Dodaj do ulubionych

Znów o I Komunii

08.03.14, 12:04
Będziemy zaproszeni na I Komunię do siostrzenicy męża. Szwagierka organizuje przyjęcie urodzinowe w lokalu wspólnie z mamą bliźniaków. Dzieci mają I Komunię w tym samym dniu, tej samej parafii a dziewczyny (szwagierka i mama bliźniaków) są u siebie wzajemnie chrzestnymi. Stąd taka decyzja. Ja tych bliźniaków na oczy nigdy nie widziałam, nie są z naszej rodziny, nie znamy się. Pytanie brzmi co zrobić z prezentem:
a) Dać siostrzenicy męża 500 zł i wszystkim "komunistom" prezenty około komunijne (bombonierki, kwiatki)
b) Dać siostrzenicy 300 zł i po 100zł każdemu z bliźniaków + kwiaty/bombonierki itp
c) Dać siostrzenicy 500 zł i każdemu z bliźniaków po 100 zł + kwiaty/bombonierki

Mąż uważa, że tylko "c". Ja uważam, że to trochę dużo i przychylam się do "a" ale jako kompromis zaproponowałam"b". Siostrzenica nie jest naszą chrześniaczką. Rodzina męża jest taka,że się nie obrazi nawet jakbyśmy z samymi kwiatami przyszli. Oni przywiązują dużą wagę do sakramentu i więzi rodzinnych. Rad oczekuję tylko w sprawie prezentu - wspólne przyjęcie jest decyzją rodziców nie gości, nawet jeśli mi się nie do końca podoba to akceptuję decyzje rodziców dzieci.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:07
      Tylko A, ale daruj sobie kwiatki. To chore dawać ośmiolatkom kwiatki.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • a1ma Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:09
      Dać siostrzenicy prezent o wartości max 200 zł, a bliźniakom drobiazgi po 20-30 zł.
      500 zł na komunie?? Tyle sie chyba na wesele daje, prawda?
      • wuika Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:16
        To zależy od rodziny, układów, sfery, dochodów. Przy weselach rodzinnych przez ostatnie kilka lat kwoty typu 300zł były okraszane przeprosinami, że tak mało. Nie twierdzę, że to dobrze, ale takim 'normalnym' prezentem na komunię od chrzestnych jest 500zł uncertain
        • a1ma Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 14:33
          Nie wiem. Moim zdaniem sv jest jeden dla wszystkich. I 500 zł na komunii to juz w moim mniemaniu faux pas. Nie wypada dawać zbyt dużych prezentów.
          • edelstein Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 15:31

500zl to duzo?
            Za mych czasie bylo wiecej.
    • aknaszilak Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:10
      Ja byłabym za sporym prezentem dla chrześniaczki i ładnymi prezentami niefinansowymi dla bliźniaków - jakieś albumy edukacyjne, czy coś? W 50 pln na sztukę można się zmieścić, a fajniejsze niż czekoladki.

• wuika Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:14
      Dla bliźniaków jakiś drobiazg - bombonierka, czy coś w tym stylu. Trudno przecież obdarowywać dzieci, które dla Was wszystkich będą dziećmi widzianymi po raz pierwszy w życiu smile
    • mayaalex Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:15
      A. Lub cos podobnego (czyli niekoniecznie kwiaty/bombonierki, moze byc jakis inny drobiazg).
    • kawka74 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:17
      Wariant A, tylko nie kwiaty i bombonierki, a jakiś bardziej dziecięcy drobiazg.
      • skarolina Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 15:32
        kawka74 napisała:

> Wariant A, tylko nie kwiaty i bombonierki, a jakiś bardziej dziecięcy drobiazg.

Dokładnie - ja z racji swojego "zboczenia" hobbystycznego optowałabym za jakąś fajną planszówką dla bliźniaków.
    • beatulek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:19
      Dziękuję - pokażę mężowi ten wątek. Mam nadzieję, że się przekona. Dla wyjaśnienia - ani ja ani mąż nie jesteśmy chrzestnymi. Pisałam w 1 poście. Jakie proponujecie drobiazgi zamiast czekoladek?
      • kawka74 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:25
        Książka, zestaw do rysowania/malowania/scrapbookingu (niech im staruszkowie potem wywołają zdjęcia z dnia komunii i niech sobie dzieciaki zrobią album).
        Nie wiem, czy celnie strzelam, bo ja się zwykle asekuruję i przeprowadzam wywiad z rodzicami wink
    • blaszany_dzwoneczek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:23
      Ja bym dała prezent tylko siostrzenicy. Wszak to na jej komunię jesteście proszeni przez szwagierkę. Chyba rodzice bliźniaków Was nie zapraszają na komunię swoich dzieci? Bliźniaki z pewnością będą mieć gości ze swojej rodziny, od których dostaną prezenty.
      • czar_bajry Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:27
        wg mnie tylko opcja "a", idziecie do siostrzenicy a nie do bliźniaków tak więc słodycze dla nich będą ok i w zupełności wystarczą.
        • zuzi.1 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:32
          Bliźniakom NIC nie musicie dawac w ramach prezentu, bo to nie do nich jestescie na komunię zaproszeni, tylko do siostrzenicy. Dla Was to są obce dzieci. To, że impreza jest wspólna, nic nie zmienia w tej kwestii. Dawanie bliźniakom prezentów, uważam za nieporozumienie... Skup się tylko i wyłącznie na siostrzenicy.
          • andaba Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:33
            Tylko a. I bez kwiatków.
          • szalona_krycha Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:54
            zuzi.1 napisała:

> Bliźniakom NIC nie musicie dawac w ramach prezentu, bo to nie do nich jestescie
            > na komunię zaproszeni, tylko do siostrzenicy. Dla Was to są obce dzieci. To, ż
            > e impreza jest wspólna, nic nie zmienia w tej kwestii. Dawanie bliźniakom preze
            > ntów, uważam za nieporozumienie... Skup się tylko i wyłącznie na siostrzenicy.

I bardzo nieładnie to wyjdzie w stosunku do bliźniaków, to sa tylko dzieci i będzie im przykro, jak nic nie dostaną. Dzieciom nie wytłumaczysz, którzy goście są którzy. Jesli goście jednej i drugiej strony zaprezentują taką postawę jak powyższa, to będzie jeden wielki płacz, a nie komunia.
            • zuzi.1 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:56
              Nie zgodzę się z Tobą, każde z dzieci ma swoich gosci i swoje prezenty, dlaczego miałby byc płacz, że nic nie dostaną? Często na takich łączonych imprezach, siedzi się przy zupełnie oddzielnych stołach, nie jako jedna wielka "rodzina". Zaliczyłam już kilka takich łączonych imprez i nie widziałam NIGDY, żeby goście z jednej strony kupowali prezenty dziecku z drugiej strony, impreza była wspólna, bo w tym samym czasie w jednym lokalu, oddzielne stoły, oddzielne torty i oddzielne prezenty i nikt z komunistów nie płakał i nie narzekał, a nawet powiem więcej, żadnych takich problemów nie zauważył... Gdyby to w ramach jednej rodziny się odbywało, ale dalszej to rozumiem, ale jeżeli są to tylko znajomi, to nie widzę powodu, aby wszyscy goscie z jednej strony byli zobowiązani do kupna prezentów dziecku z drugiej strony. Czyli własciwie musieliby kupic po 2 lub 3 prezenty, w zależnosci od tego ilu komunistów będzie na imprezie.
              • beatulek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 14:12
                Nie wiem ile Komunii będzie w tym lokalu ale tak - z rodziną bliźniaków będziemy siedzieć przy jednym stole.
            • a1ma Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 14:38
              Dzieciom bedzie przykro, bo nie dostaną prezentu od ZUPEŁNIE OBCYCH LUDZI, którzy siedzą przy stoliku obok??
              • zuzi.1 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 14:47
                Nawet, gdy siedzą przy jednym stole to i tak dalej są to dla nich obcy ludzie.
    • ichi51e Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:45
      Oim zdaniem a i tak wykazujecie sie gestem :p ja bym tylko dala swojemu dziecku...
    • szalona_krycha Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:51
      Może wyjść z tego bardzo niezręczna dla dzieci sytuacja.
      Bo pewnie będzie tak, rodzina siostrzenicy przyniesie prezenty dla siostrzenicy, omijając bliźniaki i odwrotnie - siostrzenica może nie dostać prezentów od rodziny bliźniaków. trójka dzieci na jednej imprezie dostanie różne prezenty, zaczną sobie pokazywać co kto dostał. Trzeba dzieciom wytłumaczyć przed imprezą, że nie od wszystkich gości dostaną prezenty, zeby potem nie bylo płaczu. Albo tez umówić się z dziećmi (ale muszą umówić się obie mamy), że prezenty otwieramy w domu po uroczystosci.
      Ja bym zrobiła tak (chyba jak najbardziej dyplomatycznie):
      - dla całej trójki prezent - drobiazg (np książka + słodycze) wręczony dzieciom
      Dodatkowo koperta dla siostrzenicy, wręczona szwagierce nie przy dzieciach.
      • beatulek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:01
        Nie wiem kiedy dzieci będą oglądać prezenty i nie wiem jak zareagują na to, że nie każdy może mieć prezent dla każdego dziecka. Mnie się to wspólne przyjęcie jakoś nie podoba. Ale korona mi z głowy nie spadnie jak zaakceptuję decyzję rodziców dzieci. Tłumaczenie dzieciom przed imprezą kwestii prezentów leży chyba po stronie ich rodziców. Bardziej interesuje mnie jak się zachować wobec tych bliźniaków by im przykrości w dniu ich święta nie robić ale jednocześnie by nie wydawać 1000 zł. na same prezenty na 1 Komunię.
        • szalona_krycha Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:08
          No własnie chyba tak jak pisałam będzie rozsądnie. Całej trójce wręczyć oficjalnie drobiazg (np czekoladki i coś drobnego - max 50 zl), "duzy prezent" czyli kopertę - tylko siostrzenicy, koperte wręczyć mamie komunistki. wtedy będziesz fair wobec dzieciaków.
          Moim zdaniem bliźniaki koniecznie powinny dostać drobny prezent - czekoladki, zabawkę, ksiązkę - max 50 zł na głowę. A kasa tylko dla siostrzenicy. Rozważ jak to będziesz wreczać żeby żadnego z dzieci nie urazić.
          Oczywiscie, tłumaczenie kwestii prezentów leży w rekach rodzicow, ciekawa jestem, czy w ogóle o tym pomyśleli, zgadzając się na wspólną imprezę.
    • gryzelda71 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:55
      Prezent siostrzenicy, bliźniakom po kartce ze słodyczem.......
    • solaris31 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 12:55
      dałabym prezent siostrzenicy męża - komunistce - w końcu na jej komunię jesteście proszeni. nie powinny Cię obchodzić urodziny obcych dzieci, na które nie jesteś przecież zaproszona.

jak nie chcesz poczuć się niezręcznie, kup jakieś małe prezenty, książeczkę, słodycze, żeby nie przyjśc z pustą ręką. ale prezent za 100 zł dla obcych dzieci? sorry, ale ktoś tu na głowę upadł wink

co do prezentu dla komunistki, ja uważam, że 5 stów to za dużo, i tak też powiedziałam mojej rodzinie, która chciała kupować tablety i komputery. dobrze, że zareagowałam, a tak dziecko ma rower od całej rodziny i głowę na miejscu, a nie wywróconą wink
    • kkalipso Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:06
      Prezent wyłącznie dla siostrzenicy, przecież nie dostałaś zaproszenia od mamy bliźniaków.
      A to, że razem robią to już nie twój problem.
    • szamanta Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:14
      Nie rozumiem tych drogocennych prezentów ( w tym dawanie polowe wypłaty lub całą rzucają tysiącami zł) na komunie , no ale jak nie raz przypuszczałam komunia jest traktowana jak przyjęcie urodzinowe ( suspicious), a nie duchowe przeżycie, ale ja osobiście wręczyłabym prezent dziecku ,do którego zostałam zaproszona. Nie znasz tamtych solenizantów ,czy tam komunijnych dzieciaków, do nich nie zostałaś zaproszona, jedynie do siostrzenicy i na tym się opieraj
      • beatulek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:18
        > Nie rozumiem tych drogocennych prezentów ( w tym dawanie polowe wypłaty lub ca
        > łą rzucają tysiącami zł) na komunie
        Jak pisałam rodzina męża z tych co to się nie obrazi za "zbyt mały" prezent ale
        a) pamiętam co z okazji I Komunii dostały od nich moje dzieci,
        b) lubię tę dziewczynkę i chcę jej sprawić przyjemność
      • gryzelda71 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:29
        Tylko na forum przezycia duchowego nie mozna podkreslic fajnym prezentem. No nijak się nie da.
    • beatulek Dzięki Dziweczyny 08.03.14, 13:49
      Potrzebowałam takiego wątku by pokazać mężowi, że przesadził z wariantem "c". Kupię pewnie wszystkim dzieciom jakieś pierdołki (czekoladki, album - nie wiem ) i kopertę dam tylko siostrzenicy.
    • budyniowatowe Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 13:59
      Dla mnie to jakis kosmos dawac prezenty obcym dzieciom. Jestem na 100% pewna ze kazdy przygotuje tylko dla swojego dziecka.
      A moze najlepiej porozmawiac z bratem meza I jego zona. Powiedziec, ze stawiaja gosci w niezrecznej sytuacji I jake oni widza rozwiazanie. Jestem pewna, zaden z zaproszonych gosci nie ma ochoty na robienie dodatkowych prezentow.
    • zana781 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 14:09
      Tylko wariant A, innego bym nie brala pod uwage.
    • incubus_1 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 15:04
      Wariant a lub b. 100 zł to znowu nie tak dużo na prezent, choć pewnie starałabym się wybrać coś tańszego, fajnego dla dzieci, niezobowiązującego, a żeby było im miło. A "swoją" dziewczynkę obdarowałabym czymś większym, ale nie wręczałabym ostentacyjnie.

• saszanasza Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 15:25
      Prezent kupiłabym wyłącznie siostrzenicy. Bliźniakom nie kupowałabym nic, aby uniknąć potencjalnych pytań: dlaczego dostaliśmy od tej Pani tylko słodycze, albo dlaczego dostaliśmy tylko kwiatki. Szczerze mówiąc, jako obcym osobom, nawet nie składałabym życzeń.
      • hellulah Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 23:22
        > Szczerze mówiąc, jako obcym osobom, nawet
        > nie składałabym życzeń.

O rany. Serio? Na wspólnym obiedzie pokomunijnym?
        • saszanasza Re: Znów o I Komunii 09.03.14, 09:14
          > O rany. Serio? Na wspólnym obiedzie pokomunijnym?

Jakim wspólnym? Wspólny to jest wyłącznie stół i posiłki.
          • hellulah Re: Znów o I Komunii 09.03.14, 09:30
            No patrz, i właśnie dlatego, że jest wspólny stół i posiłki chyba trudno ignorować tamte dzieci i ich rodzinę i udawać, że nie istnieją? Zwłaszcza, że to nie są randomowe osoby, tylko rodzina związana z kimś z "naszych" powinowatych. Według mnie grzecznie jest przywitać się, uśmiechnąć, złożyć dzieciom życzenia, symboliczne i nienachalne, ale jednak nie ignorować. To nie mają być dwie osobne sale w jednej restauracji, tylko mimo wszystko wspólna impreza. Nie da się unikać wzroku tych ludzi, grzecznie więc jest potraktować ich jak nowych znajomych.
            • saszanasza Re: Znów o I Komunii 09.03.14, 09:44
              Może i masz rację, natomiast na pewno nie kupowałabym prezentu czy nie dawałabym pieniędzy. Jeśli już, życzenia powinny wystarczyć. I nie dlatego że mnie nie stać, a dlatego że nie chciałabym stawiać kogoś w niezręcznej sytuacji.
              • hellulah Re: Znów o I Komunii 09.03.14, 10:17
                To w sumie się zgadzamy, bo ja dlatego sugeruję wariant A, czyli życzenia symboliczne, nawet jeśli z czymś w rodzaju bombonierki, to tylko jako symbol a nie jako prezent i nic ponad to.
    • asia_i_p Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 15:55
      Według mnie to ty masz rację. Gdybym była na miejscu mamy tych bliźniaków i ktoś by zrobił to, co sugeruje twój mąż, byłabym straszliwie skrępowana.
    • beatulek Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 21:40
      Dziękuję za odpowiedzi. Gra planszowa zamiast kwiatów to jest chyba dobry pomysł.
      • hellulah Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 23:21
        Pytania jaka smile - bo może być i po 200 zł smile
      • ichi51e Re: Znów o I Komunii 09.03.14, 12:01
        Zwlaszcza ze to dwojka - beda sobie razem graly. Karcianki tez sa fajne smile
    • majenkir Re: 08.03.14, 21:54
      A ja bym dala siostrzenicy ile tam trzeba, a blizniakom po kartce + 50 zl
      • panirogalik Re: 09.03.14, 09:25
        ja też.
      • asia_i_p Re: 09.03.14, 11:32
        A teraz odwróć sobie sytuację i wyobraź sobie, że to ktoś, kogo pierwszy raz spotykasz, wręcza pieniądze twojemu dziecku. To jest krępujące dla obdarowywanego, a już na pewno dla jego rodziców.
    • lauren6 Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 22:01
      A
    • ga-ti Re: Znów o I Komunii 08.03.14, 22:17
      Siostrzenicy prezent jaki uważacie, a bliźniakom symbolicznie: kartka z życzeniami, czekoladki, jeśli dziewczynka/ki to mogą być bukieciki kwiatków. Wystarczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka