Dodaj do ulubionych

Małowska/Rubik

• mood_indigo Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 10:23
      Wczoraj obejrzałam i przesłuchałam. Raz.
      Nie wiem co mam o tym myśleć. Ale ponieważ nie lubię Masłowskiej skłaniam się ku myśleniu negatywnemu smile
    • mx3_sp Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 10:24
      śpiewa tak jak pisze.
    • grave_digger Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 10:36
      Piosenka nie jest zła, coś pod Kasię Nosowską, ale druga Nosowska nam nie potrzebna, bo ona jest tylko jedna.
      Jednego nie mogę znieść, fatalnej dykcji Masłowskiej. Sprawdziłam, ona tak mówi normalnie, jakby miała szczękościsk i infantylnie sepleni. Logopeda się kłania.
      • cosmetic.wipes Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:31
        > coś pod Kasię Nosowską

Nie bluznij.
        • sea.sea Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:42
          Raczej pod Die Antwoord.
          • antyideal Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:49
            Oj duzo brakuje, przynajmniej jesli chodzi o wizualna stronę smile ale rzeczywiscie
            delikatnie można porównac.
            • best_bej Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:11
              muzycznie i wokalnie tym bardziej
              • antyideal Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:18
                Nie odnioslam sie do muzyki, bo Maslowska to póki co pisarka a nie muzyk,
                w przeciwienstwie do czlonkow Die Antw., wiec powiedzmy, ze muzyka nie
                jest tu najwazniejsza, a pewien przekaz.
            • sea.sea Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:47
              Chodzi Ci o wizualną stronę Masłowskiej jako osoby, czy teledysków?
              Klipy robił pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Skonieczny
              Ja tam uwielbiam wszystko, co chłopak robi, "Nie ma cwaniaka na Warszawiaka" to mistrzostwo świata. Facet ma jaja i te klipy są tak zrobione raczej nie dlatego, że budżet był za skromny czy dlatego, że ktoś nie przemyślał (choć oczywiście mają prawo się nie podobać)
              • antyideal Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:08
                Nie no, strona wizualna Maslowskiej jako Maslowskiej jest spoko.... wink
                Teledysk tez jest w porzadku ale nie powala jak niektore klipy Die Antw.
                np.moj ulubiony
                www.youtube.com/watch?v=8Uee_mcxvrw

• best_bej Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 15:39
                  nienienienie najlepszy jest evil boy!
                  • antyideal Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 11:47
                    Też w porządku wink
              • ichi51e Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 06:34
                Jedyne co sie broni to teledysk. Trzeba by inna muze podlozyc i styknie big_grin
                • totorotot Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 07:24
                  Muza jest samo badziewna jak całość: stylizowana na ten szajs, którego słuchają bohaterowie filmiku. Mięsny jesz, mięsny jesz, ty go zjesz.
          • na_pustyni Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 17:23
            NIE BLUŹNIJ!!!! (tak, krzyczę)
            • totorotot Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 01:07
              A 4 pory?
        • anulka.p Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 17:20
          cosmetic.wipes napisał(a):

> > coś pod Kasię Nosowską
          >
          > Nie bluznij.

Skojarzenie zupełnie zrozumiałe, bo ma tu swój udział Macuk, który chyba przy wszystkich solowych plytach pracuje z Nosowską.
    • elle.hivernale Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 11:49
      Nie widzę wyśmiewania.
      Co do samego utworu, to nie da się myśleć o tym jak o piosence. Bardziej jak... projekt?
      • tryggia Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 11:56
        Ale projekt czego?na co?
      • sea.sea Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:22
        Bo to jest projekt:

rastergallery.com/wystawy/cipedrapskuad-honorata-martin-dorota-maslowska-maria-tobola-spoleczenstwo-jest-niemile/
        • elle.hivernale Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:01
          A no widzisz.
        • aneta-skarpeta Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 11:59
          przeczytałam- z trudem- całość

ale sieczka o niczym
    • gaskama Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 11:53
      Nie trawię Masłowskiej. Próbowałam czytać i "Wojnę" i "Pazia". Dla mnie to dno. Sama klnę i nie widzę żadnej wartości dodanej w jej książkach. Ani to oryginalne ani odkrywcze. A ja lubię czytać. Zarówno ambitne książki jak i zwykłe kryminały. A ten teledysk to dno, jej śpiew to dno. Ale ponieważ robi to Masłowska, to pewnie dziennikarze i przedstawiciele tzw. wysokiej kultury będą się jarać, że takie świeże, nowe, oryginalne.
      • tryggia Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 11:56
        I się jarają.
      • priszczilla Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:40
        Moim zdaniem akurat Wojna była bardzo oryginalna, w warstwie językowej. Do czego Twoim zdaniem jest podobna skoro uważasz, że to nic odkrywczego?

Paź też mi nie podszedł.
        • gaskama Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:50
          Była po prostu napisana takim językiem, jakim w pewnych środowiskach się mówi. Najwyraźniej elity o tym nie wiedziały i dopiero po przeczytaniu je olśniło. To trochę taki słowny performance, jak zwymiotowanie na scenie. Za pierwszym razem też to zszokowało i zachwyciło, w końcu nikt tego wcześniej nie robił.
          • priszczilla Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:54
            Oryginalność na tym właśnie polega, że robi się coś, czego jeszcze nikt nie zrobił. Czego jak czego, ale Wojnie zarzucać braku oryginalności nie można.
        • totorotot Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:05
          > Moim zdaniem akurat Wojna była bardzo oryginalna, w warstwie językowej. Do czeg
          > o Twoim zdaniem jest podobna skoro uważasz, że to nic odkrywczego?

No u niej pod blokiem przeciez tak samo gadają bynajmniej
          • priszczilla Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:16
            Gadać, a napisać książkę takim językiem to są dwie różne rzeczy.

Podajcie jakieś przykłady oryginalnej literatury, bo aż jestem ciekawa co rozumiecie pod tym pojęciem.
            • totorotot Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:18
              mechaniczna pomarancza chociazby
              • na_pustyni Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 17:25
                dokladnie to mialam napisac

• best_bej Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 11:56
      też zastanawiam się czy to wyśmiewanie czy poprostu oddaje zjawisko które istnieje bez wywyższania się . dla mnie taki folklor dla intelektualistów.
      ps. kanapki z hajsem są lepsze
      • grave_digger Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:10
        Teraz stwierdzam, że ona ma jakiś kompleks dresiarzy.
        • to_ja_tola Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 12:42
          yyy nie wiem co myśleć o tym...
          Przyznam Rubik nie poznałam,dopiero jak" spiewała" to widać było to jej seplenienie.
          • bei Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:12
            Dobresmile
            Człowiek najlepiej pisze o tym, co dobrze zna. Ona żyje pośród tych ludzi, oddaje ich świat bardzo PRAWDZIWIE.
            Ja jestem na taksmile
    • maslova Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:24
      A mnie się podoba. Jest w Polsce kilku muzyków/zespołów, których utwory są prześmiewcze (chociażby Piersi), zwracają w nich uwagę na pewne zjawiska i pod tym względem nie widzę w projekcie Masłowskiej żadnego novum.
      No i teledysk jak dla mnie pierwszorzędny.
    • merlotka30 Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:34
      Dla mnie rewelacja.
      Swoboda z jaka ta mloda osoba żongluje słowem jest do pozazdroszczenia, celne oko i refleksja.
      Lubie jej książki.
      Ogladałam już kilkakrotnie i wrócę jeszcze.
      Mogłabym sobie życzyć takiego talentu w dziedzinie sztuki, która ja się zajmuje.

PS. Rubik swietnie, do momentu gdy rusza ustami.
      Żadna sesja z tą pania, nie jest w moim odczuciu glamour, bo niestety wiedząc jak mowi widzę tylko jej wyjeżdzającą szufladę. no niestety, nie podzielam zachwytu świata nad nią, ale udział w tym projekcie, wielki szacunek za dystans do siebie, kto wie może ja polubie.
      • totorotot Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:17
        Dla mnie też rewelacja.
        Mam w rodzinie taka czesc, ze no poszłam do zabki i kupiłam mleko i kupilam chleba i nie było faktu wiec kupiłam papierosy i kupiłam zapalniczke z kotkiem takim słodkim i poszłam do domu i po drodze spotkałam Klaudie z Siwym i on powiedział ze suki z nas dzisiaj mokre i takie byłysmy podjarane i on nas podwiozl do domu audikiem wujka chociaz ja mam w druga strone to i tak pojechałam ale sie wrócic musiałam po fakt

aaaa

a jak te gwiazdy piszą na fejsie, na innych forach, naprawde tylko na ematce nie dostrzega sie tej tepoty, ktora nas otacza smile
    • morgen_stern Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 13:35
      Lubię Masłowską, jest świetną pisarką ale organicznie nie trawię muzyki, która ma być czymś innym, niż po prostu muzyką. Są wyjątki, np. niektóre kompozycje Cyklicznego Odcinka Komicznego wink ale na resztę się wzdragam. Jakieś tam niby pastisze, kabarety, brrrr... A tu żenujące jest dosłownie wszystko, po 30 sek wyłączyłam, nie dałam rady.
      • zebra51 Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 14:47
        Jazda na jamniku - rewelacja!
        • totorotot Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 15:09
          dokladnie
          wink
    • claudel6 Re: Małowska/Rubik 26.03.14, 15:36
      nic z tego nie zrozumiałaś big_grin
      • aneta-skarpeta Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 11:32
        moze dlatego, ze jest przyciężkawe?

hajs lepszy, ale generalnie dorabianie piz..dzie uszu i nazywanie tego sztuką
        • kietka Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 11:40
          przeciez zaden szanujacy sie kark nie spojrzałby na taka drabine, jak Rubik smile tutaj niestety padł cały pomysł, lezy i kwiczy smile
          • aneta-skarpeta Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 12:56
            no własnie, nie wiedziałam o co biegawink

trzeba było Siwiec zatrudnić
            • elle.hivernale Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 23:57
              Ale chodzi o to jak się widzą nawzajem - ikona, topmodelka, nie jakiś karp z pudelka.
            • ichi51e Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 06:38
              Jaka Siwiec? Dzoanne!!
        • morgen_stern Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 12:01
          heheheh aneta dobrze to określiła smile no jest to przyciężkawe. Z tego, co piszecie to ten sam reżyser od "nie ma cwaniaka nad warszawiaka"? Tamto było lekkie, świetnie nakręcone, w punkt, a to... no nie mogie, nie mogie smile
          • aneta-skarpeta Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 12:58
            nie no cwaniak był boski, boskiiiii

ja tez lubie siermiężne figo fagot, jak jestem pod wpływemwink
            • kietka Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 13:42
              pojechała, ze niby top modelka, a tu d...pa smiledziewczyna powinna byc taka z lekko wylewajacymi sie boczkami z biodrówek smile
              rubik pasuje tutaj, jak kwiat do kozucha, co autor miał na mysli, NIE wiem smile
    • kleo881 Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 11:42
      Ło matko, jaka tandeta.
      Mogli sie lepiej postarac.
    • lily-evans01 Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 13:01
      Aha, to ten twór, gdzie Masłowska nawet nie udaje, że umie śpiewać/rapować wink.
      • totorotot Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 13:38
        Ona nie ma zamiaru tam śpiewać. Ona specjalnie moduluje głos naśladując głos i sposób mówienia granej przes siebie panieneczki.

Jestem przekonana, że gdyby chciała to by spokojnie zarapowała, ale nie w tej piosence, bo tu nie było takiego zamysłu.
        • aneta-skarpeta Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 14:06
          z tym utworem Masłowskiej to trochę jak z rolowaniem Nataszy

takie to twórcze i przenikliwe, ze trzeba wytłumaczyc co autor mial na mysli, a jak ktos skrytuje, to powiedziec- ale to tak specjalnie, nie znasz się

no nie udane toto i tyle

akcja " nie ma cwaniaka nad warszawiaka " jakoś nie wymagała tłumaczenia, wszyscy załapali konwencje, podobalo sie, chwyciło
          • anulka.p Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 17:16
            A mnie się bardzo podoba. I w ogole nie rozumiem porównywania do " nie ma cwaniaka nad warszawiaka" , bo kompletnie o co innego tu chodzi i i inny jest ciężar gatunkowy, że tak to ujmę.

• marychna31 Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 17:28
              Interesujące. Jestem bardzo ciekawa dalszej części projektu.
    • nangaparbat3 Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 18:00
      tekst mi sie podoba, ale pomysły reżysera na poziomie konkursu recytatorskiego w podstawoce - zenujace
      • kropkacom Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 18:44
        Miało być żenująco i dla mnie to jest wszystko jasne. Przy wspomnianej już piosence NataSZy nie było big_grin
    • daisy Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 18:48
      No dajcie spokój, to fajne jest! Mocne. smile
      Ale kanapki z hajsem i szynką z amstaffa mocniejsze, nie powiem.
      Podoba mi się, że Masłowska nie gardzi i nie kopie leżących (jak by mogła z łatwością), ale ze wszystkiego, co robi, prześwituje wyraźna rozumiejąca akceptacja (jeśli nie nawet pewnego rodzaju sympatia) dla opisywanego świata audi ciągnionego przez głodne amstaffy. I dlatego właśnie to się broni.
      • totorotot Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 07:27
        Mi się podoba matka co zlądowała na ojomie czyli Kuroń smile
      • elle.hivernale Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 11:35
        Uważam podobnie, nie przekracza granicy obserwacji. Klimat taki sam jak w "Wojnie", ale inna forma przekazu i szczerze mówiąc wolałabym spędzić godzinę słuchając tego niż ponownie przeczytać książkę.
    • poecia1 Re: Małowska/Rubik 27.03.14, 23:37
      ale gdzie tu jest coś śmiesznego? To cholernie smutne i przygnębiające. A Rubik po prostu przepiękna!
      • kropkacom Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 06:39
        Prawda? Jak bogini jakaś smile
        > A Rubik po prostu przepiękna!
    • piepe Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 00:46
      E, tez w sumie nie wiem, czemu ma to służyć. Złaszcza ze muzycznie nędza, poza głosem Masłowskiej, który dobrze oddaje klimat. Rubik wydaje się ładna - to tez sukces.
      Myślę, ze naprawde wszystko OK, poza muzyka,, kttórej nie ma. Oni chyba zapomnieli, ze po to odpalamy yt, aby posłuchać fajnej muzyki. A ze przy okazji jakis przekaz, to ok. Tutaj przekazu full, muzyki brak.
    • ichi51e Re: Małowska/Rubik 28.03.14, 06:33
      Dwa razy probowalam - nie da sue wytrzymac tego badziewia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka