beatulek
08.03.14, 12:04
Będziemy zaproszeni na I Komunię do siostrzenicy męża. Szwagierka organizuje przyjęcie urodzinowe w lokalu wspólnie z mamą bliźniaków. Dzieci mają I Komunię w tym samym dniu, tej samej parafii a dziewczyny (szwagierka i mama bliźniaków) są u siebie wzajemnie chrzestnymi. Stąd taka decyzja. Ja tych bliźniaków na oczy nigdy nie widziałam, nie są z naszej rodziny, nie znamy się. Pytanie brzmi co zrobić z prezentem:
a) Dać siostrzenicy męża 500 zł i wszystkim "komunistom" prezenty około komunijne (bombonierki, kwiatki)
b) Dać siostrzenicy 300 zł i po 100zł każdemu z bliźniaków + kwiaty/bombonierki itp
c) Dać siostrzenicy 500 zł i każdemu z bliźniaków po 100 zł + kwiaty/bombonierki
Mąż uważa, że tylko "c". Ja uważam, że to trochę dużo i przychylam się do "a" ale jako kompromis zaproponowałam"b". Siostrzenica nie jest naszą chrześniaczką. Rodzina męża jest taka,że się nie obrazi nawet jakbyśmy z samymi kwiatami przyszli. Oni przywiązują dużą wagę do sakramentu i więzi rodzinnych. Rad oczekuję tylko w sprawie prezentu - wspólne przyjęcie jest decyzją rodziców nie gości, nawet jeśli mi się nie do końca podoba to akceptuję decyzje rodziców dzieci.