Dodaj do ulubionych

właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tort...

22.02.14, 01:29
...wyszedł paskudny big_grin

Może przemyślę do rana i skoczę kupić... ale z drugiej strony-młodemu i tak tylko o świeczki chodzi, a mam upieczony sernik i ten jak zawsze fantastyczny, może goście przeżyją?

Tak się chciałam wyżalić tongue_out
Obserwuj wątek
    • kasnova Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 01:36
      Ale co dokładnie jest z nim nie tak? Wygląd, smak?
      • mia_siochi Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:12
        Biszkopt czekoladowy wyszedł niesmaczny. Nie wiem jak to możliwe, ale tak jest.
        Śmietane jak ubijałam to doczytałam, że z karagenem jest,więc pewnie puści wodę....
        Bo to tort miał być czekoladowy, z kremem z kremówki i mascarpone, w wiśniami i warstwą galaretki wiśniowej.
        Ale nędza jest, na szczęscie sernik popisowy wink
    • salsadura Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 01:40
      Może da się uratować? Nie rezygnuj zbyt łatwo smile!
    • amandaas Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:12
      Mój też ostatnio wyszedł koszmarny- wyglądał troche jak utuczona wieża w Pizie po menopauzie. Uratowałam go zmarując gnojka duuuuuużą ilością masy z mascarpone i kremówki, boki oklejając kokosem, a na górze borówki amerykańskiesmile
    • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:20
      ja musze sie pochwalic ze zrobilam taki i wyszedl swietny
      z jajek 0
      www.google.pl/search?q=rainbow+cake+with+jello&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kl0IU46BLKPx4gSvqYCoDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=587#q=rainbow+cake+with+candy+inside&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=uLNdQjfO9H0nQM%253A%3B0wP7imasOHl3XM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tablespoon.com%252Frecipes%252Frainbow-pinata-cake%252F~%252Fmedia%252FImages%252FArticles%252Frup%252F2013%252F05%252F2013-05-29-PinataCake-final_square.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.tablespoon.com%252Fposts%252F13-most-awesome-reveal-treats%252Fa2886e4a-4da7-4e7b-ae6c-30389645db1b%3B550%3B550
      mina dzieci na rzyjeciu bezcenna, wszystkie dziewczynki mowily- aleeeee maaaasz tooort smile i wszystko pozjadaly. a jak ze srodka wysypaly sie cukierki to juz w ogole byl czad smile dzis koncze robic taki sam corce kolezanki i mam kolejne zamowienie na maj wink
      • feniks_z_popiolu Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:35
        Naprawdę był jadalny?
        • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:38
          przepyszny, sam biszkopt byl rewelacyjny, ale mam swoj wlasny przepis no i na zerowkach jajkach jest rewelka
          nawet bylam w szoku ze lukier plastyczny- sama robie - byl dobry. no i ja dodalam sropu klonoego i do icingu i śmietanki
          z talerzykow poznikalo wszystko, potem skosztowalam - nie najgorszy, ale mina dzieci becenna
          • a1ma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 00:39
            Nie wiem, czemu tak podkreślasz te jajka 0, na co dzień używasz innych?
            • jola-kotka Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 02:50
              Bo są eko sreko.
            • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:49
              podkreslam, bo z innych nie jest tak dobry. a ty dlaczego sie oburzasz?
      • mayaalex Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:05
        Wygladaja przepieknie smile i chyba nie widzialam w cukierni niczego co by im dorownywalo (te wszystkie kadlubki barbie wsadzone w tort-spodnice z obrzydliwego lukru w prawie kazdej cukierni nawet sie nie umywaja do tego pomyslu).
      • mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 13:18
        o mamo! jak to się robi? BŁAGAM o przepis na wszytsko (może poza biszkoptem)
        • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 23:17
          biszkopt to koniecznie jajka 1 lub 0
          ubija się 6 ciepłych (nie z lodówki) białek z 3/4szkl cukru pudru- 7min
          6 ciepłych żółtekz 3/4 szkl cukru pudru- 8 min
          łaczysz białka z żółtkami oraz dodajesz mix suchy tzn 3/4 szklanki przenianej mąki ziemniazanej i tyle samo przesianej maki tortowej
          łaczysz łyżką wszystko i do piekarnika do małej tortownicy- 40min w 180st

a potem już przepis jest zdjeciem:
          www.google.pl/search?q=rainbow+cake+with+jello&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kl0IU46BLKPx4gSvqYCoDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=587#q=rainbow+cake+with+candy+inside&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=d7X4GgOjD0aCSM%253A%3BcbbdTqcgZmlssM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.petitebakehouse.com%252Fresources%252Fcontent%252Ffiles%252FIMG_7003.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.petitebakehouse.com%252Fblog%252F2013%252F06%252Fsurprise-rainbow-cake%3B880%3B413
          • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 23:18
            www.petitebakehouse.com/blog/2013/06/surprise-rainbow-cake
            • mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:29
              własnie zauwazyłam, ze mi odpisałas, dziekuję!! a mogłabyś zdradzić jeszcze co to za masa do dekoracji?
              • naomi19 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 07:48
                lukier plastyczny plus barwniki
                • mala-wiedzma Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 09:58
                  dzieki!! zrobię na pewno smile
    • kolorowe_autobusiki Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 09:51
      mia_siochi napisała:

> ...wyszedł paskudny big_grin

Daj zdjęcie, chociaż 'popacze'.
      • bei ! 22.02.14, 10:53

• myszomle Zrób bajaderki 22.02.14, 11:16
          Taki niedorobiony biszkopt jest doskonały na bajaderki. A domowe bajaderki - mniam, mniam!

---
          truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
          najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
    • edelstein Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:54

Mnie czeka za tydzien.Chve zrobic kite kata
    • afro.ninja Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 10:58
      Zawsze balam sie biszkoptow, ale te rzucane udaja sie znakomicie.
      Jak masz czas sprobuj jeszcze raz.
    • afro.ninja Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:00
      Szkoda, ze to nie sezon na arbuza.
      www.mariakang.com/2013/07/11/clean-eating-watermelon-cake/
      • 25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:11
        ale czadowe torty, szkoda że ja mam dwie lewe ręce do takich rzeczy i właśnie na sobote zamówiłam w cukierni sad
        a może toś ma banalnie prosty przepis na mufinki, tak mi sie podobaja a boje sie zrobić,bo wiem ze na 99% spierdacze i sie tylko narobię smile
        • turzyca Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:40
          idz na moje wypieki, jak to moja kolezanka stwierdzila "jak tam pojawi sie tort z blota i patykow, to tez upieke, bo wiem, ze wyjdzie".
          • mia_siochi Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 13:38
            Cokolwiek piekę- biorę przepis stamtąd wink Jak widać nawet te cuda udaje mi się schrzanić big_grin
        • run_away83 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 12:59
          Banalne muffinki:

5 filiżanek mąki, filiżankę cukru i 2 łyżeczki proszku do pieczenia mieszasz łyżką w dużej misce

w drugiej misce mieszasz 2 roztrzepane widelcem jajka, 2 fikiżanki mleka i filiżankę oleju (ja używam ryżowy, ale każdy nadający się do smażenia moźe być

dodajesz składniki płynne do sypkich i mieszasz łyżką (nie mikserem!)

nalewasz do foremek, wstawiasz do piekarnika nagranego do 200°C z włączonym termoobiegiem i pieczesz 15 minut (w gazowym albo elektrycznym bez termoobiegu czas pieczenia trochę się wydłuży)

do przepisu podstawowego możesz dodać dodatki jakie ci przyjdą do głowy - słodkie (owoce/bakalie/kakao/wanilia/przyprawa do pierników/etc) lub wytrawne (wtedy oczywiście nie dodajesz cukru, a w cieście na babeczki lądują np. posiekane oliwki/suszone pomidory/starty ser/szynka/pesto/etc)

smacznego smile
          • 25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 14:33
            no to kupuje formę i biore sie za wypróbowanie smile zobaczymy co z tego wyjdzie ,czy zjemy z gośćmi czy pies pod stołem smile
            • 25marzka25 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 19:39
              mam jeszcze pytanie
              czy do muffinek można dodawac barwniki?
              i jak zrobić żeby w środku były np skittlesy czy tak sie da?
              ew żeby w środku było jabłko z cynamonem
              • run_away83 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 05.03.14, 10:11
                Ze skittlesami nie robiłam, nie mam pojęcia jak zniosą pieczenie, ale możesz poeksperymentować (np. dodać do jednej babeczki i zobaczyć co z tego wyjdzie).

Ja dodaję na przykład:

- owoce sezonowe (jagody/maliny/jeżyny/porzeczki/truskawki)
                - pokrojone owoce typu jabłko/brzoswkinia/gruszka
                - mieszankę przypraw do piernika, cynamon lub kakao
                - pokrojoną na ok 1 cm kostkę czekoladę
                - konfiturę różaną

Lub na ostro:

- starty na drobnej tarce cheddar lub parmezan
                - suszone pomidory i bazylię
                - pokrojone w plasterki oliwki i drobno pokrojoną szynkę parmeńską (inna dojrzewajaca też się nada)
                - podduszone pieczarki i starty żółty ser
                - podduszony szpinak i pokruszony ser typu gorgonzola

Suche i sypkie dodatki najlepiej dodać do mąki przed wymieszaniem jej z jajem roztrzepanym z mlekiem i olejem. Wilgotne dodatki albo dodajesz do gotowego ciasta, albo robisz nadzienie - nalewasz trochę ciasta do foremki, nakładasz łyżeczką trochę farszu i przykrywasz kolejną warstewką ciasta.
      • loola_kr Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 11:20
        ale super! czekam na arbuzy smile
        • corka.bossa Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 13:32
          i tak pewno lepszy niż mój!!!
          do wypieków to mam rece dwie lewe!! aż tak lewe że lewszych nie ma!!!
          smile
          zjeść to co wypiekałm równało sie szkole przetrwania!!
          zawsze zakalec spalony z jednej strony,w smaku hymm bez porównania...
          zaperzstałam,kupuje gotowe!!!
          do tej pory straszą sie dzieci!! bo zjesz cale matki ciasto

https://emotikona.pl/emotikony/pic/0yahoo.gif
          • dolores12 Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 22.02.14, 14:33
            Nie przejmuj się tortem - dzieci z reguły rzadko w ogóle je jedzą. 2 tygodnie temu zrobiłam pyszny bezowy tort rafaello, a moja rodzona córka po skubnięciu odrobiny stwierdziła, że jest 'obrzydliwy' . Dzieci oczywiście w momencie zostawiły swoje porcje na talerzykach i poszły się bawić, a torcik ze smakiem zjedliśmy razem z rodzicamismile
    • sanrio Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 12:48
      a mówiłam kup u Sowy tongue_out
    • vre-sna Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 17:38
      Też kiedyś na urodziny córki tak się zdarzyło. Głupi biszkopt níe urósł, a masa wg przepisu Nigelli okazał się być niezjadliwy. A córka akurat we wszystkich przygotowaniach brała udział smile
      Skonczyło się na kupnym torcie.
    • taka_pani_jedna Re: właśnie skończyła piec dziecku urodzinowy tor 23.02.14, 20:56
      Spokooooooo.
      Ja wczoraj upiekłam mój pierwszy w życiu - w piekarniku wyrósł jak ta lala - po wyjęciu zaczął spektakularnie opadać. No to kroję - w środku surowy. No to bach z powrotem do piekarnika. Podrósł, dopiekł się, uffff. Kroję, żeby szybciej się ostudził. W środku w miejscu dopiekania lekki zakalec, ale co tam, reszta ciasta ładna. Zrobiłam masę, wg przepisu, ok. Krem - niestety, nie przyszło mi do głowy, że cholerstwo powinnam zrobić wcześniej (jak i cały tort, notabene) i masa z lekka pływała tongue_out Ale tort smaczny był big_grin Tylko zapomniałam naponczować blatów i z lekka twardawe były, plus pięknie spływający z tortu krem. Ale goście wyrozumiali byli - w końcu mój pierwszy tort big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka