Dodaj do ulubionych

Ekspres przelewowy

21.02.14, 09:13
Hej emamy, Wy na pewno dobrze mi poleciciesmile Chciałam kupic jakiś ekspres przelewowy, ja wiem, ze ciśnieniowe i te z młynkiem to lepsze są no ale one też kosztuja sporo, a teraz nie do końca mam na to pieniądzesmile Dlatego pomyślałam o przelewowym. Polecicie coś co daje smaczną kawkę?? Dzięki
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 09:20
      Nalezy przede wszystkim zainwestowac w sama kawe, nie w ekspres ...
      Przy ekspresie przelewowym nie ma znaczenia, co to za ekspres.
      Czy kupisz za 60 zl czy za 600 zl kawa z niego bedzie smakowac tak samo.
      Wszystko zalezy od tego JAKIEJ kawy uzyjesz.
      Mozesz zainwestowac w ekspres z roznymi funkcjami (np. z zamontowanym wskaznikiem wagowym, z opcja ustawienia czasu parzenia, np. wstajesz rano a na ciebie czeka juz gotowa kawa). Ale to nie od nich smak twojej kawy bedzie zalezal. Zapewniam.
      Kawe przechowywuj w opakowaniu, w ktorym ja kupilas, nie przeyspuj do puszki, raczej wloz Cale opakowanie do puszki, opakowanie zepnij dodatkowo spinaczem.
      Z kawy podlego gatunku nawet najcudowniejszy ekspres nie wyczaruje oczekiwanego aromatu ani smaku.
    • katreen_91 Przelew Ekspresowy 21.02.14, 09:52
      Przeczytałam - Przelew Ekspresowy smile ktoś jeszczze smile ?
      • beverlyja90210 Re: Przelew Ekspresowy 21.02.14, 10:03
        Ja mam i kocham miłością wielkąsmile Kawa z ciśnieniowego mi smakuje ale od święta na co dzień pijam z przelewowego. Mam stary jak swiat ale sprawny kawa nalewa się od razu do termosu, który można zakręcić i trzyma ciepło min. 8 godzin(wiecej nie sprawdzałam) tylko nie wiem jaka to firma bo sie nazwa starłasad
        Tak jak ktoś napisał uważam, że firma ma tu znaczenie tylko w kwesti awaryjności sprzetu natomiast kawa smakuje tak samo
        • katreen_91 Re: Przelew Ekspresowy 21.02.14, 10:09
          > Kawa z ciśnieniowego

Przelewu ekspresowego? suspicious
          • beverlyja90210 Re: Przelew Ekspresowy 21.02.14, 10:58
            ?smile
            Napisałam, że z ciśnieniowego pijam jak jestem u kogoś lub w kawiarni, jednak bardziej pasuje mi kawa z przelewowego
      • vefa Re: Przelew Ekspresowy 22.02.14, 20:45
        Ja smile
        To znaczy może i dobrze przeczytałam, ale spodziewałam się czegoś o przelewach...
        • aerra Re: Przelew Ekspresowy 14.11.18, 14:10
          Ja tak samo, przeczytałam dobrze, ale nijak nie skojarzyło mi się to z kawą, a z usługami bankowymi tylko tak dziwnie odmienionymi (i tylko dlatego weszłam wink )
      • piekna_remedios4 Re: Przelew Ekspresowy 14.11.18, 13:03
        nie
    • jatokto Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 10:49
      Można kupić tani i całkiem niezły ekspres kapsułkowy, a kapsułek używać wielokrotnie.
      Wychodzi taniej i ekologiczniesmile
      Tu przykłady z allegro. A jak napełniać ponownie zużytą kapsułkę, można znaleźć informacje w necie. Wszytko zależy jaki się ma ekspres.
      allegro.pl/listing/listing.php?limit=180&order=p&string=Cafissimo&price_from=113&price_enabled=1

Są też ekspresy kapsułkowe np. nespresso, do których podchodzą wielorazowe kapsułki.

• morgen_stern Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:06
      Jestem od lat fanką tych ekspresów, mam Philipsa, który pamięta czasy króla Ćwieczka i wciąż działa bez zarzutu, mamie ostatnio kupiłam nowszy model:
      www.ceneo.pl/258113
      Jeśli lubisz kawę z takiego ekspresu i nie masz dużo pieniędzy, to ten ci całkowicie wystarczy.
      Dokup smaczną kawę (tu nie oszczędzam i kupuję tylko złotą lavazzę) i załatwione.
      • joanna_poz Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:19
        po tym jak co i rusz szklane dzbanki ulegały zbiciu/ peknięciu zaczełam kupować expresy z dzbankiem metalowym (termicznym).
        poprzedni miałam z Rowenty - byl super, przetrwał chyba z 8 czy 9 lat.
        rok temu kupiłam Philipsa - z dzbankiem metalowym i szlag mnie z nim trafia, bo dzbanek rozszczelnił się po tygodniu (wpływa mi woda pod elementy plastikowe i potem wycieka kropelkami podczas nalewania kawy). - reklamacja uwzgledniona, wymienili mi na nowy - który sie .. rozszczelnił po tygodniu.
        • morgen_stern Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:22
          Dzbanek zbiłam tylko raz, daaawno temu, pamiętam, że go dokupiłam za niewielkie pieniądze. Od tej pory, odpukać, nic się nie dzieje, a ja mam naprawdę dziurawe ręce.
          • joanna_poz Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:26
            no mi te sprawne expresy ze zbitymi dzbankami lądowały w koszu - raz jeden zadałam sobie trudu zorientowania się, czy można dokupić - no można było za bodajże 60 zł, termin czekania 3 tygodnia - a za 100 zł mozna kupic nowy expressmile odpuściłam
    • lacitadelle Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:32
      zanim wydasz pieniądze na ekspres, polecam kupienie za parę złotych lejka, smak kawy taki sam jak z ekspresu przelewowego.

www.google.pl/search?q=kubek+na+filtr+do+kawy&client=firefox-a&hs=gHV&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hDgHU_CUC7Ou7AachoCoBA&ved=0CDEQsAQ&biw=1280&bih=905#channel=sb&q=lejek+do+parzenia+kawy&rls=org.mozilla:pl:official&tbm=isch
      • piataziuta Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 12:52
        10/10
      • lucerka Re: Ekspres przelewowy 15.11.18, 10:01
        Ale wtedy trzeba stać i lać.
        • sylwia123qweasd Re: Ekspres przelewowy 15.11.18, 10:32
          Niestety tak... ja lubię wiele metod zaparzania kawy nawet te manualne. Ale kiedy spieszę się z rana do pracy, naciskam tylko guzik i kawa jest gotowa, jestem najszczęśliwszym człowiekiem w świecie.
    • neffi79 Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:32
      jako studentka, czyli dawno temu miałam Philipsa, kawa jak kawa
      Przede wszystkim kup dobrą kawę, młynek (miel najlepiej tuż przed parzeniem żeby nie leżała za długo)
      dla mnie te ekspresy to pic na wode
      moja mama kiedyś uzywała czegoś takiego, nakładało się na dzbanek i juz (kawa identyczna jak z takiego ekspresu)
      https://static.squarespace.com/static/5005bb2684ae929b372093ca/t/50f4724be4b07b02ee526b21/1358197330625/IMG_0973.jpg?format=750w
      • morgen_stern Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:39
        Tylko kawki nie podgrzewa smile a ja własnie to lubię w tych ekspresach, robię sobie w sobotę rano dzbanek kawy i potem tylko dolewam.
        Warto tez kupić filtr wielorazowy zamiast tych papierowych.
        • neffi79 Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:46
          no, to akurat prawda...
        • dankaimirek Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 19:12
          morgen_stern napisała:

> Tylko kawki nie podgrzewa smile a ja własnie to lubię w tych ekspresach, robię sob
          > ie w sobotę rano dzbanek kawy i potem tylko dolewam.
          > Warto tez kupić filtr wielorazowy zamiast tych papierowych.
          >
          o matko ale musi być nie dobra
      • anetchen2306 Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:45
        ... jak sie kawe pija jednoosobowo, sporadycznie to nawet to dobre rozwiazanie ...
        Jezeli pija sie w wiecej osob, pija sie wiecej niz jedna filizanke do sniadania, lubi sobie popijac w srodku dnia (ekspres podgrzewa dzbanek, sa tez ekspresy z termosem) pijaja goscie ... to to zadne rozwiazanie uncertain bo wowczas calkowicie nieporeczne.
        • lacitadelle Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 12:52
          Kawy nie podgrzewa, to fakt, ale też i taka podgrzewana kawa słabo smakuje, ja wolę sobie nową zaparzyć, trwa to 2 minuty. Jeżeli chodzi o ilość, to spokojnie da się zrobić dla kilku osób, trzeba więcej kawy wsypać, tak samo jak w przelewowym zresztą. Tak czy inaczej kosztuje to 5 zł, więc można spróbować.
          • neffi79 Re: Ekspres przelewowy 21.02.14, 13:01
            no dokładnie
            chyba pisałam wyżej, że moja mama kładła to na dzbanek, i robiła kawę dla kilku osób.
            To nie jest urządzenie ''jednoosobowe'' bo ma dokładnie taka samą wielkość jak ten lejek w ekspresie. Nawet filtry maja ten sam rozmiar. trzeba tylko dolać wodę
            jesli komuś nie zalezy na podgrzewaniu to to coś jest jak najbardziej
    • ulka13 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 12:31
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję, może faktycznie na początek spróbuje z ta nakładką na kubek??? A co do kawy to staram się kupować dobrą, ale fakt, przesypuje ją do puszki a nie trzymam w opakowaniu...Czas zmienić nawyki, smile pozdrawiam
    • emigra75 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 14:54
      Mam taki :
      Russell Hobbs Cottage Floral 18514-56
      kawka smaczna, można nastawić moc, posiada timer więc jak wstaję kawkę mam już zaparzoną smile
      • niu13 Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 22:10
        Ja trochę pospamuję- Russel Hobbs mam żelazko i już nigdy nie kupię innego. W epoce stacji parowych to wielka deklaracja.
        A co do parzenia kawy polecam lejek lub zaparzarkę z tłokiem np taką
        m.ceneo.pl/13043208;pla?se=GbURRsztAQDbnGmYad-LxaU3m_HZ5_bB&gclid=CjwKCAiArK_fBRABEiwA0gOOc_rWj7kQhw6zXVlM_ePWjIC_PC-fNXp6RU5CPumWwdFp7FYnmtxhgxoCt9AQAvD_BwE#tab=click
    • jola-kotka Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 15:09
      A kto dzisiaj kupuje express do kawy za grube tysiące. Firmy wynajmują expressy te same co dystrybutory do wody. Podpisujesz umowę dadzą ci jeszcze kawę jaką tam chcesz o nic się nie martwisz i zawsze możesz wymienić na bardziej bajerancki jak aktualny ci się znudzi. Koszt miesięczny w szczecinie 140 zł miesięcznie z czekoladami,kawami i kubkami.
      • dankaimirek Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 19:14
        jola-kotka napisał(a):

> A kto dzisiaj kupuje express do kawy za grube tysiące. Firmy wynajmują expressy
        > te same co dystrybutory do wody. Podpisujesz umowę dadzą ci jeszcze kawę jaką
        > tam chcesz o nic się nie martwisz i zawsze możesz wymienić na bardziej bajeranc
        > ki jak aktualny ci się znudzi. Koszt miesięczny w szczecinie 140 zł miesięcznie
        > z czekoladami,kawami i kubkami.

to jest świństwo, ale co kto lubi
    • aga_martusia Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 15:54
      www.oleole.pl/ekspresy-przelewowe/philips-hd-7524-20-metal-therminox.bhtml \
      Mam taki i nie zamieniłabym na żaden inny (a kilka już miałam).
    • kj-78 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 18:38
      Ja mam Mocca Master juz od lat, i mam nadzieje, ze jeszcze pare lat posluzy. Ja tam lubie duzy kubas kawy do sniadania, wiec te kapsulkowe srednio mi leza, musialabym ze 3-4 kapsulki na raz wykorzystac wink
      • aka10 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 19:07
        kj-78 napisała:

> Ja mam Mocca Master juz od lat, i mam nadzieje, ze jeszcze pare lat posluzy. Ja
        > tam lubie duzy kubas kawy do sniadania, wiec te kapsulkowe srednio mi leza, mu
        > sialabym ze 3-4 kapsulki na raz wykorzystac wink

Wlasnie mialam napisac Moccamaster smile
    • moofka Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 19:59
      ja nie polece, dla mnie to paskudztwo i zajmowacz miejsca
      jezeli lubisz dobra kawe, a o kase chodzi
      to warto zainwestowac 30 zl w takie urzadzenie

https://p.alejka.pl/i2/p_new/22/49/kafeterka-450-ml-forever-moka-prestige-9-60010609-z-nami-mozesz-negocjowac-cene-natychmiastowa-wysylka_0_b.jpg
      • aka10 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:20
        ...albo tradycyjne Bialetti
        www.bialetti.com/
        • przeciwcialo Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:26
          Nadaje sie to na płyte ceramiczną? Zwykle widzialam je na palnikach gazowych.
          • aka10 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:34
            przeciwcialo napisała:

> Nadaje sie to na płyte ceramiczną? Zwykle widzialam je na palnikach gazowych.

Oczywiscie.
            • mruwa9 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:41
              na indukcje sie nie nadaje (kawiarki aluminiowe), nadaja sie na zwykla ceramiczna plyte grzejna.
              Jesli sie ma plyte indukcyjna, mozna wybrac wariant ze stali nierdzewnej:
              smak-kuchni.pl/kawiarki-na-kuchnie-indukcyjne-c219.html
              ale ktos, kogo satysfakcjonuje kawa z ekspresu przelewowego, moze nie docenic zabawy z taka kawiarka, bo to dla milosnikow celebrowania parzenia kawy. Kolejny krok ku espresso.
              • moofka Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:45
                chyba racja
                mam cisnieniowy - niedrogi, ale kawa pyszna
                niestety juz dwa razy byl w serwisie
                po pierwszym dniu bez ekspresu od razu pobieglam po nowa kawiarke
                bo zadna inna kawa nie byla tak dobra
              • przeciwcialo Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:53
                Pije 1-2 kawy dziennie, ekspres nie ma sensuw moim przypadku wink
                • mruwa9 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:57
                  a co ma sens?
                  wink
              • aka10 Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 21:17
                mruwa9 napisała:

> na indukcje sie nie nadaje (kawiarki aluminiowe), nadaja sie na zwykla ceramicz
                > na plyte grzejna.

Nadaje sie, Bialetti to nie tylko aluminium...
                www.bialettishop.com/EspressoMakerMainPage.htm
      • hanusinamama Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 12:52
        Ale minus taki ze kazda kawe musisz robic osobno. Ja pamietam czasy studiów, robiłam sobie w przelewowym kawy cały dzbanek i tylko chodziłam dolewać.
    • solejrolia Re: Ekspres przelewowy 22.02.14, 20:51
      ja mam elektrolux. najwazniejsze, że ma timer i dzbanek, ktory stoi na płytce i kawka jest podgrzewana.
    • piataziuta Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 12:42
      Ekspres ciśnieniowy jest bardzo dobry, ale tylko pod warunkiem, że jest bardzo porządny (czyt. bardzo drogi) i ciągle jest rozgrzany.
      W przeciwnym wypadku lepszy jest przelewowy - i tu osobiście polecam zwykły najtańszy lejek + filtr.
      Do tego kawa ziarnista, z przewagą arabiki w składzie, którą się mieli na bieżąco, tak, żeby miała konsystencję mąki - wtedy wydobędziesz mocny aromat i będzie porządna esencja.

Można niby też kupić press - ale wtedy odpada mielenie kawy na miał, bo w kawie potem pływa pył - więc jest z niego słabsza esencja.
      Wszelkie kawiarki ciśnieniowe aluminiowe odpadają - dają metaliczny posmak w kawie.

• mmoni Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 19:37
        Skoro wątek został wyciągnięty - czy któraś ma doświadczenie z Hario? Czy ten specjalny kształt faktycznie daje tak magiczne właściwości, inne od zwykłego lejka?
      • afro.ninja Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 21:07
        Bez przesady. Nawet na forach o kawie, zaznaczają, że najważniejszy jest młynek. Z ekspresu za 600 stów można wypić smaczną kawę, której nie uswiadczysz w kawiarni, jak jest słaby barista, a sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy zlotych. A zazwyczaj są to ludzie,którzy nie umieją zrobić porządnej kawy, nawet cappuccino.
        • piataziuta Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 22:00
          To do mnie? big_grin
    • nangaparbat3 Re: Ekspres przelewowy 14.11.18, 22:28
      Mam malutki (na pół litra wody) ekspresik Philipsa, nie zagraca kuchni. Do tego kupiłam młynek i mielę przed każdym parzeniem (dorzucam parę ziaren kardamonu), uwielbiam zapach mielonej kawy.
    • wilan.an Re: Ekspres przelewowy 15.11.18, 09:40
      Je już przestałam się chować z faktem że wolę ekspresy przelewowe😁 i zimne mleko w kawie.
      U mnie funkcja która ma znaczenie to budzik. Nie ma nic fajniejszego niż kawa która czeka aż do niej przyjdę 😉.
      No jest jeszcze wielkość, nie może być kloc na pół kuchni.
    • solejrolia Re: Ekspres przelewowy 15.11.18, 10:41
      Widzę, że stary wątek wyciągnięty przez spamerów , ale i tak wypowiem się.tongue_out
      Mam Russel Hobbs.
      Wybrałam model z mlynkiem, kawy mieli tyle ile potrzeba na jedno użycie.
      Użytkuje go jakieś pół roku i jestem naprawdę bardzo zadowolona i polecam.
      ( wcześniej miałam elektrolux ale Russel jest o wieleee lepszy).
    • muchy_w_nosie Re: Ekspres przelewowy 15.11.18, 14:12
      Kup mały, ważne są filtry papierowe, lepsze są te gęste, kawa wolniej kapie ale jest bardziej esencjonalna.
      My w pracy mieliśmy małego Philips'a, był super, staruszek, zbiliśmy dzbanek i kupiliśmy nowy ekspres większy, bo dokupienie dzbanka = cenie nowego ekspresu. Nie używamy go bo jest za duży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka