisz, a nie gotujesz w całości. I co, umyjesz robaczki i potem ją wcinasz? Smacznego.
          • mx3_sp Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:10
            nie zawsze widać te żyjątka, ale jesli ją porozbieram i opłuczę styarannie to widzę co w niej jest. Oczywiście wyrzucam.
            • default Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:20
              O, to dobry temat na wątek : "Czy myjecie warzywa przed ich wyrzuceniem ?" smile
              • morgen_stern Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:35
                big_grin
        • przystanek_tramwajowy Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:25
          mx3_sp napisała:

> to są larwy, które sama niejednokrotnie widziałam, a do tego jeszcze zgnilizna
          > co jest częstsza.
          >

Kupujesz taki syf czy trzymasz w lodówce trzy lata? Nie chciałabym jadać u ciebie.

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • mx3_sp Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:26
            nawet nie proponuję SZanowemu Podniebieniu.
            • mx3_sp Re: ubrudzić może i nie, ale: 19.02.14, 15:27
              Niebawem pojawią się nasze polskie nowalijki, w tym młoda kapusta, zobaczycie same.
    • zlosnica100 Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:47
      Lodowa to sałata.
      • hellulah Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 14:58
        Może i sałata, takie coś, co nie jest rukolą czy roszponką Czu zwyczajną sałatą, jasnozielone i zbite.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 17:00
      hmmm, moja koleżanka do 3lat pracuje w sanepidzie, zajmuje się badaniem i kontrolowaniem wszelkiego rodz. produktów żywnościowych, w skład których wchodzą m. in. warzywa.
      za dużo powiedziała mi o sposobach uprawiania kapusty pekińskiej na sprzedaż i po prostu od tego momentu w ogóle jej nie kupuję.
      • hellulah Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 17:20
        Ja raczej nie kupowałam, nie przepadamy za jej smakiem, nie przepadam za jej myciem, ale teraz na przednówku jakoś tak częściej, na zasadzie coś jeść trzeba. A co byś poleciła w zamian? jako bazę pod sałatki, taki wypełniacz? o tej porze roku?

Jabłko od środka nie ma kontaktu z nawozami i środkami ochrony roślin (ok, środki ochrony roślin przenikają do miąższu), a sałata czy kapusta... no ona chyba taka otwarta rośnie, czy nie? stąd moje dylematy z myciem.
        • e-kasia27 Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 17:46
          Zwykła sałata (nie tworząca główek) rośnie otwarta i jak jest pryskana, to wszystkie liście są prawie jednakowo spryskane, ale lodowa rośnie zamknięta - liście środkowe nie mają kontaktu z tym, co na zewnątrz, dlatego jak obierze się liście zewnętrzne, to środek jest czysty.
          Tak samo rosną wszystkie kapusty, dlatego nie ma potrzeby myć tego, co w środku.
          • hellulah Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 20:57
            O to to mi chodziło smile
      • 5justi Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 23:06
        a co opowiedziała koleżanka z sanepidu o kapucie pekińskiej?- podziel się wiedzą z nami
        ciekawi mnie
    • rosapulchra-0 Re: emamy help gotowanie pekińska 19.02.14, 20:59
      Przekrawam na pół i płuczę. Zarówno kapusta pekińska jak i sałata lodowa są bardzo zwarte i prawie nigdy brud nie dostaje się do środka. Normalną sałatę myję jak ty - każdy liść osobno.
    • mindtriper Re:<a href="http://bi.gazeta." target="_blank" rel="nofollow"> 20.02.14, 09:05
      Wychodzę z (niczym nieuzasadnionego) założenia, że im głębsza warstwa pekinki, tym bardziej dziewicza i przeczysta.
      Zrywam więc pierwsze warstwy, a potem po prostu kroję, te plejstoceńskie liście i zjadam.
    • princessa.of.persia Re: emamy help gotowanie pekińska 20.02.14, 09:36
      a ja kroje potem myje i odwirowuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka