mia_siochi 22.02.14, 01:29 ...wyszedł paskudny Może przemyślę do rana i skoczę kupić... ale z drugiej strony-młodemu i tak tylko o świeczki chodzi, a mam upieczony sernik i ten jak zawsze fantastyczny, może goście przeżyją? Tak się chciałam wyżalić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasnova Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 01:36 Ale co dokładnie jest z nim nie tak? Wygląd, smak? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:12 Biszkopt czekoladowy wyszedł niesmaczny. Nie wiem jak to możliwe, ale tak jest. Śmietane jak ubijałam to doczytałam, że z karagenem jest,więc pewnie puści wodę.... Bo to tort miał być czekoladowy, z kremem z kremówki i mascarpone, w wiśniami i warstwą galaretki wiśniowej. Ale nędza jest, na szczęscie sernik popisowy Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 01:40 Może da się uratować? Nie rezygnuj zbyt łatwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
amandaas Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:12 Mój też ostatnio wyszedł koszmarny- wyglądał troche jak utuczona wieża w Pizie po menopauzie. Uratowałam go zmarując gnojka duuuuuużą ilością masy z mascarpone i kremówki, boki oklejając kokosem, a na górze borówki amerykańskie Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:20 ja musze sie pochwalic ze zrobilam taki i wyszedl swietny z jajek 0 www.google.pl/search?q=rainbow+cake+with+jello&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kl0IU46BLKPx4gSvqYCoDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=587#q=rainbow+cake+with+candy+inside&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=uLNdQjfO9H0nQM%253A%3B0wP7imasOHl3XM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tablespoon.com%252Frecipes%252Frainbow-pinata-cake%252F~%252Fmedia%252FImages%252FArticles%252Frup%252F2013%252F05%252F2013-05-29-PinataCake-final_square.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tablespoon.com%252Fposts%252F13-most-awesome-reveal-treats%252Fa2886e4a-4da7-4e7b-ae6c-30389645db1b%3B550%3B550 mina dzieci na rzyjeciu bezcenna, wszystkie dziewczynki mowily- aleeeee maaaasz tooort i wszystko pozjadaly. a jak ze srodka wysypaly sie cukierki to juz w ogole byl czad dzis koncze robic taki sam corce kolezanki i mam kolejne zamowienie na maj Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:35 Naprawdę był jadalny? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:38 przepyszny, sam biszkopt byl rewelacyjny, ale mam swoj wlasny przepis no i na zerowkach jajkach jest rewelka nawet bylam w szoku ze lukier plastyczny- sama robie - byl dobry. no i ja dodalam sropu klonoego i do icingu i śmietanki z talerzykow poznikalo wszystko, potem skosztowalam - nie najgorszy, ale mina dzieci becenna Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 00:39 Nie wiem, czemu tak podkreślasz te jajka 0, na co dzień używasz innych? Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 02:50 Bo są eko sreko. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:49 podkreslam, bo z innych nie jest tak dobry. a ty dlaczego sie oburzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:05 Wygladaja przepieknie i chyba nie widzialam w cukierni niczego co by im dorownywalo (te wszystkie kadlubki barbie wsadzone w tort-spodnice z obrzydliwego lukru w prawie kazdej cukierni nawet sie nie umywaja do tego pomyslu). Odpowiedz Link Zgłoś
mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 13:18 o mamo! jak to się robi? BŁAGAM o przepis na wszytsko (może poza biszkoptem) Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 23:17 biszkopt to koniecznie jajka 1 lub 0 ubija się 6 ciepłych (nie z lodówki) białek z 3/4szkl cukru pudru- 7min 6 ciepłych żółtekz 3/4 szkl cukru pudru- 8 min łaczysz białka z żółtkami oraz dodajesz mix suchy tzn 3/4 szklanki przenianej mąki ziemniazanej i tyle samo przesianej maki tortowej łaczysz łyżką wszystko i do piekarnika do małej tortownicy- 40min w 180st a potem już przepis jest zdjeciem: www.google.pl/search?q=rainbow+cake+with+jello&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kl0IU46BLKPx4gSvqYCoDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=587#q=rainbow+cake+with+candy+inside&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=d7X4GgOjD0aCSM%253A%3BcbbdTqcgZmlssM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.petitebakehouse.com%252Fresources%252Fcontent%252Ffiles%252FIMG_7003.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.petitebakehouse.com%252Fblog%252F2013%252F06%252Fsurprise-rainbow-cake%3B880%3B413 Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 23:18 www.petitebakehouse.com/blog/2013/06/surprise-rainbow-cake Odpowiedz Link Zgłoś
mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:29 własnie zauwazyłam, ze mi odpisałas, dziekuję!! a mogłabyś zdradzić jeszcze co to za masa do dekoracji? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:48 lukier plastyczny plus barwniki Odpowiedz Link Zgłoś
mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 09:58 dzieki!! zrobię na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowe_autobusiki Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:51 mia_siochi napisała: > ...wyszedł paskudny Daj zdjęcie, chociaż 'popacze'. Odpowiedz Link Zgłoś
myszomle Zrób bajaderki 22.02.14, 11:16 Taki niedorobiony biszkopt jest doskonały na bajaderki. A domowe bajaderki - mniam, mniam! --- truskawkiwmilanowku.blox.pl/html najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:54 Mnie czeka za tydzien.Chve zrobic kite kata Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:58 Zawsze balam sie biszkoptow, ale te rzucane udaja sie znakomicie. Jak masz czas sprobuj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:00 Szkoda, ze to nie sezon na arbuza. www.mariakang.com/2013/07/11/clean-eating-watermelon-cake/ Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:11 ale czadowe torty, szkoda że ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i właśnie na sobote zamówiłam w cukierni a może toś ma banalnie prosty przepis na mufinki, tak mi sie podobaja a boje sie zrobić,bo wiem ze na 99% spierdacze i sie tylko narobię Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:40 idz na moje wypieki, jak to moja kolezanka stwierdzila "jak tam pojawi sie tort z blota i patykow, to tez upieke, bo wiem, ze wyjdzie". Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 13:38 Cokolwiek piekę- biorę przepis stamtąd Jak widać nawet te cuda udaje mi się schrzanić Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 12:59 Banalne muffinki: 5 filiżanek mąki, filiżankę cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia mieszasz łyżką w dużej misce w drugiej misce mieszasz 2 roztrzepane widelcem jajka, 2 fikiżanki mleka i filiżankę oleju (ja używam ryżowy, ale każdy nadający się do smażenia moźe być dodajesz składniki płynne do sypkich i mieszasz łyżką (nie mikserem!) nalewasz do foremek, wstawiasz do piekarnika nagranego do 200°C z włączonym termoobiegiem i pieczesz 15 minut (w gazowym albo elektrycznym bez termoobiegu czas pieczenia trochę się wydłuży) do przepisu podstawowego możesz dodać dodatki jakie ci przyjdą do głowy - słodkie (owoce/bakalie/kakao/wanilia/przyprawa do pierników/etc) lub wytrawne (wtedy oczywiście nie dodajesz cukru, a w cieście na babeczki lądują np. posiekane oliwki/suszone pomidory/starty ser/szynka/pesto/etc) smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 14:33 no to kupuje formę i biore sie za wypróbowanie zobaczymy co z tego wyjdzie ,czy zjemy z gośćmi czy pies pod stołem Odpowiedz Link Zgłoś
25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 19:39 mam jeszcze pytanie czy do muffinek można dodawac barwniki? i jak zrobić żeby w środku były np skittlesy czy tak sie da? ew żeby w środku było jabłko z cynamonem Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 10:11 Ze skittlesami nie robiłam, nie mam pojęcia jak zniosą pieczenie, ale możesz poeksperymentować (np. dodać do jednej babeczki i zobaczyć co z tego wyjdzie). Ja dodaję na przykład: - owoce sezonowe (jagody/maliny/jeżyny/porzeczki/truskawki) - pokrojone owoce typu jabłko/brzoswkinia/gruszka - mieszankę przypraw do piernika, cynamon lub kakao - pokrojoną na ok 1 cm kostkę czekoladę - konfiturę różaną Lub na ostro: - starty na drobnej tarce cheddar lub parmezan - suszone pomidory i bazylię - pokrojone w plasterki oliwki i drobno pokrojoną szynkę parmeńską (inna dojrzewajaca też się nada) - podduszone pieczarki i starty żółty ser - podduszony szpinak i pokruszony ser typu gorgonzola Suche i sypkie dodatki najlepiej dodać do mąki przed wymieszaniem jej z jajem roztrzepanym z mlekiem i olejem. Wilgotne dodatki albo dodajesz do gotowego ciasta, albo robisz nadzienie - nalewasz trochę ciasta do foremki, nakładasz łyżeczką trochę farszu i przykrywasz kolejną warstewką ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:20 ale super! czekam na arbuzy Odpowiedz Link Zgłoś
corka.bossa Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 13:32 i tak pewno lepszy niż mój!!! do wypieków to mam rece dwie lewe!! aż tak lewe że lewszych nie ma!!! zjeść to co wypiekałm równało sie szkole przetrwania!! zawsze zakalec spalony z jednej strony,w smaku hymm bez porównania... zaperzstałam,kupuje gotowe!!! do tej pory straszą sie dzieci!! bo zjesz cale matki ciasto Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 14:33 Nie przejmuj się tortem - dzieci z reguły rzadko w ogóle je jedzą. 2 tygodnie temu zrobiłam pyszny bezowy tort rafaello, a moja rodzona córka po skubnięciu odrobiny stwierdziła, że jest 'obrzydliwy' . Dzieci oczywiście w momencie zostawiły swoje porcje na talerzykach i poszły się bawić, a torcik ze smakiem zjedliśmy razem z rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 12:48 a mówiłam kup u Sowy Odpowiedz Link Zgłoś
vre-sna Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 17:38 Też kiedyś na urodziny córki tak się zdarzyło. Głupi biszkopt níe urósł, a masa wg przepisu Nigelli okazał się być niezjadliwy. A córka akurat we wszystkich przygotowaniach brała udział Skonczyło się na kupnym torcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_pani_jedna Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 20:56 Spokooooooo. Ja wczoraj upiekłam mój pierwszy w życiu - w piekarniku wyrósł jak ta lala - po wyjęciu zaczął spektakularnie opadać. No to kroję - w środku surowy. No to bach z powrotem do piekarnika. Podrósł, dopiekł się, uffff. Kroję, żeby szybciej się ostudził. W środku w miejscu dopiekania lekki zakalec, ale co tam, reszta ciasta ładna. Zrobiłam masę, wg przepisu, ok. Krem - niestety, nie przyszło mi do głowy, że cholerstwo powinnam zrobić wcześniej (jak i cały tort, notabene) i masa z lekka pływała Ale tort smaczny był Tylko zapomniałam naponczować blatów i z lekka twardawe były, plus pięknie spływający z tortu krem. Ale goście wyrozumiali byli - w końcu mój pierwszy tort Odpowiedz Link Zgłoś