Dodaj do ulubionych

Na łódki z dziećmi, jaki wiek?

26.02.14, 23:28
Za młodu trochę się pływało po Mazurach,
teraz z gromadką starych znajomych myślimy nad reaktywacją
wyjazdu, pytanie czy jest sens brać ze sobą dzieciory około 5-letnie?
Wyjazd pewnie na około 10 dni, spanie na łódce itp.
Obserwuj wątek
    • rhodesian_ridgeback Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 06:59
      Moja Młoda pływa od 4 r.ż. Chociaż przyznam, że pierwsze dwa lata nie były lekkie, bo jedna z osób dorosłych zajmowała się głównie dopilnowywaniem dziecka. Ale Młoda bardzo temperamentna jest, więc może dlatego. Odkąd skończyła 7 lat aktywnie angażuje się w pracę załogi, bardzo szybko połapała się o co biega na łajbie. W przyszłym roku będzie robić patent.
      Szwagrostwo wzięło na rejs 2-latkę, nie byli zadowoleni.
    • anika772 Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 07:40
      Zależy od dziecka. Mnie targano na spływy kajakowe odkąd skończyłam 2 lata. Podobno mi się podobało. Te późniejsze, które pamiętam, zostawiły mi nieustający zachwyt i uwielbienie do wody i pływania.
      Ja bym brała. Najwyżej mu dacie tablet i będzie spokójwink
      • lisciasty_pl Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 17:52
        anika772 napisała:
        > Ja bym brała. Najwyżej mu dacie tablet i będzie spokójwink

Nie posiadamy suspicious
      • ichi51e Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 21:37
        Tablet i maluch na lodce suspicious chyba zeby sprawdzic czy tonie suspicious
    • klamkas Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 09:18
      Pierwszy raz jak miała ze dwa lata, ale przez kilka godzin. Na dłuższy rejs popłynęliśmy jak już chodziła do przedszkola (miała 3-4 lata), ale było ciężko, bo jedna osoba była uwiązana przy dziecku non stop. Potem już było coraz lepiej smile.
    • yeerba Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 10:10
      Jeśli spora krypa, dzieci mają dobry kontakt (tzn. potrafią się razem bawić i się nie nudzą) oraz więcej niż dwójka dorosłych na tej krypie, można spróbować. Obstawiam, że najlepiej niemowlę lub 5+.
      Tyle, że trzeba od razu przyjąć, że nie ma 6h dziennie pływania, jeno więcej cumowania.

My byliśmy kilka razy rekreacyjnie (1 dzień) oraz raz na dłużej. Dziecko samo, ograniczony repertuar zabaw, więc mu się nudziło. Manewry w porcie - konieczne 2 osoby a dziecię ciekawe i plącze się po pokładzie, kiedy zrzucasz żagle i pilnujesz burt i dzioba.

Jeśli miałabym płynąć to właśnie w grupie.
    • klamkas Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 10:20
      Aaa, co ważne - przetestujcie wcześniej na jednodniowym wypadzie czy dziecko w ogóle może pływać, żeby się nie okazało, że po pierwszym dniu na gwałt szukacie kwatery bo choroba lokomocyjna weszła w paradę.
      • lisciasty_pl Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 17:54
        klamkas napisała:
        > Aaa, co ważne - przetestujcie wcześniej na jednodniowym wypadzie

Tak chyba trzeba będzie zrobić. Tylko jakieś bajoro trzeba znaleźć odpowiednie suspicious
        • rhodesian_ridgeback Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 18:29
          Jedyne jezioro (na Mazurach), na którym mój Młody miał objawy choroby lokomocyjnej to były Śniardwy przy 5B. Na rynnowych nawet powyżej 6 słabo buja. Chyba, że lubisz halsy na blaszce, to przetestujesz na przechyłachwink
          • klamkas Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 21:33
            Wiesz, moja mama rzyga na wodzie niezależnie od typu zbiornika, wielkości jednostki i siły wiatru. Po prostu - brak stabilnego podłoża = mdłości. Nawet na pomosty i molo nie lubi wchodzić wink.

Dlatego warto sprawdzić przed smile.
            • rhodesian_ridgeback Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 21:47
              Nie pomyślałam, że tak może być.

A w samochodzie jak mama się czuje?

Pytam, bo przypadłość musi być bardzo nieprzyjemna, a nie wiem czy to się przekłada. W aucie chyba inny mechanizm działa.
              • klamkas Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 22:23
                W aucie czuje się dobrze, o ile jeździ z przodu. Z tyłu gorzej, ale żyje. Na wodzie umiera.

Ale twoje dziecię rozumiem. Mnie raz trafiło na Niegocinie - delikatny szkwał, taki, że ledwo było widać falowanie na wodzie. Myślałam, że umrę. Wpłynięcie w kanał do Giżycka mnie uratowało. Nie wiem co się stało, bo nie bujało ostro, może częstotliwość bujania, a nie amplituda?

Młoda na szczęście jak na wodzie urodzona, nigdy nie miała problemów smile.
    • bri Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 18:35
      Byliśmy z pięciolatką na wakacjach jachtowych w Chorwacji i było bardzo fajnie. Na Mazurach może być różnie: trzydniowy deszcz, komary, za zimno na kąpiele itd. Od pogody zależy jak będzie.
    • czar_bajry Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 27.02.14, 20:54
      my braliśmy roczniaka- udało mu się nie utopićtongue_out
      • bi_scotti Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 28.02.14, 00:56
        My nie zeglarze, my canoe'arze - Najstarsza bralismy na weekendowe wypady od 2 roku zycia. Potem sie pokomplikowalo jak sie chlopcy urodzili ale zawsze sie znalezli jacys zyczliwi bezdzietni znajomi, ktorzy brali Najstarsza do swojego canoe a my po jednym chlopaku i bylo OK tylko poki dzieci byly male to nie byly to jakies ambitne wyprawy, ot takie krecenie sie po jeziorach i ucieczki przed komarami w czasie portages wink Czy w PL wciaz sie zyczy stopy wody pod kilem? smile
    • rejsyjachtem Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 15.05.14, 22:45
      Pływamy z dziećmi w każdym wieku. Dziecko 5cio letnie już nie jest takie małe smile (najmłodsze u nas miało 6msc!) Jeżeli dobrze zorganizowany jest rejs to dziecko naprawdę ma świetną zabawę a rodzice czas na odpoczynek smile
      Tu kilka zdjęć z rejsów z dziećmi: rejsymorskie.org.pl/galeria/
    • joana.mz Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 16.05.14, 08:34
      ja bym wzięła

co do choroby lokomocyjnej - to nie zawsze się da przetestować. Ja praktycznie przy każdym wyjeździe na żagle miałam pierwszy dzień "przystosowania", w kolejne już było ok.
    • estragonka Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 16.05.14, 09:01
      w lipcu na Wierzbie jak się zatrzymaliśmy to były ze 3 łódki z niezliczoną ilością takich dzieciaków w wieku przedszkolnym, nie wiem jak ogarniali towarzystwo na łódkach, ale na lądzie byli świetni smile

ja zaczęłam pływać dość późno, a córka była starsza i od razu jakoś rzuciłam ją na głęboką wodę (nie mazurską), więc w temacie mazur i małych dzieci nie mam osobistego doświadczenia. ale sprawdziłabym jednodniowo pewnie co i jak przed wyruszeniem na tydzień-dwa.
    • antychreza Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 16.05.14, 09:36
      Nie wiem czy bym brała. Zależy od dziecka. Kilka lat temu ratowaliśmy taką rodzinę z dzieckiem. Przywiało, zaczęło bujać, dziecko dostało histerii i z dwóch potrafiących żeglować osób do obsługi łódki w ciężkich warunkach została jedna. Druga usiłowała opanować robiącą sajgon pod pokładem czterolatkę. Szczęśliwie byli już blisko brzegu i nasi faceci przyciągnęli ich łódkę.
      Mój tato przeczekał wiek wczesnoszkolny zanim zaczął mnie zabierać na żagle.
    • triss_merigold6 Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 16.05.14, 09:42
      W sumie to zależy od tego jaka pogoda Wam się trafi. Nie bardzo widzę pięciolatkę pod pokładem przez kilka dni jeśli będzie lało, my rozwiązywaliśmy problemy z pogodą pijąc duże ilości grogu. big_grin
    • ichi51e Re: Na łódki z dziećmi, jaki wiek? 16.05.14, 10:13
      Znajoma poslala dzieciaki z ojcem i znajomymi. Jeden dzieciak wypadl im za burte i troche trwalo nim tatusie sie zaorientowali big_grin mial kapok.
      Ale ogolnie dzieci wspominaly jako wakacje zycia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka