Dodaj do ulubionych

Analfabetyzm wtórny.. ?

26.03.14, 19:03
Nisar zakłada wątek, w którym pyta się jak jest naprawdę w Polsce dla osób z ON a potem zakłada kolejny nt niepełnosprawności na tle palm bez zwisającej głowy. Facepalm. Czytajcie ze zrozumieniem zapoznajcie się z tematem sami wyciągajcie wnioski zamiast powtarzać bezmyślnie za kimś jakieś słowa.
Zasiłek pielęgnacyjny dla każdego dziecka niepełnosprawnego wynosi 153zł. Otrzymuje się go niezależnie od dochodu rodziny z OPS na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności. Orzeczenie wydaje Komisja ds. Orzekania o Niepełnosprawności na podstawie dokumentacji medycznej dziecka-jego historii choroby, hospitalizacji, zabiegów, funkcjonowania w społeczeństwie. Jeśli stan zdrowia pozwala rodzic stawia się w wyznaczonym terminie z dzieckiem na Komisję-przedstawia dokumenty raz jeszcze, robiony jest wywiad, dziecko czasem jest badanem po jakimś czasie przychodzi odpowiedź czy zalicza się dziecko do ON (otrzymanie takiego dokumentu w którym czarno na białym jest stwierdzona niepełnosprawność jest ciężkim momentem dla matki). W orzeczeniu zawarte są punkty i symbol choroby
Symbol przyczyny niepełnosprawności oznacza się następująco:

• 01-U – upośledzenie umysłowe

• 02-P – choroby psychiczne

• 03-L – zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu

• 04-O – choroby narządu wzroku

• 05-R – upośledzenie narządu ruchu

• 06-E – epilepsja

• 07-S – choroby układu oddechowego i krążenia

• 08-T – choroby układu pokarmowego

• 09-M – choroby układu moczowo-płciowego

• 10-N – choroby neurologiczne

• 11-I – inne, w tym schorzenia: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźne i odzwierzęce, zeszpecenia, choroby układu krwiotwórczego

• 12-C – całościowe zaburzenia rozwojowe

Orzeczenie może zawierać więcej niż jeden symbol przyczyny niepełnosprawności, ale nie więcej niż trzy symbole schorzeń, które w porównywalnym stopniu wpływają na zaburzenie funkcji organizmu.

prawo.rp.pl/artykul/761873.html
Dalej
W orzeczeniu znajdują się wskazania:
1) do odpowiedniego zatrudnienia, (obecnie można spotkać zapis „praca na stanowisku dostosowanym”, w orzeczeniach wydawanych w latach ubiegłych często był zapis: „praca w zakładzie pracy chronionej”; w każdym przypadku posiadacz orzeczenia z ww. zapisem może być zatrudniony, także na otwartym rynku pracy, o ile uzyska pozytywną opinię lekarza medycyny pracy na zatrudnienie na określonym stanowisku pracy);
2) do szkolenia, w tym specjalistycznego;
*ten zapis umożliwia osobie, która w wyniku choroby utraciła możliwość wykonywania dotychczasowego zawodu, skierowanie na szkolenia przekwalifikowujące);
3) do zatrudnienia w zakładzie aktywizacji zawodowej;
*zaznaczenie ww. wskazania oznacza, że osoba posiadająca orzeczenie
o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności może zostać zatrudniona w zakładzie aktywizacji zawodowej;
4) do uczestnictwa w warsztatach terapii zajęciowej;
*oznacza, że osoba, której wydaje się orzeczenie jest kierowana na rehabilitację w warsztacie terapii zajęciowej ze względu na dysfunkcje uniemożliwiające podjęcie jej zatrudnienia;
5) do zaopatrzenia w przedmioty ortoped. i środki pomocnicze;
*zapis zwykle brzmi: „wg zaleceń lekarza specjalisty”, jednak nie oznacza on, że posiadacz orzeczenia jest uprawniony do bezpłatnego otrzymywania przedmiotów ortopedycznych i środków pomocniczych, np. lasek, wózka czy pieluchomajtek; osoby z niepełnosprawnością obowiązuje identyczny tryb zaopatrywania się w ww. przedmioty, jak inne osoby ubezpieczone, natomiast osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności mogą ubiegać się o dofinansowanie do zakupu ww. przedmiotów w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie w miejscu zamieszkania;
6) do korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji, przez co rozumie się korzystanie z usług socjalnych, opiekuńczych, terapeutycznych i rehabilitacyjnych świadczonych przez sieć instytucji pomocy społecznej, organizacje pozarządowe i inne placówki;
*warto zwrócić uwagę, że zapis „wymaga” lub „częściowa pomoc usługowa” nie jest równoznaczny z bezpłatnym, nieograniczonym dostępem do usług opiekuńczych, socjalnych czy rehabilitacji itp. Ośrodek Pomocy Społecznej rozpatrzy wniosek np. o usługi opiekuńcze osoby z niepełnosprawnością, zgodnie ze wszystkimi procedurami wynikającymi z ustawy o pomocy społecznej;
*dostęp do świadczeń medycznych w ramach NFZ, w tym do rehabilitacji, jest taki sam dla osób z niepełnosprawnością, jak i pozostałych osób ubezpieczonych;
*dodatkowym wsparciem dla posiadaczy orzeczeń jest możliwość uczestniczenia w turnusie rehabilitacyjnym;
7) do konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji;
8) do konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji;
9) do korzystania z uprawnień
– osoba z niepełnosprawnością nie spełnia/spełnia przesłanki określone w art. 8 ust. 1 Ustawy z 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym;
10) do prawa do zamieszkania w odrębnym pokoju;
*prawo do zamieszkania w odrębnym pokoju przyznawane jest przede wszystkim osobom poruszającym się na wózku, leżącym lub też z zaburzonymi czynnościami fizjologicznymi;

www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/82842#.UzMUuWco_IV
Uznanie przez lekarzy, że dziecko spełnia wymogi punktu 7 i 8 jest podstawą do otrzymywania świadczenia pielęgnacyjnego w wysokości 620zł netto (oskładkowane) i 200zł netto (nie oskładkowane, tymczasowe, od kwietnia 2013 roku)
Świadczenie wypłacane jest świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,

www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-rodzin-z-dziecmi/swiadczenia-rodzinne/rodzaje-i-wysokosc-swiadczen-rodzinnych-kryteria-uzyskania-/test-swiadczenia-pielegnacyjne/swiadczenie-pielegnacyjne/
I na koniec- czuje rozgoryczenie bo jak zwykle polityka opiera się na tu i teraz a nie na przyszłości i perspektywie. Nawet protest rodziców , który obejmował więcej postulatów (i o większej ilości postulatów rozmawiano od lat z rządzącymi)- skończył na aspekcie finansowym. W ogóle nie były podnoszone kwestie systemu, takie działania państwa by starać się zrobić z ON przyszłego podatnika. Wszystko skupiło się na pieniądzach-i taki jest też odbiór społeczeństwa - im chodzi o kasę. IM nie chodzi o kasę-im chodzi o WSPARCIE, o zmianę systemu, zmianę rzeczywistości a nie zatkanie ust podwyżką o 180zł i byciu zadowolonym. Nie a tym powinno to polegać. Społeczeństwo-Wy-to rozumiecie, a rządzący wydają się nie rozumieć, dziennikarze również nie drążyli tych kwestii, mimo że padały one z ust protestujących (dostęp do turnusów, leczenie pozakolejkowe, recepty za 1zł, i in)

Skończyłam, dziękuję za uwagę
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Analfabetyzm wtórny.. ? 26.03.14, 20:08
      ostatnio w radio była audycja że wątek założony przez trolla ma większe szanse na sukces i klikanie niż przez normalnego użytkownika forum
      hm
    • 3-mamuska Re: Analfabetyzm wtórny.. ? 26.03.14, 20:09
      Ze ci sie chciałosmile podziwiam.
      Niestety co niektórym nie wytłumaczysz co znaczy mniec chore dziecko w jakimś stopniu, na alkoholików sie płaci , cpunow, i palaczy otyłych którzy sami ma własne życzenie chorują.
      A tu komuś rodzi sie dziecko i ma takie kokosy az 1000zl miesięcznie, no szczyt bogactwa.
      • marzeka1 Re: Analfabetyzm wtórny.. ? 26.03.14, 20:14
        Jak była zabawa pt Euro, by chłopcy sobie pokopać piłkę mogli- kasa była; na durną olimpiadę w Krakowie i Zakopanem- ma być, na wojnę w Afganistanie - jest, na 460 durniów posłami zwanymi i całe ich utrzymanie- jest- a to dla mnie wyjątkowo głupio wydane pieniądze- na dzieci i pomoc rodzinie- nie, nie przeszkadza mi kasa na to.
      • guderianka Re: Analfabetyzm wtórny.. ? 26.03.14, 20:42
        Wiesz co, ja rozumiem, że ktoś może mentalnie nie ogarnia tematu-no bywa, różnie jest z ludzką wrażliwością
        Ale nie rozumiem-że ktoś kłapie paszczą na temat, z którym się nie zapoznał.
        • edelstein Re: Analfabetyzm wtórny.. ? 26.03.14, 20:55

Dlatego ja sie nie odzywam.
          Temat mnie nie dotyczy,a zapoznawac sie nie chce,bo po co ma mi cisnienie skoczyctongue_out
          Ignoruj tych madrych inaczej.
          "Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
          Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
          Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
          Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka