Dodaj do ulubionych

szampony z sls

03.04.14, 12:24
Porzuciłam. Bo tak jest zdrowiej, ekologiczniej, pilotycznie poprawniej i w ogóle och i ach. Przez chyba rok używałam tylko naturalnych składników, wcierałam oleje, robiłam płukanki. A włosy z mycia na mycie coraz bardziej tępe, puszące się i nierozczesywalne (sięgają mi do połowy pleców, więc jest o co się bić). Więc - więcej płukanek, więcej olejowania!

W końcu wkurzyłam się, wróciłam do przeklętego i znienawidzonego przez uświadomione kobiety loreala i znów mam piekne, lśniące, gładkie włosy, które rozczesuję jednym ruchem. I tylko tak się zastanawiam - jaki jest sens tych wszystkich naturalnych kuracji? Do wewnątrz, to jeszcze rozumiem, dla zdrowia. Ale na włosy? Które i tak zrosną i wypadną? I których jedyną właściwie funkcją jest to, żeby ŁADNIE wyglądały? Może mi to ktoś wytłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: szampony z sls 03.04.14, 12:25
      To nie brak slsu Ci zaszkodził tylko brak silikonów. Sls jest substancją myjącą, silikon własnie wygładza włosy.
      • maggi9 Re: szampony z sls 03.04.14, 12:31
        Aha moim włosom akurat silikon szkodzi bo są cienkie i delikatne. Od szamponów z silikonami mam smętne strąki. Ale jak Tobie silikon nie szkodzi to ok, nie jest to zło wcielone. Warto się przyjrzeć własnym włosom i ich potrzebom a nie lecieć na modę "eko" bo akurat jest na topie. Moim włosom akurat pielęgnacja eko służy w przeciwieństwie do popularnych odżywek i szamponów z marketu no ale nie każdemu musi. Za to stylizacja eko zupełnie nie. Lubię profesjonalne kosmetyki i żadne spryskiwanie piwem czy wcieranie gluta z lnu mi jakoś nie służyło.
        Poza tym szamponów bez sls warto używać na co dzień (łagodne dla skóry głowy i włosów) a jeśli używasz też silikonów (odżywki na przykład albo w stylizacji) to raz na tydzień, dwa warto zmyć włosy szamponem z sls bo silikony potrafią się na włosach nadbudowywać więc dobrze je usunąć.
    • pitahaya1 Re: szampony z sls 03.04.14, 12:26
      Też się nad tymi szamponami zastanawiam.
      Ja z kolei mam bardzo suchą skórę. Co ja się nawsmarowuję, natłuszczę a i tak sucha jak papier. A chyba najgorzej działają te specyfiki, które w opisie mają jak wół, że likwidują suchość skóry, łągodzą podrażnieniabig_grin
    • tully.makker Re: szampony z sls 03.04.14, 12:34
      Szampon szamponowi nierowny. To sie stosuje zarowno do tych z sls jak i do tych bez. Ja uzywam bez sls juz od ponad3 lat i moim wlosom ten szampon sluzy doskonale, ale mialam kilka wtop po drodze.
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 12:44
        To który taki dobry? Poleć proszę, może jeszcze raz spróbuję.
        Teraz wróciłam do sprawdzonego l'oreal professional, te marketowe to wiadomo, że szajs, ale te fryzjerskie naprawdę służą moim włosom, widać różnicę. Nawet nie tyle same szampony, co odżywki. Po masce z keratyną od fryzjera moje włosy są jak z reklamy. Po olejowaniu - jak z reklamy mopa wink
        • black-cat Re: szampony z sls 03.04.14, 12:57
          Poszukaj kosmetyków do włosów John Masters Organics. Uwielbiam ich szampon pierwiosnkowy (bez SLSu), odżywkę z awokado i lawendą i cytrusowy detangler. Detangler stosuję codziennie po myciu, a odżywkę z awokado raz w tygodniu (mieszam ją z kilkoma kroplami olejku JMO do włosów zniszczonych i suchych).
          Z innych firm lubię serię bananową z The Body Shop, ale szampon zawiera SLS.
          Natomiast profesjonalna seria Loreal i Kerastase po dłuższym stosowaniu robi z moich włosów kilka oblepionych silikonem, smętnie zwisających strąków.
          Niezłe kosmetyki do włosów, z dobrymi składami można czasami kupić w TK Maxx. Ostatnio kupiłam litrową butlę odżywki z olejkiem arganowym, bez oblepiaczy, po której włosy się świetnie rozczesują i nie ma efektu siana na głowie.
          • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 13:02
            Bananowy z BS wypróbowałam, pachnie obłędnie, ale robi mi siano niestety sad
    • klamkas Re: szampony z sls 03.04.14, 12:36
      Jest sens wtedy, kiedy włosom to służy. Jak nie służy, to sensu nie ma wink.

Mi np. służy bardzo - włosy przestały mi się przesuszać (mam jasne, bardzo nie lubią słońca i po lecie zawsze wyglądałam jak straszydło, bez obcinania na krótko nie dało się na nie patrzeć), są lśniące i miękkie, jedyny minus - zaczęły się głupio falować, czego nie robiły na normalnych kosmetykach.
    • majowa_kotka Re: szampony z sls 03.04.14, 12:44
      Masz włosy kręcone czy proste? Ja mam proste i doszłam do identycznego wniosku - ta cała ekopielęgnacja z płukankami i olejami kompletnie się do nich nie nadaje. Za to po jednorazowym użyciu silikonowej odżywki wyglądam super (do pierwszego mycia, ale dobre i to, eko tego nie dawało). Z plusów: włosy rosły szybciej, niż zazwyczaj. No, ale ten wygląd...

Na blogach królują zdjęcia dziewczyn kręconowłosych, więc może to po prostu metoda dobra dla nich, a prostowłose potrzebują czego innego?
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 12:45
        Mam proste, nawet bardzo proste. Jak są porządnie nawilżone, to wyglądają same z siebie jak spod prostownicy.
    • black-cat Re: szampony z sls 03.04.14, 12:47
      O silikonach chyba piszesz? SLS to silny detergent i włosy nijak nie zrobią od niego się puszyste i lśniące, ale owszem, przydaje się, kiedy stosujemy odżywki z silikonami. SLS poradzi sobie z każdym silikonem, nawet tym najbardziej trzymającym się włosasmile
    • jehanette Re: szampony z sls 03.04.14, 12:48
      Cóż... nie ma uniwersalnej metody big_grin Na mnie i na wielu innych szampony bez sls, a nawet rezygnacja z szamponów na rzecz mycia odżywką i olejowanie, to sposób na piękne, zdrowe, nawilżone włosy smile Dla Ciebie jak widać sposób jest inny smile
    • poppy_pi Re: szampony z sls 03.04.14, 13:05
      Te naturalne kuracje mają sens jeśli te z silikonami, parabenami, sls Ci nie służą. Jeśli Twoje włosy wyglądają fajnie przy użyciu byle jakiego szamponu i odżywki z drogerii to tylko się cieszyć i nie ma się co silić na coś innego smile
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 13:11
        No, nie byle jakiego, niestety, aż tak pięknie to nie jest wink Ale kiedy stosuję kosmetyki fryzjerskie, do profesjonalnej pielęgnacji (pewnie napakowane chemią jak szalone), to włosy są piękne i lśniące. A jak sobie zafunduję keratynę raz na jakiś czas (pewnie tez ZUOOOO), to już w ogóle!
    • joaaa83 Re: szampony z sls 03.04.14, 13:06
      Chyba autorko coś tam słyszałaś, ale nie do końca i nie udało Ci się poprawić stanu włosów. Ich stan po rocznej kuracji to na pewno nie od braku sls, ale silikonów. JA też ekspertem w temacie nie jestem, ale już nieco wiem o swoich włosach.

A o to w tym chodzi, aby były bardziej lśniące i po prostu lepiej wyglądały, a nie że tak jest "poprawniej". .

Ja myję szamponem bez slsów i silikonów na początku składu. Silikonów też nie ma na pierwszych miejscach w odżywce. Silikony nakładam od połowy włosów dopiero na końcu w postaci odrobiny serum. Olejuję teraz tylko 1 raz w tygodniu, na początku dużo częściej. Włosy są zdecydowanie bardziej błyszczące i nie mam uklepanego siana jak kiedy kupowałam popularne szampony i odżywki.
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 13:12
        Widzisz, problem w tym, ż eja wcale nie chciałam poprawiać stanu włosów. Moje włosy wyglądały naprawdę dobrze. I po tych wszystkich eko-sreko wyglądają gorzej! Teraz znów jest ok i chyba nie wrócę już do eksperymentów, bo serio, nie widzę sensu.
    • sueellen Re: szampony z sls 03.04.14, 13:09
      o raju, szmpony tez be? Mam w nosie to całe eko sreko. Z produktów ekologicznych używam tylko te, które naprawde są dobre, wygodne i mi pasują, filozofię jako taka mam w nosie.
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 13:13
        Mnie przekonuje filozofia nietestowania kosmetyków na zwierzętach.
        • sueellen Re: szampony z sls 03.04.14, 14:42
          No jasne, lepiej od razu na ludziach big_grin
    • ciastko_z_kota Re: szampony z sls 03.04.14, 13:24
      Ja kupuję szampony z SLS, ale bez silikonów i parabenów. Za to uzywam jak najbardziej silikonowych odżywek - ale tylko na ostatnie 10 cm włosów (mam długość za cycki). Po wielu eksperymentach to jest dla moich włosów najlepszy zestaw.
    • peggy_su Re: szampony z sls 03.04.14, 13:26
      Ja używam szamponu z sls raz na tydzień/dwa żeby porządnie oczyścić skórę głowy. Poza tym delikatny szampon bez dodatków.
      Dla mnie sls jest po prostu zbyt silny, najpierw przesusza skórę, w efekcie czego ta produkuje za dużo łoju i włosy się szybko przetłuszczają. Bez sls nie mam tego problemu.

A co do loreala, to silikony sprawiają że włosy wyglądają lepiej. Z tym że ten szampon nie poprawia w rzeczywistości ich stanu, a tylko maskuje.
      Niektórym silikony się przydają, zwłaszcza przy delikatnych włosach, bo w jakiś tam sposób chronią. Ale trzeba też pamiętać że uniemożliwiają innym substancjom odżywczym dostęp do włosa.
    • madzioreck Re: szampony z sls 03.04.14, 13:39
      > Porzuciłam. Bo tak jest zdrowiej, ekologiczniej, pilotycznie poprawniej i w ogó
      > le och i ach. Przez chyba rok używałam tylko naturalnych składników,

Szampon bez sls (czy chyba raczej sles) to jeszcze niekoniecznie produkt tylko z naturalnych składników. No chyba, że nie myłaś włosów.

wcierałam
      > oleje, robiłam płukanki. A włosy z mycia na mycie coraz bardziej tępe, puszące
      > się i nierozczesywalne

Olejów jest całe mnóstwo, a mało kto umie dobrać olej do rodzaju włosów (o ile w ogóle ich potrzebuje) i to właśnie są efekty. Źle dobrany olej potrafi zrobić takie siano z włosów, ze hoho (porowatość włosów vs wielkość cząsteczek, oleje wnikające, niewnikające, schnące, i takie tam, na jakimś włosomaniackim blogu było dokładnie opisane).

> W końcu wkurzyłam się, wróciłam do przeklętego i znienawidzonego przez uświadom
      > ione kobiety loreala i znów mam piekne, lśniące, gładkie włosy, które rozczesuj
      > ę jednym ruchem.

Ach, te zue, znienawidzone silikony... suspicious

I tylko tak się zastanawiam - jaki jest sens tych wszystkich n
      > aturalnych kuracji?

Pielęgnacja jest po to, żeby ten martwy wytwór naskórka ładnie wyglądał. Jeśli dany rodzaj pielęgnacji czy kosmetyk nie służy, to oczywiście nie ma sensu na siłę używać.
    • guderianka Re: szampony z sls 03.04.14, 14:47
      no jak to, nie czułaś się lepiej psychicznie wiedząc , że jesteś eko ? i w ogóle ?bliżej natury itd. ? wink
      • karla.on Re: szampony z sls 03.04.14, 15:05
        sprobujcie umyc wlosy mydlem Dove, efekt jak po szamponie i bez odzywki smile
      • a1ma Re: szampony z sls 03.04.14, 15:08
        No właśnie się czułam! A teraz czuję się trochę tak, jakbym własnoręcznie te foliówki małym foczkom na szyjach zaciskała sad
    • quelquechose Re: szampony z sls 03.04.14, 15:36
      Ja robie tak, ze mam kilka zestawow do mycia wlosow i wymieniam- takie ekologiczne, oleje na przemian ze zwykla chemia z drogerii wink No i jednak lubie szampon bez silikonow, a odzywke z silikonami - wygladza wlosy oraz chroni przed zlym swiatem wink
    • franczii Re: szampony z sls 03.04.14, 15:45
      ja mam wlosy z tendencja do przesuszania. Przez lata uzywalam kosmetykow kerastase, odzywki, olejki, wszystko ma sie rozumiec na silikonach i na poczatku bylam zachwycona ale z czasem nawet te kosmetyki nie byly w stanie nadac moim wlosom zdrowego wygladu i ich ujarzmic: puszyly sie i byly sianowate. Zaczelamolejowac i wlosy rzeczywiscie blyszczace ale dalej napuszone koncowki. Przerzucilam sie na szampon bez sls i odzywke bez silikonow i w koncu jestem zadowolona, porzucilam nawet olejowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka