Dodaj do ulubionych

Ile w kopertę?

12.03.14, 06:18
Witamsmile
Ile włożyłybyście do koperty idąc na wesele do swojego brata ciotecznego?
Za parę miesięcy mamy wesele u brata ciotecznego mojego męża. Dodam, że nasze kontakty na co dzień są żadne (mieszkamy w tym samym miasteczku). Bardzo proszę o podpowiedzi. Prezent nie wchodzi w grę.
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:28
      byłam na weselu w październiku 2013r - żenił się kuzyn, którego widuję 2-3 razy w roku, a więc też to dla mnie żaden bliski człek, więc uznaliśmy, że 400 zł to kwota neutralna i niezobowiązująca.
      • saszanasza Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:32
        Też tak uważam. Ja kuzynce dałam 900 ale my ze sobą utrzymujemy kontakt, choć sporadyczny, tyle że powodem jest fakt że mieszkamy daleko od siebie.
        • myszka12118 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:36
          Ja bym dała 500, to taka neutralna kwota. Ale mój mąż ma dać na 18 urodziny. Jest chrzestnym. 18 ma być na sali, ale większość to chyba znajomi. Nie mam pojęcia...
          Czy 18 traktować na równi z komunią?...Doradżcie
          • mamaalana1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:41
            Mój mąż miał u chrześnicy 18-tkę (córka jego jedynego brata). Co prawda impreza domowa. Daliśmy 500 zł i 18 róż (czyli koszt niewiele ponad stówę).
            Pozdrawiam
            • mamaalana1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:46
              Szczerze mówiąc myślałam o kwocie 300 zł. Koszt od 1 osoby w lokalu ok. 130 zł jeśli ma to znaczenie. Bo dla mnie nie ma.
              Pozdrawiamsmile
              • buzka25 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:49
                ja bym dała 200zł, kartka i ew kwiaty, w sobote idziemy na 50 do tescia i tez daje 200 plus flaszka i karta, kazdy daje tyle na ile go stac, a nie zeby sie pokazac wg mnie,
              • myszka12118 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 08:50
                To włóż do koperty 400, pokryje to koszt dwóch osób, i zostanie jakiś mały dochód.
              • crulotka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 10:35
                jesteś pewna tej kwoty? w moich okolicach koszt wesela to ok 170-190 zł
                • crulotka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 10:35
                  oczywiście w restauracji od osoby bez alkoholu(ale za to z ciastem)
                • mamaemmy Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:13
                  chyba to zalezy od miejsca,ja znam restauracje gdzie za osobe mlodzi płacili 140-150zł
    • a1ma Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 09:19
      400-500
    • slonko1335 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 09:31
      Będziemy w tym roku na weselu(z tym, że to córka brata ciotecznego będzie brała ślub)-przeznaczyliśmy do koperty 500 złotych plus kwiaty oczywiście-choć zastanawiam się czy aby w tych 500 razem z kwiatami się nie zmieścić. Sam dojazd wyniesie nas dodatkowe 400 i nie wiem jeszcze jak będzie wyglądała sprawa noclegu. Ile młodzi płacą za talerzyk nie mam pojęcia ale to akcja z serii zastaw się a pokaż się, więc pewnie będzie na bogato i drogo...
      • tabakierka2 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 09:45
        zwykle dawaliśmy tyle, ile mieliśmy ochotę i ile jednocześnie 'wypadało'.
        Dałabym ok300-400zł bo 'talerzyk' aktualnie to koszt ok.150-200zł/osoba.

W 2008 roku, jak brałam ślub, 'talerzyk' wynosił ok135-140zł. Pewnie teraz ceny są wyższe.
        • majowa_kotka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 18:34
          To zależy od regionu - na Górnym Śląsku ceny raczej od tych 200 się zaczynają (ale tam wesela są już od południa, więc w sumie się nie dziwię), u mnie na Dolnym 160 to tanio, 180 przeciętnie, 200+ full wypas.
    • helufpi Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 10:21
      Kontakty na co dzień żadne, ale dokładnie wiesz, ile wydają w lokalu na osobę. Fajna rodzinka, nie ma co, talerzyk musi się zwrócić, a prezentu nie chcą.
      W opisanej sytuacji chyba nie wchodzi w grę kwota poniżej [liczba osób*talerzyk+200 PLN +zaokrąglenie do pełnej stówy]. Ale lepiej więcej, bo ciotki będą gadać.
      • lucadimontezemolo Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 10:43
        Aktualnie stać mnie na 200-300 zł. i tyle bym dała.
        • mamaoskarka18 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 10:49
          Myślę że 500zł + kwiaty będzie o.k
      • mamaalana1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 14:14
        Wiem, bo pracuję w firmie która kontroluje ten obiekt.
    • ewa_mama_jasia Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 11:01
      Jeśli gdziekolwiek idę, to daję tak, zeby przynajmniej talerzyk się zwrócił + ewentualnie trochę więcej. To "więcej" zalezy od relacji pomiędzy mną a osoba zapraszającą.
      Ogólnie daję ok. 500 zł (idziemy we dwoje).
    • fonula Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 11:32
      Co wy z tym "zwracanie się za talerzyk"?. Wesele to impreza z biletami wstępu??? Czy skoro zapraszacie na imieniny to tez liczycie ile wydajecie na osobę i spodziewacie się "rewanżu" w prezencie? A jeśli wesele będzie w pałacu z ceną "talerzyka" 1.000,00 to dacie 2.500,00? żeby się zwróciło i "dochód" został???? Żenada. A w kopercie wypada dać tyle, na ile kogo stać i ile ma ochotę dać. Jeśli dostałabym tylko kwiaty tez byłoby ok, bo gości zapraszałam na wspólną zabawę, żeby ci najważniejsi byli ze mną w tym wyjątkowym dniu.
      • tabakierka2 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 11:45
        fonula napisała:

> Co wy z tym "zwracanie się za talerzyk"?. Wesele to impreza z biletami wstępu??
        > ?

ale gość nie wie, ile powinien dać, żeby było przyzwoicie. To orientacyjne rozeznanie ile jest przyzwoicie. Jeśli mam wolny tysiak a osoba jest mi szczególnie bliska, to dam 1000, a jeśli nie jest mi bliska, to chcę, żeby chociaż jej się zwrócił 'talerzyk'. I tyle.
        Jako panna młoda też przywiązywałam większą wagę do czyjejś obecności niż do kwoty w kopercie.
      • pederastwa Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 11:58
        > Co wy z tym "zwracanie się za talerzyk"?. Wesele to impreza z biletami wstępu??

Do biletu wstępu, to jeszcze daleko. Wiadomo, że młodzi oprócz kosztów restauracji kupują jeszcze alkohol, opłacają DJ/orkiestrę, kupują tort, ewentualnie zapewniają jeszcze dodatkowe atrakcje dla gości. Koszt przypadający na jednego gościa jest dużo wyższy niż ten słynny talerzyk.
        Wartość tego "talerzyka" daje tylko szacunkową orientację, ile wypada dać na taką okazję. Przynajmniej jak ja idę jako gość do znajomych, dalszej rodziny, to staram się w miarę możliwości dać 400-500zł. A dać za mało niedobrze, ale wyskoczyć do koleżanki z pracy ze zbyt wysoką kwotą, to też trochę głupio.
        • landora Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:24
          Wychodzę z założenia, ze jeśli się kogoś zaprasza, to nie należy liczyć na zwrot kosztów tego zaproszenia. Zaprasza się gości, przeznacza na to jakąś sumę i trzeba się liczyć z tym, że pieniądze są wydane i muszę się liczyć z tym, ze do mnie nie wrócą. Jeśli młodych nie stać, żeby mnie zaprosić, to niech nie zapraszają, a nie liczą na to, że ja sama sfinansuję swoje zaproszenie, no ludzie...
          Nie daję pieniędzy, nigdy. Daję prezent i kwiatki, i daję prezent taki, na jaki mnie stać bez większego problemu.
          Nam się wesele nie zwróciło, mieliśmy sporo gości zagranicznych, którzy nie wpadli na to, ze powinni zapłacić za bilet wstępu tongue_out i sporo młodych, których zwyczajnie nie byłoby stać na 500zł w kopercie.
          Uważam całe to podejście "żeby się zwróciło" za wyjątkowo niesmaczne.
          • wuika Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:29
            Ale to jest najczęściej podejście GOŚCI. Moi goście byli poinformowani, że w ogóle nie chcemy prezentów - ani pieniędzy, ani rzeczowych. Część się zastosowała, część nie, a i tak się zwróciło. Nasze podejście było takie: nie mamy kasy na imprezę / wesele / goszczenie się - nie robimy przyjęcia. Zrobiliśmy takie, jakie nam pasowało z założeniem, że wszystkie koszta są po naszej stronie i zwróci nam się równe 0.
            Ale jak idę w gości, to podejście mam inne i nie idę bez prezentu / pieniędzy. I mam do tego prawo. A jak nei wiem, ile dać, to to wyliczenie "talerzyk + ciut" jest w miarę przyzwoite.
          • pederastwa Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 13:04

> Wychodzę z założenia, ze jeśli się kogoś zaprasza, to nie należy liczyć na zwro
            > t kosztów tego zaproszenia.

No i fajnie. Też organizując wesele nie zakładałam, że mi się cokolwiek zwróci.
            Ale idąc jako GOŚĆ, chcę dać młodej parze kwotę z której coś jeszcze dla nich zostanie po opłaceniu tego talerzyka. Ewentualnie kupić prezent w takim przedziale cenowym.
            Ale też nie chcę wyskoczyć z kwotą zbyt wysoką, bo to może też być krępujące dla obu stron.
          • pederastwa Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 13:19
            >Daję prezent i kwiatki, i daję prezent taki, na jaki
            > mnie stać bez większego problemu.

Nie wierzę w takie deklaracje. Każdy ma w głowie jakieś "widełki" w zależności od okazji, bliskości relacji itp. Czy jak bez problemu stać Cię na nowy samochód, to dasz koleżance samochód na wesele? A jak masz trudniejszą sytuację, to kupisz wazonik w markecie za 10 zł?
            • landora Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:20
              No oczywiście, że są jakieś granice, zbyt drogich prezentów po prostu nie wypada dawać.
              Nie poszłabym z wazonikiem z marketu, ale może wymyśliłabym coś taniego, a pomysłowego i osobistego?
              Ale protestuję przed narzucaniem myślenia typu "musi być na talerzyk plus 10%". Kiedyś przeczytałam an forum, że jeśli nie stać cię na drogi prezent , to w ogóle nie powinnaś iść na wesele.
              My od jednego z gości dostaliśmy butelkę wina. Nie czuję się tym obrażona. Cieszę się, że chciało mu się do nas lecieć z tak daleka.
              • pederastwa Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:44
                No więc te pytania o kwotę traktuję właśnie jako pytania o pewną granicę. Pewnie, że podejście "jak cię nie stać na prezent za X złotych to nie idź w ogóle" jest burackie. Mnie by było bardzo przykro, gdyby ktoś z takiego powodu nie przyszedł na moją uroczystość. I też dostaliśmy od jednych z gosci prezent symboliczny i nie jest to dla mnie problemem.
                Ale kiedy nie mam większych problemów finansowych, to idąc na wesele zwykle się orientuję, po ile teraz "talerzyk", żeby mniej więcej wiedzieć w jakim obszarze cenowym się poruszać. Tzn. teraz akurat nie muszę pytać, bo jestem w miarę na bieżąco, ale parę lat temu jak mieliśmy dłuuugą przerwę w tego rodzaju imprezach, to wolałam się zorientować, żeby nie wyskoczyć w żadną stronę.
          • nenia1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:27
            landora napisała:

> Wychodzę z założenia, ze jeśli się kogoś zaprasza, to nie należy liczyć na zwro
            > t kosztów tego zaproszenia.
            > Uważam całe to podejście "żeby się zwróciło" za wyjątkowo niesmaczne.

No ale tu pyta zaproszony gość, a nie para młoda.
            • landora Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 21:55
              No tak, ale niestety takie jest podejście wielu młodych par - poczytaj forum ślubne, to sama zobaczysz.
      • ewa_mama_jasia Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 13:45
        A co Cię obchodzi czym się kierują inni? Ja wychodzę z założenia, ze jeśli szłabym na jakąś potańcówkę to summa summarum kosztowałoby tyle samo. Poza tym raczej nie chodze do milionerów a jakie są koszty organizacji jakiejkolwiek imprezy w lokalu każdy widzi. Więc uważam że uczciwie jest ludziom w miarę zwrócić wydatek. Tym bardziej, że ja tam się idę dobrze bawić: potańczyć, zjeść, porozmawiać zez najomymi. A pierwsze dwie rzeczy kosztują i gdybym szła do lokalu, też musiałabym za to zapłacić.
        Aha, do pałacu z ceną talerzyka 1000 zł albo nie poszłabym (nie mam znajomych wsród milionerów) albo też dałabym ok. 500 zł, bo na tyle mnie stać.
        • landora Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:25
          Ja wychodzę z założenia, ze jeśli szła
          > bym na jakąś potańcówkę to summa summarum kosztowałoby tyle samo

Ale jeśli ja się wybieram na potańcówkę, to sama wybieram lokal z biletem w cenie, jaka mi pasuje, z muzyką, jaka mi się podoba. Na cudzym weselu nie mam wyboru i sama się przecież na nie nie wpraszam. Na pewno z resztą nie wydałabym 500zł na potańcówkę, znalazłabym lepsze zastosowanie dla tych pieniędzy.

> Aha, do pałacu z ceną talerzyka 1000 zł albo nie poszłabym (nie mam znajomych w
          > sród milionerów) albo też dałabym ok. 500 zł, bo na tyle mnie stać.

Czyli w tym przypadku zwrot kosztów już nie jest konieczny...? tongue_out

Ja kupuję taki prezent, na jaki mnie stać i jaki chcę kupić danej parze (w zależności od stopnia zażyłości), to ile wydali na wesele jest mi obojętne, to tylko i wyłącznie ich sprawa.
    • poppy_pi Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 11:38
      Dałabym 300-500 zł zależnie od tego na ile akurat byłoby mnie stać.
    • mamaemmy Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:15
      400-600zł,w zaleznosci od tego na ile Cie stać.
    • sueellen Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:17
      na ostatnim weselu na jakim byłam, włozyłam 250 euro (kuzynka M)
    • wro-tka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:27
      daj tyle na ile Cię stać.

jak słusznie ktoś tu zauważył to nie bilet wstępu z miejscówką.
      wesele jest do weselenia się z czyjegoś szczęścia. to nie teatr (choć bywa i komicznie)
      • niutaki Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 12:53
        5 lat temu bylam na weselubig_grin dalismy 500 zl.
        • mamaalana1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 14:20
          Szczerze mówiąc na niewiele mnie stać w tym momencie, mamy problemy finansowe. Stąd wątek.
          A z tym zwracaniem za talerzyk to dziwna sprawa. Wesela często robią rodzice, a pieniądze, które dostaną młodzi przecież nie są oddawane rodzicom tylko są dla nowożeńców. Więc nie wiem o co kaman. Zresztą na naszym weselu na palcach policzyć kto dał przynajmniej tyle co za talerzyk, a restauracja raczej niższych lotów była (czyli kwota nie wygórowana).
          Pozdrawiam
          • niutaki Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:13
            W takim razie daj tyle ile mozesz i nie zwracaj uwagi na to co kto mowismile przeciez nie bedziesz brac kredytu, zeby do koperty wlozycsmile luzik.
          • crulotka Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:20
            Różnie bywa. My robiliśmy sobie sami, ale prawdę mówiąc każdy dał tak,żeby się za talerzyk zwróciło.
          • nenia1 Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 15:31
            mamaalana1 napisała:

> Szczerze mówiąc na niewiele mnie stać w tym momencie, mamy problemy finansowe.

Zawsze możesz odmówić, nie ma obowiązku chodzenia na wesele, zazwyczaj pójście na wesele wiąże się z dodatkowymi kosztami typu fryzjer, nowy ciuch, kwiaty dla młodych, dojazd itd. Jak masz problemy finansowe to wydatki na wesele osoby, z którą nie macie kontaktu to zbytek.
    • drinkit to może na odwrót 12.03.14, 17:59
      Czy któraś z was spotkała się kiedykolwiek z narzekaniem państwa młodych, że ktoś dał za mało? Ewentualnie, czy Wy w ten sposób rozliczałyście gości? W głowie, ma się rozumieć. Chodzi o cień myśli "ci to mają niby kasę, a dali ledwie 300 zł".
      • a1ma Re: to może na odwrót 13.03.14, 00:02
        Ja nie mam pojęcia, ile kto dał, ale przyznam, że zawartość kopert (często niepodpisanych) mocno mnie zaskoczyła. Mieliśmy bardzo hojnych gości, aż czasem za bardzo.
    • wies-baden Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 19:43
      To nie jest pytanie o "wolną kasę", bo jeśli ma ktoś dużo wolnej kasy, to musi z niej wyskoczyć, aby uczestniczyć w weselu?
    • klubgogo Re: Ile w kopertę? 12.03.14, 21:08
      2 lata temu w małym miasteczku na zadupiu dawaliśmy dalekiej, nie widywanej rodzinie 400, teraz dałabym pewnie 500.
    • beverly1985 Re: Ile w kopertę? 13.03.14, 08:32
      Jak miałam kasę to daliśmy 500 zł+ wino.
      Jak nie miałam to daliśmy 300 zł i już.
      • penelopa40 Re: Ile w kopertę? 13.03.14, 13:17
        z zasady nie uznaję dawania i nie daję tzw kopert w prezencie, prezent to prezent... koperta z pieniędzmi jest nieelegancka, i kojarzy mi się z łapówką...
        ale poza tym:
        jeśli to rodzina męża to niech mąż zdecyduje to raz,
        dwa to skoro nie ma kontaktu z tymi ludźmi to w ogóle poważyłabym czy pójdę na wesele, bo niby po co ? żeby jakimś pociotkom co ich nie widuję wcale dać 300 czy 500 zł?
        ewentualnie można pójść na sam ślub z kwiatami i tyle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka